فهرست مطالب

مدیریت فراگیر - سال پنجم شماره 1 (بهار 1398)

نشریه مدیریت فراگیر
سال پنجم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی محمدی، روح الله امیرخانی، سمیه اخلاقیان* صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رفتارهای خشونت اجتماعی بر فراموشی سازمانی و قصد ترک خدمت می باشد .
    مواد و روش ها
     جامعه آماری پژوهش حاضر، کارکنان آموزش و پرورش شهر تهران می باشند، که با نمونه گیری تصادفی ساده و از فرمول کوکران برای جامعه محدود، تعداد 274 نفر از آنها انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. این مالعه، توصیفی- پیمایشی از نوع کاربردی می باشد. جمع آوری داده ها با استفاده از ابزار پرسش نامه استاندارد صلواتی و همکاران و اگانداز و اریملاز انجام گردید.
    یافته ها
    برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Amos16 استفاده شد . نتایج نشان داد که تاثیر رفتارهای خشونت اجتماعی بر فراموشی سازمانی، با ضریب مسیر 0/857 و میزان معنی داری 0/001 تایید شده است. تاثیر رفتارهای خشونت اجتماعی بر قصد ترک خدمت، با ضریب مسیر 0/631 و میزان معنی داری 0/001 تائید می شود و تاثیر فراموشی سازمانی بر قصد ترک خدمت، با ضریب مسیر 0/377 و میزان معنی داری 0/001 تایید شده است.
    نتیجه‎گیری
     با توجه به نتایج مطالعه، به مدیران پیشنهاد می شود که تلاش نمایند روندهای کاری و ساختاری در سازمان خود را به روز نمایند و روندهای قدیمی و ناکارامد را از سیستم کاری خود خارج کنند تا بتوانند از این طریق با تقویت هدفمندی فراموشی سازمانی میل به قصد ترک خدمت در میان کارکنان را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: خشونت اجتماعی، فراموشی سازمانی، قصد ترک خدمت، معادلات ساختاری
  • زهرا خوانساری*، الهه مکاریان پور، عاطفه دهقانی صفحات 11-16
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه کمال گرایی و کیفیت زندگی در دانشجویان دانشگاه فرهنگ و هنر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
     این پژوهش از نوع کمی و روش مطالعه، همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل 1260 دانشجوی دانشگاه فرهنگ و هنر اصفهان که در سال 98-1397 مشغول به تحصیل می باشند که از این تعداد، با استفاده از جدول مورگان، 150 نفر انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه کمال گرایی هیل و پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-26) استفاده شد. داده های به دست آمده با روش ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
     نتایج نشان داد که بین کمال گرایی و کیفیت زندگی در دانشجویان دانشگاه فرهنگ و هنر اصفهان، رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین کمال گرایی و دو بعد کیفیت زندگی (بعد جسمی و بعد روانی) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه‎گیری
     بر اساس نتایج مطالعه، در برنامه ریزی تحصیلی دانشجویان توجه به عواملی مانند کمال گرایی که بر روی کیفیت زندگی تاثیر دارد، حائز اهمیت بود.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، کیفیت زندگی، دانشجویان، دانشگاه فرهنگ و هنر، اصفهان
  • رقیه افشاری، سمیه صائب نیا صفحات 17-28
    زمینه و هدف
    توجه به سلامت روانی کارکنان، می تواند بر ایجاد حس توانمندی تاثیرگذار باشد و کیفیت عملکردشان در راستای مهارت های ارتباطی و گرایش های کارآفرینانه را بهبود بخشد. لذا پژوهش حاضر به بررسی نقش مهارت های ارتباطی و گرایش های کارآفرینانه با سلامت روانی کارکنان می پردازد.
    مواد و روش ها
     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان بانک تجارت استان اردبیل می باشد که بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه 171 نفر به دست آمد؛ و به روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین جامعه آماری توزیع و به صورت تکمیل شده جمع آوری گردید. گردآوری داده های مورد نیاز با پرسش نامه استاندارد گلدبرگ (2006)، بارتون (1990)، گلن و پود (1989) و دس و لامپکین (2005) انجام گرفت. برای آزمون مدل پژوهش از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره با نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که گرایش به کارآفرینی، ادراک اعتماد اجتماعی، و استعداد کارآفرینی چون بزرگ تر از 0/05 می باشند رد می شوند و این در حالی است که قصد کارآفرینی با مقدار 0/009 که کوچک تر از 0/05 می باشد تایید می شود.
