فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 50، زمستان 1391)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 50، زمستان 1391)

  • ویژه نامه: توان بخشی اعصاب اطفال
  • تاریخ انتشار: 1391/12/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمید دالوند*، مهدی رصافیانی، سیدعلی حسینی صفحات 8-17
    امروزه تفسیرهای متعددی در مورد مفهوم، نحوه اجرا، آموزش و تکنیک های هندلینگ وجود دارد و بالطبع تعارضات و تفاوت هایی هم در انتقال آن توسط درمانگران و متخصصین با ایده های مختلف به والدین و مراقبین ایجاد شده و جایگاه هندلینگ در اکوپیشن های مرتبط با کاردرمانی نیز دقیقا مشخص نشده است. لذا هدف از این مطالعه، مروری بر هندلینگ در کودکان فلج مغزی می باشد. این پژوهش، یک مطالعه مروری دو مرحله ای، در مورد مفهوم و جایگاه هندلینگ در کاردرمانی است که از بانکهای اطلاعاتی داخلی و خارجی بین سال های 1990 تا 2012 برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. از 2657 مقاله بدست آمده، 50 مقاله کامل مرتبط با موضوع مورد مطالعه قرار گرفتند. طبق مقالات بررسی شده و مستندات، تعاریف متعدد و متفاوتی در مورد هندلینگ وجود دارد. ولی به نظر می رسد هندلینگ، نوعی مراقبت ویژه از کودکان فلج مغزی است که در حیطه عملکرد کاری و در زمینه های مراقبت شخصی، تحرک و عملکرد اجتماعی انجام می شود که نه تنها در سلامت کودک، بلکه در ارتقاء سطح سلامت والدین هم نقش اساسی دارد. تمامی اجزاء هندلینگ براساس (ICF-CY) در بخش فعالیت و مشارکت و در زیر بخش زندگی خانوادگی و در حیطه های مراقبت از دیگران و پرورش کودک قرار می گیرند. علیرغم اینکه هندلینگ جزء حیطه های اصلی کاردرمانی است، ولی هنوز تعریف دقیق و جامعی در مورد مفهوم هندلینگ وجود ندارد و فعالیت های مرتبط با هندلینگ و جایگاه آن در کاردرمانی تبیین نشده است.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، کاردرمانی، هندلینگ
  • نعیمه دانشمندان، رباب تیموری*، سمانه حسین زاده، گیتا موللی، پوپک ایزدی صفحات 18-24
    هدف
    کم شنوایی های حسی عصبی در حال حاضر قابل درمان نمی باشند و در بهترین شرایط مطلوب ترین روش، استفاده از وسایل کمک شنوایی مناسب و توانبخشی شنوایی است. هدف این مقاله گزارش بررسی شکایت از گوش و سمعک و نیز بررسی ارتباط بین این دو می باشد تا توجه درمانگران و اعضای تیم توانبخشی شنوایی به این مسئله تاثیر گذار بر فرآیند توانبخشی بیشتر معطوف گردد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بوده و به روش مقطعی بر روی 95 کودک کم شنوای حسی عصبی در دسترس بین سنین 18-7 سال صورت گرفته است. هر کودک توسط متخصص گوش، گلو و بینی معاینه می گردید و ارزیابی گوش میانی توسط ادیومتری امپدانس صورت می گرفت و ارتباط آنها با آزمون کای دو بررسی می شد.
    یافته ها
    ٪38 کودکانی که از سمعک خود شکایت داشتند، دچار التهاب گوش خارجی بودند. ارتباط معنی داری بین شکایت از سمعک و التهاب گوش خارجی وجود داشت P=0/002). 33٪) کودکانی که از گوش خود شکایت داشتند دارای تمپانوگرام غیرطبیعی بودند. ارتباط معنی داری میان این دو دیده شد (P=0/005).
    نتیجه گیری
    عفونت های گوش خارجی و گوش میانی در کودکان کم شنوای حسی عصبی مانند سایر کودکان شنوا شایع بوده و یکی از علل مهم شکایت از سمعک است که اغلب ناشناخته می ماند؛ به همین دلیل معاینات دوره ای این کودکان توسط متخصص گوش، گلو و بینی و بررسی گوش میانی به کمک امپدانس ادیومتری ضروری به نظر می رسد .
    کلیدواژگان: بیماری گوش، کودکان، ناشنوا، جرم گوش، سمعک
  • آزاده ریاحی*، مهدی رصافیانی، مریم بینش صفحات 25-30
    هدف
    تعیین روایی و پایایی تکرار آزمون نسخه والدین و هم چنین بررسی پایایی بین نسخه درمانگران و نسخه والدین سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت (GMFCS) در کودکان فلج مغزی هدف این تحقیق می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کاربردی و اعتبارسنجی 90کودک فلج مغزی 12-2 سال (33 دختر، 57 پسر) با میانگین سنی 6٫6 سال با انواع مختلف فلج مغزی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تعیین روایی و پایایی تکرار نسخه والدین و هم چنین پایایی بین نسخه والدین و نسخه درمانگران سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت، بعد از انجام مراحل ترجمه و بازترجمه، روایی صوری و محتوایی، پایایی تکرار آزمون نسخه والدین و در نهایت پایایی بین نسخه والدین و نسخه درمانگران سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت، با استفاده از ضریب همبستگی درون خوشه ای(ICC) و ضریب کاپای وزنی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    ضریب همبستگی درون خوشه ایوالدین (ICC=0/92) نشان دهنده میزان توافق عالی بوده و ضریب کاپای وزنی نیز 0/61 بوده که نشان دهنده میزان توافق خوب بود. پایایی بین ارزیابان نیز عالی بود. ضریب همبستگی درون خوشه ایبین نسخه والدین و نسخه درمانگران (ICC=0/88) به دست آمد و ضریب کاپای وزنی 0/68 بوده که به ترتیب نشان دهنده میزان توافق عالی و خوب می باشد.
