فهرست مطالب

رویکردهای پژوهشی کارآفرینانه در کشاورزی - پیاپی 2 (تابستان 1397)

مجله رویکردهای پژوهشی کارآفرینانه در کشاورزی
پیاپی 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهمن خسروی پور*، بهنام همتی، سمیرا جابری، امید محراب قوچانی صفحات 1-14
    از آن جا که در اکثر مناطق جهان، روستاها از جمله نواحی فقیر در حال فرسایش محسوب می شوند؛ اندیشمندان و سیاستگزاران تمامی کشورهای دنیا توجه خاصی به امر توسعه ی روستایی و رفع مشکلات و معضلات آن دارند. یکی از مهم ترین این معضلات مشکلات اقتصادی یا کمبود درآمد می باشد؛ این در حالی است که مطالعات مختلف نشان می‏ دهند که راهکار مهم توسعه اقتصادی چه در شهرها و چه در روستاها ایجاد اشتغال و مهم ترین ساز و کار و ابزار آن، کار آفرینی می باشد. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی وضعیت روحیه‏ ی کار آفرینی روستاییان بخش مرکزی شهرستان باوی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را ساکنین روستاهای بخش مرکزی شهرستان باوی )15411 نفر( تشکیل می دهند. از این تعداد  با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 114 نفر به صورت کاملا تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری دا د ه ها پرسشنامه ای محقق ساخت بوده که روایی ظاهری و محتوایی آن به وسیله ی جمعی از اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان،  و پایایی سوالات پرسشنامه نیز به وسیله محاسبه‏ ی ضریب آلفای کرونباخ (بالای 7/0) از طریق 30 عدد پرسشنامه ای که توسط کشاورزان شهرستان اهواز تکمیل گردیده بودند، مورد تایید قرار گرفت. داده‏ های حاصل از پرسشنامه توسط نرم افزار SPSS (V20) مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پنج متغیر روحیه ‏ی کارآفرینی که با استفاده از مرور منابع به دست آمده بودند در نمونه ‏ی مورد پژوهش بررسی شده و نتایج نشان داد که میان تمامی متغیرهای بررسی شده ی روحیه کارآفرینی، رابطه آماری معنی داری با احتمال 99 درصد وجود دارد. مطابق نتایج به دست آمده، بین میانگین متغیرهای استقلال طلبی و توفیق طلبی بر حسب شغل پاسخگویان و میانگین متغیرهای استقلال طلبی و اعتماد بنفس بر حسب سابقه کار کشاورزی آن‏ها تفاوت آماری معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، روستاییان، شهرستان باوی
  • رضا موحدی* صفحات 15-30
    تحقیق توصیفی حاضر از نوع علی- مقایسه ای است که داده های آن به شیوه پیمایشی گردآوری شده اند. جامعه آماری را 550 تن از دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در همه مقاطع تحصیلی تشکیل دادند 220 تن از آنان با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه آماری و با روش تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن بر پایه نظرسنجی از متخصصان تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بین دامنه 85/0 تا 87/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزارهای SPSS  و LISREL استفاده شد. نتایج نشان داد که به ترتیب مهارت های ارتباطی، مهارت های فناوری، مهارت های خاص کارآفرینی، مهارت های مالی و اقتصادی و مهارت های مدیریت کسب و کار از نظر دانشجویان بیشتر مورد نیاز می باشد. نتایج رگرسیون با استفاده از نرم افزار PLS نشان داد که 80 درصد از عوامل موثر بر میزان کارآفرینی دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا توسط متغیرهای میزان مهارت های مدیریت کسب و کار، میزان مهارتهای ارتباطی، میزان مهارتهای فناوری و میزان مهارتهای اقتصادی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: مهارت کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، دانشجویان کشاورزی
  • مسلم سواری* صفحات 31-43
