فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 71 (بهمن 1397)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 71 (بهمن 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا علی نقی، محمد حاتمی*، مژگان صلواتی صفحات 755-763
    زمینه
    روی آوردهای مختلف با روش های متفاوت، تلاش در بهبود و درمان اختلال شخصیت مرزی و نشانگان آن داشته اند. در این میان، موثرترین روی آورد، رفتار درمانگری دیالکتیک گزارش شده است.
    هدف
     تعیین اثربخشی رفتار درمانگری دیالکتیک انطباق یافته برای نوجوان درکاهش رفتار خودکشی نوجوانان اقدام کننده به خودکشی دچار نشانگان اختلال شخصیت مرزی بود. 
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری کلیه دختران 15 تا 18 سال  شهر کرج بودند که از بین آنها بر اساس ادبیات پژوهش، 24 نفر  به شرط داشتن تشخیص نشانگان شخصیت مرزی از روانپزشک و حداقل 1 اقدام به خودکشی در 16 هفته اخیر، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. شرایط خروج از پژوهش نیز ابتلا به اختلال روان گسسته وار، رفتار هنجاری، فزون کنشی-کمبود توجه و وجود مشکلات قانونی بودند. گروه آزمایش 16 جلسه آموزش توانش ها و 16 جلسه رفتار درمانگری دیالکتیک گروهی را دریافت کردند و گروه گواه هیچ گونه مداخله روانشناختی دریافت نکرد. ابزار پژوهش شاخص شدت اختلال شخصیت مرزی بود که توسط آرنتز و همکاران در سال 2003 ساخته شده است و شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به آن پاسخ دادند.
    یافته ها
    ارزیابی تحلیل واریانس مختلط نشان داد کاهش میانگین نمرات پس آزمون و پیگیری گروه رفتار درمانگری دیالکتیک، نسبت به گروه گواه دارای تفاوت معنی دار بود(0/001>P).
    نتیجه گیری
    رفتار درمانگری دیالکتیک انطباق یافته برای نوجوان می تواند رفتارخودکشی نوجوانان اقدام کننده به خودکشی مبتلا به نشانگان اختلال شخصیت مرزی را کاهش دهد و در طول زمان ثبات خوبی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، رفتارخودکشی، رفتار درمانگری دیالکتیک، نوجوان
  • سید محمدرضا رضازاده*، هادی بهرامی احسان، محدثه فاضل، مریم فلاح صفحات 765-774
    زمینه
    طلاق یک پدیده اجتماعی، با پیامدهای منفی اجتماعی- اقتصادی و روانشناختی است. نرخ طلاق در سال های اخیر در بسیاری از کشورها و از جمله در کشور ما افزایش چشمگیری یافته است. بررسی علل طلاق می تواند به عنوان نخستین گام در جهت پیشگیری از این واقعه آسیب زا باشد. 
    هدف
    این پژوهش با هدف  بررسی عوامل زمینه ای و علل موثر بر طلاق از دیدگاه متقاضیان طلاق انجام گرفت.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش، مراجعه کنندگان به دو مجتمع قضایی خانواده در شهر تهران و یک مجتمع در شهر یزد بودند. گروه نمونه شامل 314 نفرند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه (فهرست مشکلات زناشویی) محقق ساخته است که شامل اطلاعات جمعیت شناختی و 28 سوال بر اساس مشکلات شایع بین همسران است. روش آماری پژوهش حاضر، استفاده از آماره های توصیفی و دسته بندی عوامل طلاق بر اساس تحلیل عاملی بود.
    یافته ها
    اکثریت متقاضیان طلاق را زنان تشکیل می دهند. بیش از نیمی از افراد، دوره نامزدی نداشته اند؛ بیش از 65 درصد پیش از ازدواج درباره ی همسرشان تحقیق نکرده بودند؛ حدود 30 درصد علیرغم مخالفت والدینشان مبادرت به ازدواج کرده بودند؛ بیش از 55 درصد کمتر از 5 سال زندگی مشترک داشتند و فقط 16 درصد برای حل مشکلاتشان از دیگران کمک خواسته بودند. همچنین به منظور کشف و دسته بندی این دلایل، از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج نشان داد که همه دلایل طلاق را می توان در سه عامل پیش از ازدواج، در حین ازدواج، و دوره ی پایانی زندگی مشترک دسته بندی نمود.این سه عامل عبارتند از: اول عامل علاقه به خانواده؛ دوم: عامل رضایت جنسی، دغدغه تکرارازدواج ؛ سوم: ازدواج تحمیلی، مدت ازدواج.
    نتیجه گیری
    می توان گفت که فقدان آگاهی های مناسب از ازدواج و نیز عدم مهارت کافی در تنظیم روابط زناشویی منجر به ایجاد مشکلات جدی و شرایط نامساعد زندگی می گردد. نتایج این پژوهش می تواند با توجه به مهمترین دلایل طلاق، راهکارهایی را برای تدوین برنامه های آموزشی برای همه زوج ها مخصوصا زوج های جوان فراهم نماید.