    نتیجه گیری
    نسخه والدین مقیاس GMFCS از روایی و پایایی تکرار آزمون خوبی در میان والدین برخوردار است و هم چنین پایایی بین نسخه والدین و درمانگران خوب می باشد و می توان از آن به عنوان ابزاری مفید و کاربردی در ارزیابی میزان عملکرد حرکتی درشت کودکان فلج مغزی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، کودکان، سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت
  • سحر جوهری، سعید فطوره چی*، مهدی رصافیانی، حمید دالوند صفحات 31-37
    هدف
    مشخص کردن ارتباط بین کارکرد حرکتی درشت کودکان مبتلا به فلج مغزی با سطح عملکرد حرکتی درشتی که در آن قرار دارند و نیز بررسی و مقایسه تغییرات عملکرد حرکتی درشت کودکان فلج مغزی براساس شدت درگیری آن ها هدف این تحقیق بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای طولی 30 کودک مبتلا به فلج مغزی 4 تا 12 ساله از کلینیک های توانبخشی تهران مطابق معیار های تحقیق انتخاب شدند و به صورت غیرتصادفی و براساس سامانه عملکرد حرکتی درشت به سه گروه خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده سامانه طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت و مقیاس کارکرد حرکتی درشت بود. داده ها قبل و بعد از انجام مداخله توسط محقق جمع آوری شد. مداخله شامل 2 جلسه کاردرمانی معمول در هر هفته به مدت سه ماه بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس، ویلکاکسون و من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    بین سطح عملکرد حرکتی درشت کودکان مبتلا به فلج مغزی و کارکرد حرکتی درشت آنها در پیش آزمون و پس آزمون رابطه آماری معنادار و منفی وجود داشت. در پیش آزمون میانگین نمره کارکرد حرکتی درشت در گروه خفیف به صورت معناداری بالاتر از متوسط و در گروه متوسط بالاتر از شدید بود (0/001=P)، اما پس از مداخله در میانگین کارکرد حرکتی درشت گروه متوسط و خفیف تفاوت معناداری مشاهده نشد، در حالی که بین گروه متوسط و شدید تفاوت همچنان معنادار بود (0/001=P). بیشترین میزان تغییرات در کارکرد حرکتی درشت متعلق به سطوح 3 و 4 بوده است (0/001=P).
    نتیجه گیری
    کودکانی که سطح عملکرد حرکتی درشت آن ها 3 و 4 بود، بیشترین تغییرات کارکرد حرکتی درشت را متعاقب بر خورداری از مداخلات کاردرمانی نشان دادند.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، کارکرد حرکتی، سطح عملکرد حرکتی درشت
  • ثریا عابدی شاپورآبادی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، پروانه محمدخانی صفحات 38-48
    هدف
    اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی دوران کودکی می باشد. یکی از درمان های موثر در این اختلال که در ترکیب با دارودرمانی به کار می رود آموزش والدگری مثبت است. هدف مطالعه حاضر، تعیین اثربخشی برنامه گروهی والدگری مثبت بر نشانه های اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه در کودکان 4 تا 10 سال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه پیش تجربی، از طرح پیش آزمون و پس آزمون تک گروهی استفاده شد و مادران 26 کودک با اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه، مراجعه کننده به مراکز اخوان و رفیده به شیوه هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و در 8 جلسه آموزشی برنامه گروهی والدگری مثبت (یک جلسه 2 ساعته در هر هفته) شرکت کردند. مادران به فرم کوتاه و تجدید نظرشده مقیاس درجه بندی کانرز والدین، قبل و بعد از شرکت در جلسات آموزشی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک متغیری با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش برنامه گروهی والدگری مثبت به مادران به ترتیب منجر به کاهش میانگین شاخص بیش فعالی/نارسایی توجه، بیش فعالی، مخالفت جویی، و مشکلات شناختی و توجه شده است. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی بیانگر آن بود که تفاوت بین زوج میانگین های بیش فعالی با مخالفت جویی و مشکلات شناختی و توجه، شاخص بیش فعالی/نارسایی توجه با مخالفت جویی، مشکلات شناختی و توجه، و بیش فعالی معنادار (p<0/05) است. ولی بین زوج میانگین های مشکلات شناختی و توجه با مخالفت جویی تفاوت معنادار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی برنامه والدگری مثبت موجب بهبود نشانه های اختلال در کودکان با اختلال بیش فعالی/نارسایی توجه می شود و به عنوان روش ترکیبی با دارو درمانی به نتایج مثبت می انجامد.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی، برنامه والدگری مثبت، اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه
  • سهیلا شهشهانی*، روشنک وامقی، فیروزه ساجدی، نادیا آذری، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 49-56
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی میزان توافق تکامل حرکتی (ظریف و درشت) آزمون های غربالگری تکاملی دنور2 و پرسش نامه سنین و مراحل (ASQ) در کودکان 60-4 ماهه شهر تهران و مقایسه نتایج دو آزمون در بخش تکامل حرکتی و تعیین ضریب توافق دو آزمون صورت گرفت.
    روش بررسی
    197 کودک (104 پسر و 93 دختر) 4 تا 60 ماهه بوسیله DDST-II و ASQ در چهار مرکز بهداشتی درمانی در شمال، جنوب، شرق و غرب تهران در این مطالعه تحلیلی و کاربردی مورد بررسی تکامل حرکات درشت و ظریف قرار گرفتند. نمونه گیری به روش نمونه گیری در دسترس تا تکمیل حجم نمونه انجام شد. اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و ضریب توافق دو آزمون تعیین شد.
    یافته ها
    در بررسی انجام شده با DDST-II و ASQ به ترتیب ٪7/11 و ٪5 از کودکان مشکوک به تاخیر تکامل حرکات ظریف و ٪11/2 و ٪6/3 مشکوک به تاخیر تکامل حرکات درشت شناخته شدند. ضریب توافق کاپا بین دو آزمون در حیطه حرکات ظریف 0/05 و در حیطه حرکات درشت 0/24 بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه از بررسی تکامل حرکتی کودکان تهرانی با دو ابزار دنور2 و ASQ، نتایج متفاوتی به دست آمده و ضریب توافق کاپا بین دو آزمون ضعیف است. برای انتخاب یک ابزار غربالگر مناسب حرکتی، نتایج غربالگری باید با یک آزمون استاندارد تشخیصی طلایی مقایسه شوند.
    کلیدواژگان: کودکان، غربالگری، تکامل حرکتی، آزمون دنور 2، پرسشنامه های سنین و مراحل
  • لیلا اکرمی، فاطمه هداوندخانی، مریم داودی* صفحات 57-65
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه سلامت عمومی، عزت نفس و مهارت های اجتماعی خواهران و برادران، دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر و عادی در شهر یزد می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مورد-شاهدی است. 80 نفر از خواهران و برادران، دانش آموزان کم توان ذهنی و 83 نفر از دانش آموزان عادی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب گردید و پرسش نامه سلامت عمومی، عزت نفس رزنبرگ و مهارت های اجتماعی متسون در اختیار آنها قرار گرفت. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پ&zwjیرسون و آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف وتی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از آزمون t مستقل، تفاوت معناداری بین خواهران دانش آموزان کم توان ذهنی در مهارت های اجتماعی از جمله: ترس از روابط با همسالان (0/001=P) و رفتار های نوع دوستانه (0/24=P) نسبت به خواهران دانش آموزان عادی نشان داد و در سایر موارد تفاوت معناداری بین سایر گروه ها مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، ترس از روابط با همسالان و رفتار های نوع دوستانه در خواهران دانش آموزان کم توان ذهنی بیشتر از سایر گروه ها مشاهده می شود. باید به این نکته اشاره کرد که عواملی، ازجمله: تاثیر این کودکان در محیط خانواده، داشتن اطلاعات کافی نسبت به کودکان کم توان ذهنی و میزان سازگاری کودک کم توان ذهنی می توانند عوامل مهم در ارتباط دختران و پسران با خواهر یا برادر کم توان ذهنی، سلامت عمومی، عزت نفس و مهارت های اجتماعی آنها باشد.
