فهرست مطالب

فصلنامه معرفت فلسفی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 7
  • مسعود امید صفحات 11-26
    در این مقاله دو مسئله در باب فلسفه سهروردی پیگیری می شود: نخست آنکه موضوع فلسفه سهروردی چیست؟ دوم اینکه چه دلایل و قرائنی را می توان به سود موضوع مابعدالطبیعه سهروردی اقامه کرد؟ مابعدالطبیعه در جهان اسلام شاهد سه گرایش مشایی و اشراقی و صدرایی بوده است. هریک از این سه گرایش، موضوعاتی را برای مابعدالطبیعه خود تعیین کرده اند و دلایل و قرائنی را به سود آنها بیان داشته اند. در این میان پرسش از موضوع مابعدالطبیعه و شان فلسفی آن از نظر سهروردی، کمتر مورد بحث قرار گرفته است. در این نوشتار در پاسخ به پرسش نخست، با عدم پذیرش رویکرد غیرموضوع گرا (تمرکز بر روش، غایت، فیلسوف و...) در باب فلسفه سهروردی و پذیرش رویکرد موضوع گرا و طرح نظریات متعدد (از قبیل غیروجود، شیء، نور مجازی، نور قدسی و مطلق نور)، به دوگانه نور و ظلمت به عنوان موضوع فلسفه سهروردی اذعان شده است. در پاسخ به پرسش دوم با اتخاذ روش مقایسه ای و تعاملی، و با تکیه بر ملاک ها، مبادی و پیش فرض های دیدگاه های فلسفه مشایی و صدرایی در باب تعیین موضوع برای فلسفه، دلایل و قرائنی نظری برای توجیه فلسفی موضوعیت نور و ظلمت برای مابعدالطبیعه اقامه شده است. با این وصف این نوشتار تلاشی است برای کشف صدف فلسفی گوهر شهودی و اشراقات سهروردی، در باب موضوع مابعدالطبیعه از جهت چیستی و شان فلسفی آن.

    کلیدواژگان: متافیزیک سهروردی، گذر از موضوعیت موجود و وجود، دوگانه نور وظلمت، توجیه فلسفی موضوع
  • یحیی نورمحمدی نجف آبادی صفحات 27-42
    وزه های مختلفی مانند باورهای مذهبی، نظریات طبیعی و کی هان شناختی، و حوزه اندیشه ورزی درباره مسائل هستی شناسی و شناخت شناسی را می توان زمینه های تاریخی تقسیم موجود به مجرد و مادی دانست. اگرچه فیلسوفان ملطی و الئائی آغازگر فلسفی این تقسیم بودند، اما افلاطون و ارسطو به صورت برجسته و با شاخص های معین این تقسیم را مطرح ساختند. این روند به صورت تکاملی در طول تاریخ فلسفه تداوم داشت و همراه با تحولات در سایر موضوعات فلسفی، تحولاتی نیز در شاخص های تفکیک کننده موجود مجرد از مادی صورت گرفت. در طول تاریخ، فیلسوفان معیارها و ویژگی های متعددی را برای جداسازی موجود مادی از مجرد مطرح ساخته اند؛ صفاتی مانند امتداد، حیز، مکان و وضع داشتن، قابل انقسام بودن، قابل ادراک و اشاره حسی بودن، ماده داشتن و علم داشتن. برخی از این معیارها به تفاوت موجود مادی با موجود عقلی بازمی گردد نه تفاوت مجرد و مادی؛ برخی نیز دارای اشکال است، اما برخی را می توان با انجام اصلاحات یا بدون آن پذیرفت.

    کلیدواژگان: مجرد، مادی، فلسفه، جسم، هیولا
  • سیدمحمدمهدی نبویان، غلامرضا فیاضی صفحات 43-56
    تقسیم موجود به مجرد و مادی، یکی از تقسیمات ‎مهم و سرنوشت‎ساز در فلسفه است که توجه به آن، پاسخ بسیاری از مشکلات فلسفی را به همراه دارد. متفکران مسلمان در آثار خویش از مجرد و مادی بحث کرده و تعریف هایی از آن ارائه داده اند. ایشان در این تعریف‎ها ویژگی‎های موجود مجرد و مادی و معیار تمایز آنها را بیان کرده اند که دقت در این معیارها و مبانی آنها، چالش‎هایی را نمایان می سازد. در نوشتار حاضر با نقد و بررسی معیارهایی همچون ماده، مقدار، شکل، وضع، طول، عرض، حجم، رنگ، وجود فی الماده و وجود مع الماده، استعداد، تغییر، حرکت، قابلیت انقسام خارجی، زمان، مکان، شخصیت و جزئیت که توسط متفکران مسلمان مطرح شده، معیار جدیدی در تمایز موجود مادی از مجرد ارائه می گردد که بر اساس آن، موجود مادی، موجودی است که با حواس ظاهری درک می‎شود و یا وابسته به آن است؛ ولی موجود مجرد، موجودی است که نه محسوس با حواس ظاهری است و نه وابسته به آن.

