فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 7 (بهار 1398)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 7 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر بختیاری*، بهروز عمرانی، رضا سلمانپور، سیده زهرا ابطحی فروشانی، سپیده بختیاری صفحات 7-21
    دوره نوسنگی را می توان رویداد مهم و نقطه عطف در تاریخ و زندگی بشر دانست. مطالعات باستان شناختی نشان می دهد که چندین ناحیه در خاورنزدیک، نوسنگی شدن را تجربه کرده اند و آذربایجان جزء نواحی حاشیه ای بوده و نوسنگی این ناحیه بازتاب کانون های نوسنگی بوده است، بدین گونه که در مرحله واپسین نوسنگی، گروه های غیربومی نخستین بار دشت های پیرامون دریاچه ارومیه را به عنوان مرکز ناحیه مورد استقرار قرار دادند و سپس همین مرکز درگذر زمان، کانون اشاعه به حومه گردید. باوجود پژوهش های گسترده ای که در بخش های مختلف شمال غرب ایران انجام گرفته، شواهدی اندک و پراکنده از دوره نوسنگی در نیمه شرقی آذربایجان به دست آمده و سکونتگاه های دوره نوسنگی جدید در بخش شرقی آذربایجان به مراتب ناشناخته باقی مانده است. پرسش های اساسی در ارتباط با وضعیت باستان شناسی، گاه نگاری، ماهیت فرهنگ و تعاملات منطقه ای و فرا منطقه ای در بخش های شرقی دریاچه ارومیه در این بازه زمانی وجود دارد. از آنجایی که این ناحیه به عنوان پل ارتباطی منتهی الیه شرقی و منتهی الیه غربی در شمال غرب ایران محسوب می شود، می تواند نقش مهمی را در تعریف فرهنگ های هزاره ششم ق.م. ایفا کند. امروزه شواهد باستان شناختی جدیدی دال بر وجود سکونتگاه های دوره نوسنگی جدید در آذربایجان مشاهده می شود که هم افق با حاجی فیروز هستند. در مقاله حاضر تلاش بر این است که با روش توصیفی- تحلیلی برمبنای یافته های باستان شناختی به دست آمده از شهرستان هوراند درمقایسه با آثار حاجی فیروز و همچنین با بازنگری مطالعات پیشین، تفسیری جدید از دوره نوسنگی جدید در ناحیه آذربایجان ارائه شود..
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، شهرستان هوراند، منطقه دریاچه ارومیه، دوره نوسنگی
  • علی اعراب*، محمد بنیادی نژاد، سید ایرج بهشتی، وحید آزادی صفحات 23-41
    گونه ای از سفال دوره ایلام به رنگ نارنجی و مغز خاکستری با مواد پرکننده گیاهی در بسیاری از استقرارهای ایلامی یافت شده؛ اما تاکنون کمتر برروی این گونه سفالی مطالعه شده است. شاید یکی از دلایل آن درصد کمتر این گونه سفالی نسبت به سایر گونه های شناخته شده در مراکز ایلامی فارس و خوزستان است. با این وجود، این گونه سفالی درحدود شمال مراکز ایلامی (مناطق شمالی استان های فارس و خوزستان) فراوانی قابل توجهی دارد، ازجمله در استان های امروزی چهارمحال و بختیاری و اصفهان این موضوع کاملا مشهود است. در این پژوهش سعی بر آن است تا با مطالعه کانی شناسی انجام شده برروی سفال های فوق، مشخص گردد که سفال های یافت شده از استقرارهای هم زمان با ادوار ایلام قدیم و میانه در استان های چهارمحال و بختیاری و اصفهان با سفال های مشابه در خوزستان (به عنوان یکی از مراکز ایلامی) تنها ازنظر ظاهری و فرم شباهت دارند یا این شباهت در بافت، کانی های تشکیل دهنده، منشاء و میزان پخت نیز قابل بررسی است؟ بدین منظور برروی 12 نمونه سفال از مناطق موردمطالعه، آزمایش های XRD, FT-IR و مطالعه پتروگرافی انجام شد و درنهایت مشخص گردید که سفال های فوق ازنظر کانی شناسی نیز به یکدیگر شبیه هستند و احتمالا منشاء آن ها درحدود شمال مراکز ایلامی و در کوه های زاگرس قابل شناسایی است که این موضوع خود نشان از ارتباط وسیع بین مناطق پیرامون مراکز ایلامی با شوش و انشان به عنوان مراکز ایلامی است. این مطالعه می تواند سرآغاز مطالعات بعدی برروی دوره ایلام به خصوص به منظور شناسایی محدوده گسترش حکومت ایلام به وسیله سایر یافته های باستان شناختی و کتیبه های بین النهرینی باشد.