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، خواهران و برادران، سلامت عمومی، عزت نفس، مهارت های اجتماعی
  • فرین سلیمانی*، زهرا باجلان، صدیقه امیرعلی اکبری، حمید علوی مجد صفحات 66-72
    هدف
    به دلیل ضرورت پیگیری های بیشتر و متفاوت در کودکانی با اختلالات تکاملی در سال های اولیه عمر، تعیین عوامل موثر در دوران بارداری در بروز اختلالات تکامل در هر جامعه ای اهمیت دارد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی کم خونی مادر هنگام زایمان با وضعیت تکاملی کودکان 12 ماهه انجام گرفت.
    روش بررسی
    تحقیق با طراحی توصیفی همبستگی بر روی 250 مادر و کودک 12 ماهه آنان، مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی قزوین سال 1390 به روش نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعاتی و پرسش نامه های سنین و مراحل بود. داده ها با آزمون های مجذور کای، تی مستقل، من ویتنی و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع آنمی فقرآهن در جامعه مورد نظر 12 درصد و شیوع تاخیر تکاملی کودکان 22٫4 درصد می باشد. آنمی همبستگی معناداری با وضعیت تکاملی کودکان و حیطه ارتباطی آن نشان داد (0/05>P). در مدل لجستیک متغیر میزان هموگلوبین همبستگی معناداری با وضعیت تکاملی کودکان نشان داد (0/02=P و 0/31=OR). از کل کودکان 66٫7 درصد در گروه آنمیک و 55 درصد در گروه غیر آنمیک پسر بودند. ارتباط جنسیت پسر با تاخیر تکاملی مقدار احتمال نزدیک به سطح معناداری داشت (0/055=P و 0/52=OR).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد یکی از دلایل تاخیر تکاملی کودکان آنمی می باشد. لزوم تحقیقات بیشتر و نیز تاکید بر مصرف آهن در دوران بارداری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تکامل، تاخیر تکاملی، آنمی
  • نازیلا اکبرفهیمی، مهدی رصافیانی*، فرین سلیمانی، روشنک وامقی، انوشیروان کاظم نژاد، زهرا نوبخت صفحات 73-83
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تهیه نسخه فارسی پرسش نامه "کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی" و بررسی روایی و پایایی آن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی با روش توصیفی-تحلیلی و اعتبار سنجی طی 5 مرحله پرسش نامه کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی به زبان فارسی ترجمه و سپس روایی و پایایی آن بررسی شد. والد 200 کودک فلج مغزی 12-4 ساله از جامعه در دسترس مراجعه کننده به 8 مرکز منتخب توانبخشی و 3 مدرسه کودکان جسمی-حرکتی نمونه گیری شد. داده های به دست آمده از نظر پایایی (تکرار پذیری به فاصله 3 هفته و هم خوانی درونی) و روایی [ظاهری، ساختاری با سامانه طبقه بندی توانایی دستی (MACS) و سامانه طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت (GMFCS) و افتراقی آیتم ها] مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    ضریب همبستگی اسپیرمن بین این پرسش نامه و آزمون ام.ای.سی.اس (r=0/40-0/13) و آزمون جی.ام.اف.سی.اس  (0/32-0/18=r) نشان دهنده ارتباط متوسط آنهاست. ٪75 موارد همبستگی نمرات هر یک از سوالات با نمره خرده مقیاس مربوطه معنی دار و مثبت بود. این نتایج نمایانگر روایی افتراقی مناسب آیتم ها برای این پرسش نامه است. آلفای کرونباخ 0/87-0/61 و خطای معیار اندازه گیری 15/27-4/8 و ضریب همبستگی درون رده ای 0/84-0/47بود که نمایانگر پایایی بالایی برای نسخه فارسی این پرسش نامه می باشد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه «کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی» از پایایی و روایی قابل قبولی در انواع مورد بررسی برخوردار است و بنابراین می تواند به عنوان ابزار بالینی و تحقیقاتی مورد استفاده واقع شود.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، کودکان، فلج مغزی، پرسشنامه کیفیت زندگی
  • سعیده سعادتی بروجنی، نیکتا حاتمی زاده*، روشنک وامقی، آدیس کراسکیان صفحات 84-93
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر ساخت ابزاری معتبر برای سنجش کیفیت زندگی وابسته به کم شنوایی برای نوجوانان کم شنوا بود .
    روش بررسی
    نسخه اولیه پرسش نامه و سیستم پاسخگویی و نمره دهی براساس مرور منابع طراحی شد. برای تعیین روایی صوری و محتوایی نظر 14 نفر از صاحب نظران کسب شد. برای تعیین وضوح متن و بررسی روایی سازه و پایایی آزمون-بازآزمون پرسش نامه توسط نوجوان کم شنوای 18-12 سال شاغل به تحصیل در مقاطع راهنمایی و دبیرستان مدارس عادی و استثنایی شهر تهران در سال 1390 تکمیل شد. دانش آموزان مورد نظر براساس نمونه گیری طبقه بندی شده انتخاب شدند و حجم نمونه به ترتیب برابر 255 ،117 و 28 نفر بود. اندکس روایی محتوایی به شیوه لاواشه محاسبه شد و برای تعیین روایی سازه تحلیلی عاملی انجام شد.
    یافته ها
    پرسش نامه در سه محور شامل 38 سوال 3 تا 5 گزینه ای ساخته شد. نمره کل پرسش نامه و نمرات هر یک از سه محور در مقیاسی 100-0 نمره ای طراحی شد که در آن نمره بالاتر نشانه کیفیت زندگی بهتر است. روایی صوری و روایی محتوایی (اندکس روایی محتوایی=0/79) مورد تایید قرار گرفت. پایایی آزمون-بازآزمون ابزار برای نمره کل برابر با 0/85 و برای هر یک از سه محور جسمی، عاطفی و اجتماعی به ترتیب برابر 0/81،0/68و 0/78 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه کیفیت زندگی وابسته به کم شنوایی نوجوانان ابزاری روا و پایا است و می تواند در سنجش اثرات کم شنوایی بر کیفیت زندگی نوجوانان ایرانی و هم چنین ارزیابی پیامد های ارائه خدمات توانبخشی به ایشان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نوجوان، کم شنوا، روایی، پایایی، ابزارسازی
  • مینا باقری موسوی، نیکتا حاتمی زاده*، سعید ملایری صفحات 94-103
    هدف
    بسیاری از کودکان کم شنوا پس از تشخیص، برای دریافت خدمت تربیت شنیداری ارجاع می شوند. هدف پژوهش آن بود که پدیده ترخیص از خدمات تربیت شنیداری کودکان کم شنوا مورد کنکاش و شناسایی قرار دهد.
