فهرست مطالب

دانش ارزیابی - پیاپی 37 (پاییز 1397)

فصلنامه دانش ارزیابی
پیاپی 37 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی احمدی صفحات 7-28
    جرایم خاص کارکنان دولت جرایمی است که تحقق آنها از سوی افراد غیرکارمند متصور نیست و به اعتبار وظایف شغلی و اداری مرتکب پی شبین یشده است؛ رسیدگی به جرایم کارکنان دولت که پیشین های طولانی در حقوق ایران دارد، از حیث صلاحیت با توجه به سمت و مسئولیت کارمند دولت، ناظر بر لایحه مربوط به تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت و طرز تعقیب ماموران دولتی در محل خدمت مصوب سال 1334 حالات متفاوتی دارد. درخصوص این صلاحیت خاص با توجه به تدوین قانون آیین دادرسی کیفری سال 1392 و اصلاحات آن در سال 1394، گرچه برخی موارد مشخص گردیده، لیکن ابهامهایی مطرح است که گاه تشتت نظریات حقوقی را به دنبال دارد. به نظر م یرسد این صلاحیت خاص اعم از آن است که ارتکاب جرم قبل از احراز سمت باشد یا بعدازآن. به هرحال اگر رسیدگی به جرم در زمان تصدی کارمند باشد، این صلاحیت خاص اعمال می شود. همچنین است وقتیکه جرم در زمان تصدی آن شغل ارتکاب یافته باشد و رسیدگی به آن پس از منفک شدن کارمند صورت گیرد. این نوشتار به بررسی ابهامات موجود در این نوع صلاحیت و ارائه پاسخ هایی مقرون به قوانین و مقررات مربوط با عنوان نوآوری های قانون آیین دادرسی کیفری ناظر بر رسیدگی به جرایم برخی مقامات دولتی م یپردازد.
    کلیدواژگان: صلاحیت، جرم، مقامات دولتی، دیوان کیفر، دادگاه کیفری، آیین دادرسی کیفری
  • آیت باقری صفحات 29-46
    افشاگران نقش مهمی در افشای فساد، تقلب، سو ءمدیریت و سایر تخلفاتی دارند که سلامت و امنیت عمومی، درستکاری مالی، حقوق بشر، محی طزیست و حاکمیت قانون را به خطر م یاندازد. با ارائه اطلاعات درباره این بدکردار ی ها، افشاگران به نجات جان های بسیار و جلوگیری از هدر رفتن میلیاردها دلار از بودجه عمومی کمک نموده و درعین حال از رسوایی ها و فجایع ناشی از آن جلوگیری کرد هاند. افشاگران اغلب در معرض خطرات فردی بسیاری قرار دارند. آنها ممکن است اخراج، دستگیر، تحت تعقیب، وارد فهرست سیاه، تهدید و در مواد افراطی، موردحمله قرار گیرند و حتی کشته شوند. ازای نرو حمایت از افشاگران دربرابر رفتارهای ناعادلانه ازجمله انتقا مجویی، تبعیض یا صدمه به حیثیت و آبرو می تواند به عموم مردم برای گزارش تخلفات قوت قلب بخشد و درنتیجه احتمال کشف و مجازات عاملین آنها را افزایش دهد؛ بنابراین حمایت از افشاگران از ابزارهای کلیدی برای تقویت شفافیت و پاسخگویی در دولت و شرکت های خصوصی است. همه معاهدات جهانی و منطق های مبارزه با فساد بر اهمیت حمایت از افشاگران در مبارزه با فساد اذعان دارند و الزاماتی را برای حمایت از آنها مقرر داشته اند. این معاهدات شامل کنوانسیون مبارزه با فساد سازمان ملل متحد (مواد 8، 13 و 33)، کنوانسیون های حقوق مدنی و کیفری مبارزه با فساد شورای اروپا (مواد 9 و 22)، کنوانسیون بین آمریکایی مبارزه با فساد (ماده 8)، کنوانسیون پیشگیری و مبارزه با فساد اتحادیه آفریقا (ماده 5) و کنوانسیون عربی مبارزه با فساد (ماده 10) است. در مقاله حاضر به بررسی وضعیت حقوقی حمایت از افشاگران فساد در ایران و چند کشور منتخب خواهیم پرداخت و برای بهبود و تصویب قوانین حمایت از افشاگران فساد در ایران پیشنهادهایی ارائه خواهد
    شد.
