فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 105 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راه ادویه جدید: رقیب منطقه‏ ای راه ابریشم جدید
    مجتبی تویسرکانی صفحات 1-38

    چین با ارایه ابتکار کمربند - راه در راس بازیگرانی قرار می‏ گیرد که پیوندهای منطقه ‏ای و اتصال میان آسیا و اروپا را دنبال می‏ کنند. اما حضور چین در این عرصه انحصاری نیست و رقابت برای ایجاد زیرساخت در سراسر اوراسیا بازیگران زیادی دارد. هند دیگر غول آسیایی است که به آرامی در طرح‌های عظیم زیرساختی این ابرقاره وارد شده و به‏ دنبال احیای طرح خاموش راه‌گذر ترابری بین‌المللی شمال–جنوب است. راه ادویه جدید، استعاره ‏ای است که بازخیزی هند و رقابت این کشور با چین برای سلطه بر مسیرهای جا به ‏جایی و ترابری کالا و انرژی را روایت می‏ کند. هدف از این مقاله، کشف انگیزه ‏ها و اهداف اصلی هند از احیای راه‏گذر ترابری بین ‏المللی شمال-جنوب (راه ادویه جدید) پس از گذشت حدود 15 سال از راه ‏اندازی آن است. مقاله نشان می ‏دهد که تلاش هند برای بازسازی راه‏گذر بین‏ المللی شمال-جنوب و ترویج راه ادویه جدید در درجه نخست معطوف به اهداف و انگیزه‏ های امنیتی شامل رویارویی با تغییر وضعیت در جامو و کشمیر به‏ نفع پاکستان؛ سلب فرصت‏ های ژیوپلیتیک-ژیواستراتژیک چین در منطقه اقیانوس هند؛ ایجاد فاصله میان پاکستان با همسایگان خود به ‏ویژه افغانستان؛ و پیوند ژیوپلیتیک با شرکای جدیدش در آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی از راه ایران است.

    کلیدواژگان: راه ادویه جدید، راه‏گذر ترابری بین ‏المللی شمال- جنوب، ابتکار کمربند - راه، واقع ‏گرایی ساختاری (نو واقع‏ گرایی) و آسیای مرکزی
  • حوزه های اختلاف میان روسیه و غرب در دوره چهارم ریاست جمهوری پوتین
    علیرضا ثمودی پیله رود صفحات 39-68

    با انتخاب مجدد پوتین در 19 مارس 2018، دوره جدیدی از روابط میان روسیه و غرب آغاز شده است. همزمان با دوره چهارم ریاست جمهوری پوتین، روسیه پیغام‌های متضادی را در مورد روابط با اتحادیه اروپا و آمریکا ارسال می‌کند. با توجه به این که پوتین از سال 1999 به عنوان نخست وزیر در ساختار قدرت حضور داشته است در پایان دوره چهارم ریاست جمهوری خود به اندازه برژنف در قدرت حضور خواهد داشت. در دوره حضور پوتین در کرملین، روابط میان غرب و روسیه، مقاطعی از تنش و همزیستی مسالمت آمیز را تجربه کرده است. در اوایل دهه 90 میلادی این خوش بینی وجود داشت که روسیه به حکومتی دموکراتیک تبدیل خواهد شد و بخشی از چارچوب ارزشی و هنجاری غرب خواهد بود. روسیه پس از پایان جنگ سرد با توجه به تلقی خود به عنوان قدرت بزرگ به دنبال آن بود تا عضوی برابر با سایر کنشگران در نظام بین الملل باشد و مخالف دیکته شدن دستورالعمل از سوی کشورهای غربی و اجبار برای پذیرفتن چارچوب ارزشی و هنجاری آنها بود. با این حال به ویژه از اوایل هزاره سوم برخی موضوع ها و اختلاف نظرها موجب دور شدن دو طرف از یکدیگر و ایجاد تنش در روابط روسیه و غرب شده است. پرسش اصلی مقاله عبارت است از «حوزه های اختلاف میان فدراسیون روسیه و غرب چگونه قابل ارزیابی است؟» فرضیه مطرح شده نیز عبارت است از پندار متفاوت روسیه و غرب نسبت به نظام بین الملل پس از پایان جنگ سرد، تلاش روسیه برای تثبیت جایگاه خود به عنوان قدرتی فراگیر، عدم اعتقاد نخبگان جدید روس به ارزش‌های بنیادین سنتی غربی و عدم پذیرش وجود حوزه های خاص نفوذ روسیه از سوی غرب و مغایرت داشتن رفتار روسیه موجب دور شدن روسیه و غرب از یکدیگر و در نتیجه بروز بحران های مختلف میان دو طرف شده است.