    نتیجه‎گیری
     نتایج نشان داد که سلامت روانی کارکنان در سطح مطلوب می باشد. با این حال تا رسیدن به سطح ایده آل فاصله دارد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که مهارت کلامی، مهارت گوش دادن، بازخورد، نوآوری، ریسک پذیری، پیشگامی، رویکرد تهاجمی و استقلال طلبی کارکنان بر سلامت روانی آنها تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، مهارتهای ارتباطی، گرایش های کارآفرینانه، بانک تجارت
  • شیما برادران قناد، حامد شاکریان* صفحات 29-38
    زمینه و هدف
    بطور کلی مدیریت کیفیت جامع، راه مدیریت بهبود اثربخشی، انعطاف و رقابت در موسسات تولیدی و خدماتی است که تمام واحدها، فعالیت ها و افراد سازمان را در کلیه سطوح در بر می گیرد. با توجه به اجرایی شدن مدیریت کیفیت جامع در استان یزد، هدف از مطالعه حاضر، سنجش و مطالعه تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر نوآوری سازمانی در شرکت مخابرات استان یزد بود. برای دستیابی به این هدف، تاثیر ابعاد مدیریت کیفیت جامع بر نوآوری سازمانی به صورت مستقیم با استفاده از یک مدل مفهومی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر حسب هدف، کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان شرکت مخابرات در استان یزد بود. حجم نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده با بکارگیری فرمول کوکران محاسبه شده است. جهت گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید.
    یافته ها
    به منظور بررسی روابط علنی بین متغیرها و آزمون فرضیه های پژوهش، از روش حداقل مربعات جزئی استفاده شد و از روش حداقل مربعات جزئی برای ارزیابی مدل های معادلات ساختاری، استفاده گردید.
    نتیجه‎گیری
     نتایج نشان دادند که مدیریت کیفیت جامع و ابعاد ذکر شده بر نوآوری سازمانی، تاثیر مثبت و مستقیم دارند. از بین این ابعاد، رهبری مدیریت، بیش ترین تاثیر را بر عملکرد نوآوری در بین دیگر ابعاد را دارا بود.
    کلیدواژگان: کیفیت، مدیریت کیفیت جامع، نوآوری سازمانی، استان یزد
  • مصطفی حیدری، علی اکبری* صفحات 47-57
    زمینه و هدف
    از آنجا که شرکت های تولیدی در کشورمان در محیطی با محصولات غیر متمایز فعالیت می کنند، کیفیت خدمات در آنها به عنوان اولین سلاح رقابتی شناخته می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر مدیریت کیفیت فراگیر بر عملکرد صنایع قطعه سازی خودرو (مطالعه موردی شرکت طه) می باشد.
    مواد و روش ها
     این تحقیق از نوع هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 108 نفر از کارکنان شرکت طه با ویژگی های تحصیلات دانشگاهی و حداقل سه سال سابقه کاری در این شرکت می باشد که با توجه به فرمول کوکران به دست آمد. ابزار مطالعه، پرسش نامه بود و به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس، توزیع گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 13 انجام گرفت.
    یافته ها
     نتایج مطالعه نشان داد که مقدار sig آزمون در ارتباط با متغیرهای قابلیت سرویس دهی، قابلیت اعتماد، زیباشناسی محصول، دوام محصول، قابلیت انطباق، ویژگی محصول، درک کیفیت و عملکرد محصول برابر با 0/001 م باشد و با توجه به اینکه مقدار sig محاسبه شده، کمتر از سطح معنی‎داری 5 درصد (0/05= a) است در نتیجه با 95 درصد اطمینان می‎توان گفت که مدیریت کیفیت فراگیر، بر عملکرد صنایع قطعه سازی خودرو در شرکت طه موثر می باشند.
