فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1398)

مجله مدیریت نوآوری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صمیمی، سید سروش قاضی نوری*، هاشم معزز، مهدی کشمیری صفحات 1-34
    امروزه توسعه همکاری های فناورانه یکی از راهکارهای مهم جهت توسعه منابع، قابلیت ها و کسب مزیت رقابتی در میان سازمان ها محسوب می شود. این نوع از همکاری ها در میان شرکت های کوچک و متوسط فناوری به جهت ایجاد تاثیرات چشمگیر بر موفقیت آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است. یکی از بستر های مهم جهت ایجاد و تداوم همکاری ها ایجاد قابلیت های لازم جهت ورود و بهره برداری از این همکاری ها است. در این مقاله تلاش شده است تا بر اساس مطالعه چند موردی، قابلیت های متفاوت چند بنگاه فناور کوچک و متوسط فناور از طریق انجام مصاحبه با مدیران شرکت ها و طرف های همکاری و مطالعه اسناد و مشاهده و به کمک تحلیل تم به مورد بررس قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که قابلیت های مورد نیاز در همکاری فناورانه در بنگاه ها شامل چهار دسته قابلیت های شکل گیری و تداوم همکاری، قابلیت های پشتیبان محصول/خدمت فناورانه، قابلیت های پشتیبان بهره برداری از محصول/خدمت همکاری و قابلیت های یکسان و مکمل جهت هم افزایی از طریق همکاری است که مجموعه ای از قابلیت ها بر اساس نوع همکاری و هدف آن در این مجموعه ها قرار می گیرد. این قابلیت ها بستر شکل گیری و تداوم همکاری ها و همچنین میزان بهره برداری و نتیجه بر آمده از همکاری ها برای بنگاه محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: همکاری فناورانه، قابلیت های همکاری، شکل گیری همکاری، تداوم همکاری
  • محمدحسین کریمی گوارشکی*، جعفر قیدرخلجانی، پوریا کریمی صفحات 35-64

    محصولات و سیستم های پیچیده (COPS) نقش مهمی در صنعت، اقتصاد و فناوری کشورها ایفا می کنند. از طرفی دشواری توسعه و ساخت این محصولات به دلیل پیچیدگی فراوان و نیازمندی به دانش عمیق و سطح بالا ، سازمان ها را با چالش هایی روبرو نموده است. سازمان ها برای موفقیت در ساخت این محصولات احتیاج به شناخت عمیق قابلیت های موردنیاز دارند. به همین منظور پژوهش فعلی صورت گرفت تا از طرفی قابلیت ها و توانمندسازهای موردنیاز برای ساخت و تولید محصولات پیچیده را شناسایی نماید و از طرف دیگر به تجزیه و تحلیل روابط علی معلولی میان توانمندسازها بپردازد. تعیین اهمیت این عوامل جهت برنامه ریزی دقیق سازمان نیز هدف دیگر این پژوهش بوده است. به این منظور با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختاریافته قابلیت های مذکور شناسایی و با توزیع پرسشنامه اعتبارسنجی شد. نهایتا 10 قابلیت اصلی و 46 مولفه فرعی شناسایی و تائید شدند. در مرحله بعدی روابط فی مابین عوامل مذکور با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) تعیین و در چهار سطح افرازبندی شدند. به منظور تعیین اوزان و رتبه بندی عوامل نیز از ر تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد قابلیت های شبکه سازی، مدیریت پروژه های کلان، یکپارچه سازی و تعاملات در سطوح کلان از مهم ترین عوامل موثر در ساخت محصولات پیچیده بوده و تاثیرات زیربنایی بر سایر عوامل دارند. در پایان پس از ارائه جمع بندی، پیشنهاداتی برای پژوهش های آتی بیان شد.

