فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه پسند *، مسعود بهرامیان، فرهاد خرمایی صفحات 3-10
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی سبک های مقابله با استرس بر اساس پنج عامل بزرگ شخصیت در دوندگان استقامتی بود.
    روش شناسی
    طرح پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری، کلیه دوندگان استقامتی مرد شرکت کننده در مسابقات قهرمانی کشور بودند. بدین منظور 43 دونده به روش نمونه گیری تصادفی در پژوهش شرکت کردند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه سبک های مقابله با استرس ورزشی و فرم کوتاه تجدید نظرشده پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت بودند. به منظور تعیین پایایی هر دو مقیاس از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد،که نتایج حاکی از پایایی قابل قبول این ابزارها داشت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از رگرسیون چندگانه به روش همزمان و بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که ابعاد توافق پذیری و وظیفه گرایی به طور مثبت و معنادار سبک مقابله رویکردی با استرس را پیش-بینی کردند. همچنین ابعاد روانژند گرایی و وظیفه گرایی نیز به صورت مثبت و معنادار سبک مقابله اجتنابی با استرس را پیش بینی کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتیجه گیری کلی این است که دوندگان استقامت با توجه به بعد وظیفه گرایی که نشان از هدف -مداری، کفایت یا شایستگی، خواست های قوی و شاخص تمایل به موفقیت می باشد. و نمره بالای افراد در این جنبه نشان دهنده آمادگی و قابلیت فرد در ارزیابی زندگی است. لذا مواردی از قبیل نوع رشته ورزشی، سطوح فعالیتی دوندگان، موقعیت های متفاوت اجرای ورزشی نیز می تواند بر انتخاب سبک مقابله با استرس تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: وظیفه گرایی، اجتنابی، روانژندگرایی، توافق پذیری
  • عادله زهتاب نجفی *، سیدمحمدکاظم واعظ موسوی، حمیدرضا طاهری صفحات 11-18
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخلات روان شناختی بر کاهش ویژگی های نشانگان ایمپاستر در ورزشکاران شهر کرمانشاه انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون باگروه گواه و گمارش تصادفی بود. نمونه ای با حجم 90 نفر به صورت در دسترس انتخاب و در دوگروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. پکیج آموزشی مداخلات در طول 12 جلسه 90 دقیقه ای بر گروه آزمایش اجرا گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، مقیاس نشانگان ایمپاستر کلانس بود و تجزیه و تحلیل آماری با روش های آماری توصیفی و آزمون آماری کوواریانس یک راهه بوسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس گروه ها نشان داد که مداخلات روان شناختی ویژگی های نشانگان ایمپاستر ورزشکاران گروه آزمایش را کاهش داده است (49.369 f=،000/0p <).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج، حاکی از تاثیر اجرای مداخلات روان شناختی بر کاهش ویژگی های نشانگان ایمپاستر در ورزشکاران می باشد.
    کلیدواژگان: مداخلات روان شناختی، نشانگان ایمپاستر، ورزشکار
  • میثم شاه حسینی *، ربابه نوری قاسم آبادی صفحات 19-29
    هدف
    هدف از پژوهش حاضرمقایسه تصویر بدنی، عزت نفس و نقش جنسیتی در ورزشکاران پرورش اندام مصرف کننده و عدم مصرف کننده مواد آنابولیک بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ورزشکاران پرورش اندام شرق تهران در سال 1394 بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ای، 150 نفر ورزشکار با میانگین (سنی 9/8±. 2/27 و سابقه ورزشی 5/6 ± 11) به صورت تصادفی از باشگاه های ورزشی شرق تهران انتخاب شدند. ابزارهای به کاربرده شده شامل سه پرسشنامه خود توصیف گری بدنی، عزت نفس روزنبرگ، نقش جنسیتی بم به همراه ضمیمه ای از پرسشنامه دموگرافیک بود که در باشگاه های ورزشی توسط دو گروه از ورزشکاران عادی و مصرف کننده مواد آنابولیک تکمیل گردید. برای تجزیه وتحلیل داده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره توسط نرم افزار Spss20 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه وتحلیل نشان دادند که مصرف کنندگان مواد آنابولیک در تصویر بدنی و سه زیر مولفه (ظاهر بدنی، صلاحیت ورزشی وجود پنداره بدنی کلی) به همراه نقش جنسیتی مردانه تفاوت معناداری با گروه دیگر دارند (05/0 >p) ولی در متغیر عزت نفس تفاوت معناداری میان مصرف کنندگان مواد آنابولیک و گروه دیگر مشاهده نشد (123/0 >p).