    کلیدواژگان: مادی، مجرد، ماده، مجرد مثالی و محسوس ظاهری
  • سیده فاطمه یزدان پناه، زهره برقعی صفحات 57-70
    حقیقت قضا و قدر از دیرباز کانون ارائه دیدگاه ها و مباحث مختلف در میان متفکران فلسفه و کلام بوده است. صدرالمتالهین از جمله فیلسوفانی است که حقیقت قضا و قدر را تبیین کرده است. او با طرحی بدیع و متفاوت با دیگر حکما، معتقد است قضا حقایق علمی و عقلی تمام موجودات است که لازمه ذات حق تعالی است و جزء صقع ربوبی به شمار می آید. صدرالمتالهین بر این باور است که علم عنایی خداوند که حقیقت بسیط اجمالی است، با طی مراحل ام الکتاب، لوح محفوظ و لوح محو و اثبات به تقدیرات عینی در عالم ماده تبدیل می شود. صدرالمتالهین با استفاده از مضامین دینی، موطن هفت آسمان قرآن را لوح محو و اثبات می داند که تقدیرهای علمی به وجود مثالی در آن رقم می خورد. در این مقاله ضمن بیان مراحل قضا و قدر، نسبت قضا و قدر با هفت آسمان قرآن تبیین شده است.

    کلیدواژگان: قضا و قدر، هفت آسمان قرآن، لوح محفوظ، لوح محو و اثبات، ام الکتاب، صدرالمتالهین
  • سمیه عظیمی، عزیزالله افشار کرمانی صفحات 71-87
    فلسفه با اینکه عهده دار بررسی احکام کلی وجود است، اما بررسی احکام عدم نیز به تبع وجود در فلسفه سامان می پذیرد. صدرالمتالهین و مارتین هایدگر، هر دو اهتمام ویژه ای به بررسی احکام عدم داشته اند که نوشتار حاضر به بررسی تطبیقی این مسئله از منظر این دو فیلسوف بزرگ پرداخته است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که در اندیشه صدرالمتالهین، «عدم» در عین وحدت مفهومی، دو کاربرد دارد: 1. نقیض وجود؛ 2. فقدان کمال؛ اما هایدگر چهار معنا برای عدم در نظر می گیرد: 1. عدم به مثابه نفی کامل کلیت موجودات؛ 2. عدم به مثابه هستی نامتعین؛ 3. عدم به مثابه فقر تام و تمام موجودات؛ 4. عدم به مثابه نیستی یا ناهستی.

    کلیدواژگان: عدم، حکمت متعالیه، صدرالمتالهین، هایدگر، دازاین
  • نسرین توکلی صفحات 89-104
    مسئله تناسخ به مثابه ایده ای فلسفی در پاسخ به مسئله سرنوشت نفس انسان پس از مرگ، جزو مسائل مهم در حوزه نفس شناسی است. غالب فیلسوفان مسلمان تناسخ را محال دانسته و براهینی در راستای اثبات استحاله آن اقامه کرده اند؛ اما در این میان، محمدبن زکریای رازی و شهاب الدین سهروردی جایگاه ویژه ای دارند که نوشتار حاضر به بررسی نظرات ایشان در این باره پرداخته است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که محمدبن زکریای رازی نخستین فیلسوف برجسته طرفدار ایده تناسخ در جهان اسلام قلمداد می شود و این آموزه در جهان بینی فلسفی وی در حوزه قدم نفس و هیولا ریشه دارد. شیخ اشراق در غالب آثارش نظریه استحاله تناسخ را مطرح می کند، اما در حکمه الاشراق، ادله طرف داران نظریه امکان و استحاله تناسخ را ضعیف می داند. میان این دو دیدگاه در «میزان اهتمام به مسئله تناسخ»، «قلمرو امکان تناسخ»، «ضرورت تناسخ»، «میزان نوآوری در این مسئله»، «روش شناسی بحث» و «رابطه تناسخ با حدوث و قدم نفس» اختلافاتی وجود دارد؛ چنان که این دو دیدگاه در «امکان رهایی از چرخه تناسخ» و «نفی استحاله برخی اقسام تناسخ» با یکدیگر اشتراک دارند.