    کلیدواژگان: دوره ایلام، کانی شناسی، XRD، FT-IR، پتروگرافی
  • امیر ساعدموچشی*، ایرج رضایی، عبدالرضا مهاجری نژاد، اقبال عزیزی صفحات 43-56
    در بین نقوش برجای مانده مربوط به دوران تاریخی میان رودان و ایران، از هزاره سوم قبل ازمیلاد تا اواسط هزاره نخست قبل ازمیلاد، نقشی از یک شئ خاص در دست خدایان، شاهان و اشراف زادگان دیده می شود که گاهی نمای ظاهری آن بسیار شبیه به یک ساغر و گاهی نیز شبیه گل لوتوس است. تاکنون درباره ماهیت و کاربری دقیق شئ مذکور اظهارنظر روشنی از سوی پژوهشگران ارائه نشده است. اخیرا در کاوش گورستان مانایی ملامچه و نیز در گور عصر آهنی کانی کوتر در محدوده زیویه مجموعا هفت عدد ساغر سفالی یافت شده که دارای بدنه باریک و دهانه ایی گشاد هستند که در برخی موارد ساده و در برخی موارد منقوش اند و ظاهری شبیه به گل لوتوس دارند. در کاوش های تپه حسنلو نیز یک ساغر لعاب دار با ویژگی های مشابه نمونه های ملامچه و کانی کوتر به دست آمده است. با توجه به مفهوم نمادین گل لوتوس در فرهنگ های باستانی و نیز فرم و تزیین آن ها، به نظر می رسد که ساغرهای مورد بحث کاربری ویژه ای داشته اند. علاوه بر این به نظر می رسد که نمونه های ملامچه و کانی کوتر از لحاظ شکل و کاربری احتمالی، با برخی از نمونه های نقوش مورد بحث در این نوشتار قابل مقایسه است. احتمالا این نوع ساغر چه در نقوش روی اشیاء باستانی مختلف و چه در این مکان ها یا نقاط دیگر، جزو ظروف معمولی با کاربری عمومی نبوده؛ بلکه به نظر می رسد که توسط اشخاص بلندمرتبه در مراسم ها و ضیافت های ویژه و شاید هم برای نوشیدن مایعات خاص استفاده می شده است. گور کانی کوتر غنی است و بافت گورهای حاوی ساغرهای ملامچه به لحاظ گورآوندها غنی تر از سایر گورها بوده و به نظر می رسد که استفاده کنندگان از این ساغرها از موقعیت برتری نسبت به سایرین برخوردار بوده اند. ساغر حسنلو نیز به همراه ظروف لعاب دار محلی و مشابه نمونه های شاخص محلی و بین النهرینی و در اتاقی ویژه به دست آمد. در نقوش برجای مانده نیز استفاده کنندگان از ساغرها، دارای موقعیت برتر اجتماعی نسبت به دیگران هستند. در این مقاله علاوه بر مقایسه شکل ظاهری ساغرهای به دست آمده از ملامچه با نقوش برجای مانده از دوره های پیشین، آزمایش کروماتوگرافی نیز بر روی ساغرها انجام شد که متاسفانه، هیچ گونه داده آزمایشگاهی مبنی بر کاربرد آن به دست نیامد.
    کلیدواژگان: ساغر سفالی، ضیافت، ملامچه، کانی کوتر، حسنلو، نقوش باستانی
  • مهدی رازانی*، یاسین صدقی، یدالله حیدری باباکمال صفحات 57-76
    اشیاء سنگی در میان انواع آثار ساخته شده از گونه های مختلف سنگ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در ساخت اشیاء سنگی نوع شئ و کاربرد آن در انتخاب گونه سنگ تاثیر زیادی دارد. به علاوه بوم آوردی مصالح برای هنرمند و صنعتگر باعث رشد هنری و فنی ساخت اشیاء سنگی در مناطق مختلف گردیده است. ازجمله سنگ های شاخصی که از دوران پیش از تاریخ تا به امروز به سبب ماهیت کاربردی و تزئینی اش مقبولیت بسیاری یافته و چندین هزار سال مورد استفاده قرارگرفته، سنگ های نرم تزئینی با رنگ های سیاه، سبز، خاکستری معروف به کلریت هستند. در این مقاله با رویکرد تحلیلی و فنی مبتنی بر مطالعات تطبیقی به بررسی گونه ها، گستردگی و روش های ساخت و تزئین سنگ کلریت در دوران باستان (محوطه های باستان شناختی حوزه جنوب شرق ایران) و معاصر (کارگاه های سنگ تراشی مشهد) پرداخته می شود؛ براساس هدف یاد شده مهم ترین پرسش هایی که اساس پژوهش حاضر را تشکیل می دهند؛ 1- فن شناسی و روش های ساخت آثار ظروف کلریتی پیش ازتاریخی به دست آمده از محوطه های جنوب شرق ایران، چگونه است؟ جهت پاسخ به پرسش یاد شده به بررسی آثار سنگی کلریتی در محوطه هایی همچون تپه یحیی، شهداد، جیرفت و شهرسوخته پرداخته شده است. 2- چگونگی ساخت و روش های تولید آثار سنگی هرکاره در شهر مشهد و مقایسه آن با نمونه های پیش ازتاریخ در پژوهش حاضر است؟ با انجام بررسی های میدانی و تطبیقی موجود مابین روش های تولید و آثار پیش ازتاریخی مطرح شده با دوران معاصر به این پرسش پاسخ داده شود. روش به کار رفته در پژوهش حاضر استفاده از منابع مکتوب پژوهشگرانی است که در این زمینه پژوهش هایی انجام داده اند. در کنار روش کتابخانه ای از داده های میدانی، از قبیل مطالعه سنگ های کلریتی محوطه های پیش ازتاریخ یاد شده و تطبیق آن با هرکاره مشهد، استفاده شده است. نتیجه بررسی حاضر نشان دهنده ی وجود قابلیت-= های کاربردی در هنر سنگ تراشی معاصر باتوجه به پیشینه چند هزار ساله و خواص تزئینی سنگ کلریت، در احیاء دوباره این صنعت هنری است.
