فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 49 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرانک جهانگرد* صفحات 9-30

    حمله مغول زمینه ای برای بروز و رشد روان پریشی های اجتماعی مانند «پری زدگی» مهیا کرده است. فقدان هویت اجتماعی باعث بروز این بیماری می شود و بیمار با بازیابی هویت اجتماعی درمان می گردد. جوینی در «ذکر خروج تارابی» روایت دقیقی از این بیماری، شیوع و شیوه درمان آن آورده و به جزئیات آن نیز اشاره کرده است؛ مواردی نظیر سخن گفتن با پریان، توهم در پری زدگی، ناشایستها در آیین پری داری، موروثی بودن شغل پری داری، اعتقاد به درمانگری پری زدگان شفایافته. چنین اعتقاداتی در بین مغولان، نیز رواج داشته بنابراین مغولان با احتیاط رویاروی تارابی و اطرافیانش می ایستند، همین امر کار جنگ با وی را دشوار می سازد. شورش تارابی پیامدهای اجتماعی متعددی در پی دارد؛ ضعف شیوه حکومتداری ایرانی، نابودی کشاورزی و زراعت در بخارا، ویرانی شهر، سقوط آل برهان، کشته شدن حدود سی هزار نفر در جنگ با تارابی، بازگشت آشوب دوباره به بخارا و تهدید مردم این شهر به قتل عام نمونه هایی از عواقب شورش اوست. جوینی به پری داری و پریخوانی اعتقادی ندارد و تارابی و جماعت همراه وی را دارای وجاهت لازم برای رویارویی با مغولان نمی داند، و با توجه به پیامدهای قیام وی، سخت از او انتقاد می کند. بدیهی است که این انتقادها به معنای حمایت از مغولان نیست.

    کلیدواژگان: تاریخ جهانگشا، جوینی، تارابی، پری داری، روانشناسی اجتماعی
  • مختار کمیلی* صفحات 31-56

    در این مقاله، اندیشه های سنایی درباره شعر و شاعری در چهار مقوله تعریف، خاستگاه، نقد شعر و نیز پیوند و نسبت شعر و شرع بررسی شده است. سنایی در تعریف یا برداشت خود از شعر با عنصر «تخییل» مخالفت می ورزد و آن را در برابر « تحقیق» قرار می دهد. وی معتقد است که تابعه یا روح الامین، شعر را به دل شاعر تلقین می کند. تلقین تابعه، شعر را «تخییلی» و الهام روح الامین، شعر را «تحقیقی» می کند. سنایی در اشعار خود، گاه بین شعر و شرع، تضاد و بیگانگی و گاه همسویی دیده است. وی در آثار خود به نقد شعر و انتقاد از شاعران نیز پرداخته است. عواملی که باعث می شود سنایی زبان به انتقاد بگشاید، متعدد است که مهمترین آنها عبارت است از: سرقت ادبی، عوام زدگی شاعران و پوستینگی و بی مغزی بعضی اشعار.

    کلیدواژگان: تخییل در شعر سنایی، خاستگاه شعر نزد سنایی، شرع و شعر در اشعار سنایی، سرقت ادبی و عوام زدگی در شعر شاعران کلاسیک
  • فرخ لطیف نژاد رودسری، فرزان سجودی، مهدخت پورخالقی چترودی، محمدرضا هاشمی، محمد تقوی صفحات 57-86

    در این پژوهش تکرار یکی از عوامل انسجامی است که متنهای بلندتر از جمله را به هم پیوند می دهد. برای درک رابطه تکرار و هدف از دو معیار انسجام و هدف مندی استفاده شده است. یکی از ابزار های سنجش هدف، اصل همیاری گرایس است که زیر بنای تمامی گفتگوها به شمار می رود. تکرار به ظاهر ناقض اصل همکاری و نوعی تخطی از قاعده کمیت گرایس است، اما شاعر از این طریق می تواند معانی و مقاصد ضمنی خود را به خواننده منتقل کند. بررسی مجموعه شعر صدای پای آب سپهری نشان داد که یکی از انواع تکرار یعنی «توازن» از عوامل برجسته انسجامی شعر وی است. توازن، تکرار ساختار های نحوی مشابه است که نه تنها سبب انتقال مقاصد ضمنی می شود، بلکه بر ساختار کلی و هدف متن تاثیر می گذارد و هدف این پژوهش درک رابطه توازن با ساختار متن و اهداف نویسنده است. برای اثبات این موضوع مجموعه حجم سبز بررسی شده است تا نشان داده شود که تکرار یک ساخت واژگانی- نحوی در آغاز مجموعه ای از مصرعها در تمام یا قسمت قابل توجهی از شعر، سبب الگوسازی و  تشخیص ساختار و در نتیجه استواری متن و تقویت متنیت می شود.

    کلیدواژگان: قاعده کمیت گرایس در شعر سهراب، تکرار در شعر سهراب سپهری، تحلیل شعر فارسی معاصر از دید نظریه های غربی
  • عبدالرضا مدرس زاده* صفحات 87-108

    از آنجا که شاعران صاحب سبک و نامدار معاصر در پی خلق شگفتی ها و نوآوری های هنری در شعر خویش بوده اند با یاری گرفتن از گونه های خیال ورزی و تصویرسازی و نمادپردازی کوشش در نوآوری شعر خویش را به کمال رسانیده اند. این مقاله کوشش کرده است یک نمونه از این کارکردهای تازه را، که در آن شاعران (در شعر خود) با حیوانات اهلی و حتی وحشی همدم و همراه شده اند، نشان دهد. برخی از این شاعران با توجه به تصویرهای رمزگونه و نمادین از هر حیوان، پیام شاعرانه خویش را بیان کرده ، و برخی نیز با مشاهده تنگناها و گرفتاری های پیش آمده به حال و روز حیوان زبان بسته ای «غبطه» خورده اند. در پایان گفتار نشان داده شد که این رویکرد نمادین و رمزگونه شاعران معاصر، دستاویزی برای بیان احوال درونی، شکایت از روزگار، بیان کاستی ها و مشکلات و مبارزه با استبداد حاکم و... بوده است. برخی نتایج این نگرش تازه شاعران بیان شده است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر و نمادپردازی، جانورسرایی و شعر معاصر، نماد جانوری در شعر امروز، تحلیل شعر نیما
  • مرتضی میرهاشمی، لیلا سادات پیغمبرزاده* صفحات 109-124

    این جستار با تمرکز بر شیوه استخدام بنمایه های پیوسته و آزاد به بررسی تطبیقی بنمایه های افسانه «گنبد سیاه» و «گنبد مشکین» می پردازد؛ بنمایه هایی که بین آنها ارتباط زمانی- سببی وجود دارد و بنمایه هایی که فاقد عنصر زمانی است و فقط چیزی و یا حالتی را توصیف می کند. در هر دو روایت، بنمایه های پیوسته، به عنوان عناصر ساختاری ثابت و تغییر ناپذیر قصه ، قابل شناسایی است، ولی شیوه به کارگیری توان بنمایه های آزاد در دو روایت متفاوت است. نظامی برخلاف امیرخسرو بدرستی از این ظرفیتها بهره می گیرد؛ عنصر ثانوی توصیف با بازنمایی اشیا، مکانها و جنبه های ایستای روایت به پیشبرد داستان او کمک می کند و زمان و مکان باورپذیری را برای رویدادها رقم می زند. راوی نه تنها از طریق حوادث ظاهری، بلکه از راه مسائل روانی، بویژه نکات اخلاقی، فرایند خوانش متن را به تعویق می افکند؛ رهاورد این تمهید خلق روایتی پرکشش است.

