فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 20 (پاییز 1396)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 20 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • عزت الله عزتی، رشید خلف زاده صفحه 5
    آب و امنیت غذا یکی از مسائل حیاتی برای کشورهاست که می کوشند استقلال غذایی داشته باشند. در حال حاضر ایرآن یکی از واردکنندگان بزرگ محصولات استراتژیک (گندم، برنج، ذرت، شکر) است که در دهه اخیر به علت خشک سالی های متعدد این مورد تشدید شده است و زمینه ساز معضلات زیست محیطی، اقتصادی و امنیتی (قومیت گرایی، تجزیه طلبی) شده است. در غرب ایران حوزه آبریز اروند (از زاب کوچک تا کارون) دارای مازاد آب است بنابراین برای تامین آب، آمایش سرزمین و امنیت غذایی کشور می توانیم با مدیریت مناسب هیدروپلیتیک حوزه آبریز اروندرود (شط العرب) ضمن تقویت آمایش سرزمینی و آبیاری زمین های حاصلخیز غرب کشور زمینه رسیدن به امنیت غذایی کشور فراهم شود. این پژوهش با شیوه توصیفی تحلیلی و روش گردآوری کتابخانه ای انجام شده و در آن هیدروپلیتیک حوزه آبریز اروندرود و اثرات آن بر امنیت غذایی ایران موردبررسی قرار داده است یافته های پژوهش، پاسخ به سوالات و آزمون فرضیه این نتایج را در پی دارد در صورت مدیریت صحیح هیدروپلیتیک حوزه آبریز اروندرود (شط العرب) می تواند امنیت غذایی کشورمان را فراهم کند؛ که در این راستا در پایان پیشنهادانی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، هیدروپلیتیک، حوزه آبریز، اروندرود (شط العرب)
  • محمدحسن حبیبیان، جواد آبشناس جامی، سیدابوالفضل خاتمی* صفحه 28
    ایجاد تحولات بنیادین در ساختار دفاعی (نظامی یا غیرنظامی) در طول زمان، تابع دستیابی بشر به فن آوری نوین در علوم مختلف بوده و ضرورت بازنگری در تاکتیک و تکنیک های گذشته را اجتناب ناپذیر کرده است. دفاع همیشه به معنی قرار گرفتن در موضع دفاعی در یک رویارویی مستقیم با دشمن نیست (هرچند ممکن است چنین شرایطی هم اجتناب ناپذیر باشد)، بلکه می توان به راحتی با بهره گیری از شیوه های نوین علمی در چارچوب اقدامات پدافند غیرعامل، مانع شناسایی، ردیابی و یا هدف گیری توسط دشمن شد. این اقدام اساسا، بسیار منطقی، کم هزینه و پایدارتر خواهد بود. پدافند غیرعامل مجموعه اقداماتی است که بدون جنگ افزار صورت گرفته و اجرای آن ها مانع از وارد شدن خسارت مالی و تجهیزاتی و تلفات جانی به فرد، جامعه هدف، تاسیسات و تجهیزات حیاتی و... گشته و باعث کاهش خسارات و تلفات به میزان حداقل ممکن خواهد شد. پدافند غیرعامل در واقع مجموعه تمهیدات، اقدامات و طرح هایی است که با استفاده از ابزار، شرایط و حتی المقدور بدون نیاز به نیروی انسانی به صورت خود اتکا صورت گیرد چنین اقداماتی از یک سو توان دفاعی مجموعه را در زمان بحران افزایش داده و از سوی دیگر پیامدهای بحران را کاهش و امکان بازسازی مناطق آسیب دیده را با کمترین هزینه فراهم می سازد. این مقاله با هدف و مطرح بودن این سوال که نقش ساحفاجا در گسترش دانش پدافند غیرعامل در کشور چیست؟ و با فرض قرار دادن این فرضیه که ساحفاجا با بهره مندی از ظرفیت موجود در اختیار در گسترش دانش پدافند غیرعامل نقش دارد؛ با بهره گیری از تجارب مسئولین امر در حوزه پدافند غیرعامل و با بررسی میدانی شرایط موجود و همچنین استفاده از نظریات صاحب نظران این حوزه در قالب پرسشنامه، راهکارهای ارتقای دانش پدافند غیرعامل در مجموعه آجا و در دید کلان، در بین عامه مردم توسط ساحفاجا را تبیین و پیشنهادهای اجرایی مرتبط را پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: پدافند، پدافند غیرعامل، امنیت، ساحفاجا، آموزش
  • مهدی مهدوی زاده*، یونس غلامی بیمرغ، مهدی مودودی ارخودی صفحه 47
