فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 53 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم ابراهیم تبار* صفحات 9-34

    شعر «میراث» یکی از اشعار مهدی اخوان ثالث است که شاعر سعی کرده است در آن با استفاده از زبان ادبی فاخر، تناسب و پیوند محکمی میان صورت و محتوا ایجاد کند. در این مقاله با روشی تحلیلی - توصیفی به عوامل تکرار، انسجام و روایت در شعر «میراث» پرداخته شده است تا نقش روابط موجود بر عناصر ساختاری این شعر، که دلالت کلی این شعر را ساخته است، تبیین، و از این طریق مهمترین ویژگی های ساختاری این شعر و رمز ماندگاری و زیبایی آن نشان داده شود. نتیجه این است که شاعر در این شعر با توجه فراوان به ساختار، انسجام صوری مناسبی به شعر بخشیده و با استفاده از روابط ساختاری چون تکرار، انسجام و روایت، شعری را پدید آورده است که هم از نظر حسن انتخاب واژگان و مناسبات آنها در جایگاه هم نشینی و جانشینی از شعرهای موفق معاصر است.

    کلیدواژگان: ساختار شعر معاصر، تکرار و انسجام در شعر اخوان، روایت، اخوان ثالث، تحلیل شعر میراث
  • علی ارمغان*، علیرضا فولادی، رضا شجری، مریم جلالی صفحات 35-61

    حسامیزی یکی از راه های تصویرآفرینی در متون ادبی است که با آمیختن حواس با یکدیگر پدید می آید و مخیل ساختن زبان و گسترش امکانات زبانی را هدف قرار می دهد. این شگرد به دلیل وجود ذهنیت حس آمیزی در کودکان و نوجوانان با شعر این مخاطبان تناسب بیشتری دارد و نیاز کودکان به امکانات و شیوه هایی را برای رشد زبان و ذهن، اهمیت استفاده از این گونه تصویرسازی های زبانی بیشتر می کند؛ از این رو شاعران کودک و نوجوان با آگاهی از اهمیت این موضوع در شعرهای خود به تناسب از این شگرد بهره برده اند. این مقاله به بررسی ساختارهای زبانی، بلاغی و معنایی حسامیزی در شعر سیزده شاعر کودک و نوجوان معاصر می پرازد. روش این پژوهش، توصیفی و آماری است. بر اساس دستاوردهای مقاله، بسامد کاربرد حسامیزی و تنوع آن در شعر کودک و نوجوان زیاد است تا جایی که بیشتر شاعران مورد بررسی به تفاریق از همه امکانات این شگرد در شعرشان سود جسته و حتی مفاهیم انتزاعی را با امور حسی آمیخته اند.

    کلیدواژگان: شعر کودک و نوجوان، حسامیزی، حواس پنجگانه، تصویر، مفاهیم انتزاعی
  • محمدحسین خان محمدی*، افسانه رحیمیان صفحات 63-80

    منظومه غنایی ویس و رامین فخرالدین اسعد گرگانی در کنار توصیف زیبای هیجان عاطفی عشق زمینی، دربردارنده باور های دینی ایران پیش و پس از اسلام است. در کشاکش عشق آتشین دو قهرمان اصلی داستان، نکاتی در خور توجه درباره لزوم و اهمیت سوگند خوردن و پرهیز از شکستن و نادیده گرفتن آن دیده می شود. این امر نگارنده را بر آن داشت تا با واکاوی این ور مطرح در ایران باستان و حتی رکن اصلی در قضاوت های اسلامی(سوگند خوردن طرفین دعوی و شاهدان مبنی بر درستی سخنان خود)، چگونگی و دلایل کاربرد آن را در این منظومه به عنوان یک عنصر بنیادی و نیز میزان اهمیت و لزوم توجه و پایبندی به آن را بنمایاند. شاید بتوان گفت اساس شکل گیری این منظومه عاشقانه را همین سوگند تشکیل می دهد که شهرو - مادر ویس- در برابر موبد منیکان یاد می کند.

    کلیدواژگان: سوگند خوردن در ادبیات فارسی، پایبندی به سوگند در متون ادبی، ویس و رامین، تحلیل شعر فارسی کلاسیک
  • مسعود دوست پرور*، دکتر عاطقه جمالی، دکتر مهدی شریفیان صفحات 81-100

    ساختار گرایی یکی از روش های تحلیل متن است. در این روش، تقابلهای دوگانه یکی از اساسی ترین بنیانهای آن به شمار می آید. ساختار گرایان برآنند که عملکرد بنیادین ذهن انسان، خلق تقابل است که زیربنای هر فرهنگی را تشکیل می دهد. درواقع کنشهای فرهنگی ما از این تقابلهای دوگانه نشات می گیرد و تقابل واژگانی و اندیشه متباین را در درون خود نهفته دارد. این مقاله به شیوه تحلیلی توصیفی برآن است که با همین رویکرد به بررسی بهارستان جامی بپردازد که جلوه گاه اندیشه های اجتماعی، اخلاقی و عرفانی است و اساس حکایتهای آن را تقابل بنیان می نهد. در این سخن ضمن تبیین اندیشه و بنیان خاستگاه حکایتهای جامی در سطح ژرف ساخت به بیان تقابل در روساخت و سطح زبانی نیز پرداخته می شود. سوال اصلی پژوهش این است که خوانش متن بهارستان جامی تا چه میزان ارزش ادبی آن را بیشتر می نمایاند.

