فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده ملکی*، علیرضا سفیانیان، سعید سلطانی کوپایی، سعید پورمنافی، وحید راهداری صفحات 5-14
    تغییرات آب و هوایی و فعالیت های انسانی باعث شده فشار بر اکوسیستم های طبیعی افزایش یابد. تالاب ها هم ازجمله این اکوسیستم هایی هستند که به طور گسترده تحت تاثیر منفی این تغییرات بوده اند. پرندگان به عنوان بخشی از زیستمندان تالاب به اشکال مختلف از تخریب تالاب آسیب دیده اند به نحوی که بسیاری از این پرندگان خصوصا گونه های وابسته به زیستگاه های آبی درخطر انقراض قرارگرفته اند. مشکل تخریب زیستگاه ها در تالاب های مناطق خشک و نیمه خشک تاثیر بسیار بیشتری بر این پرندگان دارد چراکه منابع آبی در این مناطق بسیار محدود است. تالاب هامون در مرز ایران و افغانستان یکی از این اکوسیستم های حساس است که با تاثیرات خشک سالی و فعالیت های انسانی مواجه است. ازآنجایی که این تالاب اهمیت جهانی برای زادآوری و استراحت بسیاری از پرنده های مهاجر دارد، تعیین نیازهای زیستگاهی و پراکنش مکانی پرندگان آبی در این تالاب ضروری است. در این مطالعه با استفاده از مطالعات میدانی و مدل حداکثر آنتروپی زیستگاه مناسب پرندگان آبزی و کنار آبزی در این تالاب در 1394 تعیین شد. بر اساس نتایج این تحقیق، جنوب هامون صابری و بخش هایی از هامون هیرمند به عنوان زیستگاه مطلوب این دسته از پرندگان تعیین گردید. بخش های آبی این قسمت ها که با گیاه پوشیده است به عنوان مناسب ترین قسمت ها معرفی شد. نتایج این مطالعه جهت اقدامات حفاظتی در این تالاب مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدل حداکثر آنتروپی، مطلوبیت زیستگاه، سنجش ازدور، اکوسیستم های حساس، پرندگان آبزی و کنار آبزی
  • نگار یاری، مهدی حیدری*، جواد میرزایی، حمیدرضا ناجی صفحات 15-26
    نیاز روزافزون جامعه به چوب و فرآورده های آن و کاهش سطح جنگل ها موجب شده که جنگل کاری از جایگاه خاصی در برنامه ریزی ها برخوردار باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر جنگل کاری خالص و آمیخته (اکالیپتوس و سرو نقره ای) بر خصوصیات رویشی و خاک توده ها در منطقه سیمره، استان ایلام بود. این مطالعه در سال 1393 در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار جنگل کاری خالص اکالیپتوس، جنگل کاری آمیخته اکالیپتوس و سرو نقره ای در سه تکرار اجرا گردید. درمجموع 42 قطعه نمونه پیاده شد. خصوصیات کمی اندازه گیری شده عبارت از قطر برابرسینه، قطر یقه، ارتفاع درخت، تاج پوشش، ضریب پایداری، ضریب کاهش قطری، حجم، وزن خشک برگ، سطح برگ، پهنای دوایر سالیانه و دانسیته چوب بودند. برای تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک از هر قطعه سه نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی متر تهیه شد سپس یک نمونه ترکیبی برای انجام آزمایش های فیزیکی و شیمیایی به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر برابر سینه، قطر یقه، ارتفاع، حجم و پهنای دوایر سالیانه اکالیپتوس به طور معنی داری در توده خالص بیشتر از آمیخته بود (05/0 P<). بر اساس تحلیل مولفه های اصلی و به کمک خصوصیات رویشی اکالیپتوس، دو گروه در طول محورهای اول و دوم تفکیک شدند که این گروه ها هرکدام انطباق بالایی با محل نمونه برداری (توده خالص یا آمیخته) نشان دادند. بررسی خصوصیات خاک بین دو توده نشان داد که میزان پتاسیم، نیتروژن، فسفر، کربن آلی و درصد رطوبت اشباع به طور معنی داری در توده خالص بیشتر بود. درمجموع، ویژگی های رویشی در جنگل کاری خالص از آمیخته نمود بهتری داشته و می توان به توسعه آن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: جنگل کاری خالص و آمیخته، ویژگی های رویشی، ویژگی های خاک، تجزیه مولفه اصلی، مناطق نیمه خشک
