فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 23 (تابستان 1397)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 23 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 5
|
  • غلام رضا جلالی فراهانی، محسن اسدی*، عبدالرضا باقری صفحات 5-28
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ملاحظات پدافندغیرعامل در پایداری تامین سوخت در شرایط بحرانی ناشی از تهدید صورت گرفته است. سوال پژوهش عبارتا ستا ز: ملاحظات ا ساسی پدافندغیرعامل در پایداری تامین سوخت در شرایط بحرانی چیست؟ و فرضیه پژوهش عبارت است از: ملاحظات اساسی پدافند غیر عامل در پایداری تامین سوخت شامل مقاوم سازی، موازی سازی، تمرکززدایی و مدیریت بحران است. این پژوهش از نوع کاربردی و با استفاده از روش پژوهش توصیفی انجام شده است. روش ها و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده است. جامعه نمونه این پژوهش را تعداد 77 نفر از صاحبنظران، مدیران و کارشناسان آگاه و متخصص در زمینه پدافندغیرعامل، صنعت نفت و پالایش و پخش فرآورده های نفتی تشکیل داده اند که بر اساس فرمول کوکران انتخاب گردیده اند. در این تحقیق پرسش نامه ای با هدف ارزیابی دارائی، ارزیابی تهدید و ارزیابی آسیب پذیری، ارزیابی پیامدها و ارائه ملاحظات پدافندغیرعامل در پایداری تامین سوخت تهیه گردید که پایایی آن بر اساس روش آلفای کرونباخ 915 / 0 مورد تائید قرار گرفت. روایی پرسشنامه نیز به روش صوری و با بهره گیری از نظرات گروه خبرگی مشتمل بر 15 نفر از متخصصان حوزه صنعت نفت و تائید نهایی ایشان انجام شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که ملاحظات اساسی پدافندغیرعامل در پایداری تامین سوخت در مهمترین دارایی های این حوزه)پالایشگاه ها، مراکز انتقال و انبار نفت(و بر اساس مهمترین تهدیدات آن)تهدید تروریستی/خرابکاری، سایبری و نظامی(و بیشترین آسیب پذیری ها)موازنه منفتی تولید نسبت به مصرف، پراکندگی نامناسب، بزرگ مقیاس بودن، وابستگی به فناوری و تجهیزات خارجی(عبارت است از: مقاوم سازی سخت افزار و نرم افزاری، تمرکز زدایی متناسب با آمایش سرزمینی، موازی سازی و کوچک سازی واحدها و ایجاد مدیریت بحران جامع در عملیات تولید، انتقال و توزیع سوخت.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تهدیدات، آسی بپذیر یها، پایداری، تامین سوخت
  • عباس ناصری *، حسن ارجمندی صفحات 29-51
    تحقیق حاضر با هدف تعیین الزامات پدافند غیر عامل بوم یسازی اتوماسیون (خودکارسازی)صنعتی در صنعت نفت است. این تحقیق با این فرضیه که الزامات بومی سازی اتوماسیون صنعتی در صنعت نفت به دو بخش نرم افزاری و سخت افزاری تقسیم می شود بدنبال پاسخ به این سوال است که الزامات بومی سازی اتوماسیون صنعتی در صنعت نفت چیست؟ این تحقیق از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق پرسش نامه محقق ساخته، مشاهده و اسناد کتابخانه ای است. جامعه آماری این تحقیق شامل 35 نفر از متخصصین، مدیران و کارشناسان آگاه به مسائل پدافند غیرعامل در صنعت نفت است که از بین اشخاص دارای دانش نامه دانشگاهی، متخصصین حوزه پدافند غیرعامل، متخصصین عضو انجمن صنفی اتوماسیون صنعتی و کنترل ابزاردقیق و مدیران و کارشناسان ارشد صنعت نفت است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مهم ترین شاخص های الزامات بومی سازی اتوماسیون (خودکارسازی) صنعتی در صنعت نفت در برابر حملات سایبری و اثرات تحریم در دو بخش: « الزامات نرم افزاری بومی سازی اتوماسیون صنعتی با مولفه هایی از قبیل منابع انسان افزار، دانش افزار و نقشه راه « و « الزامات سخت افزاری بومی سازی اتوماسیون صنعتی با مولفه هایی از قبیل شبکه آزمایشگاهی، مراکز کالیبراسیون، شرکت های دانش بنیان توسعه دهنده، پیمانکار عمومی و شبکه صدور گواهی نامه کیفیت” ، به ترتیب بر پایه بزرگترین میانگین رتبه ای به شرح زیر هستند:.
