فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر آقابابایی*، امیر رضا طلایی پاشیری، کاترین تی کوانتس صفحات 1-22
    شخصیت از متغیرهای تعیین کننده در قضاوت، هیجان، و رفتار اخلاقی است. فارغ از اینکه کدام سازه شخصیتی بر چه متغیر اخلاقی تاثیر دارد، پرسش مهم آن است که این روابط در گستره فرهنگ ها چه شباهت ها و تفاوت هایی دارند. پژوهش حاضر به بررسی روابط میان بنیان های اخلاقی، اخلاق کاری، عامل های معمول شخصیت، رگه های تاریک شخصیت، بدبینی اجتماعی، و بی هنجاری در دو نمونه ایرانی و کانادایی می پردازد. با اینکه هم بسته های شخصیتی بنیان های اخلاقی در دو بافت متفاوت بودند، در هر دو بافت، شخصیت بهتر از بنیان های اخلاقی توانست اخلاق کاری را پیش بینی کند. یافته ها در بافت ایرانی نشان داد که اخلاق کاری با نمره های پایین در بی هنجاری و ماکیاول گرایی و با نمره های بالا در صداقت فروتنی هم بسته بود. همچنین، اخلاق کاری در بافت کانادایی با نمره های پایین در جامعه ستیزی و با نمره های بالا در صداقت فروتنی، برون گرایی و وظیفه شناسی هم بسته بود. کنترل کردن تجربه کاری، تغییری در این روابط ایجاد نکرد. یافته های پژوهش حاکی از این بود که رابطه اخلاق کاری با شخصیت فرهنگ بسته است. در جوامع جمع گراتری مانند ایران تصمیم ها و رفتارهای اخلاقی بیشتر متاثر از عامل های شخصیتی مرتبط با نوع دوستی متقابل و ارزش های جمع گرایانه ای چون رعایت انصاف در تعامل با دیگران اند. حال آنکه تصمیم ها و رفتارهای اخلاقی در جوامع فردگراتری چون امریکای شمالی علاوه بر نوع دوستی متقابل، متاثر از عامل های شخصیتی مرتبط با تلاش های تکلیف محور و ارزش های فردگرایانه ای چون نظم، سازمان یافتگی، کمال گرایی، و پشتکار هستند. این پژوهش، با برجسته کردن نقش فرهنگ در روابط میان متغیرها، توجه به تعامل فرهنگ و اخلاق را برای داشتن تصویری درست تر از بعد اخلاقی تجربه بشری لازم می شمارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاری، شخصیت، فرهنگ
  • سیده محدثه پیشنمازی، محمدتقی تبیک*، فرید براتی سده صفحات 23-48
    پژوهش حاضر دو هدف عمده داشت: نخست، طراحی یک مداخله کوتاه مدت روانی معنوی مبتنی بر الگوی بازسازی دینی با محوریت احساس گناه دینی، و دوم، بررسی اثربخشی آن بر مولفه های سلامت روانی افراد دارای احساس گناه دینی. 14 نفر داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. مشارکت کنندگان به صورت تصادفی در گروه آزمایش یا گواه قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش مداخله بازسازی دینی را در 4 جلسه دریافت کردند و به همراه گروه گواه مقیاس های مورد نظر را در سه مقطع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری چهار هفته ای پر کردند. متغیرهای این پژوهش با مقیاس 42 گویه ای آسایش روان شناختی، مقیاس DASS، مقیاس وسواس دینی، و مقیاس کمال گرایی دینی ارزیابی شد. پژوهش حاضر دو فرضیه اصلی داشت. نخست اینکه، مشارکت کنندگان در گروه آزمایش در مولفه های احساس گناه و سلامت روانی، بهبود بیشتری را نسبت به گروه گواه خواهند داشت؛ و دوم اینکه، تاثیر روان شناختی مداخله حاضر دست کم تا چهار هفته باقی خواهد ماند. برای آزمون این فرضیه ها از آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیره، چند متغیره و تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد. طبق یافته ها، مشارکت کنندگان گروه آزمایش در اغلب مولفه های سلامت روانی بهبود بیشتری داشتند و این بهبود تا چهار هفته ادامه پیدا کرد. همچنین، یافته ها نشان داد که مداخله حاضر از نظر متخصصان روایی محتوایی قابل قبولی دارد و مشارکت کنندگان نیز ارزیابی مناسبی از محتوای جلسات و امکان اجرای آن دارند.
