فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 170، تابستان 1398)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 170، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مینا خشنودی*، ناصر ملک پور صفحات 51-57
    سابقه و هدف
    جراحی (sleeve gastrectomy (SG در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته اما نکته مهم اینکه آیا SG در واقع با بهبود کیفیت زندگی (QoL) بیماران همراه است یا خیر؟ تا کنون در جامعه ایرانی مطالع های در این زمینه انجام نشده است. در این مطالعه ما به بررسی تاثیر SG بر QoL بیماران دچار چاقی مفرط پرداختیم.
    روش بررسی
    تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد انجام شد. تمامی بیمارانی که اندیکاسیون عمل جراحی اسلیو گاسترکتومی داشتند و موافقت خود را برای همکاری کتبی اعلام کردند وارد مطالعه شدند. بیماران واجد شرایط دارای نمایه توده بدنی 40 Kg/m2 و بیشتر، یا بیماران با نمایه توده بدنی بین 40-35 kg/m2 همراه با بیماری های مرتبط مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی، فشارخون و... هستند.کیفیت زندگی بیماران مطابق پرسشنامه استاندارد 100 WHO-QOL بررسی شد. قبل از عمل جراحی لاپاراسکوپیک اسلیو گاسترکتومی 6 و 12 ماه بعد از عمل شاخص های کیفیت زندگی بررسی و با آزمو نهای آماری قضاوت شد.
    یافته ها
    تحقیق در 100 بیمار که شامل 51 نفر زن و 49 نفر مرد بود انجام شد. شاخص تود های بدن بیماران قبل از عمل جراحی اسلیو گاسترکتومی 52.5±6.5 و در 12 ماه آینده به 5.1 ± 35.4 کاهش یافت(001 / p>0). کیفیت کلی زندگی از 4/ 11 ± 9/ 47 قبل از عمل به 3/ 11 ± 3/ 82 در 12 ماه افزایش یافت(05 / .p>0)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عمل جراحی لاپاراسکوپیک اسلیو گاسترکتومی به ارتقای کیفیت زندگی بیماران با چاقی مفرط منجر می شود. تحقیق های بیشتر با لحاظ کردن زمان طولانی تر پیگیری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شاخص توده ای بدن، لاپاراسکوپیک اسلیو گاسترکتومی، کیفیت زندگی
  • میثم قربانی، ارشد غفاری نسب، بهار آراسته، پدیده پناهی، محمد علی صاحب الزمانی، پرویز شهابی* صفحات 58-63
    سابقه و هدف
    آسیب نخاعی یکی از شرایط نورولوژیک است که با اختلال های حسی، حرکتی و عفونت های ادراری همراه است. استفاده از مدل استاندارد ضایعه نخاعی به درک مکانیسم های فیزیوپاتولوژی این بیماری و ارزیابی مداخله های درمانی در آزمایشگاه کمک می کند. به دلیل اینکه آسیب نخاعی ناشی از ضربات مکانیکی در انسان شایع است، در این مطالعه دستگاهی (NSRC Impactor) در دانشگاه علوم پزشکی تبریز طراحی و آزمایش شده که توانایی القای درجه های مختلفی از شدت آسیب نخاعی را بر اساس کیلوداین)گرم بر سانتی متر مربع بر مجذور ثانیه(برای ایجاد مدل دقیق تر این بیماری در مو شهای صحرایی دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از نوع مداخله ای است، برای استانداردسازی و تعیین عملکرد بهینه دستگاه NSRC Impactor برای القای آسیب های باشد تهای خیلی خفیف تا خیلی شدید، سه نیرو با شد تهای 100 ، 150 و 250 کیلوداین در سطح سگمان توراسیک (10 (T10 اعمال شد. برای بررسی بافتی و رفتاری به ترتیب از روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و تست رفتار حرکتی BBB استفاده شد. آنالیز آماری داده های این مطالعه توسط نرم افزار SPSS 16 انجام شد.
    یافته ها
    با افزایش نیرو، تغییرهای بافتی در نخاع به طور چشمگیری افزایش می یابند. همچنین آسیب های متفاوت، از لحاظ آماری باعث بروز تغییرهای معناداری در نتایج تست فعالیت حرکتی (BBB) در گروه های آسیب نسبت به گروه لامینیکت ومی شد)در مقایسه گروه 100 کیلوداینی نسبت به گروه لامینکتو می 019 / P=0 ، گروه 150 کیلوداینی نسبت به گروه لامینکتو می 001 / P=0 ، و گروه 250 کیلوداینی نسبت به گروه لامینکتو می 03 00 / P=0 است.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان می دهند که این دستگاه توانایی ایجاد مد لهای دقیق آسیب نخاعی با شدت های مختلف برای شبیه سازی ضایعه های نخاعی انسانی را در آزمایشگاه داراست. هرچند باید در نظر داشت بیماری آسیب نخاعی پیچیده بوده و آزمایش های بیشتری برای بررسی ابعاد بیشتر برای ایجاد مدل دقیق تر این بیماری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: آسیب نخاعی، مدل استاندارد ضایعه نخاعی، دستگاه Impactor، رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، تست فعالیت حرکتی BBB
  • مهدیه عزیزی، رویا یوسفی، فرشید یگانه، مصطفی حاجی ملاحسینی* صفحات 64-70
    سابقه وهدف
    گزارش هایی درباره قابلیت میکروپارتیکل های کیتین در تعدیل پاس خهای TH1 و TH2 با توجه به اندازه ذرات و مسیر تجویز آن وجود دارد.
