فهرست مطالب

فصلنامه فلسفه دین
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد محمدرضایی، محمدصادق بدخش* صفحات 185-207
    یکی از تقسیمات عقل، تقسیم به عقل عملی و نظری است، در معنای این دو اصطلاح اختلاف نظرهایی وجود دارد و فارغ از این اختلاف، مدرکات عقلی گاهی مربوط به هستی ها و گاهی مربوط به بایدها و حسن و قبح ها هستند، عقل با چه فرآیندی به این بایدها دست پیدا می کند؟ در پاسخ به این سوال نظریاتی ارائه شده اند که عمده این نظریات را در سه دسته می توان قرار داد: 1. مشهور بودن احکام عملی؛ 2. اعتباری بودن؛ 3. واقع نما بودن. در این مقاله با تبیین هر سه دیدگاه، نظریه ضرورت بالقیاس إلی الغیر بودن احکام عقل عملی (که از نظریات واقع گرا به شمار می آید) پذیرفته شده است، در این نظریه بایدونبایدهای عقلی،إخبار از وجود ضرورت میان فعل و نتیجه آن هستند. تقریری که در این مقاله از این نظریه داده شده، پاسخگوی سه اشکال مطرح شده است: 1. نقض نظریه به باید نخستین؛ 2. تعلق بایدها به فعل در حال وجود و 3. مبتنی شدن این نظریه بر میل شخصی نه غرض عقلایی.
    کلیدواژگان: باید و نباید، حسن و قبح، ضرورت بالقیاس إلی الغیر، عقل عملی، واقع نمایی
  • سید احمد حبیب نژاد*، محمد منصوری صفحات 209-231
    جمهوری اسلامی ایران بر مبنای نظریه ای دینی شکل گرفت و قانون اساسی آن نیز بر پایه های مفاهیمی دینی مانند توحید، عدالت، امامت و معاد تدوین شد. از سوی دیگر قانون اساسی بستر تنظیم نهادهای بنیادین و ارزش های اولین و تضمین کننده آزادی های شهروندان است. هرچند در نگاه اول قانون اساسی سندی حقوقی محسوب می شود و دارای کارکردهایی از جنس هنجارهای قانونی است، شاهد حضور و بروز آموزه های اخلاقی (که اغلب از جنس آموزه های اخلاقی در دین هستند) در این سند برتر هستیم. این آموزه ها هم به عنوان شروطی برای زمامداران تلقی و هم تحدیدی بر صلاحیت آنان محسوب می شود و هم معیاری برای ارزیابی زمامداری. در این مقاله برآنیم تا با رویکردی اخلاقی، هم به اصل فلسفه وجودی قانون اساسی و هم به اصول مندرج در آن نگاهی بیفکنیم و نشان دهیم که آموزه های اخلاقی هم به طور صریح و هم غیرصریح در قانون اساسی جاری بوده و به عنوان پشتوانه ای در درون آن ساری است و حتی می توان تفسیری اخلاقی از نهادهایی مانند قانون اساسی و تفکیک قوا بیان کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق دینمدار، تحدید قدرت، زمامداری، قانون اساسی
  • سید محمدرضا حسینی* صفحات 233-255
    از آنجایی که نگاه فرق اسلامی درباره گستره عقل بشری در شناخت دین گوناگون است. این مقاله بر آن است تا در جهت پاسخ به این پرسش ها که آیا اشاعره بر افکار ظاهرگرایانه خود باقی ماندند؟ یا عقل را ابزاری برای شناخت دین می دانند؟ مبانی فکری و نظری آنها از نظر عقل را بررسی و در نهایت این نتیجه را به اثبات رساند که: با وجود نگاه سنت گرایانه اشاعره نسبت به عقل (که بر اساس آن نقل را مقدم بر عقل می دانند و توجه خود را به ظواهر قرآن و احادیث معطوف کرده اند) به این مفهوم نیست که از توان عقل برای فهم دین بهره نمی برند و سخت با آن مخالفند؛ مطابق این نظریه، اشعری که سال ها بن مایه تفکرات کلامی خود را با تکیه بر عقل اندیشمندانه ارائه می داد، چگونه می تواند به طور کامل عقل را از ورطه اندیشه های خود کنار گذارد و با آن به مخالفت برخیزد؟! بدین جهت ایشان در مسائل دینی و کلامی، مانند قدیم بودن قرآن، شفاعت، نصب امام، به دلیل عقل و در بسیاری از موارد، قائل به تفصیل شده اند که در آثار اشعری و پیروانش همچون غزالی و فخر رازی مشهود و گواه این مدعاست.
