فهرست مطالب

مجله رویکردهای پژوهشی کارآفرینانه در کشاورزی
پیاپی 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لاله صالحی* صفحات 1-12
    خودکارآمدی کارآفرینانه یکی از مهم ترین بنیان های درگیر شدن در فعالیت های کارآفرینی است. از این رو، بسیاری از مراکز و موسسات آموزش عالی در جهت افزایش سطح خودکارآمدی کارآفرینانه ی دانشجویان تلاش های فراوانی انجام داده اند. طی این مدت مشخص شده است که مولفه های آموزشی می توانند رابطه ی بین آموزش های کارآفرینانه و خودکارآمدی کارآفرینانه ی دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهند. بر این پایه، هدف این پژوهش بررسی نقش مولفه های آموزشی در تبیین خودکارآمدی کارآفرینانه ی دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بود که به شیوه ی میدانی انجام شد. ابزار اندازه گیری متغیرها پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی آن توسط متخصصان موضوعی در گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه که صاحب اثر در این زمینه بودند، تایید شد و پایایی آن نیز از راه محاسبه ی تتای ترتیبی (88/0 - 74/0 =θ) مورد پذیرش قرار گرفت.  داده ها در محیط نرم افزار SPSSWin20  و R تجزیه و تحلیل شدند. یافته های حاصل از مقایسه ی میانگین (آزمون من ویتنی) نشان داد که بین سطح خودکارآمدی دانشجویانی که در دوره های آموزش کارآفرینی شرکت کرده بودند و آنهایی که شرکت نکرده بودند تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین، بین کیفیت مولفه های آموزشی و درک از خودکارآمدی کارآفرینانه ی دانشجویان رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. در نهایت، یافته های تحلیل رگرسیون ترتیبی گویای آن بود که 27.1 درصد از واریانس خودکارآمدی کارآفرینانه ی دانشجویان توسط مولفه های آموزشی مورد بررسی، تبیین می شود (10/27 =R2 مک فادن).
    کلیدواژگان: خودکارآمدی کارآفرینانه، آموزش های کارآفرینانه، مولفه های آموزشی و رگرسیون ترتیبی
  • مصطفی مردانی نجف آبادی*، نسرین اوحدی، حسن سخدری، الهام کریمی صفحات 13-32
    شهر مشهد با داشتن جاذبه های توریستی بسیار یکی از زمینه های ایجاد کسب و کار بر پایه ی صنایع دستی را داراست. هدف از این مطالعه بررسی طرح شبکه تولید و فروش کیف های دستی جاجیمی در شهر مشهد در سال 1395 می باشد. اطلاعات به دست آمده از این شبکه کسب و کار تحت نام مهربانو که کسب و کار آن به صورت خصوصی و تعاونی اداره می شود و ارائه کننده برترین خدمات توانمندسازی زنان در زمینه تولید سوغات در شهر مقدس مشهد می باشد، مورد بررسی قرار گرفته است. عملیات کسب و کار به صورت گروهی و شبکه ای شامل گروه تحقیق و توسعه و گروه تولید و فروش می باشد. هدف اولیه در این کسب و کار تولید کیف با میانگین تولید 9000 عدد در ماه می باشد. هزینه و درآمدهای حاصله از این شبکه کسب و کار با استفاده از افزونه مالی (Finance Add-in) در نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که نرخ بازده داخلی 3/40 درصد است که درصد قابل توجهی برای توجیه پذیری اقتصادی این طرح می باشد. لذا پیشنهاد می شود که با کمک به گسترش چنین طرح هایی از طریق ایجاد تسهیلات مناسب، زمینه توسعه اقتصادی و بهره وری حداکثری از نیروی موجود در جامعه فراهم شده و میزان تولید و توسعه اقتصادی به میزان چشمگیری در بلند مدت افزایش یابد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، توسعه، صنایع دستی، کارآفرینی و کسب و کار
  • لطیف محمدزاده، سعید محمدزاده* صفحات 33-50
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و تعیین مهم ترین موانع به_کارگیری اصول مدیریت راهبردی در ترویج و آموزش کشاورزی ایران از دیدگاه صاحب نظران انجام شد. برای تحقق این هدف، از روش دلفای استفاده شد. اعضاء پانل در این تحقیق مشتمل بر 28 نفر از صاحب نظران بخش ترویج و آموزش کشاورزی ایران بودند و نظرات آنها در سه مرحله اخذ شد. در مرحله اول مهم ترین موانع به کارگیری اصول مدیریت راهبردی در بخش ترویج و آموزش کشاورزی با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا استخراج شد، سپس در مرحله دوم، موانع استخراج شده با توجه به ماهیتشان دسته بندی شدند. در مرحله پایانی دلفای، اعضاء پانل در مورد 26 مانع  از جمله جابجایی زیاد و سریع  مدیران و عدم توجه به تخصص آن ها در انتصابات، نبود ساختارهای مناسب در سوح مختلف، کمبود نیروی های متخصص و موارد دیگری مشابه به اجماع نظر رسیدند. با توجه به ماهیت گویه ها، موانع استخراج شده در پنج مولفه دسته بندی شده اند. این مولفه ها عبارتند از: موانع نگرشی و فرهنگ سازمانی، موانع دانشی و تخصصی، موانع عملکرد و پاداش، موانع محتوایی و برنامه ای، و موانع زیرساختی و ساختاری.
