فهرست مطالب

نشریه حقوق اساسی
پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد حسین زاده صفحات 1-16

    اعزام دانشجو به خارج از کشور (بورس تحصیلی) تا سال 1383 بر اساس آیین نامه اجرایی قانون اعزام دانشجو به خارج از کشور با برگزاری آزمون انجام می شده است. طی سالهای 1385 تا 1387 شرط آزمون حذف و با تغییر مقررات، ملاک های دیگری برای انتخاب داوطلبان اعزام به خارج وضع می شود. حسب گزارش دیوان محاسبات در سال 92 برخی از این تغییرات قانونی نبوده و همین مقررات نیز به نحو صحیح و یکسان نسبت به همه پذیرفته شدگان اجرا نشده است. رایی که در ادامه مورد تحلیل و نقد واقع می شود ناظر به یکی از پذیرفته شدگان بورسیه است که پس از خاتمه تحصیل و برای استخدام در دانشگاهی که از پیش در آن جایابی شده بود، در دیوان عدالت اداری اقدام به طرح دعوا می کند. دیوان مذکور پس از رسیدگی خارج از نوبت به موضوع مقرر کرده است که پذیرش و جایابی داوطلبان بورس به معنی تعهد مقام بورس دهنده به استخدام آنان پس از خاتمه بورس و تحصیل است. درحالی که به نظر می رسد این استنباط با اصول حقوقی، قوانین و مقررات حاکم بر جذب و استخدام متقاضیان عضویت در هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی منطبق نیست.

    کلیدواژگان: نقد رای، اعزام دانشجو، دانشجویان بورسیه، بورسیه های دولت دهم
  • سعید خانی والی زاده*، امیرعلی لطفی صفحات 19-41

    قانون اساسی به عنوان قانون برتر و تضمین کننده‌ی حقوق و آزادی‌های ملت، سندی است حقوقی و سیاسی و سایر قوانین و مقررات در تمامی زمینه‌ها باید براساس آن و با رعایت مفاد آن وضع شوند. در قانون اساسی ایران نیز فصلی به حقوق ملت اختصاص داده شده که یکی از حقوق مصرحه در آن، حق بر آموزش است؛ امری که دلالت بر اهمیت و حیاتی بودن این حق دارد. از آنجا که هر آزادی و حقی تا جایی محترم است که مخل آزادی دیگران و نظم عمومی نباشد، دو مولفه‌ی آزادی دیگران و نظم عمومی، عوامل اعمال محدودیت بر حقوق و آزادی‌ها به شمار می‌روند. حق بر آموزش نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این نوشتار سعی گردیده تا محدودیت‌های اعمال شده نسبت به حق بر آموزش در نظام حقوقی ایران واکاوی گردد و ادله‌ی مناسبی نسبت به عدم امکان اعمال برخی از این محدودیت‌ها ارایه شود.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق ملت، حق بر آموزش، منشور حقوق شهروندی
  • محمد جلالی *، محمد مهاجری صفحات 43-67

