فهرست مطالب

آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1398)

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهمن مصلی نژاد*، سعد گورانی نژاد، سید رضا فاطمی طباطبایی، امیر قاسمی قاسموند صفحات 109-119
    دمای محیط و طول روز، از جمله فاکتورهای مهمی هستند که ممکن است سیکل تولیدمثلی گونه های مختلف را تحت تاثیر قرار دهند. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی اثر فصول مختلف (سرد= دی و گرم= تیر) و نیز حدواسط بین آن ها (فروردین و مهر) بر غلظت تستوسترون سرم، در گربه های منطقه اهواز بود. بدین منظور، 120 قلاده گربه نر بالغ و از نژاد موکوتاه اهلی مورد بررسی قرار گرفت. در هر فصل، خون گیری از 30 قلاده گربه انجام گرفته و غلظت تستوسترون در نمونه های سرمی، به روش الایزا (ELISA) اندازه گیری شد. میانگین غلظت تستوسترون در گربه های مورد مطالعه، ng/ml 49/0±42/3 به دست آمد. همچنین حداقل و حداکثر غلظت سرمی تستوسترون هم به ترتیب ng/ml01/0 و 2/17 و مربوط به ماه های تیر و دی محاسبه گردید. پایین ترین میزان میانگین غلظت تستوسترون در فصل گرم (ng/ml 23/0±62/0) و بیشترین میزان آن در فصل سرد به دست آمد (ng/ml 28/1±87/9). میانگین غلظت تستوسترون در فصول بهار و پاییز هم، به ترتیب ng/ml 5/0±26/2 و 3/0±94/0 ثبت شد. دمای محیط و طول روز، به شکل منفی با غلظت تستووسترون ارتباط داشتند. ضریب همبستگی بین غلظت تستوسترون با میانگین دمای کمینه، بیشینه و کلی هم به ترتیب برابر با 572/0R= -، 615/0R= -و 597/0R= -بود. همچنین ضریب همبستگی بین غلظت تستوسترون و طول روز (256/0R= -)، نشان دهنده وجود همبستگی قابل قبول و بالا از نوع منفی (معکوس) بود. نتیجه نهائی این که مقادیر تستوسترون سرم، تحت تاثیر فصل قرار داشته، به طوری که میانگین غلظت تستوسترون در تابستان به شکل معنی داری نسبت به سایر فصول، پایین تر بود (05/0>p).
    کلیدواژگان: تستوسترون، سرم، فصل، گربه، اهواز
  • زهرا بنی اسدی راد، اکرم عیدی*، سید پژمان مرتضوی، علی حائری صفحات 121-132
    مصرف جنتامایسین موجب آسیب به بخش حلزونی گوش و مسمومیت برگشت پذیر کلیه می شود. ترکیبات مختلفی از جمله سیمواستاتین برای کاهش عوارض جانبی جنتامایسین پیشنهاد شده است. در مطالعه حاضر بررسی اثر سیمواستاتین درجهت کاهش آسیب کلیوی ناشی از مصرف آنتی بیوتیک جنتامایسین در موش های صحرایی نر نژاد ویستار انجام گرفت.بدین منظور موش های صحرایی به مدت 30 روز به صورت گاواژ با دوز های 5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلو گرم وزنبدن سیمواستاتین، به طور روزانه تیمار شده و هم زمان جنتامایسین را با غلظت 40 میلی گرم بر کیلو گرم وزنبدن به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کردند. سطوح اسید اوریک، اوره، سدیم، پتاسیم، نیتروژن اوره خون (blood urea nitrogen; BUN)، کراتینین و آلبومین در سرم موش هااندازه گیری گردیده و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مورد واکاوی آماری قرار گرفت. مقادیر 05/0>p معنی دار در نظر گرفته شد. افزایش معنی دار میزان کراتینین (01/0p<)، اوره (001/0p<)، نیتروژن اوره خون (001/0p<) و اسید اوریک (001/0p<) و کاهش معنی دار آلبومین (01/0p<) و سدیم (01/0p<) در حیوانات گروه دچار آسیب کلیوی توسط جنتامایسین در مقایسه با گروه کنترل سالم، مشاهده شد. تیمار با سیمواستاتین در غلظت 20 میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن در حیوانات دچار آسیب کلیوی باعث کاهش معنی دار کراتینین (01/0p<)، اوره (01/0p<)، نیتروژن اوره خون (001/0p<) و اسید اوریک (001/0p<) و افزایش معنی دار آلبومین (05/0p<) و سدیم (01/0p<) شد. نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده بهبود آسیب کلیه ها در پی مصرف جنتامایسین در موش های صحرایی توسط سیمواستاتینمی باشد.
