فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال ششم شماره 2 (زمستان 1394)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال ششم شماره 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یلدا روانشاد، محمد اعتضادرضوی، جعفر مدبر، کیارش قزوینی، آذر فانی، رضا پروانه، رویا وطن خواه، فاطمه پوراسماعیل، عصت دلیریان، ساره حسینی* صفحات 8-11
    مقدمه
    ارزشیابی عملکرد اعضای هیات علمی به عنوان روشی برای ارتقای مراکز آموزش عالی، سابقه ای طولانی در مدیریت دانشگاه ها دارد. با توجه به تنوع فعالیت های عضو هیات علمی، شاخصی که بتواند همه این فعالیت ها را پوشش دهد و قضاوتی عادلانه و مبتنی بر واقعیت را ارائه دهد همچنان مورد سوال است. هدف این مطالعه بررسی نظرات و پیشنهادات اعضای هیات علمی پیرامون نحوه ثبت و ارزشیابی فعالیت های آنها توسط سازوکاری است که به این منظور از سال 90 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد طراحی و اجرا شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر در سال 1393 بر روی اعضای هیات علمی شاغل در بخشهای بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. از طریق طراحی پرسشنامه ای جامع که پایایی و روایی آن تایید شده بود، نظر اعضای هیات علمی پیرامون سیستم های مختلف ارزیابی عملکرد آنها در سامانه فوق شامل HIS، لاگ بوگ الکترونیک، تایمکس، سامانه آموزش مداوم، سامانه توانمند سازی اساتید و نظرسنجی از دانشجویان، دستیاران و همکاران، استفاده از روش خوداظهاری و یا به کارگیری کارشناسان آموزشی پرسیده شد و در قالب معیار لیکرت ثبت گردید. سپس اطلاعات در نرم افزار spss وارد شده و مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد 127 نفر عضو هیات علمی پرسشنامه را پر کردند. از این میان 30% مرد و 70% زن بودند. از نظر اعضای شرکت کننده، کارشناسان آموزش دیده، بهترین گزینه برای ثبت فعالیت های آنها هستند. بیشترین نارضایتی مربوط به استفاده از لاگ بوک، تایمکس و نظرسنجی از دانشجویان و دستیاران به عنوان معیار ارزشیابی بود.
    نتیجه گیری
    داده های مطالعه حاضر نشان داد که اعضای هیئت علمی با کلیت سامانه ای برای ارزشیابی خود موافقند. تجدید نظر در سه حوزه (استفاده از لاگ بوک، تایمکس و نظرسنجی از دانشجویان و دستیاران) با ارتقای کیفیت سامانه، افزایش رضایتمندی و اعتماد اعضای هیات علمی به آن همراه خواهد بود. واژه های کلیدی: ارزشیابی، عضو هیات علمی، لاگ بوک الکترونیک
    کلیدواژگان: ارزشیابی، عضو هیات علمی، لاگ بوک الکترونیک
  • لیلا شجاع قلعه دختر، طیبه کیانوش، فرناز زاهدی اول* صفحات 11-13
    مقدمه
    برنامه ها و سرفصلهای درسی یکی از عوامل مهم ارتقای کیفیت آموزش عالی و ایجاد تناسب بین نگرش، دانش، و مهارت دانش آموختگان با آخرین دستاوردهای علمی و نیاز بازار کار هستند. مطالعات گذشته بیانگر عدم تناسب اهداف آموزشی با نیازهای حرفه ای دانش آموختگان پرستاری هستند که به عوامل متعددی از جمله سرفصل دروس، امکانات و تجهیزات مرتبط بوده اند.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی روی تمامی دانشجویان پرستاری شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 92-1391 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد و تعداد 60 نفر از دانشجویان در پژوهش شرکت کردند. گردآوری داده ها به صورت حضوری و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. روایی محتوای پرسشنامه با بررسی افراد صاحبنظر مورد ارزیابی قرار گرفت و پایایی آن نیز از طریق آزمون مجدد (ضریب پایایی 85/0) تعیین شد.
