فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت دولتی ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی امامی* صفحات 1-23
    اگرچه ایران پیش و پس از انقلاب درگیر برنامه های متعدد توسعه بوده، اما موضوع توسعه هیچ گاه موضوع جدی محافل علمی ایران نبوده است. با وجود آنکه چندین حوزه دانشگاهی از جمله اقتصاد، جامعه شناسی، مدیریت دولتی، علوم سیاسی و مانند آن به ظاهر متصدی مباحث علمی این حوزه بوده اند، ولی در عمل پیشرفت جدی حاصل نشده است. شاید یکی از دلایل جدی آن، نبود یک حرکت منسجم و تعامل هم افزا بین کلیه رشته های مختلف دخیل در موضوع توسعه باشد. در این میان، برخی رشته ها جمع آوری کننده و تسهیلگر حرکت جمعی همه رشته ها به سوی نظامی از الگوها در توسعه هستند که در این مسیر هم چندالگویی را جایگزین تک الگویی کرده و هم اذهان عمومی را برای این تغییر آماده می کنند. یکی از بهترین رشته ها برای این حرکت، خط مشی گذاری عمومی است. سازوکار این تغییر در این پژوهش آمده است.
    کلیدواژگان: الگو، توسعه، پیشرفت، خط مشی گذاری عمومی
  • سید روح الله قرشی* صفحات 25-52
    از تاسیس سامانه نظارت همگانی شهرداری تهران سالیان زیادی نمی گذرد. با توجه به تاثیر بسزای این سامانه در جلب رضایت شهروندان از شهرداری تهران، مطالعه آن برای پژوهشگران حوزه مدیریت دولتی و عمومی ضرورت بیشتری یافته است. عوامل متعددی در بهبود نظارت همگانی تاثیرگذار بوده اند که تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته اند. همچنین عوامل دیگری نیز ممکن است موجبات تضعیف این سامانه را فراهم آورند. شناسایی عوامل موثر بر بهبود نظارت همگانی می تواند این سامانه را به جایگاه واقعی خود رسانده و آن را حفظ کند. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مصاحبه با مدیران این سامانه گردآوری شده و با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با استفاده از روش الگوسازی ساختاری- تفسیری، الگوی نهایی ارائه شده است. عوامل موثر شناسایی شده به ترتیب اولویت به این شرح هستند: جایگاه سازمانی، برنامه ریزی راهبردی، زیرساخت فنی، تجربه شهروندان، مدیران ارشد، قوانین و مقررات، فرهنگ نخبگان، شرح وظایف، فرهنگ عمومی، توانمندی عمومی، نیروی انسانی، فرهنگ سازمانی و مدیریت شهری.
    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، نظارت همگانی، الگوسازی ساختاری-تفسیری، شهرداری تهران
  • محمد مهدی ذوالفقارزاده*، خلیل نوروزی صفحات 53-77
    دنیای مدیریت و سازمان به عنوان یک حوزه میان رشته ای، به ویژه در عصر حاضر مملو از دوگان های متعددی است که مدیریت در عمل را به خصوص برای سازمان های دولتی به اقدامی سهل ممتنع بدل ساخته است؛ دوگان هایی چون کنترل و انعطاف پذیری، تمرکز و عدم تمرکز، آینده گرایی و حال نگری، توجه به منابع داخلی و نگاه به محیط بیرونی و مانند آن. جمع بهینه و اثربخش این دوگان ها در میزان توفیق عملکرد سازمان و مدیریت بسیار موثر است و این مهم در قابلیت های رویکرد سیستمی، دست کم به لحاظ نظری، نهفته است. مدل سیستم های مانا مدلی مبتنی بر سایبرنتیک سازمانی (به عنوان یکی از شاخه های اصلی رویکرد سیستمی) است که توانسته با بهره مندی مناسب از تفکر میان رشته ای، تا حدود زیادی فاصله این قبیل دوگان ها و چالش های اصلی مدیریت را در یک مدل سازی سیستمی از ساختار سازمان به حداقل رساند. به رغم آنکه این مدل در دنیا مدلی شناخته شده است و پروژه های متعدد در سطوح مختلف (از سطح بنگاه تا سطح سازمان های دولتی و اداره حکومت) بر اساس آن طراحی و اجرا شده است؛ در ایران تاکنون چندان شناخته شده نیست. نوشتار حاضر با هدف جبران این فقر نظری و کاربردی و با روش اسنادی به مرور موارد اصلی زیر درباره این مدل می پردازد: مفاهیم پایه ای مدل نظیر سایبرنتیک، مهندسی تنوع، بازگشت پذیری و خودالگوگیری؛ عرصه های میان رشتگی مدل (دست کم در سه عرصه خاستگاه شکل گیری، نظام مسائل و موضوعات پژوهشی و راه حل ها و راهکارها)؛ روش شناسی و سیستم های پنج گانه اصلی آن؛ برخی از مهم ترین کاربردها و پیشرفت های اخیر مدل؛ عمده مزایا و انتقادات وارد بر این مدل سیستمی؛ و درنهایت برخی کاربردهای پیشنهادی آن برای طراحی ساختارهای دولتی در ایران.
