فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 259، تیر 1398)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 259، تیر 1398)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1398/04/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    این متن شرحی است بر کلام امیرمومنان علیه السلام در صفات شیعیان واقعی و مومنان راستین. از دیگر نشانه های مومنان واقعی، ستم نکردن به دشمن، آلوده نشدن به گناه به واسطه محبت به دوستان و نداشتن تبعیض ناروا در حق آنان می باشد. در پرتو تربیت اسلامی، وظیفه والدین رعایت عدالت، انصاف و پرهیز از تبعیض و بی عدالتی در میان فرزندان و وظیفه مسئولان نظام نیز خدمت یکسان به همه آحاد افراد جامعه است؛ چراکه در قرآن و روایات متواتر بر مودت و محبت به اهل بیتعلیه السلام تاکید شده، به گونه ای که قرآن محبت را اجر رسالت بیان کرده است. این امر اختصاص به شیعیان ندارد. اهل سنت، حتی هندوهای بت پرست هم به امام حسینعلیه السلام علاقه دارند.
    این علاقه مومنان نسبت به اهل بیتعلیه السلام، در مرتبه نازل تر باید نسبت به دوستان و سایر مومنان و حتی رعایت انصاف نسبت به دشمنان هم باید اعمال شود. این مقاله، به تفصیل به اوصاف شیعیان در باب رعات عدل و انصاف می پردازد.
    کلیدواژگان: تبعیض، انصاف، عدالت، حب و بعض
  • حامد شاد صفحات 11-16
    ابن سینا در مقام اثبات جوهر نفسانی و غیرمادی برای انسان، برهان هوای طلق را مطرح می کند و مدعی می شود که وجود جوهر نفسانی امری بدیهی است و با بیانی تنبیهی، ما را به درک این امر بدیهی یاری می کند. او برهان هوای طلق را به عنوان یک برهان تجربی مطرح نمی کند، اما حالت تصویرشده در برهان، علاوه بر تحقق فرضی، قابلیت تحقق عینی و واقعی را هم دارد. حالت غفلت از بدن و حواس ظاهری که او مفروض می گیرد، با استفاده از «داروهای بی حسی» و با استفاده از «عملیات محرومیت حسی» به تحقق عینی رسیده است. آنچه با کمک این برهان درک می شود، نفس مجرد است، نه مفهوم کلی یا صورت خیالی بدن یا افعال و حالات درونی و یا یکی از اعضای داخلی مانند مغز. روش تحقیق در این مقاله، عقلی، توصیفی و تحلیلی است.
    کلیدواژگان: بن سینا، برهان هوای طلق، برهان انسان معلق، نفس انسانی، تجرد نفس
  • سیدعلی ملکیان، سیدمحمدحسین میردامادی* صفحات 17-26
    الفاظ قرآن که آخرین صور نازله حقایق آن هستند، دارای قواعد زبان شناختی و وجودشناختی خاص خود می باشند. میان الفاظ، معانی و حقایق قرآن ارتباط وجود دارد، و وجود انسان، هستی و قرآن با یکدیگر تناسب دارند. با دریافت این تناسب فلسفه تاویل و نیز روش تفسیری صدرالمتالهین روشن تر می شود و نیز افق هایی از روش استفاده از قرآن گشوده می شود. هدف پژوهش تبیین جایگاه لفظ، معنی و حقیقت در قرآن از نظر صدرالمتالهین است، و روش آن، توصیفی همراه با تحلیل در مباحث وجودی است. از مهم ترین یافته های پژوهش توجه به تمایز ماهوی قرآن از سایر متون (اعم از وحیانی و بشری) است؛ چراکه قرآن متنی نازل یافته از حقیقت و رقیقه آن حقیقت و متناظر با وجود انسان کامل و هستی است. لذا لفظ، معنی (مفهوم) و حقیقت آن، سه مرتبه وجودی مرتبط باهم و هماهنگ با کل هستی است. با تلفیق اجزای این نگاشته به چگونگی راه یافتن به منطق تاویلی قرآن از خلال آثار صدرالمتالهین اشاره شده است.