    کلیدواژگان: موانع تخصصی، موانع زیرساختی، پانل کارشناسان، برنامه ریزی و تکنیک دلفای
  • محمدرضا صیدی، مسعود برادران*، مسعود یزدان پناه صفحات 51-76
    بحران های زیست محیطی و چالش هایی مانند رشد جمعیت و افزایش قیمت مواد غذایی که در چند دهه اخیر روند رو به رشدی داشته و امروز به آستانه حیاتی و نقطه بدون بازگشت خود رسیده است، موضوع حمایت از محیط زیست را تبدیل به مساله ای جدی در جهان معاصر نموده و مبانی تعیین کننده تعامل انسان با طبیعت از جمله اخلاق، مورد توجه حامیان محیط زیست قرار گرفته است. از آن جا که رفتار انسان عامل اصلی شکل گیری مخاطرات زیست محیطی است در سال های اخیر نوع برخورد و رفتار انسان با محیط زیست در کانون توجه مجامع بین المللی قرار گرفته است. با توجه به ارتباط نزدیک روستا و محیط زیست، اگر قرار است تلاشی برای بهبود و اصلاح وضعیت زیست محیطی در یک کشور صورت گیرد، باید توانایی ذی نفعان مناطق روستایی را برای حل بحران های زیست محیطی افزایش داد. بنابراین از آن جا که ارزشیابی پاسخگو به عنوان یک رویکرد پژوهشی نوید بخش برای تسهیل گفتگو و یادگیری متقابل و در نتیجه بهبود توانایی ذی نفعان برای حل مشکلات شناخته می شود، هدف این پژوهش، ارائه چارچوبی برای پیاده سازی رفتار اخلاقی با محیط زیست با در نظر گرفتن نقش ارزشیابی پاسخگو در شرایط روستای میدان است. با توجه به شرایط روستای میدان، رهیافت ارزشیابی پاسخگو و در نتیجه چارچوب مطالعه حاضر متناسب با شرایط فرهنگی-اجتماعی روستای میدان تعدیل شده است. در نهایت مدل عملیاتی پژوهش با در نظر گرفتن سه رکن: شمول اجتماعی ذی نفعان فرعی و حاشیه ای، بهبود در تعامل یادگیری ذی نفعان و بهبود در شیوه های مداخله، تدوین شده و به اجرا در آمده است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، ارزشیابی پاسخگو، رفتار اخلاقی و روستای میدان
  • مسلم سواری*، زینب همتیان لرکی صفحات 77-90
    هدف کلی این پژوهش بازنمایی دانش بومی زنان روستایی شهرستان هفتکل در زمینه قالی بافی با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه‏آماری تحقیق شامل اعضای با تجربه در زمینه فعالیت قالی‏بافی با سابقه بیش تر از 10 سال بودند. با استفاده روش نمونه‏گیری گلوله برفی (ارجاع زنجیره‏ای) 12 نفر برای مطالعه انتخاب شدند که معیار تعداد نمونه‏ها اشباع نظری بود. در این پژوهش مفاهیم قالی‏بافی و ابزارآلات تهیه آن از دیدگاه افراد مورد مطالعه بررسی شد. هم چنین مزایا و مشکلات قالی‏بافی در این منطقه شناسایی شد و انگیزه آنان در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این در مطالعه حاضر دانش بومی افراد مطالعه شده در زمینه تهیه نخ ریسی استخراج گردید و در نهایت به نقش و اهمیت قالی‏بافی در زندگی و معیشت آنان پرداخته شد. در واقع در این پژوهش با استفاده از یک پارادایم کیفی سعی شد دانش بومی زنان روستایی شهرستان هفتکل را در زمینه قالی بافی بازنمایی کند.
