فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 9 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جهانگیر جدی*، عباسعلی مقدم نژاد، مجید مقصودی نژاد صفحات 7-22
    این مقاله با هدف بررسی امکانات و پیدا کردن موثرترین اقدام های پدافند غیرعامل در مراکز حساس شهر تهران مقابل تهدیدهای موشکی صورت گرفته است. سوال تحقیق این است که برای دفاع غیرعامل مراکز حساس شهر تهران در برابر تهدیدهای موشکی چه امکانی وجود دارد؟ این تحقیق دارای سه فرضیه بوده و سعی شده اصول پنج گانه پدافند غیرعامل را در آن امکان سنجی نماید . این تحقیق کاربردی و به روش توصیفی اجرا ، جامعه آماری آن به تعداد 100 نفر و جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 61 نفر به روش تصادفی انتخاب شده است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای میدانی و از ابزار مصاحبه و پرسش نامه استفاده شده است. کلیه فرضیه ها به روش استنباط آماری تایید و داده های آماری نیز از طریق نرم افزار SPSS و EXCEL مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و به منظور اولویت بندی متغیرها و انتخاب شاخص های اصلی و تاثیرگذار از آزمون فریدمن با نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که موشک ها با داشتن قابلیت تخریبی و دقت بالا و سامانه هدایت و ناوبری ماهواره ای، مراکز حساس شهر تهران مانند: انبارهای نفت، مراکز فرماندهی نیروهای مسلح، پالایشگاه، نیروگاه و پست‎های برق، انبارها و سیلوی گندم، مراکز خطوط راه آهن، فرودگاه بین المللی مهرآباد، تصفیه خانه آب و فاضلاب، مراکز صنعتی موشکی و دفاعی، وزارتخانه های راه و بهداشت و درمان، مراکز پخش شبکه‎های سیما، رادیو گلدسته، مرکز داده پردازی بانک‎ها، مرکز کنترل ترافیک و قطار شهری و مرکز کنترل انتظامی شهر را مورد تهدید قرار می دهند و رعایت اصول پدافند غیرعامل مانند پوشش، استتار و مقاوم سازی باعث کاهش آسیب پذیری خواهد شد.
    کلیدواژگان: تهدیدات موشکی، پدافند غیرعامل، مراکز حساس، اصول پدافند غیرعامل
  • حبیب الله سیاری*، احمد صفری نژاد، فرزام آذین فام صفحات 23-42
    نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران مسئولیت صیانت و محافظت از دریا و سواحل جنوب شرقی جمهوری اسلامی ایران (مکران) را بر عهده دارد و برای انجام این ماموریت زیرساخت های متعددی را ایجاد کرده و هم اکنون در پی ایجاد زیرساخت های جدیدی است. پدافند غیرعامل یکی از سازوکارهای کم هزینه برای مقابله با تهدید ها به‎شمار می آید. هدف از این پژوهش، تبیین اقدام های پدافند غیرعامل نداجا در زیرساخت های سواحل مکران است. سوال اصلی مقاله این است که اقدام های پدافند غیرعامل نداجا در محافظت از زیرساخت های سواحل مکران چه تاثیری دارد؟ روشی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است، توصیفی و تحلیلی بوده که پس از جمع آوری داده ها از طریق اسناد و مدارک و مشاهده ها با استفاده از آمار استنباطی (از طریق نرم افزار اکسل و اس.پی.اس.اس) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. بررسی فرضیه های تحقیق با نظرسنجی از استادان، کارشناسان و فرماندهان نداجا و تجزیه وتحلیل یافته های تحقیق با بهره گیری از آمار استنباطی نشان دهنده آن است که سه اصل مکان یابی، استتار و استحکامات با احتمال 98% در محافظت از زیرساخت های سواحل مکران موثر می باشند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، زیرساخت های مکران، مکان یابی، استتار، استحکامات
  • بیژن مستقل *، سید محمد علی شمس الدینی صفحات 43-58