    نتیجه‎گیری
     با توجه به نتایج به دست آمده، ضروری است که به نقش مدیریت کیفیت فراگیر در سازمان ها پرداخته و همبستگی و رابطه قوی که میان تاثیر مدیریت کیفیت فراگیر با نوآوری و یادگیری و به تبع آن عملکرد سازمان وجود دارد مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، عملکرد، کیفیت، صنایع خودرو، صنایع قطعه سازی خودرو
  • رقیه افشاری، سمیه صائب نیا* صفحات 58-67
     
    زمینه و هدف
    از آنجا که دانشگاه ها، به عنوان متولیان اصلی پرورش نیروهای متخصص جامعه می باشند و نقش کاربردی در زمینه اشتغال، ایجاد مهارت ها و توانایی های مورد نیاز در خصوص کارآفرینی، از طریق انتقال دانش را دارند، لذا پژوهش حاضر به ارزیابی اهداف کارآفرینی دانشجویان بر اساس مفهوم خودکارآمدی پرداخت.
    مواد و روش ها : این مطالعه از نظر هدف، پیمایشی و از نظر گردآوری داده ها، یک مطالعه میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 200 نفر از دانشجویان موسسه آموزش عالی نوین اردبیل بود که با روش نمونه گیری طبقه ای و به صورت تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده پژوهش، پرسش نامه بود و روایی محتوایی آن طبق نظر خبرگان رشته، تائید و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه، 891/0 مشخص گردید که نشان دهنده ارزش و اعتماد (پایایی) لازم هست. تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.
    نتیجه‎گیری: نتیجه مطالعه نشان داد که دانشجویان این دانشگاه، از گرایش به کارآفرینی، ادراک اعتماد اجتماعی و استعداد کارآفرینی مناسبی برخوردار هستند، ولی قصد کارآفرینی در میان آنان کمتر می باشد. این امر احتمالا به دلیل نبود زیرساخت های فیزیکی مناسب جهت شروع فرایندهای کارآفرینی در این دانشگاه بود. یافته های این مطالعه می تواند در نوشتن برنامه های کارآفرینی دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گرایش به کارآفرینی، ادراک اعتماد اجتماعی، استعداد کارآفرینی، قصد کارآفرینی، خودکارآمدی
  • داوود قادرزاده صفحات 68-76
    زمینه و هدف
    از آنجا که علوم انسانی که از غرب وارد شده، با توجه به تضاد فرهنگی و دینی آن نمی تواند نیاز جامعه اسلامی را برآورده سازد، توجه به آموزه های اسلامی در علوم انسانی خصوصا در مدیریت، حائز اهمیت است. در این پژوهش ضمن پرداختن به اهمیت جایگاه ویژه مدیریت دانش در آموزه های اسلامی و راه های تبیین آن در سازمان ها، فرایند مدیریت دانش در آموزه های اسلامی را با رویکردی بر آیات قرآن کریم و احادیث، بیان نموده ایم.
    مواد و روش ها
     روش این پژوهش از نوع کیفی است. این مطالعه، سعی بر تبیین فرایند مدیریت دانش در آموزه های اسلامی داشته و با یک رویکرد درون دینی به پژوهش پرداخته است. لذا روش مطالعه حاضر از نوع توصیفی- اسنادی می باشد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اساسا هدف، ماهیت، اصول و فرایند مدیریت دانش در آموزه های اسلامی با آنچه که در مدیریت غربی مطرح می شود، باهم تفاوت دارند که این امر از تمایز نظام فکری مدیریت اسلامی و مدیریت رایج در غرب ناشی می شود. در بینش اسلامی؛ اساسا دانش در دو مفهوم بکار می رود یکی ظاهر و پوسته دانش و دیگری جوهر و حقیقت دانش. در آموزه های اسلامی آنچه که مایه کمال و سعادت آدمی است، همان جوهر و حقیقت دانش است.
    نتیجه‎گیری
     بررسی مدیریت دانش و تبیین فرایندهای آن، مستلزم شناختی عمیق از مفهوم زیربنایی این شاخه از علوم انسانی یعنی مفهوم انسان و سرشت او است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کسب دانش، نگهداری و حفظ دانش، انتشار و انتقال دانش، آموزه های اسلامی
|
  • Somayeh Akhlaghian*, Ruhollah Amirkhani, Mehdi Mohammadi Pages 1-10
    Aim and Background
    The purpose of this study was to investigate the effects of social violence behaviors on organizational forgetting and intent to leave the service
    Materials and Methods
    The statistical population of the present study is Tehran's education staff. Using a simple random sampling and Cochran formula for a limited population, 274 of them were selected and
    examined. This descriptive survey is an applied survey. Data were collected using Salavat & Associates and Aghandaz and Erimlaz standard questionnaires.