    کلیدواژگان: مطالعات تطبیقی، سنگ تراشی، تمدن هلیل رود، فناوری ساخت، هرکاره مشهد
  • علی اصغر محمودی نسب*، رضا مهرآفرین، محمد فرجامی صفحات 77-94
    تلاش انسان برای ایجاد تعادل بین نیازها و خواسته های وی و امکانات بالفعل و بالقوه در محیط از گذشته های دور موردتوجه بوده است. آب، خاک، زمین، راه و... همه به نوعی در شکل گیری و پیدایش یک مکان زیستی نقش موثری داشته و بسته به موقعیت و شرایط بعضی مواقع نقش یک و یا دو عامل پررنگ تر نیز می شود. تعامل انسان ها فرهنگ را در محیط پدید می آورد که به طور مداوم تکامل می یابد و فعالیت های انسان را تحت تاثیر خود قرار می دهد و با نادیده گرفتن محیط، نمی توان شرایط رفتاری و عوامل فرهنگی را موردبحث قرار داد. فرهنگ عامل ایجاد آثار و چشم انداز در مکان و فضاست. یکی از چشم اندازهای مهم فرهنگ در محیط، معماری است. ویژگی های طبیعی در منطقه قهستان موجب این شده است که در قرون میانی اسلامی فرقه اسماعیلی باتوجه به شرایط محیطی و گسترش مذهب خود در این منطقه دست به ساخت استحکامات دفاعی بزنند، تا خود را با شرایط طبیعی و سیاسی آن زمان هماهنگ کنند و نوعی سازگاری با محیط پیرامون به وجود بیاورند، به نوعی که باوجود محدودیت محیطی، از شرایط و امکانات موجود، نیازهای خود را از محیط تامین کرده اند و نوعی سازگاری محیطی و فرهنگی در این منطقه به وجود آورده اند. هدف از نگارش این مقاله، معرفی معماری قلعه کوه زردان واقع در شهرستان زیرکوه استان خراسان جنوبی و تاثیر محیط و فرهنگ در معماری قلعه و چگونگی سازگاری انسان با محیط و رفع مشکلات عدیده طبیعی با بهره گیری از تفکر است، که در این راستا از محیط در رفع مشکلات بهره جسته و درنهایت منجر به خلق آثار و دست ساخته ها شده است. مقاله حاضر براساس روش توصیفی و تحلیلی بوده و داده های آن ازطریق مطالعه منابع کتابخانه ای و برداشت میدانی به روش پیمایشی در محل با رویکرد تاریخی فرهنگی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: قهستان، اسماعیلیه، قلاع، قلعه کوه زردان
  • رحیم ولایتی*، حمید کرمی پور، فرزانه سعادتی راد صفحات 95-114
    اوجان، یکی از شهرهای معرف دوره اسلامی در منطقه آذربایجان با مساحت حدود 90 هکتار در فاصله پنج کیلومتری شهر کنونی بستان آباد واقع است. ساختار اولیه این شهر متعلق به سده های4 تا 6 ه‍.ق. و مصادف با دوره حکومت سلجوقیان در ایران بوده و گسترش اولیه این شهر در سده های7 و 8  ه‍.ق. و اوج شکوفایی آن متعلق به اواسط دوره ایلخانی به بعد تا دوره صفوی بوده است.  نابودی و انحطاط کامل این شهر در دوره قاجار روی داده است. در این مقاله با استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی و روش تحقیق تاریخی و با تکیه برمنظر باستان-زیست بوم شناسی به مطالعه مولفه های موثر در شکل گیری شهر اسلامی اوجان و به دنبال آن پی بردن به عملکرد شهر و علت تشکیل آن و در نهایت به علل فروپاشی این شهر پرداخته شده است. پژوهش مورد نظرکه برپایه مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام شده است، مشخص می سازد، ساختمان شهر به واسطه موقعیت بین راهی آن به وجود آمده است و از این گذر عملکرد شهر نیز مشخص می شود. این شهر درمسیر شبکه های اصلی ارتباطی با سایر شهرهای عمده از جمله تبریز و زنجان ساخته شده و با توجه به موقعیت جغرافیایی از منابع طبیعی خوبی برخوردار بوده است و تا اواخر دوره صفوی پر رونق بود، اما با شروع دوره قاجار از اهمیت این شهر کاسته و درنهایت متروک شد. این مطالعه تاریخ سیاسی و اجتماعی شهر اوجان، آثار برجای مانده از شهر، شامل آثار: معماری، شهر سازی، آثار  فرهنگی به جامانده بخش های مختلف شهر شامل قبرستان، کهن دژ آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: اوجان، سلجوقی، ایلخانی، شهرسازی، بستان آباد
