فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 16 (پاییز 1395)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 16 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 5
|
  • قربانعلی قربان زاده سوار، هاشم ناطقی * صفحات 7-32
    تهدید نرم در حوزه روابط کشورها، اقدامات نرم افزاری یک کشور برای دگرگونی در حوزه های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و دفاعی کشور دیگر است. عامل تهدید با تکیه بر نرم افزار و نه سخت افزار و جنگ کلاسیک، خواسته ی خود را به کشور هدف القا می کند و آن را به انجام خواسته خویش سوق می دهد. مجموعه تهدیدات نرم با دگرگونی در هویت فرهنگی، الگوی رفتاری، نظام ارزشی و حیات نظام سیاسی، امنیت ملی کشور هدف را به مخاطره می افکند؛ زیرا با تهدید نرم، ضربات سنگین به کیان نظام سیاسی وارد می شود. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که گونه های تهدید نرم رویاروی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران (ج.ا.ا) کدامند؟ این سوال بر مبنای روش و نظریه ی زمینه پژوهی، از زوایای گوناگون بررسی شد و مشخص گردید که تهدیدهای نرم فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، دفاعی و زیست محیطی، امنیت ملی ج.ا.ا را نشانه رفته است. این تهدیدها در ابعاد گوناگون عرصه های پیش گفته قابل تحلیل است که عامل یا عاملان آن در صدد بحران زایی فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی و زیست-محیطی برای دستیابی به مقاصد مختلف خود هستند و با کاربرد انواع ابزارها و انجام اقدامات نرم در همه زوایا -ازجمله فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، حقوقی، اقتصادی و دفاعی- تضعیف امنیت ملی ج.ا.ا را دنبال می کنند.
    کلیدواژگان: تهدید، تهدید نرم، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، زمینه پژوهی
  • سوگل مرادیان*، محسن مرادیان صفحات 33-62
    اطلاعات زیادی از روش عمل و میزان تخریب و روش مقابله با بمب های مورداستفاده در هواپیماهای آمریکایی تهاجمی و سنگرشکن وجود ندارد. این پژوهش کاربردی و نتایج آن می تواند در طراحی آشیانه هواپیماها و سنگرهای بتنی استفاده شود. روش پژوهش، تجربی با استفاده از شبیه سازهای رایانه ای است. برای مقابله، طراحی سنگرهای مناسب یکی از اولویت ها بوده و درصحنه های آتی، سرنوشت ساز است. مطالعه نکردن روش مقابله با بمب های دشمن ممکن است صدمات زیاد برای کشور ایجاد کند. هدف، کاهش صدمات ناشی از بمباران های دشمن با تحلیل و شبیه سازی تخریب انواع بمب ها و تحلیل آسیب پذیری مراکز مختلف در برابر تهاجمات هوایی است. سوال این است که عملکرد و قدرت انفجار انواع مختلف بمب ها در سنگرهای با اشکال مختلف (استوانه ای و نیم استوانه) و جنس های مختلف چقدر بوده و میزان تهدید این بمب ها علیه مراکز حیاتی، حساس و مهم کشور چقدر است؟ مطالعات انجام شده و شبیه سازی های به عمل آمده نشان می دهند که موج انفجار بمب های با چاشنی برخوردی در هوا، بسیار شدیدتر از موج انفجار بمب های با چاشنی تاخیری یا به اصطلاح نفوذی است؛ اما اثر انفجار بمب های نفوذی، بسیار بیشتر از بمب های برخوردی است. نتایج نشان می دهد، برای انهدام اهداف سطحی، بهتر است از بمب های برخوردی و برای انهدام اهداف زیرسطحی، از بمب های نفوذی استفاده شود. مطالعه سر جنگی موشک های بالستیک نشان می دهد که سر جنگی این موشک ها انفجاری بوده و اثر انفجاری این موشک ها را می توان با تنظیم ارتفاع از سطح زمین در هنگام انفجار و ایجاد جریان ماخ استیم به دست آورد و ارتفاع موردنظر برای موشک جریکو، 15 متر از سطح زمین است. مشاهدات و شبیه سازی ها نشان می دهند که قدرت موج انفجار موشک جریکو از مهم ترین تهدیدات هوایی، در فاصله 50 متری از آن، حدود 2 بار فشار افزوده است. نتیجه اینکه، این فشار به قدری زیاد است که به راحتی یک ساختمان آجری را تخریب می کند.
