فهرست مطالب

Technical and Vocational Education
Volume:1 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/11/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم ریحانی *، تاییس غیبی، مجتبی اسکندری صفحات 1-11

    هدف این تحقیق که به روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است، بررسی درک دانش آموزان سال پنجم ابتدایی از سه عمل جمع، تفریق و ضرب، با استفاده از تکالیف طرح مساله است. بدین منظور، آزمونی شامل دو موقعیت طرح مساله طراحی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، مدل رایلی و همکاران (1983) و دسته بندی یپ بان هار (2009) مورد استفاده قرار گرفت. نمونه مورد مطالعه شامل 358 دانش آموز کلاس پنجم، از هشت مدرسه
    در چهار منطقه تهران است که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان داد، با وجود اینکه دانش آموزان مسائل نسبتا متعددی طرح کرده بودند اما اغلب این مسائل فاقد تنوع و ابتکار بود. در واقع، در موقعیت طرح مساله در رابطه با ضرب، حدود 58 درصد دانش آموزان مسائلی از نوع هم تراز طرح کردند و در هر کدام از چهار دسته دیگر، فراوانی کمتر از 10 درصد بود. در موقعیت طرح مساله در رابطه با
    جمع و تفریق نیز حدود 64 درصد مسائل، تنها در دو دسته -تغییر با نتیجه ی مجهول (افزایش) و ترکیب با مجموع مجهول- طرح شده بودند و در هریک از دوازده دسته دیگر، فراوانی کمتر از 15 درصد بود. به نظر می رسد اکثر دانش آموزان جمع، تفریق و ضرب را به صورت رویه ای درک کرده اند. به همین دلیل در طرح مساله مرتبط با این اعمال، خود را در قالب هایی که آموزش دیده اند محصور می کنند. برخی از دانش آموزان در طرح مساله، تطابق
    با دنیای واقعی را نادیده گرفته بودند. طرح مسائل مرتبط با تجارب شخصی، از نکات قابل توجه دیگری بود که در بررسی مسائل طرح شده توسط دانش آموزان مشاهده شد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، پنجم ابتدایی، طرح مساله ریاضی، عمل های جمع، تفریق و ضرب
  • آیت سعادت طلب، سعید غیاثی* صفحات 13-25

    در دو دهه گذشته تحولات ناشی از جهانی شدن، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد دانایی محور، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی را در معرض تغییرات اساسی قرار داده و با چالش های جدی روبه رو ساخته است. یکی از چالشهای فرا روی دانشگاه ها در حال حاضر، مساله کیفیت است که امروزه توجه به این مقوله بیش از پیش ضرورت یافته است، به گونه ای که تلاش های فراوانی برای ارزیابی کیفیت وارتقاء آن در اغلب کشورهای دنیا صورت گرفته است. از جمله این اقدامات، شکل گیری و استقرار سازمان ها و نهادهای ملی، منطقه ای و بین المللی اعتبار سنجی برای بهبود و ارتقاء کیفیت دانشگاه هاست. در ایران نیز تلاش های محدودی در زمینه ارزیابی کیفیت دانشگاه ها انجام گرفته است، اما این تلاش ها وافی به مقصود نبوده  است. با توجه به بین المللی شدن آموزش عالی و ضرورت ورود موثر دانشگاه های ایران در فضای رقابتی امروز، نیاز به استقرار نظام اعتبار سنجی در آموزش عالی ایران بیش از گذشته احساس میشود. بر همین اساس، نگارندگان در این مقاله، به بررسی عوامل موثر در نهادمندی سازی نظام ملی اعتبار سنجی پرداخته اند. این عوامل، شامل عوامل ساختاری، فرهنگی و اقتصادی است. در این بررسی، از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. ابتدا تعداد 10 پژوهش در زمینه ارزیابی و اعتبار سنجی از میان پژوهشها و مطالعات انجام شده برای بررسی و تحلیل محتوا انتخاب شد. بعد از بررسی اسناد دهگانه از منظر عوامل ذکر شده، داده های حاصل از این بررسی به شیوه کیفی مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفتند. نتایج کلی بیانگر آن است که همه عوامل ساختاری، فرهنگی و اقتصادی مطرح شده، نقش تعیین کنندهای در شکل گیری و استقرار نظام ملی اعتبار سنجی در آموزش عالی ایران دارند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، آموزش عالی، نهادمندسازی
  • صادق نصری *، مجید ابراهیم دماوندی، عرفانه السادات کارگر صفحات 25-31