  • معصومه برسم*، یوسف فاریابی صفحات 115-135
    ارگ های راین و بم، با قدمت و تمدنی کهن از زمان ساسانیان، به واسطه قرارگرفتن در تقاطع مسیر شمال به جنوب خراسان و گواشیر کرمان تا بندرعباس و بزرگراه غرب به شرق فارس به بلوچستان، موقعیت تجاری مناسبی داشته و به لحاظ موقعیت جغرافیایی و قرارگرفتن در مسیر شاهراه ارتباطی مذکور، همواره مورد تهدید و هجوم اقوام و دولت های مختلف قرار می گرفتند؛ استان کرمان درطول دوره اسلامی، از پایگاه های درگیری راهزنان با قوای حکومتی بوده و ساخت بسیاری از ارگ ها و قلاع کرمان کارکرد امنیتی و دفاعی داشته است. دو ارگ راین و بم، از دوره ساسانی تا قاجار نقش مهمی در حیات جوامع و حفظ امنیت در ناحیه کرمان داشته اند. پرسش اصلی این است که وجوه اشتراک و افتراق ساختارهای دفاعی این دو ارگ از منظر امنیتی چگونه بوده است؟ پژوهش حاضر در پی شناخت عناصر دفاعی امنیتی دو ارگ راین و بم در استان کرمان و دستیابی به الگوهای ساختاری دفاعی و نحوه ارتباط، اشتراک و افتراق آن ها با یکدیگر است. اطلاعات این مقاله با روش های کتابخانه ای (اسنادی)، مشاهده بصری و مقایسه یافته های حاصله، گردآوری شده و پژوهش با روش تطبیقی-تحلیلی صورت گرفته است. داشتن حصار، حاکم نشین، برج دیده بانی و همچنین روزنه های صلیبی شکل دیده بانی و تیرکش ها نشانگر کارکرد نظامی و امنیتی این دو ارگ است. می توان این فرضیه را طرح کرد که ساختار استحکامات دفاعی ارگ راین متاثر از ارگ بم است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به دلیل قرارگیری این دو ارگ در مسیرهای ارتباطی خراسان، سیستان، مرکز ایران، موجب شکل گیری این دو ارگ و استحکامات دفاعی در این دو منطقه شده است.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، استحکامات دفاعی و امنیتی، ارگ بم، ارگ راین کرمان
  • حمید پورداود*، حسین مستاجران، پرستو مسجدی خاک صفحات 137-160
    کاشی زرین فام جدای از جنبه زیبایی و چشم نوازی به علت دیگری درخور توجه است و آن، تزئین حاشیه این کاشی ها با اشعاری از شاعران بلندآوازه است که جنبه زیبایی این کاشی ها را دوچندان کرده است. توجه به این کتیبه ها می تواند در برخی موارد راه گشای مصححان متون ادبی و رباعی پژوهان باشد، چراکه بعضا صورت ضبط شده در کاشی ها با نسخ ادبی متفاوت است؛ تفاوتی که در اکثر موارد در چندین کاشی که احتمالا هرکدام در کارگاهی متفاوت تولید شده اند، به یک صورت واحد دیده شده است و می تواند گویای رواج آن صورت ضبط در دوران تولید کاشی ها باشد. ازطرفی در مواردی به علت درج تاریخ ساخت روی کاشی می توان انتساب بعضی از اشعار به شاعری خاص را به واسطه تقدم زمانی این کاشی ها بر سال تولد شاعر یادشده رد کرد. لازم به ذکر است که در برخی موارد نیز تفاوت هایی دیده می شود که ناشی از اشتباه کاتب بوده که ایجاب می کند با رعایت احتیاط به استفاده از این کاشی ها اقدام شود، چراکه نویسندگان این کاشی ها نیز عاری از خطا نبوده اند. اصلی ترین پرسش این پژوهش این گونه است: آیا می توان کتیبه کاشی های زرین فام را به عنوان یک نسخه درنظر گرفت؟ و اگر این چنین است تا چه میزان می توان این کتیبه ها را مهم تلقی نمود؟ روش پژوهش مبتنی بر خواندن کتیبه کاشی ها بوده و سپس به مقایسه رباعیات و ابیات درج شده روی کاشی ها با صورت ضبط شده در نسخ ادبی اقدام شده است.
