فهرست مطالب

Technical and Vocational Education
Volume:2 Issue: 5, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/07/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حسنی *، علی عنایتی نوین فر، یحیی معروفی صفحات 1-12

    یکی از مهم ترین عوامل موثر در رشد و پرورش استعدادهای دانش آموزان وجود سلامت روانی آن ها است. مطالعات متعدد نشان داده است که دانش آموزان نیز ممکن است همانند انسان های دیگر به اختلالات روانی و عاطفی مبتلا شوند. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت سلامت روانی و رابطه ی آن با عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم می باشد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهر همدان است که با استفاده  از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای نمونه ای با حجم 216 نفر از دانش آموزان انتخاب شد و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه 28 ماده ای سلامت عمومی (GHQ) گلدبرگوهیلرو معدل کل واحدهای درسی نیمسال تحصیلی گذرانده شده، استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق شاخص های آمار توصیفی و آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که 43/5 درصد دانش آموزان دارای سلامت روانی، 30/6 درصد مشکوک به اختلال روانی و 9/25 درصد آنان مبتلا به اختلال روانی هستند. بعلاوه بین سلامت روانی دانش آموزان و عملکرد تحصیلی آنان رابطه معنی داری است.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان، دوره متوسطه دوم
  • صادق نصری *، محمد بیاناتی صفحات 13-31

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین سبک های انگیزشی، خودکارآمدی و خودتنظیمی تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر کرج بود. به همین منظور تعداد 400 دانش آموز از مقطع متوسطه به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی - همبستگی بوده است. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از:1- پرسشنامه ی راهبردهای انگیزش تحصیلی AMS 2- پرسشنامه ی خودکارآمدی دانش آموزان (نظامی ،شوارزر و جروسلم 1996) و 3- پرسشنامه یادگیری خودتنظیم بوفارد و همکاران (1995). تجزیه وتحلیل داده ها دراین تحقیق با روش تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. براساس پیشینه تحقیقات انجام شده، ابتدا مدل فرضی برای بررسی روابط بین متغیرهای موثر بر خودتنظیمی تحصیلی در نظر گرفته شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد. همچنین مشخص شد که سبک های انگیزشی درونی با خودکارآمدی و خودتنظیمی رابطه مثبت و معنادار دارند و بی انگیزگی با خودکارآمدی و خودتنظیمی، رابطه ی منفی و معنادار دارد. همینطور مشخص شد خودکارآمدی علاوه بر نقش واسطه ای که بین سبک های انگیزشی و خودتنظیمی دارد، خود بر خودتنظیمی اثر مثبت دارد. یافته های تحقیق کنونی می تواند در تبیین خود تنظیمی تحصیلی دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبک های انگیزشی، خودکارآمدی و خودتنظیمی تحصیلی
  • رضا ساکی *، حمیده نعمتی، مریم رضایی صفحات 32-51

    تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط بین توانمندی و خودکارآمدی با عملکرد شغلی  دبیران مدارس متوسطه دخترانه در شهر تهران انجام شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل دبیران مدارس متوسطه دخترانه دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 92-91 بود که تعداد آنها در حدود 9657 نفر بوده است. از این تعداد ، بر اساس جدول مورگان، 380 دبیر به عنوان نمونه انتخاب گردید. روش نمونه گیری در این تحقیق روش خوشه ای چند مرحله ای بوده است. ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق شامل: پرسشنامه احساس توانمندی اسپریتزر(1995) ، پرسشنامه خودکارآمد یاسچانن- موران و ولفولک (2001) و پرسشنامه عملکرد شغلی محقق ساخته بود که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، میانه، انحراف استاندارد، واریانس و همبستگی پیرسون)  و آمار استنباطی (تحلیل رگرسیون چند متغیری) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد از بین ابعاد توانمندی، بعد موثر بودن با ضریب تبیین 0/36 می تواند عملکرد شغلی را پیش بینی کند و همچنین از بین مولفه های خودکارآمدی ، مولفه درگیر کردن با ضریب تبیین 0/52 می تواند عملکرد شغلی را پیش بینی کند

    کلیدواژگان: احساس توانمندی، خودکارآمدی، عملکرد شغلی، مدارس متوسطه
  • الهام کاویانی، سید محمد رضا مصطفایی*، فتانه خاکره صفحات 52-69