  • مهدی مهدی نسب* صفحات 27-38
    تالاب ها ازجمله مناظر زیبایی هستند که اگر در جهت توسعه گردشگری به نحوی مناسب برنامه ریزی و مدیریت شوند؛ می توانند خالق یا محرک یک فرآیند توسعه برای حصول به پایداری توسعه در اجتماعات محلی و اکوسیستم تالابی گردند. ژئوتوریسم یا گردشگری زمین شناختی در سال های اخیر به عنوان معادلی برای گردشگری محیط زیستی به کار می رود. گردشگری محیط زیستی یک بازار گردشگری است که مبتنی بر منابع طبیعی می باشد. با توجه به اینکه منطقه شکار و صید ممنوع تالاب های 11 گانه پل دختر دارای پتانسیل بالایی در زمینه گردشگری است، ایجاد زیرساخت های موردنیاز آن و معرفی آن به عنوان قطب جاذب ژئوتوریستی در استان لرستان و غرب کشور با توجه به توان بالای این تالاب ها، جهت گسترش امر گردشگری و کمک به رشد و توسعه اقتصادی، افزایش درآمد و بالا بردن سطح اشتغال در جوامع محلی منطقه، امری ضروری است. برای تعیین سایت های ژئوتوریستی لازم است که شناسایی و ارزیابی از سایت های مستعد صورت بگیرد، لذا در این پژوهش که در تابستان 1397 صورت گرفت از دو الگو کیفی رینارد (ارزش های علمی، افزوده و ترکیبی) و الگوی کمی پریرا (قابلیت ها و ارزش های علمی، مکمل، محافظت و کاربردی) جهت ارزیابی پتانسیل توریستی ژئوپارک تالاب های پل دختر استفاده گردید. بر اساس نتایج الگوی کمی پریرا، شاخص های عیار ژئومورفولوژیکی تالاب ها (49/4 امتیاز)، قابلیت دید (65/2)، ارزش محافظت (15/2) و ارزش کاربردی (05/4) به ترتیب حدود 6/81، 8/58، 6/71 و 8/57 درصد سطح الگوی استاندارد را کسب کرده اند. بر اساس الگوی کیفی رینارد، از زیر شاخص های ارزش علمی، سطح پایداری با 506/0 امتیاز و جغرافیای دیرینه با 1 امتیاز به ترتیب با سطح کیفی خوب و عالی و از زیر شاخص های ارزش افزوده، زیر شاخص اکولوژیکی (خوب)، فرهنگی (خوب)، زیبایی (خوب) و اقتصادی (ضعیف) ارزیابی شدند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که منطقه شکار و صید ممنوع تالاب های پل دختر نیازمند تقویت وضعیت حفاظتی، تغییر نگرش مدیریت جزیره ای فعلی و روی آوردن به مدیریت زیست بومی و ایجاد زیرساخت های تسهیلات گردشگری می باشد
    کلیدواژگان: ژئوتوریستی، ژئوپارک، تالاب های پل دختر، مدل پریرا و رینارد
  • مژگان یکرنگی، محمد کاظم محمدی*، عبدالحسن دولاح صفحات 39-50
    تالاب بین المللی شادگان یکی از تالاب های بزرگ ایران است. این تالاب در جنوب غربی ایران در جنوب شهر شادگان در استان خوزستان واقع شده است. سدسازی و رعایت نشدن نیاز آبی تالاب، پرورش ماهی، پساب صنایع نیشکر، عبور لوله های نفتی، فعالیت 30 واحد پتروشیمی و تخلیه زباله های شهری، این تالاب منحصربه فرد را از سال 1372 وارد فهرست قرمز تالاب های بین المللی (لیست مونترو) کرده است. آب این تالاب بین المللی که ازلحاظ رتبه های ثبت شده در یونسکو درگذشته در رتبه