  • محمد جواد حق شناس صفحات 47-61
    مبارزه موثر با فساد مستلزم دانستن ابعاد و حجم آن است. ارتشاء و اختلاس دو نمونه از مهمترین مصادیق فساد در اغلب کشورها هستند که هرساله میلیاردها دلار از دارایی اشخاص حقیقی و حقوقی به خاطر آن، به هدر می رود. ازای نرو دانستن میزان خسارت و هزینه وارد شده در این زمینه حائز اهمیت است. به این منظور روش های مختلفی ازسوی صاحبنظران و پژوهشگران حوزه مبارزه با فساد برای اندازه گیری و برآورد میزان ارتشاء و اختلاس طراحی و معرفی شده است. برخی از این روش ها، ماهیت عینی داشته و برخی دیگر بیشتر مبتنی بر ادراک و ذهنیت شهروندان است. در این نوشتار سعی شده است روش های مختلف انداز هگیری ارتشاء و اختلاس با ذکر مثال های عینی از کشورهای مختلف معرفی گردد.
    کلیدواژگان: فساد، برآورد فساد، ادراک، ارتشاء، اختلاس
  • مهران زالی پو صفحات 63-85
    اهمیت و ضرورت پژوهش درباره جایگاه اداره حقوقی قوه قضائیه در تعیین مجازات، ناشی از جایگاه اداره حقوقی به عنوان یک منبع ارشادی در دسترس قضات در شرایط وضع قانون های آزمایشی و مبهم است. ازآنجاییکه نظری ه های مشورتی یا همان پاسخ به استعلامات، طی روندی قانو نمند و توسط قضات مجرب و دارای سوابق طولانی قضایی انجام می شود، در بین قضات محاکم و دادسراها جایگاه ویژه-ای دارد و همچنین با توجه به اینکه بسیاری از قضات در سا لهای ابتدایی پس از استخدام هستند و هنوز به اندازه کافی تجربه کار قضایی ندارند، از نظریات اداره حقوقی قوه قضائیه به خوبی استقبال میک نند و آنها را در رویه عملی به کار م یگیرند. این درحالی است که نظرات مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه به دلیل احترام به اصل حفظ استقلال قضات لازم الاتباع به شمار نم یروند؛ به علاوه شان و وظیفه اداره حقوقی برطرف کردن مشکلات مربوط به تصمیم گیری قضایی به طور موردی نیست و این نوع نگرش به جایگاه اداره حقوقی، سبب تزلزل جایگاه این نهاد خواهد شد. درهرحال به هر میزان که تعداد استعلام ها بیشتر باشد، عمل به نظریه های اداره حقوقی نیز بیشتر است؛ از طرفی با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 بیشترین تحولات درزمینه مجازات و تعیین مجازات ایجاد گردیده و این تغییر عملا مراجعه به منابع دانشگاهی مرتبط با تعیین قضایی کیفر را ک مرنگ کرده و متعاقبا در این زمینه مراجعه به نظریه های ارشادی اداره حقوقی و استعلام از اداره حقوقی برای حل چالشها و ابهامات قانونی پررن گتر شده است.