    کلیدواژگان: کتیبه، کاشی زرین فام، متون ادبی، رباعی، نسخه ادبی
  • ابوالفضل عبدالهی فرد*، منظربانو اولادقباد، شهریار شکرپور صفحات 161-176
    در ادوار اسلامی، مسجد به عنوان شاخص معماری شناخته شده و دارای جایگاه ویژه ای است. معماری مساجد با تزییناتی همراه بود، و به مرور مملو از مفاهیمی شد که سرشار از عناصر معنایی و تزیینی در معماری اسلامی است. این تزیینات کتیبه ای با مضامین گوناگون قرآنی، دعایی، تاریخی و اسماءالهی و اسماء ائمه با تکنیک هایی نظیر کاشی کاری، آجرکاری و گچبری اجرا شده اند. تحلیل مضامین و همچنین بررسی تفاوت ها و شباهت های مضمونی کتیبه های دو مسجد از اهداف این مقاله است. پرسش های پژوهش عبارتنداز: چه مفاهیمی در کتیبه های قرآنی مساجد گوهرشاد مشهد و حکیم اصفهان به لحاظ بستر های سیاسی و مذهبی دو دوره مطرح می باشد؟ افتراق و اشتراکات کتیبه ها در چه زمینه هایی است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد به دلیل اختلاف مذهب در این دو دوره (تیموریان و صفویان) بیشتر کتیبه هایی که در گوهرشاد مشهد (تیموریان) نگارش یافته به مسائلی کلی و اصولی دین اسلام از جمله مسئله توحید و یگانگی خداوند، معاد یا مسائل کلی از این دست پرداخته شده است؛ ولی در کتیبه های مسجد حکیم ضمن پرداختن به آیاتی در این خصوص، آیات، سور و احادیثی درمورد اهل بیت؟عها؟ نیز دیده می شود. در کتیبه های مسجد گوهرشاد، خط ثلث بیشترین کاربرد را از میان خطوط دیگر داشته و نقوش ختایی، اسلیمی همزمان در تزیینات این بنا، نقش مهمی ایفا کرده اند. در مسجد حکیم اصفهان، خط شاخص در کتیبه نگاری، کوفی (بنایی، معقلی) است و اکثر کتیبه ها به همین خط نگارش شده اند. سوره های توبه، اسراء، جمعه، دهر، اخلاص و آیه الکرسی، از جمله سوره های مشترک میان این دو مجموعه است. با این که دو مسجد گوهرشاد مشهد و حکیم اصفهان در ساختار ساختمانی و محتوای کتیبه ها، دارای اشتراکاتی هستند، اما غنای تزیینی و کتیبه های قرآنی مسجد گوهرشاد بیشتر از مسجد حکیم می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی محتوا بوده و گردآوری اطلاعات ازطریق مطالعات کتابخانه ای، مشاهده ی آثار جمع آوری و میدانی می باشد.
    کلیدواژگان: هنر تیموری، هنر صفوی، مسجدگوهرشاد مشهد، مسجدحکیم اصفهان، کتیبه های قرآنی
  • سعید ستارنژاد*، اسماعیل معروفی اقدم، مهدی حسنلو صفحات 177-191
    پس از کشف نیایشگاه های صخره ای ایران در چنددهه اخیر، ماهیت این آثار همواره موردبحث بوده است. ردپای بسیار کم رنگ و مبهمی از عصر پدیدآمدن این آثار به جای مانده که امکان گاه نگاری و کاربری دقیق و مطلق را برای پژوهشگران و علاقه مندان آثار صخره ای دشوار کرده است. ازسویی دیگر، ماهیت صخره ای و غار بودن این محل ها بیشتر پژوهشگران را بر آن داشته که آن را به آیین مهرپرستی نسبت دهند؛ و این درحالی است که هیچ شواهدی از آیین مهرپرستی در این فضاهای قدسی کشف و شناسایی نشده است. نیایشگاه های صخره ای ازجمله آثار ارزشمند معماری ایرانی هستند که در یک بازه زمانی طولانی شکل گرفته اند و به دلیل تداوم سنت ها یا کندبودن روند تحول، تاریخ گذاری دقیق آن ها کاری دشوار است. ازجمله آن ها، نیایشگاه صخره ای «کوهولومچید» در شهرستان مراغه (آذربایجان شرقی) است که تاکنون مطالعات منسجم و خاصی پیرامون آن انجام نشده است. با این تفاسیر، انجام این پژوهش درصدد پاسخ گویی به دو پرسش بنیادی در رابطه با فضای دستکند صخره ای کوهولو مچید است: 1). گاه نگاری نسبی و زمان شکل گیری فضای دستکند چه بوده است؟ 2). ماهیت نیایشگاه دستکند متعلق به کدام گروه های مذهبی است؟ فرضیه های مطرح شده درراستای پرسش های فوق عبارت اند از: کاربری به عنوان یکی از فضاهای آیینی-مذهبی پیروان ادیان غیراسلامی ساکن مراغه دوره ایلخانی به خصوص بودایی ها و زمان ایجاد آن براساس مبانی گاه نگاری نسبی که به صورت تطبیقی انجام می گیرد، مربوط به دوره ایلخانی است. شواهد این ادعا در نیایشگاه دستکند صخره ای کوهولو مچید وجود دارد که درراستای انجام پژوهش بررسی شده است. این پژوهش در پی آن است که ضمن بررسی این نیایشگاه، ازطریق مطالعه تطبیقی و بررسی برخی جزئیات، تاریخ و کارکرد قابل قبول تری برای این نیایشگاه ارائه دهد. هرچند که پژوهش های ژرف و دقیق به گمانه زنی های باستان شناختی و علمی نیاز دارد، با این حال باتوجه به مدارک موجود و براساس پژوهش حاضر، این ساختار صخره ای در دوره ایلخانی ایجاد شده و ماهیت کاربری آن، نیایشگاه مذهبی برای ادیان غیراسلامی ازجمله بودایی و مسیحیت پیشنهاد می شود؛ که با اصلاحات مذهبی ایجادشده در دوره های بعدی، نام مسجد به خود گرفته است.