    1. اهمیت تامین، ارتقاء و حفظ نیروی انسانی متخصص و کارآمد برای طراحی و استمرار فعالیت در زمینه اتوماسیون صنعتی.
    2. استفاده از فناوری های نوین جهت اعمال حفاظت های لازم برای امنیت تجهیزات اتوماسیون صنعتی در مقابل حملات الکترونیکی/ مغناطیسی/ سایبری.
    کلیدواژگان: بومی سازی، اتوماسیون صنعتی، صنعت نفت
  • امیر شاطری، محمدحسن نامی* صفحات 53-73
    آموزه های دینی سرشار از آیات و روایاتی است که نشان می دهد زندگی فردی و اجتماعی انسان ها، بدون اقتصاد شکوفا و رشد یافته، بسی دشوار و هراه با سختی بوده و تلاش زیاد همراه با انگیزه های الهی، به گونه ای که موجب استقلال اقتصادی و عدم نیاز کشور از بیگانگان گردد؛ باعث سربلندی انسان ها خواهد شد. پدافند غیرعامل ارتباط ویژه ای با موضوع اقتصاد مقاومتی و قرار گرفتن کشور در مسیر توسعه و رسیدن به شکوفایی
    اقتصادی دارد. توسعه در لغت به معنای رشد تدریجی در جهت پیشرفته تر شدن، قدرتمند تر شدن و حتی بزرگ تر شدن آمده است. امروزه تلقی ما از توسعه فرآیندی همه جانبه است که معطوف به بهبود تمامی ابعاد زندگی مردم یک جامعه است و ابعاد مختلف آن عبارتند از:توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی، توسعه فرهنگی، اجتماعی و امنیتی است و هیچ کدام از آنها را نمی توان مقدم بر یکدیگر دانست.
    حرفه ای شدن رشته اقتصاد و توسعه بی سابقه نقش اقتصاد دانان آکادمیک بعنوان مشاور در سیاست گذاری به ویژه پس از جنگ جهانی دوم صورت گرفته و در بسیاری موارد هدف غایی تحقیقات به جای انگیزه های تئوریک تدریجا به سمت انگیزه های تجربی (از جمله مسائل نظامی) سوق یافته است.
    ما در این مقاله به تاثیر و نقش پدافند غیرعامل در رشد و توسعه اقتصادی کشور و نگاهی به شکل گیری نظریات اقتصاد دفاع از ابتدا تا کنون، با محوریت نظریه تهدید و در مقابل آن نظریه اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، پدافند غیرعامل، اقتصاد دفاع، توسعه پایدار
  • احسان یاری صفحات 75-100
    اصولا امنیت یک منطقه نقش موثری در امنیت ملی و داخلی کشورهای آن منطقه دارد و همچنین در گسترش امنیت بین المللی نقش موثری ایفا می کند. با ورود به قرن بیست ویکم و گسترش حوز ه های امنیت و پیوند بیشتر آن با سایر ابعاد و زوایای زندگی بشر، امنیت منطق های، بیشتر از گذشته توجه قدر تهای بزرگ جهانی و منطق های را به خود جلب کرده است و موجب رقابت روزافزون در عرصه تحولات امنیتی شده و ترتیبات نظم و امنیت منطق های را دگرگون کرده است. یکی از مهمترین مناطق جهان که همواره در حوز ه های امنیتی مورد توجه واقع شده، منطقه غرب آسیاست. گستردگی این منطقه و حضور بازیگران متعدد منطق های و فرامنطقه ای و تلاش آنها برای حداکثرسازی سهم خود از تحولات امنیتی منطقه، هزینه تامین امنیت در این منطقه را افزایش داده و غرب آسیا به عرص های برای رقابت قدر ت ها در حوزه مسائل امنیتی بدل شده است. ایران به عنوان یکی از مهمترین کشورهای منطقه، در سال های اخیر نقش موثری را در تحولات امنیتی منطقه خاورمیانه ایفا می کند و در این میدان در تلاش برای تثبیت امنیت و از بین بردن عوامل امنی تزدا از منطقه است. از همین رو در پژوهش حاضر درصدد پاس خگویی به این پرسش خواهیم بود که چه منافع ژئوپلیتیکی برای ایران در خاورمیانه وجود دارد که مشوق ایران در تامین امنیت منطقه و صرف هزینه امنیتی برای آن شده است؟ به بیانی دیگر ژئوپلیتیک خاورمیانه چه ارتباطی با مسائل امنیتی و توجه بیشتر ایران به امنیت منطق های دارد؟ لذا تلاش می شود با رویکردی تبیینی-تحلیلی و بهر هگیری از نظریات ژئوپلیتیکی و نظریات امنیتی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی به پرسش پژوهش پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: امنیت، غرب آسیا، ایران، قدر تهای بزرگ، منافع ژئوپلیتیکی
  • پدافند غیرعامل
  • علی ملک، هادی رحمانی ساعد، مهدی روشن دل صفحات 103-126