    هدف
    از انجام این مطالعه بررسی آثار ایمونوادجوانتی میکروپارتیکل های کیتین با اندازه کمتر از 40 میکرون به عنوان ادجوانت در واکسیناسیون علیه لیشمانیا ماژور برای پیشگیری از بیماری لیشمانیازیس در مو شهای BALB/c با سنجش IgG1(نماد TH2)و IgG2a(نماد TH1)بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی گروه های مختلف اعم از تست و گواه که هر گروه شامل شش سر از مو شهای BALB/c بود، به شیوه زیر جلدی سه مرتبه با فاصله 21 روز با لایزیت انگل یا مخلوط لایزیت و میکروپارتیکل کیتین ایمونیزه شدند. سه هفته بعد از آخرین ایمونیزاسیون، بررسی نتیجه ایمونیزاسیون و تعیین ایزوتایپ ایمونوگلوبولینی با استفاده از خون گیری از چشم و آزمایش الایزا انجام شد، سپس تعداد 2×105 پروماستیگوت فاز ایستایی انگل به قاعده دم موش ها تزریق شد و بعد در مدت هشت هفته زمان بروز زخم و وسعت آن تحت نظر قرار گرفته شد. در پایان هفته هشتم مجدد خون گیری از چشم برای سنجش IgG1 و IgG2a انجام شد، سپس مو شها قربانی شدند و غدد لمفاوی آن ها جهت تع یین بار انگلی به روش  میکروتیتراسیون(LDA) جدا شد.
    یافته ها
    در موش های گروه ایمونیزه شده با لایزیت انگل و میکروپارتیکل های کیتین در مقایسه با گروه غیرایمونیزه زمان شروع زخم پس از چالش با انگل به تعویق افتاده بود و همچنین وسعت زخم ایجاد شده (P≤0.007) و میزان بار انگلی(3.9±0.41 Vs.5.8±0.82 Log(Parasites per lymph node)] (P≤0.05)] به صورت معناداری کاهش یافته بود. نتیجه سنجش IgG1 و IgG2a سرمی نشان داد که ایمونیزاسیون با میکروپارتیکل های کیتین زمینه ساز کاهش معنادار سطح سرمی I gG1
    قبل(P≤0.001) و بعد (P≤0.014) از چالش شده ولی بر میزان سرمی IgG2a اثرگذار نبوده است.
    نتیجه گیری:
     در ایمونیزاسیون با میکروپارتیکل های کیتین به همراه لایزیت انگل پاس خهای IgG1 به صورت معنادار مهار شده بود، به این سبب به نظر می رسد میکروپارتیکل های کیتین قادر به فروتنظیمی پاسخ های آسیب زای TH2 ایجاد شده در عفونت لیشمانیا هستند.
    کلیدواژگان: میکروپارتیکل های کیتین، لیشمانیا ماژور، ادجوانت
  • عاطفه رضاییان، نادیا پورمشیر، مرضیه تولایی*، محمدحسین نصر اصفهانی صفحات 71-75
    سابقه و هدف
    پروتئین متصل به دمین WW غلاف خلف آکروزومی (PAWP)، یکی از پروتئین هایی است که در فرایند اسپرماتوژنز بیان می شود و نقش های گوناگونی در تمایز اسپرم، لقاح و تکوین اولیه جنین دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین بیان PAWP با میزان لقاح در مردان نابارور کاندید تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) بود. به علاوه فراگمنتاسیون DNA اسپرم نیز در این مردان نابارور ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
     در این مطالعه توصیفی، نمونه مایع منی از 54 مرد نابارورکاندید ICSI که در سن 44/4±5/32 به مرکز باروری و ناباروری اصفهان مراجعه کرده بودند، جمع آوری شد. پارامترهای اسپرمی، فراگمنتاسیون DNA، بیان PAWP درسطح RNA و پروتئین به ترتیب توسط آنالیز کامپیوتری مایع منی، آزمون تانل، واکنش زنجیرهای پلیمراز همزمان و وسترن بلات انجام شد. داده ها توسط نرم افزارSPSS.16  با استفاده از آنالیز آماری independent t-test  و Pearson correlation  بررسی شد و p-value کمتر از 05/0 از لحاظ آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مردان نابارور بر اساس میزان لقاح کمتر و بیشتر از 50%  دسته بندی شدند. در مردان با لقاح کمتر از 50%، بیان PAWP به طور معنی داری کمتر و درصد فراگمنتاسیون DNA اسپرم به طور معنی داری بیشتر بود (P) . ارتباط معنی داری بین بیان PAWP در سطح RNA و پروتئین با میزان لقاح مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بیان نرمال ژن و پروتئین PAWP  اسپرم و درصد پایین فراگمنتاسیون DNA اسپرم در مردان نابارور می تواند نشانگری از میزان موفقیت  لقاح پس از ICSI باشد.