    کلیدواژگان: جنتامایسین، سمیت کلیوی، سیمواستاتین، موش صحرایی
  • شهاب بهادران*، میلاد بابااحمدی میلانی، حسین حسن پور، عزیزالله فلاح مهرجردی صفحات 133-149

    آلودگی محیط زیست و مواجهه شغلی با فلزات سمی مانند جیوه، کادمیوم و سرب موجب ایجاد بیماری های مزمن و بدخیمبا عوارض قابل ملاحظه ای در اکثر بافت های بدن می شود. افزایش تولید رادیکال های آزاد و کاهش توان آنتی اکسیدانی به عنوان اصلی ترین عامل بروز ضایعات ناشی از مسمومیت با کادمیوم مطرح است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر روغن فرار میخک و ویتامین C بر بازده رشد، مورفولوژی پرزهای روده و پاسخ ایمنی به واکسن زنده نیوکاسل در بلدرچین های مواجهه داده شده با کادمیوم بود. تعداد 240 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی یک روزه به 8 گروه 30 قطعه ای با 3 تکرار 10 قطعه ای تقسیم بندی گردید. گروه های 1 و 8 جیره پایه، گروه های 2 و 7 جیره پایه به علاوه ppm 500 ویتامین C در جیره، گروه های 3 و 5 جیره پایه به علاوه 150 میلی گرم روغن فرار میخک به ازای هر کیلوگرم جیره، گروه های4 و 6 جیره پایه به علاوه450 میلی گرم روغن فرار میخک به ازای هر کیلوگرم جیره دریافت کردند. به آب آشامیدنی گروه های 1، 2، 3 و 4 در کل دوره آزمایش (35-7 روزگی) ppm 40 کلریدکادمیوم اضافه شد. در سن 21 روزگی از هر گروه، تعداد 9 نمونه خون گرفته شده و در سن 35 روزگی هم، از سه قسمت روده (دئودنوم، ژژونوم و ایلئوم) تعداد 9 قطعه جوجه از هر گروه، نمونه گیری شد. نتایج نشان داد که جوجه های گروه های 6 و 7 وزن بدنی، اندازه پرز و سطح جذب بیشتری نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0p<). همچنین جوجه های گروه های 2، 4 و 8 نسبت به گروه 1، دارای اندازه و سطح جذب پرز بیشتری در قسمت های مختلف روده بودند (05/0p<). به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افزودن ویتامین C و روغن فرار میخک به جیره غذایی بلدرچین ژاپنی، بر شاخص های رشد و سطح جذب پرزهای روده تاثیر مثبت داشته و سبب کاهش اثرات منفی کادمیوم بر وزن بدن و سطح جذب پرزهای روده در پرندگان مذکور می شود.