    کلیدواژگان: طلاق، عوامل، تحلیل عوامل دلایل طلاق
  • رویا نبی زاده نودهی، احمد برجعلی*، مهناز استکی، نورعلی فرخی صفحات 775-782
    زمینه
    اثربخشی روش های درمان عصب- روانشناختی  بر روی اختلالات عصبی- تحولی از جمله نارساخوانی در بسیاری از پژوهش ها مورد بررسی قرار گرفته است. تاثیر روش های عصب- روانشناختی در کاهش مشکلات زیرگروه های نارساخوانی کمتر بررسی شده است. 
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش دو نیم کره بر خواندن و درک مطلب دانش آموزان  نارساخوان نوع دیداری و شنیداری انجام شد.
    روش
    در این مطالعه از نمونه در دسترس استفاده شد، با روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه، 40  دانش آموز در پایه های دوم و سوم دبستان از فهرست انتظار دو مرکز مشکلات یادگیری انتخاب شدند و بر اساس نمره های نمایه های فهم کلامی و استدلال ادراکی آزمون وکسلر چهار، (وکسلر، 2003) تعداد 20  دانش آموز به عنوان نارساخوان نوع دیداری و 20 دانش آموز به عنوان نارساخوان نوع شنیداری مشخص شدند. سپس دانش آموزان هر نوع نارساخوانی 10 نفر به طور تصادفی در گروه آزمایش و 10 نفر در گروه گواه قرار داده شدند. برای  گروه های آزمایش 16 جلسه آموزشی اجرا شد و گروه های گواه آموزشی دریافت نکردند. قبل و بعد از آموزش، آزمون نارساخوانی نما، (مرادی وکرمی نوری، 1387) اجرا شد. برای تحلیل نتایج از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش نمرات خواندن و درک مطلب گروه های آزمایش (سطح معناداری 0/05) در پس آزمون بود.
    نتیجه گیری
    آموزش دو نیم کره بر خواندن و درک مطلب در هر دو نوع نارساخوانی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش دو نیم کره، خواندن، درک مطلب، نارساخوانی نوع دیداری، نارساخوانی نوع شنیداری
  • ژیلا آهنگرزاده، امین رفیعی پور*، مریم مسلمی، محمد حیدری، آناهیتا نوری نیستانک صفحات 783-792
    زمینه
    پژوهش ها نشان می دهد تنیدگی های شغلی در دراز مدت به فرسودگی شغلی و فزون کاری منتهی می شود. به همین دلیل است که امروزه توجه به محیط  های شغلی و شرایط کار کارکنان امری است که به منظور حفظ سلامت و بهداشت کارکنان مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین آیا آموزش مدیریت چندوجهی تنیدگی می تواند بر فزون کاری و فرسودگی شغلی کارکنان اثر بگذارد؟
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت چندوجهی تنیدگی لرن (بارلو و همکاران، 2001) بر فزون کاری و فرسودگی شغلی کارکنان شرکت داروسازی انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه) بود که از میان کارکنان داوطلب، 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. برنامه چندوجهی مدیریت تنیدگی طی 18 جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفتگی اجرا شد و آزمودنی ها به پرسشنامه اعتیاد به کار WART (رابینسون، 1999) و فرسودگی شغلی MBI (مسلچ، 1981) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که گروه به صورت معناداری روی فزون کاری (0/01 > P) و فرسودگی شغلی(0/01 >P) تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    این بدان معناست که کارکنانی که در برنامه آموزش مدیریت چندوجهی تنیدگی شرکت کردند در متغیرهای کاهش فزون کاری (گرایش های اجباری، کنترل، خودجذبی، ناتوانی در سپردن مسئولیت به دیگران و خودارزشی ضعیف) و فرسودگی شغلی نمرات بهتری در آزمون نهایی اخذ کردند.
    کلیدواژگان: مدیریت چند وجهی تنیدگی، فزون کاری، فرسودگی شغلی، کارکنان
  • سعید اکبری*، علی محمد زنگانه، نادر منصورکیایی، فاطمه عرفانی فر، محسن جلالت دانش، سید محمد شاهورانی، حسن زحمتکش صفحات 793-799
    زمینه
    از مباحث مرتبط با روش های غربالگری سلامت روانشناختی دانش آموزان، مسئله خودگزارشی اختلالات و آسیب های روانی و از طرفی، بومی سازی یک ابزار مبتنی بر الگوی شایع آسیب های روانشناختی دانش آموزان هر جامعه است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس الکترونیکی برای سلامت روانشناختی دانش آموزان دوره متوسطه یکم و دوم بود. از طرفی، به علت مزیت های خودگزارشی در دوره نوجوانی از قبیل اهمیتی که نوجوانان برای شناخت خود قائل هستند، تسریع در گزارش ها و عدم مشاهده برخی نشانگان توسط معلمان و والدین، در این مطالعه از نسخه خودگزارش دهی استفاده شده است.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 1592 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه یکم و 919 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه دوم در استان های البرز، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان رضوی بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار های اولیه محقق ساخته، دارای 144 آیتم برای نسخه دانش آموزان دوره متوسطه یکم و 122 آیتم برای نسخه دانش آموزان دوره متوسطه دوم بود.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی برای هر دو نسخه از مقیاس، یک ساختار 6 مولفه ای را به عنوان بهترین الگو متناسب با مبنای نظری پژوهش نشان داد (0/44 و 0/37 واریانس تبیین شده). ضرایب همسانی درونی خرده مقیاس ها نیز نشان دهنده ی قابلیت اعتماد مناسب مقیاس بود (0/85 تا 0/98).