    کلیدواژگان: قالی‏بافی، زنان روستایی، معیشت روستایی، توسعه پایدار و شهرستان هفتکل
  • حسین میخک، مهدی رحیمیان*، زینب اسدپوریان صفحات 91-112
    بخش دامداری به عنوان یکی از زیربخش‏های کشاورزی نقش اساسی در امنیت غذایی جامعه دارد. تولیدکنندگان این بخش علی‏رغم نقش آفرینی پر‏رنگ در اقتصاد کشور به طور عام و اقتصاد کشاورزی به طور اخص مورد توجه محققان قرار نگرفته‏اند، هدف از انجام این تحقیق، بررسی چالش‏های فراروی مدیریت واحدهای دامداری سنتی در شهرستان خرم‏آباد بود. جامعه آماری شامل دامداران روستایی در سال 1397 در شهرستان خرم آباد (12014=N) بودند. از جامعه‏ی دامداران 171 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین شد. سپس دامداران به روش نمونه‏گیری چند مرحله ای انتخاب و داده‏های مورد نیاز از آنان به وسیله ی پرسشنامه گردآوری شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب، با استفاده از نظرات کارشناسان بخش امور دام جهاد کشاورزی و ضریب آلفای کرونباخ (798/0) مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها با نرم‏افزار SPSS انجام شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، چالش‏های مدیریتی فراروی واحد‏های دامداری سنتی در شهرستان خرم آباد به ترتیب اهمیت در 9 دسته؛ 1) دسترسی کم به غذای دام، 2) تامین اعتبارات و مشکلات قیمتی، 3) کاهش کمی و کیفی نیروی انسانی، 4) تکنولوژی پایین دامدارهای سنتی، 5) تغییر سبک زندگی تولیدکنندگان، 6) مشکلات آموزشی- ترویجی، 7) ضعف در بازاریابی، 8) پشتیبانی ناکافی و 9) خدمات ضعیف دامپزشکی دسته‏بندی ‏شدند. این عوامل توانستند 48/71 درصد از واریانس کل را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: دامپروری، زیربخش دام، موانع دامداری سنتی و تحلیل عاملی
|
  • L. Salehi* Pages 1-12
    Entrepreneurial Self-efficacy (ES) is one of the essential elements for individual engagement in real entrepreneurial activities. Therefore, so many of universities across the world attempted to increase the level of students’ ES. Meanwhile, scholars identified that educational component can affected relationships between entrepreneurial educations activities and students’ ES. Therefore, the purpose of this research was to analyzing the effect of educational components on students’ ES. The population of study was agriculture and Natural Resources University students in Razi University at Kermanshah. From that, 126 persons were selected as sample by using stratified random sampling (based on gender). A researcher-made questionnaire was the main tool for collecting research data which experts confirmed its validity, and its reliability confirmed by calculating the ordinal theta (θ = 0.74 – 0.88). Data were analyzed using SPSSWin20 and R software. Finding of compare analysis showed that there are no significant differences between students’ ES. Moreover, a positive and significant relationship between educational components and students’ ES was observed. Finally, results of ordinal regression indicated that the educational components are good predictor for develop of students’ ES and in total explained about 27.10% of variances of students’ ES.
    Keywords: Entrepreneurial Self-efficacy, Entrepreneurial Education, Educational Components, OrdinalRegression
  • M. M. Najafabadi*, N. Ohadi, H. Sakhdari, E. Karimi Pages 13-32
    Mashhad, with many tourist attractions, has one of the fields of acquiring business based on crafts The purpose of this study is to investigate the pattern of production network and sale of woven woolen (Jajim) hand bags in Mashhad in 2016.The information obtained from this business network under the name of Mehrbano, whose is operated in privately and cooperatively and it is the provider of the highest women's empowerment services in the field of souvenir production in the holy Mashhad, is investigated. Business operations are in the form of groups and networks including Research and Development (R & D) Group and Production and Sales Group. The primary goal in this business is to produce bag with an average of about 9,000 per month. Costs and incomes of this business network were analyzed using the finance add-in in excel software. The results showed that the internal rate of return (IRR) is 40.3 %, which is a significant percentage for the economic feasibility of the project. Therefore, it is suggested that, with the help to developing such plans through the establishment of appropriate facilities the field of economic development and maximum productivity of available force in society was providec and increase the rate of production and economic development significantly in the long term.
