فهرست مطالب

مجله دانش امنیتی
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • قربانعلی قربان زاده سوار، هاشم ناطقی* صفحات 5-28
    بررسی ماهوی تهدیدات فراروی امنیت ملی، عرصه ای مهم در مطالعات استراتژیک کشورها است؛ زیرا شناخت، سنجش و ارزیابی ماهیت گونه های تهدید علیه امنیت ملی، در راهبرد نظام سیاسی اهمیت دارد. هدف اساسی هر نظام سیاسی، حفظ تمامیت ارضی، منافع ملی و ارزش های حیاتی آن است که امکان تهدید این ها از سوی سایر نظام ها در فضای آنارشی بین الملل وجود دارد. تهدیدات علیه امنیت ملی در زمینه های نظامی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی رخ می دهد. هدف مقاله حاضر، بررسی ماهیت انواع تهدیدات فراروی امنیت ملی کشورها در چارچوب نظری گفتمان ایجابی تهدید بر مبنای مکتب کپنهاگ است. در پاسخ به این پرسش که ماهیت تهدیدات چه نسبتی با امنیت ملی کشورها دارد، این فرضیه ارائه شد که ترکیب ماهوی تهدیدها، هرکدام با شیوه و ابزار خاص خویش، امنیت ملی کشورها را از زوایای مختلف تهدید می کند. روش تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی و در زمره پژوهش نظری-کاربردی است. یافته تحقیق آن است که ماهیت تهدیدات از حیث عینی- ذهنی، ایجابی- سلبی، وجودی- عام، امنیتی- غیرامنیتی و...، گویای ترکیب ماهوی تهدیدها به عنوان مثال تهدید سخت، نیمه سخت و نرم است که هر یک، باعث چالش علیه امنیت ملی کشورها می شود. البته در شرایط و برحسب اقتضائات مختلف، یکی از ابعاد ماهوی تهدید، محوریت می یابد؛ بنابراین، تامین، حفظ و ارتقای امنیت ملی کشور منوط به بازشناسی این مهم است تا هزینه های امنیتی افزایش نیابد.
    کلیدواژگان: ماهیت تهدید، امنیت ملی، تهدیدات امنیتی، نسبت تهدید با امنیت
  • یدالله دهقان*، محمود کتابی صفحات 29-66
    در حال حاضر نزدیک به پنج سال از آغاز بحران در کشور سوریه می گذرد و در تمام این سال ها نظریات مختلفی در خصوص دلایل وقوع بحران در این کشور مطرح شده است. یکی از نظریه هایی که در این زمینه قابل طرح و بررسی است، وجود بسترهای متعدد سیاسی و اجتماعی در سوریه است که زمینه بروز بحران را در این کشور فراهم نمود. هرچند وقوع بحران سوریه و شکل گیری گروه های رادیکال در این کشور درنهایت به وسیله یک توطئه بین المللی رخ داد اما نمی توان نقش بسترهای متعدد سیاسی و اجتماعی موجود در این کشور -که در طول تاریخ به وجود آمده و باعث ایجاد سطح وسیعی از نارضایتی ها و تعارضات در بین طیف ها و گروه های مختلف مردمی نسبت به دولت این کشور شده بود- را نادیده گرفت.
    یافته های تحقیق نیز حاکی از این است که وجود بسترهای سیاسی اجتماعی متعدد در این کشور نظیر ضعف شدید نهادهای جامعه مدنی، ساختار متصلب حزبی، شکاف ها و اختلافات قومی و مذهبی و... باعث شد تا در طول سالیان دراز نارضایتی های گسترده ای از حکومت سوریه در بین اقشار و گروه های مختلف قومی، مذهبی، سیاسی و... ایجاد شود و همه این عوامل در کنار بی تدبیری های دولت و توطئه های خارجی دست به دست هم داد و باعث بروز بحران و شکل گیری گروه های رادیکال در این کشور شد.