    نتیجه گیری
    به طور کلی، درستی آزمایی و قابلیت اعتماد قابل قبول نسخه های مقیاس حاضر، حاکی از مناسب بودن این ابزار برای کاربست های غربالگری و پژوهشی در جامعه هدف است.
    کلیدواژگان: مقیاس الکترونیکی، تحلیل عاملی، خودگزارش دهی، سلامت روانشناختی دانش آموزان
  • منیژه فیروزی*، زینب سوری صفحات 801-807
    زمینه
    درد مزمن نشانگانی آزارنده است. مدل های روانشناختی متفاوتی تلاش کردند تا نقش عوامل روانشناختی و اجتماعی را در بروز و حفظ درد مزمن توضیح دهند. دلبستگی یکی از ساختارهای روانشناختی است که احتمالا با درد مزمن مرتبط است.
    هدف
    هدف پژوهش، بررسی اثر پیش بینی کنندگی سبک های دلبستگی بر فاجعه پنداری و شدت درد بیماران مبتلا به درد مزمن بود.
    روش
    مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر روی 120 بیمار درد مزمن (38/3% مرد و 61/7 % زن) صورت گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس از بین بیماران درد مزمنی که در یک مقطع زمانی سه ماهه به کلینیک درد بیمارستان اختر شهر تهران مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. این افراد پرسشنامه های سبک های دلبستگی بزرگسال و فاجعه پنداری را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط معناداری بین سبک های دلبستگی و متغیرهای ملاک در پژوهش حاضر (0/01>P) وجود داشت. در تحلیل رگرسیون نیز تنها سبک های دلبستگی ایمن و دوسوگرا توانستند فاجعه پنداری را در بیماران مبتلا به دردهای مزمن پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سبک های دلبستگی ایمن و دوسوگرا توانست فاجعه پنداری را در بیماران درد مزمن پیش بینی کند، برای تسریع در بهبود وضعیت سلامت بیماران مداخلات ترمیم دلبستگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: درد مزمن، شدت درد ادراک شده، فاجعه نمایی، سبک های دلبستگی
  • حمیدرضا آرمان، زهرا زین الدینی میمند، امان الله سلطانی، حمد الله منظری توکلی * صفحات 809-816
    زمینه
    وجود تفاوت های فردی یادگیرندگان در ابعاد و سبک های مختلف از عوامل تاثیرگذار بر یادگیری است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های یادگیری کلب با ترجیحات فکری در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کرمان انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع طرح های همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه فرهنگیان استان کرمان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1396- 1397 بودند. حجم نمونه 346 دانشجو (238 پسر و 108 دختر) بود که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه ی سبک های یادگیری کلب (1985) و پرسشنامه ی سنجش ترجیحات فکری ندهرمان (1980). داده ها با استفاده از روش های آماری نظیر فراوانی، میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه بین سبک مفهوم سازی انتزاعی با ربع A و ربع D قوی، مثبت و معنادار و با ربع C متوسط، مثبت و معنادار است اما  با ربع B معنادار نیست. رابطه بین سبک تجربه عینی با ربع C قوی، مثبت و معنادار، با ربع D متوسط، مثبت و معنادار است. اما با ربع B و ربع A معنادار نیست. رابطه بین سبک مشاهده تاملی با ربع A قوی، مثبت و معنادار، با ربع B و با ربعC متوسط، مثبت و معنادار است اما  با ربع D معنادار نیست (P<0.01).
    نتیجه گیری
     لذا می توان نتیجه گیری کرد، با آگاه کردن دانشجویان از سبک های یادگیری و ترجیحات فکری شان می توانند موفقیت تحصیلی بیشتری کسب کنند.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، ترجیحات فکری، دانشجویان
  • نادر منیرپور، حسین میرزاحسینی *، هدی لاجوردی صفحات 817-821
    زمینه
    یکی از مهمترین طرحواره ها در علم روانشناسی طرحواره رهاشدگی است. پژوهش های مختلفی به بهبود طرحواره های ناسازگار پرداخته اند، اما پژوهشی که به مقایسه فعال سازی سه روش تجسم سازی ذهنی، تجسم سازی تخیلی و ارائه تصاویر در فعال شدن طرحواره رهاشدگی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی پرداخته باشد، مغفول مانده است.
