فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین بنی اسدی صفحات 1-15
    در هند عصر ودایی، عمل تطهیر ابتدا به صورت مناسک و طی تشریفاتی آیینی انجام می گرفته است. رفته رفته با پیدایش بارقه هایی از درونگرایی در فرهنگ دینی هند، مفهوم پاکی در تفکر هندی به ساحت ذهن و نفس راه یافت و به عنوان یک فضیلت اخلاقی شناخته شد؛ به طوری که می بینیم در اوپنیشدها ضرورت اجرای مناسک تطهیر در درجه دوم اهمیت، و پاکی باطنی و صفای نفس در درجه نخست قرار می گیرد. با پیدایش نگرشی منفی نسبت به تن آدمی آن چنان که در اوپنیشدهای متاخر مشهود است، می بینیم که از اهمیت مفهوم تطهیر نیز کاسته می شود. تا این که بار دیگر در متن قوانین منو جنبه های آیینی و جسمانی آن مورد تاکید قرار گرفت. بدین ترتیب، مفهوم پاکی درآیین هندویی نهایتا بر یک امر وجودی که به هر دو ساحت جسم و روح آدمی نظر دارد، دلالت یافت.
    کلیدواژگان: دین هندویی، تفکر هندو، مناسک تطهیر، پاکی باطنی، قوانین منو
  • محمدصادق حیدری*، سید علی اکبر ربیع نتاج، حبیب الله حلیمی جلودار صفحات 15-46
    از دیدگاه ویلیام تسدال، مفهوم قرآنی «میزان»، برگرفته از کتابی جعلی به نام «عهد ابراهیم» است که حدود چهارصد سال پیش از هجرت، در مصر نوشته شده و احتمالا پیامبر(ص) شرح آن را از ماریه همسر قبطی اش شنیده است. وی خاستگاه این مفهوم را پیش تر از آن، از منبعی بسیار قدیمی به نام «کتاب مردگان» دانسته که ریشه در آیین اساطیری مصر باستان دارد. پژوهش پیش رو که به شیوه توصیفی- تحلیلی سامان یافته، در پی آن است تا پس از تحلیل دقیق واژه میزان در آیات قرآن، به نقد و ارزیابی دیدگاه تسدال در این باره بپردازد. بررسی ها نشان می دهد: متن شفاهی و نوشتاری دو کتاب مورد ادعای وی هرگز در زمان پیامبر(ص) مطرح نبوده و تفسیر واژه میزان در قرآن، به هیچ عنوان با آیین مصر باستان هم خوانی ندارد. هم چنین از آنجایی که سور مورد استناد تسدال- که این واژه در آن ها به کار رفته است- مکی هستند، نظریه آموزش شفاهی چنین مفهومی از سوی ماریه قبطیه، احتمال نسنجیده و شاذی است که از عدم تسلط کافی وی بر تاریخ اسلام و مکی و مدنی بودن سور قرآن حکایت دارد.
    کلیدواژگان: تسدال، میزان، قرآن، آیین، مصر باستان
  • زهرا خشک جان صفحات 47-60
    نوشتار حاضر به دنبال کنکاش در چگونگی ارتباط معنایی و انضمامی بین دو مفهوم رنج و کنش اجتماعی سیاسی در الهیات سیاسی مولتمان است، با هدف طرح و پاسخ به این سوال ها که رنج، در نظام معنایی مسیحیت، چگونه قدسی می شود و چگونه این رنج قدسی شده، در بستر الهیات سیاسی و رهایی بخش که مولتمان مطرح می کند، معنای ایجابی و پراگماتیک می یابد؟ یورگن مولتمان در زمره اندیشمندانی است که در حوزه الهیات سیاسی اجتماعی، مفهوم رنج را به مثابه کاتالیزوری ایجابی که قادر به ایجاد بستر مناسب برای شکل گیری تحولات و کنش های اجتماعی سیاسی است، به رسمیت می شناسد. در این راستا، او مفهوم «رنج برای تغییر» را به عنوان مفهومی کلیدی و معناساز که بستر معنایی الهیات امید را بر می سازد، مطرح می کند. هدف مولتمان، تلاش برای برقراری ارتباط بین حادثه تثلیث، به عنوان رنجی امید بخش و پویا، و لزوم تلاش و کنش گری اجتماعی برای مسیحیان است. در دیدگاه او، الهیات رهایی بخش، خوانشی اجتماعی از حادثه تثلیث، و تاکید بر مشارکت پویای کلیسا در امور اجتماعی و حمایت از نهضت های آزادی بخش است.
