فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه زنگنه، علی فضل ارا*، مهدی پورمهدی صفحات 1-13
    شمارش کلی بار میکروبی گوشت چرخ کرده گاو به ‎روش مرجع و مطابقت نتایج با استانداردهای موجود از جمله کارهای آزمایشگاهی معمول است. از سوی دیگر سرعت دست یابی به نتایج از نکات ویژه مد نظر به منظور اطمینان از کیفیت محصول تولیدی می باشد. با تکیه بر این موضوع، بهره گیری از تکنیک امپدانس به عنوان روشی نسبتا سریع در ارزیابی بار میکروبی گوشت چرخ کرده گاو مد نظر واقع شد که با صرف وقت کم تر، دست یابی سریع تر به نتایج را میسر می سازد. هم چنین در این مطالعه مطابقت نتایج حاصله روش امپدانس با نتایج روش مرجع، اندازه گیری pH و میزان ازت فرار مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی 80 نمونه گوشت چرخ کرده گاو تهیه و با استفاده از روش های امپدانس و مرجع از نظر شمارش کلی بار میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. هم چنین مقدار ازت فرار و pH اندازه گیری شد. روش مرجع، امپدانس و pH بر اساس دستورالعمل های موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران انجام پذیرفت و سپس منحنی های انطباق چهار روش با یکدیگر و معادله های منحنی های مذکور با استفاده از روش های آماری و نرم افزار Excel به دست آمد. بر اساس نتایج، میزان تطابق روش امپدانس با روش مرجع شمارش کلی بار میکروبی 93/39درصد بود. هم چنین میزان تطابق روش امپدانس با مقدار ازت فرار در کل داده ها 69/8 درصد و نیز میزان تطابق روش امپدانس با میزانpH ، 71/4درصد به دست آمد. نتیجه نهایی آن که بر اساس مقادیر انطباق فوق الذکر صرفا استفاده از روش امپدانس به عنوان یک روش جایگزین در ارزیابی بار میکروبی گوشت های چرخ کرده قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: گوشت چرخ کرده گاو، روش امپدانس، شمارش کلی بار میکروبی، مقدار ازت فرارتام، pH
  • شهرزاد عاشوری، محمدرضا خانی، شادی مهدی خانی* صفحات 15-29
    در این تحقیق، اثر تیمارهای پرتودهی گاما، اسانس آویشن و بسته بندی تحت خلا بر میگوی تازه طی دوره نگه داری یخچالی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، از دو غلظت اسانس آویشن (0/4 و 0/8 درصد حجمی/وزنی) و دو دوز پرتو (KGy 2/5 و 3/5) استفاده شد. آزمون های شیمیایی (pH، کل بازهای ازته فرار (TVB-N)، اسیدهای چرب آزاد، اندیس پراکسید، مواد فعال تیوباربیتوریک اسید و شاخص های رنگ سنجی)، میکروبیولوژیکی (شمارش باکتری های مزوفیل هوازی، باکتری های سرمادوست و اشرشیاکلی) و ارزیابی حسی، در روزهای (0، 5، 10 و 15) بر روی میگوهای تیمار شده و شاهد انجام گرفتند. نتایج نشان داد مقادیر pH، اسیدهای چرب آزاد، اندیس های پراکسید، TBARS و کل بازهای ازته فرار کلیه تیمارها، طی دوره نگه داری به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>p).  