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه کارآمدی فعال سازی سه روش تجسم سازی ذهنی، تجسم سازی تخیلی و ارائه تصاویر در فعال شدن طرحواره رهاشدگی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع طرح عاملی دو راهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بود که در سال تحصیلی 96 95 در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل بودند. به این صورت که از طریق پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی و براساس نمرات آنان در این پرسشنامه 80  نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی، فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره ناسازگار اولیه یانگ و پرسشنامه اضطراب بک بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چندراهه نشان داد که روش تجسم سازی تخیلی نسبت به روش ارائه تصاویر نقش کارآمدتری در فعال سازی طرحواره رهاشدگی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی دارد.
    نتیجه گیری
    این بدان معنا است که از روش تجسم سازی تخیلی می توان برای فعال کردن طرحواره رهاشدگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجسم سازی ذهنی، تجسم سازی تخیلی، طرحواره رهاشدگی، اختلال شخصیت مرزی
  • سمیه عباسی، فریده دوکانه ای فرد *، عبدالله شفیع آبادی صفحات 823-829
    زمینه
    بهبود رضایت زناشویی و انسجام خانواده جانبازان به دلیل هشت سال دوران جنگ و مشکلات جسمی و روانی آنان از اهمیت بالایی برخوردار است. تحقیقات اثربخشی درمان هیجان محور و درمان شناختی رفتاری را بر بهبود عملکرد خانواده در جوامع آماری مختلف اثبات کرده است.
    هدف
    لذا این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان محور و درمان شناختی رفتاری بر انسجام خانوادگی و رضایت زناشویی همسران جانباز شهرستان خرم آباد انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، نیمه آزمایشی همراه با پس آزمون و پیگیری و نمونه 60  نفر از همسران جانباز بود که به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول، 10 جلسه درمان هیجان محور و گروه آزمایش دوم، 8 جلسه درمان شناختی رفتاری دریافت کرده و گروه گواه در لیست انتظار قرار داده شد. ابزار پژوهش پرسشنامه انسجام خانواده سامانی (1381) و رضایت زناشویی انریچ (1998) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل وریانس اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مرحله پس آزمون هر دو مداخله به صورت معناداری باعث افزایش انسجام خانواده و رضایت زناشویی شدند (0/05<p). در مرحله پیگیری گروه درمان هیجان محور پایداری اثر داشته، ولی نسبت به پس آزمون معنادار نمی باشد (001>p).
    نتیجه گیری
    بنابراین، می توان از درمان شناختی رفتاری و درمان هیجان محور در جهت بهبود انسجام خانواده و رضایت زناشویی جانبازان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درمان هیجان محور، درمان شناختی رفتاری، انسجام خانواده، رضایت زناشویی، جانباز
  • سمیه سبزمنش جعفری*، فضل الله میردریکوند، مسعود صادقی صفحات 831-836
    زمینه
    دانش آموزان به عنوان یکی از مهمترین گروه های هدف آموزش رفتاری، بخش عظیمی از جامعه امروز ما را تشکیل می دهند.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر پذیرش اجتماعی و اعتیاد اینترنتی در دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه دوم شهر کرمانشاه انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای تعداد 30 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه اعتیاد اینترنتی (یانگ، 1998) و پرسشنامه پذیرش اجتماعی (کراون و مارلو، 1996) می باشند. قبل از انجام مداخلات پیش آزمون در خصوص هر دو گروه اجرا شد؛ سپس جلسات آموزش مهارت های زندگی به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای، در طول سه ماه در خصوص گروه آزمایشی اجرا گردید، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. بعد از اتمام جلسات پس آزمون از هر دو گروه به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که آموزش مهارت های زندگی باعث کاهش اعتیاد اینترنتی و افزایش پذیرش اجتماعی گروه آزمایش گردید (0/01>P).
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی بر پذیرش اجتماعی و اعتیاد اینترنتی تاثیر معنی دار دارد
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، پذیرش اجتماعی، اعتیاد اینترنتی
  • پگاه حسن پور*، علیرضا آقایوسفی، احمد علیپور، محسن ضمیر صفحات 837-848
    زمینه
    با توجه به تغییرات در DSM و در نظر گرفتن رویکرد ابعادی به جای رویکرد طبقاتی این سوال مطرح است که آیا درمان فراتشخیصی بر درمان اختلال اختلال وسواس- ناخودداری موثر است؟
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی بر بهبود، تحمل ابهام، کارکرد اجرایی (دقت و زمان) و حافظه در بیماران با اختلال وسواس- ناخودداری انجام شد.
    روش
    از میان افراد مبتلا به اختلال وسواس- ناخودداری مراجعه کننده به مراکز خدمات روانشناختی قزوین 40 بیمار با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفری (گروه تحت درمان فراتشخیصی و گروه گواه) قرار گرفتند و پرسشنامه های وسواس ییل براون(گودمن، پریس و همکاران، 1989)، مقیاس تحمل ابهام)مکلین، ،2009) ، آزمون فراخنای حروف و ارقام (وکسلر، 1987) و آزمون استروپ (استروپ، 1935) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که درمان فراتشخیصی به طور معناداری باعث بهبود تحمل ابهام، کارکرد اجرایی (دقت و زمان) و حافظه در افراد مبتلا به اختلال وسواس-ناخودداری شده است (0/001>p).
