فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و هفتم شماره 3 (پیاپی 219، خرداد1398)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هفتم شماره 3 (پیاپی 219، خرداد1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فهیمه قطبی زاده، مریم دل دار، تهمینه اعزازی*، زهرا پناهی صفحات 142-145
    زمینه و هدف
    نگاه حرفه ای به مقوله آموزش با توجه به رشد فزآینده دانش فنی آموزش در حیطه آموزش پزشکی ضروری می باشد. هدف این مطالعه بررسی اثر آموزش به شیوه تئوریک و سمیولوژیک مباحث کف لگن در آموزش دستیاران رشته جراحی زنان و زایمان در دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی در 66 نفر از دستیاران تخصصی رشته زنان و زایمان سال سوم و چهارم دانشگاه علوم پزشکی تهران در اسفند 1395 تا فروردین 1396 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل یک پرسشنامه، شامل 19 سوال چهار گزینه ای در مورد مبحث آناتومی کف لگن بود. ابتدا پرسشنامه ها تحت عنوان آزمون پیش آزمون در اختیار دستیاران بالینی قرار گرفت، سپس کلاس آموزشی تئوری و عملی آناتومی کف لگن توسط اساتید و دستیاران فوق تخصصی گروه کف لگن برگزار شد و در پایان کلاس ها دوباره پرسشنامه های پیش آزمون قرار گرفت و میزان پاسخ گویی سوالات پیش و پس از آموزش مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
     از مجموع 66 نفر، 30 نفر در پیش آزمون و 66 نفر در پس آزمون شرکت کرده بودند. میانگین نمره دستیاران بالینی زنان در مبحث آناتومی کف لگن پیش از مداخله 7/14±5/388 و پس از مداخله 2/181±12/57 بود (P=0/001). اختلاف میانگین ها پیش و پس از آموزش در تمامی سطوح از نظر آماری تفاوت معنادار داشت. نمرات کلی آگاهی در پس آزمون، به صورت معنادار آماری (P<0/05) نسبت به پیش آزمون افزایش یافت.
    نتیجه گیری
     با توجه به یافته های پژوهش، می توان بیان کرد آموزش به شیوه تئوری و سمیولوژیک مبحث آناتومی کف لگن در آموزش دوره دستیاری تخصصی رشته زنان و زایمان سبب افزایش دانش و آگاهی آن ها شد.
    کلیدواژگان: دستیاران تخصصی، آموزش پزشکی، دپارتمان زنان و زایمان
  • عادله پورصالح*، محمد نجفی، فرحناز صادق بیگی صفحات 146-151
    زمینه و هدف
    پاسخ های مرتبط با سیستم ایمنی در سلول های عروقی ممکن است شامل افزایش بیان مولکول های چسبان، رولینگ و نفوذ لکوسیت باشد. بررسی وقایع سلولی و مولکولی درگیر در فرآیند رولینگ برای درمان یا پیشگیری تنگی عروق به ویژه در شریان های کرونری مفید است. miRNAها، RNAهای غیر کدکننده کوچک تک رشته ای با حدود 23-19 نوکلئوتید می باشند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر سرکوب microRNA-125 بر چسبندگی سلولی در فرآیند رولینگ به منظور کاهش یا مهار تنگی عروق در افراد مستعد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که از تیر تا دی 1396 در مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفت، نمونه های بافت آئورت از افراد سالمی که به هر دلیل دچار مرگ مغزی شده و مشمول اهدای قلب و سایر نسوج بودند، از بخش جراحی واحد فرآهم آوری اعضای پیوندی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری تهیه و با رعایت شرایط کاملا استریل در کوتاه ترین زمان ممکن به مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی منتقل شد. سلول های اندوتلیال از آئورت با استفاده از کلاژناز و مونوسیت ها با استفاده از کیت RosetteSep Kit (StemCell Technologies, Vancouver, Canada)، از خون کامل جدا شدند. microRNA-125 با استفاده از نانو ذره Polyethylenimine (PEI) به درون سلول های اندوتلیال منتقل شدند. سطح بیان مولکول چسبان اینتگرین بتا 2 (ITGB2) با روش Quantitative reverse transcription polymerase chain reaction (qRT-PCR) و میزان چسبندگی سلول های اندوتلیال-مونوسیت با CytoSelectTM leukocyte-endothelium adhesion assay kit (Cell Biolabs, San Diego, CA, USA) ارزیابی شد.
    یافته ها
     براساس نتایج سطح بیان ژن اینتگرین بتا 2 (ITGB2) و چسبندگی سلول های اندوتلیال-مونوسیت تحت درمان با microRNA-125 در مقایسه با نمونه های کنترل به طور معناداری کاهش یافت (به ترتیب P=0/02,P=0/001) که در نتیجه منجر به کاهش یا تعدیل فرآیند رولینگ می شود.
    نتیجه گیری
     نتایج این مطالعه نشان داد که microRNA-125 میزان بیان مولکول چسبان ITGB2 و چسبندگی سلول های اندوتلیال را به طور چشمگیری کاهش داد.
    کلیدواژگان: مولکول های سلول چسبان، سلول های اندوتلیال، microRNA-125
  • منصور رضایی، عبدالله جلیلیان، بهزاد مهکی، مریم ویس مرادی* صفحات 152-159
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین بیماری های زنان است و بیش از سایر سرطان ها منجر به مرگ ومیر آنان می شود. روند رو به افزایش سرطان پستان در ایران، ضرورت انجام مطالعات گسترده در این زمینه را روشن می سازد. برخی مطالعات نشان داده اند که در کشورهای مختلف و حتی مناطق مختلف یک کشور تفاوت خطر بروز سرطان پستان وجود دارد. هدف از پژوهش کنونی تعیین ساختار فضایی بروز سرطان پستان براساس مدل های آماری و شناسایی مناطق دارای بروز بالای سرطان پستان در ایران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه اکولوژیک از بهمن 1396تا تیر 1397 در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شد. داده های مربوط به بیماران مبتلا به سرطان پستان تمام استان های ایران در فاصله زمانی سال های 88-1383 بررسی شدند. عوامل مورد بررسی در این مطالعه شامل مصرف میوه و سبزیجات، فعالیت فیزیکی، اضافه وزن یا چاقی و شاخص توسعه انسانی بودند. برای تحلیل داده ها از مدل های آمیخته خطی تعمیم یافته پواسون معمولی و فضایی استفاده گردید.