    کلیدواژگان: میخک، ویتامین C، کادمیوم، مورفولوژی روده، بلدرچین
  • مجید غلامی آهنگران*، الهام مقتدایی، آسیه احمدی صفحات 151-161
    بیماری مارک یکی از بیماری های مهم تضعیف کننده سیستم ایمنی در صنعت پرورش مرغ تخم گذار است که می تواند ضایعات لنفوپرولیفراتیو در اندام های مختلف احشایی ایجاد کند. شناسایی هر چه سریع تر این بیماری در طیور تخم گذار مانع از صرف هزینه های درمانی و تصمیم گیری سریع در خصوص اقدامات کنترلی و امنیت زیستی علیه این بیماری می گردد. در این راستا به منظور شناسایی ویروس مارک در ضایعات ندولی در احشای ماکیان خانگی و تمایل بافتی ویروس مارک، از 50  قطعه پرنده مشکوک به بیماری مارک که دارای ضایعات ندولی در احشاء بودند، نمونه های مختلف بافتی ضایعه دار و بدون ضایعه اخذ شد. پس از استخراج  DNA از نمونه های بافتی، بر اساس توالی آنتی ژن A، یک قطعه با اندازه 314 جفت بازی با پرایمرهای اختصاصی و با استفاده از آزمایش PCR (polymerase chain reaction) تکثیر شد و به شناسایی موارد آلوده و توزیع بافتی ژن کدکننده آنتی ژن A ویروس مارک در تمامی نمونه ها پرداخته شد. علاوه بر آن، به منظور تفریق سویه های بیماری زا از غیر بیماری زا، قطعه 434 جفت بازی تکرارشونده نیز با استفاده از جفت پرایمر اختصاصی تکثیر شد. نتایج نشان داد در تمامی موارد آلوده به ویروس مارک، در مرحله تومورزایی، ژن کدکننده آنتی ژن A در بافت های ضایعه دار و بدون ضایعه قابل ردیابی است. علاوه بر آن، تمامی نمونه های مثبت از نظر ویروس مارک، متعلق به پاتوتیپ های بیماری زا می باشند. لذا به نظر می رسد که در مرحله تومورزایی بیماری مارک، صرف نظر از وجود یا عدم وجود علایم ماکروسکوپی در لاشه پرندگان، در تمامی بافت ها ژن کدکننده آنتی ژن A  ویروس مارک قابل ردیابی است.
    کلیدواژگان: ویروس مارک، ضایعات ندولی، ردیابی مولکولی، ماکیان خانگی
  • امید برگزیده تونه یی، داریوش سعادتی*، رضا نبوی، میلاد مرادی، مهدی راسخ صفحات 163-176
    آلودگی به انگل ها می تواند باعث کاهش وزن، کاهش تولید و حذف ارگان ها در گوسفندان پرورشی ذبح شده گردد. مطالعه اخیر به منظور بررسی وضعیت آلودگی های انگلی دستگاه گوارش در گوسفندان منطقه سیستان انجام گرفت. در مجموع از 395 گوسفند به صورت تصادفی نمونه مدفوع اخذ شد. مختصات محل نمونه گیری به کمک دستگاه GPS (global positioning system) ثبت گردید. آزمایش مدفوع به روش شناورسازی کلیتون-لین انجام گرفت. در این مطالعه تنها تخم های سستود از جنس مونیزیاو اووسیست های تک یاخته ای از جنس آیمریا در داخل مدفوع مشاهده شد. شیوع انگل مونیزیا 21 درصد (83 مورد) و شیوع انگل آیمریا 39 درصد (154 مورد) بود. در طی مطالعه حاضر هیچ گونه تخم نماتود و ترماتودی مشاهده نشد. آزمون مربع کای نشان داد که شیوع مونیزیا در فصول گرم و سرد سال تفاوت آماری معنی داری ندارد، اما شیوع آیمریا در فصول گرم سال به طور معنی داری بیشتر از فصول سرد سال بود (008/0p=). نتایج مطالعه نشان داد که فون انگلی دستگاه گوارش گوسفندان در منطقه سیستان با اکثر مناطق دیگر ایران متفاوت است. دلیل این امر می تواند آب و هوای گرم و خشک منطقه سیستان باشد. به علاوه بادهای 120 روزه، که حجم زیادی از خاک را در دشت سیستان جا به جا می کنند، باعث پراکنده شدن مدفوع گوسفندان در بیابان می شود و این امر مانع تکمیل شدن سیر تکاملی انگل ها می گردد.