    کلیدواژگان: الفاظ قرآن، معانی قرآن، حقایق قرآن، تاویل، انسان و قرآن، صدرالمتالهین
  • سیدمحمدمهدی نبویان *، زهیر بلندقامت پور صفحات 27-35
    «فلسفه ارزش» یکی از حوزه های مهم در فلسفه های مضاف است. از مباحث مهم در «فلسفه ارزش»، بحث از معانی ارزشی، اقسام ارزش و قلمرو ارزش است. در این مقاله، معانی، اقسام و قلمروهای ارزش استقراء شده و این اقسام، با روش تحلیلی، مورد واکاوی قرار می گیرد. ارزش به معنای مطلوبیت است که از نسبت میان طالب و مطلوب حاصل می شود و منظور از معانی ارزشی، معانی ای هستند که در محمول قضایای ارزشی به کار می روند، مانند معانی خوب و بد، درست و نادرست، باید و نباید، زشت و زیبا و... . ارزش اقسامی دارد که در این نوشتار به دوازده قسم از آن، همچون تقسیم ارزش به ذاتی و غیری، غایی و مقدمی، ذاتی و الهی، عقلی و شرعی، جایگزینی و غیرجایگزینی، باارزش و بی ارزش و ضدارزش و... اشاره شده است. قلمرو ارزش نیز هر حیطه ای است که ارزش در آن مطرح می شود که در این نوشتار به پانزده قلمرو برای ارزش همچون ارزش های اخلاقی، حقوقی، منطقی، معرفت شناختی، هنری، اقتصادی و... پرداخته شده است. این مقاله سعی دارد استقراء تامی از این سه حوزه در فلسفه ارزش ارائه و آنها را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: ارزش، معانی ارزشی، اقسام ارزش، قلمرو ارزش
  • حسن رهبر صفحات 37-44
    پژوهش حاضر در پی یافتن منابع اصلی آموزه های صدرالمتالهین در میان آثار اوست. نگارنده با روش پژوهش کیفی و توصیفی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای تلاش کرده از لابه لای آثار صدرالمتالهین به این سوال پاسخ گوید که منابع اصلی وی که از آنها در مقام های سه گانه گردآوری، داوری و نظریه پردازی بهره برده، کدام است. اگرچه استفاده صدرالمتالهین از منابع مختلف قطعی است، اما در تعداد و انواع آن بین محققان اختلاف نظرهایی وجود دارد. با وجود این، نگارنده بر این باور است که مبتنی بر بررسی آثار صدرالمتالهین، می توان از هشت منبع به عنوان منابع اصلی او نام برد، که عبارتند از: قرآن و حدیث، فلسفه یونان، فلسفه مشاء، فلسفه اشراق، مکتب اصفهان، عرفان ابن عربی، تفکر کلامی، و آموزه های فلسفی کلامی اسماعیلیه. شناخت صحیح منابع آموزه های صدرالمتالهین به کیفیت و صحت ارزیابی محققان از افکار و نظرات صدرالمتالهین و حکمت متعالیه او می افزاید.
    کلیدواژگان: منابع، صدرالمتالهین، حکمت متعالیه، احصاء
  • هادی خوشنودی *، مرتضی رضایی، سیدابوالقاسم حسینی صفحات 45-52
    در ادله عقلی و نقلی، امانت انگاری نفس مورد تاکید قرار گرفته و احکام و لوازم آن، ازجمله وجوب رد امانت و ضمان در تربیت نفس که مهم ترین سرمایه انسان است، تاثیر بسزایی دارد. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی و کنکاش در آموزه های دینی، در کنار بهره گیری از لوازم امانت انگاری نفس، به این نتیجه رسیده که حفظ نفس، به عنوان یک امانت الهی، واجب شرعی است و نگهداری این ودیعه الهی از رهگذر شناسایی آفات و آسیب ها و مقابله با آن و فراهم سازی بسترها و شرایط لازم برای شادابی و طراوت نفس، میسر است، و نداشتن طراوت نفسانی که در سایه حرکت به سوی خداوند و تقرب به او میسر است با تباهی همراه است. از آفات تهدیدکننده نفس می توان به دوستان و محیط نامناسب، خوشحالی از فزونی مال و داشتن آرزوهای دراز، غفلت، عدم اعتدال در گفتار، افراط در پاسخ گویی به خواسته های نفسانی، ناآگاهی نسبت به نقشه های شیطان نام برد، و از تقوا و مداومت بر یاد خدا، یاد آخرت، انجام تفریحات سالم، و عدم افراط در پرداختن به مسائل معنوی، به عنوان بسترها و شرایط لازم برای شادابی نفس می توان نام برد.