    یافته ها
     در هر دو مدل، ارتباط مستقیم و معناداری بین بروز سرطان پستان و شاخص توسعه انسانی یافت شد (P<0/05). افزون بر شاخص توسعه انسانی، عوامل اضافه وزن یا چاقی در مدل های آمیخته خطی تعمیم یافته پواسون فضایی نیز به طور مستقیم و معناداری با بروز سرطان پستان ارتباط داشت. در مدل های آمیخته خطی تعمیم یافته پواسون فضایی با ساختار همبستگی بیز کامل، استان های گیلان و آذربایجان شرقی دارای بیشترین و استان کهکیلویه و بویر احمد دارای کمترین خطر بروز سرطان پستان بودند.
    نتیجه گیری
     توزیع سرطان پستان در ایران دارای ساختار فضایی است. یعنی استان های هم جوار خطرات بروز مشابهی در مورد ابتلا به این بیماری دارند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، توزیع پواسون، عوامل خطر
  • شقایق حق جوی، سیدعلی سنبلستان*، کیان حشمت صفحات 160-165
    زمینه و هدف
    یکی از مکانیسم های احتمالی در فیزیوپاتولوژی میگرن التهاب نوروژنیک است که در مطالعات پیشین با تغییراتی که در میزان انواع فاکتورهای التهابی مانند اینترلوکین ها، مولکول های چسبندگی و واکنش گرهای فاز حاد انجام شده است، وجود آن مطرح گردیده است. از طرفی، یکی از عملکردهای مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (Angiotensin converting enzyme inhibitors, ACEIs) فعالیت ضد التهابی آن ها می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر انالاپریل در وضعیت سایتوکین های پیش التهابی فاکتور نکروز تومور آلفا(α(Tumor necrosis factor α, TNF و پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین (Calcitonin gene-related peptide, CGRP) در بیماران مبتلا به میگرن بود.

    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور با کنترل دارونما، تجویز mg 10 انالاپریل در روز در مقایسه با دارونمای همسان در 40 نفر بیمار مبتلا به میگرن بدون اورا (21 نفر در گروه مداخله و 19 نفر در گروه شاهد) مراجعه کننده به درمانگاه های مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از خرداد 1390 تا مرداد 1391، با میانگین سنی 1/82±34/42 سال برای 2 ماه انجام گرفت. میزان TNFα و CGRP، در تمام بیماران در ابتدای مطالعه پیش از شروع درمان و 2 ماه پس از آن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    TNFα در گروه مورد پس از درمان با انالاپریل کاهش یافته (P=0/001) در حالی که هیچ تغییر چشمگیری در گروه کنترل وجود نداشت (P=0/769). غلظت CGRP هیچ تفاوت قابل توجهی پیش و پس از مداخله در گروه تحت مداخله با دارو و شاهد نداشت (P=0/795,P=0/708=).
    نتیجه گیری
     انالاپریل می تواند در بهبود وضعیت التهابی بیماران مبتلا به میگرن از طریق کاهش برخی از عوامل پیش التهابی موثر باشد.
    کلیدواژگان: مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین، سایتوکین، انالاپریل، اندوتلیوم، میگرن
  • فارس نجاری*، بابک مصطفی زاده، میترا بهرامی، درسا نجاری صفحات 166-171
    زمینه و هدف
    تروما یکی از علل اصلی مرگ ومیر و معلولیت مادران در جوامع است، که سالانه موجب مرگ میلیون ها انسان در سراسر جهان شده و بار مالی زیادی را به دستگاه های بهداشتی تحمیل می کند، هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی ترومای فیزیکی و عوامل همراه آن در دوران حاملگی می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش با طراحی توصیفی، پرونده زنان بارداری را که در طی سال های 93-1383 به بیمارستان مهدیه تهران با شکایت تروما مراجعه نموده اند، مورد بررسی قرار داده شد، و داده های پژوهش از پرونده پزشکی بیماران با استفاده از یک فرم گردآوری پژوهشگر ساخته، استخراج و ثبت شده است. در این پژوهش تمامی افرادی که واجد شروط ورود به مطالعه (براساس معیارهای ورود و خروج از مطالعه) بودند به عنوان نمونه انتخاب شده اند. سطح معناداری آزمون ها نیز 5%P< در نظر گرفته شد. از آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و Chi-square test استفاده شده است.
    یافته ها
    تعداد 68 نفر براساس معیارهای انتخاب شده وارد مطالعه شدند که در این بین میانگین سنی افراد نمونه برابر با 26 سال و 100% فاقد سابقه سقط بودند. الگوی تروما در 100% موارد غیرنافذ بوده است و در 63% موارد ضربه به شکم، در 23% به کمر و در 14% موارد به پهلو وارد شده است. ضرباتی که به ناحیه شکم و کمر وارد آمده، به ترتیب در 3% و 8% موارد موجب سقط جنین شده است. در مواردی که دکولمان جفت از لترال آن بود، در تمام آن ها  (6 مورد) ترومای فیزیکی نیز مطرح بوده است.
    نتیجه گیری
     ترومای فیزیکی در دوران بارداری شایع است و دکولمان جفت از لترال می تواند یکی از شواهد بارز ایراد ضربه باشد.