    هدف این پژوهش ارتباط تعارض کار خانواده و انگیزش تحصیلی با فرسودگی تحصیلی دانشجویان مقطع دکترا و کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران بوده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ جمعآوری داده ها به شیوه توصیفی - همبستگی انجام شده است. فرسودگی تحصیلی متغیرملاک و تعارض کار-خانواده و انگیزش تحصیلی متغیرهای پیش بین بودند. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دوره 1392 بودهاند. روش نمونه گیری، تصادفی ساده بود و حجم نمونه براساس - کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه شهید رجایی در سال تحصیلی 93 (2 ،(فرمول کوکران، 270 نفر برآورد گردید. ابزارهای اندازه گیری متغیرها عبارت بودند از: 1) پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997 پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) و 3) پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000). داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (رگرسیون چند متغیری به روش گام به گام) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بین تعارض کار خانواده با فرسودگی تحصیلی ضریب همبستگی مثبت 0/667 وجود دارد و این رابطه نیز در سطح خطای0/05 0 تایید شد، رابطه بین تعارض کار خانواده با مولفه های خستگی تحصیلی0/674 -بی علاقهگی تحصیلی 0/453 - ناکارآمدی تحصیلی0/476 - در سطح خطای0/010 تایید شد. بین انگیزش تحصیلی با فرسودگی تحصیلی رابطه منفی و ضعیف0/250 وجود دارد ..نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای تعارض کار - خانواده و انگیزش تحصیلی توانایی تبیین 48 درصد واریانس متغیر فرسودگی تحصیلی را دارند، همچنین تاثیر متغیر تعارض کار- خانواده بیشتر از انگیزش تحصیلی بوده است. نتایج تحقیق میتواند در حوزه مداخلات آموزشی و روانشناختی این دانشجویان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، تعارض کار- خانواده، انگیزش تحصیلی
  • سید رسول عمادی *، نفیسه فامیل صفحات 33-42

    هدف پژوهش حاضر طراحی نرم افزار آموزش الکترونیکی حروف الفبای انگلیسی مبتنی بر رویکرد ساختن گرایی مدل 5e و تاثیر آن بر انگیزه درونی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه اول راهنمایی (دوره اول متوسطه) در درس زبان انگلیسی بود. دو گروه از دانشآموزان دختر و پسر به طور مجزا به عنوان گروه آزمایش و کنترل در طرح پیش آزمون و پس آزمون شرکت کردند، گروه آزمایشی با استفاده از نرم افزار آموزشی (طراحی شده) و گروه کنترل با استفاده از روش های معمول (سنتی تدریس)، حروف الفبای انگلیسی را در مدت 8 جلسه فراگرفتند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس (2001) بود که در آغاز و انتهای آموزش به هر دوگروه آزمون داده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی میانگین، انحراف معیار و آزمون لوین و نیز آزمون های تحلیل واریانس و آزمونt استفاده شد. نتایج آزمون کوواریانس نشان داد، آموزش حروف الفبای انگلیسی از طریق نرم افزار آموزشی بر انگیزه درونی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر گذار است ولی مقایسه نمرات دانش آموزان دختر و پسر در دو گروه آزمایش بیانگر آن است که بین دانش آموزان در استفاده از نرما فزار آموزشی تفاوت 0/0 معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، انگیزه درونی، پیشرفت تحصیلی، ساختن گرایی، مدل 5e
  • رضا نجاتی *، اکرم پژمان صفحات 43-53