    روش بررسی
    در این پژوهش کیفی که در تهران انجام شد، برای جمع آوری داده ها از شیوه مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با شنوایی شناسان باتجربه استفاده شد. برای دست یابی به شنوایی شناسان با تجربه در ارائه خدمت توانبخشی تربیت شنوایی به کودکان کم شنوا ترکیبی از شیوه های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی به کار برده شد. نمونه گیری تا آنجا ادامه یافت که اشباع داده ها حاصل شد، و این زمانی بود که تعداد مصاحبه شوندگان بالغ بر 8 نفر شدند. متونی مشتمل بر دست نوشته هایی که در طول مصاحبه از نکات مهم فراهم شده و پیاده سازی متن از نوار ضبط شده مصاحبه ها تهیه شد. طی فرآیند کدگذاری-استخراج گویه مفاهیم شکل گرفتند. کد ها در گروه های بزرگ تر تم ها و خوشه ها دسته بندی شدند.
    یافته ها
    برخی از مصاحبه شوندگان «تکامل توانایی های گوش دادن» و «دریافت خدمات تربیت شنیداری» را دو مقوله متمایز از یکدیگر نمی پنداشتند. به نظر می رسد «تمایل و یا محدودیت های خانواده» تنها معیار تعریف شده و مشخص مورد اتفاق نظر مشارکت کنندگان برای پایان دادن به جلسات درمانی بود. نتایج نشان داد بیشتر مشارکت کنندگان بر این باور نبودند که لزوما می بایست برای برنامه ارائه خدمت تربیت شنیداری نقطه پایانی در نظر داشت. هر چند مشارکت کنندگانی که باور داشتند که می بایست نقطه ای را برای ترخیص توانجو از خدمت تربیت شنیداری تعریف کرد، وسایل موجود ارزیابی مهارت های شنیداری کودکان را به عنوان وسیله ای برای بر مبنای آن بتوان برای پایان دادن به جلسات تربیت شنیداری تصمیم گرفت ناکارآمد می دانستند.
    نتیجه گیری
    نبود اتفاق نظر در مورد ضروری بودن داشتن برنامه ترخیص از خدمت تربیت شنیداری، عدم کارایی ابزارهای سنجش مهارت های شنوایی موجود در ارزیابی توانایی ها و تعیین آمادگی توان جویان برای ترخیص تنگناهایی است که در مدیریت کارای توانبخشی کودکان شناسایی شده در برنامه کشوری غربال شنوایی نوزادان، وجود دارد.
    کلیدواژگان: تربیت شنوایی، ترخیص، کودکان کم شنوا
  • سیده سمیه جلیل آبکنار، محمد عاشوری*، معصومه پورمحمدرضای تجریشی صفحات 104-113
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش کفایت اجتماعی بر رفتار سازشی دانش آموزان پسر کم توان ذهنی شهرستان های تهران بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پسر کم توان ذهنی 12 تا 14 ساله شهرستان های تهران تشکیل دادند. برای انتخاب آزمودنی ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایابتدا از بین شهرستان های تهران، 2 شهرستان و از هر شهرستان یک مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شدند، سپس از هر مدرسه 20 دانش آموز انتخاب شد که به طور تصادفی در یکی از دوگروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی، طی 10 جلسه تحت آموزش کفایت اجتماعی قرار گرفت ولی به گروه کنترل آموزشی ارائه نشد. ابزار جمع آوری اطلاعات آزمون هوش ریون، مقیاس رفتار سازشی واینلند و برنامه آموزشی کفایت اجتماعی بود. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات رفتار سازشی گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (P<0/0005). همچنین نمرات رفتار سازشی گروه آزمایش در مهارت ارتباطی، مهارت زندگی و مهارت اجتماعی معنادار بود (P<0/0005)، ولی در مهارت حرکتی معنادار نبود (P<0/269).
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی کفایت اجتماعی باعث بهبود رفتار سازشی، مهارت ارتباطی، مهارت زندگی و مهارت اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی شد. بنابراین برنامه ریزی برای ارائه آموزش کفایت اجتماعی به این دانش آموزان اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، رفتار سازشی، کم توان ذهنی
  • هاجر براتی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی، فیروزه ساجدی*، احمد به پژوه صفحات 114-120
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر مهارت های زندگی روزمره کودکان سندرم داون بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی بود. 40 دانش آموز با سندرم داون در دامنه سنی 8 تا 12 سال به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (20 نفر در هر گروه) تقسیم شدند. گروه مداخله به مدت 10 جلسه (هر جلسه یک ساعت) طی یک دوره 2 ماهه تحت مداخله آموزش مهارت های اجتماعی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها ازخرده مقیاس مهارت های زندگی روزمره واینلند به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری در دو گروه استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل واریانس مکرر ترکیبی استفاده شد.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر نمرات مهارت های زندگی روزمره تفاوت معناداری مشاهده شد. مطالعه پیگیری نیز نشان داد این اثر پس از خاتمه آموزش نیز همچنان حفظ شده است (0/001>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش مهارت های اجتماعی می تواند موجب بهبود مهارت های زندگی روزمره در کودکان مبتلا به سندرم داون گردد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی، مهارت های زندگی روزمره، سندرم داون
  • فائزه اسدالله پور، فرین سلیمانی*، فریبا یادگاری، شریفه یونسیان صفحات 121-127
    هدف
    هدف این مقاله بررسی تاثیر برنامه مکیدن غیرتغذیه ای بر زمان دستیابی به تغذیه دهانی کامل و وزن گیری نوزادان نارس 32-26 هفته جنینی بستری در واحد مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان کمالی کرج می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی می باشد. جامعه مورد مطالعه، نوزادان نارس با سن جنینی 32-26 هفته، بستری در واحد مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان کمالی کرج می باشند. 22 نوزاد به صورت تصادفی در دو گروه "مداخله مکیدن غیر تغذیه ای" و "گروه کنترل" قرار گرفتند. به گروه درمانی مکیدن غیرتغذیه ای، در طی 5 دقیقه اول تغذیه لوله ای (3 بار در روز) و به مدت 10 روز تحریک دهانی ارائه گردید. نوزادان گروه کنترل به غیر از خدمات روتین پرستاری، هیچ گونه تحریکی را دریافت نمی کردند. آزمودنی ها از لحاظ سن جنینی در دفعات مختلف تغذیه دهانی و در زمان ترخیص از واحد مراقبت های ویژه نوزادان و میزان وزن گیری در هفته اول، دوم تولد و زمان ترخیص مورد بررسی و مقایسه بین دو گروه قرار گرفتند.