    شهرها به عنوان مهم ترین مراکز ثقل جمعیتی بوده و دارای تاسیسات زیر بنایی فراوان می باشند که در موقع بروز مخاطرات (نظامی) غالبا به عنوان مهم ترین اهداف نظامی همواره مورد تهدید قرار می گیرند، لذا مکان گزینی مناسب با رویکرد امنیتی می تواند در موقع حملات نظامی باعث تقلیل چشمگیر خسارات و تلفات گردد، درواقع مکان گزینی شهری یکی از اصول مهم پدافند غیرعامل است که باید در شناسایی محل استقرار مراکز جمعیتی و تاسیسات زیربنایی مورد توجه جدی قرار گیرد. منطقه شمال شرق به علت هم جواری با دو کشور افغانستان و ترکمنستان وجود مراکز جمعیتی مهم از جمله دومین کلان شهر کشور در این منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین در این پژوهش به دنبال یافتن مکان مناسب برای شهرها با رویکرد امنیت محور در منطقه شمال شرق کشور با توجه به این ظرفیت های جغرافیای طبیعی هستیم. نوع پژوهش حاضر کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. هم چنین داده های فضایی موردنیاز این تحقیق از تصاویر ماهواره لندست 5 و نقشه های رقومی شده، تصاویر Google Earth و مطالعات میدانی استخراج شده است که در طی این پروسه از نرم افزارهای Idrisi،Google Earth و GIS به تحلیل این تصاویر پرداخته شده است، نتایج حاصل از فرآیند تحلیل نقشه نشان دهنده این مطلب است که با توجه به نقش عوامل طبیعی شامل؛ هفت عامل طبیعی شامل: گسل و لرزه خیزی، جنس زمین، شبکه آب های جاری، اقلیم، شیب، جهت شیب، بلندی و ارتفاع، عامل ژئومورفولوژیکی در دفاع غیرعامل مناطق شمال و شمال غرب دارای بیش ترین وزن می باشند و مناطق جنوب، جنوب شرق و شرق مناطقی مناسبی برای مکان گزینی شهرها نمی باشند.
    کلیدواژگان: مکان گزینی، رویکرد امنیتی، شهرهای شمال شرق، معیارهای ژئومورفولوژیکی
  • حسین مرزبانی*، هادی شریفی صفحه 77
    با توجه به هدف و ماهیت این پژوهش می توان ادعا نمود که نوع پژوهش کاربردی بوده، محقق در فکر آن بوده است که با شناسایی عوامل موثر بر «ارتقای آموزش های پدافند غیرعامل کارکنان وظیفه» و با ارائه پیشنهادهای اجرایی، مشکلات «آموزش پدافند غیرعامل در نیروهای مسلح» را کاهش دهد. پژوهش از این دیدگاه در پی یافتن پاسخ برای مشکل مطرح شده و جاری بوده تا نتایج پژوهش ها در این امر به کار گرفته شود؛ بنابراین ایجاد تفکر علمی و کاربرد پژوهش ها در مسائل جاری اساس کار را تشکیل می دهد و محقق در این اندیشه است که مشکل را حل نموده و سطح کیفیت آموزش پدافند غیر عامل کارکنان وظیفه نیروهای مسلح را ارتقا دهد. با توجه به اینکه تبیین عوامل موثر در «ارتقای آموزش های پدافند غیرعامل کارکنان وظیفه» از دیدگاه محقق مطرح شده و در نظر است برای حل این مشکل و اتخاذ تدابیر و ارائه راهکارهای موردنیاز در نیروهای مسلح موردارزیابی قرار گیرد، به همین دلیل از روش توصیفی_ تحلیلی استفاده شده است. به عبارت دیگر این پژوهش وضع موجود را بررسی کرده و به توصیف منظم و نظام دار وضعیت فعلی آن به شکل بهینه خواهد پرداخت. در پایان با توجه به نظرات پیشکسوتان و صاحب نظران علوم نظامی و همچنین براساس تجزیه وتحلیل داده ها مشخص شد که اکثر قریب به اتفاق پرسش شوندگان معتقد بودند که اساتید و مربیان، تجهیزات و وسایل کمک آموزشی، برنامه درسی و عوامل انگیزشی فراگیران به عنوان عوامل موثر بر ارتقای آموزش های پدافند غیرعامل کارکنان وظیفه محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، پدافند، پدافند غیرعامل، کارکنان وظیفه
  • عباس فرج‎پور*، مهدی بیگدلو، علی ملکوتی خواه صفحه 99
    جمهوری اسلامی ایران همواره رویکرد دفاعی را در تامین امنیت بر رویکرد تهاجمی مقدم داشته و در این راستا از راهبردهای گوناگونی بهره گرفته است؛ یکی از این راهبردها تقویت و ارتقای توان داخلی و تمرکز بر محیط داخل بوده است. در این مسیر بنا برفرض محقق، پدافند غیرعامل به عنوان یکی از روش های کم هزینه و پرثمر می تواند نقش مناسبی ایفا نماید. سوال اصلی این پژوهش عبارتست از پدافند غیرعامل چگونه در ارتقاء امنیت دفاعی جمهوری اسلامی ایران نقش ایفا می کند؟ و فرضیه این پژوهش، عبارتست ازپدافند غیرعامل با کاهش آسیب پذیری، افزایش بازدارندگی و مدیریت بحران منجر به ارتقاء امنیت دفاعی کشور می شود. علاوه بر آن دراین تحقیق، نقش پدافند غیرعامل را در امنیت دفاعی با استفاده از روش همبستگی موردبررسی قرار داده است که در این راستا از طریق میدانی و امکانات کتابخانه ای داده ها گردآوری و پرسشنامه ای محقق ساخته، مشتمل بر 20 سوال تنظیم و بین اعضای جامعه نمونه توزیع گردید. روایی پرسشنامه تحقیق از روش روایی صوری و اعتبار پرسشنامه نیز با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردید که ضریب برابر 92/0 نشان از اعتبار بالا و قابل قبول پرسشنامه دارد. نتایج حاصل از بررسی داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون آماری خی‎دو نشان می دهد که «پدافند غیرعامل با کارکردهای کاهش آسیب پذیری، افزایش بازدارندگی و مدیریت بحران می تواند به ارتقاء امنیت دفاعی ج.ا.ایران منجر شود».