    کلیدواژگان: اشاعره، اهل حدیث، عقل، معتزله، نقل
  • معصومه سالاری راد* صفحات 257-278
    مطالعه تطبیقی رویکرد فخر رازی و استیس به زبان دینی، حاکی از این بوده که در حیطه روش شناسی، تاکید آنها بر روش عرفانی و شهود دینی است. در حوزه توجیه باورهای دینی، رویکرد مبناگرایانه به گزاره های دینی داشته اند. استیس کل دین را برابر با عرفان و ورای عقل و نطق و متناقض نما دانسته است. در حالی که فخر رازی تنها بخشی از دین را بیان ناپذیر و زبان ناظر به آن را حقیقی پنداشته است. به همین نحو ایمان دینی و تلقی از وحی، از منظر آنها نیز تفاوت دارد. در حوزه نقد و ارزیابی این گونه است که در دیدگاه استیس، علاوه بر تناقض درونی، دو عالم مادی و غیرمادی جدا و در عرض هم تصور شده اند. رویکرد استیس دارای لوازمی چون ایمان گرایی، غیرشناختاری بودن زبان دینی، بی نیازی انسان از وحی و... است. اما فخر رازی روش ایمان گرایانه- عقل گرایانه به زبان دینی داشته و با تحلیل اسما و اوصاف الهی با دو رویکرد سلبی و ایجابی، انسان را نیازمند وحی دانسته است. از این رو دیدگاه فخر رازی نسبت به استیس در حوزه زبان دینی، کامل تر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ایمان گرایی، دین، زبان دینی، عرفان، عقل گرایی
  • زینب شکیبی* صفحات 279-304
    فیلیپس از ناشناختارگرایان در خصوص باورهای دینی است. او با طرح ایده مغالطه تعالی زبان دینی معتقد است که این زبان واجد خصوصیت غیرارجاعی بودن و غیرتوصیفی بودن و جدا بودن وجود واقعی از وجود منطقی در گزاره هایش است. در این مقاله نشان می دهیم که توصیفی بودن زبان دینی در نظام فکری وی به این معناست که در زبان دینی هیچ گاه نباید جدا از متن دینی، اثبات وجود خدا و سایر شاخص های دینی انجام پذیرد، زیرا نحوه زندگی دینی منشا انتزاع معنا و وجود این باورهاست. از نظر فیلیپس صحبت کردن از خدا و سایر موضوعات دینی، دارای ارجاع به متعلق خود هستند. اگرچه این متعلق امری خارجی نیست، بلکه تحقق یافته در نحوه زندگی مومنان است. او توصیفی و ارجاعی بودن زبان دینی را در محدوده نحوه زندگی دینی می پذیرد و البته همین امر مهم ترین نقطه تمایز وی با دیگر فیلسوفان دین تحلیلی است. از همین رو برخی فیلسوفان تحلیل زبانی در حوزه فلسفه دین، انتقادهای زیر را به دیدگاه او مطرح کرده اند: الف) عدم صحت تمایز میان وجود منطقی از وجود واقعی پیرامون خداوند؛ ب) نفی واقعیت عناصر دینی بر اساس مبنای پوزیتویستی فیلیپس؛ ج) عدم اثبات ناتوانی زبان عرفی در صحبت کردن از امور ماورایی.
