فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال هفتم شماره 26 (زمستان 1397)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال هفتم شماره 26 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حمید رضاییان *، رویا رسولی، سمیرا عسکربیوکی، فاطمه اصل دهقان صفحات 5-14
    مقدمه
    زنان سرپرست خانوار علاوه بر مشکلات اقتصادی، با مسایلی چون طلاق، اعتیاد و یا از کارافتادگی همسر روبرو هستند. این مسائل می تواند آن ها را در معرض آسیب قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانمندسازی روان شناختی بر بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار انجام گرفته است.
    روش
    در این پژوهش نیمه آزمایشی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد شهر یزد در سال هزاروسیصدو نودوپنج بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد سی نفر از آنان انتخاب شدند و به طور تصادفی، پانزده نفر در گروه آزمایش و پانزده نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. برای گروه آزمایش، آموزش توانمندسازی روان شناختی طی هشت جلسه برگزار شد. در این پژوهش، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف و مقیاس کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS22 انجام شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل در دو متغیر بهزیستی(F=10/63,P<0/05,n2=0/29) و کیفیت زندگی(F=10/63,P<0/05,n2=0/28) وجود دارد. براساس نتایج، آموزش مولفه های توانمندسازی روان شناختی بر بهزیستی و کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار موثر بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که توانمندسازی روان شناختی بربهزیستی و کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار تاثیر دارد، بنابراین لازم است در برنامه ریز ی های کلان، به توانمندسازی روان شناختی این قشر توجه ویژه ای مبذول داشت.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، زنان سرپرست خانوار
  • شیما پیمان فقیح، مجتبی صداقتی فرد* صفحات 15-22
    مقدمه
    نظر به اهمیت اجرای مداخلات روان شناختی در کار با نوجوانان مستقر در مراکز بهزیستی و از آنجایی که کسب معنا از مهمترین مولفه های سازگاری با بحران های پیش رو  این نوجوانان است، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر معنا بر معنای زندگی دختران بی سرپرست و بدسرپرست مستقر در مراکز شبه خانواده انجام شده است.
    روش
    دراین پژوهش نیمه آزمایشی از طرح دو گروهی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه نوجوانان دختر مستقر در مراکز شبه خانواده شهر تهران در سال 1396 تشکیل داده اند. از بین دختران مستقر در مراکز شبه خانواده سی نوجوان دختر بر اساس ملاک های ورود به پژوهش و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به همین شیوه در دو گروه آزمایش و کنترل، هر گروه پانزده نفر تقسیم شدند. در این پژوهش از پرسشنامه معنای زندگی وانگ استفاده شده است. گروه آزمایش در دوازده جلسه نود دقیقه ای تحت درمان گروهی مبتنی بر معنا قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، روش درمانی مبتنی بر معنا در گروه آزمایش بر متغیرهای وجود معنا و جستجوی معنا تاثیر معناداری داشته است و نمرات پس آزمون در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون افزایش یافته بود.
    بحث و نتیجه گیری
     نتایج پژوهش نشان داد، درمان مبتنی بر معنا بر افزایش وجود معنا و جستوجوی معنا نوجوانان دختر مستقر در مراکز شبه خانواده موثر بوده است. براین اساس و با در نظر داشتن اینکه فقدان معنا در زندگی یکی از دلایل مهم عدم سازگاری و بروز مشکلات روان شناختی در نوجوانان است، می توان نتیجه گرفت که بهره گیری از راهبردهای معنایی منجر به کشف معنای زندگی و افزایش سطح سلامتی نوجوانان آسیب دیده می گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر معنای زندگی، معنای زندگی، دختران بی سرپرست و بدسرپرست، مراکز شبه خانواده
  • سروش شاه بیک، علی خانه کشی*، ارسلان خان محمدی صفحات 23-30
    مقدمه
    به دنبال رخ داد پدیده طلاق، انواع آسیب های روانی فرد را تهدید می کند که چگونگی تحمل، مقابله و برطرف نمودن آن ها از جمله تعیین کننده های سلامت روان فرد به شمار می آید. پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های مقابله ای، سطوح تاب آوری و تجارب معنوی روزانه در زنان مطلقه و متاهل انجام گردیده است.