    این تحقیق در پی آن است که تاثیر راهبردهای نمودار واژگانی و پرسش های پیش از خواندن را بر یادگیری و یادسپاری مهارت خواندن و درک مطلب دانش آموزان پیش دانشگاهی بررسی کند. برای این منظور، چهل و شش دانش آموز دختر پیش دانشگاهی انتخاب و به دو گروه، نمودار همگن شدند. پیش آزمون شامل شش متن بود که از آزمون کنکور ،« پیشآزمون » واژگانی و پرسش های پیش از خواندن، تقسیم شدند و با استفاده از روش تکمیل کردن « نمودار واژگانی » سراسری انتخاب شده بودند. سپس، هشت متن کتاب درسی دانش آموزان، به هر دو گروه تدریس شد. گروه روش درست کردن پرسش برای متون را آموزش دیدند. پس از پایان جلسات « پرسش های پیش از خواندن » نمودارهای خالی را فرا گرفتند و گروه در سه مرحله برای هر دو گروه برگزار گردید. پسآزمون اول، دو بار برگزار شد. این آزمون شامل شش متن بود که از آزمون « پسآزمون » آموزشی، دو کنکور سراسری انتخاب شده بود. پس آزمونی که در مرحله آخر برگزار گردید نیز شامل شش متن بود که از یک آزمون انگلیسی مقدماتی انتخاب شد. مقایسه گردید تا تفاوت درون گروهی و برون گروهی « تحلیل واریانس مدل های مرکب تکرار آزمون » سپس، نمرات دو گروه محاسبه و با استفاده از مشخص شود. نتایج بهدستآمده، نشان داد که هر دو راهبرد موثر بودند. اما با توجه به تفاوت میانگین دو گروه، راهبرد نمودار واژگانی موثرتر بود. لذا پیشنهاد مینماید در تدریس مهارت خواندن بیشتر از روش نمودار واژگانی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت خواندن، نمودار واژگانی، پرسش های پیش از خواندن، یادگیری و یادسپاری
  • میثم گل محمدی *، سید علی کیمیایی صفحات 55-62

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مشاوره گروهی متمرکز بر راه حل برانگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر سال اول متوسطه دارای افت تحصیلی در منطقه تبادکان درشهر مشهد صورت گرفت. در این مطالعه جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در 91 بود. نمونه آماری شامل 30 نفر از دانش آموزان پسر که معدل نیمسال اول آنها - دبیرستان های منطقه تبادکان درشهر مشهد در سال تحصیلی  92زیر 12 بود که در گام اول با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) در یک طرح آزمایشی یا پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه انگیزش تحصیلی مورد اندازه گیری قرار گرفت. مشاوره گروهی متمرکز بر راه حل بر روی گروه آزمایش در 8 جلسه 1 ساعته اجرا گردید. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس با کنترل پیش آزمون انجام گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مشاورهی گروهی، باعث افزایش انگیزش تحصیلی (دانش آموزان پسر در گروه آزمایش شده است). در نتیجه، مشاوره گروهی متمرکز بر راه حل روشی موثر در افزایش انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر دبیرستانی دارای افت تحصیلی است.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی متمرکز بر راه حل، انگیزش تحصیلی، افت تحصیلی، دانش آموزان
|
  • E. Reyhani*, T. Gheibi, M. Eskandari Pages 1-11

    The purpose of this descriptive study is to examine the perceptions of fifth-grade students of addition, subtraction and multiplication concepts, via problem posing tasks. For this purpose, a problem posing test was devised and implemented. For data analysis, classification of Riley et al (1983) and Yeap (2009) was used. The sample included 358 fifth-grade students from eight schools in four districts of Tehran were selected by multistage cluster sampling. The results showed that, despite student posed the relatively numerous problems but most of them need more variety and innovation. In fact, in multiplication problem posing task, about 58% of students posed problem in kind of Equal Groups and in each of the another four categories, the frequency was less than 10%. Also, in subtraction and addition problem posing task, about 64% of the problems posed only in two categories -Change with unknown result set (increase) and Combine with unknown superset- and in each of the another twelve categories, the frequency was less than 15%. It seems that most of students had understood addition, subtraction and multiplication, procedurally. For this reason, in posing problem associated with these actions, they are compassing themselves in forms that are trained. in some of the problems, conformity with the real world were ignored. Problem posing associated with the personal experiences was one of the other noteworthy points that observed in posed problem by the students.

    Keywords: Student, Mathematics Problem Posing, Fifth-Grade, Addition, Subtraction, MultiplicationOperations
  • A. SaadatTalab, S. Ghiyasi* Pages 13-25

    Developments in the last two decades due to globalization, information technology and communication, knowledge-based economy, put universities and institutions of higher education into main
    changes and faced them with serious challenges. One of the challenges facing universities now is the quality problem that attention to this issue is needed more than ever so that a lot of efforts for quality improvement have been done in most countries. Among these are the formation and establishment of institutions of national, regional and international validation to enhance the quality of universities. A limited number of attempts have been made in assessing the quality of universities in Iran. However, these attempts were not enough. Regarding the internationalization of higher education and the need for effective entry in Iran, It is now more than ever felt that today's competitive environment requires the establishment of validation in higher education. Accordingly, the authors of this paper have examined the factors affecting the institutionalized national system of higher education's validation in Iran. These include structural, cultural, and economic factors. In this study, the content analysis has been used. After reviewing the 10 -fold documents in terms of the factors mentioned, the data from this study were analyzed and interpreted using qualitative methods. Overall results indicate that all of the structural, cultural and economic factors have a decisive role in the formation and establishment of a national system of validation in higher education in Iran.