    کلیدواژگان: فراگمنتاسیون DNA، میزان لقاح، پروتئین متصل به دمین WW غلاف خلف آکروزومی، ICSI، اسپرم
  • مژگان اسکندری، بابک هوشمند مقدم، فاطمه شب خیز*، آرزو بهجت صفحات 76-82
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع چاقی در بین نوجوانان و استفاده از شیوه های مختلف تغذی های و ورزشی برای کاهش اختلا لهای متابولیکی مرتبط با افزایش بافت چربی، پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر تعاملی تمرین تناوبی طناب زنی و مصرف شکلات سیاه) 83 درصد کاکائو(بر سطوح سرمی آپلین، واسپین و ترکیب بدن پسران چاق انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 پسر چاق از میان داوطلبان به طور تصادفی در چهار گروه تمرین) n=10 (، مکمل) n=10 (، تمرین همراه با مکمل) n=10 (و کنترل (n=10)قرار گرفتند. گروه های تمرین به مدت شش هفته و هر هفته پنج روز تمری نهای طناب زنی را انجام دادند. گروه های مکمل روزانه 30 گرم شکلاتی که حاوی 83 درصد کاکائو بود را مصرف کردند. پیش از آغاز پروتکل پژوهش و 48 ساعت پس از آخرین جلسه، ترکیب بدنی آزمودنی ها با استفاده از دستگاه تحلیلگر بدن و نمونه های خونی برای سنجش مقادیر آپلین و واسپین گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمو نهای تی زوجی, تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی در سطح 05 /  P≤0 استفاده شد.
    یافته ها
    بعد از انجام پروتکل پژوهشی مقادیر آپلین، وزن و BMI در گروه های تمرین)به ترتیب 003 / 0، 001 / 0، 002 / p=0 (، مکمل)به ترتیب 008 / 0، 008 / 0، p=0/003 (و تمرین همراه با مکمل) 000 / p=0 (کاهش داشت. این در حالی بود که مقادیر واسپین، درصد چربی و WHR تنها در گروه های تمرین)به ترتیب 007 / 0، p=0/001 ،0/009 (و تمرین همراه با مکمل)به ترتیب 002 / 0، 001 / 0، 004 / p=0 (کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که انجام تمرین تناوبی هوازی از نوع طنا بزنی و مصرف شکلات سیاه حاوی 83 درصد کاکائو باعث بهبود ترکیب بدنی و کاهش مقادیر آپلین و واسپین در پسران چاق می شود و می تواند از بروز بیماری های مرتبط با چاقی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، شکلات سیاه، آپلین، واسپین، پسران چاق
  • نجمه رضایی، بهرام عابدی*، حسین فتح اللهی صفحات 83-89
    سابقه وهدف
    مشخص شده است که تمرین های منظم ورزشی سبب بهبود مارکرهای زیستی وابسته به دیابت می شود. با این حال برای برخی گروه ها تمری نهایی که نیاز به تحمل وزن دارند، دشوار است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین هوازی در آب و خشکی بر سطوح لپتین، رزیستین و مقاومت به انسولین در زنان چاق بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، 30 زن چاق به طور تصادفی در گروه های تمرین در خشکی، تمرین در آب و کنترل (هر گروه 10 نفر) قرار گرفتند. مداخلات به مدت هشت هفته اعمال شد. 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از مداخلات، نمونه خونی از آزمودنی ها جمع آوری و سطوح گلوکز، انسولین، لپتین، رزیستین و مقاومت به انسولین اندازه گیری شد و برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هشت هفته تمرین در آب و خشکی به کاهش معنادار انسولین(003 / P=0)، گلوکز (001 / P=0)، مقاومت به انسولین (001 / P=0) و لپتین (001 / P=0) زنان چاق منجر شد اما تغییر معناداری در رزیستین ایجاد نکرد. همچنین وزن، BMI و درصد چربی شرکت کنندگان به طور معناداری در گروه های تمرین کاهش یافت (001 / P=0). تفاوت معناداری بین دو نوع تمرین در آب و خشکی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد تمرین های در آب همان آثارتمرین های در خشکی را در زمینه کاهش لپتین و مقاومت به انسولین زنان چاق ایجاد میکند؛ بنابراین افرادی که به دلیل آسیب های مفصلی یا توصیه متخصصان ارتوپدی تحمل فشار وزن هنگام تمرین های در خشکی را ندارند؛ می توانند از فواید تمرین های در آب برای بهبود شاخص های وابسته به دیابت بهرمند شوند.