بار میکروبی نیز در همه تیمارها با گذشت زمان افزایش پیدا کرد. استفاده از ترکیب روغن آویشن، پرتو گاما و بسته بندی تحت خلا، سبب به تاخیرانداختن رشد باکتریایی گردید. در ابتدا افزودن اسانس آویشن باعث کاهش شاخصL* شد، ولی در غلظت بالای اسانس، تغییرات رنگی به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>p). ارزیابی حسی نشان داد استفاده از تیمارهای مختلف اثر معنی داری بر پارامترهای حسی (رنگ، بو) میگو داشت (0/05>p). در نهایت، میگوی تیمار شده با بسته بندی تحت خلاء، 0/8 درصد اسانس و KGy 2/5 پرتو، به عنوان تیمار برتر معرفی گردید.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن، بسته بندی تحت خلا، پرتودهی گاما، ماندگاری، میگو
  • هستی پورمددکار، نوید نصیری زاده*، سعید جعفری، محمد دهقانی صفحات 31-45
    حضور مقادیر کم ترشری بوتیل هیدروکینون یا محصول متابولیتی آن، تترا بوتیل بنزوکینون (TBQ)، به دلیل تمایل زیاد به گروه های تیول دار پروتئین ها یا دیواره سلول ها ممکن است مانع تکثیر سلولی و بروز ناهنجاری های بیولوژیک شوند. هدف از این پژوهش ساخت یک نانوحسگر الکتروشیمیایی برپایه پلیمر قالب مولکولی برای شناسایی TBQ در نمونه های روغن خوراکی می باشد. این مطالعه از نوع متدولوژیک بوده و جامعه آماری شامل نمونه های روغن خوارکی حاوی TBQ است. تاثیر عوامل مختلف نظیر مقدار پلیمر قالب مولکولی و نانولوله های کربنی در ساخت الکترود کربن سرامیکی اصلاح شده و هم چنین pH محلول پیش تغلیظ و زمان اقامت نانوحسگر تهیه شده در محلول پیش تغلیظ بر میزان جریان حاصل از اکسایش TBQ براساس روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. برای تعیین مقدار TBQ موجود در نمونه های روغن از روش ولتامتری پالس تفاضلی استفاده شده است. مورفولوژی پلیمرهای قالب مولکولی و حسگر تهیه شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی تشریح شد. شرایط بهینه برای جداسازی و اندازه گیری TBQ در روغن خوراکی شامل 10 میلی گرم نانولوله کربنی چند دیواره، 30 میلی گرم پلیمر قالب مولکولی برای تهیه الکترود کربن سرامیکی اصلاح شده به عنوان نانوحسگر و مدت زمان 8 دقیقه در محلول حاوی بافر فسفات 0/1 مولار با 10/0=pH حاصل گردید. روش پیشنهادی قادر به شناسایی TBQ در نمونه های روغن در محدوده غلظتی 680-6 نانومولار با حد تشخیص  3/1نانومولار می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، روش پیشنهادی مبتنی بر حسگر تهیه شده می تواند به عنوان ابزاری مناسب جهت اندازه گیری TBQ در نمونه های روغن خوراکی در صنایع و آزمایشگاه های تخصصی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: ترشری بوتیل بنزوکینون، روغن خوراکی، پلیمر قالب مولکولی، الکترود کربن سرامیکی
  • حامد عزیزنیا*، جواد کرامت، صبیحه سلیمانیان زاد صفحات 47-59