    کلیدواژگان: رنج قدسی، مسیحیت، الهیات امید، یورگن مولتمان، الهیات رهایی بخش، حادثه تثلیث
  • مهران رهبری صفحات 61-84
    تمام ادیان و آیین ها دارای اصطلاحات کاربردی هستند که در طول زمان و در مکاتب مختلف معانی گوناگون و گاه متضادی به خود گرفته اند. مایا یکی از این اصطلاحات است که در این نوشتار سعی بر آن داشته ایم که با در نظر گرفتن ریشه لغوی این کلمه، سیر تطور معانی آن را از وداها تا حضور در اوپنیشدها و نهایتا مکاتب فلسفی هند بررسی کنیم. اما در میان کاربردها و معانی مختلف مایا، این کلمه نقش مهمی در مکتب ودانته به خصوص معروف ترین شاخه آن یعنی ادویته ودانته به عنوان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین مکاتب فکری در هند داشته است. نقش اساسی مایا در هستی شناسی و تئوری آفرینش این مکتب و تبیین کارکردهای آن از جمله دستیابی به رستگاری در این نوشتار مورد بحث قرار گرفته است. در پایان نیز از منظری تطبیقی، نگاهی بر دیدگاه پژوهش گران مسلمان درباره مایا داشته و شباهت آن با برخی اصطلاحات و مفاهیم اسلامی مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مایا، اوپنیشد، ادویته ودانته، عشق، خیال
  • مریم السادات سیاهپوش*، لیلا هوشنگی، حجت الله جوانی صفحات 85-108
    مکاتب گنوسی در مقام یکی از جریان های مهم اعتقادی و عرفانی تاثیرگذار، دارای نگرش های متفاوتی بوده اند که به جهت تاثیر بر جریان های گوناگون دینی و عرفانی، از جمله مسیحیت، مورد توجه محققان قرار گرفته اند. در این پژوهش تلاش شده است که جایگاه زنان در مکاتب گنوسی مسیحی با نظر به رابطه دو سویه دین و جامعه بررسی شود. در دو سده نخست میلادی، با اتکاء بر تعالیم دو تن از آموزگاران گنوسی، شمعون مغ و والنتینوس، تلقی خاصی از نقش زن در الهیات و جنسیت خدا، در مسیحیت مورد توجه قرار گرفت. بدین سان، جهان بینی و خداشناسی ثنوی گنوسی برای تبیین جایگاه عنصر مونث در الوهیت کاربرد یافت. هم چنین، بر نقش حکمت (غالبا با نام سوفیا شخصیت یافته) در روند آفرینش تاکید خاص صورت گرفت. به نحوی متقابل، این الهیات که ناظر بر شخصیت مونث الهی است، بر فعالیت زنان در جامعه دینی تاثیر نهاد که خود بیانگر رابطه دو سویه دین و جامعه می تواند باشد. به گونه ای که تعامل اجتماعی زنان و حضور فعالانه آنان در عرصه های دینی و کلیسا گسترش می یابد و این خود بر فهم از کتاب مقدس اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: مکاتب گنوسی، الهیات مسیحی، حکمت، سوفیا، نقش زنان، جنسیت خدا، دین و جامعه
  • محمود شیخ*، زهرا امیرخان صفحات 109-140
    در نوشته های احمد جام (قرن 5-6 ق) افزون بر مباحث عرفانی، به مسائل اجتماعی نیز توجه شده است. این مقاله می کوشد با روش تحلیل محتوا، رویکرد او را به اصناف دینی عصرش تبیین کند. برای تبیین رویکرد او به اصناف دینی عصرش، ابتدا الگوهای شخصیتی مورد اشاره او از آثار مهمش استخراج شد و سپس با احصا، تحلیل و دسته بندی اوصافی که برای هر دسته برشمرده و نقدهایش بر آنان، تبیین شده است. در آثار او با سه گروه شخصیتی مواجهیم که عبارتند از: 1. گروهی کاملا مقبول و الهی مانند زاهد، عارف، حکیم و...؛ 2. گروه گاه نامقبول و گاه مقبول مانند صوفی، مرید، درویش و...؛ و 3. کاملا نامقبول مانند قاری، مفتی، خواجه امام و... این گروه ها نشان می دهد که ذهن او به دو دسته متصوفه و اصحاب علوم ظاهری معطوف بوده است و به اصناف دیگر (بازاریان و امرا) بی توجه بوده است. از اوصافی که او برای این دسته ها برمی شمرد، چنین برمی آید که اساس نگرش او به جامعه اش، بناشده بر معنویت و اخلاق است و نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی، حساسیت چندانی نداشته و ریشه مشکلات اجتماعی را هم در مسائل اخلاقی و معنوی می دیده است.