    کلیدواژگان: دکولمان جفت، ترومای فیزیکی، حاملگی، عوارض بارداری
  • مهدی صنعت کار*، مهرداد گودرزی صفحات 172-178
    زمینه و هدف
    بیماری کاتاراکت یکی از شایع ترین بیماری های چشم در دو طیف سنی کودکان و افراد پیر می باشد و بیشتر این بیماران نیاز به عمل جراحی پیدا می کنند. هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی و عوارض دو ترکیب دارویی میدازولام-کتامین و میدازولام-فنتانیل جهت انجام سدیشن در عمل جراحی کاتاراکت در بزرگسالان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، تعداد 80 بیمار در فاصله زمانی آبان تا آذر 1396 جهت انجام عمل جراحی کاتاراکت به بیمارستان فارابی تهران مراجعه کرده بودند و تحت عمل جراحی قرار گرفتند. بیماران به دو دسته چهل تایی تقسیم شدند و روش استفاده از ترکیب میدازولام-کتامین (گروه کتامین) با روش ترکیب میدازولام-فنتانیل (گروه فنتانیل) مقایسه شد. در این مطالعه متغیرهای همودینامیکی، آژیتاسیون، رضایت جراح و پرستار بخش ریکاوری و تهوع و استفراغ بین دو گروه مقایسه شدند.
    یافته ها
     از کل بیماران، 22 بیمار فشارخون زیر mmHg 119/79 پیدا کردند که 3 نفر (13/6%) از آن ها متعلق به گروه کتامین و 19 نفر (86/4%) آن ها جز گروه فنتانیل بودند. تغییرات همودینامیکی و افت فشارخون پس از سدیشن در گروه فنتانیل بیشتر مشاهده شد. دو گروه مورد مقایسه از نظر تعداد ضربان قلب، میزان اشباع اکسیژن شریانی حین عمل، رضایت جراح از بیمار در حین جراحی و همچنین میزان تهوع و استفراغ پس از عمل با هم تفاوتی نداشتند.
    نتیجه گیری
     استفاده از ترکیب کتامین-میدازولام به جای فنتانیل-میدازولام باعث ثبات بیشتر همودینامیک حین عمل شده و عوارض دیگر مانند اشباع اکسیژن، تغییرات ضربان قلب، تهوع و استفراغ افزایشی نشان نداد.
    کلیدواژگان: کاتاراکت، فنتانیل، کتامین، میدازولام، آرام بخشی
  • مصطفی حسین آبادی، مجتبی کامیاب*، فاطمه آزادی نیا، جواد صراف زاده صفحات 179-185
    زمینه و هدف
    عضلات اکستانسور، ساپورت کننده های اصلی ستون فقرات هستند به گونه ای که حفظ پاسچر قایم تنه وابسته به عملکرد آن هاست. انحراف از پاسچر ایده آل مانند پاسچر کایفوتیک ممکن است موجب تغییر در فعالیت عضلات تنه شود که می تواند تغییر در حس عمقی ستون فقرات را به دنبال داشته باشد. هدف از پژوهش کنونی بررسی تاثیر استفاده از ارتوز اسپاینومد بر زاویه کایفوز، حداکثر قدرت عضلات اکستانسور تنه و حس نیرو در سالمندان مبتلا به هایپرکایفوز بود.
    روش بررسی
    26 سالمند مبتلا به هایپرکایفوز که حایز معیارهای ورود به مطالعه شناخته شدند از شهریور تا آذر 1396 در دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران در این مطالعه پایلوت شرکت کردند. افراد به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (پوشیدن ارتوز همراه با حفظ فعالیت های بدنی روزمره) و کنترل (حفظ فعالیت های بدنی روزمره) اختصاص داده شدند. زاویه کایفوز، خطای مطلق بازسازی حس نیرو و قدرت عضلات اکستانسور تنه در تمامی شرکت کنندگان پیش از مداخله و نه هفته پس از مداخله سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه آزمون به صورت معنادار زاویه کایفوز و خطای مطلق حس نیرو کاهش و قدرت عضلات اکستانسور تنه بهبود یافته است. مقایسه تغییرات زاویه کایفوز، حس نیرو و قدرت عضلات اکستانسور تنه بین دو گروه آزمون و کنترل با استفاده از Independent t-test، حاکی از تفاوت معنادار بین دو گروه و برتری ارتوز در بهبود این متغیرها بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از ارتوز اسپاینومد به مدت 2 ماه (2 ساعت در روز)، افزون بر اصلاح راستای ستون فقرات، بهبود کنترل نیروی عضلانی را نیز در پی داشت.
    کلیدواژگان: سالمندی، کایفوز، عضلات اکستانسور، قدرت عضلانی، وسایل ارتوتیک، حس عمقی
  • منصور بهاردوست، مرجان مخترع، آرزو چهارمحالی، فاطمه موسی زاده، شهرام آگاه* صفحات 186-192
    زمینه و هدف
    ارتباط بین بیماری های مزمن با تعداد زیادی از بیماری های روانی و مشکلات اجتماعی شامل افسردگی، اضطراب و کیفیت زندگی به اثبات رسیده است. هپاتیت یکی از بیماری های مزمن کبدی است که می تواند کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف مقایسه ی کیفیت زندگی بین بیماران مبتلا به هپاتیت B و C طراحی شد.
