فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 93 (بهار 1397)

نشریه قضاوت
پیاپی 93 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدقاسم زمانی، وحید بذار* صفحات 1-16
    قاعده «تقصیر زیان دیده در خسارت» که در حقوق بین الملل عمومی مورد پذیرش قرار گرفته، در ماده 110(3) کنوانسیون حقوق دریاها (1982) ظهور یافته است. اهمیت پذیرش مقرره مزبور به عنوان جلوه ای از قاعده «تقصیر زیان دیده» این پیامد را به دنبال دارد که در موارد ابهام یا تردید در خصوص اعمال قاعده مزبور در حقوق دریاها می توان به شرایط اعمال آن در حقوق بین الملل عمومی استناد نمود. بر اساس ماده 110(3) کنوانسیون یاد شده، اگر کشتی خارجی که در دریای آزاد مورد بازرسی کشتی جنگی قرار می گیرد، اقداماتی انجام داده که ظن کشتی جنگی را برانگیخته باشد، مستحق جبران خسارات نخواهد بود. مقرره مزبور در موارد مسوولیت مشترک یا مواردی که موجودیتی غیر از زیان دیده اصلی در جایگاه خواهان حاضر است و یا هنگامی که بر اساس سایر معاهدات بین المللی، «حق بازرسی» پیش بینی گردیده است نیز قابل اعمال است. هدف این مقاله این است که قاعده «تقصیر زیان دیده در خسارت» در حقوق دریاها را مورد بررسی قرار دهد و جنبه های حقوقی آن را در این حوزه تبیین نماید.
    کلیدواژگان: تقصیر، حقوق دریاها، حق بازرسی، مسوولیت
  • محمود باقری، جابر هوشمند کوچی*، منصوره نیکبخت نصرآبادی صفحات 17-40
    یکی از روش های مدیریت ریسک در موافقتنامه های عملیات مشترک نفتی و به طورکلی قراردادهای بالادستی نفتی، استفاده از شروط عدم مسوولیت متقابل است. در یکی از اقسام پرکاربرد این شروط، طرفین مسوولیت خود را منوط به تقصیر سنگین و یا تخلف عمدی یکدیگر می نمایند. این در حالی است که به طور سنتی در نظام حقوقی انگلستان همانند نظام حقوقی ایران، بین درجات مختلف تقصیر (عادی و سنگین) تفکیکی وجود ندارد. اما طبق بررسی های این نوشتار، آرای جدید دادگاه های انگلستان حاکی از حرکت نظام حقوقی این کشور به سمت پذیرش درجه بندی تقصیر (عادی و سنگین) در صورت توافق طرفین است. درهرحال، به نظر می رسد که در ایران نیز توافق طرفین مبنی بر موکول کردن مسوولیت به تقصیر سنگین یا تخلف عمدی معتبر باشد. با وجود برخی نظرات مبنی بر ترادف اصطلاحات «تقصیر سنگین» و «تخلف عمدی»، طبق بررسی های به عمل آمده، حداقل در نظام حقوقی انگلستان تخلف عمدی مفهومی شناخته شده و مجزای از تقصیر سنگین دارد. نهایتا اینکه، مدل موافقتنامه عملیات مشترک موسسه مذاکره کنندگان بین المللی نفتی، احتمالا با نیم نگاهی به آرای صادره و به منظور پیشگیری از تفسیرهای ناخواسته بعدی، برای هر دو اصطلاح «تقصیر سنگین» و «تخلف عمدی» تعریف واحدی ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: تقصیر سنگین، تخلف عمدی، مدیریت ریسک، شرط عدم مسوولیت متقابل، حذف، تحدید مسوولیت، تفاوت در درجه تقصیر
  • علیرضا جمشیدی، احمد مظفری* صفحات 41-62
    درک و ضرورت وجود یک سیاست جنایی خاص و کارآمد در قبال کودکان و نوجوانان بزهکار همواره یکی از خلاهایی بود که جامعه حقوقی ما از آن رنج می برد. لذا قانون گذار با اهمیت دادن به این ضرورت، رفتارهای جنایی کودکان و نوجوانان را مورد توجه قرار داده و با توجه به وضعیت خاص آنان، به این قضیه به صورت ویژه ای نظر انداخته و راهکارها و واکنش های متعددی نسبت به آنها در قانون پیش بینی نموده است. یکی از این تحولات صورت گرفته در مقررات ماهوی در خصوص بزهکاری کودکان و نوجوانان، مربوط به پاسخ های انتخاب شده از این نوع بزهکاری است و این تحول را باید در راستای پیوستن ایران به پیمان نامه حقوق کودک مصوب 20 نوامبر 1989 که در اواخر سال 1372 صورت گرفته است قلمداد نمود و از جمله می توان به پاسخ های اصلاحی، اجتماعی، تربیتی، پاسخ های کیفری تعدیل یافته و پاسخ های جایگزین مجازات اشاره کرد و در همین راستا نیز نهادهای جدیدی را در برخورد با آنها ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: مسوولیت کیفری، مسوولیت تدریجی، پاسخ های اجتماعی، جایگزین مجازات