    این مقاله با عنوان اقدام های حفاظت فیزیکی سامانه های هیدروکربوری از منظر پدافند غیرعامل به صورت موردی پالایشگاه های گازی پارس جنوبی را مورد بررسی قرار داده است. «انواع اقدام های حفاظت فیزیکی سامانه های هیدروکربوری (عسلویه) از منظر پدافند غیرعامل کدامند و در حفاظت از پالایشگاه چه نقشی دارند» بعنوان سوال مقاله مطرح و  هدف از تحقیق، تداوم فعالیت پالایشگاه، تامین انرژی و درآمد ارزی و توسعه اقتصادی کشور است. محتوای مقاله با روش آماری و اخذ اطلاعات از طریق ابزارهای اندازه گیری مانند پرسش نامه و مصاحبه های فنی، به تجزیه وتحلیل آماری شاخص های موثر بر حفاظت فیزیکی پالایشگاه های گازی منطقه عسلویه به عنوان قطب اقتصادی کشور از منظر پدافند غیرعامل می پردازد. تعداد 50 نفر از کارشناسان ارشد حراست و سامانه های هیدروکربوری به عنوان گروه نمونه انتخاب و فرضیه آن مشخص می نماید که عواملی چون افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری و آسانی مدیریت بحران موجب تداوم فعالیت و پایداری پالایشگاه می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد، حفاظت فیزیکی از تاسیسات حیاتی منطقه عسلویه، نیازمند رعایت اصول پدافند غیرعامل بوده و تخصیص بودجه های ضروری و آموزش های مستمر از موضوع های مهم و پیش نیاز است.
    کلیدواژگان: حفاظت فیزیکی، سامانه های هیدروکربوری، پدافند غیرعامل، پالایشگاه های گازی پارس جنوبی
  • مهناز نصرآبادی*، سعید گیوه چی، هوشیام علایی صفحات 59-88
    تهران به دلیل قرار گرفتن روی گسل، یکی از شهرهای بحران خیز محسوب و مدیریت بحران در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش طراحی یک برنامه مدیریت اضطرار در قالب طراحی سامانه فرماندهی سانحه (ICS) برای ستاد مدیریت بحران در زمان خطر زمین لرزه و مطالعه موردی آن در شهرداری ناحیه 8 منطقه 4 تهران است. اهداف تحقیق کاهش تلفات و خسارت در زمان بروز سوانح طبیعی در کلان شهر تهران ، طراحی برنامه مدیریت اضطرار در سانحه زمین لرزه و اهداف کاربردی آن هم کاهش خطرها و آسیب پذیری، آمادگی، مقابله و بازتوانی بوده و ضرورت آن فقدان برنامه عملیاتی مدیریت اضطرار در قالب طراحی سامانه فرماندهی سانحه (ICS) در محدوده آن ناحیه و ناشناخته ماندن ابعاد برنامه ریزی بحران در شکل عملیاتی است. جامعه آماری شامل 30 نفر از کارشناسان شهرداری بوده و از روش تمام شماری در قالب شیوه های میدانی و کتابخانه ای استفاده و متغیر مستقل پژوهش، طرح برنامه مدیریت اضطرار و متغیر وابسته آن، کاهش اثر سوانح تعیین و با استفاده از تجربه های ستاد مدیریت بحران شهرداری منطقه 4 و ناحیه 8 در نهایت نتیجه به صورت نموداری تهیه و شهردار ناحیه به عنوان فرمانده ستاد مدیریت بحران و مشخص کردن چهار بخش زیر مجموعه با شرح وظایف آنان مشخص که می توان به صورت شیوه نامه ای مناسب برای مدیریت بحران محله در شرایط اضطرار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زمین لرزه تهران، مدیریت بحران، سامانه فرماندهی سانحه، ناحیه8 منطقه 4 شهرداری تهران
  • سعید پرند*، سیدعلی قائم مقامی صفحات 89-106