    کلیدواژگان: چاقی، تمرین، مقاومت به انسولین، رزیستین، لپتین
  • شهلا منصوری*، عاطفه سالاری، حسین حسینی نوه صفحات 90-96
    سابقه وهدف
    تظهور سویه های مقاوم به چند دارو MDR پسودموناس آئروژنز امروزه به یک نگرانی جدی تبدیل شده است. این باکتری به طیف وسیعی از داروهای ضد میکروبی مقاوم است. روش های مختلفی برای درمان و کنترل عفونت ناشی از باکتر ی های MDR وجود دارد. یکی از این روش ها پیدا کردن ترکیب های فعال گیاهی است که با ترکیب داروهای ضد میکروبی دارای آثار سینرژیسم با یکدیگر باشند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر ضد میکروبی عصار ه های آبی، اتانولی و متانولی 19 گیاه دارویی روی سوی ه های استاندارد و همچنین سویه های بالینی مقاوم به چند دارو) MDR (پسودوموناس ائروژینوزا است. در نهایت اثر سینرژیسم بهترین عصاره با آنتی بیوتیک سفتازیدیم بررسی شد.
    مواد و روش ها
    فعالیت ضد میکروبی گیاهان دارویی به روش رقت در آگار برای پنج سویه استاندارد پسودوموناس ایروژنز حساس به سفتازیدیم و 20 سویه کلینیکی MDR وبا MIC بین 64 تا 1024 میکروگرم برمیلی لیتر بررسی شد و بعد از تعیین موثرترین عصاره اثر ضد میکروبی آن با آنتی بیوتیک سفتازیدیم به روش چکربورد در آگار بررسی شد.
    نتایج
    عصاره متانولی و اتانولی گیاه مازو با غلظت 1000 میکروگرم برمیلی لیتر قادر به مهار از رشد تمام سویه های استاندارد و بالینی پسودوموناس آئروژینوزا بود. عصاره آبی مازو و عصاره متانولی و اتانولی مورد و اکالیپتوس نیز در این غلظت سبب کاهش از رشد باکتری شدند، ولی ممانعت کامل از رشد دیده نشد. آثار سینرژیسم بین عصاره متانولی مازو و سفتازیدیم بسیار قابل ملاحظه بوده و MIC دارو از 1024 μg/ml به 4 μg /ml تنزل داشته و همچنین عصاره نیز به میزان چهار برابر کاهش MIC داشته است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد موثرترین عصاره علیه پسودوموناس آئروژینوزا، عصاره متانولی و اتانولی مازو بوده و آثار سینرژیسم بارزی با سفتازیدیم دارد.
    کلیدواژگان: پسودوموناس ائروژینوزا، گیاه مازو، سینرژیسم، سفتازیدیم
  • الهام فیض ابادی، احمد زواران حسینی، سارا صعودی* صفحات 97-104
    سابقه وهدف
    لیشمانیا ماژور عامل بیماری لیشمانیوز است. این بیماری در حال حاضر به یک مشکل بهداشت عمومی تبدیل شده است. تعدیل پاسخ های سیستم ایمنی به نحوی که بتواند عفونت یا تکثیر انگل را مهار کند، یک راه موثر در غلبه بر لیشمانیوز خواهد بود. آنتی ژن های ترشحی- تراوشی انگل لیشمانیا، نقش تعدیل کنندگی سیستم ایمنی را بر عهده دارند، از این رو در طراحی واکسن و روش های ایمونوتراپی به کار گرفته می شوند. به نانوذرات با توجه به ویژگی هایی که در تحریک سیستم ایمنی دارند، در سال های اخیرمورد توجه قرار گرفته اند. هدف از این تحقیق، تولید ترکیبی از نانوذرات و آنت یژن های ترشحی-تراوشی است که بتواند پاسخ ایمنی را القا کند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که روی ماکروفاژهای صفاقی موش انجام شده است، آنتی ژن های ترشحی- تراوشی انگل لیشمانیا ماژور از سوپرناتانت کشت انگل با استفاده از اولتراسانتریفیوژ جدا شده و محدوده وزن مولکولی پروتئینی و مقدار آن به روش SDS-PAGE و برادفورد تعیین شد. سپس این آنتی ژن ها با نانوذره کیتوزان همراه شدند و صحت آن با FTIR تایید شد. برای بررسی خاصیت کشندگی نانوذره بر ماکروفاژها، تست MTT انجام شد. پنج گروه موش ماده BALB/c در روزهای 10،21 ، 0 به صورت داخل صفاقی با نانوذره و نانوذره همراه با پروتئین حساس شدند. ماکروفاژها در روز 28 از موش ها جدا شده و به مدت یک ساعت با انگل مجاور شدند. بعد از 72 ساعت انکوباسیون، میزان تولید NO و مهار رشد انگل در پاسخ به لیشمانیا بررسی و با تست آماری One-WayANOVA آنالیز شد.