    کلیدواژگان: احمد جام، تصوف، اصناف دینی، عارف، عالم، شیخ
  • بهاره ضمیری جیرسرایی*، نوری سادات شاهنگیان صفحات 141-162
    جریان صهیونیزم دارای گرایش های مختلف و محصول شرایط و احوال متفاوت یهودیان اروپای شرقی و غربی در سده 19 میلادی است. صهیونیزم فرهنگی یا روحانی از جمله این گرایش ها است. فهم ماهیت و موضوع صهیونیزم فرهنگی و نیز روش و اهداف آن در گرو بررسی اندیشه های بنیان گذار آن - آشر گینزبرگ مشهور به احدهاعام- متفکر یهودی در اروپای شرقی است. مقاله حاضر با مروری بر بیوگرافی احدهاعام، شاخص ترین اندیشه های او را برای تاسیس صهیونیزم فرهنگی، مورد بررسی قرار داده است. مهم ترین برنامه های او برای نیل به این هدف، احیاء روحانی و فرهنگی قومیت یهود با استفاده از راه کارهایی چون تاسیس مرکز فرهنگی، ایجاد نظام آموزشی با تکیه بر زبان و ادبیات عبری و بهره گیری از تلاش نخبگان در راستای تحقق این هدف بود. شناخت دیدگاه های احدهاعام که از جمله منتقدان صهیونیزم سیاسی به شمار می رود، با توجه به تاثیر این جریان در روند وقایع عصر حاضر، حائز اهمیت است. در واقع شناخت صهیونیسم فرهنگی موجب شناخت بهتری در مورد جریان صهیونیسم می شود و این که صهیونیسم تنها شامل تفکرات سیاسی نیست بلکه برنامه ها واندیشه های دیگری را نیز دربردارد.
    کلیدواژگان: آشر گینزبرگ (احدهاعام)، صهیونیسم، فرهنگ، احیاء
  • عبدالحسین لطیفی صفحات 163-188
    در میان ادیان خاورمیانه، یهودیت شریعتی شدیدتر و کم انعطاف تر دارد که در مفهوم «اطاعت» خلاصه می شود. اطاعت در یهودیت دو بعد قومی و فردی دارد؛ یعنی رابطه ای میان یهوه و قوم برقرار است که براساس آن، اطاعتی از قوم خواسته می شود که همه جانبه و کامل تلقی می شود؛ البته این اطاعت، علاوه بر این که اصالتا و ذاتا از یهوه و در چارچوب ده فرمان تجلی می یابد، به امر خدا به پیروی از مطاعان قوم، چون حکما، انبیا و والدین و... تسری می یابد. هدف این نوشتار آن است که اولا، با تاکید بر شدت شریعت یهود، به تبیین اهمیت اطاعت و زوایای آن بپردازد؛ ثانیا، از رهگذر واکاوی عهد عتیق، به عنوان سند اساسی یهودیت، تلقی منصفانه ای از مفهوم مهابت یهوه و اطاعت خواهی حداکثری او از قوم به دست دهد؛ می توان گفت براساس آموزه های عهد عتیق، اطاعت خواهی یهوه از قوم یهود که عمدتا پاداش هایی این جهانی درپی دارد، چنان شدید و انعطاف ناپذیر است که سرپیچی از آن عواقبی سخت و گاه درازدامن در طی تاریخ به دنبال می آورد که مهم ترین آن ها عدم استقلال قومی و محرومیت از نیل به سرزمین موعود و نیز مخدوش شدن یا حتی بطلان برگزیدگی ایشان است.