    کلیدواژگان: تحلیل شعر نظامی، روایت شناسی در شعر نظامی، بنمایه در شعر کلاسیک فارسی
  • پارسا یعقوبی جنبه سرایی، سید محسن حسینی موخر، خدیجه محمدی* صفحات 125-150

    تناقض، همپوشانی نشانه ها و مفاهیم بدیل در محور جانشینی زبان است. در هر روایتی اعم از توضیحی یا داستانی؛ راوی برای معرفی کنش یا وضعیتی می تواند از میان چند امکان نشانه ای، فقط یک مورد را انتخاب کرده؛ به کار گیرد که آن نشانه سبب می شود کنش یا وضعیت مذکور با مرزبندی نسبتا دقیق و قطعی معرفی شود. هرگاه مرزبندی مذکور به دلیل همپوشانی و تداخل نشانه های بدیل، قطعیت خود را از دست بدهد، تناقض اتفاق افتاده است. البته درجه تباین یا تقابل نشانه های بدیل گاهی بسیار شدید و گاه آنقدر کمرنگ است که گویی تناقض نیست. در همه انواع ادبی صورتهایی از تناقض به چشم می خورد. منتهی در برخی از مکاتب یا ژانرهای ادبی به دلیل پشتوانه فکری یا ویژگی سبکی به شکلی فراگیر و گسترده وجود دارد. در ادبیات مشهور به پسامدرن، بنا به ویژگی عدم قطعیت، تناقض با وجوهی متنوع و در مقام عنصر سبکی غالب نمود می یابد و ابهام برآمده از آن، خواننده را به شکل افراطی دچار سردرگمی می کند. بر همین اساس در این نوشتار از میان دو شکل کلان تناقض صوری و معنایی؛ وجوه نوع اخیر در آثار چهار نویسنده برجسته دهه های هفتاد و هشتاد شمسی به شیوه توصیفی- تحلیلی تعیین، طبقه بندی و تحلیل شده است. نتیجه نشان می دهد که از میان  وجوه تناقض معنایی، سه  شکل «شخصیت پردازی متناقض»، «تداخل ساحت دنیای داستانی و واقعی» و «پایانبندی حلقوی و چندگانه» همراه با فروعات  عمده ترین دلیل اصلی ابهام در آثار بررسی شده است.

    کلیدواژگان: رمانهای پسامدرن، براهنی، روانی پور، خسروی، کاتب، تناقض
|
  • Faranak Jahangard* Pages 9-30

    Mongol raids set the stage for emergence and growth of social manias. The lack of social identity leads to this illness and the patient is treated by regaining his social identity. Javini, in the Statement of Tarabi’s Exit, has presented a precise narration of this ailment, its spread, and terms of treatment. Cases such as speaking with elf, related hallucinations and unwanted trends, and belief in treatment have been detailed by Javini in his book. Such beliefs have also been common among Mongols, so they maintained a cautious stand toward Tarabi and his associates, making a confrontation against him a difficult task.Tarabi’s rebellion brings about several social consequences, such as fragility of ruling system; destruction of agriculture in Bukhara, demolition of city, fall of Aale Borhan; massacre of nearly 30,000 people in the battle against Tarabi; resurgence of rebellion in Bukhara, and the exposure of the residents of this city to mass murder. Javini doesn’t consider Tarabi and his followers justified to confront Mongols and slams Tarabi for the consequences of his uprising. Obviously, such criticisms are not tantamount to supporting Mongols.

    Keywords: History of Javini, Tarabi’s exit, social, cultural fiber
  • Mokhtar Komaili* Pages 31-56

    This article studies Sanai’s views on the four domains of definition, status, and criticism of poetry, in addition to the bond between poetry and religion. In his definition or interpretation of poetry, he opposes the element of imagination and considers it to be the opposite of research. In his poems, Sanai has at times observed poetry and religion to be against and at other times to be in line with each other. Sanai, in his works, has criticized poetry and poets. The root causes of his criticism include plagiarism, rise of poets from among common people, and hollowness of some poems.

