فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 50 (تابستان 1398)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 50 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فراست صادقی، محمدعلی ابوطالبیان * صفحات 171-192
    به منظور مطالعه شاخص های فیزیولوژیک رشد و عملکرد سویا تحت تاثیر جایگذاری قسمتی از نیتروژن همراه با فسفر در شرایط تنش رطوبتی، آزمایشی در سال 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول تنش رطوبتی شامل سه سطح آبیاری پس از 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A بود که در کرت های اصلی قرار داده شد و در کرت های فرعی نیز دو عامل نیتروژن (در دو سطح جایگذاری بخشی از نیتروژن با فسفر و مصرف پخشی) و فسفر (در دو سطح جایگذاری و عدم مصرف) به صورت فاکتوریل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که جایگذاری همزمان نیتروژن و فسفر در تمامی سطوح آبیاری اثر معنی داری بر روند تغییرات شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص داشت و سبب افزایش آنها شد. تنش رطوبتی منجر به کاهش سرعت رشد محصول گردید. طبق نتایج مورد بررسی، سرعت رشد محصول، در بازه زمانی 35 تا 45 روز پس از کاشت، روند افزایشی خود را در پیش گرفته و 65 روز پس از کاشت به حداکثر میزان خود رسید. بعد از این مرحله سرعت رشد محصول کاهش یافت و در بازه زمانی 95 تا 100 روز پس از کاشت به سمت صفر میل نمود. بیشترین تجمع ماده خشک و سرعت رشد محصول از تیمار آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر و جایگذاری نیتروژن با فسفر به دست آمد. بر طبق نتایج، جایگذاری نیتروژن با فسفر، اثر منفی تنش رطوبتی را بر شاخص‎های رشد سویا کاهش داد. جایگذاری نیتروژن با فسفر عملکرد دانه را نسبت به مصرف پخشی نیتروژن با فسفر 4/11 درصد افزایش داد و به 8/3855 کیلوگرم در هکتار رسانید. در این پژوهش جایگذاری نیتروژن با فسفر در آبیاری پس از 90 میلی‎متر تبخیر مانع از کاهش معنی دار عملکرد روغن نسبت به آبیاری پس از 60 میلی‎متر تبخیر گردید.
    کلیدواژگان: سرعت رشد، سرعت فتوسنتز خالص، شاخص سطح برگ، عملکرد روغن، ماده خشک
  • براتعلی فاخری، نفیسه مهدی نژاد، ایمان شاهرخی ساردویی، فروزان حیدری * صفحات 193-216
    استفاده از سالیسیلیک اسید در تغذیه گیاهان دارویی تحت شرایط تنش رطوبتی، نقش قابل ملاحظه ای را در کاهش اثرات سوء تنش آبی و بهبود عملکرد گیاه دارد. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی 93-1392 به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. تنش خشکی شامل سه سطح آبیاری (90 ،نرمال، 60 و 40 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان عامل اصلی، سه سطح محلول پاشی سالیسیلیک اسید (صفر، شاهد، 5/2 و 5 میلی مولار) و رقم های اصفهان، همدان و نهاوند به عنوان عامل های فرعی بودند. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، دانه در چترک، تعداد ساقه فرعی، قطر ساقه، وزن تر گیاه، عملکرد اقتصادی و بیولوژیکی، وزن هزار دانه، کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، آنتوسیانین، قندهای محلول و پرولین بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش صفات مورد بررسی گردید. محلول پاشی سالیسیلیک اسید باعث افزایش برخی از پارامتر ها ازجمله ارتفاع نهایی بوته، تعداد چتر، تعداد دانه در چترک، وزن تر ساقه، عملکرد دانه و بوته، کلروفیل a، b، قندهای محلول و پرولین گردید. بیشترین عملکرد دانه از محلول پاشی 5 میلی مولار و رقم اصفهان در شرایط آبیاری 90 درصد ظرفیت مزرعه به دست آمد. با توجه به این نتایج، بهترین رقم از نظر عملکرد دانه، رقم اصفهان و با محلول پاشی 5 میلی مولار در شرایط آبیاری کامل بود.