    کلیدواژگان: بازسازی دینی، توبه، مداخله روانی معنوی، احساس گناه دینی، سلامت روانی
  • جلیل فتح آبادی*، بیتا شلانی، سعید صادقی صفحات 49-71
    امروزه، داشتن تحصیلات دانشگاهی در جامعه ایرانی به صورت یک ارزش و یکی از عوامل مهم تحرک اجتماعی درآمده است و به همین دلیل ورود به دانشگاه اتفاق مهمی محسوب می شود. ورود به مرحله تحصیلات عالی، به خصوص به دانشگاه های دولتی، همواره عرصه رقابت بوده و در سال های اخیر، گرایش دانش آموزان و والدین آن ها و فرایند مدرک گرایی سبب تمرکز بر کنکور و آماده سازی دانش آموزان برای گذر از آن شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آزمون سراسری دانشگاه ها (کنکور) بر دانش آموزان و خانواده های ایرانی بود. روش پژوهش حاضر کیفی کمی (آمیخته) بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان تمامی مدارس متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 941393 و والدین آنان بود. در فاز کیفی مطالعه با 60 دانش آموز و 60 والد مصاحبه بازپاسخ انجام شد و در فاز کمی پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 1096 دانش آموز و 1096 والد به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه تاثیر کنکور بر دانش آموزان و پرسش نامه تاثیر کنکور بر خانواده بود. نتایج نشان داد که کنکور بر شیوه مطالعه و یادگیری، محتوای مطالعه، انگیزه و اهداف مطالعه و یادگیری، نگرش دانش آموز به کنکور، سلامت جسمانی و روانی و تفریحات و تعاملات آنان تاثیرگذار بود. انگیزه و اهداف مطالعه و یادگیری دختران بیشتر تحت تاثیر کنکور قرار داشت؛ اما در سایر مولفه ها تفاوتی بین دختران و پسران وجود نداشت. همچنین، نتایج نشان داد که از نظر والدین، آزمون سراسری بر هدف گذاری و برنامه ریزی خانواده، تعاملات و تفریحات خانواده، تعیین ملاک های موفقیت و سبک زندگی/ ترجیحات زندگی فرزندان به طور معناداری تاثیر می گذاشت.
    کلیدواژگان: آزمون سراسری دانشگاه ها (کنکور)، دانش آموزان، خانواده های ایرانی
  • فاطمه سادات شمسی نژاد*، نادر منیرپور، عباس علی هراتیان صفحات 73-94
    پژوهش حاضر با هدف تعیین روابط میان طرح واره های ناسازگار اولیه و صفت های اخلاقی حرص و تکبر انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری عبارت بود از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای قم و دامغان. 478 دانشجو از رشته های مختلف (شامل 112 مرد و 366 زن) به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های طرح واره های ناسازگار اولیه، مقیاس اسلامی حرص، و مقیاس اسلامی تکبر پاسخ دادند. داده ها با روش هایی همچون ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج نشان داد که نمره کل و همه حوزه های طرح واره ای با حرص و تکبر ارتباط مثبت داشتند. همچنین، حوزه های بریدگی و طرد و محدودیت های مختل، توانایی تبیین بخش معناداری از واریانس حرص و تکبر را داشتند. این نتایج گویای آن بود که می توان برای شناسایی و احتمالا اصلاح کردن ناهنجاری های عمیق اخلاقی مانند حرص و تکبر، از تلاش هایی برای بررسی و کاهش دادن تاثیر یا ناکارآمدسازی طرح واره های ناسازگار اولیه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، صفت های اخلاقی، حرص، تکبر
  • فریبا زرانی، فرزانه حقیقی، حسین علی زاده، اسماعیل شیری* صفحات 95-111
    موقعیت اجتماعی و زمینه فرهنگی نه تنها در نشانه های اختلالات روانی تاثیر مستقیم دارند؛ بلکه سهمشان در بروز و ابتلا به اختلالات روانی نیز اساسی است. اختلالات اضطرابی ازجمله رایج ترین اختلالات روانی هستند و به مقدار بسیار زیادی تحت تاثیر نژاد، قوم و عوامل فرهنگی قرار می گیرند. با توجه به نگاه رو به افزایش DSM به فرهنگ، در هر تجدیدنظر آن مطالبی درخصوص تاثیر فرهنگ و نگاه فرهنگی اجتماعی به آسیب شناسی روانی اضافه شده است. مقاله حاضر از نوع مروری است که به بررسی برخی از جنبه های تفاوت های فرهنگی در اختلالات اضطرابی می پردازد. در این راستا، دو دسته از عوامل فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت: 1) عوامل روان شناسی/ فیزیولوژی قومی که به باور و عقاید هر گروه فرهنگی نسبت به کارکرد بدن اشاره دارد، و 2) عوامل زمینه ای که ممکن است مسئول تفاوت های فرهنگی در تجربه و ابراز اضطراب باشد. در همین راستا، نقش برچسب در اختلالات اضطرابی به عنوان عوامل زمینه ای مورد بحث قرار گرفت، اعتبار و دقت تشخیصی دو اختلال پانیک و اضطراب فراگیر از دیدگاه پژوهش های بین فرهنگی ارزیابی شد، تغییرات DSM-5 درخصوص مسائل فرهنگی در اختلالات اضطرابی مورد بررسی قرار گرفت، و به پژوهش های انجام شده در ایران توجه شد. از طریق بهبود سیستم طبقه بندی موجود می توان حساسیت تشخیصی DSM را نسبت به بروز اختلالات اضطرابی درون فرهنگ بیشتر کرد که این مسئله نیازمند پژوهش های بین فرهنگی بیشتر در خصوص اختلالات اضطرابی است.