    در بررسی‌ موضوعات حقوق اساسی، تحلیل جایگاه مقامات عمومی مهم‌ترین رویکرد در خصوص سنجش میزان اقتدار در عرصه‌ی جامعه‌ی سیاسی است. آن‌گاه که یک مقام به عنوان مقامی مقتدر در میان دیگر همتایان خویش، خصوصیت می‌یابد، اهمیت مطالعه‌ی جایگاه این مقام اهمیتی مضاعف پیدا می‌کند. رییس مجلس شورای اسلامی در نگاهی تطبیقی نسبت به دیگر همتایان خود، صلاحیت‌های گسترده و به خصوصی در نظام حقوقی ایران دارد. بررسی ابعاد صلاحیت‌های رییس مجلس شورای اسلامی با توجه به کارویژه‌های درون‌نهادی و برون‌نهادی این مقام عمومی با نگاهی تطبیقی به دیگر نظام‌های حقوقی، ما را به این مهم رهنمون می‌سازد که رییس مجلس شورای اسلامی از جایگاه ویژه‌ای در نظام حقوقی ایران برخوردار است. در این نوشتار به شیوه‌ای توصیفی و تحلیلی به این پرسش نظر افکنده‌ایم که جایگاه رییس مجلس به عنوان رییس قوه‌ مقننه چگونه تحلیل می‌شود و به عبارت رساتر مویدات و دلایلی که برای ریاست بر قوه‌ی مقننه وجود دارند چه مویدات و صلاحیت‌هایی هستند. در این میان، صلاحیت‌های گسترده‌ی این مقام را که مویداتی برای اثبات ریاست بر قوه‌ی مقننه توسط رییس مجلس شورای اسلامی هستند، تبیین نموده‌ و به چنین رهاوردی دست یافته‌ایم که رییس مجلس شورای اسلامی به عنوان رییس قوه‌ی مقننه در نظام حقوقی ایران انجام وظیفه می‌کند که در مواردی این جایگاه از جهت اصول حقوقی نیز محل نقد است.

    کلیدواژگان: رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه ی مقننه، مدیریت نهاد مجلس، اداره ی جلسات، صلاحیت نظارتی ویژه
  • حسن خسروی*، تکتم خلوصی صفحات 69-93

    تحولات حقوق بین الملل پس از جنگ جهانی دوم و تشکیل سازمان ملل به ویژه پس از صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر، نشان از تغییر پارادایم حاکم بر نظام بین الملل از دولت محوری به بشر محوری دارد. تغییری که در همه زمینه ها از جمله مفهوم «امنیت» اثرگذار بوده است. در تعریف امنیت انسانی، اجماع نسبی بر سر تعریفی نسبتا جامع از آن وجود دارد که شامل حراست از هسته حیاتی همه افراد بشر در مقابل تهدیدات شایع، سازگار با کمال و شکوفایی بلندمدت انسانها می‌باشد. مقاله حاضر ضمن تبیین مفهوم امنیت انسانی و تیوری عدالت جان رالز با رویکردی توصیفی- تحلیلی نشان می دهد که چگونه امنیت انسانی به عنوان رویکردی جدید به مقوله امنیت، در پرتو نظریه عدالت جان رالز تامین خواهد شد. به عبارت دیگر اینکه چگونه تیوری عدالت جان رالز می تواند مبنای فلسفی لازم را برای دکترین های حقوق بشری از جمله امنیت انسانی و در راستای تبیین مفهوم و جایگاه عدالت در عرصه بین المللی، فراهم آورد به گونه ای که به طور معقولانه ای مورد توافق همه دولت ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امنیت انسانی، تئور عدالت، جان رالز، حقوق بشر
  • مسلم محمدزاده صفحات 95-118

    تبصره یک ذیل ماده 26 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی و انتخاب شهرداران مصوب 1375 در زمینه انتخاب شوندگان شورای اسلامی شهر و روستا مقرر می‌دارد که« اقلیت‌های دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند». این قانون در تاریخ 23/3/1375 در راستای اصل 94 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، به تایید شورای نگهبان نیز رسیده است. شورای یاد شده، در اظهار نظری که به تاریخ 26/1/1396 منتشر شده، تبصره مزبور را در خصوص مناطقی که اکثریت ساکنان آن مسلمانان هستند، به استناد قاعده نفی سبیل غیر شرعی دانسته است. برپایه این نظر، در چنین مناطقی، غیرمسلمان نمی‌تواند به عنوان داوطلب شورای اسلامی شهر و روستا شرکت داشته باشد. در این نوشتار، کوشش شده است تا از زاویه نبود دادرس اساسی مستقل در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به نقد دیدگاه شورای نگهبان پرداخته شود.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، دادرسی اساسی، قاعده نفی سبیل، تفسیر قانون اساسی
  • سید مجتبی واعظی*، سارا فدایی صفحات 121-147