    کلیدواژگان: سنگرهای استوانه ای، سنگرهای نیم استوانه ای، انهدام اهداف زیرسطحی
  • آزیتا رجبی *، سیدمصطفی هاشمی کرویی صفحات 63-86
    این پژوهش با هدف بررسی ملاحظات امنیت از دیدگاه اسلامی در پدافند غیرعامل شهری بابل انجام شده است. ملاحظات امنیت از دیدگاه اسلامی در پدافند غیرعامل شهری بابل چه تاثیری دارد، به عنوان سوال اصلی پژوهش مطرح شده است. فرضیه پژوهش به این صورت است که؛ ملاحظات امنیت از دیدگاه اسلامی در پدافند غیرعامل شهری بابل تاثیرگذار است. این پژوهش کاربردی و توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی شهروندان ساکن شهر بابل تا شش ماهه اول سال 1395 هستند که به تعداد 67069 خانوار هستند. با استفاده از جدول کرجسی- مورگان به تعداد 382 خانوار به عنوان نمونه جامعه آماری انتخاب شده اند. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و روش میدانی انجام گردید. میزان آلفای کرونباخ برابر با 921/0 است که نشان دهنده برخورداری ابزار سنجش این پژوهش از روایی و پایایی مناسب است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که ملاحظات امنیت از دیدگاه اسلامی به-عنوان متغیر مستقل به همراه شاخصه های شش گانه و مولفه های دوازده گانه آن بر متغیر وابسته یعنی پدافند غیرعامل شهری بابل اثرگذار بوده و بین آن ها رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، دیدگاه اسلامی، پدافند غیرعامل، شهر بابل
  • مجتبی درفشان، احمد صفری نژاد، علی اصغر شبانی * صفحات 87-110
    امروزه و در روزگار ارتباطات و اطلاعات، گسترش بیش ازحد اینترنت و دسترسی آسان و نامحدود به آن باعث شده است که فضای مجازی به یکی از مهم ترین مجاری اطلاع رسانی در سطح جوامع تبدیل شود. استفاده فراگیر از اینترنت پیامدهای گوناگونی بر هویت فردی و جمعی و همچنین نگرش ها و اعتقادات افراد داشته و فرصت های زیادی را در راستای یادگیری، انتقال باورها و تبدیل ارتباطات عمودی به ارتباطات افقی فراهم آورده است. این دریای بی کران اطلاعات، زندگی انسان ها را در تمامی ابعاد و ازجمله بعد سیاسی تحت تاثیر قرار داده است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که «اطلاع رسانی فضای مجازی چه نقشی در مشارکت سیاسی شهروندان دارد؟»
    این پژوهش با روش توصیفی– تحلیلی و از طریق جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای به دنبال یافتن پاسخ پرسش مطرح شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده از فضای مجازی بر دو مولفه اصلی مشارکت سیاسی یعنی فرهنگ سیاسی و جامعه پذیری سیاسی شهروندان تاثیر قابل توجهی دارد و چنانچه نظام حاکم از این ظرفیت به درستی استفاده کند می تواند از آن در راستای افزایش مشارکت سیاسی فعال شهروندان بهره برداری نماید و در صورت غفلت نظام حاکم و استفاده حریفان از ظرفیت اطلاع رسانی فضای مجازی، می تواند به ابزاری در راستای هدایت دادن شهروندان به مشارکت انفعالی و یا حتی مشارکت اعتراضی بدل شود.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، مشارکت سیاسی، فرهنگ سیاسی، جامعه پذیری سیاسی
  • احمد جان پرور، ریحانه صالح آبادی* صفحات 111-133
    با شکل گیری و توسعه فضای سایبر زمینه برای ایجاد مسائل و چالش هایی برای امنیت، منافع و هویت ملی ناشی از حضور و فعالیت افراد، گروه ها و حکومت ها به وجود آمده است. بر این مبنا حکومت ها برای استفاده از ظرفیت های فضای سایبر و از سوی دیگر کاهش آسیب ها و تهدیدات ناشی از آن راهبردهای مختلفی نظیر کاهش سرعت و غیره در پیش گرفته اند که شواهد موجود نشان دهنده آن است که این راهبردها به دلایل مختلف نتواسته است مفید واقع شود. ازجمله این تلاش ها که پژوهش حاضر مبتنی بر آن هدف پیش رفته است توسعه سواد سایبری برای حفاظت سایبری در عرصه پدافند غیرعامل است. سوال اصلی پژوهش حاضر که در پی پاسخ دهی به آن است عبارت است از اینکه آیا می توان از توسعه سواد سایبری به عنوان گامی در راستای حفاظت سایبری در عرصه پدافند غیرعامل کشور بهره برد؟ فرضیه پژوهش نیز بدین صورت است که به نظر می رسد رشد توسعه سواد سایبری در جامعه، بین نیروهای انتظامی، کارکنان و... می تواند در روند حفظ فضای سایبر مهم تلقی گردد. بر این مبنا، پژوهش حاضر با روشی توصیفی و تحلیلی و با بهره گیری از اطلاعات کتابخانه ای و اینترنتی راهبرد توسعه سواد سایبری را به عنوان گامی در راستای حفاظت سایبری در عرصه پدافند غیرعامل کشور جهت کاهش آسیب ها و تهدیدات فضای سایبر مطرح می کند. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان دهنده آن است که با توجه به اینکه راهبرد مبتنی بر ماهیت بسترسازی و پایه ای است با افزایش آگاهی در میان افراد، جامعه، کارکنان و کارمندان سازمان ها و نهادهای دولت، نیروهای نظامی و انتظامی می توان تا حدود زیادی بستر لازم برای کاهش تاثیرات آسیب های سایبری در قالب حفاظت سایبری در عرصه پدافند غیرعامل کشور فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سواد سایبری، حفاظت سایبری، پدافند غیرعامل