پنجم جهانی قرار داشت، از رودخانه های جراحی و کارون و همچنین جزر و مد خلیج فارس تامین می شود که ب‍ه رغم فصلی بودن ب‍خ‍ش آب ش‍ی‍ری‍ن آن، آب ش‍ور ت‍‍الاب ب‍ه دل‍ی‍ل م‍ت‍ص‍ل ب‍ودن به خ‍ل‍ی‍ج ف‍‍ارس، دای‍م‍‍ی است. جذب سطحی و خروج رنگ های راکتیو قرمز و راکتیو آبی که وارد تالاب شادگان می شود با استفاده از جاذب کیتوسان  در فاصله زمانی بهمن ماه 1396 تا خرداد ماه 1397 موردبررسی قرار گرفته است. رنگ های آنیونی راکتیو قرمز (Reactive red) و راکتیو آبی (Reactive blue) مورداستفاده در این تحقیق از نوع رنگ های آزویی سولفونه و محلول در آب می باشند که به منظور رنگ دهی به محصولات مختلف در صنایع نساجی و نیشکر به کار می روند. از نتایج حاصل مشاهده شد که بیشترین درصد حذف رنگ های راکتیو قرمز و راکتیو آبی با استفاده از جاذب کیتوسان در 5=pH بوده و در مقادیر pH بالاتر و پایین تر، این بازدهی کاهش می یابد؛ بنابراین pH بهینه برای فرآیند حذف در این مطالعه 5=pH می باشد. از نتایج حاصل مشاهده شد که بیشترین درصد حذف رنگ های راکتیو قرمز و راکتیو آبی با مقدار 5/0 گرم در لیتر از جاذب کیتوسان اتفاق افتاده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین درصد حذف برای رنگ راکتیو قرمز در زمان 50 دقیقه و برای رنگ راکتیو بلو در زمان 40 دقیقه توسط جاذب کیتوسان صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تالاب شادگان، آلودگی رنگی، جذب سطحی، کیتوسان، راکتیو قرمز، راکتیو آبی
  • شاهرخ چمبری، عبدالرضا کرباسی*، مسعود منوری، سیما سبزعلیپور، فرامرز معطر صفحات 51-66
    یکی از مهم ترین فرآیندهایی که در مصب در اثر اختلاط آب دریا و آب رودخانه رخ می دهد فرآیند لخته سازی می باشد و تحت تاثیر این فرآیند فلزات کلوئیدی به شکل لخته درمی آیند. با توجه به نقش مهم فرآیند لخته سازی در ایجاد منبع غذایی مناسب برای موجودات آبزی و کاهش بار آلودگی ورودی به محیط های آبی، مطالعه حاضر مکانیزم لخته سازی فلزات سنگین را در مصب رودخانه جراحی بررسی نموده است. در تحقیق حاضر، لخته سازی فلزات محلول کادمیوم، نیکل، روی، سرب و منگنز در 5 آکواریوم با رژیم شوری 1 تا 3 (قسمت در هزار) طی اختلاط آزمایشگاهی آب رودخانه جراحی با آب خور موسی برای اولین بار در سال 1396 مطالعه شده است. پس از آماده سازی نمونه ها، غلظت فلزات موردمطالعه با دستگاه (ICP) اندازه گیری گردید. به منظور بررسی تاثیر پارامترهای فیزیکوشیمیایی محیط مصبی بر فرآیند لخته سازی از روش آماری آنالیز خوشه ای استفاده شد. میانگین میزان لخته سازی نهایی فلزات به شرح زیر است: Cd (درصد 94) > Zn(درصد 5/85) > Pb (درصد 58) > Ni(درصد 19)> Mn(درصد 11). بالاترین لخته سازی فلزات بین شوری 1 تا 2 (قسمت در هزار) رخ داده است. درنتیجه لخته سازی فلزات طی اختلاط مصبی، به طور میانگین به ترتیب 7/64، 8/65، 7/231، 52 و 4/61 تن در سال از فلزات کادمیوم، نیکل، روی، سرب و منگنز از آب رودخانه جراحی حذف گردید. آنالیزهای آماری نشان داد که نرخ لخته سازی فلزات نیکل، روی، سرب و منگنز به وسیله عامل یکسانی کنترل می شود. همچنین کلیه پارامترهای موردبررسی شامل هدایت الکتریکی، شوری، پتانسیل کاهش، سولفات، کلراید و pH لخته سازی عنصر کادمیوم را کنترل می کنند و این پارامترها نقشی در لخته سازی سایر عناصر موردمطالعه ندارند.