    کیفیت عدم تمرکز، ضمن این که بیان گر میزان توجه و ارزش گذاری یک نظام حقوقی-سیاسی به حقوق و آزادی های شهروندان، به ویژه در حوزه مشارکت عمومی و به طور خاص تر، حقوق آنان در اداره امور محلی خود است در عین حال کیفیت مدیریت امور محلی و رویکرد نظام مذکور را به توسعه محلی تبیین می نماید. در این تحقیق با در نظر گرفتن مبانی حقوقی و اندیشه ای مدیریت محلی، کیفیت اجرای آن در کشورهای شاخص دنیا یعنی فرانسه، بریتانیا و آمریکا را با استفاده از روش تحلیلی-تطبیقی مورد بررسی قرار داده ایم و از این رهگذر با نگاهی کوتاه به نظام حقوقی کشورمان، آسیب شناسی مختصری را در این زمینه به انجام رسانده ایم. ملاحظه می شود که کشور فرانسه با توجه به مبانی تاریخی خود متعلق به یک الگوی بیشتر تمرکزگرا است که دغدغه حفظ اقتدار مرکزی را دارد اما دو کشور آمریکا و بریتانیا با توجه به سنت های آنگلو ساکسون و گرایش های لیبرالی قوی تر، برای حقوق و آزادی های محلی احترام بیشتری قایل شده اند. در این میان در نظام حقوقی ایران با توجه به رویکرد اسلامی به شوراها تمرکزگرایی بیشتری به چشم می خورد. با این حال تحولات پسامدرن در عرصه حقوق و حکومت داری، مدل های موجود در دنیا را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده و در نتیجه، روند تمرکز گرایی به نفع تکثرگرایی و اقتدارزدایی کمرنگ شده است.

    کلیدواژگان: عدم تمرکز، مدیریت محلی، آمریکا، فرانسه، بریتانیا
|
  • Javad HOSSEINZADEH Pages 1-16

    Sending students abroad (scholarship) were conducted according to the executive regulation of law governing of sending the students abroad by holding a exam until 2004. Between 2006 and 2008, the condition for the exam was removed and with changing the regulations, other criteria for the selecting volunteers for sending abroad are legislated. According to the Court of Auditor's report in 2013, some of these changes were not legal and also the some rules are not correctly implemented in the same way for those who were accepted.The verdict that follows, is analyzed and criticized, refers to one of the scholars admitted whose after graduation, for employment at a university in which he was already located has filled a lawsuit in the Administrative Court of Justice. After reviewing the case, the court has ordered the issue out of time that the admission and placement of the volunteers of the scholarship means the obligation of the scholarship provider to hire them after the completion of the scholarship. While this inference is not consistent with the legal principles, laws and regulations governing the employment and recruitment of applicants to the faculty membership of universities and educational and research institutes.

    Keywords: Verdict critiaue, sending student, scholarship students
  • Saeed KHANI VALIZADEH *, AmirAli LOTFI Pages 19-41

    The Constitution, as the supreme law and guaranteeing rights and freedoms of the nation, is a legal and political document and the other laws and regulations in all fields should be based on it and adopted in accordance with its provisions.In the Constitution of the Islamic Republic of Iran, a chapter is devoted to the rights of the nation, one of the rights of which is the right to education that signifies the importance and vitality of this right. Since every freedom and right is respected as long as it does not disturb the freedom of others and the public order, the two parameters of freedom of others and public order are considered as factors restricting rights and freedoms. The right to education is not excepted of this rule.In this paper we try to analyze the restrictions applied to the right to education in Iran’s legal system and to provide appropriate reasons on the impossibility of application of some of these restrictions.

