فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات)
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد پهلوانی زاده* صفحات 1-24
    شبکه های اجتماعی مجازی، امروزه با استقبال فراوانی از سوی کاربران مواجه شده اند و آنان بخش قابل توجهی از ساعات روزانه خود را در این شبکه ها سپری می کنند. در همین راستا برای پی بردن به رابطه میان زمانی که افراد به اینترنت اختصاص می دهند و تاثیرات حضورشان در شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی، پژوهش حاضر با تمرکز بر دانشجویان دانشگاه امام صادق (علیه السلام) به عنوان مورد مطالعه شونده با رویکرد کیفی و روش مشاهده (مشارکتی و غیرمشارکتی) و مصاحبه ساخت نیافته انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بیشترین استفاده دانشجویان از شبکه های مذکور در خوابگاه ها و به هنگام شب و قبل از خواب صورت می گیرد. استفاده از شبکه های مجازی در کلاس درس در رتبه دوم قرار دارد. پژوهش نشان داد که دانشجویان سعی می کنند که در مسجد دانشگاه از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده ای نداشته باشند. براساس پژوهش انجام گرفته، شبکه های مجازی اجتماعی در فراهم کردن تفریح و سرگرمی، فعالیت های هماهنگ کننده (ازجمله انجام کارهای تشکیلاتی، شغل، فعالیت های دینی، مشارکت در فعالیت های سیاسی، گروه شعر)، فراهم کردن اطلاعات درباره رویدادها و شرایط جامعه (ازجمله ورزشی، سیاسی، اقتصادی و...،  دسترسی سریع و موثر و با کیفیت بالا، انتشار سریع و آزادانه اخبار و اطلاعات)، جامعه پذیری (ازجمله ارتباط با خانواده، ارتباط با همسر، ارتباط با دوستان)، کاهش تنش اجتماعی (امکان بیان ایده ها به صورت آزادانه)، تسهیل نوآوری، اقتباس و پیشرفت (همانند موضوعات آموزشی و تحصیلی شامل ارسال مطالب و فایل های درسی، ارتباط با اساتید، انجام تکالیف، اخبار کلاس ها، انگیزه دادن در زمینه تخصصی و کاری دانشجویان) و همچنین غفلت از واقعیت (شامل زمان خواب و استراحت، عبادات، ارتباطات چهره به چهره) در زندگی دانشجویان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: شبکه های مجازی اجتماعی، تلگرام، سبک زندگی، دانشجویان دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
  • مرضیه آذری * صفحات 25-40
    فرهنگ اقتصادی زیربنای توسعه محسوب می شود و زنان در شکل دهی به فرهنگ اقتصادی جامعه نقش مهمی ایفا می نمایند. نقش مربی گری زنان در جامعه موجب می شود تا رفتارها و نگرش های اقتصادی ایشان خصوصا در بعد مصرف، بستر تربیتی را برای توسعه جامعه فراهم نماید. مولفه های اصلی مصرف یعنی سطح مصرف و چگونگی مصرف در بستر خانواده و توسط مادران شکل می گیرد. این مقاله نقش زنان را در شکل گیری فرهنگ اقتصادی مطلوب با توجه به مفاهیم موجود در سیاست های اقتصاد مقاومتی، بررسی نموده است. یافته ها بیانگر آن است که با بهسازی و ارتقاء فرهنگ مصرفی زنان، تولیدگرایی نیز در میان ایشان افزایش می یابد. اصلاح فرهنگ مصرفی و افزایش روحیه تولیدگرایی، زمینه ساز توسعه اقتصادی بوده و این با اهداف سیاست های اقتصاد مقاومتی همسو می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ اقتصادی، مصرف، اقتصاد مقاومتی، تربیت اقتصادی
  • مصطفی صادقین* صفحات 41-62
    دانش شرق شناسی شکلی از دانش درباره «دیگری» است که می توان در ابتدای امر آن را مطالعه و تحقیق درباره جنبه های مختلف شرق مانند زبان، تاریخ، فرهنگ و سیاست دانست. شکل دیگری از شرق شناسی نیز وجود دارد که در واقع توجیه کننده دوران استعمارگری، اروپامحوری و آمریکامرکزی است و به دنبال این است تا از منظری ایدئولوژیک، بین «خود» و «دیگری» تمایزی اساسی قائل شود و برتری خود را نتیجه بگیرد. بهترین راه برای تقابل با دیگری، ایجاد هراس در بین افکار عمومی است. این هراس از دیگری گاه در قالب «آفریقاهراسی» و «ژاپن هراسی» و گاه در قالب «اسلام هراسی»، «شیعه هراسی» و «ایران هراسی» بوده است. پروژه ایران هراسی، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و به ویژه پس از تحولات منطقه در قالب بیداری اسلامی به شدت در حال پیگیری است. ایران هراسی هم از سوی کشورهای غربی و هم در بین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس دنبال می شود. در این راستا می توان گفت که تمامی رسانه های انگلیسی زبان و عربی زبان، اعم از رسانه های دیداری مثل العربیه و الجزیره و رسانه های مجازی مثل سایت های اینترنتی، هم راستا با سیاست های کشورهای خود بوده اند. در این مقاله با تاکید بر پروژه شرق شناسی و مفاهیم مرتبط با آن مثل «خود» و «دیگری» درصدد نشان دادن این هستیم تا ایران هراسی را پروژه ای در مسیر شرق شناسی معرفی کنیم که از مسیر «اسلام هراسی» و «شیعه هراسی» می گذرد.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، اسلام هراسی، شیعه هراسی، انقلاب اسلامی ایران، بیداری اسلامی، ایران هراسی
  • فاطمه رضوانی* صفحات 63-86
    بسیاری از افراد و مکاتب تصور کرده و می کنند که کار زن در تاریخ اجتماعی فرهنگی اسلام منحصر به محیط خانه و خانه داری است و احیانا حضور در برخی شرایط و موقعیت های سیاسی مانند جنگ، مناسک حج و بیعت نیز وجود داشته است، که عرفا اشتغالی در پی ندارد. تفحص دقیق در سیره و تاریخ نگاری های معتبر و گونه شناسی اشتغال زنان در سیره نبوی به خوبی بیان می کند که اگرچه کار طاقت فرسا و مقرون به صرفه زن در خانه برای تقویم نهاد خانواده و پویایی جامعه بسیار مهم وحساس است اما اشتغال او منحصر به این ساحت نمی شود. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با هدف شناخت گونه های شغلی زنان در عصر نبوی که در سیره ایشان هم تبلور داشته است به بررسی نهاد کار زنان در سیره نبوی می پردازد و دستاورد آن احصاء و اثبات حضور زنان در مشاغل اقتصادی، هنری، فرهنگی، کشاورزی، پزشکی و نظامی و تنوع در این حضور می باشد که طبعا شرایط فرهنگی اجتماعی صدر اول اسلام را نیز نمایاند چرا که جامعه و عرف این اشتغال را تایید کرده و مدیریت می کرده است. ضمنا اشتغال زنان با رویکرد اجتماعی و نه چندان اقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، تاریخ اجتماعی زنان، سیره نبوی، اشتغال زنان
  • سیدمحمدحسین میرفخرایی* صفحات 87-100
    اصیل ترین کنش جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین الملل، کنش فرهنگی است و این از آن روست که نظام ما برآمده از انقلابی برخوردار از هویت و اهداف فرهنگی شاخص است. از سوی دیگر، با توجه به مصالح عمومی و نیز تصریح قانون، ارتباط با کشورهای اسلامی و همسایه، باید در اولویت دستگاه دیپلماسی کشور قرار داشته باشد. تحقیق حاضر در صدد است با پیوند دادن کارکردهای فرهنگی دستگاه دیپلماسی با اولویت های اسلامی و منطقه ای سیاست خارجی، دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در منطقه استراتژیک خلیج فارس را به اجمال معرفی کند تا از رهگذر طرح مجدد این موضوع، مجال برای تحقیقات گسترده تر و به روزتر فراهم آید.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی عمومی
  • جواد یداللهی* صفحات 101-126
    امروزه صنایع فرهنگی از جمله صنایع پیشران در جهان است. عمده کشورهای توسعه یافته، آینده اقتصاد و پیشرفت خود را از طریق صنایع فرهنگی می بینند. به عنوان مثال اقتصاد بزرگ آمریکا تا سال 2015 تماما در سیطره صنایع فرهنگی خواهد بود (اندیشکده صنعت و فناوری، 1387، ص. 11). از سویی دیگر با توجه به آنکه صنایع فرهنگی مناسب ترین شیوه برای انتقال و گسترش فرهنگ ملت ها و اقوام است، توجه به آن ضروری به نظر می رسد.  مسئله اصلی ما در این مقاله عبارت است از: صنایع فرهنگی چگونه می تواند در گسترش ارزش ها و عقاید انقلاب اسلامی موثر باشد و چه نقشی را بر عهده بگیرد؟ و مسائل فرعی مقاله نیز چنین صورتبندی می شود: امروزه صنایع فرهنگی در سایر کشورها و شهرهای خارجی چه نقشی را ایفا می کنند و کارکردهای این صنایع چیست؟ در این مقاله به دنبال آن هستیم که نشان دهیم صنایع فرهنگی مطلوب باید ابزاری برای گسترش ارزش ها و عقاید انقلاب اسلامی، که ما از آن به گفتمان انقلاب اسلامی تعبیر کرده ایم، باشد. در این راستا به بررسی اسناد صنایع فرهنگی مربوط به شهرهای خارجی پرداخته ایم. در اسناد صنایع فرهنگی لندن، سنگاپور و ایالت ساسکاچیوان کانادا، توجه به حفظ و گسترش فرهنگ خودی یکی از دلایل اصلی برنامه ریزی و سیاست گذاری گسترده در این حوزه است.  در ادامه مدل مطلوب خود از عناصر صنایع فرهنگی را بیان کرده ایم. در مدل پیشنهادی، صنایع فرهنگی دارای سه بعد پویایی اقتصاد شهری، مشارکتی بودن، مردمی بودن می باشند و محتوای آن در راستای گسترش گفتمان انقلاب اسلامی می باشد. این بدان معناست که این صنایع در محتوا باید ارزش ها و اعتقادات انقلاب اسلامی را گسترش دهند. در این باب استناداتی به سخنان رهبر معظم انقلاب صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، گفتمان انقلاب اسلامی، سیاست گذاری، اقتصاد شهری، مشارکتی بودن، مردمی بودن
|
  • Mohammad Pahlevanizadeh * Pages 1-24
    Virtual social networks are widely welcomed by users and they spend a considerable portion of their daily time in these networks. In order to find out the relation between the time that people devote to the internet and the effects of their presence in social networks on lifestyle , the present study was conducted with a focus on students of imam sadiq(a.s) university as a case study with qualitative approach and observation ( cooperative and non - participative ) and unstructured interviews. The results showed that the most use of these networks is in dormitories and at night and before sleep. Using virtual networks in classroom is second. research shows that students try to use virtual social networks in the university mosque. according to the research, virtual social networks in providing entertainment and entertainment, co-ordinator activities (such as job, job, religious activity, participation in political activities, group of poems), providing information about the events and conditions of society (including sport, political, economic, etc.), socialization (including communication with spouse, communication with friends) and neglect of reality (including time of sleep and rest, prayers, face to face communication) can influence students lives.
    Keywords: Virtual reality networks, telegrams, lifestyle, university students, Imam Sadeq(a
  • Marzieh Azari Pages 25-40
    Economic culture is considered the basis of development, and women play an important role in shaping the economic culture of society. The coaching role of women in society causes their economic attitudes and attitudes, especially in consumption, to provide educational platform for community development. The main uses of consumption, the level of consumption and how the consumption is consumed in the family bed and by mothers. This paper investigates the role of women in shaping the desired economic culture according to the concepts in the resistive economy policies. The findings indicate that, by improving and promoting the culture of women's consumption, production will also increase among them. The modification of consumer culture and enhancing the morale of Productivity is the basis for economic development and this is consistent with the objectives of the resistive economy policies.