    روش
    دراین مطالعه توصیفی از طرح علی مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان مطلقه و متاهل شهرستان کرج تشکیل داده اند و از این میان تعداد صد نفر از زنان مطلقه و صد نفر از زنان غیرمطلقه و متاهل به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. در این مطالعه از پرسشنامه راهبردهای مقابله ای تاب آوری و مقیاس تجارب معنوی روزانه استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره و به وسیله نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که در شاخص راهبرد مقابله ای مسئله مدار، هیجان مدار، تاب آوری و تجارب معنوی روزانه بین دو گروه زنان مطلقه و متاهل تفاوت معنی داری وجود دارد و زنان متاهل در متغیرهای تاب آوری و راهبرد مقابله ای مسئله مدار و زنان مطلقه در راهبرد مقابله ای هیجان مدار و معنویت نمرات بالاتری را کسب نموده اند.
    بحث و نتیجه گیری
     بر اساس این یافته ها پیشنهاد می شود، مطالعاتی به منظور بهبود سبک های مقابله ای و افزایش تاب آوری زنان مطلقه انجام شود و اثرات آن بر کیفیت زندگی و سلامت روان این گروه از افراد مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، سطوح تاب آوری، زنان مطلقه، تجارب معنوی روزانه
  • محسن سعید منش*، مهدیه عزیزی، عفیفه مرادی صفحات 31-38
    مقدمه
    افراد مبتلا به سرطان به خصوص نوجوانان مشکلات فراوانی از جمله افسردگی، اضطراب و ناامیدی را تجربه می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی وجودگرا بر اضطراب و امید به زندگی نوجوانان مبتلا به سرطان در شهر تهران در سال 1397 بود.
    روش
    روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان دختر مبتلا به سرطان شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند، با در نظر گرفتن نمرات پیش آزمون و معیارهای ورود وخروج، نمونه گیری به روش هدفمند انجام گرفت وسی نفر انتخاب شدند که در دو گروه پانزده نفره جایگزین شدند. گروه آزمایش طی هشت جلسه نود دقیقه ای تحت درمان شناختی وجودگرا قرار گرفتند، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه امیدواری میلر. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس تک متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS20 استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد، میانگین نمرات امید به زندگیF=39.25, Sig=0.000 و اضطرابF=11.6, Sig=0.002 گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    درمان شناختی وجودگرا موجب کاهش اضطراب و افزایش امیدواری در نوجوانان مبتلا به سرطان شده است. بنابراین از این درمان می توان در راستای کاهش اضطراب و افزایش امیدواری نوجوانان مبتلا به سرطان در مراکز نگهداری و درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی وجودگرا، اضطراب، امید به زندگی، نوجوانان، سرطان
  • منصوره شهریاری، مژگان سپاه منصور، شهین محمدی * صفحات 39-48
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه میزان اثربخشی آموزش خود تنظیمی شناختی و آموزش فناوری اطلاعات بر رضایت شغلی کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که بر اساس اطلاعات دفتر آمار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعداد آنان در شهر تهران در سال 1397-1396 هزار و پنجاه نفر بود. باتوجه به نیمه آزمایشی بودن تحقیق، تعداد شصت نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند و پس از همتاسازی براساس ملاک های سن، جنس، سابقه کار در سه گروه بیست نفری جایگزین شدند. به گروه اول آموزش فناوری اطلاعات و به گروه دوم آموزش خود تنظیمی شناختی داده شد. گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. گروه های آزمایشی و کنترل در پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه رضایت شغلی اسمیت، کندال و هیولین1969 پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تی همبسته و تحلیل کواریانس استفاده شد. داده ها به وسیله نرم افزار تحلیل آماریSPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تفاوت بین گروه های آزمایشی با گروه کنترل در سطح یک هزارم معنادار است. بدین معنا که هر دو روش آموزشی فناوری اطلاعات و خودتنظیمی شناختی باعث افزایش رضایت شغلی در کارکنان شده اند. همچنین بین گروه های آزمایشی تفاوت معناداری مشاهده نشد.0/05<P
    بحث و نتیجه گیری
     هر دو آموزش بر گروه های آزمایش اثر بخشی یکسان و موثری بر رضایت شغلی کارمندان داشتند. بنابراین به مسئولین توصیه می شود که یکی از این رویکردها را در سازمان خود مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فناوری اطلاعات، خود تنظیمی شناختی
|
  • Hamid Rezaeian*, Roya Rasooli, Samira Askarbiuky, Fateme Asldehghan Pages 5-14
    Introduction
    In addition to economic problems, householder females,  are suffered from divorce, death, disability or addiction of their husbands; and so they are considered among the most vulnerable population. This research aimed to assess the effect of psychological empowerment training on psychological well-being and quality of life of householder women.