    Findings
    To test the hypothesis of the research,Structural Equation Modeling was used with Amos16 software.The results showed that the first hypothesis was based on the effect of social violence behaviors on organizational forgetting, with a coefficient of 0.857 and a significant level of 0.30.The second hypothesis is based on the effect of social violence behaviors on the intention to leave, with a path coefficient of 0.631 and a significant level of 0.30.The third hypothesis was based on the effect of institutional forgetting on the intention to leave, with a path coefficient of 377 and a signi ficant level of 0.001.
    Conclusions
    According to the results of the assumptions, it is suggested to managers to try to update their work and structural processes in their organization and to remove the old and inefficient trends from their work system in order to strengthen their purposefulness. Organizational forgetting reduces the desire to quit serving among employees
    Keywords: Social violence, Organizational lost, Intent to quit, Structural equations
  • Zahra Khansari*, Elahe Makarianpour, Atefeh Dehghani Pages 11-16
    Aim and Background
    The present research studies the relationship between perfectionism and quality of life in students of Isfahan University of Culture and Arts.
    Materials and Methods

    Quantitative research and correlation research method. The statistical population of this study includes all students of Isfahan University of Culture and Arts who were studying in 2018-1019, who were 1260 that Using Morgan sample tables, 150 people were selected. In order to collect data, two Hill perfectionism inventory and quality of life questionnaire (SF-26) have been used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient with using the SPSS 22 software.
    Findings
    The results showed that there is a meaningful relationship between perfectionism and quality of life in students of Isfahan University of Arts and Culture. The results also showed that there is a positive and significant relationship between perfectionism and two dimensions of quality of life (physical dimension and psychological dimension).
    Conclusions
    According to the results of the study, students' attention to factors such as perfectionism that affects the quality of life is important in student's academic planning
    Keywords: Perfectionism, Quality of life, Students of University of Culture -Arts, Isfahan, Iran
  • Mehdi Mohammadi, Masoumeh Sorani * Pages 17-28
    Aim and Background
    The aim of this research was to determine the effect of Makiolistic leadership style and burnout on social wear. This research is based on the purpose of the applied research type and based on the nature and method of descriptive research type.
    Materials and Methods
    The statistical population of this research includes all managers of the Railway Administration of Isfahan Province with 12 employees and all staff of 84 people and a total of 96 people. Using Morgan's and Krejsi's tables, sample size of 60 managers and employees were selected by census sampling method. The instrument for collecting data in this research is the standard questionnaire for measuring Macawism (Maja, 2009), job burnout, and Social Welfare. Data collected in this study were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics and analyzed using SPSS version 19 software.
    Findings
    This research has four hypotheses that the results of the analysis showed that all the hypotheses were confirmed. In other words, there was a significant relationship between makiolistic leadership style and burnout with social wear.
    Conclusions
    According to the results, it is necessary to consider the role of makiolistic leadership style and burnout in organizations such as the General Office of Railway of Isfahan Province and their relationship with social wear.
    Keywords: Leadership style, Machiavellian, Burnout, Social wear
  • Hamed Shakerian*, Shima Baradaran Ghanad Pages 29-38
    Aim and Background
    Generally, comprehensive quality management is a way to improve the effectiveness, flexibility and competitiveness of manufacturing and service enterprises that incorporate all units, activities and individuals at all levels. Regarding the implementation of comprehensive quality management in Yazd province, in this research, we aimed to investigate the impact of comprehensive quality
    management on the organizational innovation in the Yazd Telecommunication Company by using the scientific tool to measure andstudy. To achieve this goal, the impact of comprehensive quality management dimensions on organizational innovation has been explored directly using a conceptual model.
    Materials and Methods
    this research is a descriptive correlation based on the purpose of the application  and based on the data collection method. The statistical population of the research includes all employees
    of the company in Yazd province. Sample size was calculated by simple random sampling method using  Cochran formula. Library and field studies are used to collect information.
    Findings
    in order to investigate the relationship between variables and test the research hypotheses, partial least squares method is used. The partial least squares method for evaluating structural equation models includes two main parts of the method related to measuring models and the structural part.