    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی، مدل سیستم های مانا، میان رشتگی، سایبرنتیک سازمانی، هوش سازمانی، آینده پژوهی
  • قاسم سلیمی*، جعفر ترک زاده، زهره دهقان فارسی صفحات 79-95
    تولید و تسهیم دانش یکی از رسالت های اصلی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی است. مطالعات نشان داده اند وجود سرمایه اجتماعی در محیط های آموزش عالی می تواند در کیفیت تولید و تسهیم دانش اثرگذار باشد. هدف پژوهش کنونی، بررسی اثر سرمایه اجتماعی بر تسهیم دانش در تیم های تولید دانش دانشگاهی دانشگاه شیراز با تاکید بر تیم های پایان نامه و رساله نویسی است. روش پژوهش در این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه آماری این پژوهش شامل 242 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری و همچنین 122 عضو هیات علمی دانشگاه شیراز (مجموعا 364 نفر) است که اعضای تیم های تولید دانش (تیم های نگارش پایان نامه و رساله) هستند. روش نمونه گیری طبقه ای ساده بود. جهت تحلیل داده های پژوهش از روش های تحلیل همبستگی و مدل معادله ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه معناداری بین سرمایه اجتماعی و تسهیم دانش در تیم های تولید دانش دانشگاهی وجود دارد و سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده معنادار و مثبت تسهیم دانش در تیم های تولید دانش دانشگاهی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تسهیم دانش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، تیم های تولید دانش، آموزش عالی، دانشگاه دولتی
  • حسن دانایی فرد، محمد صادق تراب زاده جهرمی* صفحات 97-121
    مطالعات ارزشیابی حوزه وسیعی از مطالعات اجتماعی را شامل می شود و دارای روش های متنوع بوده و فاقد محدودیت است. از جمله این روش ها، روش ارزشیابی نظریه برنامه است. مزیت این روش آن است که علاوه بر ترسیم مسیری برای پژوهش، کارکردهای متنوع دیگری دارد که ظرفیت هایی را به مطالعات اجتماعی اضافه می کند. این روش علاوه بر ارزشیابی، حوزه های برنامه ریزی، کنترل، مستندسازی، گفتمان سازی و سازمان دهی را نیز شامل می شود. مهم ترین کارکرد روش ارزشیابی نظریه برنامه، انسجام بخشی به خط مشی ها و برنامه ها است. هدف این نوشتار بررسی ابعاد نظری روش ارزشیابی نظریه برنامه و تولید ادبیات در این حوزه است. از این رو مفاهیم کلیدی، تاریخچه، رهیافت ها، مدل ها و مسائل این حوزه مورد مداقه واقع شده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ارزشیابی برنامه، نظریه برنامه، نظریه تغییر، نظریه اقدام، مدل منطق
  • علی سیاح پور*، فاطمه همتیان، عباس شول صفحات 123-147
    پژوهش حاضر درصدد است تا با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری به طراحی مدل تاب آوری سازمانی در شرکت ساپکو بپردازد. با به کارگیری این روش، مدل نهایی تاب آوری سازمانی در ساپکو طراحی شده و نتایج تجزیه وتحلیل داده ها عبارت است از: مدیریت بحران در سطح 1، انعطاف پذیری سازمانی در سطح 2، ظرفیت مصون سازی در سطح 3، منابع در دسترس در سطح 4، محیط حمایت کننده و تعاملات متقابل میان سازمان ها در سطح 5، آموزش در مورد تاب آوری در سطح 6، زیرساخت های فناوری اطلاعات و برنامه های اقتضایی و استراتژیک در سطح 7 و تدوین خط مشی های تاب آوری سازمانی در سطح 8. به عبارت دیگر، ساپکو به منظور افزایش تاب آوری در شرایط کنونی اقتصاد و تحریم های بین المللی بایستی قوانین مرتبط با تاب آوری را تصویب کند. اتخاذ قوانین از سوی ساپکو به منزله تعهد وی نسبت به برنامه های پیاده سازی تاب آوری است. وی بایستی بتواند با تحلیل وضعیت اقتصادی کنونی و شرایط آتی بازار، تهدیدهایی از قبیل تورم و افزایش قیمت ها را شناسایی کند. همچنین باید اهداف تاب آوری و سازوکارهای اجرای آن را به مدیران ارشد، مدیران میانی و افراد کلیدی آموزش دهد. ساپکو باید با سازمان ها و شرکت های داخلی که در حوزه تولید و تامین قطعات فعالیت دارند، همکاری همه جانبه داشته باشد. به دیگر سخن، نگاه ساپکو بایستی به تولیدات داخلی و ارتباط موثر با ایشان باشد. درنهایت، بایستی بتواند منابع مالی و دارایی خود را به صورت کارا مدیریت کند تا در برابر تهدیدات مصون بماند.
    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، مدیریت بحران، انعطاف پذیری سازمانی، مدل سازی ساختاری تفسیری، ساپکو
|
  • Seyed Mojtaba Emami * Pages 1-23
    Although Iran has been involved in several development programs before and after the revolution, the issue of development has never been a serious concern in Iranian scientific communities. Despite the fact that several academic fields such as economics, sociology, public administration, and political science have apparently been responsible for this subject, no significant progress has been made in practice. Conceivably one of the main reasons is the lack of a coherent move and synergetic interaction among all involved fields pertinent to the subject of development. In the meantime, some fields collect and facilitate the collective movement of all fields toward a system of development models, in which multi-model system is replaced with mono-model system and public minds are being prepared for this change. One of the most preeminent fields for this change is public policy. The mechanism of this change is discusses in this paper.
    Keywords: model, Development, Progress, Public Policy
  • Seyed Rouhollah Ghorashi * Pages 25-52
    It has not been long since the public oversight system of the Tehran municipality has been established. Considering the great impact of this system on the satisfaction of citizens from the Tehran municipality, studying this system has become more and more interesting for the researchers in the field of public administration. Several factors contribute to improving public oversight, which have not been investigated so far. In addition, there are some factors that may undermine this system. Identifying such effective factors on improving public oversight can help to promote and maintain this system. The required information for this research has been collected through interviews with the managers of this system, and analyzed by Thematic Analysis Method. The final model has been designed by Structural-Interpretative Modeling Method. The identified effective factors are as follows: organizational position, strategic planning, technical infrastructure, citizen experience, senior managers, rules and regulations, elite culture, job description, public culture, public empowerment, human resources, organizational culture, and urban management.