    کلیدواژگان: ارقام رازیانه، تنش خشکی، سالیسیلیک اسید، عملکرد اقتصادی، محلول پاشی
  • محمدرضا نیشابوری، مهدی نصیری، داود زارع حقی * صفحات 217-230
    خاکپوش های معدنی، نظیر پومیس در خاک باعث افزایش نگهداری آب، کاهش تبخیر و مصرف بهینه آب گردیده و بنابراین خاکپوش از این طریق می تواند تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد و رشد در شرایط تنش کمبود آب داشته باشد. این پژوهش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به صورت مزرعه ای اجرا شد. در این تحقیق اثرات چهار سطح پومیس شامل بدن مصرف خاکپوش (شاهد)، 30، 60 و 90 تن در هکتار خاکپوش و سه سطح آبیاری شامل 50 (تنش شدید)، 70 (تنش ملایم) و 100 (بدون تنش) درصد تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A، روی برخی صفات فیزیولوژیک ذرت (هیبرید اصلاح شده ماکسیما) مورد بررسی قرار گرفت. صفات فیزیولوژیک گیاه ذرت، به طور معنی داری تحت تاثیر پومیس و آبیاری قرار گرفت. بیشترین و کمترین میزان شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنه ای و وزن تر و خشک زیست توده به ترتیب از تیمار پومیس 90 تن در هکتار و شاهد مشاهده شد. همچنین، بیشترین و کمترین دمای سطح برگ از تیمار شاهد و پومیس 90 تن در هکتار به دست آمد. شاخص کلروفیل در تیمار 90 تن پومیس در هکتار نسبت به تیمار شاهد و تیمار 30 تن پومیس در هکتار به ترتیب افزایش 52 و 26 درصدی و هدایت روزنه ای در تیمار آبیاری 50 درصد نسبت به تیمارهای آبیاری 100 و 70 درصد تبخیر از تشتک تبخیر به ترتیب کاهش 42 و 23 درصدی را نشان داد. بنابراین، استفاده از 60 تن پومیس در هکتار و آبیاری بر اساس 70 درصد تبخیر از تشتک تبخیر می تواند موثر بوده و تاثیر معنی داری بر ویژگی های رویشی گیاه و عملکرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تشتک تبخیر، تنش کمبود آب، خاکپوش معدنی، زیستتوده، هدایت روزنهای
  • ساناز رجبی خمسه، محمد رفیعی الحسینی، کرامت الله سعیدی، مهدی قبادی نیا، عبدالرزاق دانش شهرکی * صفحات 231-250
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد و سطوح مختلف آبیاری بر صفات فیزیولوژیک و عملکرد کتان روغنی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 1394 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری (100 درصد آبیاری کامل، به عنوان شاهد، 75 و 50 درصد آبیاری کامل) و فاکتور فرعی در هفت سطح کاربرد باکتری محرک رشد گیاه (عدم تلقیح باکتریایی، به عنوان شاهد و تلقیح بذر با باکتری های Azotobacter ، Bacillus amyloliquefaciens ،Bacillus SP. strain2 ،Bacillus SP. strain1
    (Azospirillium lipoferum و Pseudomonas putida ، chroococcum بودند. اثرات متقابل آ بیاری و تلقیح باکتریایی، بر محتوای آب نسبی برگ، پایداری غشای سلولی، محتوای کلروفیل های a، b، کاروتنوئید و نسبت کلروفیل های a/b، کارایی مصرف آب، تعداد کپسول در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه معنی دار ولی بر تعداد دانه در کپسول غیرمعنی دار برآورد شدند. بیشترین مقادیر در صفات مورد بررسی در هر سطح آبیاری متعلق به تیمارهای باکتریایی بود. بیشترین عملکرد دانه در تیمار باسیلوس سویه 1 در 100 درصد آبیاری کامل با افزایش 62 درصدی نسبت به تیمار شاهد حاصل شد. در بررسی اثر اصلی آبیاری بر تعداد دانه در کپسول، تیمار آبیاری کامل با تفاوت معنی دار نسبت به سایر سطوح از بیشترین تعداد دانه در کپسول برخوردار بود، تیمار باسیلوس آمیلولیکوفسینس در میان تیمارهای باکتریایی، بیشترین تعداد دانه در کپسول را نشان داد به گونه ای که افزایش معنی داری نسبت به تیمار عدم تلقیح داشت. تیمارهای باسیلوس سویه 1، باسیلوس آمیلولیکوفسینس و ازتوباکتر نسبت به سایر تیمارهای باکتریایی از تاثیر بیشتری بر افزایش صفات مورد بررسی تحت شرایط نرمال و تنش برخوردار بودند. با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از باکتری های محرک رشد می توانند موجب افزایش تولید در گیاه کتان روغنی تحت شرایط کمبود آب شوند.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلیوم، پرایمینگ، سودوموناس، فتوسنتز، PGPR
  • حجت قربانی واقعی، محمدرضا جعفرزاده رزمی، محسن رضایی، مهناز کاتوزی، سمیه سنچولی، حسین صبوری * صفحات 251-268
    به منظور بررسی تغییرات عملکرد، اجزای عملکرد و فلورسانس کلروفیل، 28 لاین و رقم برنج در سیستم آبیاری زیرسطحی با کپسول های متخلخل، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس در سال زراعی 1397-1396 در سه تکرار اجرا شد. سیستم آبیاری شامل دو خط لوله اصلی بود که در روی هر لوله اصلی یک شیر فلکه و یک کنتور حجمی نصب گردید. آب مورد نیاز برای هر تیمار با استفاده از لوله های 16 میلی متری به ابتدای هر کرت برده شد. با قرار دادن فشارسنج در ابتدای خط لوله ها، در آبیاری زیرسطحی متوسط فشار کارکرد سیستم تنظیم گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اختلاف بین ارقام و لاین های ارزیابی شده در همه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار به دست آمد. ژنوتیپ های HHZ1-DT3-Y1Y1، HHZ 22-Y3-DT1-Y1، HHZ 6-DT1-LI1-LI1، IR14L110 و HHZ 23-DT16-DT1-DT1 در بین ژنوتیپ های مورد بررسی دارای بیشترین وزن دانه پر بودند که با