    یافته ها
    40% دانشجویان درس بیوشیمی را به طور زیاد با اهمیت می دانند و 50% پاسخ دهندگان بیان داشتند که میزان ارتباط بیوشیمی با نیازهای آینده حرفه ای و با دیگر دروس برنامه درسی آموزش پرستاری به طور متوسط مورد توجه قرار گرفته است. 43% دانشجویان به طور خیلی زیاد و 6/36% دانشجویان به طور زیاد بیان داشتند که موافق بازنگری سرفصلها در جهت کاربردی کردن مباحث می باشند. 40% دانشجویان به طور خیلی زیاد و 3/33% به طور زیاد در سرفصلهای بیوشیمی بالینی در دوره کارآموزی احساس کمبود می کنند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی اهمیت درس بیوشیمی از نظر دانشجویان نسبتا قابل توجه ارزیابی شده است، اگرچه طبق یافته های این پژوهش دانشجویان پرستاری از سر فصلهای درس بیوشیمی راضی نیستند و ارتباط کمی بین سرفصلها و نیازهای حرفه ای خود احساس می کنند. این مطالعه ضرورت بازنگری سرفصلها در راستای کاربردی و بالینی تر کردن مباحث را مطرح می سازد. واژه های کلیدی: آموزش، پرستاری، بیوشیمی
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری، بیوشیمی
  • مرضیه معراجی، امیر حسین ضیایی، جواد هرویان، علی فیض لایین، عباس عظیمی، سانازسادات محمودیان* صفحات 15-21
    مقدمه
    سازمان های آموزشی بر اساس برنامه استراتژیک محیط را مورد تجزیه و تحلیل قرارمی دهند، تهدیدها و فرصت های مرتبط با سازمان را شناسایی می کنند، امکانات و محدودیت های موجود را تشخیص می دهند و با توجه به روشن سازی این عوامل به امر برنامه ریزی و اجرای راهبردها می پردازند. هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل وضعیت دانشکده علوم پیراپزشکی مشهد در سال 1393 بود.
    روش کار
    این بررسی در دانشکده علوم پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 93 به روش ترکیبی (کمی و کیفی) در دو مرحله انجام گرفت. در مرحله اول، ابزار مورد استفاده یک پرسشنامه محقق ساخته بود که بین کلیه واحدهای دانشکده (گروه های آموزشی و واحدهای اداری) توزیع گردید و با مسئول هر واحد نیز جلساتی برای تکمیل پرسشنامه برگزار شد. در مرحله دوم 8 جلسه بحث گروهی متمرکز با حضور مدیران ارشد برگزار گردید.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. در پایان برای تفسیر و استنباط دقیق یافته ها از روش SWOT استفاده گردید.
    یافته ها
    پس از تحلیل عوامل داخلی و عوامل خارجی 9 نقطه قوت، 11 نقطه ضعف، 10 مورد تهدید و 10 فرصت دانشکده علوم پیراپزشکی شناسایی شدند. فعالیت مطلوب اساتید، کارکنان و دانشجویان در حیطه های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی و جشنواره های کشوری، ارتقا مقاطع تحصیلی اعضای هیئت علمی و کارشناسان ارشد دانشکده و انتشار نشریه تخصصی علمی - پژوهشی و نشریات فرهنگی دانشجویی در دانشکده به عنوان مهم ترین نقاط قوت و کمبود شدید فضای دانشکده و مشارکت ناکافی اعضای هیئت علمی با مرکز توسعه آموزش نیز به عنوان مهم ترین نقاط ضعف تعیین شدند. در ارزیابی های خارجی نیز جایگاه علمی مناسب دانشگاه علوم پزشکی مشهد از لحاظ آموزشی و پژوهشی، فرهنگی بیشترین امتیاز را در بین فرصت ها؛ کمبود مجوز و پست سازمانی برای جذب اعضا هیئت علمی، کارشناس و کمبود اعتبارات آموزشی، پژوهشی و فرهنگی بیشترین امتیاز را در بین تهدیدها کسب کردند.