    کلیدواژگان: بازی زبانی، زبان دینی، فیلیپس، ناشناختگرایی، ناواقع گرایی، نحوه زندگی
  • روح الله شاکری، مرضیه عبدلی * صفحات 305-327
    مطالعه انسان به عنوان موضوع محوری علوم انسانی و پرداختن به مبانی انسان شناختی به مثابه اساسی ترین پیش نیاز تحول و تولید علوم انسانی اسلامی ضرورت و اهمیت دارد. پارادایم های رایج در علوم انسانی غربی با محوریت اصالت انسان، هر کدام توصیف خاصی از ماهیت انسان دارند. مکتب اثباتی با نگاه شیء انگارانه و مکانیکی به انسان، مکتب تفسیری با رویکرد اصالت معنایی و تمرکز بر فهم کنش های اختیاری انسان و مکتب انتقادی با اعتقاد به آزادی انسان و حاکمیت جبرهای تاریخی و اجتماعی محیط انسان را تعریف می کنند. در مقابل در رویکرد اسلامی، انسان موجودی با فطرت و سرشت الهی، دوبعدی، مختار و دارای منزلت و کرامت ذاتی است، منزلتی که در طول خدامحوری معنا می یابد. برآیند مبانی انسان شناختی پارادایم های رایج در علوم انسانی، نگاه تجربی و مادی گرایانه غرب به انسان است که حاکی از اختلاف ذاتی و ماهوی آن با مبانی اسلامی در خصوص انسان است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، علوم انسانی، علوم انسانی اسلامی، علوم انسانی غربی، مبانی
  • حمید فلاحتی*، محمدتقی فعالی، علی الله بداشتی صفحات 329-349
    امروزه اندیشمندان در مواجهه با مسئله تناسخ، رویکرد بسیار متفاوتی نسبت به گذشته پیدا کرده اند، شاید تا یک صد سال پیش، بسیاری از مسائل از جمله تناسخ با رویکردی کاملا عقلی و استدلالی بحث و بررسی می شد؛ ولی انسان امروزی در رویارویی با این مسئله رویکرد تجربی و پسینی را پیشه خود کرده است. یکی از این موارد «تجربه نزدیک به مرگ» یا «Near death experience» است که به اختصار NDE خوانده می شود. گروهی مدعی آنند که هنگام قرار گرفتن در آستانه مرگ بالینی، رخدادها و اتفاقات زیادی را مشاهده کرده اند، دیدن زندگی های متوالی گذشته یکی از مشاهداتی است که توسط این دسته از تجربه گران NDE بازگو و از سوی برخی روانشناسان به عنوان دلیلی بر اثبات تناسخ قلمداد شده است. سوال اصلی تحقیق این خواهد بود که آیا تجربه های گزارش شده، توان اثبات تناسخ را دارد؟ با بررسی گزارش های این تجربه گران بر اساس روش کتابخانه ای و تحلیل های ارائه شده از سوی روانشناسان، این فرضیه به اثبات می رسد که اگر اصل وقوع تجربه نزدیک به مرگ را هم بپذیریم، بسیاری از جزییات آن، از جمله اثبات زندگی های متوالی بر اساس NDE پذیرفتنی نخواهد بود و این تجربه ها از اثبات آموزه تناسخ عاجز هستند.
    کلیدواژگان: تاثیرات فرهنگی، تجربه نزدیک به مرگ، تناسخ، مرگ موقت، هسته مشترک
  • روح الله نجفی* صفحات 351-373
    «الکافی» (کفایت کننده) نامی از نام های نیکوی خداوند در قرآن است. کفایتگری و حفاظت آسمانی انسان به دست خدای قرآن، جلوه ها و زوایایی متعدد دارد. آیات قرآن، خداوند را حمایتگر انسان در مقابل تهدیدهای طبیعت و اجتماع و کفایتگر وی در زندگی پس از مرگ معرفی می کند. تحقیق حاضر بر آن است تا  بر کارکرد خداباوری در جبران کاستی ها و نقص های انسان تاکید ورزد و ابعاد کفایتگری خدای قرآن برای ایمان داران را بازکاود. بدینسان آشکار می شود که پاسخ دادن قرآن به نیازهای سرشت بشر و وعده کفایت کاستی های او، در پذیرش آموزه های آن از سوی مخاطبان موثر بوده است و سر نیرومندی قرآن، نیرومندی این نیازمندی ها در آدمیان است.