    کلیدواژگان: محصولات و سیستم های پیچیده (COPS)، قابلیت، ساخت وتولید، ISM، ANP
  • سید حسین جلالی، شهرام خلیل نژاد، عماد گل محمدی* صفحات 65-90
    نظریه های مختلفی پیرامون چگونگی دستیابی به مزیت رقابتی توسط محققان و اندیشمندان مدیریت استراتژیک مطرح شده است و دیدگاه قابلیت های پویا که ارتباط نزدیکی میان کسب مزیت رقابتی و قابلیت های سازمانی قائل است، یکی از روشن ترین نظریاتی است که درباره مزیت رقابتی در دنیای امروز کسب وکار ارائه شده است. پژوهش حاضر در همین راستا و با تکیه بر دیدگاه قابلیت های پویا، با رویکردی اکتشافی و کیفی به شناسایی و تحلیل قابلیت هایی اختصاص دارد که رقابت پذیری و دستیابی به مزیت رقابتی را در بخش میان دستی زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز تحت تاثیر قرار می دهند. برای تحقق این هدف، داده هایی از 21 مصاحبه نیمه ساختاریافته با مدیران ارشد 6 پالایشگاه که به روش هدفمند انتخاب شده بودند، گردآوری و داده های حاصل از این مصاحبه ها پس از تلفیق با نظرات چند تن از خبرگان، با روش تحلیل مضمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته های این پژوهش نشان می دهد دستیابی به مزیت رقابتی در بخش میان دستی صنعت نفت و گاز ریشه در دو قابلیت درون نگر ارزش افزایی و بهره وری (کیفی سازی فرآورده ها، کارایی عملیاتی و قابلیت فناورانه)، و قابلیت برون نگر پایداری استراتژیک کسب وکار (توسعه کسب وکار، گرایش بازار و پایداری زنجیره تامین) دارد. این نتیجه نشان دهنده اهمیت رویکرد متوازن برای دستیابی به مزیت رقابتی در صنعت نفت و گاز است.
    کلیدواژگان: قابلیت های استراتژیک، نظریه قابلیت پویا، مزیت رقابتی، تحلیل مضمون، صنعت نفت و گاز
  • مهدیه نگارستانی* صفحات 91-114
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری نوآوری باز در تاثیر سیستم مدیریت دانش بر ظرفیت نوآوری است. جامعه آماری شامل مدیران شرکت های فعال در شهرک صنعتی شماره 2 و نیز شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری شهر کرمان به تعداد 177 شرکت می باشد. روش تحقیق ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه است که سطح روایی و پایایی آن، برای تمامی سازه ها اندازه گیری و تائید شد. پس از تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری در قالب نرم افزار Amos مشخص شد که سیستم مدیریت دانش بر نوآوری باز و ظرفیت نوآوری تاثیر دارد. همچنین؛ نوآوری باز، تاثیر سیستم مدیریت دانش بر ظرفیت نوآوری را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت دانش، ظرفیت نوآوری، نوآوری باز
  • حسین شیرازی، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی*، رضا رادفر، تقی ترابی صفحات 115-134
    شرکت های دانش بنیان می توانند از طریق به کارگیری بهره ور از منابع سازمانی و ارتقا پیوسته قابلیت نوآوری به مزیت رقابتی دست یابند. مهم است که بدانیم عملکرد تجاری سازی فناوری به عنوان مهم ترین مرحله مدیریت فناوری، چقدر می تواند تاثیر منابع سازمانی و قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی را تعدیل کند. هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر منابع سازمانی و قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی شرکت های دانش بنیان نوپا با در نظر گرفتن متغیر تعدیل گر عملکرد تجاری سازی فناوری است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر 166 شرکت دانش بنیان نوپا مستقر در مراکز رشد می باشند که از میان 166 مدیر ارشد آن ها، تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با توجه به اطمینان از برگشت پرسشنامه کافی128 نفر تعیین شد، که در نهایت 117 پرسشنامه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده برای تحلیل جمع آوری گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، روش آن توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد، که نتایج به صورت مدل سازی معادلات ساختاری و به روش حداقل مربعات جزئی (به وسیله نرم افزارSmart PLS) استخراج شده است. یافته ها نشان می دهند که منابع سازمانی و قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی شرکت های دانش بنیان نوپا تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین عملکرد تجاری سازی فناوری، تاثیر منابع سازمانی و قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: منابع سازمانی، قابلیت های نوآورانه، عملکرد تجاری سازی فناوری، مزیت رقابتی، شرکت های دانش بنیان نوپا
  • هدایت کارگر شورکی، سید حبیبالله میرغفوری*، علی محمد سلطانی، حبیب زارع صفحات 135-162

