فهرست مطالب

مجله دانش امنیتی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1397)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/11/13
  • تعداد عناوین: 5
|
  • هادی آجیلی صفحه 5

    باوری در میان برخی از نخبگان کشور شکل گرفته که تاکید بر توانمندی‌های نظامی جمهوری اسلامی نوعی پروپاگاندا از سوی حاکمیت می‌باشد و در یک نبرد واقعی، توان نظامی جمهوری اسلامی از هم فروپاشیده خواهد شد. در این پژوهش با استناد به یکی از مفاهیم مورد استفاده در ادبیات استراتژیک/نظامی ایالات متحده تحت عنوان استراتژی‌ها/ قابلیت‌های «ضددسترسی/ ممانعت منطقه‌ای (A2/AD)» و با بهره‌گیری از گزارش‌های هیات‌های اندیشه‌ورز (اندیشکده‌های) غربی، ابعاد مختلف توان نظامی جمهوری اسلامی مورد تدقیق قرار می‌گیرد؛ بنابراین در این پژوهش و در پی پاسخ به این سوال اصلی که «اجزا و مولفه‌های استراتژی‌ها/قابلیت‌های ضددسترسی (A2) و ممانعت منطقه‌ای (AD) که مطابق گزارش سند راهنمای راهبردی دفاعی (DSG) سال 2012 وزارت دفاع ایالات متحده (پنتاگون)، جمهوری اسلامی آن‌ها را جهت مقابله با توان نظامی ایالات متحده به‌کار می‌گیرد، کدامند؟» این فرضیه را ارایه می‌دهد که «مولفه‌های استراتژی/قابلیت «ضد دسترسی» جمهوری اسلامی شامل موشک‌های کروز و بالستیک؛ نیروهای زیردریایی؛ قابلیت‌های تهاجم سایبری؛ نیروهای عملیات ویژه؛ و مولفه‌های استراتژی/قابلیت «ضد دسترسی» جمهوری اسلامی شامل نیروی هوایی و سیستم‌های دفاع هوایی ثابت و متحرک؛ موشک‌های ضدکشتی کوتاه برد و زیردریایی‌های مجهز به اژدر؛ استفاده از مین‌های زمینی و دریایی فراوان؛ قایق‌های کوچک مسلح؛ هواپیماهای بدون سرنشین و وسایل نقلیه بدون سرنشین زیرآبی؛ راکت، توپ، موشک و خمپاره‌های هدایت شونده (G-RAMM) می‌باشد.»

    کلیدواژگان: استراتژی، قابلیت ضددسترسی (A2)، قابلیت ممانعت منطقه ای (AD)، موازنه امنیتی-نظامی، ج، ا، ایران، ایالات متحده آمریکا
  • هادی رحمانی ساعد*، محمدپور تقی، علیرضا تنهایی صفحه 33

    یکی از مولفه‌های بسیار حایز اهمیت در راستای همگرایی قوم بلوچ با حاکمیت و ارتقاء امنیت اجتماعی استان سیستان و بلوچستان، دین اسلام و آموزه‌های مشترک آن است. در این تحقیق تلاش شده به این سوال پاسخ داده شود که مناسب‌ترین آموزه‌های دینی موثر در همگرایی قوم بلوچ با حاکمیت کدام است. برای پاسخگویی به سوال تحقیق، از روش تحلیلی – توصیفی، منابع کتابخانه‌ای و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را 200 نفر از مسیولان و کارشناسان امنیتی و فرهنگی مستقر در قسمت بلوچستان استان سیستان و بلوچستان تشکیل داده‌اند که با استفاده از فرمول کوکران 130 نفر از آنان به‌عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شده‌اند. در این راستا پرسشنامه‌ای متشکل از 15 سوال در رابطه با متغیرهای تحقیق تهیه و پس از توزیع و جمع‌آوری پرسشنامه‌ها، پاسخ‌ها از طریق نرم‌افزار spss مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. ضریب اعتبار محاسبه شده از طریق آلفای کرونباخ (94.5/.) گویای آن است که پرسشنامه از اعتبار بالا و قابل قبولی برخورداراست. در نهایت بعد از جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مشخص گردید که بهره‌جویی از مواضع و موازین قرآن کریم، اعتقاد به پیامبر و قبله مشترک، بهره‌جویی از ظرفیت‌های اعیاد مشترک دینی (فطر، مبعث، قربان و...) و تاکید بر اصول دین مشترک بین شیعه و سنی (توحید، نبوت و معاد) به‌عنوان مهم‌ترین آموزه‌های دینی مشترک، بیشترین تاثیر را در همگرایی قوم بلوچ با حاکمیت و ارتقاء امنیت اجتماعی استان سیستان و بلوچستان دارند.

