فهرست مطالب

نشریه حقوق اساسی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا بهنیافر صفحه 1

    انسان به عنوان اشرف مخلوقات و جانشین خدا در زمین در دین اسلام مقام و ارزش والایی داشته و از کرامت و شرافت ذاتی برخوردار است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیزکه از شرع مقدس اسلام الهام گرفته با اشاره به کرامت و ارزش والای انسان، آرمان خود را سعادت انسان در کل جامعه بشری می‌داند. هدف اصلی مقاله، آن است که با شیوه‌ای توصیفی-تحلیلی، جایگاه کرامت انسانی را در قانون اساسی مشخص نماید. نتیجه‌ حاصله آن است که علی رغم به رسمیت شناخته شدن اصل کرامت و شرافت انسانی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اعلامیه جهانی حقوق بشر به دلیل الهام گرفتن قانون اساسی از دین اسلام، جایگاه کرامت انسان با آنچه که در اسناد حقوق بشر آمده متفاوت بوده و پذیرش حق حاکمیت برای انسان و نقش او در تعیین سرنوشت خود ونیز اختصاص فصل جداگانه‌ای در مورد حقوق ملت به خاطر اعتقاد به کرامت و شرافت ذاتی انسان است.

    کلیدواژگان: دین اسلام، کرامت انسانی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حقوق بشر
  • فرنوش شیرازیان*، حسن خسروی صفحه 29

    بشر همواره بدنبال مبارزه با بی عدالتی ها و ایجاد برابری برای همه در تمام زمینه های زندگی از جمله اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، مذهبی، آموزشی و غیره بوده است. اصل برابری یکی از اصولی است که به تحقق آرمان های بشری کمک می نماید. در مکاتب فلسفی و حقوقی از اصل برابری در جهت رفع تبعیض سخن به میان آمده است. یکی از تاثیرات مهم اندیشه های فلسفی کمک به تحقق نظری اصل برابری بوده است، بدین معنا که این اصل را در زمینه های مختلف قابل اعمال نموده است. نظریه پردازان فلسفی مختلفی سعی نمودند که این مهم را از زاویه دید خود مورد تحلیل و استدلال قرار دهند. هدف اساسی مقاله بررسی مفهوم و مولفه های اصل برابری در پرتو اندیشه های فلسفی است تا نهادین شدن آن در اسناد حقوق بشری نمایان شود. موضوع پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی بررسی می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که اندیشه های فلسفی به واسطه نقش مهمی که در بوجود آمدن و پیشبرد نهادهای جدید حقوقی ایفا می کنند، هموارکننده راه برای نهادینه شدن اصل برابری در نظام های حقوقی و اسناد حقوق بشری محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: اصل برابری، اندیشه های فلسفی، حقوق بشر، حقوق عمومی
  • علی دارایی *، علی قانعی صفحه 65

    مشروح مذاکرات قانون اساسی سال 1358 چنان که باید در منابع و پژوهش های حقوقی نوین پس از تصویب و اجرایی شدن قانون اساسی مورد بررسی نقادانه و تحلیل فلسفی حقوق قرار نگرفته است. کار ‌‌‌‌‌ویژه اصلی حاکمیت قانون ارتباط ناگسستنی با مفهوم قانون اساسی، تحدید قدرت و تضمین حقوق و آزادی های افراد برقرار می‌کند. از این رو ارزیابی مفاهیم حاکمیت قانون در مشروح مذاکرات 1358 اهمیت افزونی در تاریخ حقوق اساسی ایران معاصر دارد. از اصطلاح نسبتا جدید حاکمیت قانون مفاهیم و برداشت‌های متعددی مستفاد می‌شود. به همین دلیل تاکنون قرایت‌ها و معانی متکثر و گوناگونی از حاکمیت قانون استنباط و ارایه شده است. مفهوم حداقلی خلاصه‌ترین و مناسب ترین تعریف است. دولت حقوقی و دولت مقابل آن، انتظامی، مفهوم قانون به مثابه ارزش و برداشت شکلی و ماهوی سایر مفاهیم مهمی هستند که عمدتا توسط فلسفه پردازان حقوق از حاکمیت قانون بیان شده‌اند. تعریف این مفاهیم و تطبیق انتقادی آن‌ها با گفتار‌ها و قرایت‌های گفته شده در مشروح مذاکرات قانون اساسی 1358 پژوهشی تحلیلی-توصیفی و نیز انطباقی است که در این مقاله مستند به منابع بنیادین انجام خواهد شد.