    کلیدواژگان: روسیه، بالکان، قطب شمال، ناتو، جنگ هیبریدی، بحران اوکراین، کنترل تسلیحات و پوتین
  • مدیریت رودخانه‏ های فرامرزی و امنیت در آسیای مرکزی
    مرضیه شیرزادی*، محمدجواد حق ‏شناس صفحات 69-100

    با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، سازوکار متمرکز و بسیار پیچیده تخصیص منابع آبی در آسیای مرکزی به مشکل مدیریت آبی بسیار پیچیده فرامرزی تبدیل شد و ادعاهای دوجانبه حل‏ نشده ‏ای را باقی گذاشت. در چنین شرایطی، رودخانه‏ های فرامرزی به عامل بی ‏ثباتی ملی و منطقه‏ ای تبدیل شدند و با ممانعت از روند اتحاد منطقه ‏ای در آسیای مرکزی، منبع جدیدی از مناقشه میان دولت‏ های ساحلی را به‏ وجود آوردند. علاوه بر دلایل طبیعی و تاریخی، پیوند میان موضوعات آب و انرژی، تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت و پراکندگی ناموزون آن در آسیای مرکزی بر پیچیدگی ‏های امنیتی مساله آب در این منطقه دامن زده است. بر این اساس، پرسش اصلی مقاله حاضر این است که «مدیریت رودخانه ‏های فرامرزی در آسیای مرکزی از زمان استقلال تا به امروز بر چه اصولی مبتنی بوده و چه تاثیری بر امنیت منطقه داشته است؟» یافته ‏های مقاله نشان می‏ دهد که «اصول حاکم بر مدیریت رودخانه ‏های فرامرزی در آسیای مرکزی طی سه دهه گذشته مبتنی بر رقابت، خودمحوری و منافع ملی جداگانه جمهوری‏ های آسیای مرکزی بوده که منجر به کاهش همکاری و افزایش مناقشات محلی و ملی بر سر آب شده است و می‏ تواند به ‏مثابه دلیل غیرمستقیم یا مکمل بی‏ ثباتی امنیتی در آسیای مرکزی به‏ شمار آید».

    کلیدواژگان: منابع آب فرامرزی، مناقشه و همکاری، امنیت، آسیای مرکزی و حوضه آبریز دریای آرال
  • رقابت و واگرایی در سازمان همکاری شانگهای؛ با تاکید بر اختلافات چین-روسیه و هند-پاکستان
    سید مجید قافله باشی صفحات 101-132

    چشم انداز همگرایانه تعمیق همکاری‌ها میان اعضای سازمان همکاری شانگهای طی دو دهه گذشته به ویژه بعد از گسترش جغرافیایی اخیر آن به ‏سمت جنوب آسیا با سیوالات جدی مواجه شده ‏است. جدی‏ ترین و دیرپاترین اختلاف دوجانبه در سازمان همکاری شانگهای میان هند و پاکستان بر سر کشمیر در جریان است. اختلاف در برداشت ‏ها و تفاسیر پکن و مسکو از نحوه عمل در نظام بین ‏الملل کنونی و خواست متفاوت آنها از سازمان همکاری شانگهای - در کنار سایر عوامل- نیز با تاثیر بر ماموریت ‏ها و عملکرد این سازمان می تواند به ‏مثابه یک عامل‌ واگرا عمل نماید. پرسش محوری مقاله این است که «اصلی ‏ترین رقابت ‏های درونی سازمان همکاری شانگهای کدام هستند و چه تاثیری بر انسجام و آینده این سازمان دارند؟» فرضیه به آزمون گذاشته شده این بوده ‏است که «اصلی ‏ترین رقابت ‏ها در سازمان همکاری شانگهای میان چین و روسیه برای تعیین جهت و دستورکار این سازمان و میان هند و پاکستان بر سر مساله کشمیر در جریان است که اولی از طریق پراکندگی در اولویت ‏های سازمان و دومی به ‏واسطه تضعیف پیوندهای امنیتی و دفاعی میان اعضا، ظرفیت های واگرایی در سازمان را تقویت و مانع ارتقای آن در آینده می ‏شود».