    نتیجه گیری
    رویکرد فراتشخیصی در درمان با مدنظر قرار دادن رویکرد ابعادی و هدف قرار دادن سازه های فراتشخیصی می تواند در بهبود علایم OCD اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس- ناخودداری، درمان فراتشخیصی، تحمل ابهام، کارکرد اجرایی، حافظه
  • نوشین اصلاحی، مختار عارفی*، سعیده سادات حسینی، حسن امیری صفحات 849-856
    زمینه
    یکی از نابهنجاری های زناشویی که موجبات مشکلات روانی، بی تفاوتی و طلاق زوجین می شود، تعارض زناشویی و در نتیجه عدم هماهنگی بین زوجین است. اثربخشی رویکردهای هیجان مداری و شناختی - سیستمی گاتمن بر متغیرهای مختلفی تایید شده است اما هماهنگی زناشویی مورد غفلت واقع شده است.
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین و مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و شناختی - سیستمی گاتمن بر هماهنگی زوج های  متعارض بود.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی زوج های  متعارض مراجعه کننده به مراکز  مشاوره و روانشناسی خصوصی منطقه 2و 5 شهر تهران در  سال 1397 تشکیل دادند. از این جامعه، 60  نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی در سه گروه  (20 نفری) آزمایشی 1 و 2 و گواه جایگزین شدند؛ برای هر سه گروه پیش آزمون پرسشنامه هماهنگی زناشویی (زو و لای، 2004) اجرا شد، سپس طرح مداخله زوج درمانی هیجان مدار جانسون برای گروه آزمایش 1 و زوج درمانی سیستمی گاتمن برای گروه آزمایش 2 اجرا شد اما برای گروه گواه، هیچگونه مداخله ای اعمال نشد؛ نتایج با روش آنالیز کواریانس در سطح 5 درصد تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آنالیز کواریانس نشان داد که هر دو زوج درمانی هیجان مدار و سیستمی بر افزایش هماهنگی زوجین متعارض تاثیر معنی داری دارند (0/001p<). نتایج آزمون تعقیبی نیز نشان داد که اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بیشتر از زوج درمانی سیستمی است (0/001p<).
    نتیجه گیری
    می توان به منظور افزایش بهتر هماهنگی زناشویی از رویکرد زوج درمانی هیجان مدار بهره جست.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، هیجان مدار، شناختی - سیستمی، هماهنگی زناشویی، تعارض زناشویی
|
  • Alireza Alinaghi, Mohammad Hatami*, Mojgan Salavati Pages 755-763
    Background
     Different treatments have tried different ways to improve and treat borderline personality disorder and its syndrome. Meanwhile, the most effective way have reported dialectic behavior therapy.
    Aims
    The aim was determination of effectiveness of dialectical behavior therapy on suicide behavior in suicidal adolescent with borderline personality syndrome.
    Method
    This syudy used a two group pre-test, post test with follow-up quasi–experimental design. The statistical population was all girls aged 15-18 years old in kara, among them 24 girls selected using available sampling that psychiatrist had distinguished that they suffered from Borderline personality syndrome and had at least one suicide attempt in 16 weeks ago. They were placed in experimental and control groups randomly. also Condition of exit from this research we suffering of psychotic disorder, conduct disorder, attention deficit hyper activity disorder and legal problems. The experimental group recived 16 sessions skill training and 16 sessions dialectical behavior therapy adapted for Adolescent and the same time control group didn’t receive any kinds of psychotherapy. Instrument of research was Borderline Personality Disorder Severity Scale, that is made by Arentz & et al at 2003 and participants responded it in pre-test, post-post-test and follow-up.
    Results
    Analysis of mixed variance showed that decrese of means scores in post- test and follow-up have been significant at Dialectical behavior therapy group compare with control group (p≤0/001).
    Conclusions
    Dialectical behavior therapy adapted for adolescents can reduce suicide behavior in suicidal adolescents with borderline personality syndrome and this result can be stable during the time.
    Keywords: Borderline personality disorder, Suicide behavior, Dialectical behavior therapy, Adolescent
  • Seyed Mohammad Reza Rezazadeh*, Hadi Bahrami Ehsan, Mohadeseh Fazel, Maryam Fallah Pages 765-774
    Background
    Divorce is considered as a event with social – economic and psychological consequences. In the recent years, the rate of divorce increased in many countries and in our country. Studying the reasons of divorce is the first step for prevention of this pathological events.
    Aims
    the aim of current research was investigating the factors and causes of divorce from point of couple’s view that had referred to judicial courts. Mothod: The sample contained 314 persons who were selected according to the convenience sampling procedure. The questionnaire contained demographic and checklist of marital problems of couples with 28 items was made by authors of this article. The method was descriptive and classifying the problems with factor analysis.