    یافته ها
    در گروه مکیدن غیر تغذیه ای، میانگین سن جنینی در زمان ترخیص 0/69±33/97 هفته و در گروه کنترل، میانگین سن جنینی در زمان ترخیص 1/33±34/32 هفته بوده است که از لحاظ آماری معنادار نمی باشد (0/4=P). در گروه مکیدن غیر تغذیه ای، میانگین وزن زمان ترخیص 133/29±1654/54 گرم در گروه کنترل، میانگین وزن زمان ترخیص94/34±1472/72گرم بوده است. وزن زمان ترخیص گروه مکیدن غیر تغذیه ای به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است (0/001=P).
    نتیجه گیری
    استفاده از مکیدن غیرتغذیه ای، به طور موثری وزن گیری را افزایش می دهد؛ هرچند که به لحاظ آماری اثر معناداری بر معیار های تغذیه دهانی نداشت اما به لحاظ بالینی دیده شد که تغذیه دهانی را در نوزادان نارس تسهیل می کند و مدت زمان بستری در بیمارستان را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مکیدن غیرتغذیه ای، نوزادان نارس، تغذیه دهانی کامل، وزن گیری
  • محمود بهرام خانی، نسا درویشی، زهرا کشاورز، اصغر دادخواه* صفحات 128-135
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکرد های اجرایی در افراد اوتیسم و عادی و ارتباط آن ها با توانایی ریاضیات و خواندن انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقایسه ای بود. نمونه مطالعه شامل 132 دانش آموز (16 اوتیسم و 116 عادی) بود. گروه عادی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به علت محدود بودن جامعه آماری کودکان اوتیسم، تمام شماری انجام شد و دو گروه در برخی متغیرها همتا شدند. از آزمون های کولیج و کورنولدی، کی-مت و سطح خواندن به ترتیب برای اندازه گیری کارکرد های اجرایی، توانایی ریاضیات و خواندن استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره آنالیز شد.
    یافته ها
    کودکان اوتیسم به طور معنادار کارکرد های اجرایی ضعیف تری نسبت به کودکان عادی داشتند. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که عوامل های سازماندهی و تصمیم گیری-برنامه ریزی در پیش بینی توانایی ریاضیات و بازداری و حافظه فعال در پیش بینی سطح خواندن سهم بیشتری دارند.
    نتیجه گیری
    براساس این یافته ها کارکرد های اجرایی در کودکان اوتیسم مختل هستند و اختلال در آن ها با ضعف در ریاضیات و خواندن رابطه دارد.
    کلیدواژگان: کارکرد های اجرایی، ریاضیات، خواندن، اوتیسم
  • محسن ژکان، سیدعلی حسینی*، محمدرضا محمدی، مسعود صالحی صفحات 136-144
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت های تمرین توپ بر رفتار تطابقی کودکان 4 تا 7 ساله مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا می باشد.
    روش بررسی
    14 کودک (12پسر و 2 دختر) با میانگین سنی 43/7±3/64 ماه در این مطالعه شرکت داشتند. از کلیه شرکت کنندگان در سه مرحله آزمون های رفتار تطابقی واینلند و ارزیابی درمان اوتیسم بعمل آمد. این پژوهش در دو فاز طراحی گردید. در فاز اول بعد از ارزیابی آغازین شرکت کنندگان به درمان رایج خود ادامه دادند. بعد از مدت 1 ماه ارزیابی اولیه انجام گردید. فاز دوم بلافاصله با شروع مداخلات درمانی (هفته ایی 3 جلسه 45 دقیقه ایی و مجموعا 10 جلسه در یک ماه) آغاز گردید. بعد از اتمام جلسات درمانی ارزیابی ثانویه انجام شد. در فاز دوم شرکت کنندگان به درمان رایج ادامه دادند.
    یافته ها
    بررسی تفاضل میانگین نمرات آزمون ارزیابی درمان اوتیسم به روش مقایسات بن فرونی نشان داد که تغییرات حاصل در هر دو فاز پژوهش اثر آماری معناداری بر روی برخی داده ها داشتند. البته افزایش قابل ملاحظه ایی در میانگین نمرات بعد از انجام مداخله و در فاز دوم مشاهده شد. در خرده آزمون های ارتباط کلامی، اجتماعی شدن و فعالیت های زندگی روزمره آزمون واینلند، فاز اول درمان تاثیر آماری معناداری روی داده ها نداشتند در حالی که در فاز دوم در متغیر های اجتماعی شدن (P<0/001) و فعالیت های زندگی روزمره (P<0/01) تاثیر آماری معناداری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که آموزش مهارت های تمرین با توپ همزمان با دریافت درمان رایج می تواند به بهبود رفتار تطابقی کودکان مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا کمک کرده و همچنین از شدت علایم اختلال اوتیسم بکاهد.
    کلیدواژگان: رفتار تطابقی، اختلال اوتیسم با عملکرد بالا، مهارت های تمرین توپ
|
  • Hamid Dalvand*, Mehdi Rassafiani, Sayyed Ali Hosseini Pages 8-17
    Today, there are several interpretations by therapists about the concept, implementation, and training aspects of handling of children with cerebral palsy (CP). This has created conflicts and differences in teaching handling for parents and caregivers. Moreover, handling is not clearly defined in the theoretical frameworks underlying occupational therapy (OT). Therefore, the main aim of this study was to provide an overview on handling in the children with CP. This study was a two- stage review of the national and international databases between 1990 and 2012. Out of the 2657 articles Obtained, we have studied 50 relevant full texts related to the topic. Based on the exploration articles and documents, There are several different definitions about handling. It seems that, handling is a special care of children with CP in the occupational performance area and in the domains of self-care, mobility, and social function. Doing proper handling activities, not only is essential to improve the child health but also for parents. All sections of handling are placed on the activity and participation domain of ICF-CY in the domestic life chapter. Although, handling is the main component in the OT, there is no precise and comprehensive definition of the concept yet, and activities related to the handling and its position in the OT has not been clarified.
    Keywords: Cerebral palsy, Occupational therapy, Handling
  • Na'eimeh Daneshmandan, Robab Teimouri*, Samaneh Hossein Zadeh, Gita Movallali, Poupak Izadi Pages 18-24
    Objective
    Sensor neural hearing impairments (SNHI) are not curable, and in the optimal situation, the most appropriate method is using hearing aids and aural habilitation. The main purpose of this paper is to investigate the ear symptoms and hearing aid’s complains and also to study the correlation between these two variables. We would like to encourage the therapists to pay more attention to the medical care follow-up and outcomes of aural habilitation.