    گیاهان منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. ترکیب و ساختار گروه های عاملی اسانس ها و عصاره ها نقش مهمی در فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی آن ها ایفا می کنند. گیاه جغجغه یا کهورک (Prosopis farcta) از خانواده Leguminosea و زیر خانواده Mimosoideae است و بومی نواحی خشک و نیمه خشک آسیا، آفریقا و آمریکاست. در این پژوهش با استفاده از روش  سوکسوله و حلال اتانول 70 درصد، عصاره ریشه گیاه کهورک تهیه و درصد بازده عصاره 1/85 درصد به دست آمد. فنل کل و ترکیبات فلاونوئیدی به ترتیب برابر با  0/17 ± 178/14میلی گرم هم ارز اسید گالیک در گرم و  0/77 ± 94/33میلی گرم هم ارز کوئرستین در گرم محاسبه شد. ترکیبات فنلی 11/98درصد از کل ترکیبات شیمیایی عصاره را تشکیل داده بودند. مقدار 50IC برای عصاره اتانولی ریشه گیاه کهورک برابر 2/45 میکروگرم بر میلی لیتر و آنتی اکسیدان سنتزی BHT (نمونه کنترل) 1/98 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. در سیستم بتاکاروتن-لینولئیک اسید، میانگین درصد فعالیت آنتی اکسیدانی 39/25را برای عصاره ریشه کهورک و 13/57 درصد برای BHT تعیین شد. در بین غلظت های 250، 500 و ppm 1000، غلظت ppm 1000 عصاره بهترین اثر آنتی اکسیدانی را در روغن سویا طی 12 روز نگه داری در دمای 50 درجه سلسیوس داشت. استافیلوکوکوس اورئوس با MIC برابر 200 میکروگرم بر میلی لیتر و MBC برابر 350 میکروگرم بر میلی لیتر، نسبت به دو باکتری گرم منفی سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیا کولای در برابر عصاره حساسیت بیشتری نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره اتانولی-آبی ریشه کهورک از فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ضدمیکروبی، عصاره، کهورک
  • زهرا شاکری، ابراهیم رحیمی*، امیر شاکریان صفحات 61-69
    آفلاتوکسین ها، گروهی از متابولیت های ثانویه سرطان زا هستند که  به وسیله برخی از گونه های کپک آسپرژیلوس تولید می شوند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت آلودگی مغزی جات به آفلاتوکسین ها انجام شد. در مجموع 80 نمونه مغزی جات شامل پسته(20)، بادام (20)، فندوق (20) و گردو (20) عرضه شده در شهرستان اصفهان در سال 1395از نظر حضور آفلاتوکسین های B و G  به وسیله روش HPLC آنالیز شدند. بر پایه نتایج مطالعه حاضر به ترتیب 2/5 ، 5/5 ، 5/7 ، 7/2و 10 درصد از نمونه ها به آفلاتوکسین های G2 ,G1 ,B2 ,B1 و Total آلوده بودند. میانگین غلظت آفلاتوکسیندر نمونه ها به ترتیب  8/32، 5/635 ، 3/067 ، 1/705و10/375 میکرو گرم در گرم بود. غلظت آفلاتوکسین B1 در 67/66 درصد نمونه ها و غلظت آفلاتوکسین کل در 37/5درصد از نمونه های مثبت بالاتر ازحد مجاز استاندارد ملی ایران(ppb  5) بود. درصد آلودگی نمونه های پسته بهآفلاتوکسین ها به طور معنا داری (0/05> p) بیشتر از سایر مغزی جات(بادام، فندوق وگردو) بود. نتایج این مطالعه نشان می دهد وضعیت آلودگی مغزی جات خصوصا پسته به آفلاتوکسین ها مطلوب نبوده و می تواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره اندازد.