    روش بررسی
    مطالعه کنونی در قالب یک مطالعه ی تحلیلی آینده نگر، 86 بیمار مبتلا به هپاتیت B را با 86 بیمار مبتلا به هپاتبت C که از ابتدای فروردین 1394 تا ابتدای فروردین 1397 به بیمارستان رسول اکرم (ص) شهر تهران مراجعه کرده اند، از نظر کیفیت زندگی و فاکتورهای موثر بر کیفیت زندگی مورد مقایسه قرار داد. کیفیت زندگی بیماران با استفاده از پرسشنامه ‎36-item short-form health survey (SF-36)‎ مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    به طور کلی امتیاز کیفیت زندگی به طور معناداری برای بیماران مبتلا به هپاتیت c (9/37±34/13) کمتر از بیماران مبتلا به هپاتیت B (10/5±51/5) برآورد شد (P=0/001) بر اساس نتایج رگرسیون لاجستیک بعد عاطفی بیماران به عنوان مهمترین بعد موثر بر کیفیت زندگی بیماران گزارش شد (OR=9/15, 95% CI= (4/11-15/41), P=0/001). بر اساس نتایج آنالیز رگرسیون خطی، نوع هپاتیت (، B=4/21P=0/001)، میزان درآمد بیماران (P=0/001، B=2/5)، سطح تحصیلات (P=0/01،B=2/9=) و جنس بیماران (0/023P=، 2/77B=) به ترتیب به عنوان مهمترین فاکتورهای موثر بر کیفیت زندگی بیماران گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، کیفیت زندگی در بیمارن مبتلا به هپاتیت C پایین تر از بیماران مبتلا به هپاتیت B گزارش شد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، ایران، کیفیت زندگی
  • اسماء سلیمانی، افرا خسروی، عنایت اسدی* صفحات 193-198
    زمینه و هدف
    اختلال در سوخت و ساز لیپیدها حیات انسانی را در تمامی کشورها با درصدهای متفاوت تهدید می کند و باعث بروز بیماری های قلبی-عروقی می شود. کاهش میزان فعالیت بدنی و حذف برخی غذا داروها گسترش این عوارض را تسریع بخشیده اند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر 10 هفته مصرف مکمل زنجبیل بر نیمرخ لیپیدی و ترکیب بدن زنان چاق به دنبال تمرین ورزشی پیلاتس انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه تجربی در مرکز گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام از شهریور تا آذر 1396 انجام شد. در این مطالعه، 90 زن چاق مبتلا به دیابت نوع 2 به طور تصادفی به 3 گروه مکمل، دارونما و کنترل (هر گروه 30 نفر) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل ده هفته فعالیت ورزشی پیلاتس است. گروه مکمل روزانه g 2 پودر زنجبیل را، به مدت 10 هفته مصرف می کردند.
    یافته ها
     نتایج نشان داد 10 هفته مصرف مکمل زنجبیل به دنبال تمرین ورزشی پیلاتس در پیش آزمون و پس آزمون باعث افزایش سطوح لیپوپروتیین پرچگال و کاهش تری گلیسیرید، لیپوپروتیین کم چگال، کلسترول تام، ترکیب و وزن بدن زنان چاق می شود. همچنین مصرف 10 هفته مکمل زنجبیل به دنبال تمرین هوازی پیلاتس بر سطوح تری گلیسیرید (P=0/001، لیپوپروتیین کم چگال (P=0/02)، کلسترول تام (P=0/05) و لیپوپروتیین پر چگال (P=0/01) زنان چاق گروه مکمل و دارونما تاثیر معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که تمرین پیلاتس به همراه مصرف روزانه g 2 مکمل زنجبیل به مدت 10 هفته، باعث کاهش معنادار در سطوح نیمرخ لیپیدی، درصد چربی بدن، وزن و نسبت محیط کمر به لگن شد.
    کلیدواژگان: ترکیب بدن، فعالیت ورزشی، زنجبیل، متابولیسم چربی، چاقی
  • محمود ابراهیمی، محمد کریمی، فرانک دهقانی، امیر بی ریایی، نفیسه فرهادیان*، شیوا گل محمدزاده صفحات 199-206
    زمینه و هدف
    روغن کنجد می تواند در زمینه درمان بیماری های قلبی-عروقی مانند آترواسکلروز از طریق کاهش سطح فیبرینوژن و فاکتور هفت مورد استفاده قرار گیرد. هدف از انجام مطالعه کنونی تهیه میکروامولسیون حاوی روغن کنجد به عنوان یک نانوحامل دارویی با قابلیت بهبود حلالیت آبی و اثر درمانی مطلوب تر در کاهش فاکتور هفت و فیبرینوژن در محیط حیوانی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از اردیبهشت 1394 تا دی 1395 در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد جهت تهیه انواع میکروامولسیون ها و نیز دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت بررسی عملکرد نمونه ها در محیط حیوانی انجام شده است. در راستای تهیه میکروامولسیون ها با روش تیتراسیون، تویین80 و اسپن80 به عنوان زوج سورفکتانتی و نسبت های سورفکتانتی 8:1، 9:1 و 10:1 جهت رسم نمودارهای شبه سه فازی تعیین شد. در مرحله تست حیوانی خرگوش های سفید نیوزلندی در سه گروه دریافت کننده رژیم پایه، رژیم پرکلسترول و رژیم پرکلسترول به همراه میکروامولسیون دسته بندی شدند.