    کلیدواژگان: دین اسلام، قوم بلوچ، همگرایی، امنیت اجتماعی، سیستان و بلوچستان
  • سید حسن عبدالهی * صفحه 63

    جمعیت امری پسندیده است و تمامی ادیان آسمانی و به‌ویژه اسلام، پیروان خود را به افزایش جمعیت با ایمان و شایسته در حد توان توصیه می‌کنند؛ اما طبیعی است که توجه به مقتضیات زمان، مکان، شرایط اقلیمی و میزان جمعیت اقتضا دارد که با برنامه‌ریزی، امکانات و مهیا ساختن زیرساخت‌های لازم، جمعیت را در حدی که پاسخگوست، تکثیر و متعادل نمود. بنابراین، نمی‌توان به‌یک‌باره و به‌طور مطلق حکم به نفی افزایش و یا کاهش جمعیت داد و توجه به مجموع شرایط و زیرساخت‌ها، شرایط اکولوژیکی، اقلیمی و تنوع آب و هوایی، تولیدات و محصولات کشاورزی و صنعتی، نیروی کار و فرهنگ کار و... امری ضروری است. ازاین‌رو، ممکن است در مقطعی افزایش جمعیت امری مطلوب و در مقطعی دیگر کاهش آن امری پسندیده باشد. بااین‌وجود جمعیت با داشتن شرایطی از عوامل اصلی توسعه و پایداری امنیت ملی کشورها به‌ویژه کشورهای جهان سوم محسوب می‌گردد.

    کلیدواژگان: جمعیت، جهان سوم، توسعه، امنیت ملی
  • حسین کاظمیان * صفحه 93

    فضای سیاسی- اجتماعی جهان همواره فضایی پیچیده بوده و این پیچیدگی در دهه‌های گذشته بیش‌ازپیش، ذهن تحلیلگران را به خود مشغول کرده است. ویژگی غالب فضای سیاسی- اجتماعی و بحران‌های دو دهه اخیر «بازی‌گردانی قدرت‌های فرا منطقه‌ای»، «تضاد منافع کشورها و رقابت‌های ژیوپلیتیکی میان آن‌ها»، «ایتلاف‌های گذرا و ناپایدار»، «شرایط مهیای زایش گروه‌های بحران‌ساز» و «جریان‌سازی کشورهای مختلف» است. این خصلت‌ها باعث شده رویدادهای سیاسی-اجتماعی به شکلی آشوبناک در امتداد خطوط ستیز و همکاری پیش روند. در این مقاله از روش «منظومه معنایی» بهره گرفته می‌شود و با در هم تنیدن مفهوم «اثر پروانه‌ای» با نظریه «آشوب» جیمز روزنا و صورت‌بندی منظومه معنایی، سعی در آزمون فرض مقاله می‌شود. در پایان مقاله با در نظر گرفتن تحولات و شرایط سیاسی – اجتماعی جهان کنونی، پیشنهادهایی برای کمک به تجزیه‌وتحلیل بحران‌های موجود در فضای پیچیده سیاسی و پیش‌بینی شرایط آتی ارایه شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-تحلیلی است. در این راستا سعی شده است علاوه بر استفاده از منابع مکتوب، نظریه‌های پیچیدگی مانند آشوب، فراکتال که مختص علوم ریاضی است، خودمانایی و جاذبه‌های غریب و سازگاری پویا مبنای کار قرار گیرد. در این مقاله با توجه به نظریه آشوب، عواملی که بسته آشوبناکی فضای سیاسی- اجتماعی را فراهم کردند عواملی مانند انقلاب صنعتی، سوادآموزی، شهرنشینی، جابه‌جایی کانون مرجعیت و اقتدار، انقلاب مهارت‌ها و افزایش شمار بازیگران بوده است.