بررسی این ژنوتیپ ها از نظر پارامترهای فلورسانس کلروفیل این نتیجه مشهود شد که آنها از نظر پارامترهایی مانند کارآیی واقعی فتوشیمیایی فتوسیستم 2، سرعت انتقال الکترون از فتوسیستم 2، پراکنش فتوشیمیایی انرژی جذب شده، ضریب خاموشی فتوشیمیایی فلورسنت متصل به PSII، فلورسانس حداکثر در حالت های سازگار شده به تاریکی، حداکثر کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم 2 و کارآیی تبدیل انرژی الکترون ها به انرژی شیمیایی تحت نور اشباع بالا بودند و از نظر پارامترهای ضریب خاموشی غیرفتوشیمیایی فلورسنت، پراکنش غیرفتوشیمیایی فوتون های جذب شده و فلورسانس متغیر در حالت های سازگار شده به تاریکی پایین بودند. لذا می توان از این ژنوتیپ ها بعد از بررسی های بیشتر به عنوان ژنوتیپ هایی با نیاز آبی کم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فلورسانس کلروفیل، روش آبیاری، عملکرد، اجزای عملکرد
  • احمد قنبری، بهروز طیبی * صفحات 269-286
    به منظور مقایسه پاسخ های مورفولوژیک و فیزیولوژیک سه گونه سالیکورنیا به غلظت های کلرید سدیم، آزمایشی به صورت گلخانه ای انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج غلظت نمک کلرید سدیم (5، 100، 200، 400 و 600 میلی مول بر لیتر) و سه گونه سالیکورنیا (Salicornia persica، S. perspolitanaوS. bigelovii) بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده شوری و گونه بر صفات پرولین، گلیسین بتائین، کربوهیدرات ها، کلروفیل a وb، محتوای نسبی آب، پتانسیل اسمزی در شاخسار، وزن خشک و وزن تر معنی دار بودند. همچنین، برهمکنش شوری و گونه بر صفات پرولین، گلیسین بتائین، کربوهیدرات ها، کلروفیل a وb، پتانسیل اسمزی شاخسار، وزن خشک و وزن تر معنی دار معنی دار شد. غلظت کربوهیدرات ها تا 400 میلی مول 70 تا 80 درصد افزایش و در 600 میلی مول بین 5 % تا 13% کاهش یافت. افزایش غلظت نمک تا 600 میلی مول باعث افزایش غلظت پرولین و گلیسین بتائین شد. پتانسیل اسمزی نیز با افزایش سطوح شوری از 3 تا 4 برابر منفی تر شد. محتوای کلروفیل های a و b تا 600 میلی مول کاهش یافتند. همچنین، در غلظت 200 میلی مول نمک در هر 3 گونه، وزن تر و وزن خشک به طور معنی دار، 2 تا 3 برابر نسبت به شاهد افزایش و در 600 میلی مول نمک وزن تر و وزن خشک حدود 60% تا 65% کاهش پیدا کردند. در مجموع، نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک در محیط ریشه، هر سه گونه با تجمع پرولین و گلیسین بتائین و از طریق کاهش پتانسیل اسمزی، در غلظت های بالای نمک زنده ماندند. گونه S. bigelovii در 600 میلی مول نمک بیشترین تجمع سدیم و کمترین تجمع عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم را داشت. از طرف دیگر گونه S. perspolitana در 600 میلی مول نمک بیشترین تجمع عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم را داشته و از نظر تجمع اسمولیت ها در سطوح شوری نسبت به سایر گونه ها برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، پرولین، کربوهیدراتها، کلروفیل، محتوی نسبی آب
  • محمدعلی انصاری، نیازعلی ابراهیمی پاک، اصلان اگدرنژاد * صفحات 287-304
    به منظور ارزیابی دو مدل AquaCrop و Cropsyst در شبیه سازی عملکرد و کارآیی مصرف آب سیب زمینی، تحقیق حاضر در یک مزرعه تحقیقاتی در چهارتخته شهرکرد در دو سال زراعی با استفاده از دو تیمار مقدار تنش آبی در پنج سطح (E0، E1، E2، E3 و E4 به ترتیب نشان دهنده ی 100، 85، 70، 50 و 30 درصد تامین نیاز آبی که بر اساس نتایج لایسیمتر تعیین شده بود) و زمان اعمال تنش در سه دوره زمانی از کشت سیب زمینی شامل T1، T2 و T3 به ترتیب نشان دهنده ی 50 روز رشد اول (کشت بذر و رشد رویشی)، دوم (رشد کامل) و سوم (رسیدن گیاه) از کل دوره رشد و مجموعا 30 داده انجام شد. از داده های سال اول به منظور واسنجی و داده های سال دوم برای صحت سنجی این دو مدل استفاده شد. نتایج شبیه سازی توسط AquaCrop نشان داد که بیشترین و کمترین خطای عملکرد به ترتیب برابر با 15/3 (E1T2) و 3/0 (E1T3) تن در هکتار و بیشترین و کمترین خطای کارآیی مصرف آب به ترتیب برابر با 53/0 (E3T2) و 03/0 (E4T2) کیلوگرم بر مترمکعب بود. بیشترین و کمترین خطای برآورد عملکرد توسط مدل Cropsyst به ترتیب برابر با 34/2 (E3T3) و 35/0 (E1T2) تن بر هکتار بودند. این مقادیر برای کارآیی مصرف آب به ترتیب برابر با 32/0 (E3T2) و 03/0 (E1T1) کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. مقادیر آماره NRMSE عملکرد برای مدل های AquaCrop و Cropsyst در مرحله واسنجی به ترتیب 9/0 و 7/0 و در مرحله صحت سنجی به ترتیب برابر با 5/0 و 9/0 بود. مقادیر آماره EF عملکرد برای مدل AquaCrop در مراحل واسنجی و صحت سنجی به ترتیب برابر با 99/0 و 95/0 و برای مدل Cropsyst در این دو مرحله به ترتیب برابر با 90/0 و 79/0 بود. بنابراین، گرچه هر دو مدل دقت مطلوبی داشتند ولی AquaCrop کارآیی بهتری داشت. بر اساس این نتایج، استفاده از مدل AquaCrop در تنش های آبی خفیف (به دلیل شبیه سازی بهتر واکنش گیاه به آب جذب شده) و کاربرد Cropsyst در تنش های شدیدتر (به دلیل استفاده این مدل از معادله مبتنی برتابش) توصیه می شود. همچنین، کاربرد مدل Cropsyst در مرحله میانی رشد سیب زمینی بهتر از مدل AquaCrop است.