    هدف کلی در این پژوهش بررسی تاثیر رویکرد کلاس معکوس بر متغیرهای پیشرفت تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی، تعامل گروهی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان می باشد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و در زمره ی تحقیقات آزمایشی قرار دارد. جامعه ی آماری تمام دانش آموزان پسر دوره ی اول متوسطه شهر کرمانشاه به تعداد 11696 نفر می باشد. حجم نمونه 60 نفر بوده که به دو گروه 30 نفره تحت عنوان گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. نمونه گیری از نوع نظری یا قضاوتی می باشد. به منظور گردآوری داده ها برای تاثیر رویکرد کلاس معکوس بر پیشرفت تحصیلی از پنج پیش آزمون و پنج پس آزمون در هر دو گروه آزمایش و کنترل استفاده شد. برای بررسی تاثیر رویکرد کلاس معکوس بر خودتنظیمی تحصیلی از پرسشنامه استاندارد شده ی «خودتنظیمی بوفارد»، بررسی تاثیر رویکرد کلاس معکوس بر متغیر تعامل گروهی از پرسش نامه ی «ارتباطات بین فردی در کلاس درس»، و تعیین تاثیر رویکرد کلاس معکوس برمتغیر انگیزش تحصیلی دانش آموزان، از پرسش نامه ی استاندارد   شده ی «هارتر»  استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 استفاده شد. آزمون های آماری استفاده شده عبارتند از: آزمون اثر پیلایی، آزمون لامبدای ویلکلز، آزمون اثر هتلینگ، آزمون رتبه اختصاصی روی و آزمون لون. نتایج تجزیه و تحلیل آماری حاکی از آن بود که رویکرد کلاس معکوس بر تمامی متغیرهای وابسته بالا تاثیر مثبت داشت.

    کلیدواژگان: رویکرد کلاس معکوس، پیشرفت تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی، تعامل گروهی، انگیزش تحصیلی
  • اسماعیل زارعی*، روشن احمدی صفحات 70-85

    دانش آموزان با نیازهای ویژه به عنوان قشری از دانش آموزان هستند که ازلحاظ ذهنی، جسمانی، هیجانی و اجتماعی بادانش آموزان عادی فرق داشته و شرایط خاص آن ها، نیازمند بذل توجه و کمک بیشتر توسط مسئولین و متصدیان نظام آموزشی است. هدف پژوهش حاضر ارائه رویکرد یادگیری تلفیقیبه عنوان رویکردی مناسب برای آموزش دانش آموزان با نیازهای ویژه است. برای دستیابی به این هدف،پژوهش حاضر به شکل توصیفی انجام شده و از روش اسنادی- تحلیلی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع علمی داخلی و خارجی اعم از کتب، مجلات، وب سایت های معتبر علمی در مورد کلید واژه های تحقیق بودند که به شکل در دسترس نمونه هایی بررسی شد و این بررسی تا حدی ادامه یافت که یک غنای نظری حاصل شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که با توجه به تنوع و تفاوت های فردی بسیار زیاد بین دانش آموزان با نیازهای ویژه در آموزش این طیف از دانش آموزان نیاز به رویکردی سیال و انعطاف پذیراست که به فراخور افراد و شرایط مختلف بتواند به شکل منسجمی فرایند یاددهی- یادگیری را مورد حمایت قرار دهد؛ رویکردی که می تواند چنین کارکرد انعطاف پذیری داشته باشد رویکرد یادگیری تلفیقی است. این رویکرد مخصوصا در فراگیرسازی بسیار کاربردی است.

    کلیدواژگان: رویکرد یادگیری تلفیقی، دانش آموزان با نیازهای آموزشی ویژه، فراگیرسازی، جداسازی
  • اسداللهمرادخانی، فاطمه احمدی *، محمد جواداسلام پور، اشرف السادات شکرباغانی صفحات 86-101

    تاریخ به روشنی رابطه نزدیک پیشرفت همگام ریاضی و فیزیک را نشان میدهد که لاجرم این مطلب را  نمیتوان در آموزش و یادگیری علوم تجربی نادیده گرفت .از این رو مقاله حاضر به بررسی اثربخشی یادآوری وآموزش پیشنیازهای دانش ریاضی بر یادگیری مفاهیم فیزیک می پردازد .طرح پژوهش به روش آزمایشی چهارگروهی سولومون با دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر پایه اول متوسطه شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام بودند که تعداد 115 نفر از آنان در چهار گروه (دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخصهای آمار توصیفی و آمار استنباطی نظیر تحلیل واریانس چند متغییره (MANOVA)، آزمون ویلکاکسون-مان-ویتنی و آزمون t مستقل استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آنست که یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت دانش آموزان در یادگیری مفاهیم علم فیزیک، عدم آشنایی کافی دانش آموزان با پیش نیازهای ریاضی است. لذابرای افزایش درک مفهومی دانش آموزان از فیزیک و بهبود عملکرد آن ها در آزمون های فیزیک باید به ضرورت آموزش و یادآوری پیش نیازهای ریاضی قبل ازارائه مفاهیم، چه در ساختار کتب درسی و چه در حین تدریس، توجه شود. همچنین، در نظر گرفتن اهمیت این موضوع می تواند ما را در بهبود پیشرفت تحصیلی و جلوگیری از افت تحصیلی دانش آموزان کمک نماید