    Keywords: Public Participation, Public Oversight, Structural-Interpretative Modeling, Tehran Municipality
  • Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh *, Khalil Norouzi Pages 53-77
    Nowadays, management and organization is rife with various dichotomies which turn management to the easy but at the same time difficult action, especially in public organizations; dichotomies such as control vs. flexibility, centralization vs. decentralization, inside vs. outside view and so on. In fact, appropriate and optimal aggregation of these dichotomies is very effective in success of management and organization’s performance and it, at least theoretically, lies in system approach. The Viable Systems Model (VSM) is based on Organizational Cybernetics, as a main branch of system approach, which, through making use of the advantages of interdisciplinary approach, could largely solve and minimize the distance between these dichotomies. Although this systemic model is well-known in other countries and has been implemented in various projects from firm level to public administration level, it is not well-recognized in Iran. Therefore, it is necessary to present theoretical and practical concepts of this model to the Iranian scientific and managerial society. This article, with the aim of compensating for theoretical poverty in extant studies, by using documentary methods, reviews these main subjects: basic concepts of VSM such as cybernetics, variety engineering, recursivity and autopoiesis, the interdisciplinary aspects of model (at least in three subjects: its origin, the system of research problems and subjects, and solutions and modus operandi), methodology and five systems of VSM, VSM in action and some of its applications and also some advantages and critique of VSM, and finally, some implications of VSM in designing public organizations structures in Iran.
    Keywords: System Approach, Viable Systems Model, Organizational Cybernetics, Recursion, Futures Studies
  • Ghasem Salimi *, Jafar Torkzadeh, Zohreh Dehghan Farsi Pages 79-95
    Knowledge production and knowledge sharing are among the major missions of universities and higher education institutions. Extant studies have shown that the existence of social capital in higher education can improve the quality of the knowledge production and sharing. The purpose of this paper is to present a conceptual model of how social capital influences the knowledge sharing in academic knowledge production teams. A survey-based methodology was used to collect data from 262 graduate students and 122 faculty of Shiraz University in the dissertation and theses writing teams. Accordingly, the simple stratified sampling method was used in this research, and the hypotheses are examined by the correlation and the structural equation modeling (SEM). The empirical results showed that, in academic knowledge production teams, the relationship between social capital and knowledge sharing is positive and significant.
    Keywords: Social Capital, knowledge sharing, academic knowledge production teams, Graduate students, Higher education, Public University
  • Hassan Danaeefard, Mohammad Sadiq Torabzadeh Jahromi * Pages 97-121
    Evaluation studies encompass wide scope of social studies and involve varied and indefinite methods. The method of program theory evaluation is one of these methods. In addition to mapping a way for research, the advantage of this method results in other various functions that provide more capacity for social studies. This method includes planning, control, documentation, making discourse and organizing as well as evaluation. Coherency of policies and programs is the key function of program theory evaluation method. This essay aims to examine the theoretical aspects of program theory evaluation method, and also to enrich literature in this field. Therefore, key concepts, history, approaches, models and major problems pertaining to this field are explored in this paper.
    Keywords: Assessment, program evaluation, program theory, change theory, action theory, Logic Model
  • Ali Sayahpoor *, Fateme Hematiyan, Abbas Shoul Pages 123-147
    The present study seeks to design an organizational resilience model in SAPCO Company by using interpretative structural modeling. As a result, the final model of organizational resilience in Sapco is designed and the results of the data analysis are: crisis management at level 1, organizational flexibility at level 2, buffering capacity at level 3, available resources at level 4, support environment and interactions between organizations at level 5, education on resilience at level 6, information technology infrastructure and contingency and strategic plans at level 7, and the development of organizational resilience policies at Level 8. In other words, in order to increase the resilience in our economy that is under international sanctions, Sapco should adopt laws that uphold resilience. The adoption of such rules by Sapco is as commitment to resilience implementation programs. Hence, Sapco must be able to identify threats such as inflation and rising prices by analyzing the current economic situation and future market conditions. Also, the goals of resilience and its implementation mechanisms should be taught by senior executives, middle managers and key persons. Sapco has to collaborate with organizations and companies that work in the field of production and supply of parts. In other words, Sapco should attend domestic products and effective communication with them. Finally, it must be able to efficiently manage its funds and assets to protect itself from threats.
    Keywords: Organizational Resilience, crisis management, Organizational Flexibility, Interpretive Structural Modeling (ISM), Sapco