    نتیجه گیری
    دانشکده علوم پیراپزشکی مشهد در داخل سازمان از نقاط قوت لازم و در خارج سازمان نیز از فرصت های مناسبی برخوردار می باشد ولی با توجه به موقعیت جدید دانشکده نقاط ضعف افزایش یافته است؛ لذا بایستی از این نقاط قوت داخلی و فرصت های موجود در خارج سازمان برای غلبه بر تهدیدها و رفع نقاط ضعف دانشکده استفاده گردد و راهکارهای مناسب و موثری جهت دستیابی به اهداف کلان دانشکده بر اساس این تحلیل ارایه گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل داخلی، تحلیل خارجی، برنامه استراتژیک
  • مجیدرضا عرفانیان تقوایی، محمد جواد یزدان پناه*، حبیب الله اسماعیلی، انیس شریف زاده صفحات 22-27
    مقدمه
    لیشمانیوز جلدی از جمله شایعترین بیماری های اندمیک استان خراسان و شهر مشهد می باشد.  نظر به اینکه در سالک نوع شهری میزبان اصلی انسان است، امکان محدود کردن بیماری و پیشگیری از پیدایش سوشهای مقاوم انگلی با تشخیص به موقع و درمان مناسب با دوز صحیح و مدت کافی وجود دارد. به دلیل مشاهده موارد متعدد ضعف در تشخیص و درمان بیماری، تصمیم به ارزیابی نحوه درمان بیماری سالک در پزشکان عمومی شاغل در مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد و چناران گرفتیم چرا که نتایج حاصل از این بررسی در مورد جنبه ها و زمینه های گوناگون بیماری سالک، به تدوین برنامه های مناسب آموزشی کمک خواهد کرد.  
    روش کار
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی - تحلیلی است که به صورت مقطعی روی 62 پزشک شاغل در مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد و چناران با استفاده از پرسشنامه ای شامل 15 سئوال که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت در3 زیرگروه 1- اتیولوژی، اپیدمیولوژی 2- علائم بالینی و تشخیصی 3- درمانی انجام شد. این پرسشنامه با مراجعه مستقیم به مراکز بهداشتی درمانی توسط پزشکان مرکز تکمیل شد در مقایسه بین گروه ها از آزمونهای کای دو، من ویتنی، کروسکال والیس و t-student استفاده گردید.
    نتایج
    از 62 پزشک مورد مطالعه 28نفر (2/45%) مذکربودند. 6/54% در گروه سنی 40-31 سال قرار داشتند.  3/40% معادل 25 نفر از سطح آگاهی ضعیف وتنها 2/3% آنها از سطح آگاهی خوبی برخوردار بودند.  سطح آگاهی پزشکان در دوجنس معنی دار نبود (53/0=p).  سطح آگاهی پزشکان نسبت به مدت زمان فارغ التحصیلی ومحل خدمت وشرکت در دوره های بازآموزی مرتبط با بیماری سالک تفاوت معنی داری نداشت. با این حال گروه سنی کمتر از 30 سال دارای آگاهی بیشتری نسبت به افراد بالای 40 سال بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد دوره های آموزشی مرتبط با جنبه های مختلف بیماری سالک به ویژه درمان آن در طول دوره تحصیل پزشکی و پس از آن به شکل دوره های آموزشی مستمر به عنوان نیاز آموزشی باید مد نظر قرار گیرد. کلید واژه ها: لیشمانیوز جلدی؛ پزشکان عمومی شاغل در مراکز بهداشتی ودرمانی؛ درمان.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، پزشکان عمومی شاغل در مراکز بهداشتی ودرمانی، درمان
  • رویا وطن خواه، سیده سکینه سبزواری*، محمدرضا بانشی صفحات 28-32
    مقدمه
    برای بهبود و ارتقای کیفیت آموزش بالینی، وضعیت آن همواره باید مورد ارزیابی قرار گیرد و از آنجا که اساتید بالینی بطور ملموسی با مسائل و مشکلات بالینی در تماس هستند ارزشیابی عرصه های آموزش بالینی کمک موثری بر شناسایی عوامل بازدارنده یا منفی آموزش به حساب می آید. بر این اساس مطالعه ای با هدف بررسی کیفیت محیط یادگیری بالینی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از دیدگاه اساتید در سال 1391 انجام شد.