    کلیدواژگان: آموزش فیزیک، پیش نیازهای دانش ریاضی، یادگیری، کلاسهای متداول فیزیک
  • نرگس فیض آبادی *، خدیجه علی آبادی، نرجس خاتون اویسی صفحات 102-114

    یادگیری الکترونیکی به عنوان تکنولوژی نوین آموزشی، یکی از پدیده های دنیای مدرن است که در عصر اطلاعات و در جامعه مبتنی بر دانش پا به عرصه وجود گذاشته است. ویژگی اصلی و اساسی یادگیری الکترونیکی، خاصیت ارتباطی و تعاملی آن است. هدف پژوهش حاضر «بررسی تاثیر محیط یادگیری الکترونیکی در مقایسه با  محیط سنتی بر میزان یادگیری زبان آموزان » بود. روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون با استفاده از گروه کنترل بود. تعداد 32 نفر به روش در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه به آزمایش و کنترل جایگزین شدند.  اندازه گیری متغیر وابسته (میزان یادگیری) برای هر دو گروه در یک زمان و تحت یک شرایط صورت گرفت. سپس گروه آزمایش به مدت 6 هفته در معرض متغیر مستقل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین میانگین گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد و محیط یادگیری الکترونیکی بر میزان یادگیری زبان آموزان تاثیر داشته است. محیط های یادگیری الکترونیکی به عنوان ابزارهای نوین، توانایی شایانی برای تغییر آموزش و یادگیری دارند و می توان کیفیت یاددهی و یادگیری را در نظام های آموزشی با کاربرد درست آن ها ارتقا داد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، محیط یادگیری الکترونیکی، محیط سنتی
|
  • Ali Enayati Novinfar, Hossain Hassani*, Yahya Maroofi Pages 1-12

    Mental health is of the most important factors of the students’ talent development. Several studies have indicated that students like all other people may be affected by the psychological and emotional disorders. The purpose of this study was to examine the mental health status and its relationship to high school students’ academic performance. The research was descriptive and correlational. The population of the study include all high school students in Hamadan. A sample size of 216 students was selected using multi-stage cluster sampling. Data were collected from 28 provision general health questionnaire (GHQ) of Goldberg and Hiller, also a semester total grades average of courses were used. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient test, one way ANOVA and hierarchical regression analyses. The results showed that 43/5% of students have mental health, 30.6% of them with suspected mental disorders, and 25.9% of them with mental disorders. The relationship between the students’ mental health and their academic performance is significant.

    Keywords: Mental health, academic performance, high school students
  • Sadegh Nasri*, Mohammad Bayanati Pages 13-31

    This study investigated the relationship between the high school students’ motivational styles, their self-efficacy and their academic self-regulatory in the city of Karaj. The population of the study includes all high school male and female students. Four hundred students were selected by multistage cluster sampling method. Three questionnaires such as academic motivation scale, Nezami self-efficacy questionnaire and Buford’s questionnaires of self-regulatory learning were used. After confirming the measurement model of the latent variables and the model structure function. Results showed that the model test data were fitted. Efficacy was defined as a mediator and moderator in the relationship between motivational and academic self-regulatory. It was determined that motivation has a direct inverse relationship with other variables. Internal and external components of motivation, self - regulator and self - efficacy have a significant direct relationship.

    Keywords: Academic self-regulatory, Motivational styles, Self-efficacy
  • Reza Saki*, Hamideh Nematti, Maryam Rezaei Pages 32-51

    The present study aimed to investigate the relationship between self-efficiency and empowerment with job performance in female secondary school's teacher in Tehran. The research method was descriptive – correlational. The population consisted of the whole female high schools’ teachers nearly 9657 people in the academic year of 91-92. Of those, 380 teachers were selected as a sample using Cochrane formula. A multistage cluster sampling method was used in this study. The tools used in this research were: Spritzer Empowerment Questionnaire (1995) with 14 items, the Teachers’ Efficacy Questionnaire (Aschann - Moran and Volfvolk 2001) with 23 items and also a researcher-made job performance questionnaire (1389) with 25 items which their reliability were confirmed by Cronbach's alpha coefficient. To analyze the data, the descriptive statistics (mean, median, standard deviation, and variance and Pearson correlation) and inferential statistics (multivariate regression analysis) were used. The results showed that among empowerment dimensions, the effectiveness can predict the job performance with 0.36 coefficient of determination. Also, among self-efficiency factors, the involvement can predict the job performance with 0.52 coefficient of determination.