    کلیدواژگان: مراغه، نیایشگاه صخره ای، معابد بودایی، کوهولومچید
|
  • Sahar Bakhtiari*, Behrooz Omrani, Reza Solmanpour, Seyedeh Zahra Abtahi Frooshani, Sepideh Bakhtiari Pages 7-21
    The Neolithic process and the extension of the Neolithic lifestyle have been one of the issues raised in recent decades in archeology, and archaeologists have come up with a variety of approaches to explain why and how this event occurred in human life. The Neolithic period can be considered an important milestone in the history and life of mankind. Archaeological studies show that several regions in the Near East experienced Neolithization, and Azerbaijan was a regional marginal area that expanded and reflected the Neolithic centers. In the late Neolithic stage, for the first, non-indigenous groups settled in the plains around Lake Urmia as the center of the area and then this center became the center spread to the outskirts in over time. Despite extensive research carried out in various parts of northwestern Iran, there is little and disproportionate evidence of the Neolithic period in the eastern part of Azerbaijan, and the settlements of the late Neolithic period in the eastern part of Azerbaijan are far less well known and there is a fundamental questions relation with the archaeological situation, chronology, the nature of culture and regional and trans-regional interactions in the eastern parts of Lake Urmia during this period. Since this area is considered to be the bridge between East and West in the northwest of Iran, it can play an important role in defining the sixth millennium BC. Today, there are new archaeological evidence of the existence of the late Neolithic settlements in the area, which is also in the horizon with Haji-Firuz. In the present article, it is attempted to present a new interpretation of the late Neolithic period in the region based on descriptive-analytical methods based on the archaeological findings obtained from Horand region in comparison with the traces of Haji-Firuz and also by reviewing previous studies.
    Keywords: East Azarbaijan, Horand Region, Urmia Lake Area, Neolithic Period
  • Ali Aarab*, Mohammad Bonyadi Nezhad, Seyedeh Iraj Beheshti, Vahid Azadi Pages 23-41
    The previous studies on the Elamite pottery generally focused on the form and shape of the artifacts. From the perspective of fabric, very few studies have explored the Elamite pottery. The pottery type studied in this paper is orange (ranging from light brown to red) composed of a tempering material, sand and white particles. The core of this no ornamented, wheel-built pottery is black. In an investigation to outline the scope and boundaries of Haft Tapeh ancient city, a number of the Elamite pottery samples were recovered in certain layers dating back to the late ancient Elam (Sukalmah) and the Middle Elamite near the adobe structures of Haft Tapeh. Haft Tapeh refers to a structure belonging to the Elamite Era located in Khuzestan and south of Susa. One major finding in this city is a tomb from the Middle Elamite Era. Since 1965, this building has been investigated by Negahban and later by Mofidi-Nasr abadi. Thus, Haft Tapeh can undoubtedly be considered a city belonging to the Elamite Era. In this light, the pottery type in this geographical scope can be particularly useful for comparison of similar artifacts found in Isfahan and Chaharmahal and Bakhtiari, both of which could be associated with the Elamite Era. This study focused on Asgaran and Saba as two regions in Isfahan and central part of Ardal in Chaharmahal and Bakhtiari. A total of 10 pottery samples were randomly selected from these regions. They were then compared in terms of fabric and composition against 4 counterparts found in archaeological layers of Haft Tapeh belonging to the Elamite Era. It should be noted that the two-color body in the pottery sample is not at all associated with the type of compounds or curing temperature, Since the two parts are identical in terms of composition. Moreover, it seems that the main reason for the two-color body lies in the curing conditions and techniques (oxidation and reduction) inside the furnace, leading to two different colors. Apart from that, there is a kind of orientation in the components of pottery samples, potentially indicating they were built on wheels.
    Keywords: Elam, Orange-Red Pottery, Petrography, XRD, Ft-IR
  • Amir Saed Mucheshi*, Iraj Rezaie, Abdolreza Mohajery, Nezhad, Eqbal Azizi Pages 43-56
    Among the ancient motifs from Iran and Mesopotamia, some pictures showing special shaped beakers can be seen but unfortunately no explicit comment has been made on the nature and function of these forms by researchers. Recently, 7 pottery beakers have been found in a Mannaean cemetery (Mala Mcha) and and Iron Age grave (Kani Koter) in northwestern Iran and authors are believed that their shape and possible function are compatible with some of these ancient motifs dating back from the third millennium B.C. to the Achaemenid period. A glazed beaker from Tepe Hasanlu which belongs to Iron Age II also has the same characteristics as the Mala Mcha and Kani Koter examples. Considering the symbolic meaning of the Lotus flower in ancient cultures, as well as their form and decoration, it seems that the Mala Mcha, Kani Koter and Hasanlu pottery beakers have a special application. Previously some researchers in some cases have interpreted these motifs as a Barsom (Barsam) or flower (often lotus). The authors propose that these objects that can be seen on ancient reliefs or ivories are simple or painted beakers equivalent to the clay beakers unearthed in these sites. Probably this type of beaker was not used as normal container, but it seems to have been utilized by high-level people during special events and banquets perhaps for drinking prized liquids. In addition, it seems that the samples of the Mala Mcha, Kani Koter and Hasanlu in terms of shape and possible there function, are comparable with some of the patterns of the motifs discussed in this paper. The grave of Kani Koter is rich and belonged to a warrior of high status. Also the graves of Mala Mcha which had pottery beakers were richer than other graves, and it seems that the users of them have superior position over others. The glazed beaker of Hasanlu was as well as obtained from a room with local and Mesopotamian specimens in a special room. In ancient motifs, users of these objects have a superior social position than others. In this paper, in addition to comparing the shape of the beakers of Mala Mcha, Kani Koter and Hasanlu with the remaining ancient motifs, Chromatography experiments were carried out which unfortunately, did not receive any laboratory data on its application.