    کلیدواژگان: ساختار گرایی، تقابل دوگانه، تضاد در بهارستان جامی، نثر فارسی کلاسیک
  • ناهید دهقانی*، سعید حسام پور صفحات 101-122

    در پژوهش پیش رو با رویکردی تحلیلی-توصیفی، شتاب روایت در رمان سنگ صبور بررسی شده است. ژرار ژنت برای سنجش شتاب روایت، زمان خوانش متن روایی را بر زمان تقویمی مورد نیاز برای رویدادن رخدادهای آن در واقعیت تقسیم می کند. در سنگ صبور، که رمان جریان سیال ذهن شمرده می شود، آینده پیشاپیش به گذشته دگرگونی یافته است؛ از این نگاه، آنچه به این رمان موجودیت بخشیده، گذشته نگری های پیاپی همراه با چند نمایشواره بلند است. در این رمان، بازه زمان داستان چندان روشن نیست؛ از این رو اندازه گیری شتاب روایت در این رمان بر پایه حدس و گمان واقع بینانه نخواهد بود. از آنجا که محورهای داستانی سنگ صبور، جز نمایشواره ها برایند تک گویی دو یا چند شخصیت است برای بررسی شتاب روایت در هر یک از این محورهای داستانی، باید شتاب روایت را در بخش تک گویی راوی های آن خط داستانی پیش چشم داشت. با توجه به اینکه سنگ صبور متنی صحنه ای شمرده می شود، انتظار می رود، شتاب روایت در این رمان ثابت و خنثی باشد؛ اما سنگ صبور انباشته از درنگ توصیفی و توضیحی، گذشته نگری، بازنمایی دنیای درونی شخصیت ها و روایتهای برون داستانی است و همین عناصر، کندی نسبی شتاب روایت را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: شتاب روایت، سنگ صبور، جریان سیال ذهن، صادق چوبک، زمان روایت
  • مصطفی ملک پایین*، محمد بهنام فر، علی اکیر سام خانیانی، سید مهدی رحیمی صفحات 123-150

    در این مقاله کوشش می شود، ابتدا از دیدگاهی برون‏متنی و جامعه‏گرایانه، برخی از شاخصترین شعرهای متعهد نیما در دهه‏های بیست و سی واکاوی، و سپس در جستاری درون‏متنی و زبانشناسانه، کیفیت هنری و ادبی این اشعار نشان داده شود.نتیجه این پژوهش که به شیوه توصیفی و تحلیل محتوا انجام شده است، نشان می دهد که از دیدگاه برون‏متنی، بازنمایی ایدئولوژیک اشعار نیما و خوانش‏های ایدئولوژیک حزب توده از آن اشعار، این گمان را تداعی می‏کرد که شاعر فقط در تعهد به حزب توده شعر می‏سراید. مفسران و منتقدان نزدیک به حزب توده، فضایی منطبق با آرمانهای خود در خوانش و تفسیر شعرهای متعهد نیما به وجود آوردند که بنا بر آن از اشعار حتی فقط با گرایش اجتماعی، قرائتهایی ایدئولوژیک ارائه می‏شد. پس، اشعار اجتماعی نیما از سوی گفتمان مسلط با سویه سیاسی همراه با نیات حزب خوانده و شایع می‏شد؛ اما در واقع، تعهد نیما به اجتماع و به طور کلی چپ‏گرایی بود و نه به حزب توده. از دیدگاه درون‏متنی و زبانشناسانه نیز نیما در اشعار متعهدش هرگز «ادبیت» کلام خود را قربانی صراحت و شعارهای متعهدانه با زبان ارجاعی و ترغیبی نکرده و با هنجارگریزی های معنایی، ‏بویژه نمادگرایی به برجسته‏سازی دست زده است و با متن «باز»، مخاطبان را به عرصه تولید معنا وارد کرده است.

    کلیدواژگان: تعهد در شعر معاصر، نیما یوشیج، گفتمان چپ و ادبیات، بازنمایی ایدئولوژیک زبان ادبی
|
  • ebrahim ebrahim tabar* Pages 9-34

    Heritage is one of the most famous poem of Mehdi Akhavān-Sāles where the poet has tried to establish a coherent relationship between form and content. In this study, using an analytic –descriptive research methodology, the author has investigated the elements of repetition, cohesion and narration in order to explain the functions of existent relations on structural elements which construct overall signification of this poem. This study shows the structural elements of this poem and its aesthetic aspects. According to results, in this poem, poet has paid special attention to structure, what makes the poem formally coherent. The use of structural relationships like repetition, cohesion and narration besides magnificent lexical selection at both levels of syntagmatic and paradigmatic axis makes this poem a successful examples of contemporary poem.