|
  • Ghorbanali Ghorbanzade Savar, Hashem Nateghi* Pages 7-32
    Soft threat in the domain of the relations between the countries, is a country's software measures for the transformation in the areas of political, cultural, social, economic, defense of other countries. Threat agent relying on software, not hardware, and classical war, inculcate its wants and wishes to the target country and persuade the target country to do so.the soft threats suite with changes in cultural identity, behavior, value systems and life of political system, Compromise the national security target country. Because using soft threat can cause heavy blows to the life of political system. The main question in this study is; what is the Typology of the Soft Threats Posed to the National Security of Islamic Republic of Iran.The topic was considered from different angles Based on field research method and theory. And it was shown that cultural, social, political, economic, defensive and environmental soft threats target the National Security of Islamic Republic of Iran.These threats can be analyzed in various aspects of the above areas.That their agent / agents seek to create cultural, political, social, economic, military and environmental crises, to achieve their different purposes.And using a variety of tools and software measures at all angles, including cultural, social, political, legal, economic and defensive measures, try to undermine the national security of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: threat, soft threat, National Security of the Islamic Republic of Iran, field of the studies
  • Mohsen Moradian, Sougol Moradian* Pages 33-62
    There is no enough information regarding the practice and the amount of damage and the ways of dealing with the bombs used by US aggressive and bunker buster planes. This is an applied research, and its results can be used in the design of airplanes' shelters and trenches.The research method is experimental method using computer simulations. To deal with the enemies' bombs, designing of appropriate trenches is one of the priorities, which is of great importance in the future battle fields. Failing to study the ways of dealing with enemy bombs may lead to damages and bear lots of costs to the country. The purpose of the study, is to mitigate the damage caused by enemy bombing, through the analysis and simulation of various destructions caused by different types of bombs, and also the analysis of the vulnerability of different centers against air attacks. The research question is that; how is the performance and the explosive power of different types of bombs on the trenches with different shapes (cylindrical and semi-cylindrical) and types. And how much is the threats of these bombs against the vital, sensitive and important centers of the country.Studies and simulations showed that the wave caused by bombs with collision detonators in the air, are stronger than the waves caused by bombs with delayed detonators or so-called penetrating ones. But the effect of penetrating bombs, is higher than collision bombs. the results showed that To destroy the surface targets, it's better to use the collision bombs and to destroy subsurface targets it's preferable to use penetrating bombs. from weapons of influence should be used The study of the warhead of the ballistic missile showed that the warhead of these missile is the explosive type,And the explosive effect of these missiles can be calculated by adjusting their heights to the ground in the time of explosion and creating the Mach Steam flow. And the ideal height for Jericho missile, is 15 meters from the ground. The Observations and the simulations indicated that The explosive power of a Jericho missile,as one of the most important IRI Air Force's threats, at a distance of 50 meters, is about 2 times of added pressure.The result is that, the pressure was so high that could easily destroy a brick building.
