فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 39 (تابستان 1398)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 39 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خسرو دهقانی، محمد علی بصیری*، عنایت اللهیزدانی صفحات 1-18
    تحلیل تاثیر سیاست های دونالد ترامپ بر قدرت نرم ایالات متحده آمریکا چکیده خسرو دهقانی محمد علی بصیری عنایت الله یزدانی قدرت نرم از مولفه های مهم و تاثیرگذار در سیاست خارجی کشورها به شمار می رود. این مقاله تلاش دارد تا میزان تاثیر سیاست های دونالد ترامپ بر قدرت نرم آمریکا را بررسی نماید. در همین راستا سوال اصلی مقاله این است که سیاست داخلی و خارجی ترامپ چه تاثیری بر قدرت نرم ایالات متحده داشته است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه مقاله عبارت از این است که سیاست های اعلامی و اعمالی ترامپ به ویژه با محوریت دکترین «نخست امریکا» باعث افول قدرت نرم آمریکا شده است. یافته های پژوهش با تکیه بر داده ها و شواهد موجود نشان می دهد رویکرد اقتصاد محور و تمرکزشدید بر منطق هزینه- فایده، اتخاذ سیاست های درون گرایانه و تجدید نظر یا خروج از برخی معاهدات منطقه ای و بین المللی باعث گردیده تا منابع قدرت نرم ایلات متحده از جمله سیاست خارجی و ارزش های سیاسی تحت تاثیر قرار گیرد. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی - توصیفی است و برای تحلیل از نظریه قدرت نرم استفاده گردیده و ابزار گردآوری داده ها نیز مبتنی بر منابع کتابخانه ای و اینترنتی بوده است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، دکترین نخست آمریکا، انزواگرایی، بین الملل گرایی، استثناگرایی آمریکایی، جامعه مدنی
  • سید سعید میرترابی*، محمد وردی زاده کهواده صفحات 19-39
    پرسش اصلی مقاله این است که "تحریم های بین المللی در دوره 1392-1368، چگونه گرایش به شرق در مناسبات اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران را تقویت کرده است؟ فرضیه ای که مقاله مورد آزمون قرار داده این است که "تحریم های متعاقب بین المللی علیه کشور در پنج حوزه مختلف در دوره ی 1392-1368، از طریق تشدید موانع مناسبات با غرب، نخبگان تصمیم گیر در روابط خارجی کشور را به تقویت مناسبات سیاسی واقتصادی با شرق ترغیب کرده است". این فرضیه در چهارچوب واقع گرایی نوکلاسیک و با روش علی- تبینی به آزمون گذاشته شده که طی آن تقویت شرق گرایی در مناسبات خارجی کشور در قالب دافعه تحریم های غرب نشان داده شده است. یافته مقاله حاکی از آن است که گرایش به شرق در مناسبات سیاسی و اقتصادی کشورمان کمتر به عنوان یک راهبرد منسجم و ارادی از درون و بیشتر در چارچوب واکنش به تشدید تحریم های بین المللی علیه کشورمان در مقاطع زمانی خاص، دنبال شده است.
    کلیدواژگان: ایران، شرق گرایی، اقتصاد سیاسی بین الملل، تحریم، واقع گرایی نوکلاسیک
  • محمدحسین جمشیدی*، سجاد محسنی صفحات 40-58
    با فروپاشی شوروی و تبدیل ساختار قدرت جهانی از دوقطبی به تک قطبی، بار دیگر مناطق به عنوان خرده سیستم های تاثیرگذار اهمیت بالایی یافت؛ بر این اساس ایالات متحده نیز تلاش کرد تا با اولویت بندی خرده سیستم های منطقه ای بپردازد که در این مسیر خاورمیانه هم به نظر ژئوپلیتیکی و هم از نظر قطبیت انرژی جهان از اهمیت بالایی برخوردار بود. بر این اساس تعیین سلسله مراتب قدرت در خاورمیانه با توجه به دوری و نزدیکی به کانون قدرت جهانی انجام پذیرفت که این توزیع قدرت تلاش کرد تا به نزدیک کردن عربستان سعودی به عنوان بازیگر مورد حمایت ایالات متحده به مرکز و به حاشیه راندن ایران پس از انقلاب 1979 بپردازد. از سوی دیگر قطب های قدرت منطقه ای مانند جمهوری اسلامی نیز حاضر به پیرامونی شدن در ساختار قدرت منطقه ای نبود بنابراین، این امکان که توزیع قدرت مطلوب ایالات متحده در منطقه به هم بخورد افزایش می یافت که درنهایت ایالات متحده را به سوی تقویت عربستان سعودی سوق داد. بر این اساس سوال اصلی این است که ایالات متحده از چه ابزارهایی برای تقویت عربستان سعودی استفاده کرده است؟ که پاسخ این سوال را می توان در سه متغیر «تداوم روابط بر اساس منافع و تهدیدات مشترک»، «گستره و ماهیت روابط نظامی» و «وابستگی متقابل اقتصادی» جستجو کرد.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت جهانی، بازتوزیع قدرت، ایالات متحده آمریکا، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران
  • سارا فلاحی*، نصرتاللهحیدری صفحات 59-79
    پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 در سایه شعارها و برنامه های ساختارشکنانه داخلی و خارجی باعث شد تا بسیاری از صاحب نظران گفتمان حاکم بر سیاست خارجی دولت ترامپ را یک انقطاع رادیکال نسبت به گفتمان حاکم بر سیاست خارجی اسلاف آن و پایان هژمونی نظم جهانی لیبرال قلمداد کنند.در راستای بررسی و تحلیل ادعای فوق پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل سیاست خارجی دونالد ترامپ می پردازد.در این راستا پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال اساسی است که رویکرد ترامپ نسبت به نظم جهانی لیبرال در عرصه سیاست خارجی چگونه است؟ در پاسخ به سوال فوق این فرضیه محوری مطرح می شود سیاست خارجی ترامپ با اسلاف خود تفاوت ماهوی و ذاتی ندارد لذا ترامپ نیز مانند سایر روسای جمهور آمریکا که از جنگ جهانی دوم به بعد به دنبال حفظ و تقویت هژمونی نظم لیبرال بوده اند ذیل استراتژی سیاسی- امنیتی «اول آمریکا» نه تنها به دنبال بر هم زدن این نظم نیست بلکه به دنبال ساختن نظم نوین بین المللی لیبرال با شیوه های جدید از جمله برهم زدن تعهدات کنونی آمریکا با جایگزین کردن تعهدات جدید است.با توجه به این که تحقیق حاضر یک تحقیق کیفی است لذا روش تحقیق آن توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: سیاست، خارجی، ترامپ، هژمونی، نظم لیبرال
  • سید حسن ملائکه*، مصطفی علی اکبریان هاوشکی صفحات 97-120
    ساختارهای هر جامعه نقش مهمی در ایجاد گروه ها و نهادهای مردمی و دولتی آن جامعه دارند. ساختارهای سیاسی، مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و جغرافیایی در یک جامعه یک کشور جهان بینی افراد و گروه های سیاسی و اجتماعی آن کشور را تشکیل و تغییر می دهند. در این راستا ایجاد گروه های سیاسی نه به خواست افراد آن گروه است بلکه ساختارهای فوق آن ها را وادار به ایجاد این گروه ها می کند. ساختارهایی که باعث پیدایش گروه های سیاسی می شوند حتی می توانند در سطح منطقه ای و بین المللی نیز تاثیرگذار باشند. براین اساس یک گروه یا حزب سیاسی در یک منطقه خاص ایجاد می شود اما دیر یا زود بودن این امر زیاد مهم نیست. سوالات این پژوهش این چنین است که: 1- علل ساختاری شکل گیری و اقدامات جنبش الحوثی چیست؟ 2- این گروه چه جایگاهی در نظم منطقه ای دارد؟ در این راستا فرضیه ها براین قرارند که: 1- ساختارها و چارچوب های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه یمن باعث ایجاد و عمل کرد الحوثی گروه الحوثی شده است. 2- این گروه درصورت قدرتمند شدن می تواند نظم منطقه ای را دچار تغییرات جدی کند. و برای بررسی موارد بالا نگاهی به تاریخ و مذهب این گروه می اندازیم و در پایان به تاثیر این گروه در نظم منطقه ای اشاره می شود.