    کلیدواژگان: انگل های گوارشی، گوسفند، سیستان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • رامین کفاشی الهی*، داریوش مهاجری، علی رضا نورآذر، یاسین باقری صفحات 177-186
    کاربامازپین به عنوان داروی ضدتشنج در درمان تشنجات جزئی ساده و تونیک-کلونیک عمومی و درد عصب سه قلو مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان پیشگیری کننده در بیماری مانیک دپرسیو نیز مصرف می شود. کاربامازپین با طولانی کردن مدت غیرفعال ماندن پمپ سدیم-پتاسیم سلول ها، در مجموع انتقال سیناپسی را کاهش می دهد. با توجه به کاربرد بالینی داروی کاربامازپین، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات قلبی این دارو در سگ ها انجام شد. در این مطالعه تجربی-مداخله ای تعداد 14 قلاده سگ ماده بومی بالغ 2-5/1 ساله نژاد مخلوط تهیه و پس از انجام آزمایشات و معاینات بالینی برای تایید صحت و سلامتی عمومی، به دو گروه تیمار و کنترل (هر گروه 7 قلاده) تقسیم بندی شدند. در روز صفر قبل از تجویز دارو اقدام به تهیه الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرام و سنجش فشار خون شد. هر دو گروه در شرایط کاملا یکسان نگه داری شده و به گروه تیمار به مدت 7 روز داروی کاربامازپین (با دوز 8 میلی گرم بر وزن بدن) خورانده شد. بعد از اتمام دوره تجویز دارو، مجددااز سگ ها الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرام اخذ و فشار خون آن ها اندازه گیری شد. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس یک طرفه مورد واکاوی آماری قرار گرفت. داروی کاربامازپین فشار خون سگ های گروه تیمار را به طور معنی داری کاهش داد (05/0p<). همچنین کاربامازین تغییرات معنی داری را در الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرام سگ ها ایجاد کرد (05/0p<). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که داروی کاربامازپین می تواند به طور قابل توجهی باعث کاهش فشار خون و تغییرات در الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرام سگ ها شود.
    کلیدواژگان: کاربامازپین، الکتروکاردیوگرام، اکوکاردیوگرام، فشار خون، سگ
  • سروین جباری، محمدرضا مشایخی*، علی حسن پور صفحات 187-197
    با توجه به این که صنعت پرورش اسب به عنوان چهارمین صنعت از لحاظ درآمدزایی در جهان مطرح است و نیز با عنایت به تنوع گونه های اسب های اصیل در جهان و ضرورت تعیین خلوص و نسب نزد صاحبان و پرورش دهندگان اسب، اهمیت تحقیقات آزمایشگاهی در این مورد مشخص می گردد. با توجه به تحقیقات گذشته در داخل و خارج کشور که به صورت موردی انجام شده، خلا موجود در بررسی اسب های ایران از لحاظ تنوع مارکر های ژنتیکی مثل توالی تکراری کوتاه (short tandem repeats; STR) ضرورت پیدا می کند. دراین مطالعه، تنوع ژنتیکی 50 راس اسب نژاد عرب مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از نشانگرهای ریز ماهواره پیشنهادی ISAG)International Society for Animal Genetics) استفاده شد.این نشانگرها شامل ریز ماهواره هایVHL20، HTG4، HMS7 و AHT4می باشند.برای این منظور DNA ژنومی از نمونه خونی اسب ها توسط روش مایلر استخراج گردید و به وسیله واکنش زنجیره ای پلیمر از چندگانه توسط پرایمر فلورسنت تکثیر شد. داده ها نشان دادکه تنوع ژنتیکی بالایی در جمعیت اسب های عرب وجوددارد. تعداد آلل های مشاهده شده برای هر جایگاه از 6 تا 9 آلل متغیر بود و مارکرهای AHT4 و VHL20 با 9 آلل دارای بیشترین تعداد آلل و همچنین HTG4 بیشترین مقدار هتروزیگوسیتی را دارا بود. همچنین جایگاه HMS7 دارای 7 آلل بود که کمترین تعداد آلل در میان جایگاه های بررسی شده را داشت و جایگاه VHL20 دارای پایین ترین مقدار هتروزیگوسیتی بود.نتایج حاصله از مطالعه حاضر نشان دهنده فراوانی بالای تنوع ژنتیکی جمعیت اسب های عرب بود.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، توالی تکراری کوتاه، اسب عرب، ریز ماهواره
  • مختار سابقی، یونس انزابی* صفحات 199-211