    کلیدواژگان: گروه های رادیکال، بسترهای اجتماعی، اختلافات قومی و مذهبی، ساختار متصلب حزبی، ضعف جامعه مدنی
  • عباسعلی مقدم نژاد*، علی قاسمی صفحات 67-96
    رعایت حریم خصوصی در گروه مهم ترین حقوقی است که ارتباط تنگاتنگی با شان و کرامت انسانی دارد و امروزه به یکی از مهم ترین مسائل حقوق بشر در عصر جدید تبدیل شده است. این موضوع در آیات قرآن کریم نیز جایگاه ویژه ای داشته و روایات بسیاری در پرهیز از نقض مصادیق مختلف حریم خصوصی وجود دارد. ازاین رو هم اکنون مسئله حریم خصوصی به عنوان یکی از کانونی ترین مباحث مشهود در جامعه اطلاعاتی نظام ج.ا.ا، موردتوجه مسئولین و کارشناسان سامانه های امنیتی قرارگرفته است؛ ولی در حوزه ادبیات علوم اطلاعاتی و امنیتی چندان به این مقوله نگاه علمی نشده و فعالیت پژوهشی در تبیین ابعاد این مهم در سطح سامانه های امنیتی و اطلاعاتی صورت نگرفته است؛ بنابراین محققین در این نوشتار باهدف بررسی مبانی حریم خصوصی به دنبال پاسخ برای این سوال هستند که با توجه به ضرورت فعالیت سامانه های امنیتی و اطلاعاتی در به دست آوردن اخبار و اطلاعات به منظور تولید امنیت در هر نظام سیاسی، حریم خصوصی از دیدگاه امنیتی چیست و مرز بین حریم خصوصی و حریم توطئه ساز کجاست؟ ازاین رو مفهوم حریم خصوصی از نگاه اسلام، مبانی حقوقی و اندیشه امام خمینی (ره) به عنوان بنیان گذار نظام ج.ا.ا، مورد واکاوی قرارگرفته که با عنایت به یافته پژوهش می توان بیان نمود که حریم خصوصی در دیدگاه امنیتی شامل همان ویژگی های مرتبط با حریم خصوصی است و تنها برای رصد فعالیت دشمن و اقدامات مرتبط با حوزه جاسوسی، براندازی و خرابکاری و فعالیت های مخل امنیت ملی و آن هم برای حفظ اسلام و جان مسلمان ها و تامین امنیت ملی با دستور شارع مقدس و قید نظارت قانون، حضور در حریم توطئه ساز میسور است، وگرنه حفظ حیثیت، آبرو و اسرار مردم و اشخاص ازجمله مسائل و امور مهم و ضروری در نظام اسلامی است که با هیچ عذر و بهانه ای نمی توان در آن ورود نمود. این پژوهش به دلیل نیاز آموزشی و کاری در فعالیت کارکنان سامانه های امنیتی و اطلاعاتی از نوع کاربردی و با روش توصیفی- تحلیلی تهیه شده است.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، قانون و اندیشه، امام خمینی (ره)، حرمی امنیتی
  • سیروس محبی*، محسن ازگ، محمد حدادی صفحات 97-122
    در این پژوهش که تاثیرات انتشار اخبار و شایعات در فضای مجازی از طریق نرم افزارهای تلفن های همراه هوشمند را بر کاهش احساس امنیت عمومی در جامعه بررسی می کند، این مسئله موردپژوهش قرار می گیرد که آیا این نرم افزارها -که امکانات ارتباطی بسیاری را برای آحاد جامعه ایجاد نموده و تقریبا در همه جا قابل دسترس است- تهدیدی برای احساس امنیت اجتماعی محسوب می گردد؟ و آیا باعث انتشار بیش ازپیش شایعات و ایجادکننده زمینه مناسب برای تحقق اهداف عملیات و جنگ روانی علیه امنیت اجتماعی در میان شهروندان ایران شده است؟ این سوالات و سوالات مشابه که با مشاهده گستره عظیم استفاده از این نرم افزارها در میان جامعه به ذهن متبادر می گردد باعث گردید نویسندگان به بررسی این موضوع بپردازند. در این پژوهش شایعه از ابعاد گوناگون و دلایل ایجاد تاثیر بررسی گردید و شرایطی که باعث می گردد شایعات در جامعه بروز نموده و منتشر شود بررسی می گردد. در ادامه با نظرسنجی که از تعداد 96 نفر از دانش آموختگان و شاغلان به تحصیلات دانشگاهی که با نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه وتحلیل آماری قرارگرفته و از ضریب پایایی 75.2 برخوردار است فرضیه، مورد آزمون آماری قرارگرفته که البته با اختلافی کم، از جانب پرسش شوندگان مورد نفی قرارگرفته ولی به واسطه تاثیر بدون شک انتشار شایعات از طریق این نرم افزارها در احساس اعتماد عمومی به بیان راهکارهایی برای جلوگیری از تاثیر شایعات از این طریق نموده. (موضوعی که نباید از آن غافل بود اینکه نویسندگان نه از باب بدبینی به فضای مجازی بلکه از باب اطمینان نداشتن کامل به این بستر نگاه نموده اند. درنتیجه گیری اگر فضای بدبینی حاکم بود قطعا راهکارها مبنی بر تلاش ها بر اعمال محدودیت بر فضای مجازی بود نه توسعه و استفاده از آن.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، رسانه های اینترنتی، شایعه، امنیت اجتماعی
  • قاسم رنجبر*، جعفر معتمد صفحات 123-145