    Keywords: Validation, Higher Education, Institutionalization
  • S. Nasri*, M. E. Damavandi, E. Kargar Pages 25-31

    This study investigated the matter in relation to Work - Family Conflict and PhD students' academic motivation and burnout in Postgraduate students of Shahid Rajaee Teacher Training University. This study has been performed applied and In terms of data collection way of describing the correlation. The population of this study consisted of all students in the MA and PhD Shahid Rajaee University have been studying. Simple random sampling is Cochran's sample size formula samples, and the remaining 270 questionnaires were analyzed. The survey findings revealed that there is between work-family conflicts with academic burnout correlation coefficient (0.667) .Also There is correlation between work-family conflict fatigue with educational component (0.674), academic apathy (0.453), the ineffectiveness of study (0.476) and a weak negative relationship between academic motivation and academic burnout (0.250). Results of regression analyzes showed that Work - Family Conflict and motivation are able to explain 48% of the variance in academic burnout also affect labor conflict variables - family is more motivation.

    Keywords: Academic Burnout, Work-Family Conflict, Academic Motivation
  • S. R. Emadi*, N. F. Shokriyan Pages 33-42

    The aim of the present study is designing e-learning software for teaching English alphabet based on construction approach (e5 model) and its effects on intrinsic motivation and academic achievement of the first guide ( first period of secondary ) students of English course. Two groups of boys and girls took part separately as the control and experimental groups in the pre-test and post-test design. The experimental group was taught the alphabet using educational software (designed) and the control group using conventional techniques (traditional teaching ) within 8 sessions. The data collection instrument was Herman’s achievement motivation questionnaire (2001) which performed at the beginning and end of the course. To analyze the data, descriptive statistics of mean, standard deviation and Levine test, the analysis of variance and t-test were used. The ANCOVA results showed that learning English alphabet through an educational software impact on intrinsic motivation and academic achievement. But comparing the scores of male and female students in the two groups indicated that there is no significant difference between the students in the use of educational software.

    Keywords: E-Learning, Intrinsic Motivation, Achievement, Constructivism, 5e Model
  • R. Nejati*, A. Pezhman Pages 43-53

    This study attempted to examine the effect of semantic mapping and pre-reading questioning activities on learners' reading comprehension. For this purpose, forty six high school female students were selected and assigned to two groups, semantic mapping and pre-reading questioning, after they were homogenized by a pre-test including six reading comprehension texts selected from the University Entrance Exam. Then, eight reading comprehension texts of the students' textbook were used as the treatment material. The semantic mapping group was taught how to make semantic maps for each text and the pre-reading questioning group was taught how to make questions about the texts. After the treatment, a posttest was administered to both groups. The posttest included six texts selected from the University Entrance Exam. The data, analyzed through Mixed Models Repeated Measures ANOVA, showed that both teaching techniques worked satisfactorily. However, the students in the semantic mapping group did much better than the students in the pre-reading questioning group.

    Keywords: Reading Comprehension, Semantic Mapping, Pre-Reading Questioning, Rotten
  • M. Golmohamadi*, S. A. Kimiyaee Pages 55-62

    The aim of this research was to investigate effectiveness of solution-focused group counseling approach on increasing academic motivation of male students with academic under achievement. Statistical population of this research includes male, high school first graders students of Tabadakan region of Mashhad. The sample involved 30 students who were selected by cluster sampling Next, the participants were randomly assigned into experimental and control groups (each group comprising 15 students). The method of this study was experimental design using pre-test and post-test with control group. The participants in the experimental group received 8 sessions of solution-focused Therapy, and no control group. Data analysis was done through the analysis of covariance. The results showed that solution-focused group counseling was effective in increasing academic motivation of students with academic under achievement. In other words, solution-focused group counseling significantly increased academic motivation.

    Keywords: Group Consulting, Solution-Focused, Academic Under Achievement, Academic Motivation, Students