    کلیدواژگان: پسته، بادام، فندوق، گردو، آفلاتوکسین، HPLC
  • مریم ابراهیمی، مریم خشایی، فرزانه کیا دلیری، علی رضا صادقی* صفحات 75-89
    در این مطالعه تجربی، تاثیر تیمار های مختلف pH (2، 4 و 11)، دما (4، 85 و 121 درجه سلسیوس) و نمک صفراوی (0/3، 0/6 و 1 درصد) بر قدرت مهار کنندگی پالیده (روماند فاقد سلول) کشت باکتری های اسید لاکتیک غالب جدا شده از خمیرترش آرد کامل جو (پدیوکوکوس استیلسی، ویسلا سیباریا، لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس کوریا) بر علیه باسیلوس سوبتیلیس در مقایسه با پالیده تیمار نشده آن ها به روش میکرودایلوشن مورد بررسی قرار گرفت. ایمنی مصرف اینجدایه های لاکتیکی نیز با بررسی تغییرات فراسنجه های خونی و آنزیم های کبدی موش تغذیه شده با آن ها بررسی گردید. تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از این آزمون ها نیز با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که پالیده کشت باکتری های اسید لاکتیک مورد مطالعه بر روی باسیلوس سوبتیلیس دارای فعالیت آنتاگونیستی بودند. هم چنین اثر بازدارنده پالیده کشت باکتری های مذکور، تحت تاثیر تیمار های pH و دما، کاهش و تحت تاثیر تیمار های نمک مورد مطالعه، افزایش یافت. تغییرات فراسنجه های خونی و آنزیم های کبدی موش تغذیه شده با جدایه های لاکتیکی نیز در محدوده نرمال قرار داشت و لذا ایمنی مصرف این باکتری های اسید لاکتیک تایید گردید. با توجه به فعالیت آنتاگونیستی پالیده کشت جدایه های لاکتیکی مورد مطالعه تحت تیمارهای pH، دما و نمک بر روی باسیلوس سوبتیلیس می توان از این پالیده ها به عنوان یک نگهدارنده زیستی در زنجیره فرآوری مواد غذایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جدایه لاکتیکی، نگهدارنده زیستی، خمیرترش
  • لیلا گلستان*، خدیجه رحیمی صفحات 85-92
    از نظر سلامت عمومی، آلودگی مواد غذایی به سموم قارچی و انتقال آن به مصرف کنندگان بسیار اهمیت دارد؛ آفلاتوکسینM1 -سم مولد سرطان کبد- در شیر حیواناتی که از خوراک آلوده به آفلاتوکسین B1 تغذیه کرده اند، یافت می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان آفلاتوکسین M1در شیرهای خام عرضه شده در فروشگاه های فرآورده های نیمه شرقی استان مازندران بود؛ برای این منظور، در اسفندماه 95 تعداد 80 نمونه شیر خام از مراکز فروش 10 شهر استان مازندران جمع آوری شد و از نظر آلودگی به آفلاتوکسین M1 با روش الایزا مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد تنها در 6/25 درصد از کل نمونه ها غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بود. هم چنین سطح آلودگی در 17/5درصد نمونه ها بالاتر از حد مجاز تعیین شده توسط اتحادیه اروپا بود. میزان آلودگی آفلاتوکسین M1اختلاف معنی داری در بین نمونه های جمع آوری شده از شهرهای مختلف نشان نداد. با توجه به نتایج می توان گفت کنترل مناسبی بر روی عوامل ایجاد آلودگی در سطح دامداری ها وجود داشته است، با این حال، پایش منظم سطح آلودگی ضروری است.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، شیر خام، الایزا، مازندران
  • ناصر حاجی پور، جمال قره خانی* صفحات 93-104
    برخی از تک یاخته های زئونوتیک به راحتی از طریق موادغذایی و آب منتقل و باعث بیماری های جدی در انسان و حیوان می شوند. این عوامل بیماریزا به علت اینکه برخی از خصوصیات یک عامل بیولوژیک موثر از جمله دوره کمون و دوز عفونی پایین، مقاومت بالا در برابر ضدعفونی کننده ها را دارا هستند. بنابراین می توانند به عنوان یک عامل بیولوژیک ناشناخته در بیوتروریسم ایفای نقش کنند. با تهدیدات فزاینده بیوتروریسم و عوامل بیولوژیکی و استفاده آن ها توسط برخی از کشورهای استعمارگر، شناسایی و شناخت این عوامل ناشناخته و راه های پیشگیری از آن امری ضروری به نظر می رسد. بر اساس یک مطالعه سیستماتیک کلید واژه های بیوتروریسم، بیولوژیک و زئونوزهای تک یاخته ای، انگل، اسامی انگل های منتقله از آب و مواد غذایی در پایگاه های معتبر اطلاعاتی جستجو و موضوعات مرتبط مطالعه گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که تک یاخته های زئونوزتیک نظیر ژیاردیا اینتستینالیس، انتاموبا هیستولیتیکا، کریپتوسپوریدیوم پارووم و توکسوپلاسما گوندی که توانایی انتقال از طریق موادغذایی و آب را دارند، به عنوان عوامل بیولوژیکی در حملات بیوتروریسم ایفای نقش می کنند. از آنجایی که این تک یاخته ها در برابر برخی از ضدعفونی کننده ها از جمله کلر و دماهای پایین مقاوم هستند، بنابراین تنها راه مقابله با آن ها در زمان های بحران، جوشاندن آب در دمای 60 درجه سلسیوس به مدت 15-10 دقیقه و نیز پختن کامل موادغذایی مشکوک به آلودگی می باشد.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، انگل، زئونوز، آب و مواد غذایی