    کلیدواژگان: امنیت دفاعی، پدافند غیرعامل، بازدارندگی، مدیریت بحران
|
  • Ezatolah Ezati*, Rashid khalaf zadeh Page 5
    Water and food security are among the  vital issues for countries that are trying to have food independence. At present, Iran is one of the major importers of strategic products (wheat, rice, corn, sugar) that has been exacerbated in recent decades due to numerous droughts and has caused environmental, economic and security problems (ethnicity, degradation). In the western parts of Iran, Arvand watershed (from small Zab to Karun) has a water surplus. Therefore, in order to provide water, land managment and food security of the country, we can manage the proper hydro-polytechnic in the watershed of Arvandrood (Shat-e-Al-Arabi), In addition to strengthening land management and irrigation of fertile lands of the country, the country's food security will be provided. This study was conducted using a descriptive-analytical method and a library collection method in which the hydro-polytechnic of the watershed of Arvandrood and its effects on food security in Iran have been studied. The results indicated that ,the proper hydro-polytechnic management in the watershed of Arvandrood (Shatt al-Arab), could  provide the food security to our country. In this regard some useful suggestions  are  presented at the end of this study.
    Keywords: food security, hydro-polytics, watershed, Arvandrood (Shatt al-Arab)
  • Mohammad Hasan Habibiyan, Javad Abshenas Jami, Seyd Abolfazl Khatami* Page 28
    Creating fundamental changes in the defense (military or civilian) structure over time is a function of human access to modern technology in various sciences and has inevitably required the need for a review of tactics and techniques of the past. Defense does not always mean defensive positions in a direct confrontation with the enemy (although such conditions may be inevitable), but it can easily be prevented from detecting, tracking, or targeting by the enemy, using new scientific methods within the framework of passive defense measures. This action is fundamentally, very rational, cost-effective and sustainable. Passive defense is a set of actions taken without warfare and their implementation prevents the loss of financial and equipment and casualties, target society, facilities and equipment, and minimizes damage and losses. The passive defense is in fact a set of measures, actions and plans that are self-reliant and taken using tools, conditions and even without human resources. Such actions, on the one hand, will increase the defense capability of the system during the crisis, and on the other hand, reduces the consequences of the crisis and provides the  possibility of rehabilitation of damaged areas at the lowest cost. This study  aims at raising the question of what is  the role of SAHEFAJA in expanding the knowledge of passive defense in the country. And it was  hypothesized that SAHEFAJA  is contributing to develop the knowledge of passive defense, using the available capacity. Using the experiences of the officials  in the field of passive defense, and also by examining the conditions of the existing situation as well as using the opinions of experts in this field in the form of a questionnaire, the ways of improving the knowledge of passive defense by SAHEFAJA among the  Iranian population in general and the Iranian army in particular  , are explained and the  related executive suggestions are provided.