  • ابوالحسن مجتهد سلیمانی، محمد داودآبادی* صفحات 63-92
    باازدحام جمعیت در جوامع صنعتی بالاخص در جامعه کنونی ما، قراردادهای پیش فروش واحدهای تجاری و مسکونی رواج چشمگیرییافته است. با این حال در ماهیت این نوع قراردادها، از لحاظ تئوری و عملی اختلاف نظرهایی در میان فقهای امامیه و حقوقدانان مشاهده می شود؛ زیرا در این نوع معامله، «تعیین مبیع» به دلیل طولانی بودن تهیه و تولید، انجام نمی پذیرد و همچنین «تعیین ثمن» نیز به خاطر نوسانات قیمت مواد اولیه و دستمزد کارگران و عوارض دولتیو نوسانات نرخ سود بانکی، به زمان آینده و بر عهده فروشنده موکول می شود. همچنین، طبق فقه و قانون مدنی ایران، «مبیع و ثمن» در انعقاد عقد باید معین گردد، در غیر این صورت معامله به خاطر غرر باطل خواهد بود. پرسشی که مطرح می شود این است که آیا ماهیت قراردادهای پیش فروش در قالب عقود تملیکی قرار می گیرد؟ تصویب قانون پیش فروش ساختمان در سال 1389 به منظور نظم دهی در عرصه خرید و فروش و جلوگیری از سوء استفاده های کلاهبرداران بوده است و اساسا به ماهیت این نوع قرارداد اشاره ای نکرده است. در این مقاله به روش کتابخانه ای سعی شده است که ماهیت این نوع قرارداد، از دیدگاه فقه و حقوق ایران و همچنین با نگاهی گذرا به حقوق مدنی فرانسه (اصلاحیه 2016) مورد بررسی و کاوش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیع، غرر، جهل، ثمن، مبیع
  • هادی طحان نظیف، محمدحسن طهماسبی* صفحات 93-120
    مطابق اصل 156 قانون اساسی، قوه قضاییه «پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی» بوده و یکی از عمده وظایف آن، «احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های مشروع» می باشد. پوشیده نیست که یکی از مهم ترین ارکان قوه قضاییه در تحقق بخشیدن به چنین هدفی، دادستان است. از سوی دیگر می توان ارتکاب جرم را بارزترین تجلی خدشه در حقوق و آزادی های اشخاص و جامعه دانست و عملکرد مناسب دادستان در حوزه حقوق کیفری می تواند تا حدود زیادی پاسداشت حقوق و آزادی های عمومی را ارتقا بخشد. در همین راستا می توان صلاحیت هایی را که دادستان جهت صیانت از حقوق و آزادی ها عهده دار می گردد در مراحل گوناگون کنش و واکنش نظام کیفری مشاهده نمود. بر این اساس، چگونگی واکنش نظام های کیفری در قبال پدیده مجرمانه طی شش مرحله قابل تفکیک می باشد که عبارتند از: پیشگیری، کشف، تعقیب، تحقیق، دادرسی و نهایتا اجرای مجازات. نوشتار پیش رو تلاش دارد تا کیفیت نقش آفرینی دادستان در صیانت از حقوق و آزادی ها را در قالب سه مرحله نخست بامحوریت حقوق کیفری ایران مورد بررسی و واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: دادستان، حقوق و آزادی های عمومی، جرم، تعقیب، پیشگیری
  • محمد عادل ضیایی، ایوب شافعی پور* صفحات 121-138
    در مورد استحباب هدیه اختلافی وجود ندارد، لکن این پرسش مطرح می شود که با توجه به جایگاه حساس قاضی، آیا هدیه دادن به او نیز جایز است؟ مقاله حاضر که به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی سامان یافته است مشخص می نماید که در قوانین موضوعه ایران ازجمله ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام، ماده 588 قانون مجازات اسلامی(تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مصوب 1375 و آراء محاکم و وحدت رویه ها، هرگونه دادن مال یا منفعتی به قاضی تحت هر عنوانی مانند هدیه، شیرینی، سند مالی و پرداخت (چک) مصداق بارز رشوه است و دهنده و گیرنده آن با توجه به مبلغ مورد رشوه مجازات خواهند شد. قوانین موضوعه، دادن هدیه و رشوه در حالت اضطرار و اجبار را رافع مسوولیت کیفری دانسته اند و همچنین معتقدند که در رشوه، مال ناشی از ارتشاء به عنوان تعزیر رشوه دهنده به نفع دولت ضبط خواهد شد. در پایان نیز پیشنهادهایی جهت رفع کاستی ها و اصلاح برخی مواد قانونی در این زمینه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: هدیه، رشوه، قاضی، قانون مجازات اسلامی، قانون تشدید مجازات، قانون جرایم نیروهای مسلح
  • محمدرضا مجتهدی، فائقه چلبی، فرزاد جنگجوی(خراطا)* صفحات 139-165