    نتایج
    در بررسی انجام شده، آنتی ژن های ترشحی- تراوشی انگل لیشمانیا ماژور در محدوده وزنی 75 - 110 کیلو دالتون قرار داشتند و با راندمان 76 درصد با نانوذرات کیتوزان همراه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که آنتی ژن های ترشحی- تراوشی انگل لیشمانیا ماژور به تنهایی سبب افزایش معنا دار تولید نیتریک اکساید در ماکروفاژها می شود و حضور کیتوزان این افزایش را تقویت می کند(P<0.01). همچنین گروهی که آنت یژن های ترشحی- تراوشی انگل لیشمانیا ماژور همراه شده با کیتوزان را دریافت کرد هاند، ک مترین میزان تکثیر انگل را نشان دادند (P<0.05).
    نتیجه گیری
     آنتی ژن های ترشحی-تراوشی لیشمانیا ماژور اگر با نانوذره کیتوزان همراه شوند، می توانند از راه افزایش تولید نیتریک اکساید، عملکرد کشندگی ماکروفاژ را افزایش دهند. از این رو می توانند به عنوان کاندیدایی برای تولید واکسن و بهبود بیماری مطرح شوند.
    کلیدواژگان: آنتی ژن های ترشحی - تراوشی، کیتوزان، لیشمانیا ماژور، ماکروفاژ
  • سعید بهرامی، سوگل کیان ارثی، عاطفه سلوک، هدی معدنی* صفحات 105-117
    سابقه
    علی رغم پیشرفت های حاصل در روش های متداول درمانی سکته قلبی از جمله دارودرمانی، استنت گذاری و بای-پس عروقی، این بیماری و عوارض ناشی از آن به خصوص نارسایی قلبی همچنان شیوع بالایی دارند. چرا که هیچ یک از روش های مذکور توان رفع مشکل اصلی یعنی بازیابی سلول های از دست رفته را ندارند. در حال حاضر پیوند قلب خط آخر درمان نارسایی قلبی به شمار می آید که آن هم با محدودیت های عمده ای از قبیل کمبود تعداد اهداکننده و بیماری های زمینه ای فرد گیرنده مواجه است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مروری انجام شد. بدین منظور پژوهش های مرتبط و انتشاریافته تا سال 2018 با استفاده از جستجوی کلمات کلیدی از جمله سکته قلبی، سلول درمانی، سلول های بنیادی، مهندسی بافت قلب و کارآزمایی بالینی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر مانند گوگل اسکولار، پاب مد، اسکپوس و الزویر بررسی گردید. از میان مقاله های جمع آوری شده، مقاله هایی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند، انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    از جمله دستاوردهای بزرگ پژوهشگران، استفاده از سلول های بنیادی در بازسازی بافت های آسیب دیده است. با وجود نگرانی های مختلف علمی، قانونی و اخلاقی، شرکت های متعددی با هدف استفاده تجاری از سلول های بنیادی در درمان بیماری های قلبی راه اندازی شده است. در زمینه مهندسی بافت، پژوهش های فراوانی با رویکردهای مختلف مانند مهندسی بافت درجا و در محیط آزمایشگاهی، کشت سلول روی داربست و مهندسی صفحات سلولی صورت گرفته است.
    نتیجه گیری
    علی رغم نتایج مطلوب استفاده از سلول های بنیادی، هنوز چالش هایی از جمله انتخاب سلول مناسب، مقدار دوز، روش و زمان انتقال و بهینه سازی پاسخ سیستم ایمنی پیش روی این مسیر وجود دارد. در حال حاضر، پژوهش های گسترده ای در این زمینه در حال انجام است. نتایج موفقیت آمیز مطالعات شرکت ها و مراکز درمانی، منجر به تولید محصولات تجاری در این زمینه شده که در این مطالعه به برخی از آن ها اشاره شده است. هر چند که اثبات کارآمدی محصولات، نیازمند پژوهش های بیشتری است.
    کلیدواژگان: سکته قلبی، سلول درمانی، سلول های بنیادی، مهندسی بافت قلب، داربست، مطالعات بالینی
|
  • Mina Khoshnoody*, Naser Malekpoor Pages 51-57
    Background
    During the recent years, much attention has been paid to sleeve gastrectomy (SG). However, it is important to know whether SG really improves the patients' quality of life (QoL). So far, no study has been conducted in Iranian society in this regard. Thus, in the current study, the effects of SG on QoL in Iranian patients with morbid obesity was investigated.
    Materials and methods
    In the present before-after study, the patients with indication of SG who signed the informed consent were enrolled. The qualified patients included patients with a BMI ≥ 40 Kg/m2 or those with 35 kg/m2 <BMI< 40 kg/m2 and comorbidities such as type II diabetes mellitus, hypertension or cardiac diseases, etc. QoL was measured using WHO-QOL 100 questionnaire. The questionnaire was completed before the surgery and 6 and 12 months postoperatively.