    به منظور برنامه‌ریزی صحیح و بهینه در راستای نیل به بهترین نتیجه ممکن از اجرای اقدامات پدافند غیرعامل در راستای ارتقاء توان رزم قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) آجا، این تحقیق با هدف شناخت الگوی پدافند غیرعامل موثر در توان رزم قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء (ص) آجا و با سوال اصلی "پدافند غیرعامل موثر در توان رزم قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء (ص) آجا از چه الگویی برخوردار است؟" به‌انجام رسید. در راستای این تحقیق که با روش توصیفی (زمینه‌ای-موردی) به انجام رسید پس از انجام مطالعات اکتشافی و مصاحبه با چندین نفر از خبرگان موضوع که از مسیولین عالی‌رتبه قرارگاه پدافند هوایی بودند، یک مدل مفهومی تهیه و با و در قالب پرسشنامه‌ای مدون به منظور تایید، اولویت‌بندی و وزن‌دهی اجزای الگو در اختیار جامعه آماری که متشکل از 38 نفر از صاحبنظران متخصص مرتبط با موضوع بودند قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل‌های انجام شده، نتایج حاصله نشان‌دهنده پنج بعد اصلی، 15 مولفه و 105 شاخص است که مدیریت راهبردی (20%)، ساختار سازمانی (14%)، منابع انسانی (29%)، دانش و فناوری (16%) و منابع پشتیبان (21%) ابعاد کلان الگوی پدافند غیرعامل موثر بر توان رزم قرارگاه را تشکیل می‌دهند. کلیدواژه‌ها: الگو، پدافند غیرعامل، ابعاد، مولفه‌ها، شاخص‌ها

    کلیدواژگان: شاخص، ابعاد، مولفه، الگو، پدافند غیرعامل
|
  • Gholamreza Jalali farahani, Mohsen Asadi, Abdolreza Bagheri Pages 5-28
    The present study aims to identify passive defense considerations in the sustainability of fuel supply in critical situations caused by threats. The research question is: What are the main considerations of the passive defense of fuel sustainability in critical situations? It was also hypothesized that; Basic considerations of passive defense in fuel supply sustainability include retrofitting, parallelization, decentralization and crisis management. This is an applied research in which a descriptive method was used. Methods and tools for collecting information in this research are questionnaires, interviews and observations. The sample population of the study consisted of 77 experts, managers and elites specializing in the field of passive defense, oil industry, refining and distribution of petroleum products, which were selected based on the Cochran formula. In this study, a questionnaire was developed for the purpose of asset valuation, threat assessment and assessment of vulnerability, impact assessment and the provision of passive defense measures in fuel supply sustainability, and its reliability was confirmed to be 0.91, based on Cronbach’s alpha formula. Moreover, validity of the questionnaire was approved based on expert validity, using the ideas and opinions of a group of experts consisting of 15 oil industry experts. The findings of the study showed that the main considerations of passive defenses in the sustainability of fuel supply in the most important assets of this area (refineries, transfer centers and oil depots) and based on its most important threats (terrorist threat / sabotage, cyber and military attacks) and the most vulnerable (Balance of production versus consumption, inappropriate dispersion, large scale, dependence on technology and external equipment) are: Hardware and software upgrades and hardening , decentralization based on land consolidation and preparation, parallelization and reduction of units, and creating a comprehensive crisis management in the production, transmission and distribution of fuel.