    کلیدواژگان: تناسخ، تناسخ صعودی، تناسخ مشابه، شیخ اشراق، محمدبن زکریای رازی
  • محمد اصلانی صفحات 105-119
    ارائه تمایز بین حمل «اولی» و «شایع» توسط صدرالمتالهین، مشکلات فلسفی فراوانی از جمله مشکل معروف وجود ذهنی را حل کرد؛ اما خود موجب بروز مشکلاتی شد. برای حل مشکلات اخیر تلاش هایی صورت گرفته است که از جمله آنها می توان به تفکیک میان حمل اولی به قید قضیه و حمل اولی به قید موضوع اشاره کرد. از نظر نگارنده این نوشتار، این تفکیک دقیق نیست؛ زیرا حمل اولی به قید موضوع در واقع حمل مصطلح منطقی نیست، بلکه نوعی تقسیم موضوع است به دو اعتبار. در این مقاله راه حل جدید و بسیار ساده ای ارائه می شود که بدون ایجاد مشکلات جدید، جای گزین راه حل تمایز بین حمل اولی و شایع می گردد. راه حل موردنظر به صورت بسیار خلاصه این است که در قضیه محمول از ذاتیات، شئون، حالات و ویژگی های موضوع است و لاجرم باید از یک موضوع خاص انتزاع شده، بر همان موضوع حمل شود؛ نه اینکه از موضوعی انتزاع شده بر موضوع دیگری حمل شود. به عبارت دقیق تر وقتی موضوعی قابلیت این را دارد که به چند اعتبار در نظر گرفته شود، ابتدا باید مشخص شود در یک قضیه معین کدام اعتبار موضوع مدنظر است تا محمول متناسب با آن اعتبار، از موضوع انتزاع شود و بر همان موضوع با همان اعتبار حمل گردد؛ نه اینکه از یک موضوع به یک اعتبار، محمولی انتزاع شود، ولی به همان موضوع با اعتبار دیگری حمل گردد. شهید مطهری در کتاب «شرح منظومه» خود به این مطلب پرداخته است که: «آیا واقعا فرق حمل اولی ذاتی و شایع صناعی در نفس حمل است، یا در واقع و نفس الامر در حمل اختلافی نیست، و بازگشت این اختلاف نیز به اختلاف در موضوع است؟». یکی از یافته های مهم این پژوهش، تمایزی است که بین دو حیثیت حکایتگری مفاهیم ذهنی، یعنی حکایتگری ذهن از عین و حکایتگری ذهن از ذهن صورت گرفته است؛ تمایزی که یکی از عناصر اصلی راه حل جدید است.