    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، فرهنگ، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی
  • حجت محمودی*، طاهره مصطفی لو، جواد عبدلی سلطان احمدی، سولماز پورناصح صفحات 113-131
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش هوش فرهنگی بومی بر مبنای رویکرد انتقادی بر کاهش از خودبیگانگی تحصیلی در بین زبان آموزان ایرانی بود. روش مطالعه حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی بر اساس طرح آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. بر این اساس، 40 نفر زبان آموز از بین آموزشگاه های شهر تبریز با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و برنامه آموزش هوش فرهنگی بومی شده طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد و هر دو گروه کنترل و آزمایش به پرسش نامه ازخودبیگانگی تحصیلی در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. یافته های حاصل از آزمون کواریانس چندمتغیری نشان داد که مداخله آموزشی اثر معنی داری بر کاهش احساس بی معنایی، احساس انزوا و ناتوانی در گروه آزمایشی داشت. نتایج به دست آمده در حالت کلی بیانگر تاثیر آموزش برنامه هوش فرهنگی بومی شده بر حفظ هویت ایرانی و کاهش از خودبیگانگی زبان آموزان بود.
    کلیدواژگان: از خودبیگانگی تحصیلی، بی معنایی، ناتوانی، انزوا، هوش فرهنگی
|
  • Naser Aghababaei *, Amir Talaei Pashiri, Catherine T. Kwantes Pages 1-22
    Personality is a determining factor in moral judgment, emotions, and behaviors. Regardless of what construct of personality affects what ethical variables, an important question is what similarities and differences are among these relationships across cultures. The current study investigates the relationships between moral foundations, work ethics, normal personality factors, dark personality traits, social cynicism, and anomie in an Iranian and a Canadian sample. Although the personality variables’ correlations with moral foundations were different in the two contexts, in both contexts personality was a better predictor than moral foundations in predicting work ethics. Findings in the Iranian sample showed that work ethics was negatively correlated with anomie and Machiavellianism, and positively correlated with Honesty-Humility. In the Canadian sample, work ethics was negatively correlated with psychopathy, and positively correlated with Honesty-Humility, Extroversion, and Conscientiousness. Controlling for job experience did not make any difference in these relationships. Findings of this study support the conclusion that work ethics is a culture dependent construct. In collectivistic cultures such as Iran, ethical decision making and behaviors are mainly influenced by personality factors related to reciprocal altruism and collectivistic values like fairness in interactions with others. However, ethical decision making and behaviors in more individualistic cultures such as North America, in addition to reciprocal altruism, are influenced by personality factors related to task based efforts, and individualistic values like order, organization, perfectionism, and persistence. By highlighting the role of culture in the relationships among variables, this study shows the necessity of considering the interaction between culture and ethics for having a more accurate picture of the ethical aspect of the human experience.
    Keywords: Ethics, work ethics, personality, culture
  • Seyyedeh Mohaddeseh Pishnamazi, Mohammad Taghi Tabik *, Farid Barati Sedeh Pages 23-48
    The present research had two main goals: first, designing a short psycho-spiritual intervention based on a pattern of Religious Reconstructing Model and focused on religious guil; and secondly, assessing its effectiveness on the components of mental health of individuals with religious guilt. 14 volunteers participated in this study. The participants were randomly assigned to a treatment or a control condotion. The members of the experimental group received religious reconstructing intervention in 4 sessions and together with the control group, completed the scales in three stages: pretest, post-test and a four-week follow-up. The variables of this research were evaluated with a 42-item scale of psychological well-being, DASS scale, religious obsession scale, and religious perfectionism scale. This research had two main hypotheses: first, the participants in the experimental group will have more improvement than the control group‎ in the components of guil and mental health, and secondly, ‎the psychological impact of the current intervention will remain at least for four weeks. To test these hypotheses, the researchers used univariate covariance test, multivariate analysis test, and repeated measures ANOVA. According to the findings, the participants in the experimental group have been more improved regarding the mental health components, and this improvement lasted for four weeks. Also, the findings showed that the present intervention - from the viewpoint of experts - has an acceptable content validity, and the participants also have an appropriate assessment of the content of the sessions and the feasibility of implementing them.