    Conclusions
    the results showed that overall quality management and dimensions mentioned in the organizational innovation have a direct and direct effect. From these dimensions, management leadership
    has the greatest impact on innovation performance among other dimensions
    Keywords: Quality, Total quality management, Organizational innovation, Yazd, Iran
  • Ali Akbari*, Mostafa Heidari Pages 47-57
    Aim and Background
    Since manufacturing companies in our country work in an environment with non-distinct products, service quality is recognized as the first competitive weapon for them.The present study
    examines the effect of total quality management on the performance of automotive manufacturing industry (Case Study of Taha Company).
    Materials and Methods
    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey design in terms of methodology. The study population in this research is the employees of Taha Company with the
    following inclusion criteria: university education, at least three years ofwork experience in this company. Based on Cochran formula 108 subjects were selected by random convenient sampling method and a questionnaire was distributed. Data analysis in this study was done using SPSS software version 13.
    Findings
    The results of the research show that the SIG test value is related to serviceability, reliability, product aesthetics, product durability, compliance, product characteristics, quality perception and
    performance of the product variables is 0.001. As the calculated SIG is less than the significance level 5% (α = 0.50), with 95% confidence interval, it can be said that total quality management is effective on the performance of the automotive manufacturing industry in Taha Company.
    Conclusion
    According to the results, it isnecessary to consider the role of comprehensive quality management in organizations and the strong correlation and strong relationship between TQM with
    innovation and learning and, consequently, organizational performance
    Keywords: Total quality management, Performance, Quality, Automotive industry, Automobile manufacturing industries
  • Roghayeh Afshari, Somayeh Saebnia* Pages 58-67
    Aim and Background
    As universities are the main culprits for the development of community-based specialist forces and have a functional role in employment, they create the skills and abilities needed for
    entrepreneurship through the transfer of knowledge. Therefore, the present study evaluates students' entrepreneurship goals based on the concept of self-efficacy.
    Materials and Methods
    This research is a field study in terms of survey purpose and in terms of data collection.The statistical population of the study consists of 200 students in the New Higher Education Institute.
    Which was distributed by stratified random sampling among the statistical population.The tool is a questionnaire and its content validity was confirmed by the experts of the confirmation and reliability field by calculating the Cronbach's alpha coefficient for the total questionnaire 0.891, which indicates the value and reliability (reliability) required.
    The data were analyzed using SPSS 20 software.
    Conclusions
    The results of the research showed that the students of this university have an entrepreneurial orientation, social trust perception and entrepreneurial talent but their entrepreneurial intention is less.This is probably due to the lack of appropriate physical infrastructure for starting entrepreneurial processes at this university.The findings of this research can be used to write student entrepreneurship programs
    Keywords: Entrepreneurial tendency, Perceived social trust, Entrepreneurial talent, Entrepreneurial intention, Self-efficacy
  • Davod Ghaderzadeh Pages 68-76
    Aim and Background
    Since the human sciences that come from the West, due to their cultural and religious contradictions, cannot meet the needs of Islamic society, paying attention to Islamic teachings in
    the humanities, especially in management, is important. In this research, we have explained the process of knowledge management in the Islamic world. By approaching the verses of the Holy Q
    ur'an and the hadiths, we are paying attention to the importance of the special place of knowledge management in Islamic teachings and ways of explaining it to the organizations.
    Materials and Methods
    The research method is qualitative. The research attempts to explain the process of knowledge management in Islamic teachings and has been researching with an inter-religious approach.
    Therefore, the method is descriptive-documentary.
    Findings
    The results of the research showed that the purpose, essence, principles and process of knowledge management in Islamic schools are different from those that are commonly used in management, which results from the differentiation of intellectual system of Islamic management and current management in the West. In Islamicinsight, basically, knowledge is used in two ways: one is the appearance of theknowledge, and the other is the essence and reality of knowledge. Islamic teachings are the essence of the perfection and happiness of mankind as the essence and reality of knowledge.
    Conclusions
    The study of knowledge management and explanation of its processes requires a deep understanding of the basic concept of this branch of human sciences, that is, the concept of man and his
    nature
    Keywords: Knowledge management, Acquisition of knowledge, Maintenance the knowledge, Publishing, transferring knowledge, Islamic teaching