    یافته ه
    ا میانگین اندازه ذرات نمونه ها در محدوده 0/1±16/64 تا nm 0/2±21/16 با توزیع ذرات یکنواخت، پتانسیل زتا در محدوده 10/7- تا 18/4- میلی ولت، شاخص شکست نور در حدود 1/39، ضریب هدایت الکتریکی در محدوده 311 تا 297 میکروزیمنس و pH تمامی نمونه ها معادل 6/42 تعیین شد. تمامی نمونه ها پایداری فیزیکی داشته و نمونه تهیه شده با نسبت سورفکتانتی 9:1 با توجه به درصد روغن بالاتر نسبت به سایر نمونه های پایدار در مدت زمان 6 ماه، جهت انجام تست حیوانی انتخاب شد. کاهش معنادار سطح فیبرینوژن و فاکتور هفت در سومین گروه خرگوش ها در مقایسه با دیگر گروه ها مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده عملکرد موثر نانوحامل های دارویی میکروامولسیونی در بهبود حلالیت آبی و اثرات درمانی ترکیبات آب گریز مانند روغن های گیاهی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل های حیوانی، آترواسکلروز، بیماری های قلبی-عروقی، پژوهش های تجربی، فاکتور هفت، فیبرینوژن، روغن کنجد، ماده فعال سطحی
  • علی محمد مصدق راد* صفحه 207
    سردبیر محترم
    در اردیبهشت 1393 مجموعه اصلاحاتی در وزارت بهداشت با نام طرح تحول نظام سلامت برای افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت، کاهش پرداخت مستقیم بیماران و بهبود کیفیت خدمات سلامت برنامه ریزی و برای اجرا ابلاغ شد. این طرح از طریق افزایش بودجه عمومی سالانه وزارت بهداشت، 10% منبع قانون هدفمندی یارانه و 1% مالیات بر ارزش افزوده تامین مالی می شود. طرح تحول نظام سلامت با نتایج خواسته و ناخواسته متعددی مواجه شد. طرح تحول نظام سلامت به ویژه در دو سال اول اجرا، منجر به پوشش بیمه ای بیشتر، کاهش پرداخت از جیب مردم، افزایش دسترسی به دارو، ارجاع کمتر مردم به خارج از بیمارستان های دولتی دانشگاهی برای تهیه داروها و ملزومات پزشکی، کاهش پرداخت های غیر رسمی بیماران، کاهش سزارین غیر ضروری، ارتقای کیفیت هتلینگ بیمارستان های دولتی و افزایش رضایت بیماران شد. در مقابل، ایجاد تقاضای القایی در ارایه دهندگان و گیرندگان خدمات سلامت، افزایش انتظارات مشتریان، افزایش تورم در بخش سلامت، تحمیل هزینه های سنگین به دولت و سازمان های بیمه گر، افزایش بار کاری کارکنان غیرپزشک، ایجاد شکاف درآمدی در پزشکان و سایر کارکنان و نارضایتی سایر کارکنان مانند پرستاران از پیامدهای نامطلوب طرح تحول نظام سلامت بوده است.1
    نظام سلامت با تغییرات بزرگ و سریع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری و زیست محیطی مواجه است. این تغییرات، آینده نظام سلامت را با پیچیدگی و خطرپذیری مواجه می سازد. بنابراین، نظام سلامت ایران باید از تاب آوری بیشتری برخوردار باشد تا بتواند شوک های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری و زیست محیطی را به خوبی و سریع پشت سر بگذارد. برای این منظور، سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت ایران باید از اصول و فنون مدیریت استراتژیک برای ارزشیابی و تحلیل استراتژیک محیط داخلی و خارجی نظام سلامت کشور، بازنگری ماموریت، دورنما، ارزش ها و اهداف استراتژیک نظام سلامت، تدوین استراتژی های مناسب دستیابی به اهداف و طراحی برنامه های عملیاتی استفاده کنند.
    آینده پژوهی یکی از فنون اصلی مدیریت استراتژیک است که با پیش بینی و آینده نگری تغییرات مختلف محیط داخلی و خارجی نظام سلامت به تعیین اهداف واقعی و قابل حصول کمک می کند. سپس، با استفاده از فنون مناسب آینده نگاری، استراتژی های مناسب برای دستیابی به اهداف تعیین شده با در نظر گرفتن آینده های ممکن، محتمل و مطلوب پیشنهاد می شود.2 برای آینده پژوهی طرح تحول نظام سلامت، با توجه به دورنمای تعیین شده برای نظام سلامت کشور تا سال 1404، ابتدا باید با استفاده از شاخص های عملکردی کلیدی بسته های طرح تحول نظام سلامت، به پیش بینی آینده این طرح تا سال 1404 پرداخت. سپس، نقاط ضعف و قوت طرح تحول نظام سلامت و فرصت ها و تهدیدهای پیش رو باید شناسایی شوند. همچنین، روند شاخص های کلیدی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری و زیست محیطی مرتبط با نظام سلامت تا سال 1404 باید تحلیل و تاثیر آن ها بر نظام سلامت ایران ارزشیابی شوند. در نهایت، با استفاده از فنون مناسب آینده نگاری و در نظر گرفتن آینده های ممکن، محتمل و مطلوب و سناریوهای خوش بینانه، محتمل و بدبینانه، باید سناریوهای مطلوب بسته های پیشنهادی طرح تحول نظام سلامت تدوین شوند.
|
  • Tahmineh Ezazi*, Zahra Panahi, Fahimeh Ghotbizadeh, Maryam Deldar Pages 142-145
    Background
    A professional vision at education is necessary, because of the increasing development of technical education in the field of medical education. In the conventional methods, although mastering in the field and being up-to-date is necessary, today, the faculty member must be able to design and implement a group of learning experiences for the students in order to learn and to conduct valid exams.
    Methods
    Our study was an interventional study, conducted on obstetrics and gynecology residents of the 3rd and 4th year at Tehran University of Medical Sciences in March, 2016. The number of participants was 66. The data collection was performed by a questionnaire. The included 19 questions about the anatomy of pelvic floor. At first, the questionnaires were administered to pre-test students to assess the amount of information before and then the theoretical and practical class about the anatomy of pelvic floor were held. At the end of classes, pre-test questionnaires were returned to residents. The responses to questions before and after the training were analyzed.
    Results
    Our study was conducted on 66 obstetrics and gynecology residents. Of the 66 subjects, 30 were in the pre-test and 66 were in the post-test. The mean score of residences in the anatomy of the pelvic floor before intervention was 5.388±7.14 and after intervention was 12.57±2.181 (P=0.001). The difference in mean before and after education was significant at all levels of study. The general knowledge scores in the post-test, was significantly (P<0.05) higher than pre-test.
    Conclusion
    According to our findings, it can be stated that the implementation of scholarship project regarding the knowledge of obstetrics and gynecology residences by the method of theoretical and anatomical teaching of anatomy of pelvic floor increases their knowledge, consequently, increase ability of surgical procedures of the residents and reduce complications. It is recommended that other education centers use a similar method to educate obstetrics and gynecology residents.