    مطالعه حاضر تلاش دارد تا نقش و کارکرد دولت در قابلیت آفرینی نوآورانه را تحت تاثیر جریان همگرایی فناورانه مورد تحلیلی آینده-نگرانه قرار دهد. رویکرد این تحقیق، کیفی و توصیفی بوده و در آن از استراتژی های تحلیل ریخت شناختی و سناریوسازی استفاده شده است؛ بدین صورت که رایج ترین سازوکارهای حمایت دولت از فرایند تقویت قابلیت نوآورانه شناسایی و در قالب مدلی ارائه و به صورت موازی، مهمترین دستاوردهای حاصل از کاربرد فناوری های همگرا نیز بر اساس یکی از مدل های معتبر استخراج شده است. سپس با تشکیل نشست خبرگان و اجرای تکنیک تحلیل ریخت شناختی، شدت تاثیرگذاری جریان همگرایی فناورانه بر هرکدام از سازوکارهای حمایتی مورد برآورد قرار گرفته و با اجرای تکنیک سناریوسازی، سه سناریوی بدیل از آینده نقش دولت در قابلیت نوآوری تحت تاثیر فناوری های همگرا (شامل سناریوهای حداقلی، میانه و حداکثری) طراحی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که با بهره گیری هوشمندانه از ظرفیت های انقلابی فناوری های همگرا می توان آینده مطلوب از نقش دولت در توسعه قابلیت نوآورانه را زمینه سازی نمود و این جایگاه را در مقایسه با شرایط فعلی به شدت تکامل بخشید.

    کلیدواژگان: قابلیت نوآوری، سیاستهای دولت، همگرایی فناورانه، فناوری های همگرا، انبیک (شزان)، سناریوسازی
|
  • Ali Samimi, Soroush Ghazinoori *, Hashem Moazzez, Mehdi Keshmiri Pages 1-34
    Today, the development of technological collaboration is one of the important strategies for developing resources, capabilities and gaining competitive advantage among organizations. This kind of collaboration among small and SME firms is important for creating significant effects on their success. One of the important pillars to create and maintain partnerships is to create the necessary capabilities to enter and use these collaborations. In this paper, we have tried to examine the various capabilities of several SME technology companies through interviews with corporate executives and partners, and studying documents and observation and by analyzing the theme, based on a few case studies. The results show that the capabilities required in collaborative technology in firms include four types of interoperability and continuity capabilities, product / service support capabilities, product / service collaboration support capabilities, and the same or complementary capabilities for collaboration that a set of The capabilities are based on the type of collaboration and its purpose in these sets. These capabilities are the basis for the formation and continuity of cooperation as well as the amount of operation and the result of cooperation for the firm.
    Keywords: Technological Collaborations, Collaborations capabilities, Collaborations Formation, Collaborations Continuity
  • Mohammad Hosein Karimi Gavareshki *, Jafar Gheidar, Kheljani, pooria karimi Pages 35-64

    Complex product systems (COPS) play an important role in industry, economics and technology of countries. On the other hand,Due to the complexity and the need for in depth and high level knowledge; organizations face challenges in Manufacturing and developing these products.To succeed in manufacturing of these products, organizations need to recognize the required capabilities.Therefore, the current research was conducted to identify the capabilities and enablers needed to manufacturing complex products And analyzes the causal relationships between these enablers.The other purpose of this study was to determine the importance of these factors for the accurate planning in the organization.For this purpose, with using the library studies and semi-structured interviews, the mentioned capabilities were identified and then validated by distributing the questionnaire. Eventually, 10 main factors and 46 sub-factors were identified. In the next step, with using Interpretative Structural Modeling (ISM) method , the relationships between these factors were determined and partitioned into four levels.Then ANP was used to determine the weights and ranking of factors.The research results show that networking capabilities, projects management, system integration and interactions at macro levels are the most important factors in manufacturing complex products and have underlying impacts on other factors. at the end of paper, after concluding the content, some suggestions were proposed for future research.