    بررسی نوشته های آکادمیک نشان می دهد که ما درک یکسانی از حقوق بشر نداریم. لذا این نوشتار درک مکاتب فکری مختلف را در این زمینه ارائه می دهد. بر این اساس، اندیشمندان مکتب طبیعت گرا حقوق بشر را به عنوان امری معین، مطلق، فطری و طبیعی تلقی می کنند. ازطرفی متفکران مکتب توافقی، به توافق در مورد حقوق بشر اعتقاد دارند و موجودیت حقوق بشر را در توافق اجتماعی حول محور آن تصور می کنند. محققان مکتب اعتراضی نیز معتقد به مبارزه برای حقوق بشر هستند و در نهایت در مکتب گفتمان، مردم در مورد حقوق بشر گفت وگو می کنند. موضع هر یک از این چهار مکتب فکری در زمینه بنیادهای حقوق بشر، جهان شمول بودن آن، درک حقوق بشر و قوانین مربوط به آن و همچنین اعتقاد یا عدم اعتقاد این مکاتب به این مواضع مورد بررسی قرار گرفته است. متون آکادمیک حاکی از آن است که چگونه این چهار مکتب فکری، با ارائه نمونه هایی از علم فلسفه، علوم سیاسی، قانون و انسان شناسی، از دانش ها و رشته های آکادمیک فراتر می روند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، سیاست، مکتب
|
  • Seyyed Ghasem Zamani, Vahid Bazzar * Pages 1-16
    The rule of "the injured person's fault to the injury" which was accepted in public international law appears in article 110(3) of the Convention on the Law of the Sea (1982). The importance of accepting this article as a manifestation of the rule of "the injured person's fault to the injury" has the consequence that, in cases of ambiguity or doubt about the application of the principle in the law of the sea, lawyers can resort to the conditions of applying that in public international law. In accordance with this article, if a foreign ship which is inspected by the warship in high seas, has committed any act justifying suspicion of a warship, it shall not be compensated in case of injury. The article applies in cases of shared responsibility or cases where an entity other than the main injured is present at the claimant place or when "right to visit" is based on other international documents. The purpose of this research paper is to analyze the principle of "injured contribution to the injury" in the law of the sea and consider and explain its legal aspects in this area.
    Keywords: Fault, the law of the sea, right to visit, Responsibility
  • Mahmoud Bagheri, Jaber Hooshmand Kouchi *, Mansoureh Nikbakht Nasrabadi Pages 17-40
    A well-known method for risk management in petroleum joint operating agreements (JOA) and, generally speaking, in upstream petroleum contracts is the use of knock for knock liability clauses. In such clauses, the liability is limited to gross negligence and willful misconduct. While conventionally, in British legal system, likewise Iranian legal system, the difference in degree of negligence is not recognized, new decisions of British courts indicate the movement toward the acceptance of such concept. However, subjecting the liability to such negligence and also willful misconduct by the parties may well be recognized and declared as valid in Iranian legal system too. Finally, although some legal authorities support that the concept of gross negligence is similar to the concept of willful misconduct, it is established in this article that willful misconduct has a recognized concept and it is distinguished from gross negligence in the British legal system. However, at least, the model published by the Association of International Petroleum Negotiators (AIPN) on joint operating agreement introduces a single definition for both, probably for avoiding future unwanted interpretations.
