فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1398)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حمیدی زاده، هادی ظفری، سلمان بابایی گواری* صفحات 149-168
    سرمایه اجتماعی از مفاهیم مهم در علوم اجتماعی و جامعه شناسی نوین و وجود آن از عناصر ضروری برای رسیدن به اهداف متعالی جامعه و انسجام اجتماعی است. از آنجا که قرآن منبع اصلی معارف اسلامی است، هدف اساسی این پژوهش بیان مولفه های قرآنی سرمایه اجتماعی و سپس یافتن عوامل علی تاثیرگذار، زمینه ای، مداخله گر، و راهبردهای آن بود. پژوهش حاضر، بر اساس نوع هدف بنیادی و به لحاظ روش کیفی و دارای رویکرد استقرایی است. در شناسایی مدل، از تکنیک داده بنیاد استفاده شد. پس از بررسی آیات مرتبط با موضوع، 56 کد برای سرمایه اجتماعی مد نظر یافت شد. بر اساس مدل ناهاپیت و گوشال مبانی سرمایه اجتماعی به سه بعد شناختی، ساختاری، و ارتباطی قابل تقسیم است. بعد از کاربست تکنیک داده بنیاد می توان گفت این مبانی نیازمند یک سری عوامل مهم اند که در صورت نبود آن ها سرمایه اجتماعی شکل نمی گیرد؛ که مهرورزی، تنش زدایی، حمایت اجتماعی، انسجام اجتماعی، هنجارگرایی، و... مهم ترین عواملی هستند که با توجه به آموزه های قرآن می توانند باعث افزایش سرمایه اجتماعی شوند. در نهایت از مجموعه مولفه های قرآنی الگوی مفهومی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تئوری داده بنیاد، سرمایه اجتماعی، قرآن کریم
  • علی سالار، حسین اکبری*، غلام رضا صدیق اورعی صفحات 169-195
    هدف این تحقیق بررسی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه صنعتی در 139 جامعه در بازه زمانی 1990 تا 2014 بود. به علت فقدان داده های برخی از جوامع و سال ها، ساختار داده ها پانل نامتوازن بود و با توجه به اهمیت بررسی وزن سرمایه اجتماعی در کنار سایر عوامل و بررسی مسیرهای علی تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه به روش گام به گام و تحلیل مسیر انجام شد. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی (و سرمایه انسانی، که اهمیت تجربی یکسانی دارند) بعد از کیفیت نهادی مهم ترین عامل موثر بر سطح توسعه یافتگی صنعتی در جوامع است. بررسی مسیرهای علی نیز نشان داد مسیر سرمایه انسانی مهم ترین مسیر علی دخیل است. سطوح بالای سرمایه اجتماعی در جوامع به سرمایه گذاری بیشتر خانوار در تحصیل می انجامد و افزایش سطح سرمایه انسانی در جامعه بر توسعه صنعتی اثر مثبت می گذارد. دومین مسیر علی مهم مسیر کیفیت نهادی است که طبق آن سرمایه اجتماعی بالا در جوامع کیفیت ساختار نهادی جوامع را تقویت می کند و ازین طریق عملکرد صنعتی جوامع را بهبود می بخشد. در مجموع نتایج نشان داد مسیرهای علی اجتماعی نقش بسیار بیشتری در مقایسه با مسیرهای علی اقتصادی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، سرمایه اجتماعی، کیفیت نهادی، مسیر علی، مطالعه طولی ملی
  • صیاد درویشی* صفحات 197-218
    سرمایه اجتماعی موجب افزایش بهره وری نیروی انسانی پلیس و توسعه مشارکت عمومی در کاهش جرایم است. این تحقیق در پی شناسایی میزان تاثیر عدالت و حمایت سازمانی ادراک شده پلیس با نقش میانجی سرمایه اجتماعی بر اقدامات پیشگیری از جرم در کلانتری های شهرستان قم بود. تحقیق حاضر از نظر داده ها کمی، از نظر هدف کاربردی، و از نظر ماهیت مطالعه همبستگی است. جامعه آماری را کارکنان شاغل در کلانتری ها تشکیل دادند. ابزار سنجش ترکیبی از پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته بود. اعتبار ابزار به وسیله آلفای کرونباخ سنجیده شد و برای بررسی روایی روش تحلیل عاملی تاییدی به کار رفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های میانگین و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها بیانگر آن است که عدالت و حمایت سازمانی ادراک شده در کلانتری های قم بر اقدامات پیشگیری وضعی از جرم به ترتیب 549/0 و 471/0 درصد تاثیر مستقیم و 491/0 و 413/0 درصد از طریق سرمایه سازمانی اثر غیرمستقیم دارد. همچنین، عدالت و حمایت ادراک شده 87 درصد تغییرات سرمایه اجتماعی را می‏تواند پیش بینی کند. میزان تاثیر عدالت و حمایت سازمانی ادراک شده در کلانتری ها بر اقدامات پیشگیری از جرم بیانگر آن است که برای ارتقای اقدامات پیشگیرانه پلیس در انجام دادن وظایف قانونی خود، نه تنها مولفه ها و شاخص های عدالت و حمایت سازمانی را باید تقویت کرد، بلکه تقویت متغیرهایی مانند سرمایه اجتماعی، که در این مطالعه به منزله متغیر میانجی وارد شد، باید بازنگری و تقویت شوند.