    Materials & Methods
    This is a descriptive analytic study. It was executed by a cross-sectional method on 95 SNHL children. Each case was examined by otolaryngologist and middle ears were assessed by Impedance Audiometry. Data were analyzed by Chi- square.

    Results
    38% of children who complained from their hearing aids had external otitis media. K Square showed a significant correlation (P=0.002) between external otitis and children’s complains about hearing aids. 33% of children who complained from their ears, had abnormal tympanogram. Again K Square showed a significant correlation (P=0.005) between ear symptoms and abnormal tympanogram.

    Conclusion
    External and middle ear infections in SNHL are as common as other normal hearing children. It can also be suggested as one of the important reasons in hearing aids dissatisfaction. So, regular otologic examination and audiometric evaluation in SNHL children are seriously recommended.
    Keywords: Ear disease, Children, Deaf, Wax, Hearing aids
  • Azadeh Riahi*, Mehdi Rassafiani, Maryam Binesh Pages 25-30
    Objective
    To determine the cross-cultural validation and test-retest and inter-rater reliability of the Persian translation of Parent version of the Gross Motor Function Classification System (GMFCS) for children with cerebral palsy (CP).

    Materials & Methods
    90 Children (2 to 12 years, mean age 6.6 years 57boys, 33girls) with various types of CP were classified according to GMFCS by parents.After the forward and backward translation procedures, face and content validity and test–retest reliability between parents and inter-rater reliability between parents and therapists was assessed using the intra-class correlation coefficient (ICC) and the weighted kappa coefficient.

    Results
    The ICC was 0.92 and showedexcellent agreement and the weighted kappa coefficient was 0.61 andshowed good agreement. The inter-rater reliability was also high the ICC was 0.88 with excellent agreement and the weighted kappa coefficient was 0.68 and with good agreement.

    Conclusion
    The Persian translation of Parent version of GMFCS is found to be valid and reliable, and is suggested to be appropriate for the assessment of gross motor function within the Iranian population.
    Keywords: Cerebral palsy, Children, Gross Motor Function Classification System
  • Sahar Johari, Saeed Fatoureh Chi*, Mehdi Rassafiani, Hamid Dalvand Pages 31-37
    Objective
    The purposes of this study were: 1) Determination the correlation between gross motor function of children with cerebral palsy and their level in Gross motor function Classification System2) Evaluation and comparison of changes in gross motor function in children with cerebral palsy based on their severity.
    Materials & Methods
    In this longitudinal and in terventional study 30 children with CP (4-12 years) were recruited from some of Tehran rehabilitation clinics based on pre determined inclusion criteria. then this children based on their level in gross motor classification system were divided non randomly into three groups (mild, moderate and sever). For data collection demographic information questioner, Gross motor Classification system and Gross motor function measure were used. Data were collected before and after intervention. Intervention included two conventional occupational therapy sessions per week and lasted for three months. Data were analyzed by Spearman correlation coefficient, Wilcoxon, Man-whitney and Kruskal Wallis test.
    Results
    There was inverse correlation between gross motor function level and gross motor function of children in pre & post occasion. in pre test occasion the mean of gross motor function in mild group was significantly higher than moderate & sever group and there was significant difference between moderate and sever group but in the post test occasion there was no significant difference between mean of gross motor function in moderate and mild group and the mean of gross motor function in moderate group was significantly higher than severe group .The most changes in gross motor function were seen in level 3 and 4.
    Conclusion
    The highest increase in gross motor function after occupational therapy services was obtained by children in level 3 of gross motor classification system.
    Keywords: Cerebral palsy, Motor function, Gross motor function level
  • Sorayya A'bedi Shapourabadi, Ma'soumeh Pourmohammadreza Tajrishi*, Parvaneh Mohamadkhani Pages 38-48
    Objective
    Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is one of the most common psychiatric disorders in childhood. One of the effective therapies for ADHD is positive parenting program (Triple-P) mixed with medication. The purpose was to determine the effectiveness of group training positive parenting program on ADHD symptoms of 4-10 years old children.

    Materials & Methods
    In this pre-experimental study, pre-test and post-test design with single group used and 25 mothers of ADHD children who had attended in Akhavan and Rofeide Clinics selected in convenience. They participated in 8 sessions (one session, 2 hours weekly) and trained with positive parenting program. Mothers completed Conner’s Parents Rating Scale Revised before and after training sessions. Data analyzed by using one-way analysis of variance with repeated measures and Bonfroni post-hoc test.

    Results
    one- way analysis of variance with repeated measures showed that group training positive parenting program has led to significant reduction (P<0. 001) in ADHD index, hyperactivity, oppositional behaviors, cognitive and attention problems in ADHD children. Post-hoc Bonfroni test indicated that there is significant differences (P<0. 05) between the means of hyperactivity with oppositional behaviors and cognitive and attention problems, hyperactivity/attention deficit index with oppositional behavior, cognitive and attention problems with hyperactivity respectively. But, there is no significant difference between the means of cognitive and attention problems with oppositional behavior.

    Conclusion
    Group training positive parenting program lead to improvement of ADHD symptoms and it causes positive outcomes in combination with medication.
    Keywords: Group therapy, Positive parenting program (Triple-P), Attention deficit, Hyperactivity disorder
  • Soheila Shahshahani*, Roshanak Vameghi, Firouzeh Sajedi, Nadia Azari, Anoushirvan Kazem Nejad Pages 49-56
    Objective
    This research was made for screening the motor developmental status) fine and gross) of 4-60 months old children in Tehran city through Denver Developmental Screening Test II (DDST-II) and Ages and Stages Questionnaires (ASQ), comparing the results of two tests and determining their agreement coefficient.
    Materials & Methods
    In this analytical study the gross and fine motor developmental status of 197 children 4-60 months old were screened by using ASQ and DDST-II in 4 primary health care clinics in north, south, east and west areas of Tehran. Convenient sampling was used. Data was analyzed and consistency coefficient of two tests was determined.
    Results
    By using ASQ and DDST-II fine motor developmental delay suspected in %5 and 11.7% of children and gross motor developmental delay suspected in 3.6% and 11.2% respectively. The estimated consistency coefficient between DDST-II and ASQ for fine motor domain was 0.05 and 0.24for gross motor domain.
    Conclusion
    In this study motor developmental screening of children showed different results and kappa measure agreement of two tests was weak. For selecting a suitable tool it is necessary to compare the developmental screening results with a gold standard diagnostic test results of motor developmental screening be compared with a diagnostic gold standard test.
    Keywords: Children, Motor development, Screening, Ages &amp, stages questionnaires, Denver developmental screening test
  • Leila Akrami, Fatemeh Hadavandkhani, Maryam Davoudi* Pages 57-65
    Objective
    The aim of the present research was to compare General Health, Self-Esteem and Social Skills in Siblings of Educable mentally retarded (EMR) and normal students in yazd.