    Keywords: minority shareholders, corporate governance system, stock companies, legal system, iran legal system
  • Mostafa Sadeghin Pages 41-62
    Iranophobia; A Project on OrientalismIt is a form of knowledge about "the other" that can be read and studied at the beginning of the matter, and studied the various aspects of the East such as language, history, culture, and politics. There is another form of Orientalism, which, in fact, justifies the period of colonialism, Europe and Central America, seeking to distinguish from the ideological perspective between "self" and "the other" and derives its superiority. The best way to deal with the other is to create panic among the public opinion. The fear of the other in the form of "Africa is fear" and "Japan are afraid" and sometimes in the form of "Fear Islam", "Shiite" and "Iran is afraid". The Iran-Aid project is intensely pursued after the victory of the Islamic Revolution of Iran, and especially after the region's transformation in the form of Islamic awakening.Iran is also followed by a fear of Western and Western countries in the Gulf region. In this regard, it can be said that all English and Arabic media, including visual media like Al-Arabiya and Al-Jazeera and virtual media, such as Internet sites, have been in line with their countries' policies.In this article, with emphasis on Orientalism and related concepts like "self" and "other" to illustrate, Iran is planning to introduce fear as a project in the oriental route, which goes through the path of "fear of fear" and "Shiite phobia".
    Keywords: Orientalism, Fear Islam, Shi&#039, a-terror, Islamic Revolution of Iran, Islamic awakening, Fear of Iran
  • Fatemeh Rezvani Pages 63-86
    Many people and schools have conceived that women's work in the socio-cultural history of Islam is limited to the home and home environment, and it may have existed in some political situations, such as war, ritual of Hajj and allegiance, which does not lead to salvation. the exact investigation of valid and valid studies and typology of women 's employment in the behavior of the prophet clearly states that although the exhausting and cost-effective labor of women at home is very important for family and dynamism of society, his employment is not confined to this realm. This research, using a descriptive-analytical method with the aim of identifying the occupational forms of women in the Prophetic Age, which also crystallized in their sons, examines the work of women in the Prophet's family, and their achievement is to assess the presence of women in economic, artistic, cultural, and agricultural occupations. Medical and military, and variety in this presence, which naturally opens up the conditions of social and cultural development of the first top of Islam, because the society and the custom have approved and managed this employment. Meanwhile, women's employment has been socially and not very economical.
    Keywords: Typology, women's social history, prophetic life, women's employment
  • Seyyed Mohammad Hussein Mirfakhraei Pages 87-100
    The most original action of the islamic republic of iran in the international arena is cultural action, and this is because our system is a revolutionary element with the identity and cultural goals of the index. On the other hand, it should be a priority for the country's diplomacy system with regard to the public interests as well as to stipulate that relation with islamic and neighbouring countries should be a priority. The present study tries to briefly introduce cultural functions of the diplomatic system with islamic and regional priorities of foreign policy, cultural diplomacy of the islamic republic of iran in the strategic gulf region to provide the opportunity for broader and more comprehensive research.
    Keywords: Persian Gulf, Islamic Republic of Iran, Cultural diplomacy, public diplomacy
  • Javad Yadollahi Pages 101-126
    today, cultural industries are among the driving industries in the world. The majority of developed countries see the future of their economy and their progress through cultural industries. For example, the Great American economy will be totally dominated by cultural industries by 2015. on the other hand , considering that cultural industries are the most suitable way to transfer and expand the culture of nations and tribes , attention to it seems necessary. What is our main problem in this article: How can cultural industries be effective in spreading values and ideas of the Islamic Revolution and what role? And what part of this thesis is formulated: Today, what role do cultural industries play in other countries and foreign cities and what is the functions of these industries? In this article we are looking forward to show that desirable cultural industries should be instrumental in spreading the values and ideas of islamic revolution which we have interpreted as islamic revolution discourse. In this regard , we have studied the documents of cultural industries related to foreign cities. in the cultural industry documents of london , singapore and the canadian province of alberta , attention to the preservation and spread of insider culture is one of the main reasons for wide - ranging planning and policy making. Next, we have expressed our model of the elements of cultural industries. In the proposed model, cultural industries have three dimensions of urban economy dynamics, participation, people being and its content in the development of islamic revolution discourse. this means that these industries should expand the values and beliefs of the islamic revolution. In this regard, referring to the words of supreme leader of the revolution.
    Keywords: Cultural industries, the discourse of the Islamic Revolution, policy makers, urban economics, participation, being people