    کلیدواژگان: الحوثی، یمن، زیدیه، ساختارگرایی، نظم منطقه ای و بین المللی
  • محمد جواد حسینی*، اردشیر سنایی صفحات 121-146
    نخبگان چینی اولویت سیاستگذاری خود را بر ارتقای قدرت اقتصادی به عنوان محور قدرت ملی قرار داده که در این راستا قاره آفریقا با برخورداری از ظرفیت های فراوان سیاسی و اقتصادی مورد توجه قرار گرفت. اهمیت سیاسی-امنیتی-اقتصادی آفریقا به ویژه نگرانی از توسعه فعالیت های افراط گرایانه همراه با خشونت و وجود تهدیداتی همچون دزدی دریایی، قاچاق انسان و.. سبب شد تا آمریکا نیز راهبرد جدیدی را در قبال این قاره اتخاذ نماید. هدف از این مقاله بررسی فعالیت های چین و زمینه های بروز رقابت با آمریکا می باشد. سئوال اصلی پژوهش:حضور اقتصادی چین در قاره آفریقا چه تاثیری بر منافع، اهداف و زمینه های فعالیت آمریکا در این قاره داشته است؟ و فرضیه پژوهش عبارتست از: گسترش حضور چین در آفریقا در قرن جدید به همراه اولویت راهبردهای غیرنظامی هر دو طرف در این قاره، سبب آسیب پذیری و حساسیت دو سویه امریکا و چین نسبت به سیاست های یکدیگر در این قاره شده و این امر واشنگتن و پکن را در مسیر همکاری و پرهیز از رقابت مخرب سوق داده است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: چین، آفریقا، آمریکا، رقابت، منافع اقتصادی
  • رشید رکابیان*، مهدی محمدنیا، مهرداد عله پور صفحات 147-169
    از زمان سرنگونی قذافی، هیچ دولتی تاکنون نتوانسته است با اقتدار، حاکمیت واحدی را در لیبی ایجاد کند. لذا امروزه، لیبی دارای دو دولت مستقل است؛ «دولت وحدت ملی» که توسط سازمان ملل پشتیبانی می شود و«دولت موقت» که توسط پارلمان طبرق حامی ژنرال «خلیفه حفتر» در شهر البیضا در شرق این کشور تشکیل شده است. در فضای پساقذافی امید می رفت که حکومت جدید بتواند لیبی را به سمت مردم سالاری هدایت کند؛ اما در مقام عمل، تقسیم حاکمیت و تعارضات شدید سیاسی میان مدعیان قدرت، بحران اقتدار و ناامنی های ناشی از خشونت کنشگران قبیله ای و نیروهای سلفی، سبب شده است تا دولت پساقذافی عملا حائز عنوان دولت ورشکسته شود. امروزه، با شدت گرفتن درگیری های میدانی میان گرو ه های مختلف سیاسی از جمله بین خلیفه حفتر و دولت وفاق ملی در طرابلس، امکان دولت سازی در این کشور، در هاله ای از ابهام قرار گرفته است. پرسش اصلی مقاله این است: «بحران دولت در شرایط سیاسی نوین لیبی چه تاثیری بر امنیت کشورهای اروپایی دارد؟» فرضیه مقاله این است که «گسترش جنگ داخلی و هرج ومرج در دوران پسا فذافی، موجب شده است تا لیبی به عنوان یک دولت ورشکسته ، به پایگاهی برای مهاجرت گروه های ترورستی و قاچاق انسان به اروپا تبدیل شود.»
    کلیدواژگان: مهاجرت، لیبی، امنیت، اتحادیه اروپا، تروریسم بین الملل
|
  • Khosrow Dehghani, Enayatollah Yazdani, mohamadali basiri* Pages 1-18
    Analysis of the impact of Donald Trump's policies on USA soft power Abstract khosrow Dehghani Mohammad Ali Basiri Anayat Allah Yazdani Abstract Soft power is one of the most important and effective factors in foreign policy of countries. This article attempts to examine the impact of Donald Tramp's policies on American soft power. In this regard, the main question of the paper is that the domestic and foreign policies of Trump which have had effects on the soft power of the United States? In response to this question, the hypothesis of the article is that announcements and acts policies of Trump, in particular with the emphasis on the "First America", has led to the decline of American soft power.. Findings of the research, based on existing evidence and evidence, suggest that an economically oriented approach focused on cost-benefit logic, the adoption of intrinsic policies and renewal or the withdrawal of regional and international treaties has led to US soft power resources, including foreign policy And political values. The research method in this article is analytical-descriptive and is used for analyzing soft power theory and the data collection tool has been based on library and internet resources
    Keywords: Soft power, America first, Isolationism, Internationalism, American Exceptionalism, Civil Society
  • Saeed Mirtorabi *, Mohammad Vardi Zadeh Pages 19-39
    This article tries to study the impact of international sanctions on the orientation of the East in foreign policy of our country, from the perspective of international political economy. In the same vein, the main question of the article is that "international sanctions during the period of 1989-2013, how has caused the eastward orientation in the economic and political relations of the Islamic Republic of Iran? The hypothesis is That "the subsequent international sanctions against the country in five different areas during the period of 1989-2013, by intensifying the barriers of relations with the West, has urged the elite to decide on foreign relations in the country to strengthen political and economic relations with the East." This hypothesis has been tested in the framework of the Neoclassic Realism. The results of the article indicate that the east ward orientation in our country's political and economic relations is less than a coherent and voluntary strategy from within and more than a response to the intensification of international sanctions against our country.