    Materials & Methods
    In this a case-control studies. 80 girls and boys with EMR Siblings and 83 girls and boys with normal Siblings were chosen with the method of cluster random sampling. GHQ, RSS, MESSY questionnaires were given to Siblings. Data were analyzed by pearsonian correlation coefficient, kolmogroff-smirnoff and independent T test
    Results
    The result of this study indicated that girls with EMR Siblings in comparison to girls with normal Siblings, had significant difference in social skills, for example: fear of relationship with peers (P<0.001) and altruistic behaviors with other groups (P<0.024). There were no significant difference between other groups.
    Conclusion
    The result of the present research indicated that: fear of relationship with peers and altruistic behaviors were more in girls with EMR Siblings than the other group. Influence of EMR children in family, having sufficient information about EMR child and adjustment of EMR children are important factors for girls & boys in relationship with their EMR Siblings and general health, social skills and self-esteem of them.
    Keywords: Mental retardation, Siblings, General health, Self-esteem, Social skills
  • Farin Soleymani*, Zahra Bajelan, Sedigheh Amir Ali Akbari, Hamid Alavi Majd Pages 66-72
    Objective
    Because of the necessity for more and different follow-ups in children with developmental disorders in the early years of life, determination of contributing, factors especially those related to pregnancy is important in any community. This study was performed to reveal a correlation of anemia in mothers during childbirth with developmental status of 12-month infants.
    Materials & Methods
    This study was performed through designing descriptive correlation on 250 mothers and their 12-month infants who visited to health services centers affiliated to Qazvin University of Medical Sciences and Health-Treatment Services in 1390 in multistage sampling method. Data collection tool included informational forms, Ages and Stages Questionnaire. Thereafter, the data was statistically analyzed with and Chi-square, Independent T, Mann-Whitney and Logistic regression tests.
    Results
    The prevalence of iron-deficiency anemia in the studied community was 12% and the prevalence of developmental delay of children was 22.4%. Anemia had a significant correlation with developmental status of infants and its communicational domain (P<0.05). In the logistics model, hemoglobin showed significant correlation with developmental status of infants (P=0.02 and OR=0.31). 66.7% out of all infants in anemic group and 55% in non-anemic group were male boys. Also the male gender had a ratio close to significance level (P=0.55 and OR=0.052). Other variables showed no correlations.
    Conclusion
    Mother’s Iran Deficiency anemia showed to be in possible attribution with infants’ Developmental delay and it is compatible with the crucial role of Iran for central nervous system development.
    Keywords: Anemia, Ages, stage questionnaire, Developmental delay
  • Nazila Akbarfahimi, Mehdi Rassafiani*, Farin Soleymani, Roshanak Vameghi, Anoushirvan Kazem Nejad, Zahra Nobakht Pages 73-83
    Objective
    The purpose of this study was to translate "Cerebral Palsy Quality of Life" (CPQOL) questionnaire into Farsi and to determine its validity and reliability.
    Materials & Methods
    In this cross-sectional study, CPQOL was first translated into Farsi through 5 stages, and then its validity and reliability. 200 parents of children with cerebral palsy aged 4-12 years were recruited from 8 selected rehabilitation center and 3 special education schools. Reliability (internal consistency and test-retest within a 3-week interval) and construct validity with Gross Motor Function Classification System (GMFCS) and Manual Ability Classification System (MACS).
    Results
    Spearman's correlation coefficient was used to asses the relationship between CPQOL and GMFCS- E & R (0.18-0.32) and between CPQOL and MACS (0.13-0.40). Item discriminant validity was shown by %75 of items. Cranach’s alpha (0.61-0.87), SEM (4/8-15.27), interaclass correlation (0.47-0.84) showed high reliability of Farsi CPQOL questionnaire.
    Conclusion
    Farsi version of CPQOL has acceptable validity and reliability rates. It is now useful enough to be used for clinical as well as research purposes.
    Keywords: Validity, Reliability, Quality of Life questionnaire, Children, Cerebral palsy
  • Saeedeh Sa'adati Boroujeni, Nikta Hatami Zadeh*, Roshanak Vameghi, Adis Kraskian Pages 84-93
    Objective
    The aim of study was developing a valid hearing loss-related quality of life scale for hearing impaired adolescents.
    Materials & Methods
    The first draft of the questionnaire, answering and scoring systems was produced based on literature review. The viewpoints of 14 experts were gathered to assess the questionnaire’s face and content validity. In order to assess clarity of items, construct validity and test-retest reliability, the questionnaire was completed by 12-18 year- old hearing impaired students of secondary and high schools with mainstreaming and those with exceptional settings in the year 2011 in Tehran city, The adolescents were chosen by stratified sampling and the sample sizes were 28, 255 and 117 respectively. Lawashe Method was used to calculate Content Validity Index. Construct validity was analyzed using factor analysis.
    Results
    The questionnaire was constructed in 3 domains and 38 items with a set of 3 to 5-answer choices for each question. The total score of the questionnaire and scores of each domain were developed on a 0-100 scale in which the higher scores indicated better QOL. The face validity and content validity (CVI=0.79) was confirmed satisfactory. Test-retest correlation of scores was 0.85 for the total score and 0.81, 0.68, 0.78 for the physical, emotional and social domains, respectively.
    Conclusion
    The Adolescents' Hearing Loss-Related Quality Of Life Questionnaire has been shown to be a valid and reliable tool and can be used for assessing consequences of hearing impairment, and the effects of rehabilitation programs on quality of life of Iranian adolescents with hearing loss.
    Keywords: Quality of life, Adolescent, Hearing loss, Validity, Reliability, Test development
  • Mina Bagheri Mousavi, Nikta Hatami Zadeh*, Saeed Malayeri Pages 94-103
    Objective
    Following diagnosed as hearing impaired many children are referred for auditory training as a part of rehabilitation program. The aim of the study was to explore the issueof discharging of hearing impaired children from auditory training program.
    Materials & Methods
    This qualitative study was carried out in Tehran city using semi-structured deep interviews with experienced audiologists. A combination of purposive and snowball sampling techniques were used to reach audiologists experienced in auditory training. Interviews were continued to the point of data saturation, which occurred after interviewing the 8th interviewee. Transcripts based on interviewer’s notes of important points during the interviews and audiotapes were analyzed. Meanings were generated during a code-and-retrieve process and codes grouped together under larger themes and clusters.
    Results
    Some interviewee did not perceive ‘listening abilities development’ and ‘receiving auditory training services’ as different entities. It seems that willingness of family and their limitations’ were the only well determined and agreed-upon criteria for ending the auditory training sessions. Results cleared that most participants did not believe that auditory training programs should necessarily come to an end. However participants who believe in necessity of defining a point for termination of training sessions, referred to current assessment tools for children’s auditory skills as inefficient for use in discharge decision making.