    امروزه همه صاحب‏نظران بر اهمیت این مسئله واقف هستند که توسعه روستایی یکی از اولویت ‏های مهم برنامه‎ کلان توسعه به ویژه در کشورهای در حال توسعه است اما جهت نیل به آن تکیه بر یک استراتژی ساده کافی نیست در این میان توسعه کارآفرینی در اشکال و زمینه‏ های مختلف در مناطق وستایی بر محوریت انسان به عنوان منبع اصلی توسعه دلالت دارد در این راستا این پژوهش با هدف کلی بررسی عوامل موثر بر توسعه کسب و کارهای غیرزراعی در بین زنان روستایی استان کردستان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای تعاونی‏ های صنایع دستی در استان کردستان بود (140N= ). در این تحقیق به شیوه سرشماری برای تمامی اعضا پرسشنامه ارسال گردید که در نهایت 129 پرسشنامه توسط آنان تکمیل و عودت داده شد. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ‏ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (7/0α>). تجزیه و تحلیل داده‏ ها به ‏وسیله نرم‏افزار SPSSwin18 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که اعضای تعاونی‏ های صنایع دستی اطلاعات مناسبی نسبت به کارکردهای بخش تعاون ندارند. علاوه بر این، نتایج اولویت ‏بندی مهمترین عوامل موثر بر توسعه کسب و کارهای غیرزراعی در تعاونی‏ های صنایع دستی نشان داد که عوامل «محیط سیاسی حمایت کننده» و «تاخیر در زمان بازپرداخت وام‏ ها» بیشترین تاثیر را دارد. همچنین، نتایج تحلیل عاملی عوامل تاثیرگذار بر توسعه کسب و کارهای غیرزراعی را در عامل های مهارتی- ارتباطی، عوامل حمایتی و نوآوری طبقه بندی کرد.
    کلیدواژگان: تعاونی، کسب و کار غیرزراعی، توسعه روستایی، زنان روستایی، تعاونی صنایع دستی
  • فیض الله منوری فرد، مسعود برادران* صفحات 44-61
    علاقه ی دانشگاه ها برای دستیابی به پایداری به عنوان هدف توسعه پایدار، بدون شناخت ابعاد و ارزیابی مداوم پایداری بر پایه ی شاخص های مناسب و متناسب با شرایط دانشگاه ها میسر نخواهد شد. تنها زمانی می توان فعالیت‏ های دانشگاهی را در مسیر درست به سوی پایداری هدایت کرد که مدیران و رهبران دانشگاهی ابعاد توسعه پایدار را به خوبی شناخته باشند و برنامه ریزی درست، جامع، و دقیقی بر پایه ی آن ابعاد برای دانشگاه ترسیم نمایند. بر این پایه، هدف این پژوهش شناسایی ابعاد و ارزیابی پایداری در دانشگاه های کشاورزی و منابع طبیعی به منظور نهادینه سازی پایداری در ساختار دانشگاهی بود. ابزار اندازه گیری این پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخت بود. اعتبار ابزار اندازه گیری به وسیله ی اعتبار ظاهری، محتوایی، و سازه و پایایی پرسشنامه نیز با انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (α = 0/79) تایید شد. داده های آماری با استفاده از نرم افزارهای SPSSWin20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که سطح پایداری در دانشگاه های مورد بررسی در سطح پایینی قرار دارد. همچنین، تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که نه عامل ترکیب توسعه پایدار در برنامه درسی، ظرفیت سازی اقتصادی، حفاظت زیست محیطی، بهره ‏ وری انرژی، همکاری و مشارکت، ظرفیت سازی اجتماعی، انتشارات و تولیدات، و بهداشت و سلامت ابعاد توسعه پایدار در دانشگاه را تبیین می کنند. این نه بعد در مجموع 459/83 درصد از کل واریانس توسعه پایدار در دانشگاه ‏های کشاورزی و منابع طبیعی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ظرفیت سازی آموزشی، همکاری و مشارکت، ارزیابی پایداری
  • کامران لاهوتی، سروه احمدی*، محمدرضا سلیمانپور صفحات 62-75
    هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل موثر بر نقش گردشگری کشاورزی در اشتغال زایی بود. روش شناسی این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری تحقیق، کلیه کشاورزان شهرستان تنکابن می باشد (400N=). بر اساس فرمول کوکران 234 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با نظر پانل متخصصان و پایایی آن نیز با انجام پیش آزمون از طریق تکمیل 30 پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت که ضرایب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف بین 79/0 تا 93/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS/18 صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین عوامل اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و آموزشی و اطلاعاتی با نقش گردشگری کشاورزی در اشتغال زایی رابطه مثبت و معنی داری در سطح 99 درصد وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد که عوامل اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و آموزشی- اطلاعاتی 65 درصد از میزان واریانس متغیر وابسته (نقش گردشگری کشاورزی در اشتغال زایی) را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، اشتغال زایی، کشاورزان، شهرستان تنکابن، کارآفرینی کشاورزی
  • معصومه فروزانی*، لطیف محمدزاده صفحات 76-93