    کلیدواژگان: تنش آبی، مدل آب محور، مدل تابش محور، مدل سازی گیاهی
  • علیرضا ولدآبادی، جهانفر دانشیان، حسین حیدری شریف آباد، امین باقی زاده، حجت صفری کمال آبادی * صفحات 305-320
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی بر محتوای کلروفیل، درصد پروتئین و عملکرد یونجه جهت به دست آوردن محصولی با صرفه اقتصادی، آزمایشی در مرکز آموزش کشاورزی شهید زنده روح کرمان به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در زمان بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عوامل آزمایشی شامل محلول پاشی عناصر ریزمغذی در 5 سطح (آهن، روی، منگنز، آهن+ روی+ منگنز و شاهد) و تلقیح باکتری در 3 سطح (ریزوبیوم ملیلوتی، ریزوبیوم لگومیناساروم و عدم تلقیح به عنوان شاهد) بودند. محلول پاشی بر تمامی صفات مورد بررسی تاثیر معنی داری داشت و سبب افزایش صفات در میزان کلروفیل، عملکرد و درصد پروتئین در یونجه گردید. چین دوم در شرایط محلول پاشی توام عناصر ریزمغذی (حدود 71 تن در هکتار) و کاربرد ریزوبیوم لگومیناساروم در چین سوم (حدود 68 تن در هکتار) بالاترین مقدار عملکرد علوفه تر را داشتند. بیشترین درصد پروتئین مربوط به محلول پاشی منگنز و تلقیح ریزوبیوم ملیلوتی در چین دوم به میزان 50 درصد مشاهده شد. بر اساس نتایج این تحقیق محلول پاشی توام با عناصر ریزمغذی و تلقیح باکتری ریزوبیوم سبب بهبود ویژگی های یونجه رقم بمی در منطقه کرمان گردید.
    کلیدواژگان: پروتئین، ریزوبیوم، رنگدانه فتوسنتزی، عناصر کم مصرف
  • ساناز حنیفه زاده اردی، رسول فخاری، محمد تقی آل ابراهیم * صفحات 321-340
    به منظور بررسی اختلاط دو علف کش اگزادیارژیل و ریم سولفورون بر کنترل علف های هرز، میزان عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی، آزمایشی در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتورها شامل علف کش های ریم سولفورن با مقادیر صفر، 5/12، 25، 5/37 و50 گرم ماده موثره در هکتار و اگزادیارژیل با مقادیر صفر، 2/0، 4/0، 6/0 و 8/0 لیتر ماده ی موثره در هکتار و 5 نسبت اختلاط دو به دو آنها (به صورت صفر: 8/0، 5/12: 6/0، 25: 4/0، 5/37: 2/0 و50: صفر) و فاکتور دوم زمان های مختلف کاربرد مخلوط علف کش ها به صورت پیش کاشت و پس از سبز شدن سیب زمینی بودند. نتایج تجزیه های آماری نشان داد که اثر متقابل نسبت اختلاط دو علف کش و زمان کاربرد آنها تاثیر معنی داری بر درصد کاهش تراکم سلمه تره، تاج خروس ریشه قرمز و پیچک صحرایی داشتند. بر اساس نتایج این تحقیق، کاربرد اختلاط دو علف کش، باعث بهبود کارایی آنها در کنترل علف های هرز شد، به طوری که این علف کش ها در نسبت اختلاط 75 درصداگزادیارژیل + 25 درصد ریم سولفورون تراکم سلمه تره و در نسبت اختلاط 25 درصد اگزادیارژیل + 75 درصد ریم سولفورون، تراکم تاج خروس ریشه قرمز و در 100 درصد ریم سولفورون به تنهایی تراکم پیچک صحرایی را به ترتیب، 100، 67/94 و 67/59 درصد در مرحله پیش کاشت کاهش دادند. اثرات متقابل نسبت اختلاط علف کش در زمان مصرف بر صفات وزن متوسط غده، عملکرد تک بوته و عملکرد کل غده معنی دار گردید. نتایج عملکرد کل سیب زمینی نشان داد که تیمار کاربرد 25 درصد اگزادیارژیل + 75 درصد ریم سولفورون در زمان سبز شدن با 16/69 درصد افزایش عملکرد نسبت به شاهد برترین تیمار آزمایش بود. همچنین، نتایج نشان داد با وجود افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز، این افزایش هیچ تاثیر کاهنده ای بر عملکرد گیاه سیب زمینی نداشت؛ پس، می توان نتیجه گرفت اعمال این اختلاط تاثیر سویی بر سیب زمینی نداشت.