    کلیدواژگان: خور موسی، لخته سازی، فلزات سنگین، اختلاط مصبی، رودخانه جراحی
  • محمد آبادی*، عباسعلی زمانی، عبدالحسین پری زنگنه، یونس خسروی، حمید بدیعی صفحات 67-82
    فلزات سنگین در محیط های آبی از شکل محلول و مواد جامد معلق در رسوبات جذب و انباشته می شوند. انباشت نهایی فلزات سنگین در محیط های آبی رسوبات و بدن موجودات زنده است. انباشت زیستی فلزات سنگین از طریق شبکه غذایی نگرانی های ناشی از خطر های بیولوژیکی و محیط زیستی بالقوه را فراهم می کنند. بنابراین پژوهش درزمینه آلودگی فلزات سنگین نقش موثری در حفاظت از بهداشت انسانی و کاهش خطر های ناشی از آلودگی آن ها دارد. در این پژوهش به منظور سنجش آلودگی فلزات سنگین (آهن، منگنز، روی، مس، نیکل، سرب، کادمیوم و کبالت) در رسوبات سطحی (0-5 سانتی متر) چهار رودخانه مهم منتهی به دریای خزر (نکا رود، تجن، سیاهرود و تالار)، از 16 ایستگاه، نمونه های رسوب از بستر رودخانه ها در تابستان 1394 جمع آوری و پس از هضم با تیزاب سلطانی توسط دستگاه جذب اتمی شعله اندازه گیری شد. روند تغییر میانگین غلظت فلزات سنگین (میلی گرم فلز بر کیلوگرم رسوب) در رسوبات سطحی به صورت آهن (00/23300) > روی (87/2028) > منگنز (25/701) > نیکل (77/36) > سرب (77/25) > مس (62/19) > کبالت (62/18) > کادمیوم (62/5) بود. در بین عنصر های موردمطالعه میانگین عنصر های روی، کادمیوم و سرب بیش تر از غلظت میانگین رسوبات جهانی است. هم چنین تحلیل های آماری نشان داد مقدار عنصر های آهن، منگنز، کبالت و مس در رودخانه سیاهرود، کادمیوم در رودخانه نکا رود و روی در رودخانه تجن متفاوت است (05/0>p). استفاده از شاخص های درجه آلودگی (Cf)، پتانسیل خطر محیط زیستی (Er)، غنی شدگی (EF) و زمین انباشتگی (Igeo) نشان داد که بیشینه ارزش شاخص های مطالعه شده متعلق به عنصر کادمیوم است. هم چنین نتایج شاخص های پتانسیل خطر محیط زیستی کل (RI)، درجه آلودگی کل (Cd) و بار آلودگی (PLI) حاکی از آن است که خطر محیط زیستی در رودخانه نکارود قابل توجه و بسیار نگران کننده است. این تحقیق ضرورت کنترل فعالیت های انسانی و استفاده از راهبر دهای مدیریت و کنترل آلودگی در کیفیت رسوبات رودخانه های منتهی به دریای خزر را ثابت کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی، رودخانه، رسوب، فلزات سنگین، شاخص های محیط زیست
  • خوشناز پاینده*، محمد ولایت زاده صفحات 83-96
    رسوبات یکی از شاخص های زیستی تجمع فلزات سنگین در اکوسیستم های آبی هستند که به دلیل ثبات در یک منطقه می توانند به خوبی میزان آلودگی را ارزیابی کنند. این تحقیق در سال 1397 با هدف بررسی فلزات سنگین کبالت، کروم، منگنز، سلنیوم و مولیبدن در رسوبات تالاب هورالعظیم در استان خوزستان انجام شد. در مجموع 27 نمونه رسوبات از 3 ایستگاه با 9 تکرار بر اساس استاندارد ASTM شماره D2488 تهیه شد. برای سنجش عناصر سنگین از دستگاه ICP-OES  مدل Varian 710-ES استفاده گردید. بالاترین میزان فلزات کبالت، کروم و سلنیوم در رسوبات تالاب هورالعظیم به ترتیب 019/0، 39/93 و 45/29 میلی گرم در کیلوگرم در ایستگاه سوم و منگنز و مولیبدن 12/451 و 88/0 در ایستگاه دوم به دست آمد. پایین ترین مقادیر فلزات سنگین کبالت، منگنز و سلنیوم در رسوبات تالاب در ایستگاه اول بود، اما پایین ترین غلظت کروم در ایستگاه دوم و مولیبدن در ایستگاه سوم مشاهده شد. فاکتور آلودگی فلزات کبالت، کروم، منگنز و مولیبدن کمتر از 1 به دست آمد که نشان دهنده آلودگی کم این فلزات می باشد. درمورد فلز سلنیوم فاکتور آلودگی بالاتر از 6 به دست آمد که آلودگی شدید این فلز در رسوبات را نشان می دهد. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که سلنیوم به عنوان مهمترین آلاینده فلزی نسبت به کبالت، کروم، منگنز و مولیبدن می باشد. فاکتور غنی شدگی فلز کبالت آلودگی کم و فلزات کروم، سلنیوم، مولیبدن و منگنز آلودگی به شدت زیاد را نشان داد که می توان بیان کرد این فلزات منشاء انسان زاد دارند. ارزیابی خطر بوم شناختی فلزات کبالت، کروم و مولیبدن در رسوبات تالاب هورالعظیم و شاخص توان مخاطره بوم شناختی در طبقه پتانسیل خطر بوم شناختی کم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تالاب هورالعظیم، رسوبات، فلزات سنگین، مخاطره بوم شناختی، غنی شدگی