    Reaults
    women were the majority of divorce requesting; more than half of the persons had not the candidate period; more than %65 of persons had not any investigation about their spouses before marriage. About %30 of persons married in spite of disagreement of their parents. More than %55 of persons had lived together less than 5 years; only %16 of couples had sought help from other for solving their marital problems. For classifying divorce factors, exploratory factor analysis revealed 3 factors as follows: First, interesting to family; second, sexual satisfaction-preoccupation with new marriage in future; third, imposed marriage-duration of marriage.
    Conclusion
    The results showed that lacking enough information necessary for marriage in couples and lacking marital skills for managing marital relationship, may cause important problems and maladaptive situation of living for couples. Finding of this research can be useful for giving guidance for especially  new married couples, and all spouses.
    Keywords: Divorce, Divorce factors, divorce factors analysis
  • Roya Nabizadeh Nodehi, Ahmad Borjali*, Mahnaz Esteki, Noorali Farrokhi Pages 775-782
    Background
    The effectiveness of neuropsychological therapeutic methods on neurodevelopmental disorders, including dyslexia, has been reviewed in many researches. the effectiveness of neuropsychological treatment methods on reducing dyslexia subtypes problems have been less studied.
    Aims
    The objective of present research was to study the effectiveness of two-hemisphere training on reading and comprehension of visual and auditory types of dyslexic students.
    Method
    In this study an accessible sample was used. Using semi-experimental method and pretest-posttest design with control group, 40 elementary students in grades two and three from waiting lists of two learning disorders center in Tehran were selected and from this population, according to scores obtained in, verbal comprehension and perceptual reasoning indexes of Wechsler test-fourth edition (Wechsler, 2003), 20 students were identified as visual dyslexic and 20 students as auditory dyslexic. Then 10 students were included randomly in experimental and 10 students in control groups. Experimental groups were exposed to 16 training sessions and control groups didn’t receive any training. Before and after training, (NEMA) dyslexia test (Moradi & Kormmi Nouri, 2008), was performed for all groups. In order to analyze test results, multivariate covariance analysis test was utilized.
    Results
    Results suggest that posttest scores of experimental groups in reading and comprehension increased significantly (0.05 level of significance)
    Conclusions
    two-hemisphere training was effective on reading and comprehension of both types of dyslexia.
    Keywords: two-hemisphere training, reading, comprehension, visual dyslexia, auditory dyslexia
  • Zhila Ahangarzadeh, Amin Rafiepoor*, Maryam Moslemi, Mohammad Heydari, Anahita Nouri Neyestanak Pages 783-792
    Background
    Research shows that occupational stresses lead to burnout and workaholism in the long run. That is why occupational environments and working conditions are the focus of attention today in order to maintain employee and well-being. So does taking a multifaceted approach to stress management affect employees' workaholism and burnout?
    Aims
    The current research was carried out with the aim of investigating the effectiveness of taking LEARN multifaceted to stress management (Barlow et al. 2001) in the workaholism and burnout of employees in a pharmaceutical company in Tehran.
    Method
    research method was a quasi-experimental design (pre-test and post-test with a control group), where 30 employees were randomly assigned into two groups of experimental (N=15) and control (N=15). The multifaceted stress management program was conducted during 18 weekly 90-minute sessions and the subjects answered workaholism Scale WART(Robinson, 1999) and burnout MBI (Maslach, 1981).
    Results
    The results of single-variant covariance analysis indicated that the program had a significant effect on workaholism (P<0.0.1) and burnout (P<0.01).
    Conclusions
    This suggests that the employees who had participated in the multifaceted stress management program gained better scores in the final exam in terms of the variables related to workaholism (compulsive tendencies, control, self-absorption, inability to delegate and impaired self-worth) and reduction in their burnout.
    Keywords: multifaceted stress management, workaholism, burnout, employees
  • Saeed Akbari*, Alimohammad Zanghane, Nader Mansourkiayi, Fatemeh Erfanifar, Mohsen Jalalat Denesh, S. Mohammad Shahvarani, Hasan Zahmatkesh Pages 793-799
    Background
    Due to the great importance of mental health students screening and lack of an appropriate native tool that was prepared based on prevalent psychopathological problems in students, making appropriate tool seems necessary.
    Aims
    the aim of the present paper was to develop and examine the psychometric properties of electronic mental health assessment device for high school students-first high school students form and second high school students form. On the other hand, due to the advantages of self-report form in adolescence, such as that adolescents emphasize on self-knowledge, the acceleration in reports and the lack of observation of certain symptoms by teachers and parents, the self-report version was used in this study.
    Method
    The sample includes 1592first high school students and 919 second high school students of high school students of Alborz, Kermanshah, Eastern Azerbaijan, Sistan & Baluchistan, Fars, and Khorasan- Razavi that were selected by random sampling. First high school self-report form and second high school self-report form consists of 144 and 122 items respectively.