    کلیدواژگان: پیچک صحرایی، پیش کاشت، تاج خروس ریشه قرمز، سبزشدن، سلمه تره
  • ایرج روکی، متین جامی معینی، محمد آرمین * صفحات 341-358
    به منظور بررسی واکنش ارقام ذرت، با گروه های مختلف رسیدگی به مقادیر کاهش یافته علف کش نیکوسولفورن (کروز4 درصد SC)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه شرکت کشاورزی برکت جوین (سبزوار، استان خراسان رضوی) انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل هیبریدهای مختلف ذرت در سه سطح زودرس (260)، میان رس (400) و دیررس (704) به عنوان فاکتور اصلی و مقادیر کاهش یافته علف کش نیکوسولفورن (کروز) در پنج سطح (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد توصیه شده 2 لیتر در هکتار) به همراه یک کرت شاهد به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد هیبرید دیررس از ارتفاع، وزن بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، تعداد دانه بلال، عملکرد اقتصادی، عملکرد بیولوژیکی، تراکم علف های هرز و وزن خشک علف های هرز بیشتری در مقایسه با سایر ارقام مورد بررسی داشت. افزایش دزمصرفی علف کش سبب افزایش 64/0% ارتفاع بوته، 45/39% وزن بلال، 93/8% تعداد ردیف در بلال، 15/30% تعداد دانه در ردیف، 68/10% وزن هزار دانه، 63/40% تعداد دانه بلال، 82/41% عملکرد اقتصادی، 95/14% عملکرد بیولوژیکی و کاهش 88/70% تراکم علف های هرز و 17/82% وزن خشک علف های هرز در مقایسه با تیمار عدم کنترل علف های هرز شد. اگرچه مقدار علف کش لازم برای کاهش 50 درصدی وزن خشک علف هرز در هیبرید دیررس از ارقام زودرس و میان رس بیشتر بود اما استفاده از دز 75% مقدار توصیه شده در هر سه هیبرید عملکرد مشابه با استفاده از دز توصیه شده تولید کرد. در هیبرید دیررس کاهش 50% دز توصیه شده نیز توانست عملکرد مشابه با دز توصیه شده داشته باشد. بر این اساس می توان گفت در هیبرید دیررس، امکان کاهش 50 درصدی و در ارقام زودرس و میان رس امکان کاهش 25 درصدی دز علف کش بدون کاهش قابل ملاحظه عملکرد وجود دارد.
    کلیدواژگان: تلفات عملکرد، دز مصرفی علف کش، رقم، علف هرز
|
  • Farasat Sadeghi, Mohammad Ali Aboutalebian * Pages 171-192
    To study some growth indices of soybean under moisture stress by replacing nitrogen with phosphorus, a field experiment was conducted at the Research Station of Bu-Ali Sina University during the 2017-2018 growing season. The experiment was carried out in a split-factorial arrangement of treatments based on randomized complete block design with three replications. The main plots consisted of three levels of irrigations (irrigating after 60, 90 and 120 mm evaporation from class A evaporation pan). Two levels of nitrogen replacement with phosphorus and without replacement and two levels of phosphorus replacement and without phosphorus replacement assigned to subplots. The results showed that simultaneous replacing of nitrogen and phosphorus in all irrigation levels increased physiological growth indices of leaf area index, dry matter accumulation, crop growth rate, relative growth rate and net assimilation rate. Moisture stress reduced growth rate of the crop significantly. Results also showed that crop growth rate increased 35 to 45 days after planting and reached to its maximum level after 65 days after planting date. After this period, the crop growth rate of soybean decreased and reached to zero about 95-100 days after planting. The highest dry matter accumulation and crop growth rate were obtained from irrigation after 60 mm evaporation and nitrogen-phosphorus simultaneous placement application. According to the results, simultaneous replacing nitrogen and phosphorus, reduced the negative effect of moisture stress on soybean growth indices. Nitrogen replacement with phosphorus increased grain yield by 11.4% as compared to non-replacement of nitrogen with phosphorus and yielded 3855.88 kg.ha-1</sup>. In this research, nitrogen replacement with phosphorus under irrigation after 90 mm evaporation prevented significant oil yield loss as compared to irrigation after 60 mm evaporation.