    روش
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از پرسشنامه DREEM و در چهار بخش اصلی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. شرکت کنندگان 50 نفر از اساتید بالینی بودند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS18 و آزمونهای T,ANOVAاستفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین میانگین نمرات مربوط به بخش های جراحی (127) و زنان و زایمان (125) است. نمرات کسب شده در بیمارستان های افضلی پور 119، باهنر 126 و شفا 118 است که بیشترین امتیاز را بیمارستان باهنر بدست آورده است. همچنین نتایج آزمون ANOVA در مقایسه میانگین کل امتیازات در بخش های بالینی (02/0P<) و بیمارستان های آموزشی)01/0P<) در حیطه یادگیری تفاوت معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نمرات کسب شده حاکی از وضعیت بسیار مطلوب محیط آموزشی بالین است. علاوه بر این در کل حیطه های سه گانه، کیفیت آموزشی در محیط بیمارستان ها نیز از منظر اساتید در شرایط بسیار مطلوب ارزیابی شده
    کلیدواژگان: ارزیابی، محیط آموزشی، بالینی، درک، علوم پزشکی
  • علی عمادزاده، یلدا روانشاد*، آنوش آذرفر، یلدا وطن خواه صفحات 33-35
    مقدمه
    تفکرپزشک خانواده در کشورماریشه درفرهنگ ایرانی اسلامی دارد. ارتباط، مجموعه ایا زتوانایی های قابلآموختن است که به اعتقاد بسیاریا زصاحب نظران یک مهارت بالینی پایه محسوب می شود؛ هر چند مهارتهای ارتباطی پیچیده هستند، قابلیت آموزش و آموختن دارند. در این بررسی به رابطه پزشک و بیمار در سیستم پزشک خانواده پرداخته شده است.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع مروری بوده و جهت برنامه پزشک خانواده و ارتباط پزشک و بیمار در سایت هایsid.ir، Science direct و موتور جستجوی google scholar جستجو انجام شد.
    یافته ها
    در برنامه پزشک خانواده توانایی های ارتباطی نه تنها شامل تعامل با بیماران بلکه تبادل اطلاعات از طریق کلامی و نوشتاری با خانواده های آنان و دیگر اعضای تیم بهداشتی نیز می شود. The kalamazoo consensuse statement شاید یک مثال خوب از یک مدل همه جانبه ارتباطی پزشک و بیمار برای مراقبت های سرپایی از قبیل پزشک خانواده باشد. مدل های دیگر عبارتند از ILS، Framework SEGUE، مدل کالگری کمبریج.
    نتیجه گیری
    برنامه پزشک خانواده منجر به افزایش کارآیی خدمات درمانی و افزایش رضایتمندی بیماران می شود. رابطه پزشک و بیمار نقش کلیدی در برنامه ی پزشک خانواده دارد و باید در سیاست گذا ری ها و برنامه ریزی های آتی به خصوص تدوین برنامه های درسی این امر مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمار، پزشک خانواده، ارتباط
  • محمد اعتضادرضوی*، رضا پروانه، معصومه محمدحسین زاده صفحات 36-38
  • مسعود یوسفی* صفحات 39-40
    گهگاه در راندهای بالینی روش تدریس و بحث همراه با استرس برای شرکت کنندگان در راند است. استرس سبب کاهش فرآیند یادگیری می شود و انگیزه و علاقه و توجه دانشجویان را تحت تاثیر قرار می دهد. در این شکی نیست که دانشجویان باید ضروریات  آموزشی هر بخش را فراگیرند و راه کنترل و سنجش فراگیری آزمون پایان بخش است. آموزش بصورت بحث در گروه های کوچک  همراه با حفظ کرامت انسانی دانشجویان و احترام متقابل و بحث گروهی فارغ از استرس میتواند راهبردی مناسب برای برگزاری یک راند موفق باشد
|
  • Yalda Ravanshad, Mohammad Etezadrazavi, Jafar Modaber, Kiarash Ghazvini, Azar Fani, Reza Parvaneh, Roya Vatankhah, Fatemeh Poresmail, Esmat Daliyan, Sareh Hoseini * Pages 8-11
    Introduction
    Performance evaluation of faculty members, as a way to promote education centers, has a long history in the management of Universities. Given the diversity of faculty member’s activities, the index of covering all these activities and presenting a fair and factual judgement still remains ambiguous. The aim of this study was to investigate the comments and suggestions of faculties on how to register their activities by a system designed for this purpose in Mashad University of Medical Sciences since 2012.  
    Method
    The present study was carried on faculty members of Clinical Departments of Mashhad University of Medical Sciences in 2014.  A comprehensive questionnaire, whose reliability and validity was confirmed was applied to asses the faculty comments regarding the variety of evaluation systems such as hospital information system (HIS), electronic log book, timex, continuing education system, enabling teachers system, survey of students, residents and colleagues, self report or educational experts using likert scale. Data were analysed through SPSS software.
    Results
    In this study 127 faculty members filled the questionnaire. Thirty percent of whom were male and seventy percent were female. According to attendees’ comments, using educational experts was reported as the best option to register faculty members’ activities. The most reported dissatisfaction was about applying log book, timex and residents and students’ surveying for evaluation.