    نتیجه گیری
    بنابراین یافته ها حاکی از آن دارد که به منظور بهبود و پیشگیری از مصرف مواد آنابولیک توجه به تغییر برداشت ورزشکاران از مولفه های تصور بدنی و هم چنین نقش های جنسیتی می تواند امری ضروری باشد.
    کلیدواژگان: پرورش اندام، تصویر بدنی، عزت نفس، مواد آنابولیک، نقش جنسیتی
  • قاسم بابایی زارچ *، محمد خبیری، سعید سهیلی پور صفحات 31-38
    پرخاشگری از جمله مسائل عمده و با اهمیتی است که در بسیاری از جوامع امروزی، بخصوص در بین جوامع جوان زمینه ساز مشکلات زیادی است،که باعث شده محققین همواره درصدد یافتن راه حل هایی جهت رفع این معضل فردی و اجتماعی باشند. یکی از این راه حل های عمده و بحث انگیز پرداختن به ورزش و فعالیت های ورزشی در جهت تعدیل پرخاشگری است. لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه پرخاشگری بین ورزشکاران رشته های ورزشی انفرادی برخوردی، انفرادی غیر برخوردی و غیر ورزشکاران است. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است و برای انجام آن از بین پسران ورزشکار و غیر ورزشکار شهر یزد 120 نفر به عنوان آزمودنی به صورت تصادفی انتخاب شدند . در این تحقیق از پرسشنامه های دموگرافیک و پرخاشگری باس و پری (1992) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و همچنین از آزمون های آمار استنباطی نظیر آزمون نیکویی برازش(k-s) و آزمون آنوای یکطرفه استفاده شد. . نتایج نشان دادکه غیر ورزشکاران بطور معناداری از ورزشکاران رشته های ورزشی انفرادی (برخوردی و غیر برخوردی) پرخاشگر ترند و همچنین تفاوت معناداری در پرخاشگری بین ورزشکاران رشته های ورزشی انفرادی برخوردی و غیر برخوردی وجود ندارد. یافته های این پژوهش اهمیت ورزش را در کاهش پرخاشگری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، ورزشکار، غیر ورزشکار، رشته های ورزشی برخوردی، رشته های ورزشی غیر برخوردی
  • ابراهیم اسکندری، مهدی قادریان *، وحید ذوالاکتاف صفحات 39-47
    هدف
    کشتی از ورزش های برخوردی و پر آسیب است و برخورداری از آمادگی روانی در زمان تمرین و مسابقه نقش بسزایی در کاهش آسیب دیدگی های ورزشی دارد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین میزان اضطراب ورزشی و شیوع آسیب های ورزشی کشتی گیران شرکت کننده در دوازدهمین المپیاد ورزشی دانشجویان کشور بود.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش توصیفی- همبستگی، همه دانشجویان کشتی گیر فرنگی کار شرکت کننده در یازدهمین المپیاد ورزشی دانشجویان کشور (102 نفر) بودند که 66 نفر از آنها در این مطالعه شرکت کردند. اطلاعات تحقیق از طریق برگه گزارش آسیب و پرسشنامه مقیاس اضطراب ورزشی (SAS) جمع آوری شد. از روش های آماری آزمون t مستقل و آزمون ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار آماری 22SPSS و سطح معناداری 95 درصد برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    مشخص شد که بین سطح اضطراب ورزشی (جسمانی، شناختی و عدم تمرکز) و میزان کل آسیب های ورزشی رخ داده برای کشتی گیران رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد (05/0˂P). همچنین بین سطح اضطراب جسمانی و میزان آسیب های متوسط و نیز بین میزان عدم تمرکز و میزان آسیب های شدید رخ داده برای کشتی گیران در یک سال گذشته چنین رابطه ای برقرار است
    نتیجه گیری
    وجود اضطراب ورزشی با افزایش بروز آسیب های ورزشی در کشتی گیران فرنگی کار همراه است. بنابراین به مربیان و متخصصان این رشته ورزشی توصیه می شود که با ارتقای مهارت های شناختی در ورزشکاران، به کاهش بروز آسیب های ورزشی در آنها کمک کنند.