    Keywords: Business, Development, Entrepreneurship, Handicrafts-Marketing
  • L.Mohamadzadh, S. Mohamadzadeh* Pages 33-50
    The aim of this study was to determine the most important barriers of implementing strategic management in the Iranian Agricultural Extension and Education. To accomplish this objective the Delphi technique of obtaining group consensus was employed. The study used a series of three questionnaires, engaging a panel of agricultural extension and education experts (n=28). The first round of the study used a questionnaire with an open-ended question. In the second questionnaire, respondents were asked to rate the items identified in round one on a five-point Likert-type scale. In the third round panel members were asked to indicate whether they agreed or disagreed with the statements from round two. The third and final round produced consensus on 26 of the statements from round three. The 26 barriers identified by the Delphi technique were classified into five components: Attitudes and organizational culture, knowledge and expertise, rewards and performance, content and planning, and structural and infrastructural barriers.
    Keywords: Expertise barriers, Infrastructural barriers, Expert panel, Planning-Delphi technique
  • M.R Seidi, M. Baradaran*, M. Yadanpanah Pages 51-76
    Environmental crises and challenges such as population growth and rising food prices that have been growing over the last few decades and now are on the verge of deadlock and a point of no return, have turned the issue of environmental protection into a very serious issue in the contemporary world; thus, environmentalists have focused on the fundamental determinants of human interaction with nature, including ethics. Since human behavior is the main cause of environmental hazards, the attitude and behavior of humans towards the environment has been at the forefront of international attention in recent years. Given the close relationship between the village and environment, the ability of rural stakeholders to resolve environmental crises should be increased in any attempt to improve the environmental situation in a country. Therefore, since responsive evaluation is recognized as a promising research approach to facilitate dialogue and mutual learning and thereby improve stakeholders' ability to solve problems, the aim of this study is to provide a framework for implementing ethical behavior towards environment, considering the role of responsive evaluation in the conditions of Meydan village. But given the conditions of Meydan village, the responsive evaluation approach and thereby the framework of the present study were adapted to the social and cultural conditions of Meydan village. Finally, the operational model of the research was developed and implemented considering three pillars: A) social inclusion of subsidiary and marginal stakeholders, B) improvement in the learning interaction of stakeholders, and C) improvement in intervention methods.
    Keywords: environment, responsive evaluation, framework for ethical behavior towards environment andMeydan village
  • M.Savari*, M. Larki Pages 77-90
    The general objective of this research was to analyze the Indigenous knowledge of rural women from Haftkel city in carpet-weaving using qualitative paradigm. The statistical population of the study included experienced members with over 10 years of experience in the field of carpet-weaving. Using a snowball sampling (chain reference), 12 subjects were selected for study, which the criterion for the specimen number was theoretical saturation. In this research, the concepts of carpet-weaving and its tools were studied from the viewpoint of the subjects. Also, the advantages and problems of carpet weaving were identified and their motivation in this field was investigated. In addition, the Indigenous knowledge of studied members on spinning was determined and ultimately, the role of carpet-weaving in their life and livelihood was explored. As a matter of fact, in this research, using a qualitative method, it was attempted to represent the indigenous knowledge of rural women in Haftkel In the field of carpetweaving.
    Keywords: Carpet-Weaving, Indigenous Knowledge, Rural Women, Rural Livelihood, SustainableDevelopment, Haftkel County
  • H. Mikhak, M. Rahimian*, Z. Asadporian Pages 91-112
    The livestock sector, as one of the sub-sectors of agriculture, plays a major role in food security in the community. Contrary to the high level of production in the country's economy as a whole and in the agricultural economy, the producers of this sector have not been particularly respected by the researchers. In this research, the purpose of this study was to investigate the obstacles to development of traditional livestock units in Khorramabad city. The statistical population included rural dairy farmers in Khorramabad city (N = 12014) in the year 1396-97. From farmers' society, 175 people were selected using the Cochran formula as sample size. Then, ranchers were selected by multi-stage sampling method and the required data were collected by a questionnaire. Based on the results of exploratory factor analysis, the barriers to the development of traditional livestock units in Khorramabad County ranked respectively in nine categories; (1) environmental obstacles to agriculture; (2) credits; prices; (3) familyoriented attitudes; (4) management; (5) socio-cultural; (6) educational-skill; (7) economic-financial; (8) support; Included. These factors were able to explain 71.48% of the total variance.
    Keywords: husbandry, Livestock subdivision, Traditional animal husbandry barriers, Factoranalysis