    Results
    Exploratory factor analysis for both versions of the scale showed a 6-component structure as the best model fitting to the theoretical basis of the research. Also the internal consistency coefficients of the subscales showed the reliability of the scale.
    Conclusions
    In general, psychometric properties of both two scales indicated that they are suitable for screening and research.
    Keywords: Electronic scale, Factor analysis, Self-report, First, second high school student’s mental health
  • Manijeh Firoozi*, Zeinab Souri Pages 801-807
    Background
    Chronic pain is a burdensome symptom. Different psychological models have been proposed to explain the role of psychological and social factors in developing and maintaining chronic pain. Attachment is a psychological construct of possible relevance in chronic pain.
    Aims
    The aim of the present study was to examine the effect of predicting attachment styles on pain catastrophizing in patients with chronic pain.
    Methods
    In a descriptive-correlational study, convenience sampling was used to select 120 chronic pain patients from pain clinic of akhtar hospital in Tehran, Iran during three months. The participants completed a demographic questionnaire, Adult Attachment Inventory, Pain Catastrophizing Scale. Data was analyzed using Pearson's correlation and step by step regression models.
    Results
    The correlations between attachment styles & depending variables in this study were significantly (P<0/01). Based on the results of regression analysis, secure and ambivalent attachment styles was able to predicted pain catastrophizing in patients with chronic pain.
    Conclusion
    According to the results of the present study, it can be concluded that secure and ambivalent attachment styles can predict pain catastrophizing. Considering these variables may be important in the processes of prevention, diagnosis and treatment reparation of attachment, as well as promoting mental health in patients with chronic pain.
    Keywords: chronic pain, acceptance of pain, catastrophizing, pain self-efficacy, attachment style
  • Hamidreza Arman, Zahra Zeinaddini Meymand, Amanollah Soltani, Hamdollah Manzari Tavakoli * Pages 809-816
    Background
    The individual differences between learners in different dimensions and styles are factors influencing learning.
    Aims
    The present study was conducted to investigate the relationship between Kolb's learning styles and intellectual preferences in the students of Kerman University of Medical Sciences in Kerman.
    Method
    The design of the research is a correlation model. The statistical population of this study was all female and male students of Farhangian University of Kerman province. The sample size was 346 students (238 males and 108 females) who were selected by stratified sampling method. The research tools were Kolb's Learning Style Questionnaire (1985) and Nadoraman's (1960) Preference Questionnaire. Data were analyzed using statistical methods such as frequency, mean, standard deviation and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The results showed a positive and significant relationship between abstract conceptualization style with A quadrant and D quarter, and positive and meaningful with mean C quarter, but not significant with quarter B. The relationship between the style of experiential experience with strong, positive, and meaningful C quadrants is positive and meaningful with the medium of D quarter. But with quarter B and quarter A it is not meaningful. The relationship between the observational view style and the A quarter is A, strong, positive and significant, with a quarter B and a moderate C quarter, is positive and significant, but not significant with D quarter(P<0.01).
    Conclusions
    So recognize to learning styles and intellectual preferences in students can achives academic achievement.
    Keywords: learning styles, intellectual preferences, students
  • Nader Monirpour, Hoda Lajavardi, Hosein Mirzahoseini * Pages 817-821
    Background
    One of the most important schemas in psychology is the abandonment scheme. Various researches have been dedicated to improving maladaptive schemas, but research has been neglected in comparing the activation of three methods of visualization, imaginary imagery, and presentation of images in activating the release scheme in people with borderline personality disorder.
    Aims
    The aim of this study was to compare the activation efficiency of three methods of visualization, imaginative visualization and presentation of images in the activation of the abandonment scheme in subjects with borderline personality disorder.
    Method
    The research method was two-way factor design. The statistical population consisted of all female students of Islamic Azad University of Qom who studied at the undergraduate level in the academic year 96-95. In this way, 80 persons were selected through the questionnaire of borderline personality disorder and they were randomly assigned to three groups of experiment and control. The instruments used were borderline personality disorder, short form of Young's early maladaptive Scale and Beck Anxiety Inventory.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance showed that fuzzy visualization method is more effective in activating the abandonment scheme in people with borderline personality disorder than image presentation method.
    Conclusions
    This means that the imaginary imagery method can be used to improve the embedding schema.
    Keywords: Mental imagery, imaginary imagination, abandonment schema, borderline personality disorder
  • Somayeh Abbasi, Farideh Dokaneifard *, Abdollah Shafiabadi Pages 823-829
    Background
    Improving marital satisfaction and family cohesion of the veterans' family is important because of eight years of war and their physical and psychological problems. The research has proven the effectiveness of emotion-focused therapy and cognitive-behavioral therapy on improving family functioning in different statistical societies.
    Aims
    Therefore, the purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of emotionally focused therapy and cognitive behavioral therapy on family cohesion and marital satisfaction of veteran' wives in Khoramabad city.