    کلیدواژگان: مانت، نفس، تربیت، آموزه های دینی
  • حسین اسفندیار، حمید کریمی* صفحات 53-62
    از مفاهیم و مبادی بنیادین نظام فلسفی وحدت گرای اسپینوزا، مفهوم «ذات» است. وی برای تبیین حیات عقلانی و چگونگی اختیار آدمی، از قانون ذات سخن می گوید. اهمیت این قانون تا آنجاست که زیربنای بخش سوم تا پنجم کتاب اخلاق را پایه ریزی می کند و در شکل دادن به نظام اخلاقی و وصول به غایت «سعادت انسانی» که مقصود اصلی اسپینوزا از تلاش فلسفی اوست نقش اصلی را ایفا می نماید. ذات از نظر اسپینوزا شامل هویت انسان، غریزه حیوان و طبیعت در نباتات و جمادات می شود. از طرف دیگر علامه طباطبائی، از مفهوم دینی «فطرت» سخن به میان می آورد و آن را بر حسب مفاهیم نظام فلسفی خود، تبیین می کند. فطرت در معنای عام خود به معنای ساختمان ویژه وجودی هر موجودی است و شامل همه موجودات از جمادات تا انسان می شود.
    تحلیل ایشان از «فطرت» با تبیین ذات در منظر اسپینوزا از جهت مفاد و نتایج شباهت های معناداری دارد. اهمیت این رویکرد در آثار علامه از این جهت است که این دیدگاه، آثار مهمی در معرفت شناسی و هستی شناسی دارد و از این جهت قابل مقایسه با «ذات» اسپینوزا است.
    این مقاله به بررسی تحلیلی دیدگاه های این دو حکیم بزرگ می پردازد، و سپس با مقایسه و تطبیق رهیافت های مشترک و نقاط افتراق آنها، سعی می کند گامی در جهت تحقق گفت وگو میان این دو سنت فلسفی بردارد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، اسپینوزا، ذات، فطرت، شاکله وجودی
  • مهری چنگی، سید حسن میردیلمی، مریم خانی* صفحات 63-74
    فلسفه مرگ و اضطراب ناشی از آن، یکی از معماهای حیات بشری و از جمله مسائلی است که گفت وگوهای بسیاری میان متفکران مختلف برانگیخته است. در این میان ابن سینا و فلوطین از جمله فیلسوفانی هستند که نظریات متفاوتی در این باره ارائه داده اند و معتقدند نوع نگاه آدمی به فلسفه آفرینش و معنای زندگی، ارتباط مستقیمی با برداشت وی از مرگ دارد و بدون دستیابی به فلسفه حیات نمی توان درک درستی از مرگ داشت؛ ازهمین رو، میان معنای زندگی و مرگ ارتباط عمیقی وجود دارد. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع معتبر، سعی شده دیدگاه ابن سینا و فلوطین درباره مرگ و زندگی بررسی شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که به باور این دو متفکر، بدون تفسیر انسان و هستی نمی توان معنای درستی برای مرگ یافت و با توجه به تفاوت مبانی نفس شناسی از دیدگاه آنها، به دنبال یک هدف مشترک، که همان رسیدن به خداست، می توان درک متفاوتی از زندگی و مرگ داشت.