    Keywords: cylindrical trenches, half-cylinder trenches, destroying the subsurface targets
  • Azita Rajabi*, Seyeed Mostafa Hashemi Karuei Pages 63-86
    This study was conducted to investigate the security issues from the Islamic perspective in passive defense in the city of Babol. The main question of the study is that; what are the effects of the security issues from the Islamic perspective in passive defense in the city of Babol.The research hypothesis is that the security considerations are effective, from the Islamic perspective in the passive defense of the city of Babol. The research is an applied and descriptive-analytic one.The study population consisted of all citizens living in Babol to the first six months of 1395, which are about 67069 families. Using Morgan table a number of 382 families were selected as the sample population of the study. Data collection was done using both library and field methods. The Cronbach alpha for this study was.921, which indicates that the study enjoyed from the appropriate level of reliability. The results of this study showed that the security considerations from the Islamic perspective as the independent variable along With six indicators and twelve components, has a positive correlation with the dependent variable which is passive defense.
    Keywords: Security, Islamic Perspective, Passive Defense, the City Of Babol
  • Mojtaba Dorfeshan, Ahmad Safari Nejad, Mohammad Shabani* Pages 87-110
    Today, in the age of communication and information, the spread of the internet and the ease of access to it, makes the cyberspace as one of the most important channels of information exchange at the community level.The widespread use of the Internet had a variety of consequences on individual and group identities, as well as people's attitudes and beliefs, And provides many opportunities for learning, transferring of beliefs and changing the trends of communication from vertical to horizontal.This vast ocean of information, affects the human life in all dimensions, including the political dimension. This study seeks to answer the question that; "What is the role of cyberspace information in the political participation of citizens?" this Descriptive- analytic study,by collecting the data through the library method, tries to answer the research question.The findings suggest that the use of cyberspace has significant impacts on the two main components of political participation of the citizens, namely political culture and political socialization. And if the government system make a proper use of this capacity, it would exploit it in order to increase the active political participation of citizens. And if the government system neglect the opportunity, the opponents could make use of cyberspace information capacity, and consequently use it a tool to motivate citizens to have passive participation or even participate in the protests.
    Keywords: Cyberspace, Political Participation, Political Culture, Political Socialization
  • Ahmad Janparvar, Reyhane Saleh Abadi* Pages 111-133
    The creation and development of cyberspace paves the way for challenges to security, interests and national identity, due to the presence and activities of individuals, groups and governments, And governments,in order to use the cyberspace capacities and reduce the damage and threats associated with it, conduct various strategies such as reducing the speed and so on. The evidence shows, that these strategies failed for various reasons. One of this attempts,which is the main theme of this study, is the development of cyber literacy required for cyber protection,in the field of passive defense. The main question of this study is that: is it possible to make use of the development of cyber literacy as a step for cyber protection,in the field of passive defense? And the hypothesis is that; the development of cyber literacy in the community, specially for the police forces, can be important in the process of preserving cyberspace. Therefore, this paper, using descriptive- analytical techniques, and using the library and online information, proposes the development of cyber literacy strategy, as a step to protect the country's cyber in the areas of passive defense in order to reduce the damage and threats posed by cyberspace. The results of this study suggests that as the strategy is based on the basic infrastructure, By raising awareness among individuals, communities, employees of organizations and governmental institutions, police and armed forces can provide necessary conditions to minimize the impact of cyber damages in the form of passive defense in the country's cyber protection
    Keywords: Cyber Education, Cyber Protection, Passive Defense