    کلیدواژگان: بحران، نظریه آشوب، اثر پروان های، پیچیدگی
  • رهبر طالعی حور * صفحه 121

    قدرت نرم یکی از مفاهیمی است که در دهه‌های اخیر با توجه به پیشرفت‌هایی که در زمینه فن‌آوری ارتباطات و اطلاعات در عرصه جهانی رخ داده توجه زیادی را در روابط بین‌الملل به خود جلب کرده و با توجه به هزینه کمتر و تاثیرگذاری بیشتری که در مقایسه با ابزارهای سخت داشته به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم در سیاست خارجی مورد توجه کشورها قرار گرفته است. قدرت نرم بر ایجاد جذابیت و استفاده از ظرفیت‌های فکری و فرهنگی برای به حرکت درآوردن دیگران در راستای اهداف مورد نظر تکیه دارد. طبیعی است کشوری که توانایی و قدرت زیادی در ابعاد سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و... داشته باشد بیشتر می‌تواند از این ابزار استفاده نماید و کشور ایالات‌متحده آمریکا یکی از مهم‌ترین کشورهایی است که با شروع قرن بیستم در سطحی گسترده در سیاست خارجی به این ابزار توجه کرده است و قدرت نرم و مفاهیم مرتبط با آن هم در جمع سیاست‌گذاران خارجی آمریکا و هم در میان آنان که درباره این سیاست خارجی قلم می‌زنند جایگاه ویژه‌ای داشته است. پرسش اساسی در این نوشتار این است که نقش قدرت نرم در سیاست خارجی آمریکا چیست؟ در پاسخ به آن، فرضیه‌ای این‌گونه، مطرح می‌شود، تلاش برای تولید و تامین قدرت نرم باهدف تاثیرگذاری بر سایر کشورها نقشی مهم در سیاست خارجی ایالات‌متحده آمریکا داشته و همین امر موجب تسهیل در دست‌یابی به اهداف و منافع ملی و نیز موجب ارتقاء و کارآمدی سیاست خارجی آن کشور در عرصه سیاست جهانی شده است. در این نوشتار از روش توصیفی – تحلیلی استفاده و روش گردآوری داده‌ها کتابخانه‌ای بوده است.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، ایالات متحده آمریکا، سیاست خارجی، دیپلماسی عمومی، عملیات روانی
|
  • Hadi Ajili Page 5

    A belief has emerged among some of the elites of the country that emphasizing the Islamic Republic of Iran’s military capabilities is a propaganda, and in a real battle, the military forces of the Islamic Republic will collapse. In this study, based on one of the concepts used in the United States strategic -military literature, entitled “Anti-Access/ Area Denial (A2 / AD) Strategies , and using Western intelligence panels, different dimensions of military power of The Islamic Republic of Iran was investigated. Therefore, this study seeks to answer the question that, “what are the features and components of Anti-Access/ Area Denial (A2 / AD) Strategies, which will be used by Iran to deal with US military capabilities, based on the United States Department of Defense (Pentagon) 2012 Defense Strategy Guidance Document (DSG)? “It is hypothesized that “Islamic Republic of Iran’s” anti-access capabilities “include cruise and ballistic missiles, submarine forces, cyber invasion capabilities, special operations forces, and Islamic Republic of Iran’s” area denial “strategies / capabilities, including air force and Fixed and mobile air defense systems; short-range anti-ship missiles and torpedo submarines; abundant land and sea mines; small armed boats; unmanned aerial vehicles and unmanned ground vehicles; rockets, canons, missiles and guided mortars (G- RAMM). 

    Keywords: anti-Access strategy (A2), area denial strategy (AD), security-military balance, the Islamic republic of Iran, USA
  • Hadi Rahmanisaed*, Mohammad Poortaghi, Alireza Tanhayi Page 33