    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، منطقه‏ گرایی، آسیای مرکزی، چین، روسیه، هند و پاکستان
  • هژمونی، ژئوپلیتیک و مناسبات چین - آمریکا
    جهانگیر کرمی *، پریسا شاه محمدی صفحات 133-160

    برخی واقعیت ها، داده ها و ادعاهای مطرح شده از سوی صاحب نظران سیاست بین‌الملل نشان می دهد که چین در مسیر قدرتمندی و در پی آن، هژمونی قرار گرفته و خیزش این دولت، چه مسالمت آمیز و چه چالش زا، یکی از موضوعات کلیدی سیاست بین الملل آینده خواهد بود. اما مساله اساسی آن است که چین در این مسیر با چه فرصت ها و موانعی روبه‌رو بوده و به ویژه عنصر ژیوپلیتیک با توجه به محیط راهبردی آن چه تاثیری بر آینده چین دارد. در چارچوب این مساله مهم، پرسش آن است که عنصر ژیوپلیتیک چه تاثیری بر هژمونی چین در آینده دارد؟ با نگاهی به ادبیات نظری و نیز تجربیات جهانی گذشته می توان دریافت که عامل ژیوپلیتیک یکی از عوامل مهم فرصت دهنده و محدودکننده هژمونی است و در مورد چین می تواند به شدت هم مشکل‌ساز و یا گشایش گر شود. نگارندگان این ایده را مطرح می کنند که «نقش آفرینی دو بازیگر رقیب، یعنی آمریکا و چین در بازتعریف و برساختن ژیوپلیتیک نقشی اساسی دارد و این دو کنشگر آن را نه یک عامل سخت جبری، بلکه به عنوان عنصری وابسته به ایده سازی در یک فضای بین الاذهانی می نگرند و اگرچه آمریکا و غرب به طور کلی از جایگاه موثرتری در حال حاضر برای تحقق این امر برخوردارند، اما چین نیز در این خصوص دست بسته نیست و نخواهد بود».

    کلیدواژگان: هژمونی، ژئوپلیتیک، محاصره جغرافیایی، چین، آمریکا و ابتکارهای منطقه ای
  • راهنمای سیاست خارجی ترکیه درآسیای مرکزی
    امین کوشکی *، علی بصیری ‏نیا صفحات 161-190

    با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی آنکارا امید زیادی به ایجاد یک جهان ترک متحد داشت. انتظارات ترکیه در این خصوص به ‏طور عمده بر فرض استقبال جمهوری ‏های آسیای مرکزی از این ایده و درعین حال نامحتمل دانستن فرض احیای قدرت روسیه استوار بود. با این همه نه ایدیولوژی پان‏ ترکیسم و نه نوعثمان ‏گری پیروزی آرمان‏ های این کشور بر واقعیت ‏های منطقه و نظام بین ‏الملل را باعث نشدند. هدف اصلی مقاله، واکاوی زمینه ‏ها و انگیزه ‏های موثر بر تغییر راهبرد سیاست خارجی ترکیه در آسیای مرکزی است. از این رو، مقاله حاضر حول محور این پرسش شکل گرفته ‏است که «راهنمای سیاست خارجی ترکیه در آسیای مرکزی طی سده بیست‏‎ویکم چه تحولاتی داشته ‏است، زمینه ‏ها و انگیزه‏ های موثر بر این تحولات کدام هستند؟» پاسخ اولیه نویسندگان به این پرسش با توجه به شواهد اولیه موجود این بوده است که «راهنمای سیاست خارجی ترکیه در آسیای مرکزی طی سده بیست ‏و یکم تحت تاثیر عدم موفقیت این کشور در کسب دستاوردهای ملموس از حضور در آسیای مرکزی، رد ایدیولوژی پان ‏ترکیسم از سوی جوامع آسیای مرکزی، حضور مستقیم غربی ‏ها در منطقه و شکست ایتلاف نانوشته دولت ترکیه با گولنیست ‏های سردمدار نفوذ مذهبی- ایدیولوژیک ترکیه در آسیای مرکزی به ‏تدریج از آرمان ‏های ملی ‏گرایانه و فعالیت نیابتی از جانب غرب به ‏سمت تعقیب سیاست‏ های واقع ‏گرایانه مستقل سوق یافته است».