  • مریم سعادتمند، هیوا علمی زاده*، محمدعلی سالاری علی آبادی صفحات 97-107
    شناخت و مطالعه دقیق ویژگی های اکولوژیک و ژئوفیزیکی زیستگاه های بنتیک بسیار حائز اهمیت است، زیرا نوع بستر موجود در این زیستگاه ها به شکل وسیعی با حضور یا عدم حضور گونه های کف زی خاص و نیز با نحوه پراکنش آن ها در جوامع بنتیک در ارتباط است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه اکوژئومورفولوژی و دانه بندی (GS) رسوبات بستر و شناسایی و بررسی اکولوژیک ماکروبنتوزها، فاکتورهای زیست محیطی دما، هدایت الکتریکی، شوری، میزان اسیدیته (pH) و اکسیژن محلول (DO) رودخانه بهمنشیر است. این پروژه طی دو فصل در زمستان 1390 و تابستان 1391 و در سه قسمت ابتدایی، میانی و انتهایی رودخانه بهمنشیر انجام گرفت. نمونه ها به آزمایشگاه محیط زیست دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر منتقل و پس از بررسی های آزمایشگاهی، نتایج در نرم افزارهای آماری تجزیه وتحلیل گردید. به طورکلی در این مطالعه 6 جنس و گونه متعلق به رده پرتاران (Nephtys sp. Nereis sp. Capitella capitata)، سخت پوستان (Sphaeroma sp.)، شکم پایان (Triphora sp.) و نماتودها (Nematode sp.) مشاهده شدند. ذرات تشکیل دهنده رسوبات محدوده مطالعاتی را ذرات دانه ریز (mµ063/0>) تشکیل داده اند. با افزایش عمق (تا 200 متری) دانه بندی رسوبات ریزتر و مواد آلی بستر بیشتر می گردد. بررسی حاصل از دانه بندی نیز حکایت از سیلتی- رسی بودن ذرات رسوبی داشت. نتایج همچنین نشان می دهد که درصد ذرات درشت تر از سیلت و رس در تابستان افزایش یافته است که می توان علت آن را ناشی از ورود جریانات به رودخانه بهمنشیر در تابستان دانست.
    کلیدواژگان: رودخانه بهمنشیر، اکوژئومورفولوژی، فاکتورهای زیست محیطی، دانه بندی رسوبات، ماکروبنتوز
|
  • Saeideh Maleki *, Ali Reza Soffianian, Saeid Soltani Koupaei, Saeid Pourmanafi, Vahid Rahdari Pages 5-14
    Climate change and human activities have increased negative pressure on natural ecosystems. Wetlands are such ecosystems that widely affected by these negative changes. Birds as a part of wildlife in a wetland have damaged by destruction of wetlands, so, a large group of them, are at risk of extinction. Habitat destruction in wetlands in arid and semi-arid areas has more negative effects on these birds because of water limitation in these regions. Hamun wetland on the boundary of Iran and Afghanistan is one of the vulnerable ecosystems that are faced by the effects of drought and human activities. Since this wetland has international importance for breeding and resting of migrant water birds, determination of habitat requirements and spatial distribution of water birds in this wetland are essential. In this study, by field studies and Maximum Entropy model, suitable habitats of water birds and waders were determined in 2015. Based on these results, southern parts of Hamun_e_ Saberi and some parts of Hamun_e_ Himand and Pouzak were determined as suitable habitat for water birds. Results of this paper are useful for conservation activities in this wetland.