    کلیدواژگان: ابن سینا، فلوطین، مرگ، زندگی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taghi Mesbah Pages 5-10
    This paper is a reflection on the Amir al-Mu'minin Ali (as)'s words regarding the characteristics of the true believers and Shiites. Some of the other signs of the true believers are avoiding cruelty even against the enemies, avoiding sin despite friendship, and avoiding undue discrimination toward others. According to the Islamic teachings, the duty of the parents is observing justice and fairness, and avoiding undue discrimination and injustice toward the children; and, on a larger scale, the duty of government is serving all people in society equally. This is because the love of the Ahl al-Bayt (as) has been emphasized by the holy Quran and successive traditions; a love that has been considered in the Quran as a reward of the Messengerhood, and not exclusive to Shiites, but, both Sunni and even Hindu idolaters, are interested in Imam Hussain (as) for example. So, at a lower level, the believers' love towards the Ahl al-Bayt (as) must be applied to the friends and other believers, and even in the form of fairness toward the enemies. This paper explains justice and fairness in the characteristics of the true Shiites in detail.
    Keywords: discrimination, fairness, justice, love, enmity
  • Hamed Shad Pages 11-16
    Proving an immaterial and sensual substance for man, Avicenna has proposed the argument of the Floating Man, claiming that, the existence of the sensual substance is obvious, though he has brought a notification to help us to understand this obvious matter. He did not propose the argument of the Floating Man as an empirical argument, but the presented image of the argument, in addition to the hypothetical realization, has also the ability for realistic and objective realization. His assuming state for body ووووووو neglecting the body and the apparent senses has been realized through "anesthesia drugs" and "sensory deprivation". Using a descriptive-analytical method, this paper show that, the argument just refers to immaterial soul, not the general concept or the imaginary form of the body or actions and internal states or one of the internal organs like the brain.
    Keywords: Avicenna, the Floating Man argument, the human soul, incorporeity of the soul
  • Seyyed Mohammad Hussain Mirdamadi *, Seyyed Ali Malekian Pages 17-26
    The Quranic words, which are the last form of its revealed facts, have their own linguistic and ontological rules. There is a relationship between the words, meanings, and the Truths of the Quran, just as the existence of human being, the existence itself, and the Quran are compatible with each other. Realizing this harmony sheds light on the philosophy of esoteric interpretation and the interpretative method of Sadr al-Muta'allihin, as it opens the horizons toward the methods of understanding the Quran. Using a descriptive method and focusing on the existential issues, this paper studies the status of the word, meaning and the Truths of the Quran from the point of view of Sadr al-Muta'allihin. The findings show that, there is an essential distinction between the Quran and the other texts (both revelatory and humanity), because the Quran has been revealed from the Truth, and it corresponds to the perfect man and the existence. Therefore, the word, meaning (concept) and its Truth, are three existential levels of being, which not only are related to each other, but also jointly coordinated with the entire universe. Conflating the paper's achievements, one
    can understand the logic of the esoteric interpretation of the Quran from Mulla Sadra's works.
    Keywords: Quranic words, Quranic meanings, the Truths of the Quran, esotericinterpretation, man, Qur'an, Sadr al-Muta'allihin
  • Seyyed Mohammad Mahdi Nabavian*, Zuhair Bolandghamatpour Pages 27-35
    The philosophy of value is one of the important domains in the complementary additional philosophy. The discussion of value meanings, types of value, and the domains of value are among the important issues of the "philosophy of value". Using an analytical method, this paper analyzes the meanings, types and the realms of value. Value means the desirability and it derives from the relationship between the seeker and sought, and the concept of the value meanings also refers to the meanings that are used in the logical predicate of value theorems, such as good and bad, right and wrong, should and should not, ugly and beautiful and etc. The value consists of various types in which twelve ones are discussed in this paper such as, essential and non-essential, provider and ultimate, intrinsic and divine, rational and religious, replacement and non-replacement, valuable, valueless and anti-value. The domains of value are also the area where value are raised in which fifteen domains are discussed in this paper, such as ethical, legal, logical, epistemological, artistic, economic, and etc. This paper aims to present and analyze a full induction of these three domains in value philosophy.