    Keywords: religious reconstructing, repentance, spiritual-psychological intervention, religious guilt, mental health
  • Jalil Fathabadi *, Bita Shalani, Saeid Sadeghi Pages 49-71
    Today, college education become as a value and an important factor for social mobility and that is why the entrance touniversity is an important event in one's life. Entering the stage of higher education, especially public universities, has always been competitive and in recent years, the tendency of students and their parents and the process of credentialism resulted in a focus on Universities Entrance Exam (UEE) ‎and preparing students for passing it. This study examines the impact of UEE on the Iranian students and families. The research method was qualitative-quantitative (mixed). The study population consisted all the students of the secondary schools in Tehran in the academic year 2014-15 as well as their parents. In the qualitative phase of the study, 60 students and 60 parents were interviewed with open-ended questions and in the quantitative phase, 1096 students and 1096 parents were selected as sample groups by using cluster sampling method. The study tools were ‘the impact of exam on student’s questionnaire’ and ‘the beliefs of parents about the effects of entrance exam questionnaire’. Results showed that UEE had impact on the methods of study and learning, study content, motives and aims of study and learning, attitude of students to UEE, their physical and mental health, and their entertainments and interactions. The motives and aims of study and learning in girls are more affected by UEE, but in other components, there is no significant difference between girls and boys. The results also showed that from the perspective of parents, UEE is significantly effective on family scoping and planning, family interactions and entertainments, determining the criteria for success, and the lifestyle/ life preferences of students.
    Keywords: universities entrance exam, Student, Iranian families
  • Fatemeh Sadat Shamsi Nejad *, Nader Monirpoor, Abbasali Haratian Pages 73-94
    The purpose of this study was to determine the relations between the early maladaptive schemas from one hand and the moral traits of greed and arrogance from the other hand‎. The research method was descriptive-correlation type and the statistical population includes students of Islamic Azad University of Qom and Damghan. 478 students from various diciplines (including 112 male and 366 female) were selected through non-randomizied convenience sampling, and responded to the early maladaptive schemas questionnaire and the Islamic scales of greed and arrogance. The data were analyzed using methods such as Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The results showed that total score and all areas of the early maladaptive schemas have positive relations with greed and arrogance. Also areas of disconnection and rejection, and impaired limits could explain a significant part of the variance of greed and arrogance. It seems that assessing and reducing the impact of early maladaptive schemas could be used to identify and possibly modify deep moral disorders such as greed and arrogance.
    Keywords: early maladaptive schemas, moral traits, greed, arrogance
  • Fariba Zarani, Farzane Haghighi, Hossein Alizade, Esmail Shiri * Pages 95-111
    Social and cultural context have a direct impact not only on the signs and symptoms of mental disorders, but also on their emergence and development. Anxiety disorders are one of the most common psychiatric disorders which largely affected by race, ethnicity and cultural factors. With regard to the growing view of the DSM toward culture, there are evidences of the effects of culture and the socio-cultural view on psychopathology in each revision of the DSM. In the present article, which is a review article, cultural differences in anxiety disorders have been discussed. In this regard, two components of cultural factors have been investigated: (1) ethnopsychology/ ethnophysiology factors that refer to the beliefs of each cultural group toward the body functions; and (2) contextual factors which might be responsible for cultural differences in experiencing of anxiety. In this regard, this research includes: a discussion on the role of stigma in anxiety disorders; an evaluation of the reliability and diagnostic accuracy of panic disorder and generalized anxiety disorder from the perspective of cross-cultural researches; a discussion on the changes in DSM-5 regarding cultural issues in anxiety disorders, and also on the researches conducted in Iran. Finally, it can be concluded that by improving the existing classification system, DSM diagnostic sensitivity can be increased to the intra-cultural anxiety disorders – a problem that requires more cross-cultural researches on anxiety disorders.
    Keywords: anxiety disorders, culture, DSM
  • Hojjat Mahmoudi *, Tahere Mostafaloo, Javad Abdeli Soltan Ahmadi, Solmaz Pournaseh Pages 113-131
    This study aimed to investigate the effectiveness of a critical approach-based Endemic Cultural Intelligence Training Program (ECITP) on academic alienation in Iranian English language learners. The present study was a quasi-experimental research based on a pretest-posttest experimental design with a control group. For this purpose, 40 language learners were selected from Tabriz English language institutes by using cluster sampling method. The ECITP was implemented on experimental group in 8 sessions; both the control group and the experimental group answered an academic alienation questionnaire in two pretest and posttest levels. The findings of multivariate covariance showed that the teaching intervention was effective on the reduction of meaninglessness, powerlessness and isolation in the experimental group. In conclusion, the results generally demonstrated the effectiveness of the ECITP on the maintenance of self-identity and reduction of academic alienation in the Iranian English language learners.
    Keywords: Academic Alienation, meaninglessness, Powerlessness, isolation, cultural intelligence