    با توجه به وجود تهدیدهای بالقوه و خطرهایی که امنیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی کشور را نشانه گرفته، بحث پدافند غیرعامل در طول سال های اخیر از سوی مسئولان عالی رتبه کشوری و لشکری، مورد توجه فراوان قرار گرفته است و باور هر چه بیشتر مدیران و کارشناسان به این مقوله مهم، می تواند ضریب ایمنی کشور را در برابر تهاجم های احتمالی بیگانگان افزایش دهد.  یکی از مولفه های تامین امنیت، ایجاد امنیت در حوزه های آب و فاضلاب شهر تهران است. براین اساس محقق با هدف اصلی: بررسی آسیب پذیری چاه ها و مخازن در حوزه آب و فاضلاب شهر تهران با رویکرد پدافند غیرعامل به طرح سوال: آسیب پذیری های چاه ها و مخازن در حوزه آب و فاضلاب شهر تهران با رویکرد پدافند غیرعامل کدامند؟ پرداخته و درپی تاثیر یا رد فرضیه اصلی پژوهش که عبارت است از: به کارگیری اقدام های پدافند غیرعامل در حوزه آب و فاضلاب شهر تهران در چاه ها (حفاظت فیزیکی، استتار، فریب، مقاوم سازی، اختفا و آلوده نمودن با مواد شیمیایی و زیستی و همچنین حمله های سایبری به تاسیسات کنترلی و سامانه تله متری...) و مخازن آب (پراکندگی، ایجاد موانع، کنترل تردد، به کارگیری تجهیزات هوشمند و آموزش کارکنان بهره برداری و استفاده از روش های پایش و...) مناسب است بر آمده و ضمن تحقیق علمی این متغیرها (آسیب پذیری چاه ها و مخازن آب با رویکرد پدافند غیرعامل در حوزه های آب و فاضلاب شهر تهران) و چگونگی کاهش این آسیب پذیری ها را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، آب و فاضلاب، شهر تهران، بیومانیتورینگ، بیوتروریست
  • عزتاللهنباتی*، مهدی عزیزی مهماندوست صفحات 107-122
    پدافند غیرعامل و روش های نوین آن به عنوان ابزار و عوامل جدایی ناپذیر مدیریت بحران به شمار می روند. در سال های اخیر با ورود مباحث پدافند غیرعامل در حوزه های مختلف علوم کاربردی که با ظهور و رشد بسیار سریع علوم و روش های مدیریت بحران مقارن شده است، امداد و نجات به عنوان یکی از ارکان مدیریت بحران، بیش ترین تاثیر را در حفظ سرمایه های انسانی در هنگام بروز حوادث طبیعی و انسان ساخت به عهده داشته و از این منظر نقش مهمی در مباحث مدیریت بحران پیدا نموده است. مقاله حاضر، با استفاده از روش تحقیق توصیفی، تحلیلی موردی، پدافند غیرعامل را در امداد و نجات مورد بررسی قرار داده و با انتخاب «تعیین نقش و کاربرد پدافند غیرعامل در سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ج.ا.ا» به عنوان هدف اصلی خود، درصدد پاسخ گویی به سوال: «پدافند غیرعامل در سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ج. ا. ا چه نقش و کاربردی دارد؟» برآمده و فرضیه مبنی بر اینکه «پدافند غیرعامل در سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ج.ا.ا نقش موثری دارد» را مورد ارزیابی قرار داده و سرانجام به این نتیجه می رسد که هر چند حوادث انسان ساخت و تهدیدهای نوین رو به افزایش هستند، ولی روش های پدافند غیرعامل همچنان از کارسازترین و کم هزینه ترین روش های موجود در راستای کاهش آسیب پذیری ها و ارتقای کیفیت سازمان ها و تشکیلات عرصه مدیریت بحران و امداد و نجات به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، دفاع غیرنظامی، زیرساخت، امداد و نجات، هلال احمر
  • حمیدرضا شفاعت*، حمیدرضا سوری، محمد شبستانی صفحات 123-145
    مقاله حاضر با هدف شناسایی نقش دانشگاه فنی و حرفه ای در اقتصاد مقاومتی به رشته تحریر در آمده است. روش تحقیق آمیخته ای از روش های توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری آن شامل مدیران دانشگاه فنی حرفه ای به تعداد 34 نفر است که نمونه های پژوهش به صورت تمام شمار انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است. تحلیل داده های حاصل در برنامه spss، با استفاده از انواع شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون «تی» و آزمون «تحلیل واریانس یک راهه» و آزمون های تعقیبی مربوطه) صورت گرفته است. روایی ابزار پژوهش از دید متخصصان به روش دلفی مورد تایید قرارگرفته و پایایی ابزار نیز با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرون باخ 97% تعیین شده است. محقق در راستای پاسخ به سوال اصلی پژوهش با تعیین 2 فرضیه و تهیه پرسشنامه به تکمیل آن از طریق حجم نمونه 34 نفر پرداخته و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی توانسته است، فرضیه ها را با درجه اعتماد 95٪ تایید و در خاتمه پیشنهاد های اجرایی خود را ارائه نموده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از دیدگاه مدیران، نقش دانشگاه فنی و حرفه ای بر مولفه های تقویت فرهنگ کار و روح خودباوری، حمایت از تولید ملی و استفاده حداکثری از ظرفیت ها در حد بالایی بوده است و این دانشگاه با توجه به رسالت عظیم خود می تواند با افزایش دانش و ارتقای آگاهی مدیران، فرهنگ سازی در زمینه اقتصاد مقاومتی و ترویج الگوی مصرف بهینه، ایجاد انگیزه و تشویق مدیران و... زمینه های تحقق بیشتر اهداف و مولفه های اقتصاد مقاومتی را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، دانشگاه فنی و حرفه ای، فرهنگ
|
  • Jahangir Joday*, Abbasali Moghadamnejad, Majid Maqsoudinejad Pages 7-22
    The present study is conducted with the aim of examining the facilities and finding the best, the most important and the most effective Measures of the passive defense in the strategic centers of Tehran against missile threats. The main question of the research is that what options are available for the passive defense of the strategic centers of Tehran Against missile threats? This study has three hypotheses as follows: 1.If strategic areas of Tehran are targeted with missiles, Current process of affairs in the city will encounter with disruption. 2.Top destructive missiles and Satellite navigation systems with high accuracy would be in the spotlight of the world. 3.Sticking to the Principles of passive defense like coverage, camouflage and retrofitting, are considered as the possibilities of passive defense against missile threats. The present work is based on applied research and is implemented through descriptive method. The statistical population comprises 100 persons and the sample population on the basis of Cochran formula comprises 61 people randomly selected. Method of data collection is library-field and interviews and questionnaires are used. All hypotheses are confirmed by the statistical inference method, and statistical data have been analyzed Through SPSS 16 and EXCEL software. In order to rank the variables and selection of effective and key indicators Friedman test was used under SPSS 16 software. The results show that Top destructive missiles and Satellite navigation systems with high accuracy would threaten Tehran's strategic areas such as Oil depots, military headquarters, refineries, power plants and substations, warehouses and grain silos, railway stations, Mehrabad International Airport, water and sewage treatment plants, industrial facilities and missile defense, the Ministries of Health and treatment centers, TV broadcasts, radio finial, data processing center banks, and the traffic control center and the Metro police control Centre of the city And sticking to the principles of passive defense such as coverage, camouflage and retrofit will reduce vulnerability.