|
  • R. Zangeneh, A. Fazlara *, Mahdi Pourmahdi Pages 1-13
    Measuring the total microbial count of cow minced meat with the conventional method and comparing the result with standard limits is one of the routine tests. Achieving the results of total microbial count in minimum time is really important for confidence from the hygienic quality of products. So impedance- splitting method as a new technique for this purpose was considered in order to receive the results in less time and as soon as possible. The main purpose of the study was to evaluate the correlation between impedance detection times (IDT in hrs), total microbial population (log CFU/g), total volatile nitrogen (TVN) and pH of minced meat. Totally 80 minced meat samples were collected and examined for the total microbial count by reference and impedance - splitting methods, also total volatile nitrogen and pH were measured based on the recommendations of Iran's Standard Institute and Industrial Investigation. Then the calibration curves of methods and their equations were obtained by using Excel software. The calibration curves of methods were elaborated for total microbial count and impedance detection time, demonstrating a good correlation between the two methods in mince neat samples equal to %93/39. Also according to the calibration curves, the correlation between impedance detection time and total volatile nitrogen in all of the samples were equal to %69.8. Also, the correlation between total microbial count and pH was equal to %71/4. According to above-mentioned correlation values, the impedance technique could be only recommended as an alternative method in evaluating the microbial load of the minced meat.
    Keywords: Minced beef, Impedance method, Total microbial count, TVN, pH
  • S. Ashoory, S. Mehdikhani *, M. R. Khani Pages 15-29
    In this research, the effect of gamma irradiation, thyme essential oil (EO) and vacuum packaging treatments on fresh shrimp for a period of 15 days at 4°C during storage was investigated. For this purpose, two concentrations of EO (0.4 and 0.8% v/w) and two doses of radiation (2.5 and 3.5 KGy) were used. Treated shrimps and control sample were subjected to chemical (pH, total volatile basic nitrogen, free fatty acids, peroxide index, thiobarbituric acid reactive substances and color indexes), microbiological (bacteria total count, psychrophilic bacteria and  Escherichia coli) and sensory evaluation and analyses performed on certain days (0, 5, 10 and 15th) of storage. The obtained results showed that pH, FFA, peroxide, TBARS and TVB-N values of all treatments increased in the duration of storage, significantly (p<0.05). Microbial load in all treatments also increased over time. Bacterial growth delayed growing in samples by using of combination of thyme oil, gamma radiation and vacuum packaging. At first, adding thyme EO leds to decrease L* index, but at high concentration of EO (0.8%), color change was decreased significantly (p<0.05). The results of sensory evaluation showed that different treatments had significant effect on sensory parameters of shrimp (p<0.05). Finally, the shrimps treated with combination of vacuum packaging, 0.8% (v/w) EO and 2.5 KGy can be introduced as the best treatment.