    تروریسم، یکی از پراستفاده ترین واژگان در محاورات و نوشتارهای معاصر است که پرتکراری کاربرد آن حتی بر تبلورهای اساسی ترین نیازهای بشر دیروز و امروز، نظیر صلح، امنیت، نیز فزونی یافته و سبقت گرفته است. واژه تروریسم همواره با بحران معنایی روبه رو بوده است. شاید بتوان این واژه را یکی از جنجال برانگیزترین واژگان کلیدی قرن بیست ویک تلقی کرد. تروریسم یکی از واژه های مبهم عرصه بین الملل است که به علت پیچیدگی مفهوم و مصادیق آن با نوعی بحران معنا در تعریف و تحدید قلمرو آن مواجه هستیم. تعاریفی که از تروریسم و ابعاد آن ارائه شده است بیش از آنی که منطبق بر عینیت گرایی[1] و پذیرش دوگانگی ارزش/ واقعیت[2] باشد برگرفته از ساخته های گفتمانی و تبلیغی است. نگارنده در این مقاله با علم به وضعیت عنوان شده در مقام تحلیل مفهومی تروریسم و بازشناسی ابعاد آن ازنظر نوع و گونه برآمده و سپس رویه های مبارزه با این معضل تهدیدکننده صلح و امنیت بین الملل در اسناد بین المللی را مورد واکاوی و بررسی قرار می دهد.

       
       
    کلیدواژگان: تروریسم، جنگ، جنگ بیولوژیک، اسناد بین المللی
|
  • Ghorban Ali Ghorban Zade Savar, Hashem Nateghi * Pages 5-28
    The consideration of national security threats is an important area in countries' strategic studies because identifying, measuring and evaluating the nature of threats to national security is important in terms of the political system's strategy. The basic aim of any political system is to preserve territorial integrity, national interests and vital values that the danger of being threatened by other systems in the international anarchy is probable. Threats to national security may occur in military, political, cultural, social, economic and environmental contexts. The purpose of this paper is to examine the nature of all threats to the national security of nations in the theoretical framework of the positive discourse of threat posed by the Copenhagen School t. In response to the question of the nature of threats to national security, it was hypothesized that the substantive combination of threats, each with its own method, threatens the security of nations from different angles. The method of this research is descriptive -analytical and it is a theoretical-applied research. The findings of the study indicate that the nature of threats from an objective-minded, affirmative, existential-general, security-non-security, and ... points of view that represent the massive combination of threats as a hard, semihard and soft threats, each of which poses a challenge to National Security of countries. Furthermore, , in different circumstances, one of the substantive dimensions of the threat is centered and focused; therefore, the maintenance, preservation and promotion of the national security of the country depends on the recognition of this, so that security costs will not increase.
    Keywords: the nature of threat, national security, security threats, the relation between threat, security
  • Yadu'llah Dehghan*, Mahmoud ketabi Pages 29-66
    Now nearly 5 years have passed since the beginning of the crisis in Syria And in all these years, various theories about the causes of the crisis in this country have been offered. One of the theories which can be discussed in this field is various sociopolitical grounds in Syria. Although the Syrian crisis and the emergence of radical groups in the country by the end have derived from an international conspiracy, But one can’t lose the sight of multiple grounds of social and political grounds in the country that historically have emerged and created a wide range of grievances and conflicts among various people groups toward the government of the country. The findings also suggest that there are numerous social and political contexts, such as extreme weakness of civil society organizations in the country, the rigid structure of the party, ethnic and religious discord and ...Over the years caused widespread discontent among the people of the Syrian government and various ethnic groups, religious, political and so on. All these factors along lack of insight of the government and foreign conspiracies cause the crisis and the formation of radical groups in the country.