    Keywords: defense, passive defense, security, SAHEFAJA, education
  • Mahdi Mahdavizadeh*, Younes gholamim, Mahdi Moddi Arkhodi Page 47
    Cities are the most important population centers and have many infrastructures which are often threatened as the most important military targets in the time of military threats. Consequently  choosing a location with an appropriate security  consideration  can make a significant reduction in Damage and casualties  in the time of military strikes. In fact, locating cities is one of the main principles of passive defense, which should be considered seriously in identifying the location of demographic centers and infrastructures. Northeastern region Due to its neighboring with Afghanistan and Turkmenistan, and also the existence of important population centers, including the second largest metropolitan area of the country, is of great importance. Therefore, in this study, considering the security approach and geographic capacities, efforts were made  to find a suitable location for cities in the northeast of the country . This is an applied study in which  a descriptive-analytic method was used. the data from this research has been extracted from Landsat 5 satellite imagery, digital maps, Google Earth images and field studies.During this process, the Idrisi, Google Earth and GIS software were employed to   analyze these images. The results of these analysis process show that due to the role of seven natural factors, including: gas turbulence, soil type , Water supply network, climate, slope, orientation, elevation and height, and geomorphologic factor,  are among the most important factors   in the passive defense of the north and northwest regions of Iran, and the south, south-east and east regions are not suitable  areas for locating cities.
    Keywords: location, security approach, Northeast, geomorphologic factor
  • Hossian Marzbani*, Hadi Sharifi Page 77
    Regarding the purpose and nature of this study, it can be claimed that the research is an applied one, and the researcher has been thinking that by identifying the factors influencing the "promotion of passive defense  training in Iranian soldiers" and by presenting executive suggestions, the problems of "passive defense training "could be  reduced In the armed forces ".  From this perspective the study sought to find the answer to the current problem and to apply results in this regard; Therefore, the creation of scientific thinking and the application of research in current affairs ,forms the basis of such a work, and the researcher thought that it solves the problem and improves the level of the quality of passive defense training of the soldiers in  the armed forces. In other words, this study examined the status quo and provide a systematic description of its present state in an optimal manner. Finally, according to the views of experienced  and experts in military sciences, and also on the basis of data analysis, it was found that the vast majority of surveyed respondents believed that teachers and trainers, teaching aids and equipment, curriculum and motivational learners are the  factors affecting the promotion of  passive defense  training among the soldiers.
    Keywords: training, defense, passive defense, soldiers
  • Abbas Farajpour*, Mahdi Bigdlou, Ali Malakoti Javan Page 99
    The Islamic Republic of Iran has always preferred a defense approach to offensive approach in order to securing its border, and has used a variety of strategies; one of these strategies has been to strengthen internal capacity and to focus on the internal environment. In this way, passive defense can play an important role as an inexpensive and productive way. The main question of this study is that: how passive defense plays a role in promoting the security of the Islamic Republic of Iran? And the hypothesis of this research is that passive defense with the reduction of vulnerability, increased deterrence and crisis management lead to the promotion of defense security in the country. In addition, in this study, the role of passive defense in the defensive security has been investigated using correlation method. In this regard, through field and library studies, a researcher-made questionnaire including 20 questions was developed and distributed among members of the sample society. The validity of the questionnaire was approved  using the face validity method, and the reliability of the questionnaire was determined as 0.92 using Cronbach's alpha, which  shows the high reliability and credibility of the questionnaire. The results of the data from the questionnaires, using the Chi square test,  indicate that "passive defense with vulnerability reduction functions, increasing  deterrence, and crisis management can lead to the improvement of defensive security of the Islamic Republic of Iran."
    Keywords: defense security, passive defense, deterrence, crisis management