    کلیدواژگان: مفاهیم حاکمیت قانون، مشروح مذاکرات، برداشت های مقننان اساسی، مجلس خبرگان قانون اساسی
  • سید مجیب دیانت صفحه 105

    ابن سینا از جمله فیلسوفانی است که با داشتن منظومه فلسفی منسجم و گسترده خویش، در سیاست اجتماعی، صاحب نظر بوده است. سیاست مدنی وی، درواقع ریشه در نظام فلسفی و الهیات وی دارد. وی اجتماع و تمدن بشری را ناشی از نیاز افراد به یکدیگر می داند. از نظر ایشان، بهترین حالت ممکن برای یک اجتماع «عدالت» است؛ لذا وی مدینه مطلوب خویش را «مدینه عادله» می نامد.ابن سینا به بررسی انواع نظامات سیاسی پرداخته و از بین آنها «سیاسه الاخیار» و «سیاست ملک» را بهترین نوع سیاست معرفی می کند. در راس این نظام های سیاسی، حکیم متاله و یا جمعی از اشخاص وجود دارند که هر یک در شاخه ای از حکمت تخصص و آگاهی دارند. حکومت جمهوری اسلامی با وجود ولی فقیه در راس آن که شرایط خاصی برای تصدی دارد، شباهت بسیاری به نظام مطلوب شیخ الرییس دارد. همچنین در موارد دیگر مشابهت هایی مشاهده می گردد که قابل توجه است.

    کلیدواژگان: مدینه عادله، سیاسه الاخیار، سیاست ملک، سعادت، جمهوری اسلامی، ابن سینا
  • سمانه رحمتی فر صفحه 141

    در بسیاری از نظام های حقوقی، از جمله در فرانسه، اصول و حق های اساسی یا بنیادین به حوزه فلسفه اخلاق و فلسفه حقوق محدود نمانده و از طریق فرایند اساسی سازی وارد نظام عینی حقوقی شده است. اساسی سازی حقوق به لحاظ عملیاتی تا حدی در ادامه روند پاسداری از قانون اساسی است. با این تفاوت که در آن علاوه بر اصول تصریح شده در قانون اساسی، دیگر حق ها و اصول بنیادین نیز مورد حمایت نهاد پاسدار قانون اساسی قرار می گیرد. در نظام حقوقی ایران، وظیفه پاسداری از قانون اساسی برعهده شورای نگهبان است. بنابراین منطق حقوقی ایجاب می کند که اساسی سازی حقوق نیز از طریق همین نهاد صورت گیرد. در واقع شورای نگهبان استدلالات تیوریک و امکانات عملی لازم برای اساسی سازی را در اختیار دارد. پرسش این جا است که اگر به هر دلیلی، شورای نگهبان در جهت اساسی سازی اقدامی نکند، آیا دیوان عدالت اداری می تواند نهاد جایگزین شورا باشد یا خیر؟

    کلیدواژگان: اساسی سازی، دیوان عدالت اداری، شورای قانون اساسی فرانسه، حق های بنیادین
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحه 167

    بی ثباتی سیاسی بیش از حد در اثر کودتا در برخی از کشورهای آفریقایی سبب شد تا اتحادیه آفریقایی مقرراتی را به منظور جلوگیری از تغییر حکومت ها تدوین کند. اتحادیه آفریقایی علاوه بر ممنوعیت تغییر حکومت بر خلاف قانون اساسی اقدام به جرم انگاری آن اعمال کرد. برای کارآمدی هر چه بیشتر مقررات وضع شده در این خصوص، اتحادیه آفریقایی از تمام ظرفیت های موجود منطقه ای خود استفاده می کند تا از تغییر حکومت ها بر خلاف قانون اساسی جلوگیری نماید. شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقایی ضامن اجرای مقررات وضع شده جهت جلوگیری از تغییر حکومت ها بر خلاف قانون اساسی است. این مرجع به کرات با کودتاهای آفریقا که موجب تغییر حکومت ها بر خلاف قانون اساسی شده مقابله و تدابیری را هم برای آنها اتخاذ کرده است. این تحقیق به بررسی و تجزیه و تحلیل موضوع تغییر حکومت ها بر خلاف قانون اساسی در چارچوب اتحادیه آفریقایی می پردازد.