    سالمونلوزیس یکی از مهم تری نبیماری های مشترک بین انسان و حیوانات می باشد. استفاده از انواع آنتی بیوتیک ها راهکار اصلی و مهم برای کاهش میزان بروز و تلفات مرتبط باعفونت های سالمونلایی است،اما مصرف نادرست و بی رویه آن ها در مزارع طیور صنعتی ممکن است منجر به پیدایش مقاومت های آنتی بیوتیکی و در نتیجه ناکارآمدی داروهای ضدمیکروبی شود.همچنین، انتقال سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک ها به انسان از طریق زنجیره غذایی هم می تواند تهدیدی برای بهداشت عمومی باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین گروه سرمی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در سالمونلاهای جداشده از 8 گله طیور تخم گذار در منطقه تبریز بود. بدین منظور پس از جداسازی سالمونلا از نمونه های مختلف طیور تخمگذار صنعتی، جدایه ها با استفاده از آنتی سرم های اختصاصی از نظر گروه سرمی و سپسبه روش انتشار دیسک در آگار  (Kirby-Bauer) از نظر مقاومت نسبت به 6 نوع آنتی بیوتیک رایج در صنعت مرغداری کشور ایران (انروفلوکساسین، فلورفنیکل،فسفومایسین،لینکوسپکتین،سولتریموداکسی سایکلین) و 6 نوع آنتی بیوتیک مورد مصرف انسانی (جنتامایساین ،کوآموکسی کلاو،سیپروفلوکساسین، سفالکسین،سفوتاکسیموسفتری آکسون) بررسی شدند. از مجموع 96 نمونه مورد آزمایش، تعداد16 جدایه سالمونلا شناسائی گردید که 10 جدایه متعلق به گروه سرمی D بودند ولی 6 جدایه در هیچ یک از گروه های سرمی مورد آزمایش قرار نداشتند. همچنین همه جدایه ها نسبت به جنتامایسین و فسفومایسین حساس بودند و بیشترین میزان مقاومت هم در برابر داکسی سایکلین با فراوانی 35/83 درصد مشاهده شد.شیوع نسبتا بالای مقاومت دارویی در میان سالمونلاهای جداشده از طیور تخم گذار صنعتی نشان داد که تجویز آنتی بیوتیک ها باید با احتیاط و دقت بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گروه سرمی، مقاومت آنتی بیوتیکی، سالمونلا، طیور تخمگذار، تبریز
|
  • Bahman Mosallanejad *, Saad Gooraninejad, Seyed Reza Fatemi Tabatbaei, Amir Ghasemi Ghasemvand Pages 109-119
    Environmental temperature and photoperiod are among the important factors that may influence the reproductive cycle of various species. The aim of the present survey was to evaluate the different seasonal influences (cold= January and warm= July) and their intermediate seasons (April and October) on serum testosterone concentration in cats of Ahvaz region. For this purpose, one hundred and twenty adult male cats (domestic short hair breed) were examined. Blood samples were taken of thirty cats in each season, and testosterone concentration was measured using ELISA technique in serum samples. The average testosterone concentration of 3.42±0.49 ng/ml was detected in the studied cats. The minimum and maximum of serum testosterone level was also 0.01 and 17.2 ng/ml, in July and January respectively. The minimum of mean testosterone concentration was obtained in the warm season (0.62±0.23 ng/ml), while the maximum mean level was detected in the cold season (9.87±1.28 ng/ml). The mean testosterone concentration in spring and autumn was 2.26±0.5 and 0.94±0.3 ng/ml respectively. Environmental temperature and photoperiod correlated negatively with the testosterone concentration. The correlation coefficient between testosterone concentration with the average of minimum, maximum and total temperature, was calculated as R= -0.572, R= -0.615 and     R= -0.597 respectively. The correlation coefficient indicated an acceptable and high correlation of the negative (inverse) type, between testosterone concentration and photoperiod (R= -0.256). In conclusion, testosterone concentration is under the influence of season, with the mean testosterone concentration significantly lower in summer than the other seasons (p<0.05).