    در مطالعه حاضر به بررسی دیدگاه زنان روستایی در مورد اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات در توانمندسازی در تعاونی های زنان روستایی شهرستان ارومیه پرداخته شد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی می باشد که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل 265 نفر از زنان روستایی عضو تعاونی ها در سطح شهرستان ارومیه بودند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 152 برآورد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود. برای تایید روایی پرسشنامه از نظر متخصصان بهره گرفته شد و به کمک یک مطالعه پیش راهنما و محاسبه ضریب آلفا کرونباخ (76/0=α) پایایی آن تایید شد. نتایج به دست آمده نشان داد، فناوری ارتباطات و اطلاعات در دستیابی به توانمندی هایی همچون قدرت تاثیرگذاری، حق تصمیم گیری، کنترل زندگی، احساس ارزش داشتن و دسترسی به منابع چندان با اهمیت نبوده است. همچنین، دیدگاه زنان عضو تعاونی های روستایی در مورد تاثیر فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی بر توانمندسازی آنان بر اساس متغیرهای سن، تحصیلات و میزان سابقه عضویت آنها در تعاونی های زنان روستایی متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعاونی زنان روستایی، فناوری ارتباطات و اطلاعات، شهرستان ارومیه
|
  • Bahman Khosravipour*, Behnam Hemmati, Samira Jaberi, Omid M. Ghoochani Pages 1-14
    Since in the most parts of the world, rural are poor areas which are eroding, in this regards, scholars and policy-makers all over the world pay special attention to rural development and try to solve their problems. One of the most their important issues are economic difficulties or lack of income, but, various studies showed the most important strategy for economic development in cities and also in rural areas is job creation and its most important mechanisms and tools is entrepreneurship. In this regards, the main objective of this study was to identify the entrepreneurial status of the villagers in the central part of Bawi district, Khuzestan province. The statistical population of this study included total villagers of Bawi district (N=15411) which among them 114 people selected randomly using the Cochran formula. Data was collected using a researcher-made questionnaire which its reliability and validity confirmed by a panel of experts and calculation of Chronbach’s alpha (more than 0.7). Data analysis was conducted using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows version 20. Five factors of entrepreneurship spirit identified through literature review Investigated in the statistical sample and the results showed there is a significant association between all five factors (P=99%). According to the results, there is a meaningful difference between the means of independence and achievement’s factors by respondents’ job and also between independence and self-reliance by agricultural experience.
    Keywords: Entrepreneurship spirit, villagers, Bawi district
  • Reza Movahedi* Pages 15-30
    The current descriptive research is a casual-comparative which has been done through a surveying methodology. The statistical population was 550 agricultural students at Bu Ali Sina University in all levels. Sample size was determined using Kerjcie and Morgan table (n=220) and selected by a proportional random method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was estimated by Alpha Cronbach and its rage was between 0.85 and 0.87. Data analysis was done in two sections descriptive and analytic by applying SPSS and LISREL. Results showed that the skills needed by the students were: communication, technology, entrepreneurship, financial-economic, and business management respectively. The results showed that 80 percent of factors affecting the entrepreneurial skills among students in Bu- Ali Sina University can be determined by four variables: business management abilities, communication abilities, technological abilities, and economical abilities.