    کلیدواژگان: اداره حقوقی قوه قضائیه، تعیین مجازات، تفسیر قضایی، منبع مشورتی، یکپارچگی قضایی
  • حبیب الله فتاحی صفحات 87-96
    در مباحث برنامه ریزی سازمان بازرسی کل کشور طی سالیان اخیر در هر دو حوزه راهبردی و برنامه های سالیانه اقدامات موثری صورت پذیرفته است. بااینحال محور اصلی در این فرآیند، همچنان بر طراحی برنامه ازطریق شناسایی آسیب ها، حوزه های هدف، موضوع یابی و تعیین محیط استوار است. به همین دلیل شناخت چالش های اجرایی به منظور آسیب شناسی و بهره برداری در فرآیند طراحی برنامه ها و به تبع آن اجرای ماموری ت های سازمان، در ارتقای اثربخشی های ضدفساد بازرسی، حائز اهمیت است. این مقاله با تحلیل و ارزیابی نتایج مطالعات صورت گرفته سازمانی و چالش های برنامه های نظارت و بازرسی سازمان طی دهه اخیر، محورهایی را برای اولویت گذاری در تشخیص و تدوین موضوعات ارائه می دهد که امید است در ارتقای فرآیند برنامه ریزی و درنتیجه اثربخشی نتایج فعالیت های سازمان در هردو حوزه نظارت و بازرسی تاثیرگذار باشد.
    نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد اینکه مقاله حاضر با توجه به غلبه جنبه کاربردی آن و نیاز به کنارگذاردن حشو زوائدی در کلام، از چهره یک مقاله مطول خارج شده و ضمن رعایت اختصار تلاش نموده تا با پرداختن به موضوعات اصلی به صورت خلاصه، در کمترین زمان، حداکثر سودمندی را برای اجرا به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اولویت گذاری، موضوع یابی، تعیین محیط، اجرای پیشنهادها
  • آمنه کاشانی صفحات 97-132
    نهادهای آمبودزمانی OIs(3) به عنوان نگهبان حقوق شهروندی و به عنوان واسطه میان شهروندان و نهادهای دولتی، عمل میکنند. درحالیکه وجود این موسسات از مفهوم دولت باز 4 ریشه گرفته، نقش آنها در ارتقای پدیده باز بودن در اداره عمومی، به اندازه کافی شناخته نشده یا مورداستفاده قرار نگرفته است. گزارش حاضر، براساس یک پیمایش، نقش نهادهای آمبودزمانی در سیاست ها و فعالیت های دولت باز را موردبررسی قرار داده است. همچنین توصیه هایی را در این زمینه ارائه می کند که چگونه نهادهای آمبودزمانی با توجه به ارتباط های برجسته خود با مردم و دولت ها، می توانند شفافیت، درستکاری، پاسخگویی و مشارکت ذینفعان را تقویت نمایند؛ چگونه نقش آنها در استراتژ ی ها و ابتکارات ملی دولت باز می تواند تقویت شود؛ و چگونه می توانند به درستی در قلب یک دولت باز قرار گیرند.
    کلیدواژگان: نهادهای آمبودزمانی، دولت باز، شفافیت، پاسخگویی، درستکاری، مشارکتذینفعان
  • اصغر مبارک صفحات 133-150
    در این تحقیق به بررسی رابطه بین اندازه دولت و کیفیت نهادی با رشد اقتصادی در چارچوب مدلی جامع و کامل نسبت به سایر مطالعات پرداخته شده و نیز با رویکرد اقتصادسنجی مد لهای رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی(PSTR) به عنوان یکی از برجسته ترین مدلهای تغییر رژیمی در داده های تابلویی بررسی شده و سعی در مرتفع کردن مشکلات موجود در مطالعات تجربی پیشین را دارد. در این تحقیق از میانگین ساده چهار شاخص آزادی اقتصادی از شاخص های(ICRG)، شش شاخص حکمرانی خوب به عنوان شاخ ص های نهادی، اندازه دولت، شاخص نهادهای تضمین ک ننده اجرای قراردادها و سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه در دوره 2015 - 1995 استفاده شده است. پس از انجام آزمون پایایی متغیرها، از روش حداقل مربعات غیرخطی(NLS) برای تخمین استفاده شده و نتایج حاصل در این گروه از کشورها با رد فرضیه خطی بودن، یک مدل دو رژیمی با اندازه آستان های 1625 / 0و 6251 / 0 را برای شاخص های کیفیت نهادی در کشورهای مورد بررسی پیشنهاد میک ند نتایج تحقیق بیانگر تاثیرگذاری مثبت شاخص های کیفیت نهادی، اثربخشی اندازه دولت،آزادی اقتصادی، سرمایه انسانی و سایر متغیرهای کنترلی بر رشد اقتصادی در کشورهای مورد مطالعه، البته با شدت بیشتر در مقادیر بالاتر از حد آستان های محاسبه شده برای شاخص های کیفیت نهادی، شاخص های آزادی اقتصادی است. علاو ه براین، متغیرهای سرمایه فیزیکی در هر دو رژیم تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، حسن جریان امور، برآورد انتقال ملایم داده های ترکیبی، فساد، رشداقتصادی، G7 وD8
|
  • Ali Ahmadi Pages 7-28
    The specific crimes committed by government employees are crimes that are not expected to be committed by non-employed persons and are based on the credibility of the job and administrative duties of the perpetrator. The crimes of government employees, which have a long history in Iran's law, are of a different nature, depending on the position and responsibility of the state employee, regarding the bill on the establishment of the Criminal Code of the state's employees and the prosecution of public officials at service approved in 1334. Regarding this special jurisdiction, due to the drafting of the Criminal Procedure Code of 1392 and its amendments in 1394, although some cases have been identified, there are some ambiguities that sometimes lead to a variety of legal opinions. However; this special jurisdiction applies if a crime is prosecuted during the occupation. It is also the case when the offense is committed during the occupation and the judicial proceedings are carried out after the employee has been detached. This paper examines the ambiguities of this type of qualification and provides answers to the relevant laws and regulations.