    Keywords: internship, residency, medical education, obstetrics, gynecology department
  • Adeleh Poursaleh*, Mohammad Najafi, Farahnaz Sadegh Beigee Pages 146-151
    Background
    The immune-mediated responses in vascular cells may include the increased expression of endothelial adhesion molecules, leukocyte rolling and infiltration, cellular lipid dysregulation and vascular smooth muscle cells (VSMCs) differentiation. Investigating the cellular and molecular events involved in the rolling process is useful for treatment or prevention of the vessel stenosis especially in coronary arteries. MiRNAs are small and single-stranded noncoding RNAs with about 19-23 nucleotides. In this study, the role of microRNA-125 was predictably selected and experimentally investigated on the changes of expression level of adhesion molecule in endothelial cells isolated from human aorta and on the monocyte cells isolated from whole blood human with endothelial cells adhesion. The aim of this study was to determine the effect of miRNA-125 repression on cell adhesion in leukocyte rolling process to reduce or suppress artery stenosis in susceptible individuals.
    Methods
    This experimental study was performed in Cellular-Molecular Research Center of Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran from July to December 2017. Normal aortic samples were prepared from subjects with brain death in Masih Daneshvari Hospital and under strictly sterile conditions, it was transferred as soon as possible. The endothelial cells were isolated from aorta of subjects with brain death using collagenase. The monocytes were isolated from whole blood. The microRNA-125 was transfected into ECs with use of polyethyleneimine (PEI). The expression level of adhesion molecule and monocyte recruitment were identified by quantitative reverse transcription polymerase chain reaction (qRT-PCR) technique and CytoSelect™ leukocyte-endothelium adhesion assay kit (Cell Biolabs, San Diego, CA, USA), respectively.
    Results
    The results showed the microRNA-125 suppresses significantly integrin beta 2 (ITGB2) expression level (P=0.008). In addition, the monocyte-EC adhesion was shown in the aortic miRNA-treated endothelial cells. The adhesive rate between cells reduced significantly with microRNA-125 as compared with miR-synthetic (P=0.02). Thereby, there were the associations between the ITGB2 and miR-125a. Downregulation of ITGB2 may be reduced the adhesion of endothelial cells and moderating the process rolling.
    Conclusion
    This study suggested that the suppression of leukocyte rolling process might be more due to the function of ITGB2. However, the functional effects of this miRNA should be directly investigated on the studied gene.
    Keywords: cell adhesion molecules, endothelial cells, microRNA-125
  • Mansour Rezaei, Abdullah Jalilian, Behzad Mahaki, Maryam Veismoradi* Pages 152-159
    Background
    Breast cancer is one of the most common diseases in women and causes more deaths rather than other cancers. The increasing trend of breast cancer in Iran makes clear the need of extensive breast cancer research in this area. Some studies showed that in the variety countries and even in the different areas in one country has different risk of breast cancer incidence and this is a reason that there is a correlation between region of life and risk of breast cancer. The purpose of this study was to determine the spatial structure associated with the incidence of breast cancer based on statistical models and identification of areas with high incidence of breast cancer in Iran.
    Methods
    This ecological study was conducted in Kermanshah University of Medical Sciences, Iran, from February to July 2018. Data on breast cancer patients in all provinces of Iran (30 provinces) were investigated since 2004 to 2009. Risk factors in this study included fruit and vegetable consumption, physical activity, overweight or obesity, and human development index. In this study, we have used routine and spatial Poisson's generalized linear mixed models for data analysis.
    Results
    In both routine and spatial models, direct and significant correlation was found between the incidence of breast cancer and the human development index (P<0.05). In addition to human development index, overweight or obesity factors were also had direct and significant relationship to the incidence of breast cancer in the spatial Poisson's generalized linear mixed model (P<0.05). In the spatial Poisson's generalized linear mixed model with correlation structure of Besag Yorg Molie (BYM), two provinces of Gilan and East Azerbaijan had the highest risk of breast cancer incidence and province of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad had the lowest risk of breast cancer incidence.
    Conclusion
    The results showed that the distribution of breast cancer incidence in Iran has a spatial structure. That is, the adjacent provinces have similar incidences of this disease.
    Keywords: breast cancer, poisson distribution, risk factors
  • Seyed Ali Sonbolestan*, Kiyan Heshmat, Shaghayegh Haghjooy Pages 160-165
    Background
    One of the possible mechanisms of migraine pathophysiology is neuro inflammation in which, according to previous studies, some changes happen in inflammatory factors like interleukins, adhesion molecules or acute phase reactants. Cytokines may have an essential role in the neurovascular inflammation and also in the process of pain especially in migraine patients. On the other hand, one of the mechanisms by which angiotensin converting enzyme inhibitors (ACEIs) work is anti-inflammation. The goal of this study was to evaluate the effect of enalapril as an ACEI drug, on the proinflammatory cytokines (calcitonin gene-related peptide (CGRP), tumor necrosis factor alpha (TNFα)) of migraine patients.
    Methods
    In this randomized double blind placebo-controlled clinical trial, 40 migraine without aura patients (mean age of 34.42±1.82 years) who were referred to neurology clinics of Isfahan University of Medical Sciences, Iran, between June 2011 and July 2012 were recruited. The patients were randomly divided into two groups. 21 patients were treated with 10 mg enalapril daily for two months as the intervention group and they were compared with matched placebo treated group of 19 patients. Serum samples were collected from all of the subjects and TNFα and CGRP levels were measured by means of ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) kits at the beginning of study (before the intervention) and after 2 months of enalapril or placebo treatment. The serum levels were compared in each group and between the groups. SPSS software, version 16 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) was used for statistical analysis.
    Results
    Six males (15%) and 34 females (85%) were enrolled in this study. The mean of migraine history among the subjects was 74.40±7.54 months. Patients' TNFα level decreased significantly in the case group after treatment with enalapril (P=0.001) while there was no significant change in control group (P=0.769). There was no significant difference in the CGRP concentrations in the intervention and control groups (P=0.795, 0.708 respectively).
    Conclusion
    Enalapril may be effective in improvement of inflammatory responses of migraine patients by decreasing the inflammatory factors like TNFα.