    Keywords: Imagination in Sanai’s poems, status of poetry in view of Sanai, religion, poetry in Sanai’s poems, plagiarism, unsophisticated nature of poems of classical poets
  • Farrokh Latifnejad Roudsari, Farzan Sojoudi, Mahdokht Pour, Khaleqi Chatroudi, Mohammad Reza Hashemi, Mohammad Taqavi Pages 57-86

    In this research, repetition is one of the factors that bond texts which are longer than a sentence. In order to perceive the relationship between repetition and goal; two criteria of harmony and purposefulness have been used. One of the means for assessment of goal is Grice cooperation principle, which is considered as the foundation of all dialogs. Repetition apparently violates the cooperation principle and breaches Grice quality rule. However, via this means, the poet is able to imply his goals to the reader. Study of the collection of poems entitled: “Seday-e Paay-e Aab” composed by Sohrab Sepehri, showed that one of types of repetition, referred to as balance highly contributes to harmony of his poems. In this case, the similar grammatical structures are repeated, thereby conveying goals to the readers, and also influencing the general structure and aim of the text. The goal of this study has been to understand the relationship of balance with the text’s structure and goals of the author. To prove this subject, the collection of poems, referred to as Hajm-e Sabz, has been studied to show that repetition of terms and grammatical structure in the entire poem or a significant part of poem leads to creation of role models, identification of the structure, solidification of the text, and reinforcement of textuality.

    Keywords: Grice quantity rule in Sohrab’s poetry, repetition in Sohrab’s poetry, analysis of contemporary Farsi poetry based on Western theories
  • AbdoReza Modarreszadeh* Pages 87-108

    Given that the contemporary acclaimed Iranian poets have sought to create artistic wonders and innovations in their poems, they have developed their poems with the assistance of imagination, depictions, and symbols.This article intends to portray one of such fresh functions, in which the poets in their poems have spoken of domesticated and even wild animals. Some poets, by focusing on the cryptic and symbolic displays of each animal, have conveyed their poetic message and some others have deplored the appalling conditions of animals upon observation of their difficulties.At the end of the article it has been shown that this symbolic and cryptic approach of the contemporary poets has been for expression of their inner feelings, and statement of shortcomings and problems. The outcomes of this fresh outlook of poets have been partly expressed.

    Keywords: Contemporary poems, symbolization, contemporary poems, animal symbols, analysis of Nima’s poetry
  • Morteza Mirhashemi, Leila Sadat Paighanbarzadeh* Pages 109-124

    This article focuses on application of continuous and free themes, comparatively studying the themes of Gonbad-e Siah and Gonbad-e Meshkin myths. These themes maintain a temporal-caustic relationship and lack the temporal element, while describing a thing and/or a mood. In both narrations, the continuous themes are considered as fixed and unchangeable elements of the story. However, the terms of usage of the capacities of free themes in these two narrations differs. Nezami, in contrast to Amir Khosrow, appropriately uses these capacities. The secondary element of description helps advance the story by depiction objects and locations and registers believable times and locations for these events. The narrator, via apparent incidents, and psychological means, especially ethical topics, delays the readout of the text, leading to creation of a highly attractive narration.

    Keywords: Analysis of Nezami’s poems, study of narrations in Nezami’s poems, themes in classic Farsi poems
  • Parsa Yaqoubi Janbe Sarai, Seyed Mohsen Husseini Moakher, Khadija Mohammadi* Pages 125-150

    Contradiction and overlap of alternative marks and concepts revolve round replacement of language. In any narration, whether it is descriptive or anecdotal, the narrator can choose one case from a number of marks to introduce the action or situation. That mark allows the said action or situation to be introduced with relatively precise and certain boundaries. Whenever the said boundaries lose their certainty due to overlap or interference of alternate marks, contradiction has occurred. Meanwhile, the level of similarity or difference of alternative marks is at times so stark or so minor, as if though there is no paradox. A variety of contradictions are evident in all literary forms. However, all-encompassing and large-scale contradictions are observed in some schools of thought or literary genres as the result of their ideological backbone or style. In post-modern literature, due to uncertainty in this genre, a variety of paradoxes are evident, and the ensuing obscurity baffles the reader. On this basis, from the two macro forms of apparent and connotative contradictions, the aspects of the latter type have been determined, classified, and analyzed within the works of four prominent authors based on the descriptive-analytical methodology. Based on results, contradictory characterization, overlap of the domains of tales and factual stories, and multilateral commitments, have been named as the main reasons behind the ambiguity of works.

    Keywords: Post-modern novels, Barahani, Ravanipour, Khosravi, Kateb, contradiction