    Keywords: Competence, Criminal Procedure code, public official, crime, offense
  • Ayat Bagheri Pages 29-46
    Whistleblowers play an essential role in exposing corruption, fraud, mismanagement and other wrongdoings that threaten public health and safety, financial integrity, human rights, the environment, and the rule of law. By disclosing information about such misdeeds, whistleblowers have helped save countless lives and billions of dollars in public funds, while preventing emerging scandals and disasters from worsening. Whistleblowers often take on high personal risk. They may be fired, sued, blacklisted, arrested, threatened or, in extreme cases, assaulted or killed. Protecting whistleblowers from unfair treatment, including retaliation, discrimination or disadvantage, can embolden people to report wrongdoing and thus increase the likelihood that wrongdoing is uncovered and penalised. All global and regional treaties aimed at combating corruption have recognised the importance of whistleblower protection to address corruption, and have introduced requirements to protect whistleblowers. This includes the United Nations Convention against Corruption (Articles 8, 13 and 33), the Council of Europe Civil and Criminal Law Conventions on Corruption (Articles 9 and 22 respectively), the Inter-American Convention against Corruption (Article III(8)), the African Union Convention on Preventing and Combating Corruption (Article 5(6)) and the Arab Convention to Fight Corruption (Article 10). In this paper, we will look at the legal status of the protection of Whistleblowers in Iran and several selected countries, and suggestions will be made to improve and ratify the Whistleblower Protection Act in Iran.
    Keywords: Whistleblowers, Protections Act, Reporting Violations andRatification of Acts
  • Dr. Mohammadjavad haghshenas Pages 47-61
    An effective combating with corruption requires knowing its size and aspects. Bribery and embezzlement are two kinds of corruption in most countries, where billions of dollars are wasted for them every year. Therefore, it is important to know the amount of costs incurred for these corruptions. To this end, various methods have been developed by anti-corruption experts to measure and estimate the amount of bribery and embezzlement. Some of these methods are objective but others are based on perception. This paper attempts to introduce various methods of measuring bribery and embezzlement with objective examples from different countries
    Keywords: corruption, measuring corruption, perception, bribery, embezzlement
  • Mehran Zalipoor Pages 63-85
    The importance and necessity of research on the role of the legal department of the judiciary in determining the punishment stem from the position of the legal department as a guiding source available to judges under the conditions under testing and ambiguous laws. Advisory theories, or the same answer to queries, have a special place among judges and prosecutors as they are conducted in a legal process by experienced judges with long judicial records. Also, since many judges are in the early years after recruitment and are still not sufficiently experienced
    in judicial work, they have good view for the opinions of the legal department of the judiciary and apply them in a practical manner. This is while the advisory opinions of the Judiciary's legal department are not considered due to respect for the principle of the independence of the obligatory judiciary. In addition, the status and duty of the legal department are not solving the problems related to judicial decision-making as a case. This kind of attitude to the position of the legal department will undermine the status of this institution. In any case, as the number
    of inquiries is higher, applying the administration's theories becomes more; on the other hand, with the adoption of the Islamic Penal Code in 2013, the most significant developments in the field of punishment have been created and this change substantially reduced the reference to academic resources related to the judicial determination of punishment, and subsequently reference to the guidance theories of the legal department and bureau to resolve the challenges and legal ambiguities became more prominent.