    Method
    The method of present study was quasi-experimental with post-test and follow-up. The sample, including 60 veteran' wives in were selected in available manner and were assigned randomly into two experiment and one control groups (each group 20 persons). The first experiment group received 10 emotionally focused therapy sessions and the second the same numbers for cognitive behavioral ones and control group were placed in waiting list. Tool used in this study was included family cohesion (Samani,1381) and marital satisfaction  (Enrich, 1989) questionnaires. Data were analyzed using analysis of used repeated masseur variance.
    Results
    In posttest phase, Interventions increased the family cohesion and marital satisfaction significantly (p>0.05). Also, the emotional therapy group has sustainability effect in the follow-up stage, but it isn’t significant compared to post-test (p<001).
    Conclusions
    So, emotionally focused therapy and cognitive behavioral therapy can be utilized for improving family cohesion in veterans.
    Keywords: Emotionally Focused Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, Family Cohesion, Marital Satisfaction, Veteran
  • Somayeh Sabzmaneshjafari*, Fazlolah Mirderikvand, Masoud Sadeghi Pages 831-836
    Background
    Students as one of the most important target groups of behavioral education constitute a large part of our society today.
    Aims
    The present was aimed to investigate the effect of teaching life skills on social acceptance and Internet addiction in second grade secondary school students in Kermanshah.
    Method
    The research method was quasi-experimental with pre-and post design with control group. Using a multi-stage random cluster sampling, 30 of them were selected as the sample and they were randomly divided into control and experimental groups of 15 subjects. The instruments of this research were Internet addiction (Yang, 1998) and Social Acceptance Questionnaire (Crown & Marlow, 1996). Before the intervention, pretest was performed for both groups. Then, life skills training sessions were performed for 10 sessions of 60 minutes, during the three months in the experimental group, but the control group did not receive any interventions. After the end of the sessions, after-test was performed from both groups.
    Results
    Results obtained from multivariate covariance analysis indicated that life skills training reduced Internet addiction and increased social acceptance in the experimental group (P<0/01).
    Conclusions
    the Life skills training has a significant effect on social acceptance and online addiction.
    Keywords: Life skills, Social acceptance, Internet addiction
  • Pegah Hasanpoor*, Alireza Agha Yousefi, Ahmad Alipoor, Mohsen Zamir Pages 837-848
    Background
    Given the changes in DSM and the consideration of dimensional variation, instead of category approach, the question arises as to whether transdiagnostic therapy is effective in the treatment of OCD?
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of transdiagnostic treatment on ambiguity tolerance, executive functions (accuracy and time) and memory in patients with obsessive-compulsive disorder (OCD).
    Method
    40 patients were selected by purposeful sampling method and randomly assigned to 2 groups of 20 subjects (transdiagnostic treatment group and control group). The tools used in the present study were: Yale Brown Obsessive Compulsory Inventory )Goodman, Price et al. 1989(, McLean ambiguity tolerance scale)McLain 2009), and Letter–Number Sequencing(Wechsler,1987) and Stroop test )Stroop,1935).
    Results
    The results showed that transdiagnostic treatment significantly improved ambiguity tolerance, cognitive emotion regulation, executive functions (accuracy and time) and memory in patients with OCD (p<0/001).
    Conclusion
    transdiagnostic approach in treatment by considering the dimensional approach and targeting of diagnostic structures can be effective in improving the symptoms of OCD.
    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, transdiagnostic treatment, ambiguity tolerance, executive functions, memory
  • Noushin Eslahi, Mokhtar Arefi*, Saeedeh Alsadat Hoseini, Hasan Amiri Pages 849-856
    Background
    One of the marital abnormalities that causes psychological, inferiority and divorce is marital conflict, resulting in a lack of harmony between couples. The effectiveness of Emotion-focosed and Gottman's cognitive-systems approaches has been confirmed on various variables, but marital Harmony has been neglected.
    Aims
    The purpose of this study was to determine and compare the effectiveness of Emotionally Focused Couple Therapy and Gottman’s Systemic Couple Therapy on marital harmony in conflicting couples.
    Method
    This research was a semi-experimental design with pre-test-post-test design with two experimental and one control groups. The statistical population of this study was all conflicting couples referring to counseling centers and private psychology in the 2nd and 5th areas of Tehran in 1397. From this community, 60 people were selected and randomly assigned to three groups (20 subjects): Trial 1 and 2, and the test. For each of the three groups, a questionnaire (Xu and lai, 2004) was used for pre-test, and then an emotional couple therapy program Johnson circuit was used for experimental group 1 and Gutmann System Couple Therapy for experimental group 2, but no intervention was used for the control group; the results were analyzed using covariance analysis at 5% level.
    Results
    The results of covariance analysis showed that both excited and systemic couples had a significant effect on increasing the coordination of couples (p<0/001). The results of post hoc test showed that the efficacy of excited couple therapy was more than systemic paired therapy (p<0/001).
    Conclusions
    It is possible to use an emotional-couple therapy couple therapy to improve marital coordination.
    Keywords: Couple Therapy, Emotion-focosed, Cognitive-System, Marital Harmony, Marital Conflict distress