    کلیدواژگان: پلیس، پیشگیری‏ از جرم، حمایت‏ سازمانی، سرمایه ‏اجتماعی، عدالت‏ سازمانی
  • فاطمه رادان* صفحات 219-236
    سرمایه اجتماعی با نشاط اجتماعی، که از مولفه های کیفیت زندگی محسوب می شود، در تعامل است و موضوع نشاط زنان دانشجو، به لحاظ تاثیرگذاری این گروه در جامعه، از اهمیت بیشتری برخوردار است. این پژوهش با هدف پیش بینی نشاط اجتماعی بر اساس سرمایه اجتماعی دانشجویان زن انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان زن دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی شهر ساوه با تعداد 5244 نفر در سال 1396 تشکیل دادند؛ که با استفاده از فرمول کوکران 373 نفر به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی و پرسشنامه مقیاس کوتاه ارزیابی نشاط اجتماعی بود که هر دو اعتبار صوری داشتند و پایایی آن ها نیز به وسیله ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 78/0 و 81/0 محاسبه شد. بنا بر یافته های پژوهش، سرمایه اجتماعی در دو بعد ساختاری و شناختی با متغیر نشاط اجتماعی رابطه معنادار دارد. پس می توان نشاط اجتماعی را از طریق ابعاد سرمایه اجتماعی تبیین کرد. بعد ساختاری سرمایه اجتماعی شامل مشارکت، دامنه فعالیت، تعهدات اجتماعی نسبت به بعد شناختی سرمایه اجتماعی شامل انسجام، اعتماد، ارزش‎ها، نگرش های اجتماعی تاثیر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه ساختاری، سرمایه شناختی، نشاط اجتماعی
  • محمدرضا الله یاری، مهدی خاک زند* صفحات 237-253
    امروزه با توجه به رشد روزافزون پدیده هایی چون زاغه نشینی فراهم آوردن زیرساخت های توسعه محور برای سکونتگاه های شهری به ضرورتی برای ایجاد ثبات اجتماعی در شهرها تبدیل شده است. هدف این پژوهش بررسی و بازنگری ارزش های اجتماعی بالقوه محله زورآباد کرج، به منزله یکی از انواع سکونتگاه های غیررسمی، و ارائه راهکاری برای ارتقای هویت ساکنان این سکونتگاه بود و سعی شد، با بیان ضرورت توجه به هویت اجتماعی و سرمایه اجتماعی به مثابه عامل هویت ساز در میان زاغه نشینان، حذف این مهم علت اصلی ایجاد چنین سکونتگاه هایی معرفی شود و این فرضیه مطرح شود که آیا ارتقای سرمایه اجتماعی در گروی ارتباط تنگاتنگ با بوم و به طور مشخص بستر است. بر اساس نتایج حاصل از تئوری زمینه ای، زاغه نشینی در زورآباد کرج با فقر زیرساختی کالبدی و اجتماعی، ناشی از توسعه شهری، مواجه است. فراهم کردن چنین زیرساخت هایی به ارائه الگویی نیاز دارد که به صورت گام به گام و توسعه ای این مهم را در طول زمان و با بهره گیری از ظرفیت های موجود در بوم و بستر آن منطقه تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: بوم، تئوری زمینه ای، زاغه نشینی، سرمایه اجتماعی، معماری گام به گام
  • سیدمحمود میرابوالقاسمی بهابادی، حسن بیک محمدی*، محمدحسین رامشت صفحات 255-280