    One of the most important factors in baluch people’s convergence with the ruling system and promotion of social security in the province of Sistan and Baluchestan is the Islamic religion and its common doctrines. This study attempts to answer the question that; which is the most appropriate religious doctrine that influences the convergence of the Baloch people with the government. To answer the research question, analytical-descriptive method, library resources and questionnaire have been used. The statistical population of this study was 200 members of the security and culture officials and experts located in the Balochistan city of Sistan and Baluchestan province. Using Cochran formula, 130 of them were selected as the sample size of the study. A questionnaire consisting of 15 questions about the variables of the research was developed and after the distribution and collection of questionnaires, responses were analyzed using SPSS software. The coefficient of reliability obtained through Cronbach’s alpha was 94.5 which indicates that the questionnaire has a high and acceptable reliability. Finally, after collecting and analyzing the data, it was shown that The use of the Qur’an’s positions and standards, the belief in the Prophet and the same Qiblah, the use of the capacities of the common religious festivals (Fetr, Mābāt, Sergān ...) and the emphasis on the shared principles of Shiite and Sunni religions (Tawhid, Prophecy and Resurrection) as The most important shared religious teachings have the greatest impact on the convergence of the Baluch people with the ruling system and promotion of social security in the province of Sistan and Baluchestan.

    Keywords: Islam, Baluch people, convergence, social security, Sistan, Baluchestan
  • Seyyed Hasan Abdollahi * Page 63

    The population is an important factor in every society . And all the heavenly religions, and especially Islam, advise their followers to increase their populations with faith as much as possible. But it is reasonable to attend to the requirements of time, place, climatic conditions, and population is required to replicate and balance the population to the extent that it is responsible for planning, equipping and building the necessary infrastructure. Therefore, one cannot absolutely decide upon increasing or decreasing the population. Considering the totality of conditions and infrastructure, ecological conditions, climate diversity, products and of agricultural and industrial products, laboring and working culture, etc., is of a great importance. Hence, it may be desirable at some point to increase the population , and in some other time it is desirable to decrease it. Nonetheless, having certain conditions, the population is considered as one of the main factors behind the development and sustainability of national security, especially in the Third World.

    Keywords: population, third world(developing countries), development, national security
  • Hosein Kazemian * Page 93

    The socio-political environment of the world has always been a complex space, and this complexity has, in the past decades, become the challenging point for analysts. Moreover, the dominant feature of the socio-political space and the crises of the last two decades are: “playmaking of trans-regional powers”, “the conflict between the interests of countries and the geopolitical rivalries between them,” “transitory and unstable coalitions,” the crisis conditions for the emergence of crisis groups, and, “the flow making or trend making by different countries”. These characteristics have led the political-social events to move forward in chaotic manner along the lines of conflict and cooperation. In this paper, the “semantic system” method is used, and by tallying the concept of “butterfly effect” with the chaos theory of James Rosina and formulating the semantic system, we try to test the hypothesis of the study. Furthermore, at the end of the study, by considering the current socioeconomic conditions and conditions, suggestions are made to help analyze the crises in the complex political space and predict future conditions.in this applied research , the descriptive-analytical method was used. In this regard, in addition to using written sources, complexity theories such as chaos, fractals that are specific to mathematical sciences, selfishness, and exotic attraction and dynamic adaptation were also considered as the line of departure of the study. In this paper, with regard to chaos theory, the factors that provided the chaotic package of socio-political space were factors such as the industrial revolution, literacy, urbanization, the shift of centers of power and authority, the skill revolution and the increase in the number of actors.

    Keywords: crisis, chaos theory, butterfly effect, complexity
  • Rahbar Taleihoor * Page 121

    Soft power is one of the concepts that in recent decades, given the advances that have taken place in the field of communication and information technology in the global arena, attracted much attention in international relations and, given the lower cost and more impact Compared to hard tools, it has become one of the most important tools in foreign policy. The soft power is based on creating the attractiveness and use of intellectual and cultural capacities to move others in line with the desired goals. It is natural that a country with a great deal of political, economic, scientific, cultural and other dimensions can use this tool, and the United States is one of the most important countries, that, in the beginning of 20th century, has paid attention to this tool in its Foreign policy . And soft power and its related concepts have a special place amongst foreign policy-makers and among those who are involved in publishing on foreign policy affairs. The basic question in this paper is, what is the position and role of soft power in US foreign policy and to what extend has affected the success of the country? It was also hypothesized that, the effort to produce and provide soft power with the aim of influencing other countries has an important role in US foreign policy, which facilitates the achievement of national goals and interests and lead to the promotion and effectiveness of its foreign policy in the field of global politics.

    Keywords: soft power, US, foreign policy, public diplomacy, psychological operations