    کلیدواژگان: اطاعت، ده فرمان، عهد عتیق، قوم یهود، یهوه
|
  • Nasrin Bani Assadi Pages 1-15
    In the Vedic period, the act of purification was treated as a rite performed through the ritual ceremonies. Gradually, with the emergence and development of introversion attitude in Hindu culture, the concept of purity in Hindu thought entered the realm of mind and found a new dimension as a moral virtue. As seen in the Upanishads, within this new phase, the necessity of performing rituals for purification stood as a second-rated priority, while the concepts of inner purity and self-refinement occupied the first place among Hindu concerns. With the emergence of negative attitude towards human body as observed in later Upanishads, the concept of purification, which had now taken also a sanitary dimension, became less and less important. Nevertheless, in The Laws of Manu, one can observe anew emphasis on the ritualistic and bodily aspects of purification. Therefore, the concept of purity in Hinduism eventually became regarded as an existential state of being, related to both body and spirit.
    Keywords: Hinduism, Hindu thought, purification rite, inner purity, Laws of Manu
  • Mohammad Sadegh Heidari *, A Rabinattaj, H Halimi Pages 15-46
    William St. Clair Tisdall, a British linguist and historian, believes that the concept of mīzān, "otherworldly measure", in Quran was adopted from an apocryphal book, Testament of Abraham, written in Egypt about four hundred years before the migration of the Prophet and the Prophet probably heard it from his Coptic wife, Mary. According to Tisdall the origin of this concept can be trace back to ancient Egyptian mythology and the book of the dead. By employing the descriptive-analytical method, this article tries to challenge the viewpoint of Tisdall. Studies show that both written and oral versions of these two books were not available at the time of the Prophet. Moreover, the Surahs in which mīzān is used are all Maki, therefore the idea of oral transmission of the concept through Coptic Marie is completely improbable and it shows the lack of Tisdall's proficiency in the history of Islam.
    Keywords: Tisdall, mīzān, Quran, religion, ancient Egypt
  • Z Khoshk Jan Pages 47-60
    This article tries to study the relation between the concept of suffering and socio-political action in the Jurgen Moltmann's political theology and tries to answer these questions: How suffering became sacred in Christian theology? And how this sacred suffering in the political theology of Moltmann is portrayed as a positive and pragmatic action? For Jurgen Moltmann suffering plays a vital role in the development of socio-political context.  So he introduces the concept of "suffering for change" as a key concept in the "theology of hope". He tries to connect the Trinity event, as a hopeful suffering, and the necessity of social action for Christian community. For him, the theology of redemption is a social interpretation of the Trinity event and it demands the active participation of Church in the social issues and its support of redemptive movement.
    Keywords: sacred suffering, the Trinity event, theology of hope, Christianity, Jurgen Moltmann
  • Mehran Rahbari Pages 61-84
    All religions and cults have some practical terms which gradually take on different meanings, even contradictory, in different schools and sects. Māyā is one of these terms to which this article addresses and tries to study its meanings from Vedas to Upanishads and Indian philosophical schools of thought. But among the various uses and meanings of the Māyā, this term has played an important role in Advaita Vedānta School, founded by Shankara. In this article, the place of Māyā in Advaita Vedānta's ontology and its role in the theory of creation and salvation is surveyed. Finally, from a comparative point of view, we look at some Muslim scholars' views on Māyā and we also study some similar concepts in Islamic mysticism.