    Keywords: Gross Negligence, Wilful Misconduct, Risk Management, Knock for Knock Clause, Liability Exclusion, Difference in Degree of Negligence
  • Alireza Jamshidi, Ahmad Mozaffari * Pages 41-62
    This article deals with a specific and differential criminal policy against criminal children and adolescents in Iran. Not recognizing the necessity of a specific and effective criminal policy against children and adolescents created a problem that bothered our legal community. However, the legislator finally paid special attention to the criminal behavior of criminal children and adolescents and according to their particular situation, several peculiar solutions and responses stipulated in penal laws. One of these responses in the substantive provisions on criminal children and juvenile relates to the selected responses to this kind of delinquency and this change should be considered in the context of Iran's accession to the Convention on the Rights of the Child, adopted on November 20, 1989. In this regard, corrective, social, educational, corrective criminal and alternative responses of the recent legislation to punishment may be mentioned. In the same vein, new institutions for dealing with such developments are created and this paper is to examine such responses and institutions.
    Keywords: Child offenders, criminal responsibility, Gradual Responsibility, social responsibility, Substitute punishment
  • Abolhassan Mojtahed Soleimani, Mohammad Davoudabadi * Pages 63-92
    With the increasing population in industrial societies, including our country, the use of pre-sale contract mechanism for business and residential units has become widespread. However, this type of contract apparently lacks both fixed subject-matter due to the length of the construction process and fixed price due to fluctuations in the price of raw materials, the wages of workers and the acquisition of building permit, while the subject-matter and price must be fixed according to Iran law to prevent the grandson. Notwithstanding differences of opinion among Iranian scholars in this regard, is it possible to evaluate the nature and recognize the validity of the pre-sales contracts within the context of custom contracts? While the pre-sale law enacted in 2010 in order to regulate transactions and prevent fraudulent abuses, it does not make a reference to the nature of this type of contract. In this paper, the nature of this type of contract has been sought, from the point of view of Imamiyya jurisprudence and Iranian law and French civil code (Amendment 2016).
    Keywords: sale, Gharar, price, indeterminate, object of sale
  • Hadi Tahan Nazif, Mohammadhassan Tahmasebi * Pages 93-120
    In accordance with Article 156 of the Constitution, "the Judiciary has been the sponsor of individual and social rights," one of its major tasks being "reviving public rights and promoting justice and legitimate freedoms." It is not inconceivable that one of the most important pillars of the judiciary in pursuing such a goal is the prosecutor. On the other hand, the perpetration of crime can be regarded as the most obvious manifestation of the impairment of the rights and freedoms of individuals and the community, and the proper functioning of the prosecutor in the field of criminal law can broadly promote the rights and freedoms of the public. In the same vein, the prosecutor's authority to protect his rights and freedoms could be seen in various stages of the operation and reaction of the criminal system. Accordingly, how can criminal systems respond to the criminal phenomenon in six distinct phases - prevention, detection, prosecution, investigation, prosecution and, ultimately, the enforcement of punishment. The present paper seeks to examine the quality of the prosecutor's role in protecting the rights and freedoms in the first three stages, based on Iran's criminal law.
    Keywords: Prosecutor, public rights, freedoms, crime, prosecution, Prevention
  • Mohammad Adel Ziaie, Ayoub Shafeiyapour * Pages 121-138
    There is no discrepancy regarding to the fact that the voluntary exchange of the gifts is recommended. However, a question is raised considering the sensitive position of the judges as to whether they can be presented with gifts or not? The present article has been carried out based on a descriptive-analytical method and takes advantage of the library research to make it clear that it is stated in Iran’s statutory provisions that presenting any property or advantage to the judges under any title like gift, gratuities, financial deeds and making any sort of payment in cash (or through cheque) is the unquestionable example of bribery and the briber and the bribee will be punished based on the amount of money being bribed. It is stipulated in the statutory provisions that coerced and urged gifting and bribing do not bring about penal liability and it is also believed that the property earned through bribery can be confiscated in favor of the government as a canonical punishment to the briber. Finally, the study provides suggestions in line with the omission and modification of some of the statutes in this regard.
    Keywords: gift, bribe, Judge, Islamic Penal Law, Aggravation of Punishment, Armed Forces Crimes Act
  • Mohammadreza Mojtahedi, Faeghe Chalabi, Farzad Jangjouy(Khrata) * Pages 139-165
    A close reading of academic literature reveals that we do not all conceive of human rights in the same way. This contribution proposes that "natural scholars" conceive of human rights as given; "deliberative scholars" as agreed upon; "protest scholars" as fought for, and "discourse scholars" as talked about. The position of each of these four schools on the foundation, universality, possible realization, and legal embodiment of human rights is reviewed, as well as is the schools' faith, or lack thereof, in human rights. Quotations from academic texts illustrate how the four school model cuts across the academic disciplines with examples drawn from philosophy, politics, law, and anthropology.
    Keywords: Human rights, Politi, School