    Keywords: Maximum Entropy model, habitat suitability, Remote sensing, vulnerable ecosystems, water birds
  • Negar Yari, Mehdi Heydari *, Javad Mirzaei, Hamid RezaNaji Pages 15-26
    High demand to wood and its products followed by decrease in forests area leads to give special importance to forest plantation. This study aimed to consider the impact of 20-year pure and mixed plantation of Eucalypt and Arizona cypress on above-ground growth features and soil properties in Seymareh Park in Ilam province, Iran. A complete randomly design was conducted with two treatments of pure plantation of Eucalypt, and mixed plantation of Eucalypt and Arizona cypress with three repetitions in 2014. In total, 42 sample plots were determined. The quantity characteristics were as follow: diameter at breast height (DBH), diameter of collar (DC), tree height (H), crown coverage (CC), slender coefficient (SC), Form quotient, tree volume (V), leaf dry mass (LDM), leaf area index (LAI), total growth ring width (TWR), and wood density (WD). In order to determine the chemical and physical properties of soil, three soil samples from each plot at the depth of 0 to 30 cm were collected and a mixed sample was transformed to the laboratory for the further works. The results showed that DBH, DC, H, V, TWR of Eucalypt in pure plantation was significantly higher than those of mixed plantation (P< 0.05). According to the analysis of main components and growth features of Eucalyptus, two groups were separated across first and second axes as each of them indicated high adaptation with place of sampling (mixed or pure mass). The measuring soil properties between two plantations showed that potassium, nitrogen, phosphor, organic carbon and saturation moisture content were significantly more than that in pure plantation.
    Keywords: Pure, mixed plantations, Growth features, Soil properties, Principle component analysis, Semi-arid zones
  • Mehdi Mehdinasab * Pages 27-38
    Wetlands are some of the most beautiful landscapes that can be creator or stimulus of a development process for sustainable development in local communities and ecosystems if they are properly planned and managed for tourism development. Geo-tourism or geological tourism has been used as the equivalent for environmental tourism in recent years. Environmental tourism is a natural resource-based tourism market. Considering the fact that the hunting and fishing area of 11 Poldokhtar wetlands has a high potential in the field of tourism, creating the necessary infrastructure and introducing it as a geo-tourism attraction pole in the province with regard to the high power of these wetlands, Tourism and help to grow and expand the economy, increase income and raise the level of employment in the region is necessary. In order to determine the Geo-tourism sites, it is necessary to identify and evaluate susceptible sites. Therefore, in this research, two Rhineard qualitative models and Pereira quantitative model were used to evaluate the tourist potential of Poldokhtar wetlands. Based on the results of the Pereira model, the geomorphologic characteristics of the wetlands (4.49), visibility (2.65), protection value (2.15) and applied value (4.05) were about 86.6, 58.8, 71.6, and 57.8 Percent of the standard pattern surface. Based on the Rhineard quality model, under the indicators of scientific value, the level of sustainability with the score of 506 and the long-standing geography with 1 point, with a good and excellent quality level and below the value added indicators, are below the ecological index (good), Cultural (good), beauty (good) and economical (weak). The results of this study indicate that the hunting and fishing area of Poldokhtar wetlands requires strengthening the conservation status, changing the attitude of the current islands management and turning to the management of the ecosystem, creating infrastructure for tourism facilities.