    Keywords: Crop Growth Rate, Dry Matter, Leaf Area Index, Net AssimilationRate, Oil Yield
  • Barat Ali Fakheri, Forouzan Heidari *, Nafiseh Mahdi Nejad, Iman Shahrokhi Sardoui Pages 193-216
    The use of salicylic acid in the nutrition of medicinal plants under moisture stress conditions has a considerable role in reducing the effects of water stress and improving plant yield. To this purpose, a factorial split plot experiment with three replications based on randomized complete block design was conducted at the Research Farm of Faculty of Agriculture, Zabol University, Iran during 2013-2014 cropping years. Drought stress consisted of three levels (irrigation at 90, normal, 60 and 40 percent of field capacity) as main factor, and salicylic acid spraying wiyh three levels (0, control, 2.5 and 5 mM) and three cultivars (Isfahan, Hamedan and Nahavand) minor factors, respectively. The investigasted traits were plant height, number of umbels per plant, number of umbellate per umbel, number of seeds per umbellate, root length, number of lateral branches, stem diameter, fresh weight of plant, grain and final plant yield, 1000 seed weight, chlorophyll a, b, total chlorophyll, carotenoids, anthocyanins, soluble sugars and proline. The results showed that drought stress decreased the traits under study. Salicylic acid spray caused an increase in some parameters such as the final height of the stem, the number of umbels, number of seeds per umbellate, root length, fresh weight of plant, seed and plant yield, chlorophyll a, b, soluble sugars and proline. Given the results of trilateral interaction effects, the greatest yield of grain was obtained from 5 mM spraying and Isfahan cultivar under irrigation conditions of 90% of the field capacity. Considering trilateral effects, the best cultivar in terms of grain yield was Isfahan cultivar with 5 mM spraying under complete irrigation conditions.
    Keywords: Fennel cultivars, application, drought stress, economic yield, salicylic acid
  • Mehdi Nasiri, Davoud Zarehaghi *, Mohammad Reza Neyshabouri Pages 217-230
    Mineral mulches, such as pumice, increase water retention of soil, reduce evaporation and optimum water consumption. Use of pumice, thus, can be effective in improving the performance and growth of plant under water stress condition. This research was performed in completely randomized block design with three replications, four levels pumice, without its use (as control), and use of 30, 60 and 90 tons of pumice per hectare and three levels of irrigation (at 50% severe stress, at 70% moderate stress and at 100% without stress, evaporation from class A evaporation pan to evaluate the effect of treatment on some physiological traits of corn (modified hybrid of Maxima). Physiological traits of corn, was affected significantly by pumice and irrigation. The highest and lowest chlorophyll index, leaf relative water content, stomatal conductance and dry and fresh weight biomass, were obtained from pumice treatment of 90 tons per hectare and the control. The highest and lowest leaf temperature was also obtained from treatments of control and 90 tons per hectare. Chlorophyll index of 90 tons treatment per hectare in comparison with control and 30 tons per hectare of pumice amounted to 52 and 26% respectively. Stomatal conductance of irrigation at 50% evaporation from evaporation pan in comparison with treatments 70 and 100% decreased by 42 and 23% respectively. Thus it can conducted that the use of the 60 tons per hectare of pumice and irrigation at 70% evaporation from evaporation pan would be effective and will significantly affect plant vegetative characteristics and yield of corn.
    Keywords: Biomass, Evaporation pan, Mineral mulch, Stomatal conductance, Water deficit stress
  • Sanaz Rajabi Khamseh, Abdolrazagh Danesh Shahraki *, Mohammad Rafieiolhossaini, Keramatollah Saeedi, Mahdi Ghobadinia Pages 231-250
    To evaluate the effects of plant growth promoting bacteria and irrigation levels on some physiological traits and yield of flax, a split-plot experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the research farm of Agricultural Faculty of Shahrekord University in 2015. The main factor was three irrigation levels (100 % of full irrigation as control, 75 and 50 % of full irrigation) and the sub-factor was seven levels of plant growth promoting bacteria (no inoculation as control and inoculation with Bacillus</em> SP.</em> strain1, Bacillus</em> SP.</em> strain2, Bacillus amyloliquefaciens</em>, Azotobacter Chroococcum</em>, Pseudomonas putida </em>and Azospirillium lipoferum</em>). The interaction effect of irrigation and bacterial inoculation on relative water content, cell membrane stability, chlorophyll a, b and carotenoid content, chlorophyll a/b ratio, water use efficiency, number of capsules per plant, 1000 grain weight and seed yield were significant but non significant on seed number per capsule. The highest amounts of measured traits in each irrigation level were related to the bacterial treatments. The highest seed yield (with 62% increase) was obtained from Bacillus</em> sp. strain1 in treatment and 100% of full irrigation as compared to that of control. According to the results of main effect of irrigation on number of seeds per capsule, full irrigation treatment resulted in highest number of grain per capsule as compared to the other levels. Among bacterial treatments, B</em>. Amyloliquefaciens </em>had the highest significant number of seeds per capsule, as compared with no inoculation treatment. The effects of treatments of Bacillus</em> SP.</em> strain1, B</em>. amyloliquefaciens </em>and A. Chroococcum</em> treatments were more pronounced as compared to other bacterial treatments traits studied under normal and stress conditions. According to the results of this research, flax seed treatment with plant growth promoting bacteria is recommended flax seed production under water deficit conditions.