    کلیدواژگان: اضطراب ورزشی، آسیب های ورزشی، کشتی، المپیاد دانشجویی
  • امید محمدیان، شهرام نظرپوری * صفحات 49-57
    هدف تحقیق
    هدف پژوهش حاضر مقایسه بهره هوشی، رشدحرکتی و سطح عملکرد مهارتی در کودکان فوتبالیست دارا و بدون تجربه مهدکودک بود.
    روش تحقیق
    جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کودکان فوتبالیست پسر 7 الی 9 ساله عضو مدارس فوتبال شهرستان الشتر بود که، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایی تعداد 100 نفر، 50 نفر دارای تجربه مهدکودک و 50 نفر بدون تجربه مهدکودک، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل، پرسشنامه بهره هوشی ریون، آزمون رشدحرکتی درشت اولریخ 2 و P≤0/ آزمونهای مهارتی فوتبال مورکریستین بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 05 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که، بین کودکان فوتبالیست دارای تجربه مهدکودک و بدون تجربه مهدکودک، تفاوت معناداری در میزان بهره هوشی، رشدحرکتی و سطح عملکرد مهارتی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد، داشتن یا نداشتن تجربه مهدکودک تاثیری بر میزان بهره هوشی، رشد حرکتی و سطح عملکرد مهارتی کودکان ندارد، که دلیل این امر میتواند مربوط به ضعف برنامه ها، امکانات و عدم تخصص لازم مربیان این مراکز باشد.
    کلیدواژگان: هوش، رشدحرکتی، سطح عملکرد مهارتی، تجربه مهدکودک
  • سیمین جعفری *، رقیه کیانی استار، سپیده جعفری، روح الله طالبی، مجتبی جعفری صفحات 59-65
    هدف از پژوهش حاضر,مقایسه ویژگی های شخصیتی دانشجویان ورزشکار به عنوان افراد دارای سبک زندگی سالم,با دانشجویان غیر ورزشکار اقدام کننده به خودکشی به عنوان گروه ملاک است . متغیرهای مورد مطالعه این پژوهش 4 ویژگی شخصیتی: افسردگی,هیستریانیک,مانیا و اضطراب است. به این منظور 50 نفر از دانشجویان اقدام کننده به خودکشی که به بخش مسمومیت و فوریت های پزشکی بیمارستان لقمان حکیم تهران مراجعه کرده بودند,به شیوه نمونه گیری تصادفی به عنوان گروه ملاک و 50 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور کرج که حداقل طی 2 سال اخیر دارای فعالیت بدنی منظم بوده و تاکنون سابقه اقدام به خودکشی نداشتند,به شیوه نمونه گیری تصادفی به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. به منظور سنجش ویژگی های شخصیتی در هر دوگروه فرم کوتاه تست M.M.P.I)فرم ایرانی 70 سوالی) و از آزمون تحلیل واریانس دوطرفه برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین دانشجویان غیر ورزشکار اقدام کننده به خودکشی و گروه دانشجویان ورزشکار از لحاظ ویژگی های شخصیتی تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین ورزش از طریق کاهش اضطراب و افسردگی و تعدیل ویژگی های روانی و شخصیتی افراد,می تواند به عنوان یک عامل پیشگیری کننده اختلالات روانی از جمله خودکشی منظور گردد.
    کلیدواژگان: خودکشی، افسردگی، اضطراب، ورزش
|
  • Fatemeh Pasand *, Masuod Bahramian, Farhad Khormaee Pages 3-10
    Purpose
    The purpose of this study was the prediction stress-copying styles based on Big Five Personality Factors in endurance runners.