    Keywords: Geo-touristic, Geo-park, Poldokhtar Wetlands, Pereira, Reynard Model
  • Mozhgan yekrangi, Mohammad Kazem Mohammadi *, Abdolhasan doulah Pages 39-50
    International Shadegan wetland is the one of large Iranian wetlands. This wetland is located in south west Iran in Khuzestan province. Dams construction and not observing of wetland water needs, breeding fish, Saccharum industry sewages, oil pipes crossing, activity of 30 petrochemical unit and urban wastes discharge, entered this unique wetland, from 1992 in red list of international wetlands (Montreo list). Water of this international wetland that to be in 5 degrees in terms of registered degrees in UNESCO, supply from Jarrahi and Karun and also Persian Gulf tide that in spite of seasonal of its fresh water section, wetland salt water because of connection to Persian Gulf is continual. Absorption and removal of reactive red and reactive blue dyes that enter to Shadegan wetland with chitosan, are investigated. This study carried out in the interval of February 2018 until June 2018. Anionic dyes like reactive red and reactive blue that used in this research, belong to the sulphunated food azo dyes and dissolved in water. This matter use for coloring of different products like sugar cane, Nutritional supplement, soft drinks, jelly, different fruit juices and etc. We can see from results that the maximum removal percentage of reactive red and reactive blue, with the chitosan in the pH =5 and in the upper and lower pH values, the yield is decreased. It can be seen from results that the maximum removal for reactive red in the 50 min and for reactive blue is in the 40 min for chitosan absorbent.
    Keywords: Shadegan wetland, Dye pollution, Absorbent, Chitosan, Reactive red, Reactive blue
  • Shahrokh Chambari, Abdolreza Karbass *, S.Masoud Monavari, Sima Sabzalipour, Faramarz Moattar Pages 51-66
    Flocculation of metals is one of the most important estuarine processes that occur due to the mixing of seawater and river water and colloidal metals undergo this process come in the form of flocculants. Due to the important role of flocculation process in producing suitable food sources for aquatic organisms and reducing the amount of input pollution into aquatic environments, the present study examines the mechanism of heavy metals flocculation in the estuary of the Jarahi River. In the present research, flocculation of dissolved Cd, Ni, Zn, Pb and Mn in the 5 aquariums with salinities ranging from 1 to 3‰ during laboratory mixing of Jarahi River water with the Musa Estuary water (2017) was studied for the first time in 2017. After preparation of samples, the concentrations of elements were measured by ICP. Cluster analysis, a statistical method, was used to determine the effect of chemical and physical parameters of estuarine environment on the flocculation process. The average final flocculation rates of metals are in the following order: Cd (94.9%) > Zn (85.5%) >Pb (58%) >Ni (19%) >Mn (11%). The highest flocculation of metals occurred between salinities of 1 to 2%. Due to the flocculation of trace metals during the estuarine mixing, about on average 64.7, 65.8, 231.7, 52 and 61.4 ton/year of Cd, Ni, Zn, Pb and Mn, respectively, were removed from the river water. Statistical analysis showed that the flocculation rates of Ni, Zn, Pb and Mn are controlled by the same factor. Moreover, it was found that all the investigated parameters (electrical conductivity, salinity, potential reduction, sulfate, chloride and pH) control the flocculation of cadmium but do not play any role in the flocculation of other studied metals (Ni, Zn, Pb and Mn).
    Keywords: Musa Estuary, flocculation, heavy metals, estuarine mixing, Jarahi River
  • Mohammad Abadi, Abbas Ali Zamani *, Abdolhossein Parizanganeh, Younes Khosravi, Hamid Badiee Pages 67-82
    Heavy metals tend to be adsorbed and accumulated in sediments as opposed to water or suspended solids. Sediments and biota bodis can act as a final sink for heavy metals in the aquatic environments. They accumulate through the food chain posing potential biological and ecological risks. Therefore, research on the heavy metal concentrations in aquatic ecosystems can help to protect human health and reduce the risks of heavy metal contamination. In this study, the contamination of heavy metals (Fe, Zn, Mn, Cu, Ni, Pb, Cd and Co) in surface sediments (0–5 cm) from 16 stations within four river intertidal zones (Neka, Tajan, Siahrood and Talar) were sampled and analyzed for metal contamination assessment in summer 2016. Results show that the mean concentration (mg kg-1) of heavy metals in surface sediment samples followed the order; Fe (23300.00) >Zn (2028.87) >Mn (701.25) >Ni (36.77) >Pb (25.77) >Cu (19.62) >Co (18.62) >Cd (5.62). The mean concentration levels of the heavy metals Pb, Zn and Cd were more than mean background value. The statistical analyses showed that concentration of elements Fe, Mn, Co and Cu in the Siahrood River, Cd in Neka River and Zn in Tajan River is different (P<0.05). Application of contamination factor (Cf), potential ecological risk factor of individual metals (Er), enrichment factor (EF) and geo-accumulation index (Igeo) showed that the highest value of the above factors belongs to cadmium element. Also an assessment potential ecological risk index (RI), contamination degree (Cd) and pollution load index (PLI) suggests a considerable to very high ecological risk in Neka River. In addition to revealing potential ecological risks due to cadmium and other elements, our investigation markedly highlighted anthropogenic control over sediment quality deterioration and some immediate sediment quality management strategies are needed to remediate and control river bed contamination.