    Keywords: Testosterone, Serum, Season, Cat, Ahvaz
  • Zahra Baniasadi Rad, Akram Eidi *, Pejman Mortazavi, Ali Haeri Rohani Pages 121-132
    Consumption of gentamicin causes damage to cochlear part of ear and reversible kidney toxicity. Various compounds such as simvastatin have been suggested to reduce the side effects of gentamicin. The present study was conducted to investigate the effect of simvastatin in decreasing kidney damage due to gentamicin consumption in male Wistar rats. For this purpose, the rats were administrated simvastatin (5, 10 and 20 mg/kg daily) through gavage for 30 days. At the same time, they received gentamicin (40 mg/kg) intraperitoneally. The serumic levels of uric acid, sodium, potassium, BUN (blood urea nitrogen), creatinine, and albumin were measured and statistically analyzed using one-way analysis of variance and Tukey post hoc test. Significance was defined as p>0.05. Significant increase of creatinine (p>0.01), urea (p>0.001), BUN (p>0.001), and uric acid (p>0.001) and significant decrease of albumin (p>0.01) and sodium (p>0.01) was observed in the gentamicin-induced renal damage group in comparison to the normal control group. Treatment with simvastatin (20 mg/kg) in the animals suffering from kidney damage caused significant decrease of creatinine (p>0.01), urea (p>0.01), BUN (p>0.001) and uric acid levels (p>0.001) and significant increase in albumin (p>0.05) and sodium levels (p>0.01). The results of the present research indicate that simvastatin could improve kidney damage due to consumption of gentamicin in rats.
    Keywords: Gentamicin, Nephrotoxicity, Simvastatin, Rats
  • Shahab Bahadoran*, Milad Babaahmadi Milani, Hossein Hassanpour, Aziziz allah Fallah Mehrjerdi Pages 133-149

    Environmental pollution and occupational exposure to toxic metals, such as mercury, cadmium and lead, causes chronic and malignant diseases with significant complications in the majority of body tissues. Increased production of free radicals and reduced antioxidant activity is considered as the main factor for the incidence of lesions resulting from cadmium poisoning. The aim of this study was to evaluate the effect of clove essential oil and vitamin C on growth performance, intestinal villi morphology and immune response to Newcastle live vaccine of Japanese quails challenged with cadmium. A total of 240 one-day old quails were divided into 8 groups with 30 quails in each group (3 replicates with 10 birds). Groups 1 and 8 received basal diet; groups 2 and 7 basal diet + 500 ppm vitamin C in the diet; groups 3 and 5 received basal diet + 150 mg/kg of the diet clove essential oil; and groups 4 and 6 received basal diet + 450 mg/kg of the diet clove essential oil. Cadmium chloride (40 ppm) was added to the drinking water of groups 1, 2, 3 and 4 during the experimental period (days 7-35). On day 21, 9 blood samples were collected from each group and segments of duodenum, jejunum and ileum of 9 quails from each group were isolated and sampled on day 35. The results indicated that groups 6 and 7 had significantly (p<0.05) greater body weight, villi dimensions and absorptive surface than the control group. Also groups 2, 4 and 8 had a significant increase of the intestinal villi dimensions and absorptive surface in different segments of the intestine compared to group 1 (p<0.05). In conclusion, the results of the present study showed that adding vitamin C and clove essential oil to the diet of Japanese quails had positive effects on growth parameters and intestinal villi absorptive surface and also alleviated the negative effects of cadmium on body weight and intestinal villi absorptive surface in these birds.