    Conclusion
    The results showed that faculty members generally agree with the whole idea of evaluation system. The revision in three areas (of applying log book, timex and students and residents’ surveying) will improve the system quality, increase faculty satisfaction, and make faculty members trust the system.  Key words: Evaluation, Faculty member, Electronic log book
    Keywords: Evaluation, Faculty Member, Electronic log book
  • Leila Shoja, Tayebeh Kieyanosh, Farnaz Zahediaval * Pages 11-13
    Introduction
    Programs and curriculum topics are important factors improving the quality of higher education and making attitudes, knowledge, and skills of graduates adaptable with the latest scientific achievements and their professional needs. Previous studies have shown a mismatch between educational objectives and professional needs of nursing graduates, which have been mainly related to the factors such as curriculum, and clinical facilities.
    Method
    This descriptive study was performed in the academic year of 2012-13 at the school of nursing in Mashhad. A total of 60 nursing students participated in the study. Data collection was done by a researcher-made questionnaire. Validity of the questionnaire was verified by examining experts and its reliability was confirmed through test-retest (score of 0. 85).      
    Results
    Forty percent of students considered Biochemistry a highly important topic. Fifty percent of respondents stated that biochemistry is moderately related to their future professional needs and also to the other topics in nursing curriculum. Students stated that they agree with revising the biochemistry curriculum toward more applicability and more clinically relevant topics (43% very highly, 36. 6% highly). Students feel insufficiency in Clinical Biochemistry topics during their training course (40% very highly, 33. 3% highly).
    Conclusion
    Students mostly consider biochemistry course important, though, as indicated by the results, they are not satisfied with the topics of this course feeling less relationship between topics and their professional needs. The present study introduces the need of revising topics toward more applicability and clinicality. Key word: education, nursing, Biochemistry
    Keywords: Education, Nursing, biochemistry
  • Marziyeh Merajei, Amirhosein Ziyaei, Javad Heraviyan, Ali Feyzlaein, Abbas Azimi, Sanazsadat Mahmudiyan * Pages 15-21
    Background
    According to Strategic Planning, educational institutions analyze situation and scan their environment, discern opportunities and threats, and recognize facilities and limitation. They develop plan and implement strategies toward the clarification of the issues. The present study aimed at studying the status of Paramedical Faculty of Mashhad in 2014.
    Method
    Through a mix method, qualitative and quantitative, and during two stages, this study was carried in Paramedical Faculty of Mashhad University of Medical Sciences.  At the first stage, a researcher-developed questionnaire distributed among all units of the Faculty (Educational groups and official departments). In order to fill the questionnaire, some     meetings were held with the manager of each unit At the second stage, top managers participated in 8 focused debate sessions. Qualitative content analysis was used to analyze the data. Finally SWOT was used to interpret and analyze findings.
    Results
    After internal and external analysis, 9 strengths, 11 weaknesses, 10 threats and 10 opportunities were identified.  Educational, research, and cultural optimal activities of professors, staff, and students, educational development of faculty members and experts, and publishing the professional academic-research journals and other student and cultural journals are among the most reported strengths. The most important weaknesses, as reported, were lack of educational space and lack of academic contribution of faculty members in Education Development Program. Among external evaluation, the educational, research, and cultural position of Mashhad University of Medical Sciences held the most score reported as the best opportunity while lack of official permission for attracting more faculty members and experts and lack of educational, research, and cultural budgets were reported as the most threats.  
    Conclusion
    Mashhad University of Medical Sciences enjoys strengths internally as well as opportunities externally. However, the new position of the faculty resulted in more weakness. Therefore, it seems critical to mak use of strengths and opportunities toward overcoming threaths and accompolishing macro objectives of the faculty Keywords: internal appraisal, external appraisal, strategic planning
    Keywords: internal appraisal, external appraisal, strategic planning
  • Majeidreza Erfanyantaghvaei, Mohammad Javad Yazdanpanah *, Habib Esmaili, Anis Sharifzadeh Pages 22-27
    Introduction
    Cutaneous Leishmaniasis is one of the endemic diseases in Khorasan. Human is the main host in the urban cutaneous Leishmaniasis, so we can limit it's incidence -specially for drug resistant types- by early diagnosis and suitable treatment with correct dosage. There are many ambiguities in diagnosis and treatment of this disease, so we decided to evaluate knowledge of general practitioners about leishmaniasis in Mashhad and Chenaran to provide a guide for educational purpose.