    کلیدواژگان: ترکیه، آسیای مرکزی، پان‏ ترکیسم، نوعثمان ‏، گری گولنیسم، سیاست خارجی آرمان‏ گرا و سیاست خارجی واقع‏ گرایی
|
  • New Spice Route: A Regional Rival for New Silk Road
    Mojtaba Touioserkani Pages 1-38

    Introducing of the Belt - Road Initiative, China is being considered as a prior actor pursuing regional ties and a connectivities between Asia and Europe. However, China's presence in this area seems not to be the only one and there is a high competition for building infrastructures across Eurasia. India is one of the Asian giant who is slowly entering the huge infrastructure projects in this continent and seeks the revival of International North-South Transportation Corridor (INSTC). The author argues that the New Spice Route is a metaphor that narrates the revival of rivalry between India and China to dominate the routes of transporting goods and energy. The present literature is to explore the main goals and motivations of India for revitalizing International North-South Transportation Corridor in the direction of New Spice Route that was established around fifteen years ago. Using descriptive-analytical method and library and documentary resources, under the framework of the theory of structural realism, the author tries to show that India's attempt to reconstruct INSTC and to promote the New Spice Route primarily focuses on security objectives and incentives, including a change of status quo in Jammu and Kashmir; stripping China's geopolitical and geostrategic opportunities in the Indian Ocean Region (IOR); establishing a gap between Pakistan and its neighbors, in particular with Afghanistan; and making geopolitical ties with its new partners in Central Asia and South Caucasus via Iran.

    Keywords: New Spice Route, International, North-South Transportation, Corridor, Belt & Road Initiative, China-Pakistan Economic Corridor, Structural Realism, Central Asia
  • Areas of Disagreement between Russia and West During Putin's Fourth Presidential Term
    Alireza Samoudi Pilehroud Pages 39-68

    With Putin's reelection on March 2018, a new era of relations started between Russia and the West. During the period of Putin's presence in the Kremlin, relations between West and Russia have experienced some periods of tension and peaceful concords. In early 1990s, there were prospects about Russia’s becoming a democratic state and becoming part of the normative framework of the West. After the end of the Cold War, Russia sought an equal status in international system and it also was against Western values and normative imposition. The main question of the article is "how the areas of disagreement between the Russian Federation and the West can be assessed?" The author believes that there has been a divergence between Russia and the West’s attitude towards the international system after the end of the Cold War. Russia tries to stabilize its position as a global power ​​and the rejects the existence of its specific spheres of influence that is claimed by the West.

    Keywords: Russia, Balkan, Arctic, NATO, Hybrid War, Ukraine Crisis, Arms Control, Putin
  • Managing Transboundary Rivers and Security in Central Asia
    Marzieh Shirzadi, Mohammad Javad Haghshenas Pages 69-100

    With the collapse of the Soviet Union, the centralized and highly complex mechanism for water resourced allocation in Central Asia turned into a complex cross-border water management problem and left unresolved bilateral claims. Under such a situation, transboundary rivers caused national and regional instability and created a new source of conflict between coastal governments by abandoning regional integration in Central Asia. In addition to natural and historical reasons, the tie between water and energy issues, climate change, population growth and its disparate distribution in Central Asia has exacerbated the security challenges of the water issues in the region. Accordingly, the main question of the present paper is that "On what principles the management of transboundary rivers in Central Asia has been based since the Republic’s independence and how it has affected the security of this region?" The findings of the research, which are descriptive-analytical using documentary and transactional methodology, show that "the principles ruling management of transboundary rivers in Central Asia during the past quarter century have been based on competition, self-orientation and separate national interests of the Republics in Central Asia which have led to local and national conflicts and can be studied as an indirect or complementary source of security instability in Central Asia.”