    Keywords: Iran, Eastward Orientation, International Political Economy, Sanction, Neoclassic Realism
  • Sajad Mohseni* Pages 40-58
    With the collapse of the Soviet Union and the transformation of the power structure from bipolar to monopolitic, the regions became more important as sub-systems; Accordingly, the United States has sought to redistribute power in the regionsthe main question is what are the variables of the continuity of strategic relations between the United States and Saudi Arabia? It is hypothesized that the continuity of the relationship variables can be summarized in: "continuity of relationships based on shared interests and threats," "the scope and nature of military relations," and "economic interdependence". Accordingly, the study attempts to investigate issue based on the causal research and multivariate correlation,and the basis of documentary data, . Finally, the common interests and threats, the type of communication and the movement from economy to security and asymmetric reciprocity, have provided the context for the strategic link between Saudi Arabia and the United States, which underscores the continuation of the strategic relationship between the two countries. Iran is a common threat between the two countries of the Islamic Republic. Since the ability to confront and at least the Saudi Arabia's supremacy on the Islamic Republic is difficult, unilateral deterrence is a strategy adopted by the United States
    Keywords: World power structure, power redistribution, USA, Saudi Arabia, Islamic Republic of Iran
  • Sara Falahi *, Nosrat Heidari Pages 59-79
    Donald Trump's victory in the 2016 presidential election in the shadow of domestic and foreign slogans and deconstruction led many tentat government officials to discard foreign policy as a radical break with the discourse governing the foreign policy of its predecessors and the end Hegemony of the world order of liberalism. In order to study and analyze the above claim, the present study examines and analyzes Donald Trump's foreign policy. In this regard, the present research seeks to answer the fundamental question that Tramp's approach to the liberal world order How is foreign policy? In response to the above question, this hypothesis is argued that the foreign policy of Tramp with its predecessors is not material and intrinsic. Therefore, like other US presidents, who, from the Second World War, sought to maintain and strengthen the hegemony of liberal order, the following political strategy - First American security is not only seeking to undermine this order but also to create a new international liberal order with new ways, including breaking the current commitments of the United States by replacing new obligations. Given that research This is a qualitative research. Therefore, its research methodology is descriptive-analytic.
    Keywords: foreign, policy, Trump, hegemony, liberal, order
  • Mohammad Javad Hosseini *, Ardeshir Sanaie Pages 121-146
    Africa with many abundant political and economic capacities, has succeeded to attract the attentions of Chinese elites who placed their policy priorities on promotion of economic power as the centerpiece of their national power.The political, security and economic importance of Africa especially the concern for development of extremist violent activities and existence of threats including: Piracy, Human trafficking,.. provided the ground for the US to adopt a new strategy towards the continent. The purpose of this article is to examine the activities of China and areas of competition with the US in Africa.The main question: How has China's economic presence on the continent of Africa influenced the interests, goals and areas of American activities in the continent? and the research hypothesis is: China's expansion in Africa during the new century, along with the priority of non-military strategies on both sides on the continent, have caused the US and China's two-way vulnerability and susceptibility toward each other policies in Africa which drives Washington and Beijing towards cooperation and avoidance of any destructive competition. This research was conducted using a descriptive-analytical method.
    Keywords: China, Africa, America, competition, economic interests
  • Rashid Recabian *, Mahdi Mohammad Nia, Mehrdad Alepour Pages 147-169
    Since the fall of Qaddafi, no government has ever able to establish a unified sovereignty in Libya. So today, Libya has two independent states: the National Unity Government which is being supported by the United Nations and the interim government formed by the parliament of Tobruk, a supporter of the general, Khalifa Haftar in al-Bayda. In the post-Gaddafi era, it was hoped that the new government could lead Libya toward democracy, but, due to the division of sovereignty and political conflict between the seekers of power, a crisis of authority and insecurities caused by violent tribal activists and Salafists led the post-authoritarian state turned out to be regarded as a failed state. With the intensification of conflicts between various political groups, including Haftar and the National Unity Government in Tripoli, the possibility of state-building in this country has been confused. The main question is that "How does the government's crisis in Libya's new political conditions affect the security of European countries?" The hypothesis of the article is that "the expansion of civil war and chaos during post-Gaddafi era has led Libya, as a failed state, to be a base for the migration of terrorist groups and human trafficking into Europe".
    Keywords: Immigration, Libya, security, EU, international terrorism