    Methods
    The method of this study is quasi-experimental and its statistical population was included all of the householder women who were supported by Imam Khomeini relief foundation of Yazd in 2015. Among them,  thirty women are selected by access sampling method and assigned to the experimental and control groups each consisting of fifteen members. The experimental group had taken a psychological empowerment course which was held in eight, ninety minutes sessions and the control group received none. Riff`s psychological well-being and WHO quality of life questionnaires were assessed to examine the well-being and the quality of life. For statical analysis, variance analysis was done through SPSS22.
    Results
    The results showed that there is a significant difference between the average of the scores of both groups.
    Conclusions
    According to the results, psychological empowerment practice improves the quality of life and well-being in householder women. Therefore, it is essential to have strategic planning and it should be considered for female householders.
    Keywords: Psychological Empowerment, Psychological Well-being, Quality of Life, Householder Women
  • Shima Peyman, Mojtaba Sedaghat* Pages 15-22
    Introduction
    Considering the important role which psychological interventions play in adolescents without parental  or adequate  parental care in the alternative care center, and since the acquisition of meaning is one of the most important components of adaptation to future crises in these groups, the present study aimed to investigate the effectiveness of meaning therapy  on the meaning of life of Adolescents without parental  or adequate  parental care in the alternative care center.
    Methods
    This was a semi-experimental study. It is conducted in the form of posttest and pretest implemented on two experimental and control groups; the sample has consisted of all female adolescents without parental  or adequate  parental care in the alternative care center in 2017; among them, thirty adolescents were chosen based on available sampling and randomly assigned in two experimental and control groups; fifteen persons in each group. Wang's meaning in life questionary used as research instruments. The experimental group received twelve, ninety minutes sessions of meaning therapy while the experimental group received none. Finally, the data was collected and analyzed by SPSS software.
    Results
    The results of covariance analysis indicated that the treatment method in the experimental group had a significant effect on the existence of meaning and Search for meaning variables, and the posttest scores of the variables in the experimental group increased in comparison with the pretest scores.
    Conclusions
    The results of this study showed that meaning therapy has been effective in increasing the existence of meaning and search for the meaning of female adolescents without parental or adequate parental care in the Alternative Care Center. Based on the results of this study the lack of meaning in life is one of the important reasons of contrariness and psychological problems in adolescents, so using the meaning therapy could lead to the discovery of the meaning in life and an increase in health status.
    Keywords: Meaning Therapy, Meaning of Life, Alternative Care Center
  • Soroush Shahbeik, Ali Khanehkeshi*, Arsalan Khanmohammadi Pages 23-30
    Introduction
    Following the occurrence of the divorce phenomenon, a variety of psychological injuries threatens the individual, and how to tolerate, confront and resolve those; determine the mental health of the individual. The present study was conducted to compare resilience levels and daily spiritual experiences (spirituality) coping styles in divorced and married women.