    Materials and Method
    This study, a descriptive -analytic one, was done on 62 general physicians through a questionnaire whose reliability and validity were confirmed and containing 15 questions in three subjects including etiology & epidemiology, clinical   findings & diagnosis, and treatment.  We gathered our data from health care centers. To describe and analyze the data, frequency tables & diagrams and chi-square, Mann-Whitney, Kruskal –wallis & T-student tests were used.
    Results
    Among 62 physicians, 28 were male (45. 2 percent). 54. 6 percent of subjects were 31 to 40 years old. 40. 3% and 3. 2% of these physicians had low level and high level of information about leishmaniasis respectively. Levels of information between males and females were not statistically different. Sex, sites and years of practice, and participation in continuous educational courses did not significantly influence knowledge of physicians. Individuals under 30 years old in comparison with subjects above 40 years old had more information about Leishmaniasis
    Conclusion
    AS indicated by the results, educational courses regarding different aspects of Leishmaniasis, especially its treatment during medical education and other follow-up continiuos educational courses, sould be considered as an educational need. Keywords: cutaneous leishmaniasis, general practitioners of health centers, treatment
    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, general practitioners of health centers, Treatment
  • Roya Vatankhah, Sakineh Sabzevari *, Mohamdreza Banshi Pages 28-32
    Background
    To improve the quality of clinical education, it should always be assessed and as a clinical teachers of clinical encounter with problems the concrete evaluation of clinical training aid identify barriers to effective education is considered negative.
    Method
    This cross-sectional descriptive study using a DREEM inventory in four main clinical teaching hospitals in the three domains of Learning,  Teachers and Educational atmosphere that the questionnaires distribute among 50 members of the faculty.
    Results
    The highest mean scores were in the surgical ward (127), and Gynecology and Obstetrics (125).     Scores is in hospitals Afzalipour 119, Bahonar 126 and Shafa 118. The most points have received in Bahonar hospital. Comparing mean scores in clinical and teaching hospitals in domain of learning differ significantly with the results of Anova Test (p
    Conclusion
    Scores indicate the clinical educational environment is very desirable situation. In addition, all three domains, the quality of education in hospitals is estimated to be in very good condition. Keywords: Evaluation, Educational environment, clinical, Perception of Medical Sciences
    Keywords: Evaluation, Educational environment, Clinical, Perception of Medical Sciences
  • Ali Emadzadeh, Yalda Ravanshad *, Anosh Azarfar, Yalda Vatankhah Pages 33-35
    Background and Objectives
    Family Medicine Idea comes out of Communication refers to some learnable skills considered as a basic clinical skill by some experts. Although communication skills are complex, they can be learned and taught. The present study investigated the relationship between Doctor and Patient in Family Medicine System.
    Method
    This study is a review article. we searched doctor-patient communication in family medicine system in the following sites: sid. ir, science direct, and Google scholar search engine.  
    Results
    In Family Medicine Program, the family physician communication ability includes not only the exchange of information through verbal and written interaction with patients but also with their families and other members of the health team. Probably, the kalamazoo consensuse statement is a good example of a comprehensive model for doctor-patient relationship in ambulatory/outpatient care such as family doctor. Other models include ILS, Framework SEGUE, and Calgary Cambridge.  
    Conclusion
    Family medicineincreases the efficiency of health care and patient satisfaction. Doctor-patient relationship plays a key role in Family Medicine Program and must be used in future policy making and planning programs especially in lesson plan development.  Keywords: The patient, family medicine, relationship/communication
    Keywords: The patient, Family Medicine, relationship, communication
  • Mohammad Etezadrazavi *, Reza Parvaneh, Masomeh Mohammad Hoseinzadeh Pages 36-38
  • Masud Yosefi * Pages 39-40
    Occasionally teaching and discussed in clinical rounds is accompanied with anxiety of students participating the round. Anxiety reduces the learning outcomes and affects motivation and interest of the students. There is no doubt that students should learn the main topics or so called “must learn” of each ward and the final exam seems to be a suitable tool for monitoring and evaluation of such learning. Training as a small group discussion with human dignity and mutual respect and a discussion without anxiety can be a good strategy for a successful clinical round.