    Keywords: Azospirillium, PGPR, Photosynthesis, Priming, Pseudomonas
  • Hossein Sabouri *, Hojat Ghorbani Vaghei, Mohammad Reza Jafarzade Razmi, Mohsen Rezaei, Mahnaz Katozi, Somayeh Sanchouli Pages 251-268
    To evaluate variation of agronomic traits and chlorophyll fluorescence in rice genotypes using subirrigation, as randomized completely block design with three replications was conducted in 2013-2014. During the growth of seedlings in the treasury, the main plot was prepared according to the experimental design in the plots. Transplantation was carried out after 4-3 leaves with the selection of healthy and uniform seedlings on June 20th. In the method of flood irrigation, the land was prepared as usual. To prepare subirrigation treatments, each plot was removed to a depth of 40 cm and porous clay capsules were used.  The irrigation system consisted of three main pipelines (the number of irrigation treatments), one valve head and one volume meter installed on each main pipe. The main tubes were spread along the floor and the water needed for each treatment was taken using 16 mm tubes at the beginning of each plot. By placing the pressure gauge at the beginning of the pipelines, the system pressure was modulated in the subirrigation irrigation system. Significant differences detected between genotypes in all traits at 1% probablity. HHZ1-DT3-Y1Y1, HHZ 22-Y3-DT1-Y1, HHZ 6-DT1-LI1-LI1, IR14L110 and HHZ 23-DT16-DT1-DT1 had the highest grain weight. These genotypes in terms of chlorophyll fluorescence parameters, it is evident that these genotypes are in terms of parameters such as Y (II), ETR, qP, qL, NPQ, Fm, Fv / Fm and F'v / F'm were high and were low in terms of qN, NPQ and Fo parameters. High yield genotypes and high photosynthetic potency can be used to cultivation and breeding programs in subirrigation stress areas. Therefore, these genotypes can be of further studies to be used as genotypes with low water requirements.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Subirrigation, Yield, Part of yield
  • behrooz tayebi, Ahmad Ghanbari Pages 269-286
    To compare morphological and physiological responses of three salicornia species to NaCl concentrations, a greenhouse experiment was carried out. The factors consisted of five levels of NaCl concentrations (5, 100, 200, 400 and 600 mML-1) and three Salicornia species (Salicornia persica ، Salicornia perspolitana and Salicornia bigelovii). The results showed that, simple effects of salinity and species on proline, glycinebethein, carbohydrates, chlorophyll a, chlorophyll b, relative water content, osmotic potential in shoots, dry and fresh weights were significant. Interaction effects between salinity and species on proline, glycine betaine, carbohydrates, chlorophyll a, chlorophyll b, osmotic potential in shoots, dry and fresh weight were also significant. Carbohydrates concentration increased by 70-80% at 400 mM and then decreased from 5% to 13% at 600 mM concentration. Increasing salt concentration up to 600 mM, increased proline and glycine betaine contents. Osmotic potential was also increased by 3 to 4 times with increasing salinity levels. The chlorophyll a and chlorophyll b contents decreased at 600 mM. At 200 mM NaCl concentration, wet and dry weights were significantly increased 2 to 3 times as compared control in all of three species while at 600 mM, it was decreased by 60% to 65%. It can be concluded that with increasing salt concentration all three species tolerated higher salt concentrations throught proline and glycine-betaine accumulation and reduction of osmotic potential. S.bigelovii had the highest Na+ accumulation at 600 mM of NaCl and least accumulation of K+, Ca2+ and Mg2+. On the other hand, S.perspolitana at 600 mM NaCl concentration, had the highest accumulation of potassium, calcium and magnesium, and was superior to other species in terms of dry weight yield under salinity.
    Keywords: Carbohydrates, Chlorophyll, Osmotic potential, Proline, Relative Water Content
  • Mohammad Ali Ansari, Aslan Egdernezhad, Niaz Ali Ebrahimipak Pages 287-304
    To evaluate AquaCrop and Cropsyst models  for simulating yield and water use efficiency (WUE), this research was performed at the Research Station in ChaharTakhteh, Shahrekord, during 1998-1999, by considering water stress amount at five levels (E0, E1, E2, E3, and E4 indicating 100, 85,70, 50, and 30 percent of crop water needed according to lysimeter data, respectively) in three periods during potato production (T1, T2, and T3 indicating 50, 100, and 150 days after sowing, respectively) and 15 data in each year. First year data was used to calibrate and the second year was used to validate AquaCrop. The highest and lowest differences between observed and AquaCrop simulated yield were 3.15 (E1T2) and 0.3 (E1T3) ton.ha-1</sup>, respectively, and the highest and lowest WUE were 0.53 (E3T2) and 0.03 (E4T2) kg.m-3</sup>, respectively. The highest and lowest differences between observed and Cropsyst were 2.34 (E3T3) and 0.35 (E1T2), ton.ha-1</sup>, respectively. Corresponding results for WUE were 0.32 (E3T2) and (E1T1) kg.m-3</sup>, respectively. NRMSE results for Yield were 0.9 (AquaCrop) and 0.7 (CropSyst) for calibration periods and 0.5 (AquaCrop) and 0.9 (CropSyst) for validation periods. EF values for yield were 0.99 and 0.95 for AquaCrop and 0.90 and 0.79 for CropSyst in calibration and validation periods, respectively. Both models had good precision; however, AquaCrop had better efficiency for simulating yield. Based on results, it is recommended to use AquaCrop in low water stress (since it is water-driven model and simulates water response to water accurately) and apply Cropsyst in high water stress (since it is radiation-driven model). In addition, using Cropsyst in T2 is better than AquaCrop.