    کلیدواژگان: خدای قرآن، کفایتگری خدا، ناتوانی انسان، نقش خدا، نقش دین
|
  • Mohammad Mohammad Rezaei, Mohammad Sadeq Badakhsh * Pages 185-207
    One of the divisions of reason is the distinction between theoretical and practical reason. Despite the different interpretations of these terms, the intellectual percepts are sometimes related to beings and at other times to the dos and don’ts and the goods and evils. What process does the reason go through to attain these dos and don’ts? Some theories have been suggested to answer this question. These can be categorized into three groups: the popularity of the practical judgments, their arbitrariness, and their realism. In the article at hand, all three viewpoints are explained and then, the stance that suggests the practical reason judgments should be in relation to something else –i.e. a realist theory – is accepted. In this theory, the intellectual dos and don’ts predict the existence of the necessity between action and its result. The specific exposition of this theory in the article at hand answers three doubts about this theory: the violation of the theory by the first dos, the belongingness of the dos to the currently existing action, and the establishment of the theory based on personal whim rather than intellectual purposes.
    Keywords: Practical reason, Dos, don’ts, Good, evil, Necessity of being in relation to something else, Realism
  • Seyed Ahmad Habibnezhad *, Mohammad Mansori Pages 209-231
    The Islamic Republic of Iran was established based on a religious theory and its constitution was also developed based on religious concepts such as the Unity of God, Justice, Imamat, and Resurrection. On the other hand, the constitution sets the ground for the organization of the essential institutions and primary values, and guarantees the citizens’ freedoms. Although at first glance the constitution is considered a legal document with legally normative functions, we can now see the appearance of ethical points – mostly religion-based – in this supreme document. These ethical points can be considered as conditions for the rulers, a clarification of their required qualifications, and standards for the evaluation of their governance. Adopting an ethical approach, the article at hand aimed at investigating the basic existential philosophy of the constitution as well as the principles mentioned in it, and tried to show that ethical teachings exist explicitly and implicitly in the constitution of the Islamic Republic of Iran and continue to support it. It is even possible to give in an ethical interpretation of institutions such as the constitution and the separation of powers.
    Keywords: Constitution, Ethics, Religious Ethics, Limitation of power, Governance
  • Mohammad Reza Hosseini * Pages 233-255
    Since different Islamic schools have different views to the scope of the human reason in knowing religion, the article at hand aimed at answering the question that “If Asharites have kept their literalist views, or have accepted reason as a tool for knowing the religion”. To this end, the article explored their intellectual and theoretical principles from the viewpoint of reason and finally proved that despite the Asharites’ traditionalist view to reason – based on which they prioritize narration over reason and turn their attention to the literal aspects of the Qur’ān and the traditions – it might not be said that they do not use the capacities of reason to understand religion, or that they are the avid opponents of reason. According to the view taken by this article, how could Ashari – who founded his theological thoughts based on the intellectual reason – eliminates reason totally from his thoughts and opposes it?! As an evidence to the contrary, we might say that he has relied on reason to provide explanations in various religious and theological issues such as the eternity of the Qur’ān, intercession, and the appointment of Imam. These are evident in the works of Ashari and his followers such as Ghazzali and Fakhr Razi, and can be used to support the conclusions of this article.
    Keywords: Reason, Transmission, Mutazila, Traditionists
  • Masomeh Salari Rad * Pages 257-278
    The comparative study of the approaches of Fakhr Razi and Stace toward religious language reveals that concerning the methodology, they both emphasize the mystic and religious intuition method. With regard to their justification for religious beliefs, they both adopt a foundationalist view to the religious propositions. However, Stace has taken the whole religion to be equal to mysticism, beyond reason and logic, and paradoxical, while Fakhr Razi has deemed only a part of religion to be inexplicable and has considered the language related to it to be true. In the same vein, their stances toward religious faith and their understanding of revelation are also different. With regard to the criticism of their views it might be said that in Stace’s viewpoint, in addition to the internal inconsistency, the material and immaterial worlds have been considered as separate and horizontal. His approach involves conditions such as fideism, non-cognitivness of the religious language, human’s needlessness to revelation, etc. However, Fakhr Razi has adopted a fideistic-intellectual method to deal with the religious language. Analyzing the divine attributes and names through affirmative and negative approaches, he has considered human to be in need of revelation. Therefore, Fakhr Razi’s viewpoint to religious language is more complete than that of Stace.