    Keywords: angiotensin-converting enzyme inhibitors, cytokines, enalapril, endothelium, migraine
  • Fares Najari*, Babak Mostafazadeh, Mitra Bahrami, Dorsa Najari Pages 166-171
    Background
     Trauma is one of the main causes of maternal mortality and morbidity in societies, which annually causes millions of deaths worldwide and imposes a high financial burden on health facilities, the purpose of this study was to determine the frequency of physical trauma and its associated factors during pregnancy.
    Methods
     All data for this cross-sectional study were collected from medical records of pregnant women, who referred to the Mahdeeyeh Hospital in Tehran, Iran, as a result of trauma through 2015. Information related to the pregnant women with trauma was extracted from their medical records based on a researcher-made collection form. All patients who meet criteria for entering the study (based on entry and exit criteria from the study) were selected as samples. The significance level of the tests was considered as P<0/05, the Spearman correlation coefficient tests and Chi-square were used.
    Results
     A total of 68 people were enrolled on the basis of selected criteria, meanwhile, the mean age of subjects was 26 years and 100% had no history of abortion. In all cases the trauma was blunt and included 63% abdominal, 24% lower back, and 14% flank trauma. Abortion was reported in 3% and 8% of the cases with abdominal and lower back trauma, respectively. Also, according to the results of this study, in cases where the placental abruption (six cases) were lateral face pairs, in all of them physical trauma was also posed. It is necessary in the traumatic pregnant women referring with placental abruption symptoms and sign, due to the legal importance of doing a thorough examination and sonography, the type of placental abruption (lateral or central) is made sure and then documented in patients' files.
    Conclusion
     Physical trauma also is common in the pregnant women and the lateral aspect placental abruption can be one of the obvious evidence for physical trauma.
    Keywords: abruption placentae, physical trauma, pregnancy, pregnancy complications
  • Mehdi Sanatkar*, Mehrdad Goudarzi Pages 172-178
    Background
    Cataract is one of the most common eye diseases especially in children and adolescents in two age ranges, and many of these patients need to surgery throughout life. The purpose of this study was to compare the efficacy and side effects of midazolam-ketamine and midazolam-fentanyl for sedation in adult cataract surgery.
    Methods
    In this study, which was a case-control study, 80 patients were referred to Farabi Hospital in Tehran from November to December 2018 for cataract surgery and underwent surgery. The patients were divided into two groups (n=40). In this study the method of using midazolam-ketamine (ketamine group) was compared with the combination of midazolam-fentanyl (fentanyl group). The hemodynamic variables such as blood pressure and heart rate before surgery were measured and then measured every 5 minutes during operation and were recorded. In addition to hemodynamic variables, other variables such as agitation, surgeon satisfaction, recovery nurse satisfaction, degree of oxygen saturation during surgery, and nausea and vomiting were compared between the two groups.
    Results
    In this study, 18 patients (45%) of fentanyl group and 17 patients (42.5%) of ketamine group were female. Patients in the two groups had similar demographic distribution before surgery. In this study about blood pressure after surgery, from 80 patients, 22 cases had blood pressure below 119.79 mmHg, of which 3 (13.6%) cases were in ketamine group and 19 cases (86.4%) in fentanyl group. In general, 7.5% of ketamine group and 47.5% of fentanyl group had a blood pressure lower than 119.79 mmHg. Hemodynamic changes and hypotension after sedation was more in fentanyl group. Two groups did not differ in terms of heart rate, arterial oxygen saturation during surgery, surgeon satisfaction during surgery, and postoperative nausea and vomiting.
    Conclusion
    Administration of ketamine-midazolam versus fentanyl-midazolam in patients who underwent cataract surgery by sedation led to more stable hemodynamic variables intraoperatively and other side effects such as heart rate, oxygen saturation, surgeon satisfaction, nausea and vomiting were similar between two groups.
    Keywords: cataract, fentanyl, ketamine, midazolam, sedation
  • Mostafa Hosseinabadi, Mojtaba Kamyab*, Fatemeh Azadinia, Javad Sarrafzadeh Pages 179-185
    Background
    The back extensor muscles are the main spinal supportive factors which function establishes spinal stability and erect posture of the spine. Spine deviation from the ideal alignment, like abnormal increase in the forward curvature of the thoracic spine may cause changes in the trunk muscle activity which can lead to a change in the spinal proprioception. It seems that the corrected spinal alignment as a result of an orthotic treatment course facilitates the back muscles activity and improve proprioception. The present study aimed to investigate the changes occurring in thoracic kyphosis, trunk extensor muscle strength and trunk extensor force sense after using the Spinomed orthosis in elderly people with hyperkyphosis.
    Methods
    Twenty-six elderly people with hyperkyphosis who met the eligibility criteria participated in this preliminary study at School of Rehabilitation Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, from August to November of 2017. Subjects were randomly allocated to the experimental (wearing the orthosis with maintaining the daily physical activities) and control (maintaining daily physical activities) groups. Degree of kyphosis, absolute error of force sense and trunk extensor muscle strength were measured in all participants before and after intervention for 9 weeks.
    Results
    Thirteen elderly people with 63.85±4.63 years old in the experimental group and thirteen elderly people with 66.92±3.25 years old were participated in data analysis. The results showed significant reduction in degree of kyphosis (P<0.001) and absolute error of force sense (P=0.001), and improvement of trunk extensor muscle strength (P=0.021) in the experimental group. Independent t-test results showed a significant difference between experimental and control groups with better outcomes in terms of posture correction (P<0.001) strength (P=0.002) and force sense (P=0.035) in the orthosis group.
    Conclusion
    Using Spinomed orthosis for 2 months (2 hours per day) appears to have some benefit in terms of back extensor muscle strength and muscle force control. Also, Spinomed orthosis can be prescribed to improve spinal posture.