    Keywords: Māyā, Upanishad, Advaita Vedānta, Love, Illusion
  • Maryamsadat Siahpoosh *, Leila Hooshangi, H Javani Pages 85-108
    Gnosticism as an important and effective school have been studied frequently. It is mainly due to its influences on several mystical and religious traditions. In this article we study the role of women in Gnostic traditions by considering the mutual relation between religion and society. In the first two centuries A.D., based on the teachings of two Gnostic teachers, i.e. Simon Magus and Valentinus, a particular attitude was taken towards the role of women by the Christian theologists. Thus, the Gnostic worldview and theology spread to explain the position of the female element in the divinity. Moreover, the role of wisdom (often characterized by the name of Sophia), in the process of creation, was emphasized. In a reciprocal way, this theology, based on the female divine personality, affected the activities of women in religious society and the understanding of the scriptures.
    Keywords: Gnosticism, Christian theology, women role, God's gender, religion, society
  • M Sheikh *, Zahra Amirkhan Pages 109-140
    In the works of Shaikh Ahmad Jām (11-12 A.D), besides his attention to mystical and moral issues, he often considers the social problems. By employing content analysis method, this article tries to describe his approach towards his contemporary religious guilds. According to his works, one can distinguish three different classes in the religious community: firstly the sacred characters who are completely acceptable, such as ascetics, mystics and sages. Secondly, a group that consists of good and bad characters, such as Sufis and Dervishes. Thirdly a group that consists of hypocrites who just care about the outside elements of the religion. From this categorization, it is obvious that Shaikh Jām just preoccupied with religious community and did not pay attention to other classes of society, such as rulers and merchants. Moreover, he numerated the attributes of these classes from which one can guess his focus was on the ethics and spirituality and he did not concern about socio-political issues.
    Keywords: Islamic mysticism, Sufism, Shaikh Ahmad Jām, religious community
  • Bahareh Zamiri Jirsarai *, Nouri Sadat Shahangian Pages 141-162
    Zionism has different trends that are the results of the different conditions in which the Eastern and Western European Jews lived in 19th century. The cultural or spiritual Zionism is one of these trends. For understanding the nature of the cultural Zionism one should survey the ideas of Asher Ginzberg -known as Ahad Ha’am - an Eastern European Jewish thinker. This article after reviewing his biography tries to study his ideas and thoughts about the cultural Zionism. For establishing cultural Zionism, Ahad Ha’am tried to establish a Jewish cultural center, set up an educational system relying on Hebrew language and literature and employ Jewish elites. So, Ahad Ha’am, as one of the critics of political Zionism, is an important figure especially for understanding the contemporary Zionism. Indeed by surveying the cultural Zionism, one can realize that Zionism is not merely a political trend; rather than it could address other issues.
    Keywords: Asher Ginzberg, Ahad Ha’am, Zionism, Culture, revival
  • Abdul Hussein Latifi Pages 163-188
    Among Middle Eastern religions, Judaism has the most extreme and inflexible Law which can be summarized in the concept of obedience. In Judaism, obedience has an ethnic and individual dimensions. According to this concept, there is a relationship between God and the People, so the obedience that God demands them to do, should be multilateral and complete like the wife’s obedience to her husband and the children's obedience to their father. However, obedience to God that is manifested originally in the Ten Commandments, has gradually been generalized to a wider range of people such as sages, prophets, parents, etc. Emphasizing on the rigidity of the Jewish law, this article firstly seeks to assert the importance of obedience and its dimensions; and secondly by investigating the Old Testament, as the fundamental document of Judaism, it tries to give a true perception of the Yahweh's tremendousness and His extreme sovereignty over the People. Consequently, it can be said that according to the teachings of the Old Testament, Yahweh’s sovereignty over the People and the individuals which mostly conduced to some worldly rewards, on top of which their settlement in the Promised Land, is so extreme and inflexible that disobedience from it ended up to a severe punishments throughout the history, such as diaspora, People's dependency to other nation and alteration or even invalidity of their selectness.
    Keywords: Yahweh, obedience, Old Testament, Ten Commandments, People