    Keywords: Thyme essential oil, Vacuum packaging, Gamma irradiation, Shelf life, Shrimp
  • H. Pourmadadkar, N. Nasirizadeh *, S. Jafari, M. Dehghani Pages 31-45
    The presence of trace amount of Tetra -butyl hydroquinone or its metabolite, Tetra -butyl benzoquinone (TBQ), may inhibit cell proliferation and cause biologic abnormalities due to the high prevalence of thiolate groups of proteins or cell walls. The aim of this study was to fabrication an electrochemical nanosensor based on molecular imprinted polymer to detection of TBQ in edible oil. This study was a methodologic study. The statistical population included edible oil samples containing TBQ. The effect of different factors such as amount of MIP and MWCNT for production of ceramic carbon electrodes as well as pH of preconcentration solution and the incubation time of the prepared nanosensor in the solution on the oxidation signal of TBQ was optimized by response surface methodology. Differential pulsed voltammetry has been used to determine the TBQ in oil samples. The Morphologies of MIP and prepared sensors were described by scanning electron microscopy. Optimal conditions for the separation and determination of TBQ in edible oil, including 10 mg of multiwall carbon nanotube, 30 mg of MIP for preparing a modified carbon ceramic electrode, and 8 minutes as incubation time in a 0.1 M phosphate buffer solution with pH 10 was obtained. The proposed method is capable of detecting TBQ in edible oil samples at a concentration range of 6 - 680 nM with a detection limit of 3.1 nM. Based on the results, the proposed sensor can be used as a suitable tool for determination of TBQ in edible oil samples in industries and laboratories.
    Keywords: Tetra- butyl benzoquinone, Edible oil, Molecular Imprinted Polymer, Carbon Ceramic Electrode
  • H. Aziznia *, J. Keramat, S Soleimanian Zad Pages 47-59
    Plants are valuable sources of different antioxidant and antimicrobial compounds. The composition and structure of the functional groups of essential oils and extracts play an important role in their antioxidant and antimicrobial activity. Prosopis farcta is a spice of Leguminosae family and Mimosoideae subfamily, an aborigine to the dry and semi-dried regions of Asia, Africa and America. In this study, the root extract of Prosopis farcta prepared by soxhlet extractor and ethanol 70% solvent. The extraction yield was estimated at 1.85%. Total phenol and flavonoids compounds were calculated 178.14 ± 0.17 mg Gallic acid/g and 94.33 ± 0.77 mg Quercetin/g, respectively. Phenolic compounds comprised 11.98% of the total chemical composition of the extract. IC50 for root extract and BHT (synthetic antioxidant) was determined 2.45 μg/ml and 1.98 μg/ml, respectively. In the β-carotene-linoleic acid system, the average antioxidant activity reported 39.25% for root extract and 57.13% for the BHT. Among 250, 500 and 1000 ppm concentrations of the extract, 1000 ppm showed the best antioxidant effect in soybean oil for 12 days storage at 50°C. Staphylococcus aureus (with MIC 200 µg/ml and MBC 350 µg/ml) showed the most sensitivity in comparison with the two gram-negative bacteria, Salmonella Typhimurium and Escherichia coli. The results of this study showed that the hydro-ethanolic root extract of Prosopis farcta had suitable antimicrobial and antioxidant activity.
    Keywords: Antioxidant, ANTIMICROBIAL, Extract, Prosopis farcta
  • Z. Shakeri, E. Rahimi *, A. Shakerian Pages 61-69
    Aflatoxins are, a group of closely related carcinogenic metabolites produced by certain species of Aspergillus. The objective of this study was to detect the level of aflatoxins in nuts. A total of 80 samples of nuts including, pistachio (20), almond (20), hazelnut (20) and walnut (20) were collected analyzed for AFB and AFG  in Isfahan in 2016 using HPLC. The aflatoxins B1, B2, G1, G2 and Total were found in 2.5%, 5.5%, 5.7%,7.2%, and 10% of the analyzed sample by an average concentration of 8.32, 5.635, 3.067, 1.705 and 10.375 ppb, respectively. The concentration of AFB1 in 66.67% and the concentration of AFT in 37.5%  from positive samples Iran were higher standard (5ppm). The percentage of pistachio AF-positive nuts samples was significantly (p<0.05) more than other nuts (almond, hazelnut and walnut). The results showed that contamination of nuts especially pistachio to aflatoxins not good and can compromising consumer health.