    Keywords: Entrepreneurial Skills, Entrepreneurship Education, Agriculture Students
  • Moslem Savari* Pages 31-43
    Today, all scholars are aware of the importance of the fact that rural development is one of the major priorities of the macro-development program, especially in developing countries, but to achieve this, reliance on a simple strategy is not enough, among which the development of entrepreneurship in Different forms and fields in the Vastyan region indicate the focus of humanity as the main source of development. The main Purpose of this study was to Factors affecting the development of non-Farming businesses among rural women. Statistical population of this study consisted of all Members of handicraft cooperatives in Kurdistan (N= 140). In this manner a census study was conducted. Study was conducted. Questionnaire was sent to all members at the end of 129 questionnaires were completed and returned. Analyzed in SPSS software. The instrument of the study was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was established by calculating Chronbach's Alpha Coefficient (α>0.7). Results showed Craft union members about the wasn't Understanding functioning of the cooperative sector are high. In addition to that the results of prioritizing the most important factors affecting non-Farming businesses improvement in handicraft cooperatives showed that factors Supportive policy environment and Delay in repayment of loans It has the greatest impact. Also, the results of factor analysis summarized the factors affecting non-Farming businesses in terms of skills-communication, supportive factors and innovation.
    Keywords: Cooperatives, Non-Farming Business, Rural Development, Rural Women, HandicraftsCooperative
  • Masoud Baradaran* Pages 44-61
    The universities interests to achieve sustainability as a goal of sustainable development will not be possible without recognizing its dimensions and its assessment. When university manager recognizes the sustainability dimensions, planning for sustainable development at the university will be more efficiency by considering that dimensions. Therefore, the purpose of this study was to identify the sustainability dimensions and assessment sustainability level in the agricultural and natural universities. A made questionnaire was used to collect dada. Its validity was proved by using content and structural validity, and its reliability confirmed by Cranach's alpha (α ≥ 0/79). Data analyzed by SPSSWin20 and IMINDMAP software. Findings showed the universities sustainability was at the lowlevel. Factor analysis suggested nine components as the basis dimensions of sustainable development at the university. These factors included of incorporation sustainable development in the curriculum, Economic capacity building, environmental protection, the efficiency of energy, participation and cooperation, building social capacity, publications and products, and health. In total, these dimensions explained 83.459% of sustainable development variances at agricultural and natural universities.
    Keywords: sustainable development, Educational capacity building, Participation, Cooperation, Sustainability assessment
  • Kamran Lahooti, Serveh Ahmadi*, Mohammad Reza Soleimanpour Pages 62-75
    The purpose of current study was to examine factors affecting on role of agricultural tourism in job creation. Methodology of this study is a descriptive-correlation type and the statistical population is all the farmers in Tonkabon County (N=400). According to Cochran formula 234 subjects were selected using stratified sampling. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of specialists and reliability was also confirmed through a pilot test with 30 questionnaires, so that Cronbach's alpha coefficients were calculated for different parts between 0.79 to 0.93. Data analysis was performed using SPSS/18. The results of the Pearson correlation analysis showed that there is a positive and significant relationship in 99% level between economic, socio-cultural, and educational-informational factors with role of agricultural tourism in job creation. The results of stepwise multiple-regression showed that economic, socio-cultural and educational-informational factors explain 65% of dependent variable variance (role of agricultural tourism in job creation).
    Keywords: Agricultural tourism, Job creation, Farmers, Tonkabon County, Agricultural entrepreneurship
  • Masoumeh Forozani* Pages 76-93
    Experience in most countries has shown that women are important actors in the development and to hold them back is to hold back the potential for economic growth. On the other, the empowering rural women’s use of ICTs is closely connected to socio-economic development, and this potential towards social transformation demands that everyone should have access. Therefore, the purpose of this survey was the study of rural women’s view regarding usefulness of ICT in empowering. This study is descriptive – correlation research. The statistical population of the study consisted of all the 265 women Cooperations’ Members in the Urmia city. Using Krejcie and Morgan’s table and proportional stratified random sampling technique, 152 members were selected as research sample. Interview and questionnaire was the main tool for data gathering. Finally, 172 questionnaires were completed and used for data analyzing. The instrument for collecting data was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach’s alpha coefficient (α= 0.76). The data were analyzed using SPSS software. Results showed that the comparison between the five components of empowerment, the "power of influence" component is more favorable than the other components, while the component "access to resources" is ranked lower than the other components. Also, according to the results of F test, the age of respondents and their history of membership in rural women's cooperatives on the empowerment of women has been effective.
    Keywords: Empowerment, Women's cooperative, Communication technology, information, Urmiacity