    Methods
    This descriptive research was a causal-comparative design. The statistical population of this study was all divorced and married women in Karaj city. One hundred divorced women and one hundred married and non-divorced women were selected through the available sampling method. Coping responses inventory (CRI), Connor-Davidson resilience scale (CD-RISC) and the daily spiritual experience scale by Underwood LG, Teresi JA used as research tools. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and analyzed by SPSS22 software.
    Results
    The results of the data analysis indicated that there was a significant difference in the coping strategies, problem-oriented coping, excitement, resilience and daily spiritual experiences between divorced and married women. Married women in resilient and coping strategies and divorced women in emotions and spirituality coping strategy with have achieved higher scores.
    Conclusions
    Based on findings of this study, it is suggested to consider furthermore studies to improve coping styles and increase the resilience of divorced women; and also effects of coping styles and resilience on their quality of life and mental health should be investigated.
    Keywords: Coping Styles, Resiliency Levels, Divorced Women, Daily Spiritual Experiences
  • Mohsen Saeid Manesh*, Mahdye Azizi, Afifeh Moradi Pages 31-38
    Introduction
    People with cancer especially adolescent, is experiencing some troubles such as anxiety, depression, and unhappiness. This study aimed to investigate the effectiveness of Cognitive-existential group therapy on life Expectancy and the anxiety of cancer diagnosed adolescent.
    Methods
    The Research method was quasi-experimental with pretest-posttest. This study population consisted of all positive cancer diagnosed female adolescent located in Tehran in 2018, among whom thirty people were selected by purposeful sampling and considering the entry criteria, divided into two fifteen members groups. the experimental group received eight sessions of cognitive-existential group therapy and the control group had received no intervention. Life expectancy of Miller and the Beck anxiety inventory used as study tools. Descriptive statistics and univariate analysis of covariance were used to analyze the data through SPSS20.
    Results
    The results of posttest indicate a significant difference between the mean scores of life expectancy F=39.25, Sig=0.000 and the anxiety F=11.6, Sig=0.002 of an adolescent in the experiment group in comparison to control group.
    Conclusions
    The cognitive-existential group therapy could increase life expectancy and could reduce the anxiety of cancer diagnosed adolescent. So this treatment can be used to improve the anxiety and to increase the life expectancy of cancer diagnosed adolescent.
    Keywords: Cognitive-Existential Therapy, Anxiety, Life Expectancy, Adolescent, Cancer
  • Mansoureh Shahriari Ahmadi, Mozhgan Sepahmansour, Shahin Mohammadi Javid* Pages 39-48
    Introduction
    This research aimed to compare the extent of effectiveness of cognitive self-regulation and information technology training on the job satisfaction of the Ministry of Culture and Islamic Guidance of Iran employees.
    Methods
    The statistical population consisted of all of the Ministry of Culture and Islamic Guidance of Iran employees, which were one thousand fifty staffs in Tehran according to the statistics office of this ministry in 2017-2018. Given the Quasi-experimental nature of the research, sixty employees randomly chose and matched based on the criteria of age, gender, and working background, then they were assigned into three groups, twenty persons for each. The first group was trained information technology, the second group was trained cognitive self-regulation, while the control group had received no training.  The job descriptive index developed by Smith, Kendall, and Hulin1969 were applied to all groups. For data analysis, correlated t-test and covariance analyses were used and analyzed by SPSS 22.
    Results
    The findings suggested that the difference between the experimental groups and the control group is at the level of 0.001 significant. Both educational methods for information technology and cognitive self-regulation training caused job satisfaction enhanced, while no significant difference was observed between the experimental groups. P>0.05
    Conclusions
    The results suggest that both pieces of training have had the same effect on job satisfaction, so it is recommended to all organizations authorities to take one of the approaches into account.
    Keywords: Job Satisfaction, Information Technology, Cognitive Self-Regulation