    کلیدواژگان: محمول، حمل اولی ذاتی، حمل شایع صناعی، حیث حکایتگری مفاهیم ذهنی، حیث استقلالی مفاهیم ذهنی
  • سید محمد اکبریان صفحات 121-136
    نظریه معنویت و عقلانیت بر آن است که دین نهادینه در جهان معاصر نمی تواند نقش سنتی خود را در آرامش‎بخشی و رها ساختن انسان از رنج ایفا کند و تنها معنویت می تواند از عهده آن برآید. ازآنجاکه این نظریه، رسالت خود را برای انسان جدید تعریف کرده، خود را ناگزیر و متعهد به مولفه‎های پست‎مدرنیته می‎بیند. براساس این نظریه، انسان معنوی عبارت است از انسان معنوی پست مدرن با شاخصه ها و ویژگی های سازگار با آن. ملکیان در بیان ویژگی های انسان معنوی به برخی ویژگی های پست مدرنیته وفادار است، اما ویژگی های اساسی تری نیز برای انسان معنوی برمی شمارد که او را از وفاداری و تعهد به مبانی و الگوهای پست مدرن خارج می سازد. انسان معنوی با ویژگی های اخیر تنها در نظام و ساختار دین سنتی امکان تحقق دارد و امکان زایش آن بر اساس مبانی انسان شناختی ایشان و الگوهای معنویت سکولار فراهم نیست، یا انسان دوگانه ای است که ویژگی های ناسازگاری (دینی و پست مدرن) را با هم جمع کرده است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، پست مدرنیته، دین، معنویت، ناسازگاری
|
  • Masoud Omid Pages 11-26
    he present article is seeking to answer two questions regarding Suhrawardi’s philosophy: (a) what is the subject matter of Suhrawardi’s Philosophy? And (b) what evidence can be presented in favor of Suhrawardi’s metaphysics? Metaphysics in Islamic world has witnessed three orientations called masha’i (peripatetic), ishraqi (illuminism), and Sadra’i. Each of these three orientations has determined some subject matters for their metaphysics, presenting evidences for them. In this atmosphere, questioning the subject of metaphysics and its philosophical status in Suhrawardi’s philosophy has been somehow neglected. Here, to answer the first question, we have rejected the no subject-centered approach (focus on method, the end, the philosopher, and …) regarding Suhrawardi’s philosophy, accepted the subject-centered approach and put forward numerous opinions (including non-existence, thing, virtual light, sacred light, and the absolute light) to acknowledge the dichotomy of ‘light’ and ‘darkness’ as the subject matter of Suhrawardi’s philosophy. To answer the second question, we have adopted a comparative and interactive method, and stressed on the criteria, origins, and presuppositions of the philosophical views of masha’i and Sadra’i philosophies on determining the subject matter of philosophy, to establish theoretical evidences and reasons for philosophical justification of the dichotomy of light and darkness for metaphysics. Thus, the present article is an attempt for discovering the philosophical shell of Suhrawardi’s intuitive jewel and his illuminations regarding the subject matter of metaphysics as far as its nature and philosophical status are concerned.
    Keywords: Suhrawardi’s metaphysics, passing by the subject of ‘existent’, ‘existence’, dichotomy of light, darkness, philosophical justification
  • Yahya Nur, Muhammadi Najaf Abadi Pages 27-42
    Various spheres such as religious beliefs, natural and cosmological opinions, and the intellectual sphere regarding ontological and epistemological issues can be regarded as the historical background for dividing the being into immaterial and material. Although the philosophers of Milesian and Eleatic schools were the pioneers of this philosophical division, Plato and Aristotle were prominent philosophers who highlighted such a division with specified criteria. This trend went on in an evolutionary form during the history of philosophy, and changes appeared in standards of separating immaterial beings from material beings along with changes in other philosophical subjects. In the course of history, the philosophers have suggested various criteria and features for separating immaterial beings from material beings, features such as extension, spatiality, having location and position, being dividable, being perceptible and sensible, and having matter and knowledge. Some of these criteria refer to the difference between material being and the world of intellects, not between material and immaterial beings. Some of them have drawback, but some can be accepted with modifications or without them.
    Keywords: immaterial, material, philosophy, body, matter
  • Sayyid Muhammad Mahdi Nabawiyan, Ghulam, Reza Fayyazi Pages 43-56
    The existing division [of things] into ‘immaterial’ and ‘material’ is one of the important and vital divisions in philosophy. Paying attention to it will answer many philosophical problems. Muslim thinkers have discussed material and immaterial beings in their works and have presented definitions for them. In their definitions, they have stated features of the immaterial and material beings and the criteria for distinguishing them. Scrutinizing those criteria and their foundations would reveal challenges. In the present article, by reviewing and investigating criteria such as matter, quantity, form, state, length, width, volume, color, being in the matter  and being with the matter, potentiality, change, motion, capability of being externally divided, time, place, personality and particularity, put forward by Muslim thinkers, a new criterion for distinguishing material beings from immaterial ones is established based on which a material being is a being that is perceived through senses or is dependent on it. An immaterial being, however, is a being neither sensible through senses nor dependent on it.
    Keywords: material, immaterial, matter, ideal immaterial, apparent sensible
  • Sayyida Fatima Yazdanpnah, Zohre Borqa’i Pages 57-70
    Since long ago, the reality of ‘destiny and providence’ has been the focus of presenting various views and discussions among the thinkers of philosophy and theology. Mulla Sadra is among those philosophers who have stated the reality of destiny and providence. By presenting a new and different design, he believes that ‘destiny’ (Qazaa) is the scientific and rational realities of all beings essential to Almighty God’s essence and is considered as a part of the divine realm. Mulla Sadra believes that God’s creative foreknowledge, which is a simple synoptic truth, is turned into objective foreordinations through stages of ‘Umm al-Kitaab (the Mother Book), Lowh Mahfuz (the Guarded Tablet), and Lowh Mahw wa Ithbaat (the Tablet of Effacement and Affirmation). Using religious themes, Mulla Sadra regards the home of the Quran’s seven heavens to be the Tablet of Effacement and Affirmation wherein the scientific foreordinations for the ideal being is determined. In the present article, while stating the stages of destiny and providence, the relationship between ‘destiny and providence’ and the Quran’s seven heavens has been stated.  
    Keywords: destiny, providence, the Quran’s seven heavens, the Guarded Tablet, the Tablet of Effacement, Affirmation, the Mother Book, Mulla Sadra
  • Sommaya Azimi Pages 71-87
    Although philosophy is responsible for investigating the general ordinances of existence, investigation of the ordinances of non-existence are also organized in philosophy. Mulla Sadra and Martin Heidegger have both paid special attention to investigating the ordinances of non-existence. The present article deals with a comparative investigation of this issue in these two great philosophers’ view. In this query, it is clarified that in Mulla Sadra’s thought, while non-existence has a conceptual unity, it has two applications: (a) contradictory of existence, and (b) lack of perfection. Heidegger, however, regards four meanings for non-existent as follows: (a) non-existence as the total negation of beings; (b) non-existence as the indeterminate existence; (c) non-existence as the total poverty of beings; (d) non-existence as nothingness.
    Keywords: non-existence, transcendental theosophy, Mulla Sadra, Heidegger, design
  • Nasrin Tawakkoli Pages 89-104
    Transmigration as a philosophical idea to answer the issue of the destiny of man’s soul after his death is among the important issues in the sphere of studying the soul. Most Muslim philosophers have regarded transmigration as an impossible idea, putting forward arguments for their view. Muhammad bin zakariya and Shahabuddin Suhrawardi, however, have a special position in this regard. Thus, the present article deals with their views. Here, it is clarified that Muhammad bin Zakariya Razi is regarded as the first prominent philosopher supporting the idea of transmigration in the Islamic world, and this doctrine has its roots in his philosophical worldview in the realm of eternity of the soul and matter. In most of his works, Sheikh Ishraq mentions the theory of impossibility of transmigration, but in Hikmat al-Ishraq, he considers the arguments of adherents of both impossibility and possibility of transmigration as weak. Between these two views, there are disagreements on ‘the amount of paying attention to transmigration’, ‘the sphere of possibility of transmigration’, ‘the amount of innovation in this issue’, ‘the methodology of discussion’, and ‘the relationship between transmigration and temporality or eternity of the soul’. These two views are common in ‘possibility of freedom from cycle of transmigration’ and ‘negation of impossibility of some types of transmigration’.