    کلیدواژگان: کودتا، تغییر حکومت، قانون اساسی، اتحادیه آفریقایی، شورای صلح و امنیت
  • محمد شمعی *، مریم یزدان یار صفحه 183

    تاثیر قوانین تجارت بین­الملل بر نظام هنجاری حقوق داخلی کشورها از جمله مسائل بین رشته­ای و مهمی است که امروزه محل بحث و چالش بوده است. در نظام حقوق داخلی موانعی نظیر اصالت دادن به نسبت گرایی فرهنگی و طرفداری از فرهنگ و نظام خاص حقوقی مانعی در این راه، یعنی نفوذ قوانین و مقررات تجارت بین الملل بر حقوق داخلی می باشد. آما آنچه مهم تلقی می‌شود نفوذ قواعد جهانی شده تجارت است که راه چون و چرا و گفتگو را برای کشورها بسته اند. امروزه قوانین آمره یا قانون ساز نقش اصلی را در تحول حقوق داخلی و تاثیرگذاری بر این حقوق داشته اند. بخش های مختلف یک نظام منسجم حقوقی و قضایی همچنان که در حقوق داخلی وجود دارند در نظام حقوقی تجارت بین الملل نیز به گونه ای دیگر قابل مشاهده اند. در نظام حقوقی ایران بسیاری از ارزش های حقوق بین‌الملل از سالهای دور تا کنون بر تصویب و تغییر قوانین شکلی و ماهوی موثر بوده اند. در مجموع می‌توان گفت نظام های حقوق داخلی در مقابل پاره ای از ارزش ها و هنجارهای بین‌المللی چاره ای جز فرو آوردن سر تسلیم ندارند و در مقابل دسته ای دیگر حق الحاق و پیوستن به معاهده خاص را دارند.

    کلیدواژگان: معاهدات بین المللی، حقوق داخلی، حقوق بشری، تاثیرپذیری
|
  • Ahmadreza BEHNIAFAR Page 1

    Human being as the Ashraf of creation and the successor to God on earth in the religion of Islam has a high value and has the inherent dignity and dignity. The constitution of the Islamic Republic of Iran, also inspired by the holy Islam of Islam, pointing to the dignity and high value of man, considers his ideal of human prosperity in the entire human society. The main purpose of the article is to use the descriptive-analytical method of human dignity in Specify the constitution. The result of this is that despite the recognition of the principle of dignity and human dignity in the constitution of the Islamic Republic of Iran and the Universal Declaration of Human Rights due to the inspiration of the constitution of Islam, the status of human dignity is different from that in the human rights documents And the acceptance of the sovereignty of man and his role in determining his own destiny, and the separate chapter on the rights of the nation for the belief in the dignity and inherent .dignity of man

    Keywords: Islamic religion, human dignity, IslamicRepublic of Iran constitution, human rights
  • Farnoush SHIRAZIAN *, Hassan KHOSRAVI Page 29

    Human beings have always sought to fight injustice and create equality for all in all areas of human life, including social, political, economic, religious, educational, and so on. Equality principle is one of the principles that contribute to realization of human aspirations. In philosophical and legal schools, the equality principle has been used to eliminate discrimination. One of the important influences of philosophical thought was its contribution to theoretical realization of the principle of equality, that is, it has applied this principle in different fields. Different philosophical theorists have tried to analyze this argument from their own point of view. The main objective of the paper is to examine the concept and components of equality principle in the light of philosophical thoughts, in order to illuminate its institutionalization in human rights instruments. The subject of the research is examined by a descriptive-analytical approach. Findings of the research show that philosophical ideas due to an important role playing in emergence and advancement of new legal institutions are considered as elements paving the way to institutionalize the principle of equality in legal systems and human rights instruments.