    Keywords: Missile threat, passive defense, strategic centers
  • Habibollah Sayari*, Ahmad Safari Nejad, Farzam Azinfam Pages 23-42
    The main responsibility of Iran Sea Force (Nedaja) is guarding its Southeastern coasts (Makran).To fulfill this aim, it has developed various infrastructures and also is seeking new ones too. Passive defense is considered as an economicaland cost- effective method in confronting threats. This article tries to explain Nedaja’s passive defense role in developing and maintaining important infrastructures in Makran coasts. This survey, in which viewpoints from different Nedaja professors, commanders, and experts can be found, shows that positioning, camouflage, and fortifications are three main factors that increase the possibility of coastal infrastructures up to 98%. This article has used descriptive and analytic method. Observation, documents, andstatistics (Excel and SPSS) are used to collect and analyse data.
    Keywords: Passive defense, Makraninfrastructures, positioning, camouflage, fortifications
  • Bijan Mostaghel*, Seyyed Mohammad Ali Shamsoddini Pages 43-58
    This article was presented under the title of Physical Protection Measures of Hydrocarbon Systems from the Perspective of the Passive Defense (South Pars Refineries: A Case Study) with the aim of the continuation of the activities of the above mentioned refineries in order to provide energy, foreign currency income and country’s economic development. The scientific content of this article analyzes the effective features which influence physical protection of gas refineries in Asalouyeh area as an economic pole of the country from passive defensive perspective through statistical methods and data gathering via measurement tools such as questionnaires and technical interviews. Fifty of senior security and hydrocarbon systems experts were chosen as sample groups. Causes such as preventive increase, vulnerability decrease, crisis management facilitation, continuation of activity and stability have been challenged through this dissertation. The results show that physical protection of vital equipment of Asalouyeh area need the observation of passive defense principles and the allocation of necessary budgets and constant training are of important prerequisites.
    Keywords: Physical Protection, Measures of Hydrocarbon Systems, Passive Defence, South Pars Gas Refineries
  • Mahnaz NasrAbadi*, Saeid Givehchi, Houshyam Alaee Pages 59-88
    Due to the fault of Tehran, the city is one of the cities seismic. therefore Crisis management is of particular importance.The aim of this study was to design a program of crisis management in the form of the design of a system for crisis management headquarters at the time of the occurrence of the risk of earthquakes in Tehran and studying it in the municipality of Tehran 8 zone 4 Region.The main objectives are risks and vulnerability reduction, preparedness, response and rehabilitation.The necessity of doing this study was the lack of operational emergency management program in the form of a command system design accident within the scope of the mentioned area operational planning is in the form of crisis.The population of this study is 30 members of the regional deputy, deputy mayor of the area, senior managers,municipalities zones, crisis management,heads of departments technical and traffic zones and a number of experts in the field of urban Affairs and environment, eng and traffic engineering. However,due to the limited population of the Respondents,whole number of practices in the field of library and research as well as the independent variable , dependent variable plan of emergency management and research , has been determined to reduce the impact Resumes .With the design of the program in the range can be specified at the time of the occurrence of the earthquake monitoring and supervision, how items such as communications, security, financial and Johnny and inform the survivors, as well as how to evacuate the injured and temporary accommodation for the determined and efficient by specifying forces given in executive posts of this program, the main cause of the crisis management is to reduce losses and damages caused by accidents and tragedies caused by natural disasters, is achieved. In this regard, using the experiences of crisis management headquarters of the municipality of zone 8 Region 4,ultimately results in the form of a chart was prepared by determining where the Mayor of the district, as the Region commander of the crisis management headquarters and its subset, the four parts include safety and Operations Division, administrative,logistics and financial planning, strategies and organizations that fix the issues after the outbreak of the crisis caused by the earthquake are involved,along with a description of the tasks Is specified for them. These charts can be a recipe for disaster management in emergency situations.