    Conclusion
    Non agreement of audiologists on the necessity of planned discharge from the auditory training and inefficiency of auditory skills assessment tools, could be challenging dilemma in national neonatal hearing screening program in terms of rehabilitation management.
    Keywords: Auditory training, Discharge, Hearing impaired children
  • Seyedeh Somayyeh Jalil Abkenar, Mohammad A'shouri*, Ma'soumeh Pourmohammadreza Tajrishi Pages 104-113
    Objective
    The purpose of the present research was to investigation of the effectiveness social competence instruction on the adaptation behavior of 12-14 years old boy students with intellectual disability in Tehran province.
    Materials & Methods
    This research was quasi experimental with pre-test and post-test design with control group. The study population included of 12-14 years old boy students with intellectual disability in Tehran province. The participants were chosen by cluster sampling method from two districts of Tehran province. Then, from each districts were chosen one school and from each school were chosen 20 boy students with Intellectual disability by randomly method. They were divided in experimental and control group. for experimental group were used social competence instruction in the 10 instructional sessions but the control group did not receive none of instruction. The instruments consist of Riven intelligence test, Vineland adaptive behavior scales and social competence instructional program. The data analysis was done by using MANCOVA.
    Results
    The findings of this research showed that there was significant increase in adaptive behavior scores of experimental group in comparison with control group (P<0.0005). Also adaptive behavior scores of experimental group was significantly in communication skill, life skill and social skill (P<0.0005), But was not significantly in kinetic (P<0.269).
    Conclusion
    The social competence instructional program led to improve the adaptive behavior, communication skill, life skill and social skill of students with intellectual disability. Therefore, planning for providing of social competence instruction is a particular importance.
    Keywords: Social competence, Adaptive behavior, Intellectual disability
  • Hajar Barati, Ma'soumeh Pourmohammadreza Tajrishi, Firouzeh Sajedi*, Ahmad Behpajooh Pages 114-120
    Objective
    The aim of the study was to assess the impact of social skills training on daily living skills for girls with Down syndrome.
    Materials & Methods
    This was a quasi-experimental study. Forty female children with Down syndrome, aged 8-12 years, were enrolled by simple sampling and randomly assigned to intervention and control groups (20 children in each group). The intervention group received social skills training for 10 sessions (1 hour per session) during 2 months. For data collection, the Vineland scale adjusting behaviors was used as pre-test, post-test and follow-up test in the two groups. Repeated measurement analysis of variance was used for data analysis.
    Results
    There was significant difference in the daily living skills scores between the two groups. Follow-up study also showed that the effect has been maintained after the end of intervention (P<0.001).
    Conclusion
    It seems that social skills training can improve the daily living skills of children with Down syndrome.
    Keywords: Social skills training, Daily living skills, Down syndrome
  • Faezeh Assadollah Pour, Farin Soleymani Far*, Fariba Yadegari, Sharifeh Younesian Pages 121-127
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the effects of nonnutritive sucking on the time needed for achievement of independent oral feeding and weight gaining in 26-32 week gestational ages preterm infants in kamali NICU hospital.
    Materials & Methods
    Randomized clinical trial design was used. The population of study was 22 preterm infant with 26-32 weeks of gestational ages, that were admitted in kamali’s NICU. After choosing infants based on inclusion and exclusion criteria, the researcher divided them into two groups (control and nonnutritive sucking program) randomly. The researcher implemented this program in 10 consecutive days for each infant during first 5 minutes of gavage feeding (3 times in a day) in experimental group. Infants in control group did not receive any stimulation except routine nursing care. The testers were investigated for gestational age during various oral feeding times and discharge time from NICU and also their weight measured during first, second week after birth and discharge time from NICU and then the results of two groups, were compared.
    Results
    In nonnutritive sucking group, mean of gestational age at discharge times, was 33.97±0.69 weeks (mean±SD) and in control group was 34.32±1.33 weeks, which is not statistically significant (P=0.4). In NNS group Average weight at discharge time was 1654.54±133.29 grams and in control group was 1472.72±94.34 grams. In NNS group, weight at discharge from NICU was significantly more than the control group (P=0.001).
    Conclusion
    Use of NNS, significantly increased weight gain. Although there was no statistically significant effect on oral feeding criterion, but clinically improved oral feeding in preterm infants and decreased hospitalization time in NICU were seen.
    Keywords: Nonnutritive sucking, Preterm infants, Full oral feeding, Weight gaining
  • Mahmoud Bahramkhani, Nesa Darvishi, Zahra Keshavarz, Asghar Dadkhah* Pages 128-135
    Objective
    The purpose of this study was to comparing executive functions in children with autistic and normal and relationship with math and reading ability.
    Materials & Methods
    Present descriptive-comparative study consisted of 132 students (16 autistic and 116 normal). Normal students had been selected by convenient sampling. Because the statistical population was limited, the whole individuals were recruited in the study. Two groups also were match. Cooldige and cornoldy, Key-Math and reading level scales were orderly used to assess executive functions, math and reading ability. Data were analyzed by multi-vitiates analyses of variance.
    Results
    The results showed that autistic children have weaker executive functions than healthy children. Also the results showed that organizing and planning-decision making are more influential in predicting mathematics ability and inhibition. Moreover active memory and inhibition are more influential in predicting reading ability.
    Conclusion
    Based on these findings, it can conclude that executive functions are disabled in autistic children and these disabilities are correlated with their weakness in mathematics and reading ability.
    Keywords: Executive functions, Mathematics, Reading, Autism
  • Mohsen Jekan, Sayyed Ali Hoseini*, Mohammad Reza Mohammadi, Masoud Salehi Pages 136-144
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of 4 weeks ball skills training on adaptive behaviors of 14 children (12 boys and 2 girls) aged 4-7 years old with high functioning autism.
    Materials & Methods
    The study was designed in two phases: In the first 4 weeks (phase I), all of the children received their current therapeutic program as a control group. The second 4 weeks (phase II) intervention including ball skills training along with current therapeutic program was performed immediately. Participants received 10 sessions (3 sessions per week and each session took 45 minutes).Measurements: Vineland Adaptive Behavior Scale and Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC) were used to assess adaptive behavior and severity of autism respectably.
    Results
    There was significant difference of Mean on ATEC score in both phases using benffroni method. There was no significant difference of mean in subtests of Vineland including verbal communication, socialization and activity of daily living (ADL) in phase 1 but there was meaningful difference of mean in socialization (P<0.001) and ADL (P<0.01)in phase II.
    Conclusion
    Results of the study indicated that the ball skills training along with current treatment improved adaptive behaviors in children with high functioning autism. It could reduce the severity of symptoms as well.
    Keywords: Adaptive behavior, High Functioning autism, Ball skills