    Keywords: value, value meanings, types of value, value domain
  • Hasan Rahbar * Pages 37-44
    Using a descriptive-analytical and desk research method, this paper seeks to find the sources of Sadr al-Muta'allihin's teachings from his works to answer the question that, what were the main sources of his works in three stages of gathering, judging and theorizing. Although Sadr al-Muta'allihin has benefited from various sources, there are disagreements between the researchers in their numbers and types. Nevertheless, the author believes that, based on Sadr al-Muta'allihin's works, eight sources can be named as his main sources, including, the holy Quran, tradition, Greek philosophy, Peripatetic school, Illuminationism, Isfahan school, Ibn 'Arabi's mysticism, theological school, and Ismaili's theological philosophical teachings. Recognizing the sources of the teachings of Sadr al-Muta'allihin increases the quality of the scholars' evaluations toward the views of Sadr al-Muta'allihin in Transcendent Theosophy and the other sources.
    Keywords: Sources, Sadr al-Muta'allihin, Transcendent Theosophy, Statistic
  • Hadi Khoshnoody, Morteza Rezaei, Seyyed Abolqasem Hussaini* Pages 45-52
    Considering the soul as a trust has been emphasized in the intellectual and traditional teachings, and its rules and regulations, including the necessity of returning the trust to its owner, and the bail for its cultivating, which is the most important human capital, has a significant impact. Using a descriptive-analytical method and while focusing on the religious teachings, and utilizing the consequences of considering the soul as a trust, this paper has come to this conclusion that, preserving the soul, as a divine trust, is an obligatory religious duty to all, though protecting this divine gift realizes through the recognition and treatment of its pests and injuries, and providing the basics and conditions for its freshness; besides the fact that neglecting the sensual freshness, which is achieved through moving toward God, is destroyer. Some of the threatening pests of the soul include inappropriate friends and environment, having interest to the property, having long aspirations, neglecting, lack of moderation in speech, extreme response to the desires of the soul, and lack of awareness towards the Satan's plans. On the other side, elements such as piety, remembrance of God, healthy recreation, and avoiding extremism in spiritual matters can be considered as the basics and conditions for the happiness of the soul.
    Keywords: trust, soul, cultivation, religious teachings
  • Hamid Karimi *, Hussain Esfandiar Pages 53-62
    One of the fundamental concepts of the Spinoza's unified philosophical system is the concept of the self-preservation. To explain the rational life and the howness of man's freedom he speaks of the self-preservation rule. The significance of this rule is so much that it forms the basis of the third to fifth sections of his book in ethics, and plays a central role in shaping the moral system and finally achieving human happiness, which are the main purposes of Spinoza in his philosophical efforts. Allameh Tabataba'i, on the other hand, speaks of the religious concept of "nature" and explains it according to its philosophical system. The theory of "nature" in terms of meaning and results has similarities and differences with the self-preservation rule of Spinoza. Due to the significant epistemological and ontological effects of the theory of nature in the works of Allama, this view is comparable to Spinoza's self-preservation rule. Using an analytical method this paper analyzes the views of these two scholars, and then it compares their similarities and differences to take a step toward the realization of a dialogue between these two philosophical traditions.
    Keywords: Allameh Tabataba'i, Spinoza, self-preservation, preserving one's self, nature, existential form
  • Maryam Khani*, Mehri Changi, Seyyed Hasan Mirdilami Pages 63-74
    The philosophy of death and its resulting anxiety is one of the riddles of human life, and it raised ongoing debates among the thinkers. Meanwhile, Avicenna and Plotinus are among the philosophers who have presented different ideas in this regard, but they believe that the human's view of the philosophy of creation and the meaning of life directly impacts his view of death, and without realizing the philosophy of life, one cannot understand the truth of death. Hence, there is a profound connection between the meaning of life and death. Using a descriptive-analytical  method and referring the authentic sources, this paper seeks to study the Avicenna and Plotinus's views on death and life. The findings show that, according to these two thinkers, without  recognizing the relationship between man and the universe, one cannot present a proper meaning of life and death, and given their differences in psychological foundations, through a common goal i.e. reaching God one can get a different understanding of life and death
    Keywords: Avicenna, Plotinus, death, life