    Keywords: Complex Product Systems (CoPS), Capability, Manufacturing, ANP, ISM
  • Seyed Hossein Jalali, Shahram Khalil Nezhad, Emad Golmohammadi * Pages 65-90
    Different theories are presented by strategic management scholars and thinkers to explain how to achieve a competitive advantage, and dynamic capability theory which believed that gaining a competitive advantage is closely linked with organizational capabilities; is one of the clearest theories about competitive advantage in today's business world. In this regard, current research, based on dynamic capability view, employs a qualitative and explorative approach to identify and analyze of capabilities which influence the competitiveness and gaining competitive advantage in the midstream sector of oil and gas industry. In order to achieve this goal, data were gathered through 21 semi-structured interviews with top level managers of 6 refineries, integrated with comments of some experts, and analyzed by theme analysis method. Findings showed that gaining competitive advantage in the midstream of oil and gas industry rooted in both of inward capability of productivity and value-addition (products qualification, operational efficiency and technological capability) and outward capability of business strategic sustainability (business development, market orientation and sustainability of supply chain). This result reveals the importance of balanced approach in gaining competitive advantage in the oil and gas industry.
    Keywords: 'strategic capabilities, dynamic capability theory, Competitive advantage, Theme analysis, oil, gas industry'
  • Mahdieh Negarestani * Pages 91-114
    The purpose of the study was to investigating the role of open innovation in the effect of knowledge management system on innovation capacity. The study population which was an applied and descriptive-survey research was composed of 177 managers of Companies in Industrial Town No. 2 & companies in Kerman Science and Technology Park. The questionnaire was used to collect data.Validity and reliability of the questionnaire were verified and confirmed. After data analysis by Spss & Amos, findings suggested that: knowledge management system had effect on open innovation andinnovation capacity. Also, the impact of knowledge management system on innovation capacity was mediated by open innovation.
    Keywords: knowledge management system, Innovation Capacity, Open Innovation
  • Hossein Shirazi, Gholamreza Hashemzadeh *, Reza Radfar, Taghi Torabi Pages 115-134
    knowledge-based companies can achieve competitive advantage through employing productivity from organizational resources and continuously upgrading innovation capability. In this regard, it is important to understand how the technology commercialization performance as the most important stage in technology management can moderating the impact of innovation capability and organizational resources on competitive advantage. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of innovation capability and organizational resources on the competitive advantage of startup companies by considering the moderating variable of technology commercialization performance. The statistical population of This study was 166 top managers in growth stage of centers of growth of science and technology parks and the sample size was selected according to Cochran's formula by stratified random sampling method to ensure the retum of number of 128 respondents was completed. Finally, 117 questionnaires were collected and entered into the analysis stage. The present research is applied in a practical, descriptive and survey-oriented way. The results are extracted by structural equations modeling using partial least squares (by Smart PLS software). The findings show that innovation capabilitiy and organizational resources are effective on the competitive advantage of Knowledge Based Companies, as well as the moderating role of the technology commercialization performance in the impact of innovation capabilities and organizational resources on the competitive advantage.
    Keywords: Organization Resource, Innovative Capability, Technology Commercialization Performance, Competitive advantage, Knowledge-Based Start-Up Companies
  • Hedayat Kargar Shouroki, Seyed Habibollah Mirghafoori *, Ali Mohammad Soltani, Habib Zare Pages 135-162

    The present study attempts to introduce the role and function of the government in innovative capability building under the influence of the technological convergence flow as a foresight study and introduce the predictable futures of convergent technologies (NBIC). The approach of this research is qualitative and descriptive and has been used in morphological and scenario-building strategies. Thus, the most common mechanisms of public support in the process of innovation capability enhancement are identified and modeled; in parallel, the most important achievements of convergent technologies are derived from one of the valid models. Then, the intensity of the impacts of technological convergence on each aspect of governmental support is estimated through expert panel & morphological analysis techniques. Finally, by implementing the scenario-building technique, three alternative scenarios of the future (including minimal, moderate, and maximum scenarios) are designed. The results show that by utilizing intelligently the revolutionary capacities of convergent technologies, the governments can establish the desirable future of the role of governance in development of innovative capabilities, and this position can be evolved strongly compared to the current situation.

    Keywords: Innovation Capability, Public policies, Technological Convergence, Convergent Technologies, NBIC, Scenario-Building