    Keywords: ehran earthquake_Crisis Of Managment_program design From the perspective_the region 4 zone 8 Tehran
  • Saeid Parand*, Seyed Ali Qaem Maqami Pages 89-106
    Considering the potential threats and risks to national security, sovereignty and territorial integrity of the country aimed, Passive defense debate in recent years by high-ranking civilian and military officials, much attention has been And managers and analysts believe the more important issue, Can be the factor of safety against possible invasion by aliens increase. One component of the safety, security, water and sanitation in areas of Tehran. Accordingly, a researcher with the main objective: Assessing the vulnerability of wells and reservoirs in the area of water and sanitation in Tehran with the approach of passive defense posing the question: what are the Wells and tanks for water and wastewater vulnerabilities in Tehran with passive defense approach and are After the impact, or reject the hypothesis of the study is including: Use of passive defense measures in the field of water and wastewater wells in Tehran (Physical protection, camouflage, deception, strengthening, privacy and the chemical and biological contamination As well as cyber attacks and system management facility telemetry ...) And water tanks (Dispersion, barriers, traffic control, intelligent use of equipment, staff training and operational methods of monitoring, etc.) is Suitable And the study of these variables(Breakable wells and water tanks with passive defense approach in the areas of water and sanitation in Tehran) And how to reduce the vulnerabilities discussed and examined.
    Keywords: passive defense, water, sanitation, in Tehran, Biomonitoring, bioterrorist
  • Ezatollah Nabati*, Mehdi Azizi Mehmandust Pages 107-122
    Passive defense, and its new ways are considered As an integral tool of crisis management. In recent years with the introduction of passive defense issues in various fields of applied science which is coincided with The emergence and rapid growth of science and the crisis management methods, Rescue as one of the pillars of crisis management, The greatest impact on the preservation of human capital in the event of natural disasters and man-made play And from this point of view has found an important role in crisis management issues. The present article, using descriptive-analytical method examined passive defense in relief and rescue And choosing "The role and application of passive defense in the relief and rescue the Red Crescent Society of IRAN" As its main objective, Seeks to answer the following research questions: " A. What is the role and function of passive defense in the relief and rescue of the Red Crescent.? " And hypothesis that "Passive defense is effective in the relief and rescue of Red Crescent Society" Evaluated And finally to the conclusion that Although man-made disasters and new threats are rising, do to the conclusion that... But the most effective and cost effective methods of passive defense is still available In order to reduce vulnerabilities and improve the quality of the field of crisis management and rescue organizations are considered.
    Keywords: passive defense, civil defense, infrastructure, relief, rescue, Red Crescent
  • HamidReza Shafaat*, HamidReza Souri, Mohammad Shabestani Pages 123-145
    The present study attempts to find out The Role of Technical and Vocational University in Resistance Economy from the viewpoints of administrators. The research method used was a combination of descriptive methods inclusive of descriptive and solidarity. The statistical population of the present study comprises 34 people choosen from among all of the managers in the Technical and Vocational colleges of Tehran Technical and Vocational university; samples are selected in full-counted manner. The data collection instrument was a researcher developed question naive And analyzed through SPSS employing various descriptive statistics and inferential statistics (in inferential statistics, parametric tests are used due to the data scales; simple t-test with two independent groups; one way ANOVA (F), and other follow-up tests related to inferential analysis). The validity of the research instrument was confirmed by specialists and the reliability was found for the questionnaire managers was 97% through alpha Chronbach. The research finding indicate that from the viewpoints of the managers, The Role of Technical and Vocational University in the of strengthening work culture and strengthening self-esteem, protect national production and maximum use of capacity spirit of the upper limit. To answer the main questions of the research, two hypothses are set and a questionnaire is designed to be completed by a sample size of 34 people; using the descriptive-inferential statistic, the researcher confirms his hypotheses with a confidence-rate of 95% and at the end provides his executive suggestions. Regarding the paramount mission of this University, it can pave the way for more research on the purposes and components of resistence economy, with the enhancement of knowledge and raising the consciousness of managers, culturalization in the field of resistence economy, promotion of the optimal consumption pattern, motivation, and encouraging managers
    Keywords: Resistance Economic, Technical, Vocational University, strengthening works culture