    Keywords: Clove, Vitamin C, Cadmium, Intestinal morphology, Quail
  • Majid Gholami, Ahangaran *, Elham Moghtadaiee, Asiye Ahmadi Pages 151-161
    Marek,s disease (MD) is one of the major immunosuppressive diseases in the poultry breeding industry, which can cause lymphoproliferative lesions in various visceral organs. Early identification of the disease in laying farms will prevent the cost of treatment and allows prompt decision-making on control measures and bio-security against the disease. In this respect, for detection of Marek,s disease virus (MDV) in nodular lesions of visceral organs of backyard fowls and tissue tropism of MDV, 50 samples were collected from suspected cases of Marek,s disease (MD). The samples were prepared from various tissues with and without gross nodular lesions. After DNA extraction from tissue samples, a 314-bp fragment with specific primers was amplified using PCR test to identify the infected cases and the tissue distribution of the antigen-A gene. In addition, 434 bp fragment of tandem repeat were also amplified by the use of a specific primer for the purpose of differentiation of pathogenic strains from non-pathogens. The results showed that in all cases infected with the MDV, in the tumorigenic stage, the gene that codes for antigen A can be detected in tissues with and without lesions. In addition, all positive samples belong to pathogenic strains. Therefore, in the tumorigenic stage of the MD, in spite of the presence or absence of macroscopic symptoms in the carcass of birds, the antigen-A gene of MDV can be detectd in all tissues.
    Keywords: Backyard fowl, Marek, s disease, Molecular detection, Nodular lesion
  • Bargozideh Toneii Omid, Dariush Saadati *, Reza Nabavi, Milad Moradi, Mehdi Rasekh Pages 163-176
    Parasitic infestation of breeding sheep can cause weight loss, production loss and condemnation of edible organs at slaughter. This study was designed to evaluate gastrointestinal parasitic infections in sheep of Sistan region. Fecal samples from 395 sheep were collected randomly. Coordinates of the sampling locations were recorded using a GPS device. Fecal tests were conducted using the Clayton-Lane floatation method. In this study only cestode eggs of the genus Moniezia and protozoan oocysts of the genus Eimeria were found in the faeces. Prevalence of Moniezia was 21 percent (83 cases) and prevalence of Eimeria was 39 percent (154 cases). There was no nematode or trematode eggs in the selected fecal samples. Chi-square test showed that there was no significant difference between the prevalence of Moniezia in cold and warm seasons but the prevalence of Eimeria in the warm season was significantly greater than the cold season (p=0.008). The results showed that gastrointestinal parasitic fauna of sheep in Sistan region is different from other regions of the country. This may be due to hot and dry weather of Sistan. In addition, the 120 days' winds of Sistan displace a large volume of soil in this region that can cause scattering of sheep stool in the desert, preventing completion of the life cycle of parasites.