    Keywords: transmigration, ascending transmigration, similar transmigration, Sheikh Ishraq, Muhammad bin Zakariya Razi
  • Muhammad Aslani Pages 105-119
    Presenting a distinction between ‘primary’ and ‘common’ predication by Mulla Sadra resolved many philosophical problems including the issue known as mental existence. However, it raised some problems itself. To resolve the latter issues, some efforts were made including separation of primary predication as a qualification of proposition and primary predication as a qualification of subject. For the author of the present article, this separation is not so precise, because the primary predication as a qualification of subject is indeed not the so called logical predication; rather, it is some division of subject in two bases. In this article, we present a new and very simple method which can substitute the separation of primary and common predicate with no difficulty. This solution is, in short, that in proposition, the attribute is from the essential qualities, states, and features of the subject and must inevitably be abstracted from a certain subject and be attributed to the same subject, not to be abstracted from one subject and be attributed to another one. More precisely, when a subject is able to be considered from different angles, first it must be determined from which angle the subject is considered in a certain situation so that the predicate is abstracted from the subject in proportion to that very situation.
    A predicate must not be abstracted from one subject on one basis and be attributed to it on another basis. In his book entitled Sharh Manzuma, Murteza Mutahhari has dealt with this subject: “Is the difference between primary essential predication and common technical predication in the predication itself or there is indeed no difference in predication at all and this difference returns to the difference in subject?” One of the important findings of this study is the distinction between two modes of narrating mental conceptions; that is, narration of the mind from the object itself and narration of the mind from the mind – a distinction that is one of the main elements of the new solution.
    Keywords: predicate, primary essential predicate, common technical predicate, the mode of narrating mental conceptions, the independent mode of mental conception
  • Sayyid Muhammad Akbariyan Pages 121-136
    The theory of spirituality and rationality believes that the institutionalized religion in the modern world cannot play its traditional role in tranquilizing human being and freeing him from pain and suffering; and it is only the religion that is capable of doing so. Since this theory has defined its mission for the modern human being, it considers itself committed to postmodern parameters. According to this theory, the spiritual man is the postmodern spiritual man with the features and parameters consistent with him. In stating the features of the spiritual man, Malekian is faithful to some postmodern features, but enumerates some more fundamental features for the spiritual man that gets him out of the circle of devotion to the postmodern foundations and models. The spiritual man with the recently mentioned features is realizable just in the system and structure of traditional religion and it is not possible to generate the spiritual man on the anthropological bases and the models of secular spirituality, or he would be a dual man who has gathered inconsistent features (religious and postmodern).
    Keywords: anthropology, postmodernity, religion, spirituality, inconsistency