    Keywords: Pistachio, Almond, Hazelnut, Walnut, Aflatoxins, HPLC
  • M. Ebrahimi, Maryam Khashaie, Farzaneh KiaDaliri, Alireza Sadeghi * Pages 75-89
    In this experimental study, the effect of pH (2, 4, 11), temperature (4, 85, 121 oC) and bile salt (0.3, 0.6, 1%) treatments on inhibitory potential of cell free supernatant (CFS) obtained from barley sourdough dominant LAB (Pediococcus stilesii, Weissella cibaria, Lactobacillus brevis and Lactobacillus curieae) isolates, against B. subtilis were investigated based on microdilution method in comparison to untreated CFS. Safety of LAB isolates were also assessed by control of changes in serum parameters and liver enzymes in mice fed with them. Results were statistically analyzed by one way analysis of variance.    Based on results, LAB CFS had antagonistic activity against B. subtilis. Inhibitory effects of the CFS under pH and temperature treatments were decreased, but under bile salt treatment were increased. Changes in serum parameters and liver enzymes in mice fed with LAB isolates were also in normal ranges and so on, safety of the LAB isolates were approved. By considering the antagonistic activity of LAB CFS under pH, temperature and salt treatments, against B. subtilis it is possible to use from the CFS as a biopreservative in food processing chain.
    Keywords: LAB isolate, biopreservative, sourdough
  • L. Golestan *, Kh. Rahimi Pages 85-92
    Mycotoxin contamination of foodstuff and its transmission to consumers are extremely important from the public health point of view. Aflatoxin M1 (AFM1) is a hepatocarcinogenic toxin found in the milk of animals that have consumed feeds contaminated with aflatoxin B1. The aim of this study was to determine the level of AFM1 in raw milk at traditional dairy retails of the east of Mazandaran province. A total of 80 cow raw milk samples was randomly collected from retails of 10 cities of Mazandaran during March 2015. The level of AFM1 was measured by ELISA assay using commercial kits and a microplate reader. All raw milk samples contained measurable amounts of AFM1. The results showed that 6.25% of the total samples had higher concentrations permitted by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran; moreover, 17.5% of the samples were contaminated with higher concentrations of AFM1 than the maximum allowed limit set by the European Commission. Results revealed any significant relationship in the AFM1 concentrations between the sampling cities. According to the outcomes, it can be concluded that adequate control measures at the farm level may have resulted in reduced concentrations of AFM1 in raw milk of Mazandaran province; however, frequent monitoring is crucial.
    Keywords: aflatoxin M1, raw milk, ELISA, Mazandaran
  • N. Hajipour, J. Gharekhani * Pages 93-104
    Some zoonotic protozoa can be easily transmitted through food and water and cause serious illnesses in humans and animals. Because these pathogenic agents have some characteristics of an effective biological agent for example, latent period, low infectious doses, high resistance to disinfectants, they can play a role as an unknown biological agent in bioterrorism. Considering the increasing threats of bioterrorism, biological agents and their use by some colonial countries, it is necessary to identify and recognize these unknown agents and ways to prevent them. Based on a systematic study some keywords such as” bioterrorism”, “biologic”, and “protozoa zoonosis”, parasite” and names of some waterborne and foodborne parasites were searched in reliable information databases and then the related topics were studied carefully. The results of this study show that in addition to bacteria, viruses and their toxins, zoonotic protozoa such as Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum, and Toxoplasma gondii which can be transmitted through food and water, can act as biologically hazardous agents in bioterrorism. Because these zoonotic protozoa are resistant to some disinfectants, for example, chlorine and low temperatures, so the only way to deal with these biological agents at times of crisis is to boil the water for 10-15 min at 60 ° C as well as to cook completely those food materials with the probability of contamination.
    Keywords: Bioterrorism, Parasite, Zoonosis, Water, Food