    Keywords: equality principle, philosophical thoughts, humanrights, public law
  • Ali Daraee *, Ali Ghanei Page 65

    Proceedings of Iran Constitution 1979 is not considered in a critical way and in philosophical analysis of law in the new legal sources and researches after ratification and implementation of the Constitution. The main function of the rule of law is to establish an unbreakable relationship with the concept of the constitution-the attainment of power and securing the rights and freedoms of individuals. Hence, the assessment of the concepts of rule of law in the proceedings of Iran Constitution 1979 is of increasing importance in the history of contemporary Iranian constitutional law. From the relatively new term of the rule of law, many concepts and perceptions are extracted. For this reason, so far, various and numerous interpretations and meanings from the rule of law have been inferred and presented. The minimalistic concept is the most abstract and most appropriate definition. The lawgoverned government and its opposite, law enforcement government, are the concept of law as value and the conceptual and material conception of other important concepts which are expressed primarily by the philosophers of law from the rule of law. The definition of these concepts and their critical adjustment with speeches and readings described in proceedings of Iran Constitution 1979 constitutes an analytical-descriptive as well as comparative research which is performed in this paper with reference to the basic resources.

    Keywords: Concepts of rule of law, Proceedings ofConstitution, constitutional legislators’ opinions, Assemblyof Experts for Constitution
  • Seyed mojib DIANAT Page 105

    Avicenna is one of the philosophers who has been an expert in social policy by having its own coherent philosophical system. In fact, his civil policy has root in his philosophical system and theology. He knows human society and civilization as a result of the need of individuals for each other. According to him, “justice” is the best possible state for a society; therefore, he calls his utopia as a “Fair city”. Avicenna has reviewed various types of political systems and presents “policy of the good”[related to meritocracy] and “policy of the state” as the best type of policy. On the top of this political systems, there are a wise theologian and/or a group of persons that each one is expertise and knowledgeable in a branch of philosophy. Islamic republic government, having a jurisprudent with specific requirements for incumbency at the helm, is much similar to Avicenna’s desirable system. There are also similarities in other aspects which are noteworthy.

    Keywords: policy of the good, policy of thetheologian, Islamic republic of Iran, Avicenna, Happiness, faircity
  • Samaneh RAHMATIFAR Page 141

    In France legal system and some other systems , constitutional rights are not limited to the ethics and the philosophy of law level . In such countries rights are injected to the legal positivism by a process which is known as constitutionalization of law . Although constitutionalization and guardianship of constitution are aligned , all the fundamental rights are not clarified in the constitution . Institution of protection of constitution in Iran is Guardian Council . Therefore based on the legal logic, constitutionalization must be implemented by a court . It means although Guardian Council has theoretical reasons and practical tools to coctitutionalization , there is a legal gap guardian Council is a political institution not a judicial one . No court has such a competence in Constitutional Act of Iran explicitly . There is a question : is constitutionalization arguable in Iran legal system ? If Guardian Council has no interest to constitutionalization , will Court of Administrative Justice its alternative to constitutionalization of law ?

    Keywords: Constitutionalization, Court of AdministrativeJustice, Constitutional Council of France, FundamentalRights.
  • Mohammadhossein RAMAZANI GHAVAMABADI Page 167

    The overwhelming political instability of the coup d'etat in some African countries has led the African Union to legislate to prevent the change of government. The African Union criminalized the prohibition of regime change contrary to the constitution. In order to maximize the effectiveness of the rules set out in this regard, the African Union will use all its existing regional capacities to prevent a change of government against the constitution. The African Union's Peace and Security Council is the guarantor of implementing the rules set out to prevent the change of government unconstitutional. The African Union's Peace and Security Council has been adopted by the coup d'etat of Africa, which has led to a change of government against the constitution. This study reviews and analyzes the issue of changing governments contrary to the constitution within the framework of the African Union.

    Keywords: Coup d'etat, government change, constitution, African Union, Peace, Security Council
  • Mohammad Shamei, Maryam Yazdanyar Page 183

    The effect of the international trade law on different legal systems has been discussed and challenged as an important interdisciplinary issue. Enjoying tools such as cultural relativism and preference of a specific legal system, Iranian legal system impedes the effect of international trade law on domestic rules. The dominance of globalized trade rules eliminates the countries 'options for negotiation and discussion. Currently, imperative rules play a significant role in changing domestic rules as well as the international trade law itself. Like domestic integrated legal and judicial systems, the legal system of international trade has different parts and sections, though differently. Numerous values of international law have impacted legislation and change of substantive and procedural laws. Generally speaking, domestic legal systems are required by the law to accept some international norms and values. On the other hand, they have the right to join treaties regarding the acceptance of others.

    Keywords: international treaties, domestic law, humanrights, effect