    Keywords: Transboundary Water Resources, Conflict & Cooperation Security, Central, Asia Aral Sea Basin
  • Rivalry and Divergence in Shanghai Cooperation Organization (Through the lens of China – Russia and India - Pakistan disagreements)
    Seyed Majid Qafelehbashi Pages 101-132

    The perspective of integration and deepening cooperation among SCO members within last two decades, especially after its recent geographical extension towards South Asia, is faced with serious questions. The most long lasting bilateral disagreement in SCO is the issue about Kashmir between India and Pakistan. A divergence of Beijing and Moscow’s perception about international system and their different expectations from SCO – besides some other factors) also has led to disintegration in Shanghai Cooperation Organization. The present article tries to find an answer for the following question: what are the main internal rivalries in SCO and how will they affect its consistency and future? The author addresses the hypothesis that “the rivalry between China and Russia for determining SCO’s approach and outlines as well as the Kashmir dispute between India and Pakistan are the SCO’s main challenges. The former through scattering SCO’s priorities and the latter one through weakening security and defensive relations among the members prevents the Shanghai Cooperation Organization from its future integration and improvement”.

    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, Regionalism, Central Asia, China Russia, India & Pakistan
  • Hegemony, Geopolitics and China -US Relation
    Jahangir Karami, Parisa Shahmohammadi Pages 133-160

    The facts and figures as well as expert reviews of international politics prove that China is in the trend of a power rise as well as hegemony afterwards. The main issue is about the opportunities and obstacles that China will face in this trend, especially from the prism of geopolitics. The question is about the impact of geopolitics on China´s prospect hegemony. Since geopolitics is both an opportunity- maker and restrictive factor for hegemony, it would be both a trouble making and a break ahead for China. This literature not only provides a better understanding of main hindrances that China faces ahead in its power rise, but also serves as a source of explanation for understanding its regional foreign policy instruments. Trying to compose a theoretical framework for the relation between hegemony and geopolitics, the authors have studied possible symptoms of China´s prospect hegemony. China´s Belt - Road Initiative is assessed as an instrument for breaking through its geographical obstacles.

    Keywords: Hegemony, Geopolitics, Geographical Locks, China, the United States, Belt - Road Initiative
  • Turkey's Foreign Policy Outlines in Central Asia
    Amin Kooshki, Ali Basiriniya Pages 161-190

    With the collapse of the Soviet Union, Ankara was very hopeful about the implementation of pan – Turkism. Turkey's expectations in this regard were largely based on the fact that the Central Asian Republics would welcome the idea and at the same time, revival of Russian power was unlikely. Nevertheless, neither the ideology of Pan-Turkism nor Ottomanism led to the victory of its ideals over realities of the region and the international system. The main purpose of this literature is to examine the areas and influential motivations which affect a change of Turkey's foreign policy strategy in Central Asia. Therefore, the present paper addresses the following question: “How Turkey's foreign policy in Central Asia has been affected by developments during the twenty-first century?” The initial response of the authors to this question, based on the preliminary evidence, emphasizes that Turkey's foreign policy outlines in Central Asia during the twenty-first century was influenced by the following factors: a failure to reach tangible achievements through its presence in the Central Asia; the rejection of Pan-Turkism ideology by the Central Asian societies; the presence of the West in the region; and the failure of the unwritten alliance of Turkish government with the Gülenists”. In order to examine the mentioned hypothesis, the theoretical framework of classical neo-realism has been applied.

    Keywords: Turkey, Central Asia, Pan-Turkism, Neo-Ottomanism, Gülenism, Idealism Foreign Policy & Realism Foreign Policy