    Keywords: Structure of Contemporary Poem, Repetition, Cohesion in Akhavan’s Poem, Narration, Akhavān-Sāles, Analysis of “Heritage” Poem
  • ali armaghan* Pages 35-61

    Synesthesia is one of the most frequent techniques to imaging in literary texts which merges the senses and set as a goal the imagery of language and linguistic devices. Due to the existence of synesthesia’s mentality among children and adolescence; this strategy is in accordance with the needs of children to these linguistic figures and imaging. Thus, Poets who work in the field of child literature uses this technique in their works. This article scrutinizes linguistic, rhetoric and semantic features of synesthesia among thirteen child contemporary poets. Research methodology of this study is descriptive –statistical. According to results of this study, the frequency of synesthesia usage and its diversity is high. All poets of this study have benefited from this strategy even in expressing abstract concepts.

    Keywords: Poem of Child, adolescent, Synesthesia, Five Senses, Image, Abstract Concepts
  • mohamad hosein khan mohamadi* Pages 63-80

    Besides beautiful description of affective emotions and love, Vis and Rāmin love story by Fakhruddin As'ad Gurgani includes religious beliefs of pre and post Islamic era. Through the challenge of ardent love of two main protagonists of the story, we encounter some crucial points on importance and necessity of oath and abstinence from its denial. This issue led the writer to analyze this theory of ancient Iran and even the main pillar of Islamic judgments (the oath of the parties and witnesses that their speeches were correct), besides how and why it was used in this poem as a fundamental element, as well as the importance of paying attention and engagement to it. Probably, the key element in the genesis of this love story is the oath of Shahru , the mother of Vis vis –à-vis Monikan priest

    Keywords: Oath in Persian Literature, Fidelity to oath in Literary texts, Vis, Rāmin, Persian classic Poem Analysis
  • masoud doost parvar* Pages 81-100

    Structuralism is one of the method to analyze the text. Binary oppositions in this approach are considered as foundations. Structural theoreticians believe that the main function of human mind is to create these binary oppositions which are the underlying structure of each culture. In fact, our cultural actions originate from these binary relationship in which lexical contrast and contradictory thought are hidden. By adopting this research methodology, this article investigates Baharestan by Jami; a literary work with social, ethical and mystic thoughts or background whose foundation is based on these binary oppositions. In parallel with explanation of thought and origin of Jami’s stories at the level of deep structure; the authors tries to show these oppositions at the level of surface structure. The main question of this study is that to what extent the reading of Baharestan illuminates its literary value.

    Keywords: Structuralism, Binary Opposition, Opposition in Baharestan, Classic Prose of Persian
  • nahid dehghani* Pages 101-122

    By adopting an analytic –descriptive research methodology, the present study analyzes the narrative acceleration in the “Stone of Patience “novel. To assess acceleration of narration, Gérard Genette divides the time of narrative text’s reading in the required time of novel’s events to be happened in real time. In this novel with stream of consciousness narrative technique, the future comes back in advance. From this view point, frequent retrospections along with several long shows guaranty the existence of novel. In this novel, temporal limit of fiction is not clear and the measurement or assessment of narrative acceleration based on speculation is not realistic. Since fictional axis of this novel except the shows are the result of two or more characters’ monologues. To assess narrative acceleration in each fictional axis, it should never ignore this phenomenon in the narrators section of that part. It is expected that narrative acceleration in this novel be fix and neutral due to this fact that the “Stone of Patience” is a text with numerous scenes. But, this novel is full of descriptive and explicative pause, retrospection, the representation of characters’ internal world and outer fictional narratives making the narrative acceleration slow.

    Keywords: Acceleration of Narration, Stone of Patience, Stream of Consciousness, Sadegh Choubak, Time of Narration
  • mostafa malek paeen* Pages 123-150

    In this article, at first, the authors have tried to scrutinize some of the most important attributes of Nima Yushij’s engaged poems in the first decades of 20th and 30th from the view point of extra-linguistic and sociological aspects. Then, in the framework of intra- textual and linguistic essay artistic and literary quality of these poems are evaluated. From the view point of extra-textual approach, descriptive research methodology and content analysis of results show that ideological representation of Nima’s Poem and Tudeh’s Party reading and interpretation of those poems make sense that these poems have been just engaged in this party. The interpreters and critiques of this party have reflected a uniform and concordant atmosphere with their own thoughts in relation to the poems of Nima ideologically. So, Social poems of Nima have been always interpreted with political bias on behalf of dominant discourse. But, in fact, the engagement of Nima has been totally toward the society and left Party not Tudeh’s Party. From the view point of Intra-textual and linguistic approach, Nima has never ignored literary aspect of his poetic work in favor of engaged mottos with directive and referential language. He has applied the technique of semantic foregrounding and symbolism to produce an open text which is devoted to the signification process

    Keywords: Engagement in Contemporary Poem, Nima Yushij, Left Party Discourse, Literature, Ideological Representation of literary Language