    امروزه اثرگذاری اقدامات توسعه ای بر سرمایه های اجتماعی و اقتصادی و محیطی مولفه های مهم موفقیت یا شکست اقدامات و الگوهای توسعه محسوب می شود. در همین زمینه انتخاب و اتخاذ چارچوبی مفهومی، که برآیندی از ایده های اجتماعی و فرهنگی باشد، جهت ارزیابی آثار الگوهای توسعه، ضروری و این مهم به کمک ارزیابی های آثار اجتماعی قابل حصول است. پژوهش حاضر، با ارزیابی آثار اجتماعی و با بررسی تاثیر بزرگ ترین مجتمع سنگ آهن خاورمیانه بر سکونتگاه های اطراف خود، در جست وجوی الگوی تاثیرگذاری اجتماعی فرهنگی مراکز معدنی صنعتی بر سکونتگاه های نواحی مرکزی ایران بود. این پژوهش از منظر ماهیت در رده پژوهش های کاربردی و توسعه ای و از منظر روش از نوع توصیفی تحلیلی است. پژوهشگران با بهره گیری از روش های اسنادی و کتابخانه ای و پیمایشی اطلاعات مورد نیاز را گرد آورده و با استفاده از آزمون های T-test و تحلیل مسیر به تجزیه وتحلیل اطلاعات پرداخته اند. نتایج نشان داد توسعه معدنی صنعتی در ناحیه ایران مرکزی اگرچه از منظر اقتصادی و در سطوح استانی و ملی این الگوی توسعه نسبتا موفقیت آمیز به نظر می رسد، از منظر اقتصاد محلی و به طور ویژه حوزه های اجتماعی فرهنگی آثار منفی بسیار داشته و توجه به پایداری توسعه را در مقیاس های محلی به شدت به چالش کشیده است. در مقیاس های محلی، در مقابل آنچه از دست رفته، برآیند و نتایج بایسته و شایسته ای که از آن بتوان به مثابه «نقش پایدار و مهم توسعه معدنی صنعتی در فرایند توسعه ایران مرکزی» یاد کرد، وجود ندارد و متاسفانه باید آن را «میراث ناپایدار توسعه معدنی صنعتی بر سرمایه های اجتماعی و محیطی ایران مرکزی» به شمار آورد.
    کلیدواژگان: ارزیابی جامع آثار، ایران مرکزی، توسعه معدنی صنعتی، چادرملو، سرمایه اجتماعی
  • هادی نوتاش*، قنبر محمدی الیاسی، مرتضی رضایی زاده، کامبیز طالبی صفحات 281-303
    یک عامل توسعه خوشه بر اساس نقش‏ها و وظایف خاص خود در مراحل مختلف فرایند توسعه خوشه که بر اساس مدل یونیدو شامل پنج مرحله انتخاب خوشه و عامل توسعه، مطالعه شناختی، تدوین چشم انداز و برنامه عمل خوشه، اجرای برنامه عمل، و در نهایت فاز نظارت و ارزیابی است در هر مرحله باید از شایستگی ها و قابلیت‏های ویژه‏ای برخوردار باشد. در این مطالعه به بررسی شایستگی هایی پرداخته شده که یکی از پیش‏نیازهای مهم‏ و حساس موفقیت پروژه توسعه خوشه به شمار می‏رود. بر این اساس بررسی اعتمادپذیری عامل توسعه از نگاه ذی‏نفعان خوشه و همچنین توانایی آن در ایجاد و ارتقای سطح اعتماد بین اعضای خوشه موضوع اصلی این تحقیق بود. در حقیقت هدف این پژوهش شناسایی شایستگی هایی است که سبب اعتمادپذیری عامل و توسعه سطح اعتماد در خوشه می‏شود. در این پژوهش کیفی، که با رویکرد روایتی انجام شد، با استفاده از مصاحبه های واقع‏محور عمیق و نیمه ساختارمند با 16 نفر از عاملان توسعه خوشه و 6 نفر از ذی‏نفعان خوشه شایستگی های مورد نظر شناسایی و تعیین شدند. این شایستگی ها عبارت اند از توانایی حساس‏سازی ذی نفعان، ایجاد مشارکت، متقاعدسازی، و نهایتا ایجاد ارزش افزوده.