    Keywords: Constitution, Rights of Nation, Right to education, citizens’ rights charter
  • Mohammad JALALI *, Mohammad MOHAJERI Pages 43-67

    In the study of the issues of Constitutional Law, the analysis of the position of public officials in the light of their competencies is the most important approach to assessing their authority in the political arena. When an official becomes a powerful figure amongst his other counterparts, the importance of studying the status of this position is of double importance. The speaker of the Islamic Consultative Assembly has a wide-ranging and private jurisdiction in Iran's legal system in a comparative look to his other counterparts. Considering the dimensions of the competence of the Speaker of the Parliament, given the internal and external work of this public official with a comparative view of other legal systems, leads us to the fact that the speaker of the Islamic Consultative Assembly has a special place in the legal system of Iran. In this paper, in a descriptive and analytical way, we question the position of the speaker of the parliament as the head of the legislature, and in the wider sense of the reasons and reasons for the presidency of the legislature, what are the credentials and qualifications. Meanwhile, we have explained the extensive authority of this position, which is confirmed by the speaker of the Islamic Consultative Assembly to prove the chairmanship of the legislature, and we have achieved such an achievement that the speaker of the Islamic Consultative Assembly serves as the head of the legislative branch of the Iranian legal system. In some cases, this position is criticized also in legal principles in Legal Systems.

    Keywords: Speaker of the Islamic Consultative Assembly, Head of the Legislature, Management of the Parliamentary Assembly, Management of the Meetings, Special Supervisory Authority
  • Hassan KHOSRAVI*, Toktam KHOLOUSI Pages 69-93

    International law Development after the Second World War demonstrates a shift paradigm from a state interest approach to a human rights perspective specially after proclaiming of the Universal Human Rights Declaration. Such a development has affected all international topics including “ Security” concept. There is a relative universal consensus on definition of Human Security includes the protection of the vital cores of human life from common treats while stands in consistent with the perfection and lasting prosperity of human beings. This article while presenting the John Rawls Theory of Justice as well as Human Security Doctrine, with a descriptive – analytic approach shows how human security would be protected in the light of distributive justice theory. In other words, it describes how the theory makes the philosophy frameworks for human rights doctrine such as human security in such a way that international community would be able to agree upon it for promoting , peace, security and justice.

    Keywords: Human Security, Justice Theory, John Rawls, Human Rights
  • Moslem MOHAMMADZADEH Pages 95-118

    Note 1 of Article 26 of the act on the Organization, Duties and Elections of Islamic Councils of city and village and the Choice of Mayors, adopted in 1375, stipulates that "religious minorities recognized in the constitution instead of Islam have to be faithful in the principles of their religion. " This act has been approved by the Guardian Council on 23/3/1375 in accordance with principle 94 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The Guardian Council, in a commentary dated 26/1/1396, has considered that the note 1 of article 24 is illegitimated and invalid in relation to the areas where the majority of its inhabitants are Muslims. Based on this view, in such areas, non-Muslims cannot participate as candidate of the Islamic Council of City and the Village. In this paper, it has been attempted to criticize the Guardian Council's perspective from the point of view of the absence of an independent constitutional justice in the constitution of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Guardian Council of the constitution, constitutional justice, rule of non-domination, interpretation of constitution
  • Mojtaba VAEZI *, Sara FADAEE Pages 121-147

    The quality of the decentralization elaborates the degree of consideration and evaluation of a legal and political- system about the rights and liberties of citizens particularly in the field of public participation in locals affairs. In addition it describes the quality of locale management and the approach of above-mentioned system to local development. In this research, considering the legal and theoretical foundations of local management, we study, by the analytical method, the quality of local management performance in the principal countries for instance France, Great Britain and the United States. In this regard, with a short view to Iranian legal system, we conduct a precise pathology in this subject. It seems that France belongs to a model more centralist which tries to remain the central power but two other countries, Great Britain and U.S.A would rather the local rights and liberties. Among the

    Keywords: Decentralization, Local management, France, Great Britain, United States