    Results
    A total of 100 patients enrolled in the study (51 females and 49 males). BMI decreased significantly from 6.5±52.5 kg/m2 preoperatively to 5.1±35.4 kg/m2 at the first postoperative day (p<0.001). The WHO-QOL 100 score increased significantly from 11.4±47.9 to 11.3±82.3 (p<0.05).
    Conclusion
    It seems that SG is associated with significantly improved QoL after one year. However, more studies with long-term follow up are required.
    Keywords: Body Mass Index, Laparoscopic Surgery Gastrectomy, Quality of Life
  • Meysam Ghorbani, Arshad Ghaffarinasab, Bahar Arasteh, Padideh Panahi, Mohammadali Sahebalzamani, Parviz Shahabi* Pages 58-63
    Abstract

    Backgrond:Spinal cord injury (SCI) leads to a serious neurological condition, associating with sensory and motor dysfunctions as well as urinary infections. In the experimental situations, using a valid SCI model helps to understand pathophysiological mechanisms and better ascertainment of therapeutic interventions. Because contusion type of SCI occurs commonly in human, in the present study, we designed a modified impactor device (NSRC Impactor) in Tabriz University of medical sciences and examined it to evaluate with inducing different severities of injury according to kilodyne (kdyn) in the spinal cord of rats.
    Materials and Methods
    In the current experimental intervention study, in order to standardize and determine the optimal performance of the NSRC Impactor to create very mild to very severe SCIs, three different forces (100, 150, 250 kdyn) were applied at T10 level of vertebra. For evaluating tissue changes and behavioral deficits, Hematoxylin and Eosin (H&E) staining and Basso-Beattie-Brenham (BBB) locomotor tests were performed. Data were analyzed using SPSS, v. 16.
    Results
    Our results have shown that by increasing the level of forces, histological changes in the spinal cord increases statistically. Meanwhile, different injuries had significant effects on the BBB score test in SCI groups in comparison with the laminectomy group (100 kdyn group vs laminectomy group: P=0.019, 150 kdyn group vs laminectomy group: P=0.001, 250 kdyn group vs laminectomy group: P=0.0003).
    Conclusion
    Our outcomes demonstrated that this device is a validated experimental instrument to induce precise SCI models in order to replicate SCI in humans. Nevertheless, it should be noted that different aspects
    of SCI models are elaborated and more studies are obligatory to develop a more accurate model.
    Keywords: Spinal cord injury, Contusion model, Impactor device, Hematoxylin, Eosin
  • Mahdieh Azizi, Roya Yousefi, Farshid Yeganeh, Mostafa Haji Molla Hoseini* Pages 64-70
    Background
    There are reports on the ability of chitin microparticles to modulate the TH1 and TH2 responses, depending on the size and administration route. The purpose of the present study was to investigate the mmunoadjuvant effects of the small-sized (less than 40 microns) chitin microparticles (CMP) in vaccination against Leishmania major for preventing leishmaniasis in BALB /c mice by determining IgG1 and IgG2a.
    Methods
    BALB⁄c mice in test and control groups (6 mice per group), during 21 days were immunized subcutaneously three times with soluble Leishmania antigens (SLA) or SLA/CMP. Three weeks after the last immunization, blood sampling was performed and immunoglobulin isotype was determined using ELISA. Then 2 × 105 L. major promastigotes were injected into the base of the tail of the mice. Next, onset and size of the lesions were measured in each group. In the eighth week, blood samples were obtained from the eye for evaluation of IgG1 and IgG2a level and then the mice were sacrificed and their lymph nodes were isolated to determine the parasitic burden using Limiting dilution assay (LDA).
    Results
    The SLA / CMP-immunized mice in compared to the non-immunization group, the onset of the wound were postponed and the parasitic load [(0.41±3.9 Vs.0.82±5.8 Log (Parasites per lymph node)] (P≤0.05) and the extended area of the wound (P≤0.007) were significantly decreased. The results of the serum IgG1 and IgG2a assay showed that immunization by chitin microparticles caused significant decrease in the serum IgG1 level before (P≤0.001) and after (P≤0.014) the challenge but not IgG2a.
    Conclusion
    Co-administration of CMP/SLA cause significant inhibition of IgG1 responses. It seems that CMP could downregulate unbridled TH2 response in Leishmania infection.
    Keywords: chitin microparticles, Leishmania major, Immunoadjuvant
  • Atefeh Rezaeian, Nadia Pourmoshir, Marzieh Tavalaee*, Mohammad Hossein Nasr, Esfahani Pages 71-75
    Backgroundm: Post-acrosomal sheath WW domain binding protein (PAWP) is one of the proteins that is expressed during spermatogenesis process and has several roles in sperm differentiation, fertilization, and early embryonic development. The aim of this study was assessment of the relationship between PAWP expression with fertilization rate in infertile men candidate for intracytoplasmic sperm injection (ICSI). In addition, sperm DNA fragmentation was also assessed in these infertile men.