    Keywords: passive defense, threats, vulnerabilities, sustainability, fuel supply
  • Abbas Naseri, Hasan Arjemandi Pages 29-51
    The purpose of this study is to determine the passive defense requirements for localization of industrial automation in the oil industry. It was hypothesized that the “localization requirements of industrial automation in the oil industry are divided into software and hardware components”. The leading research question was that “what the requirements of localization of industrial automation are in the oil industry”. In this descriptive-analytic research, the data collection tools were a researcher-made questionnaire, observation and library documentation. The statistical population of this study consists of 35 specialists, managers and experts in the field of passive defense in the oil industry who are among the academics, passive defense experts, experts in the industrial automation and instrument control industry, and senior managers and senior industrial experts in oil industry. The findings of the study indicated that the most important indices of the localization of industrial automation in the oil industry, against cyber-attacks and sanctions effects are in two parts: “Software requirements for the localization of industrial automation with components such as human resources , knowledge adding resources and road mapping,” and “hardware requirements for industrial automation with components such as laboratory network, calibration centers, knowledge developing companies, general contractor, and quality certification network “, and based on the highest average rankings, they are ranked as follows ,respectively:1. The importance of providing, upgrading and maintaining a professional and efficient human resource for the design and continuation of activities in the field of industrial automation.
    2. The use of modern technologies for the protection of industrial automation equipment against electronic, magnetic, and cyber attacks.
    Keywords: Localization, Industrial Automation, Oil Industry
  • Amir Shateri, Mohammadhasan Nami Pages 53-73
    Religious doctrines are full of verses and narratives which show that ,without a flourishing and developed economy, the individual and social life of humans, is very difficult , and a great deal of effort with divine motives, in such a way as to cause economic independence and the lack of community needs for the presence of foreigners, makes people proud. The passive defense has a special relationship with the issue of resistance economy and the country’s position on the path to development and achieving economic prosperity. Development, by definition, means gradual growth in order to become more advanced, more powerful and even greater. Today, we perceive development as a comprehensive process that seeks to improve all dimensions of the life of a people in a society, and its various dimensions are: economic development, political development, cultural, social and security development, and none of them has priority over another. Professionalism in the field of economics and the unprecedented development of the role of academic economists as advisor in policy-making, took place after World War II, and in many cases the ultimate goal of research, instead of theoretical motivation, is gradually toward empirical motivation (including military issues).In this study, we consider the influence of the passive defense on the country’s economic growth and development, and have a look at the formation of resistance economy theories from the beginning, with the focus of the threat theory and the supreme leader’s notion of resistance economy.
    Keywords: Resistance Economy, passive Defense, Economics resistance, Sustainable Development
  • Ehsan Yari Pages 75-100
    Basically, security in a region plays an effective role in the national and international security of the region and also plays an important role in expanding international security. With the advent of the twenty-first century and the expansion of the security spheres and its further integration with other dimensions of human life, regional security has attracted the attention of the major global and regional powers, and has led to ever-increasing competition in the field of security change and arrangements. And consequently changed the regional order and security. One of the most important areas of the world that has always been considered in the security spheres is the West Asian region. Extending the region and the presence of numerous regional and transregional actors and their efforts to maximize their contribution to regional security developments has increased security costs in the region and has become an area for security rivalries in the security field. Iran, as one of the most important countries in the region, has played an active role in the Middle East security developments in recent years and is trying to stabilize security and eliminate security threats from the region. Therefore, in the present study, we are going to answer the following question: what are the geopolitical interests for Iran in the Middle East that has encouraged Iran to secure the region and spend on it? In other words, what is the geopolitics of the Middle East related to security issues and Iran’s greater attention to regional security? Therefore, this study is an attempt to address this research question by using an analytic approach and utilizing geopolitical and security theories and using library and internet resources.

    Keywords: Security, West Asia, Iran, Great Powers, Geopolitical Benefits
  • Mahdi Rowshandel, Hadi Rahmanisaed, Ali Malek Pages 103-126

    In order to have an optimize planning to achieve the best possible outcome of passive defense measures, and consequently improve the combat power, this study aimed to identify the passive defense model that affects the combat power. The main research question of the study is that; “What are the components of “ passive defense model that effects the combat power? In this study, which was conducted using descriptive method, after conducting exploratory studies and interviewing several of the top-level experts who were the top officials, a conceptual model, in a form of a questionnaire, was developed, and distributed among the statistical community which consists of 38 specialist experts related to the subject, in order to confirm, prioritize and weigh the components of the model. After the analysis, the results showed five main dimensions, 15 factors and 105 indicators, from which strategic management (20%), organizational structure (14%), human resources (29%), knowledge and technology (16%) and backup resources (21%), form the macro dimensions of passive defense model affecting the combat capability.

    Keywords: Model, Passive Defense, Dimensions, Factors, Indicators