    کلیدواژگان: اعتماد، خوشه صنعتی، شایستگی، عامل توسعه خوشه
|
  • Ali Hamidizadeh, Hadi Zafari, Salman Babaee Gavari * Pages 149-168
    Social capital is one of the important concepts in the social sciences and modern sociology, whose existence is one of the most essential elements for achieving the goals of social excellence and social cohesion. Since the Quran is the main source of Islamic knowledge, the main purpose of this research is to express the components of the Qur'an of social capital; then it determines effective, influential, subjective, interventional and its strategies. The present research is based on the type of purpose, fundamental and in terms of method, qualitative and inductive approach. In identifying the model, the foundation data technique is used. After reviewing verses related to the topic "56", the code was found for social capital that was not sought. Based on the model of obscurity and the echoes of the foundations of social capital, three cognitive, structural, and communication dimensions can be divided. After using the Grounded theory Technique, it can be said that these basics require a series of important factors that, in the absence of them, social capital will not be created. kindness, détente, social support, social cohesion and normativeism are the most important factor that can increase social capital according to the teachings of the Qur'an
    Keywords: Social Capital, Quran, Grounded Theory
  • Ali Salar, Hossein Akbari *, Gholamreza Seddigh Ouraee Pages 169-195
    The purpose of this research is the study on the mechanisms of the effect of social capital on the level of industrial development in 139 societies over the period 1990 to 2014. Because of the existence of missing data for some societies and years, the data structure is unbalanced panel data structure and Due to the importance of causal mechanisms, data analysis has been conducted using path analysis method. The results showed that the most important mechanism of the effect of social capital on the level of industrial development of societies is the institutional quality mechanism; high level of social capital in societies improve the institutional quality structure of societies and thus has a positive effect on the level of industrial development. The second casual mechanism is the mechanism of human capital, according to which increasing the level of social capital in societies leads to more investment of households in education and as a result, increasing the level of human capital in society has a positive effect on the level of industrial development. Finally, the results showed that social mechanisms have a greater effect on industrial development compared to the economic mechanisms.
    Keywords: Longitudinal-national study, causal mechanism, industrial development, Social Capital, Institutional Quality
  • Sayyad Darvishi * Pages 197-218
    Social capital contributes to increasing the productivity of police forces and the development of public participation in crime reduction.This research seeks to identify the impact of justice and the perceived organizational power of the police with the role of mediating social capital for crime prevention.The present research is a quantitative and objective study,and in terms of its nature,a correlation study.The statistical society of Qom Provincial Police Chiefs is formed.The questionnaire consists of a researcher-made questionnaire.The instrument's reliability was verified by Cronbach's alpha and for verifying the validity of the confirmatory factor analysis.For analyzing data, mean tests and structural equation model have been used. The findings indicate that justice and perceived organizational support for crime prevention are directly related to 0.549and 0.471percent, respectively,and 0.491and 0.413,respectively,through unprofessional institutional capital. Also,justice and perceived support 0. 87 of social capital changes can be anticipated.The level of justice and perceived organizational effectiveness of crime prevention suggests that,in order to promote preventive police action in their legal tasks,not only should the components and indicators of justice and organizational upport be strengthened,but also strengthened variables such as social capital, which in this study The title of the intermediary variable is entered, considered, reviewed and strengthened.
    Keywords: Organizational justice, Organizational Support, Social Capital, Crime Prevention, Police
  • Fatemeh Radan * Pages 219-236
    Purpose
    Social capital is in interaction with social happiness that is element of quality of life and happiness among the female students, regarding the influence of the aforesaid group on society, is a matter of importance. The research has been developed with the aim of evaluating the rate of social happiness based on social capital of female students.