    Keywords: Pottery Beaker, Banquet, Mala Mcha, Kani Koter, Hasanlu, Ancient Motifs
  • Mehdi Razani*, Yassin, Yadollah Heidari Babakamal Pages 57-76
    Stones are important and durable material in construction building; objects and make cultural artifact on the prehistory until now. Objects are very important between the entire artifacts that made by stone, Easy stuff catches for artist due to improve making stone object in the different region. One of the most important stone in the prehistoric of Iran that is good material for carving and applies in life was chlorite. A best attribute for decorated due to this metamorphism stone used in all of Iran history so after 5000 years, this time some workshop in Mashhad city is Functioning and must be support these for improve industrials and identity this handicraft in contemporary, Hence in this paper by Analytical and technical approach based on comparative studies to examine the species, extent , methods of making and decorating stone chlorite in ancient times (archeological areas in the South East of Iran) and contemporary (Mashhad carving stone workshops) will be paid. The result of this research show that we need rehabilitation this industrial decoration by bankroll of the history background of carving chlorite stone and also try to find a new technology for improve quantity and quality making in Kerman province and Mashhad city According to the chlorite stone sources in contemporary. Meanwhile, Iran’s stone-cutting art with its various uses in buildings and monuments over the thousands of years of flourishing its artists have created remarkable masterpieces of various types of stone. One of the most prominent stones in the pre-history of Iran due to its functional and decorative nature and has been used for thousands of years, is the chlorite which is under the main branches of the Metamorphic rocks. In the ancient world, chlorite stones were used as fillings for necklaces, stamps, religious sculptures, burners, bowls, pots, jars and other kitchen utensils, molds for molding copper and bronze, and in some cases has been used as Pottery fillers.
    Keywords: Comparative Study, Chlorite Stone, Halil Civilization, Technology, Harkareh Mashhad
  • Ali Asqar Mahmoodi Nasab*, Reza Mehrafarin, Mohammad Farghami Pages 77-94
    To balance the needs and actual or potential facilities, mankind has tried along with time. Water, ground, soil, road is from environmental factors forming a living place while one or more factors may play more important role depending on some situations. The culture is created due to people interactions and is progressing longitudinally and affects human activities. Ignoring the environment makes the debate impossible on cultural and behavioral conditions. Culture creates sites and phenomena around the spaces and places. Architecture is one of the main sites of culture in environment. Natural characteristics in the region of Ghahestan made the Ismailia – in the Islamic middle centuries - to establish defensive buildings due to cultural and religious conditions. The results made them to be in accordance with the political and natural conditions of the time. In spite of some environmental limitations, they provided their need in the environment and caused some sort of cultural and environmental accordance in the region. This study introduces the Kouh Zardan castle of Zirkouh city in South Khorasan. This castle has spent two different residence eras. The castle was used as a defensive place at the first era may be known as Saljooghi. Ilkhani’s were the second residents.The main question of the research is, what role has the natural geography of the area played in the castle of Castle Zardan Mountain architecture? The castle of Zardan Mountain has been built with regard to the environmental conditions of the area and the impact of the environment in the castle architecture space is not only in the use of native materials, but other factors such as climate, altitude, distance and proximity to water resources, geological structure and ... has played a key role in the formation of the castle. This paper is descriptive and analytical and its data has been through library resources and field surveys.
    Keywords: Kouhzardan Castle, Architecture, Environment, Culture, Vegetation, Water resources
  • Rahim Velayati*, Hamid Karamipour, Farzaneh Saadati Rad Pages 95-114
    Ujan covers about 90 hectare area, where locates 5 Km away from modern Bostan Abad. Earlier construction of the urban center dates to 4-6 AH centuries that coincides to Seljuqs era. It developed during 7 and 8 AH centuries and reached to summit during middle Ilkhanid to Safavid period. It collapsed and destroyed during Qajar period. Here, there is an attempt to study effective elements in formation of Ujan and its consequent function, using descriptive-analytic view and historic research method, based on archaeological-environmental landscape. Finally, it is involved in reasons of collapse of the city. Bibliographic and field studies indicate that construction of the city was for midway positioning. In addition, present paper presents subjects about political and social history, architectural remains, urbanization, cultural remains, and different districts of the city including cemetery and administrative center.
    Keywords: Ujan, Seljuqid, Ilkhanid, Bostan Abad, Urbanization
  • Masoumeh Barsam*, Yosof Faryabi Pages 115-135
    Rayen and Bam citadels, dating back to ancient civilization from the Sassanid period, has a favorable commercial position due to its location at the intersection of the North to the South of Khorasan and Govashir of Kerman to Bandar Abbas and the west to east of Fars to Baluchistan. Its geography and position on the route of the above-mentioned communication way has always been threatened and invaded by various ethnic groups and governments; the Kerman province during the Islamic period has been the base of riot clashes with the government forces, and construction of many of the Kermans’ citadels and castles had a security and defense function. Two citadels of the Rayen and Bam, from the Sassanid to Qajar era, have played an important role in the life of the communities and the preservation of security in the Kerman area. The main question is, what are the similarities and differences of the defense structures of these citadels from a security perspective? The present study want to identify the security defenses of the two Rayen and Bam citadel in Kerman province and achieve structural defensive patterns and ways to connect, share and differentiate them. The information of this paper was collected through library (documentary) methods, visual observation and comparison of the findings and the research was conducted using an adaptive-analytical method. The presence of a fence, ruler, watchdog, as well as crossed stands and machicolation indicate the military and security function of the two citadels. One can hypothesize that structure of the Rayen defense fortifications is influenced by the Bam Citadel. The results of this study indicate that due to the location of these citadels in the communication paths of Khorasan, Sistan, the center of Iran, these citadels and defense fortifications have been formed in these two regions.