    Keywords: Judiciary Law Office, Determining Punishment, Judicial Interpretation, Advice Source, Judicial Integration
  • Dr. Habibollah Fatahi Pages 87-96
    In the planning discussions of the GIO, effective measures have been taken in both strategic areas and annual programs in recent years. However, the main focus of this process is still on the design of the program through, identifying problems, Target areas, topic searching and determination of the environment. For this reason, recognizing the operational challenges
    for the pathology and exploitation of the program design process and the implementation of the missions of the organization is important in enhancing the effectiveness of anti-corruption inspections. This paper, by analyzing and evaluating the results of organizational studies and the challenges of the organization's monitoring and inspection programs during the last decade, provides the axes for prioritizing the identification and compilation of topics and hopes to be able to improve the planning process and, as a result, the effectiveness of the organization's activities in both areas of oversight and inspection. The point to be made here is that the present article, with regard to the overcoming of its practical aspect, has tried to address the main topics in summary, in the shortest possible time, with maximum usefulness for its implementation
    Keywords: Pathology, Prioritization, topic searching, EnvironmentDetermination, Implementation of Proposals
  • Ameneh Kashani Pages 97-132
    Ombudsman institutions (OIs) act as the guardians of citizens’ rights and as a mediator between citizens and the public administration. While the very existence of such institutions is rooted in the notion of open government, the role they can play in promoting openness throughout the public administration has not been adequately recognized or exploited.
    Based on a survey of 94 OIs, this report examines the role they play in open government policies and practices. It also provides recommendations on how, given their privileged contact with both people and governments, OIs can better promote transparency, integrity, accountability, and stakeholder participation; how their role in national open government strategies and initiatives can be strengthened; and how they can be at the heart of a truly open state.
    Keywords: Ombudsman institutions, Open government, Transparency, Accountability, Integrity, Stakeholder participation
  • Dr.Asghar Mobarak Pages 133-150
    In this research, the relationship between government size and institutional quality with economic growth in the framework of a comprehensive and complete model has been studied in relation to other studies, and also with the econometric approach of Panel Smooth Transition regression model (PSTR) as one of the most prominent models regime modifications have been investigated in panel data and are trying to overcome the problems in previous empirical studies. In this research, the simple average of four indicators of economic freedom of the indicators (ICRG), six good governance indicators as institutional indicators, government size, the index of institutions guaranteeing the implementation of contracts and human capital on the economic growth of the  countries studied in the period 19951995- was used. After performing the reliability test of the variables, the nonlinear least squares method (NLS) was used to estimate and the results in this group of countries were rejected by the linearity hypothesis, a two-regime with a threshold size of 01625/6251,0/ for institutional quality indicators in The research countries suggest that the results of the research shows that the positive effects of institutional quality indicators, the effectiveness of government size, economic freedom, human capital and other control variables on economic growth in the studied countries, however, are more intense than the thresholds calculated for Indicators of institutional quality are indicators of economic freedom. In addition,
    physical capital variables in both regimes have a positive effect on economic growth.
    Keywords: Institutional Quality, Panel Smooth Transition regressionmodel, Corruption, Economic Growth, G7, D8