    Materials and method
    In this descriptive study, semen samples were collected from 54 infertile men, of aged 32.5±4.44 candidate for ICSI referring to Isfahan Fertility and Infertility Center. Sperm parameters, DNA fragmentation, xpression of PAWP at RNA, and protein level were assessed by Computer Assisted Semen Analysis, TUNEL assay, real time PCR, and western blot, respectively. Data was analyzed by SPSS (version 16) using Independent t-test and Pearson Correlation. P-values <0.05 were considered statistically significant.
    Resultst
    Significant correlations were observed between expression of PAWP at RNA and protein level with fertilization rate. When infertile men were categorized according to the percentage of fertilization lower and higher than 50%, the expression of PAWP was significantly lower and percentage of DNA fragmentation was significantly higher In the first group,in infertile men with fertilization rate lower than 50% compared to with
    the other group. (p<0.05).
    Conclusion
    Normal expression of sperm PAWP at gene and protein levels, and also low percentage of sperm DNA fragmentation may be considered as normal spermatogenesis processes in men.
    Keywords: DNA fragmentation, fertilization, PAWP, ICSI, sperm
  • Mozhgan Eskandari, Babak Hooshmand Mohghadam, Fatemeh Shabkhiz*, Arezou Behjat Pages 76-82
    Background
    Given the prevalence of obesity among adolescents and the use of various methods of nutrition and training to reduce the metabolic abnormalities associated with increased adipose tissue, the purpose of the present study was to examine interactive effects of interval training and Dark chocolate on serum levels of Apelin, Vaspine, and body composition in obese boys.
    Materials and Methods
    In the current experimental study, 40 obese boys were randomly assigned to four groups of training (n=10), supplement (n=10), training with supplement (n=10), and control (n=10). The training groups performed Rope Jumping Training for six weeks, five days a week. Supplementary groups consumed 30 grams of chocolate per day, containing 83 percent cocoa. Prior to the start of the research protocol and 48 hours after the last session, the participants’ body compositions were taken using a body analyzer and blood samples to measure the amounts of applein and vaspin. Data were analyzed using Paired t-test, one way ANOVA, and Tukey’s post hoc test at P≤0/05 level.
    Results
    After performing the protocol, Apelin, weight, and BMI decreased significantly in the training (Respectively p=0.002, 0.001, 0.003), supplementation (Respectively: p=0.003, 0.008, 0.008), and training with supplement groups (P=0.00). However, the values of vaspin, fat percentage, and WHR were significantly reduced in training (Respectively p=0.001, 0.009, 0.007) and training with supplement groups (Respectively p=0.004, 0.001, 0.002).
    Conclusion
    It seems that performing aerobic interval training of type Rope Jumping Training and consuming Dark chocolate containing 83% cocoa improves the body composition and decreases the amount of applein and vaspin in obese boys and can prevent the development of obesity-related diseases.
    Keywords: Interval Training, black chocolate, Apelin, Vaspine, obese boys
  • Najmeh Rezai, Bahram Abedi*, Hoseyn Fatolahi Pages 83-89
    Background
    Regular exercise has been shown to improve diabetes-related biological markers. However, for some groups, exercises that require weight bearing are difficult. Therefore, the purpose of the present study was to compare the effect of eight weeks of aerobic aquatic and land exercise training on leptin, resistin, and insulin resistance in obese women.
    Materials and Methods
    In the present randomized clinical trial, 30 obese women were randomly assigned to aquatic exercise, land exercise, and control groups (n=10) and 24 hours before and 48 hours after the intervention, blood samples were collected and glucose, insulin, leptin, resistin, and insulin resistance levels were measured. For statistical analysis, mixed analysis of variance was used.
    Results
    The results showed that eight weeks of aerobic aquatic or land exercise training resulted in significant decrease in insulin (P = 0.003), glucose (P = 0.001), insulin resistance (P = 0.001), and leptin (P = 0.001) in obese women, but not in resistin. Weight, BMI, and fat percentage of participants significantly decreased in training groups (P = 0.001). There was no significant difference between the two types of exercises.
    Conclusion
    The aquatic exercises appear to have the same effects as land exercises in reducing leptin and insulin resistance in obese women. Therefore, people who do not tolerate weight bearing during land exercises due to joint injuries or recommendations from orthopedic practitioners can benefit from aquatic exercises to improve diabetes-related indices.
    Keywords: Obesity, Exercise training, Insulin Resistance, Resistin, Leptin
  • Shahla Mansouri*, Atefeh Salary, Hossein Hosseini Nave Pages 90-96
    Background
    The emergence of multidrug-resistant (MDR) strains of P aeruginosa has become a serious concern today. This bacterium is resistant to a wide range of antimicrobial drugs. There are several ways to treat and control infections caused by MDR bacteria. One of these methods is to find active plant compounds with antimicrobial properties and antimicrobial combination of herbal plants with antibacterial agent with synergistic effects. The aim of the present study was to investigate the antimicrobial effects of 19 aqueous, ethanoic, and methanolic extracts of medicinal plants on standard and MDR strains of P. aeruginosa. At the end, the synergistic effect of the most active plant extract with ceftazidime was evaluated.