    Keywords: Comparative Study, Security Fortification, Bam Citadel, Rayen Citadel
  • Hamid Pourdavoud*, Hossein Mostajeran, Parastoo Masjedi Khak Pages 137-160
    the star tile Apart from beauty and eye-catching, is noteworthy for yet another reason, adorning the tiles with poems by high-profile poets that have doubled the beauty of these tiles. Paying attention to these inscriptions can in some cases be a guide to literary scholars, as the tile recordings sometimes differ from literary manuscripts, The difference most often seen in multiple tiles, probably each produced in a different workshop, is the same, and may indicate the prevalence of that recording during tile production. On the other hand, in some cases, because of the tile year on which the tile was written, the attribution of some poems to a particular poet can be ruled out because of the precedence of producing these tiles over the year of the poet’s birth. It should be noted, however, that in some cases there are differences due to individual scribe error, which require careful use of the inscriptions on these tiles. Because the authors of these tiles were also not error free. The main question of this study is: Can golden tile inscriptions be considered as a basic version? And if so, to what extent can these inscriptions be considered important? The main hypothesis can be put forward as follows: Since tiles are manufactured in a wide range and in different centers, in cases where all the tiles indicate a particular form of verse recordings as opposed to literary manuscripts, tile inscriptions may be given more value. And these tiles are used for critical correction, but for poems that only represent one tile, it should be used more cautiously and deductive correction, in which case only tile inscriptions can be considered as a complement to manuscripts. The research method was based on reading the inscriptions on the tiles and then comparing the Rubaiyat and verses inscribed on the tiles with the recorded form in the literary manuscript..
    Keywords: Inscriptions, Golden Tile, Literary Texts, Rubaiyat, Literary Copy
  • Shahriar Shekarpour*, Manzarbano Oladghobad, Abolfazl Abdollahifard Pages 161-176
    In the Islamic era, the mosque is known as an architectural index and is considered a sacred and blessed place for the Muslims and has a special status and importance. The architecture of the mosque was gradually embellished with decorations, and over the time, it was filled with special concepts that are full of semantic and decorative elements in Islamic architecture that have extremely benefited from the teachings of Qur’an the Muslim Bible. This diamond engraving has been executed with various Quran, prayer, historical and divine names, and sometimes with the techniques of tiling, brickwork and craftsmanship. The analysis of the contents of the inscriptions used in Goharshad and Hakim mosque and also the exploration of the differences and similarities of the inscriptions of the two mosques are the purposes of this article. Which is in response to the following questions: What are the implications in the Qur’an inscriptions of the Hakim Mosque of Isfahan and Goharshad of Mashhad? What is the difference and similarities between the two mosque inscriptions? The study shows that in the inscriptions of Goharshad mosque, Thuluth script is most used among other scripts, and the Cathay bearings, Scrollwork arabesque bearings motifs coincided with the decoration of the building. In Hakim Mosque of Isfahan, the index script in the inscription is Cufic, Sotto script), and most of the inscriptions are on the same script, and also Thuluth script as well as Nasta’liq script are used in the inscription of this collection. Tobeh, Asra ,Jom ‘eh, Dahr are among the common chapters between these two collections. Although in the Goharshad Mosque of Mashhad and Hakim mosque of Isfahan share similarities in the structure and content of the inscriptions, the decorative enrichment and Quran inscriptions of Goharshad Mosque are more than Hakim Mosque. The research method in this study is descriptive content analysis and collecting the necessary information was through library studies, observation of collected works and fieldwork.
    Keywords: The Art of Teimouri, Safavid Art of Goharshad Mosque of Mashhad, Hakim Isfahan Mosque, Quran Inscriptions
  • Saied Sattar, Nezhad*, Esmaiel Maroufi Aghdam, Mehdi Hasanloo Pages 177-191
    Rocky sanctuaries are the most valuable works of Iranian architecture, that have been formed over a long period of time, and due to the continuity of traditions or slowness of the transformation process, their exact date is difficult. Among them “Kohulu Mechid” is the rocky sanctuary in the city of Maragheh, East Azarbaijan, which, no coherent studies have been conducted around it yet. This research seeks to provide dates and more acceptable practices for this sanctuary, through a comparative study and a review of some of the details, though deep and accurate research needs archaeological speculation and science. However, according to available evidence and based on the present research, this rocky structure was created during the Ilkhanid period and the nature of its usage, religious sanctuary , is proposed for non-Islamic religions, including Buddhists and Christianity, that is called mosque with religious reforms in later periods and its user modification.
    Keywords: Maragheh County, Gheshlagh Village, Rocky Sanctuary, Kohulu Mechid, Gahengari