    Keywords: Religion, Religious language, Mysticism, Fideism, Intellectualism
  • Zeinab Shakibi * Pages 279-304
    Philips is a scholar with a non-cognitivist view toward religious beliefs. Suggesting the fallacy of the sublimity of religious language, he believes that this language is non-referential and non-descriptive, and separates the true being from the rational being in its statements. This article shows that in his thought system, for the religious language to be descriptive it should never try to prove the existence of God and other religious parameters independently from the religious context, because it is the religious lifestyle that gives suchlike beliefs their meaning and existence. From Philip’s viewpoint, discussions about God and other religious topics entail allusions to their referents, although these referents are not external phenomena, but rather, are realized in Faithful’s lifestyle. He accepts the descriptive and referential nature of the religious language within the boundaries of the religious lifestyle, and this, of course, is what distinguishes him from other analytical philosophers of religion. As a result, some discourse analysis philosophers in the domain of the philosophy of religion have put forth the following criticisms against his viewpoint: the inaccuracy of making a distinction between the logical existence and the true existence of God; the rejection of the reality of religious elements based on Philip’s positivistic principles; and the failure to prove the inability of the ordinary language to talk about the metaphysical issues.
    Keywords: Philips, Non-realism, Non-cognitivism, Lifestyle, Religious language, Language games
  • Roohollah Shakeri, Marziyeh Abdoli * Pages 305-327
    Studying the human as the focal topic of humanities and addressing the humanistic principles as the most essential prerequisite of the evolution and production of Islamic humanities is of utmost importance. Each of the common, humanism-based paradigms in the Western humanities has a specific description of the human’s nature. The affirmative school with its objectifying and mechanical view of the human, the interpretive school with its semantic approach and concentration on the understanding of the human’s volitional acts, and the critical school with its belief in the freedom of the human and the domination of historical and social determinism are used to define the environment of the human. Contrarily, in the Islamic approach, the human is considered as a creature with divine nature that is two-dimensional and has volition and natural dignity and a high status, a status that is meaningful only in line with theocentrism. The overall outcome of comparing the humanistic principles that exist in the common humanities paradigms is the empirical and materialistic view of the West to the human, which shows its natural and essential difference with Islamic principles concerning the human.
    Keywords: Anthropology, Humanism, Western humanities, Islamic humanities
  • Hamid Falahati *, Mohammad Taghi Fa&#, Ali, Ali Allah Bedashti Pages 329-349
    Today, scholars take a significantly different approach to the question of reincarnation. Probably up to 100 years ago, most issues including reincarnation were examined and discussed based on a completely rational and discursive approach. However, Today’s scholars adopt an experimental and posteriori approach to this issue.  One of these issues regards “near death experiences”, which is briefly called NDE. Some claim that when they were near the clinical death, they have seen many events. Seeing the successive previous lives is one of the observations that has been recounted by these NDE participants and has been taken as a proof for the verification of reincarnation. The main question of the study at hand, then, is that if these reported experiences could prove reincarnation? The examination of the reports of these participants based on the library research method and the analyses provided by psychologists for this hypothesis proves that even if we accept the very occurrence of the NDE, many of its details such as the verification of the successive lives based on NDE is no possible and these experiences are unable to prove the reincarnation.
    Keywords: Reincarnation, Near death experience, Temporary death, Common core, Cultural effects
  • Roohollah Najafi * Pages 351-373
    One of the good names of God in the Qur’ān is Al-Kafi (the sufficient [supporter]). The sufficient support and protection of the human by the qur’ānic God has various manifestations and aspects. The qur’ānic God introduces God as the supporter of the human in the face of natural and social threats as well as his supporter in the life after death. The article at hand focused on the role of theism in compensating for the shortcomings and inadequacies of the human and explored the dimensions of the qur’ānic God’s sufficient support for the faithful. This way, it was found that the answers of the Qur’ān to the needs of human nature and its promise to compensate for his shortcomings have been effective in its audience’s acceptance of its teachings, and the mystery to the immense power of the Qur’ān is the huge force of these needs in the humans.
    Keywords: Qur’ānic God, God’s sufficient support, Human weakness, God’s role, Role of religion