    Method
    The population of the research includes all female students in the P.N.U and I.A.U in Saveh with the number of 5244 in year1396; out of which, using the Cochran Formula, 373 students, were chosen as sample population. To collect data, questionnaire for Oxford social happiness evaluation and the researcher questionnaire made of social variables with structure credit have been used and applying Cronbakh's Alpha Technic the permanence of both questionnaires has been calculated as 0/87 and 0/81, respectively.
    Findings
    Social capital has a significant relationship with social happiness variable in both structural and cognitive dimensions. Also social happiness can be explained through the dimensions of social capital. In addition, structural dimension of social capital, including participation, scope of activities and social commitments, they have shown more influence over the cognitive dimension of social capital, including cohesion, trust, values and social attitudes.
    Keywords: Cognitive Capital, Social Capital, Social Happiness, Structural Capital
  • Mohammadreza Allahyari, Mehdi Khakzand * Pages 237-253
    Considering the increase in informal settlement, providing development-based infrastructures for urban settlements is rendered exigent for creation of social sustainability. The aim of the present study was to examine the social values derived from Zurabad neighborhood, Karaj, Iran as an informal settlement, and to provide solutions for identity improvement of the residents of this settlement. The social capital is assumed to be the most significant reason for formation of settlements of this nature. The hypothesis would be proposed whether promotion of the social capital is contingent on the interconnection with the habitat. According to the results based on the grounded theory, this type of slum settlement in Zurabad, Karaj, faces with infrastructural, spatial, and social poverty caused by urban development. Providing such infrastructures calls for a model that is capable of incremental development in the given habitat. Incremental housing is rendered as an appropriate model for the residents of Zurabad since it can affordably provide half of the requirements for a complete house, an infrastructure for the basic services, and even the mainframe of the structures they cannot build on their own. This is achieved through connecting the residing families with the existing social network in the context of Zurabad.
    Keywords: Slum Settlement, Social Capital, Habitat, Incremental Housing, Grounded Theory
  • Seyed Mahmood Mirabolghasemi Bahabadi, Hassan Beikmohamadi *, Mohammad Hossein Ramesht Pages 255-280
    Nowadays, the impact of developmental measures on social, economic, environmental and physical dimensions is one of the important factors in the success or failure of developmental measures and development patterns. In other words, a comprehensive assessment of the effects of developmental measures and development patterns will allow us to fully assess the effects and achieve the model of the impact of industrial-mineral facilities. In this regard, the present study is based on a comprehensive impact assessment approach and a review of the impacts of the Chadermulu mine on the city of Behbad in the search for a model of the impact of mineral-industrial centers on the settlements in the central regions of Iran. From the perspective of the nature of this research, it is a descriptive-analytical method that by collecting documentation, library and survey methods, collecting the information needed for research and then using both T-test and path analysis to analysis of the information has taken place. The results of the research show that the negative effects were higher in socio-cultural indicators and then the environmental indicators, and in the economic and physical indicators of the Chadermulo complex there were more positive effects.
    Keywords: Mineral-Industrial Development, Comprehensive Impact Assessment, Chadormalou Complex, Central Iran, Bahabad
  • Hadi Notash *, Ghanbar Mohammadi Elyasi, Morteza Rezaeizadeh, Kambiz Talebi Pages 281-303
    A Cluster Development Agent (CDA) according to his specific roles and tasks in different stages of cluster development process – which includes 5 different stages based on UNIDO cluster development model, namely: cluster selection, CDA selection, diagnostic study, vision building and action planning, implementation and finally monitoring and evaluation – requires a different set of competencies in each stage. This study examines competencies which are of the most important and also critical prerequisites for the success of the cluster development project. Accordingly, investigating the trustworthiness of the CDA from the perspective of cluster stakeholders, as well as his ability to create and enhance the level of trust between cluster members, is the main subject of this research. In fact, the main goal of this research is identifying competencies that increase the trustworthiness of the CDA and develop the level of trust within the cluster. In this qualitative study with a narrative approach, using profound and semi-structured interviews with 16 cluster developers and six cluster stakeholders, the competencies were identified and determined. These competencies include the ability to: sensitizing stakeholders, create partnerships, persuasion, and finally creating added value.
    Keywords: trust, Industrial cluster, CDA, Competency