    Keywords: Crop Modeling, Radiation-driven Model, Water Stress, Water-driven Model
  • hojjat safari kamal abadi *, Seyed Alireza Valadabadi, Jahanfar Daneshian, Hosein Heydari Sharifabad, Amin Baghizade Pages 305-320
    To investigate the effect of foliar application of micronutrients on chlorophyll and protein content and yield of alfalafa populations and evaluate economics obtain cost- effect, an experiment was carried out in split split plot by time with four replications using a randomized complete blocks desighn at the Shahid Zendeh-Ruh Agricultural Research Center of Kerman. Experimental treatments were micronutrients with five levels: Fe, Zn, Mn, Fe+Zn+Mn and control (without nutrient applications), bacterial inoculation, with three levels: Rhizobium melilloti, Rhizobium legumenasarum</em> and without inoculation. Foliar application had a positive significant effect on all traits under study and increased chlorophyll and protein contents, and alfalfa forage yeild. The highest fresh forage yield belonged to second cutting (71 t.ha-1</sup>) by using combined micronutrient foliar application and to third cutting (68 t.ha-1</sup>) by using Rhizobium</em> leguminosarum</em>. The highest protein rate was observed in Mn foliar application and Rhizobium meliloti</em> inoculation at second cutting by 50%. Based on the results obtained it can be concluded that foliar application of micronutrients and inoculation with Rhizobium </em>bacteria improves morphological characteristics of Bami population of alfalfa in Kerman region.
    Keywords: Foliar application, Microelements, Photosynthetic pigments, Protein rate, Rhizobium
  • Sanaz Hanifezade Erdi, Mohammad Taghi Alebrahim *, Rasoul Fakhari Pages 321-340
    To evaluate the effects of two herbicides mixures, of Oxadiargyl and Rimsulfuron on weed control and potato yield and its components, a randomized complete block design experiment with 3 replications was conducted at the Research Field of Mohaghegh Ardabili University. The factors include Rimsulfuron in 0, 12.5, 25, 37.5 and 50 gr a.i/ha and the Oxadiargyl in 0, 0.2, 0.4, 0.6 and 0.8 lit a.i/ha in 5 herbicide mixture percentage two by two (include: 0:0.8, 12.5:0.6, 25:0.4, 37.5: 0.2 and 50:0) and the second factor is different time of application of these herbicides include (preplant and potato emergence). The statistical analysis showed that interaction effect of two herbicides mixture percentage and time of application had significant effect on reduction percentage of density of Commen Lambsquare, Redroot Pigweed and Field Bindweed. In order to results herbicide mixture application improved the efficacy of each herbicide on weed control, wherby these herbicide mixture percentages reduce density of Commen Lambsquare in 75% Oxadiargyl + 25% Rimsulfuron, Redroot Pigweed in 25% Oxadiargyl + 75% Rimsulfuron  and Field Bindweed  in 100% Rimsulfuron lonely recpectively 100%, 94.67% and 59.67% in preplant stage. Interaction effect of herbicide mixture percentage on time of application had significant effect on mean of tuber weight, yield of per plant and total tuber weight. The results of total yield showed that treatment of 25% Oxadiargyl + 75% Rimsulfuron in potato emergence application by 69.16% increasment in comparison to weedy was the best recommended treatment of experiment. Also the results showed that despite increasment in enzyme activity of Catalase, this increasment hadn’t destructive effect on yield of potato, so conclude application of this herbicide mixture hadn’t any destructive effect on potato.
    Keywords: Common Lambsquarter, Emergence, Filed Bindweed, Preplant, Redroot Pigweed
  • Iraj Rooki, M. Armin *, Matin Jamimoeini Pages 341-358
    To investigate the response of corn varieties with different maturity groups to low dose applications of nicosulfuron herbicide, a split plot experiment with a randomized complete block design with three replications was carried out in Barekat Jovain Agricultural Company (Sabzevar, Razavikhorasan province) in 2017. Factors were: corn hybrids (early maturing (single cross hybrid 260, medium maturing (single cross hybrid 400) and late maturing (single cross hybrid 704) varieties as main plot and subplots five herbicide low dose applications (0, 25, 50, 75 and 100% recommended dose (50 g.ha-1 </sup>a.i. nicosulfuron) and with one weed free treatment. The results showed that, the late maturity hybrid had higher plant height, ear weight, number of rows per cob, number of seeds per row, cob weight, and seed number in cob, economic yield, biological yield, weed density and weed dry weight than other hybrids. Increasing doses of herbicide increased plant height (0.64%), ear weight (39.45%), number of rows per cob (8.93%), number of seeds per row (30.15%), seed weight (10.68%), number of seed per cob (40.63%), economic yield (41.82%), biological yield (14.95%)and decreased weed density (70.88%)and weed dry weight (82.17%) as compared to that of weedy condition. Although use of herbicide to reduce weed dry weight in late maturing hybrids was more than early and medium maturing hybrids but the use of the recommended herbicide dose had the same effects on weed control. 75% of the recommended dose in all three varieties produced the same yield as compared to the recommended dose. But in the late maturity hybrid, 50% reduction in recommended doses could be similar to the recommended dosage. In general, it can be said that increasing the length of the plant growth period allows the use of lower doses of herbicide than the recommended dose.
    Keywords: cultivar, Herbicide dose, Weed, Yield loss