    Keywords: empowerment, Self-efficiency, Job performance, secondary school
  • Elham Kaviani, Sayyed Mohammad Reza Mostafaei*, Fataneh Khakrah Pages 52-69

    The overall objective of this research is to investigate the effect of Flipped Classroom Approach (FCA) on academic achievement, academic self-regulation, group interaction and educational motivation. The present study is an applied research in terms of purpose and an experimental research in terms of nature. The population of this study includes all of the high school male students who were 11696 students altogether in Kermanshah city. The sample size was 60 students that divided into two groups of 30, control and experimental groups. Data for the study of the effect of FCA on achievement were collected from five pretests and posttests. In order to investigate the effect of FCA on self-regulation, Boufard standardized questionnaire regulation was used. In order to study the effect of FCA on group interaction, the inventory of "interpersonal communication in the class" was used. Also, Harter questionnaire was used to investigate the relationship between educational motivation and FCA. SPSS software Version 22 was used to analyze the data on two levels descriptive and inferential statistics. Statistical test include the effect of Pylayy test, Wilkes Lambda test, Hotteling test, monitoring the test rankings, and Levene test. The results showed that FCA had a positive impact on all of the variables listed.

    Keywords: Flipped classroom approach, Academic achievement, Academic self-regulation, Group interaction, Educational motivation
  • Esmaeil Zaraii *, Roshan Ahmadi Pages 70-85

    Students with special needs are a group of students who are mentally, physically, emotionally and socially different from ordinary students and their specific conditions require more attention and further assistance by the authorities of the educational system. The purpose of this study was to provide a blended learning approach as an appropriate approach to educate students with special needs. To achieve this goal, the present study was conducted as a descriptive research and the analytical-documental method was used. The study population consisted of all internal and external scientific resources such as books, magazines and valid scientific websites which were about the keywords of the study where some available samples were analyzed and this investigation continued up to achieving a theoretical richness. The findings suggest that the immense diversity and individual differences between students with special needs should be considered in education. These students need a dynamic and flexible approach which could support the teaching-learning process in coherent way based on the various conditions and appropriate to the individuals. The blended learning approach is the approach which can have such a flexible function. This approach is especially practical in inclusive system.

    Keywords: Blended learning approach, Students with special educational needs, Inclusive system, Separation
  • Asadollah Moradkhani, Fatemeh Ahmadi*, Mohammad Javad Eslampoor, Ashraf Shekarbaghani Pages 86-101

    Recently a close relationship between mathematics learning and physics learning has been shown. This paper dealt with the investigation of the effectiveness of recall and training prerequisites of mathematical knowledge on learning the physics concepts. This study was done based on Salomon four groups that two groups were selected as the experimental groups and the others as control groups. The population of this study were all the high school first grade students in Abdannan. One hundred and fifteen of them were selected by using multistage random cluster sampling. For data analysis, the Multivariate (MANOVA), Wilkinson-Mann-Whitney Test, and an independent T-Test were used. The results showed that one of the main reasons for the lack of success of students learning physics concepts was the lack of sufficient awareness of students with prerequisites of mathematical knowledge. Therefore, to increase students’ conceptual understanding of physics and improve their performance on tests of physics, we must notice to the importance of training and reminding prerequisites of mathematical knowledge. Also, this issue can help us to improve the academic achievement and prevent the academic failure of students.

  • Narges Faizabadi*, Khadije Aliabadi, Narjes khatoon Ovaisi Pages 102-114

    This study investigated the comparison of the rate of learning in an electroniclearning environment and in a traditional learning environment in English languagecourse. The researchmethod in current study was quasi-experimental with control group. The firstmeasurement was made by a pre-test and the second measurement was made by aposttest. Thirty-two participants were randomly selected as the sample size. Thesample size was divided into an experimental group and a control group. The twogroups were selected similarly and the measurement of the dependent variable wastaken at the same time and under similar conditions. The experimental groupreceived a 6-week instruction using an electronic learning programme and thecontrol group received a traditional learning programme. The covariance statistical analysis was conducted.Findings indicated that there was a significant difference between the experimentalgroup and the control group in that learning in an electronic environment had a dramatic effect on learning.E-learning environmentsasnew tools, the ability togreatlychangethequalityof teaching andlearningandteaching and learningineducation systemstopromotefair use.

    Keywords: e-learning, e-learning environment, traditional environment