    Methods
    Research design was a correlation, and statistical population involved all the male endurance runners participating in the country championships. So, having been selected convenience sampling, 43 runners took part in the research. Research tools included Sport Stress Copying Styles Questionnaire and short form of Revised Five Big Factors of Personality Questionnaire. In order to determine reliability of the two scales, Cronbach Alpha coefficient was utilized, and results showed the acceptable reliability of the tools. Simultaneous Multiple Regression method and SPSS software were used for analyzing data.
    Results
    Findings showed that Agreeableness and Conscientiousness aspects positively and significantly predicted stress approach copying style. Moreover, Neuroticism and Conscientiousness aspects positively and significantly predicted stress avoidant copying styles.
    Conclusion
    Overall Conclusion is that endurance runners due to the Conscientiousness aspect that indicates goal-oriented, adequacy or competence, and according to high score of participants in this aspect it seems factors such as type of sport, activity levels of runners, different positions sport performance can be effect on coping style.
    Keywords: Conscientiousness, Avoidant, Neuroticism, Agreeableness, Runners, Stress
  • Adeleh Zahtab Najafi *, Seyed Mohammadkazem Vaez Mosavi, Hamidreza Taheri Pages 11-18
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the effect of psychological interventions on reducing the Imposter Syndrom of athletes of Kermanshah.
    Methods
    Current study was semi- experimental with pre-test and post-test, control groups and random replacement. 90 people were selected by accessible sampling in two experimental and control groups. The educational package was performed through 12 ninety-minutes sessions on the experimental group. Information collecting tool was Clance Imposter Syndrome scale and data analysis has been conducted with descriptive statistical methods and T- test using SPSS 22 software.
    Results
    Covariance showed that psychological interventions has reduced Imposter Syndrom of experimental group athletes (p<0/001, F=49.369).
    Conclusion
    In all, performance of psychological interventions is effective on reducing Imposter Syndrom in athletes.
    Keywords: Psychological intervention, Imposter Syndrom, athlete
  • Meysam Shahmohammd Hoseini *, Robabeh Nori Ghasem Abadi Pages 19-29
    Purpose
    The purpose of the present research was to comparing body image, self-esteem and gender roles in the bodybuilder anabolic-androgenic steroid (AAS) users and nonuser at east Tehran.
    Method
    Samples of 150 athletes (mean age 27± 8/9 and Sport experience 11± 5/5) from the gyms in east Tehran were randomly selected from the statistical population of all bodybuilding athletes in east Tehran in 2015 by cluster sampling method. The instruments used in this study were: The physical self-description questionnaire (PSQD), Rosenberg self-esteem scale (SES), Bem sex role inventory (BSRI) and Demographical questioners that completed by two group of (AAS) user and non-user athletes at gym. To analyze the data Descriptive statistics and, multi-variable analysis of variance (MANOVA) were used in Spss 20.
    Result
    The results indicate that there is a significant difference between AAS user and non-user athletes in body image and its three subscales (athletic qualification, physical appearance, total body selfconcept) and male gender role (p<0.05); but, there was not any significant difference in self-esteem between two group.
    Conclusion
    According to attending to change the athlete’s conception of body image factors and also gender roles, in order to prevent from using (AAS) seems to be essential.
    Keywords: Anabolic-Androgenic Steroid (AAS) - Bodybuilder- Body image- Self-esteem- Gender roles
  • Ghadem Babaie Zarach *, Mohammad Kheybari, Saeed Soheili Por, Mahmood Sheykh Pages 31-38
    Purpose
    One of its main controversial that in sport psychology is to exercise and doing sporting activities to reduce aggression. As a result, the aim of the present study is to compare the aggression among athletes of various disciplines including collision individuals, non-collision individuals and nonathletes.
    Methods
    The design of the study is descriptive and of scientific-comparative kind. In doing it so, 120 person of 15 and 18 years old were selected randomly from the male athletes and non-athletes in Yazd. The demographic-aggressive questionnaire of Bass and Perry (1992) was employed for the purpose of this study. For data analysis, descriptive statistics and inferential tests Shapiro-wilk and one-way ANOVA was used.