    Keywords: Gastrointestinal parasites, sheep, Sistan, Geographic Information System
  • R Kaffash Elahi *, Daryoush Mohajeri, Alireza Nourazar, Yasin Bagheri Pages 177-186
    Carbamazepine is used as an anticonvulsant drug in the treatment of simple slight convulsion and generalized tonic-clonic, trigeminal neuralgia, and also as preventive agent in manic depressive. Carbamazepine reduces synaptic transmission by prolonging the inactivity of cellular sodium-potassium pump. Considering the clinical use of carbamazepine, the current study aimed to evaluate its cardiac effects in dogs. In this experimental-interventional study, fourteen native 1.5-2 years old female mixed breed dogs were procured and after laboratory testing and physical examination to ensure their general health status, they were divided into treatment and control groups (7 dogs in each group). On day zero, before drug administration, the electrocardiogram, echocardiogram and blood pressure was recorded. Both groups were maintained in the same conditions and carbamazepine was given orally to the treatment group for 7 days (with a dose of 8 mg/kg). After completing the administration period, the electrocardiogram, echocardiogram and blood pressure was obtained once again and the data were analyzed by one-way ANOVA. Blood pressure was significantly reduced in the treatment group (p<0.05). Significant changes were also induced by carbamazepine in the dogs’ electrocardiogram and echocardiogram (p<0.05). According to the results of the current study, it was found that carbamazepine could decrease blood pressure and induce notable alterations in the electrocardiogram and echocardiogram of dogs.
    Keywords: Carbamazepin, Electrocardiogram, Echocardiogram, Blood pressure, Dog
  • Sarvin Jabbari, Mohammadreza Mashayekhi *, Ali Hasanpour Pages 187-197
    Considering that the horse breeding industry is the fourth largest source of income generation in the world, and due to the diversity of species of horses in the world and the necessity of purity determination amongst breeders and horse owners, the importance of laboratory research in this regard is justified. According to past research, carried out sporadically in the country and abroad, there is a vacuum in the study of Iranian horses in terms of the diversity of genetic markers such as STR. The present study investigated short tandem repeat (STR) and allele frequency of 50 Arab horses using four loci (VHL20, AHT4, HTG4 and HMS7) recommended by the International Society for Animal Genetics (ISAG). For this purpose, genomic DNA was extracted from whole blood using the Miller procedure and amplified by Multiplex PCR with fluorescent primers.  The results indicated the presence of high genetic variability among the population of Arab horses. The number of alleles observed for each locus ranged from 6 to 9 with tAHT4 and VHL20 markers having the highest number of alleles with 9 alleles, and HTG4, with the highest heterozygosity. The HMS7 site had the lowest number of alleles among the sites examined with 7 alleles, and the VHL20 site had the lowest heterozygosity. The results of this study indicate a high frequency of genetic variation among the population of Arab horses.
    Keywords: Genetic variability, Short tandem repeat, Arabian horse, Microsatellite
  • Mokhtar Sabeghy, Younes Anzabi * Pages 199-211
    Salmonellosis is one of the most important zoonotic diseases. Using a variety of antibiotics is the key to reducing the incidence and mortality associated with Salmonella infections. However, incorrect use of antibiotics in commercial poultry farms may lead to the emergence of antibiotic resistance and consequently inadequate antimicrobial drugs. Also, the transfer of antibiotic-resistant strains to humans through the food chain could also be a public health threat. Therefore, the aim of this study was to determine the serogroup and antibiotic resistance pattern in Salmonella isolates from 8 commercial laying herds in Tabriz area. For this purpose, after isolation of Salmonella from different samples, the isolates were tested by specific antisera and then their antibiotic resistance pattern was determined using disk diffusion method (based on Kirby-Bauer method) against the 6 types of antibiotics used in the poultry industry in Iran (Enrofloxacin, Fluorphenicol, Fosphomycin, Lincospectin, Soltream and Doxycycline) and 6 types of antibiotics used  in humans (Gentamicin, Co-amoxiclav, Ciprofloxacin, Cefalexin, Cefotaxime and Ceftriaxone). From the 96 tested samples, 16 isolates of Salmonella were identified with 10 isolates belonging to serogroup D but 6 isolates did not belong to any of the tested serogroups. Also, all isolates were sensitive to Gentamycin and Fosfomycin and the highest resistance was observed towards Doxycycline with an abundance of 83.35%. The relatively high prevalence of drug resistance among Salmonella isolates from commercial laying poultry showed that antibiotics should be administered with more caution and care.