    Keywords: radical groups, social background, ethnic, religious differences, the rigid structure of the party, the weakness of civil society
  • Abasali Moghaddam nejad*, Ali Ghasemi Pages 67-96
    Complying with privacy rights is among one of the most important rights that is closely related to human dignity and human rights in the modern era. It is also a special place in the Holy Quran and the traditions of many different examples to avoid privacy violations there. Thus, now the issue of privacy has been considered as one of the most important discussions in informational society of Islamic Republic of Iran by incumbents and experts of security systems. However, in informational and security science literature, there is hardly any scientific attention to this topic and research activity has not done to shed light on dimensions of this issue at security and informational system level. Therefore, in this paper with the aim of examining the basics of privacy, researchers try to find the answer to the question that, considering the necessity of activity of security and information systems in acquiring news and information for producing safety in any political system, what is privacy in security viewpoint and where is the border between privacy and subversive realm? Thus, the concept of privacy has been analyzed through Islam viewpoint, legal basics and Imam Khomeini’s doctrine as the founder of Islamic Republic of Iran, and with regard to finding of the study one cannot that privacy in security viewpoint includes the same features related to privacy only in order to surveillance of enemy activities and measures related to espionage, overthrowing, sabotage and activities subversive to national security and for protecting Islam and life of Muslims and providing national security with order of holy Sharia and constraint of supervision of law, one can attend in the subversive realm, otherwise, protecting grace, honor and secrets of people is deemed as necessary issues in Islamic system which one cannot trespass it by any pretext. Due to educational and vocational need in activity of personnel of security and informational systems, this study is of practical type and the descriptive-analytical method has been used.
    Keywords: Privacy, in Islam, in law, ideas of Imam Khomeini, privacy
  • Cirrus mohebi Mohsen*, Azk Mohammad, M Haddadi Pages 97-122
    This research studies the effect of news and rumors in cyberspace through smart-phone software on reduce the feeling of public safety in the community, This issue is covered if the software that created communication to the public and is accessible almost everywhere considered a threat to the sense of social security? And do spread rumors pave the way achieve the objectives of social security among the citizens of operations and psychological warfare against Iran? These questions and use a wide range of software similar to that observed among the population urges the author to explore this issue. In this study, the rumor of various dimensions and causes studied and conditions that impact the in the community of rumors has been studied and published. Following the survey of 96 undergraduate and graduated from University, were analyzed using SPSS software and the reliability coefficient is 75.2, Hypothesis tests, which were narrowly, were negated by the respondents. But undoubtedly because of the influence of spreading rumors via this application in the sense of public confidence, some solutions are offered to avoid the impact of gossip in this way. One should notice that the author pay attention to cyberspace not out of pessimism but rather through deficiency of confidence to this setting. Consequently if the pessimism was ruling on the aura of texts, there are certainly some solutions for applying restriction on virtual space not on developing and using it.
    Keywords: cyberspace, online media, gossip, social security
  • Ghasem Rahnbar*, Jafar Motamed Pages 123-145
    Terrorism is one of the widely used words in contemporary conversations and writings. Abundance of its use has increased even more than expressions of basic human needs. The word terrorism has always been faced with a crisis of meaning. Perhaps this word twenty-first century considered one of the most controversial key words. Terrorism is one of the ambiguous words of the international arena due to the complexity of the concept and objective of territorial delimitation are facing a crisis of meaning and definition. The definitions proposed for terrorism and its dimension, rather than being derived from objectivity and accepting the dichotomy of value-fact is derived from discourse and advertising make-ups. Thus, the author analyzes the terrorism conceptually and recognizes its dimensions in terms of type and analyzes the practices of fighting with this issue which threats international peace in international documents.
    Keywords: terrorism, war, biological warfare, international instruments