    Results
    The results showed that non-athletes were significantly more aggressive compared to individual sport athletes (collision and non-collision) (p<0.05). Also there is no significant difference in terms of aggression between athletes of the collision individual sports and those of noncollision individual sports (p>0.05).
    Conclusion
    This research shows that participating in sports and sports activities could be a solution to decrease aggression among people. But there is no difference in the type of sport to reduce aggression.
    Keywords: Aggressiveness, Individual Sports, Sports Collision, Non-Collision, Athletic, Non-Athletic
  • Ebrahim Eskandari, Mehdi Ghaderian *, Vahid Zavalolketaf Pages 39-47
    Purpose
    Wrestling is a collision and traumatic sport and needs mental preparation in training and competition. The aim of this study was to determine the relationship between sport anxiety level and sport injuries in Greco-Roman wrestling athletes in 12th students sport Olympiad.
    Methods
    The statistical population of this descriptive- correlational study included all Greco-Roman wrestling athletes participated in 12th students sport Olympiad (n=102), out of which 66 individuals participated in this study. Sports injury report form and sport anxiety scale (SAS) questionnaire were used for collecting data. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient in SPSS 22 (p˂ 0/05).
    Results
    The results indicated that there was a direct significant correlation between the level of sports anxiety (physical, cognitive and decentralization) and the rate of all sports injuries during the year before the tournament and the current tournament. There was also a significant correlation between the level of physical anxiety and the rate of moderate injuries as well as level of decentralization and the rate of severe injuries that occurred in the past year.
    Conclusion
    The presence of sports anxiety is accompanied by increased incidence of sports injuries in Greco-Roman wrestlers. Therefore, it is recommended to coaches and sports experts to improve cognitive skills in athletes in order to reduce the incidence of sport injuries in them.
    Keywords: Sport Anxiety, Sport Injuries, Wrestling, Students Sport Olympiad
  • Shahram Nazar Pori *, Omid Mohamadian Pages 49-57
    Purpose
    The aim of the study is to compare intelligence quotient (IQ), motor development and skill performance level in soccer player children with and without experience of kindergarten.
    Methods
    The statistical population of this research included seven to nine years old soccer player boys, who were members of Alashtair's Football clubs. 100 of them were selected using random-cluster method; 50 with kindergarten experience and 50 without kindergarten experience. Data collection instruments included Raven's IQ Test, Ulrich’s gross motor development test II, Moor Christian’s standard tests of football skills. The data analysis was done using t-test in significance level of p≤0.05.
    Results
    The results of the research showed no significant difference in the rate of IQ, motor development and skill performance level between the children with and without kindergarten experience.
    Conclusion
    it seems having or not having kindergarten experience have no effects on IQ, motor development and skill performance level, this issue might be due to poor programs, facilities and lack of the required expertise of these centers trainers.
    Keywords: Intelligence, Motor Development, Skill Performance Level, Kindergarten Experience
  • Simin Jafari *, Roghaye Kiani Estar, Sepide Jafari, Rohallah Talebi, Mojtaba Jafari Pages 59-65
    Purpose
    The purpose of this study was the comparison of MMPI clinical scales in suicidal attempted student and athlete student with a healthy lifestyle.
    Methods
    50 suicidal attempted students who were referred to Loghman Hakim hospital in Tehran (as criterion group), and 50 student of Karaj Payam Noor University who at least had regular exercise for 2 years and no suicidal attempt (as control group) were selected by random sampling method. Brief form (Iranian form including 71 questions) of MMPI inventory was administered in both group in order to measure the personality trait & MANOVA test was used for data analysis. The variables of this study are 4 clinical scales of depression, histrionic, mania and anxiety.
    Results
    The result showed that there is a significant different between the criterion & control group.
    Conclusion
    Therefore, exercise can prevent some mental disorders including suicide by mediating & controlling the mentioned mental & personality traits.
    Keywords: Suicide, Depression, Anxiety, Exercise