    Keywords: aging, kyphosis, muscle extensor, muscle strength, orthotic devices, proprioception
  • Mansour Bahardoust, Marjan Mokhtare, Arezoo Chaharmahali, Fatemeh Mousazadeh, Shahram Agah* Pages 186-192
    Background
    Psychosocial issues and quality of life are important components at the patients diagnosed with chronic hepatitis B and C. Hepatitis is a chronic liver disease that can affect quality of life of patients. In this study, we compared the quality of life between patients with hepatitis B and C and finally presented a structural model about it.
    Methods
    In a prospective analytic study, 86 patients with hepatitis B and 86 with hepatitis C who referred to the Rasoul-e-Akram Hospital in Tehran from April 2015 to April 2018 were compared regarding the quality of life and health-related quality of life. The clinical and radiographic data of patients were extracted from their medical records. The 36-item short-form health survey (SF-36) was used for the evaluation quality of life and health-related quality of life. The questionnaire consisted of 36 questions in eight sub-scales (physical performance, physical role, physical pain, general health, vitality, social role, emotional role, and mental health).
    Results
    Generally, the quality of life score was significantly lower in patients with hepatitis C (34.13±9.37) than patients with hepatitis B (51.5±10.5) (P=0.001). Except for the physical role and vitality, all other SF-36 subscales were significantly lower in the HCV patients group (P>0.05). Based on the results of logistic regression, the emotional dimension of patients was reported as most important effect on the quality of life in patients [(OR=9.15, 95% CI=(4.11-15.41), P=0.001)]. Based on the results of linear analysis, hepatitis type [(B=4.21, P=0.001)], patient income [(B=2.57, P=0.001)], the level of education [(B=2.9, P=0.014)] and the gender of patients [(B=2.77, P=0.023)] were reported as most important factors affecting the quality of life of patients, respectively. There was no significant difference between age, body mass index and smoking reported in patients' quality of life (P>0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, the quality of life in patients with hepatitis C was significantly lower than the quality of life in patients with hepatitis B.
    Keywords: hepatitis B, hepatitis C, Iran, quality of life
  • Asma Soleimani, Afra Khosravi, Enayat Asadi* Pages 193-198
    Background
    Disruption of lipid metabolism threatens human life in all countries with different percentages and causes cardiovascular disease. Reducing physical activity and eliminating some of the food medications have exacerbated these complications. The aim of this study was to investigate the effect of ginger supplementation on the lipid profile and body composition of obese women following Pilates exercises.
    Methods
    This semi-experimental study was carried out at the Medicinal Plants Research Center of Ilam University of Medical Sciences, Iran, from September to December 2012. In this study, 90 pregnant women with type 2 diabetes mellitus were randomly divided into three groups: complement, placebo and control (30 objects in each group). The exercise protocol includes a ten-week Pilates exercise. The supplement group consumed 2 grams of ginger powder daily for ten weeks. The placebo group used starch (placebo) capsules for these ten weeks. The control group did not take any supplement and did not have any activity at all. Blood samples were taken prior to physical activity and 48 hours after the end of 10 weeks Pilates training three sessions per week (30 sessions). In order to investigate intra-group changes, t-test and one-way ANOVA were used to compare the groups.
    Results
    The results showed that after 10 weeks of using zinc supplements following Pilates exercise training in pretest and posttest, increases in HDL levels and decreased TG, LDL, Tcol, body composition and body weight in obese women. Also, consumption of 10 weeks of ginger supplement after aerobic exercise training on TG (P=0.001), LDL (P=0.02), Tcol (P=0.05) and HDL (P=0.01) in obese women in supplement and placebo groups had a significant impact.
    Conclusion
    The results of this study showed that Pilates exercises with daily consumption of 2 grams of ginger supplement for 10 weeks caused a significant decrease in lipid profiles, body fat percentage, weight, and hip circumference.
    Keywords: body composition, exercise, ginger, lipid metabolism, obesity
  • Mahmoud Ebrahimi, Mohammad Karimi, Faranak Dehghani, Amir Biriaei, Nafiseh Farhadian*, Shiva Golmohammadzadeh Pages 199-206
    Background
    Sesame oil can be used to treat cardiovascular diseases, such as atherosclerosis, by reducing the levels of fibrinogen and factor VII. The aim of this study is to prepare a microemulsion containing sesame oil as a drug nanocarrier for improving the aqueous solubility and therapeutic effects of this vegetable oil on the reduction of the fibrinogen and factor VII levels in animal model.
    Methods
    This experimental study was performed for microemulsion preparation and animal test at Ferdowsi University of Mashhad and Cardiovascular Research Center of Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran, respectively, from April 2015 to January 2017. To prepare the microemulsion samples, Tween 80 and span 80 were selected as surfactant couple and surfactant ratios of 8:1, 9:1 and 10:1 were determined for construction of pseudo-ternary phase diagrams. The Zealand white rabbits were categorized in three groups: receiver of base diet group, high cholesterol diet and high cholesterol diet plus microemulsion.
    Results
    The average particle size of the samples was in the range of 16.64±0.1 to 21.16±0.2 nm with a uniform particle size distribution. Zeta potential was in the range of -10.7 to 18.4 mV, refraction index was approximately 1.39. Electrical conductivity coefficient was in the range of 297 to 311 μz and pH of all the samples were approximately 6.42 for all samples. All of the microemulsion samples were physically stable and the prepared sample with 9:1 surfactant ratio was selected to investigate the animal test due to the higher oil percentage in comparison with the other samples that be stable over 6 months. Significant decrease in the levels of fibrinogen and factor VII in the third group of rabbits was observed compared to the other groups.
    Conclusion
    The results of this study showed the effective performance of nanostructured drug delivery systems in the form of microemulsion to improve the aqueous solubility and therapeutic effects of hydrophobic compounds such as vegetable oils.
    Keywords: animal models, atherosclerosis, cardiovascular diseases, experimental studies, factor VII, fibrinogen, sesame oil, surface-active agents
  • Alimohammad Mosadeghrad* Page 207