    Methods
    Antimicrobial activity of medicinal plants was investigated using agar dilution method on five ceftazidime sensitive and 20 MDR clinical isolates of P.aeroginosa resistance to ceftazidime with an MIC range of 64-1024 μg/ml. After determining the best extract, its antimicrobial effect with ceftazidime was investigated by agar dilution using checkerboard assay.
    Results
    Methanolic and ethanolic extracts of Quercus infectoria with concentration of 1000 μg/ml inhibits the growth of all standard and clinical strains of P. aeruginosa. The water extract of Quercus infectoria and methanolic and ethanolic extract of Eucalyptus galbie and Myrtus communis also reduced the growth at this concentration but did not inhibit the growth completely. The results showed that the synergistic effects of methanolic extract of Quercus infectoria and ceftazidime were significant and the MIC of the drug decreased from 1024 μg/ml to 4 μg/ml, and also the MIC of the extract was reduced to four folds of MIC.
    Conclusion
    It was shown that the most effective extracts against Pseudomonas aeruginosa are methanolic and ethanoic extracts of Quercus infectoria, which have significant synergistic effects with ceftazidime.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Quercus infectoria, Synergism, Ceftazidime
  • Elham Feizabadi, Ahmad Zavaran Hosseini, Sara Soudi* Pages 97-104
    Background
    Leishmania major (L.major) is a causative agent of leishmaniasis. The disease has now become a public health problem. Modulation of the immune responses to inhibit the infection or the proliferation of the parasite is an effective way to overcome the leishmaniosis. Leishmania parasite secretory-excretory antigens are responsible for immune system modulation; therefore, they are used in vaccine design and immunotherapy. Nanoparticles have been considered in recent years due to the features that stimulate the immune system. The purpose of the present study was to produce a combination of nanoparticles and secretory-excretory antigens to induce immune responses.
    Materials and methods
    L.major secretory-excretory antigens were isolated from supernatant of parasite culture using ultracentrifugation and protein molecular weight and concentration were determined using SDS-PAGE and Bradford methods. The chitosan nanoparticle were loaded with antigens which confirmed by FTIR. MTT test was performed to determine the cytotoxic effect of nanoparticles on macrophages. Five groups of female BALB/c mice were sensitized with nanoparticles and nanoparticles loaded with the protein on days 0.10 and 21. The macrophages were isolated from the mice and infected with L.major for one hour. After 72 hours of incubation, NO production and inhibition of parasite growth were measured in response to L.major.
    Result
    In the present study, the excretory-secretory antigens of the L.major were in the range of 75-110 kDa, and loaded with chitosan nanoparticle by %76 efficacy. The results showed that the excretory-secretory antigens of the L.major parasites significantly increased the production of nitric oxide in the macrophages and the presence of chitosan induced this increase (P<0.01). In addition, the group that received chitosan loaded with the excretory secretory antigens of the L.major showed the least proliferation of the parasites (P<0.05).
    Conclusion
    If chitosan nanoparticles loaded with L.major excretory-secretory antigens can increase the activity of macrophage killing function by increasing nitric oxide production; therefore, they can be nominated as candidates for vaccine development and disease improvement.
    Keywords: excretory secretory antigens, chitosan, Leishmania major, macrophage
  • Saeid Bahrami, Sogol Kianersi, Atefeh Solouk, Hoda Madani* Pages 105-117
    Background
    In spite of promising results of conventional treatments for myocardial infarction, including medications, stent implantation, and coronary artery bypass grafting, the disease and its complications, especially heart failure, are highly prevalent because these methods could not reverse the cell loss, which is the main problem. Currently, heart transplantation, as the last option for treatment of heart failure, has major limitations including the low number of appropriate donors and underlying diseases in recipients.
    Materials and Methods
    The present study is presented as a review paper. Using related keywords, including myocardial infarction, cell therapy, stem cell, cardiac tissue engineering, and clinical trials, studies published up to 2018 were collected from reliable databases, including Google Scholar, PubMed, Scopus, and Elsevier. Among potential candidates, those which were the most relevant to the purposes of the study were selected and evaluated.
    Results
    The stem cells application for regeneration of damaged tissues is one of the great researchers’ achievements. In spite of various scientific, legal, and ethical concerns, several companies target stem cells transplantation for cardiac diseases in commercial way. There are many in situ, in vitro, and cell-loaded scaffold and cell sheet engineering studies in tissue engineering field.
    Conclusion
    Despite the promising results of stem cells application, many challenges still lay ahead of this pathway including optimal cell, dosage, time and route administration selection, and the immune response modulations. Currently, extensive research is ongoing. In this regard, the successful results of various clinical trials made by different companies and health centers have led to commercialization of products. Some of them are addressed in the current review article. However, more research is needed to clarify the efficacy of these studies.
    Keywords: Myocardial Infarction, Cell Therapy, Stem Cell, Cardiac Tissue Engineering, Scaffold, Clinical Trials