    Keywords: Pollution, Environmental Indicators, Sediment, River, Caspian Sea
  • Khoshnaz Payandeh *, Mohammad Velayatzadeh Pages 83-96
    Sediments are one of the biological indicators of the accumulation of heavy metals in aquatic ecosystems, which, due to the stability of a region, can well measure pollution. This research was conducted in 2018 with the aim of investigating heavy metals of Cobalt, Chromium, Manganese, Selenium and Molybdenum in sediments of Hooralazim wetland in Khuzestan province. A total of 27 sediment samples from 3 stations with 9 replications were prepared according to the ASTM D2488 standard. To measure heavy metals the ICP-OES Varian 710-ES model was used. The highest amount of Cobalt, Chromium and Selenium in the deposits of Hooralazim Wetland was obtained respectively 0.019, 93.39 and 29.45 mg/Kg at the third station and Manganese and Molybdenum were 451.12 and 0.88 respectively at the second station. The lowest values ​​of heavy metals were Cobalt, Manganese and Selenium in the sediments at the first station, but the lowest Chromium concentration at the second station and Molybdenum was observed at the third station. The contamination of Cobalt, Chromium, Manganese and Molybdenum was less than 1, indicating a low contamination of these metals. Regarding Selenium metal, the contamination factor higher than 6 was found to indicate the severe contamination of the metal in sediments. Therefore, according to the results, it can be stated that Selenium is the most important metal contaminant than Cobalt, Chromium, Manganese and Molybdenum. Cobalt metal enrichment factor showed the low pollution level and Chromium, Selenium, Molybdenum and Manganese metals showed high level of contamination, which can be said these metals had origin of human. According to the ecological risk assessment of Cobalt, Chromium, and Molybdenum metals in Hooralazim wetland sediments and ecological risk factors they were classified into low ecological risk potential.
    Keywords: Hooralazim Wetland, Sediments, Heavy Metals, Ecological Risk, Enrichment factor
  • Maryam Saadatmand, Hiva Elmizadeh *, Mohammad Ali Salari, Aliabadi Pages 97-107
    Precise study of geophysical and ecological characteristics of benthic habitats is very important, because the seabed type of these habitats has close relationship with presence or absence of particular benthic species as well as with their distribution in the benthic communities. The aim of this study was Investigation of Relationship between Ecogeomorphology and Granulometry of Bed Sediments and evaluates the ecological macrobenthos stations sampled, study of environmental factors temperature, electrical conductivity, salinity, acidity (pH) and dissolved oxygen (DO) in River Bahmanshir respectively. This project was during two seasons in the winter of 2011 and summer of 2011 and in the three parts elementary, middle and end of Bahmanshir River. Samples were transported to the environmental laboratory in Khorramshahr University of Marine Science and Technology. After the laboratory tests, the results were analyzed using the SPSS statistical software. Overall in this study, six species belonging to the class Polychaeta (Nephtys sp. Nereis sp.Capitellacapitata), crustaceans (Sphaeroma sp.), Gastropod (Triphora sp.) And nematodes (Nematode sp.) were observed. Fine- grained sediments in the study area forming particles (mμ063 / 0>). With increasing depth (200 meters) grading scale is finer and more organic substrate. study also suggests that the aggregation of clay-silt particles were deposited. The results also show that the percentage of coarse particles of silt and clay in the summer has increased, which can cause it to flow from the river in the summer Bahmanshir.
    Keywords: Bahmanshir River, Ecogeomorphology, Environmental Factors, Granulometry, Macrobenthos