فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 60 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن اکبری زاده*، مهدی دهرامی صفحات 9-37
    این تحقیق تلاش می کند تحریفات متون ادبی را از دید بلاغی و بر اساس روش شناسی معطوف به دریافت خواننده مورد بررسی قرار دهد. از همین روی با توجه به نسخه بدلهایی که احتمال دستکاری نساخان در آنها وجود دارد به مقایسه بلاغی متن اصلی و تغییرات انجام گرفته، پرداخته است. تلاش برای بازسازی نیت مولف توسط مصحح، تعامل متن با ذوق جامعه یا فرد (امتزاج افقها)، باز یا بسته بودن متن ادبی و تمایل به تکوین و تکمیل خلاهای زبانی و معنایی از جمله مهمترین عوامل دخیل در این تغییرات است. مهمترین جنبه های مثبت این تغییرات و تحریفات، ایجاد تناسبات آوایی و موسیقایی، آراستن آن به صنایع بدیعی و بلاغی، تناسب بیشتر میان واژگان، فراگیر ساختن معنای شعر، به روزرسانی متن بر حسب میل و زبان عصر و رهایی آن از مهجور بودن است تا جایی که گاهی متن تغییر یافته نساخان نسبت به متن اصلی رواج و شهرت بیشتری یافته و از حیث بلاغی به تعالی بیشتری رسیده است.
    کلیدواژگان: تصحیح متون، تحریف، نقد بلاغی، دریافت، افق انتظار
  • فاطمه جعفری کمانگر*، غلامرضا پیروز صفحات 39-68
    برخی از نویسندگان ایرانی با اقبالی که به سمت داستان نویسی پسامدرن از خود نشان دادند، با تاثیرپذیری از آثار فراداستانی غربی و گفتمان ترجمه به خلق آثاری روی آوردند که اگرچه در ظاهر آثار فراداستانی به شمار می‏آید، ماهیت تقلیدی و تصنعی آنها با ماهیت بازی گونگی فراداستان در تعارض قرار می‏گیرد. این پژوهش بر مبنای نقد جریان فراداستان نویسی در کشور نگاشته شده و با بررسی فراداستانهای ایرانی به این نتیجه دست یافته که آثاری که تحت عنوان فراداستان در کشورمان مطرح است به دور از ماهیت هنجارگریز پسامدرنیسم و دقیقا بر اساس ملاکها و عواملی از پیش تعیین شده نگاشته شده‏، و وجوه تصنعی و مکانیکی این داستانها با ماهیت هنجارگریز پسامدرنیسم در تعارض است.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، فراداستانهای ایرانی، پاتریشیا وو، نگارش مکانیکی
  • مریم رشیدی، مریم روضاتیان* صفحات 69-91
    از جمله مباحث علم معانی، مواردی است که خبر با اغراض بلاغی به انشا تبدیل می شود. یکی از این موارد، کاربرد فعل خواستن در بیان خبر است. این فعل هنگامی که در جمله خبری به کار می رود در بیشتر موارد، خبر را به انشای طلبی تبدیل می کند و ابزاری می شود برای انتقال مفهوم تمنی و ترجی. چنین کارکردی در برخی موارد قطعی است و امکان دارد که درباره آن حکمی بلاغی صادر و به قاعده ای از قواعد علم معانی تبدیل شود. در برخی دیگر از موارد چنین نیست و به اقتضای حال گوینده بستگی دارد. این مقاله بر آن است این موارد را بررسی، و از درون آنها قاعده ای نو استخراج کند؛ بدین منظور پس از بیان کلیاتی درباره خبر و انشا با رویکردی تحلیلی- تطبیقی، ویژگی های فعل خواستن را در دستور زبان فارسی ارزیابی، و عملکرد آن را از دیدگاه معانی بررسی کند و در ادامه با روش توصیفی تحلیلی به تایید این کارکرد از طریق زبان حافظ بپردازد. این پژوهش علاوه بر تبیین قاعده ای بلاغی، نکته ای نو در قاعده های دستوری زبان فارسی بازشناسی می کند و فعل تابع پذیر خواستن را از عوامل التزامی سازی می شمرد که می تواند وجه خبری فعل مستقبل را به وجه التزامی تبدیل کند.
    کلیدواژگان: فعل خواستن، خبر، انشا، تمنی، ترجی، زبان حافظ
  • منصوره فرحزادی* صفحات 93-116
    در این مقاله، ویژگی های مجلس گویی با توجه به چهارچوبی که در دو کتاب آیین سخنوری محمدعلی فروغی و خطابه ارسطو برای این نوع توصیف شده، تفکیک شده است و هریک از روش های مورد استفاده خطیب، چه ترغیبی چه اقناعی، ذیل مراحل سه گانه ساخت خطابه _معنی آفرینی، سخن پیوندی، سخن پردازی_ در دو متن مبکیات و مجالس سبعه بررسی می شود. از رهگذر این بررسی اولا ویژگی های دقیق سبکی متن مبکیات به عنوان متن مجلس گویی به دست می آید که تاکنون از این دید بررسی نشده است و برخی وجوه شباهت و تفاوت این متن با مجالس سبعه به عنوان نمونه ای جامع و برجسته از این نوع متون، آشکار می گردد. تمثیل و تاویل در مبکیات جایگاهی ندارد و عنصر تداعی به قوت مجالس سبعه نیست. ثانیا آشکار خواهد شد که با توجه به متن مبکیات، آیا در میان عناصر سبکی پیش گفته، عنصری از ویژگی های سبکی متون مجلس گویی از قلم افتاده است یا خیر. در بخشی از این جستار، شورانگیزی به عنوان عنصری اساسی در متون خطابی، بررسی شده است. مولف مبکیات در قیاس با مولانا از شورانگیزی بیشتر بهره برده است. هر چه جزئیات بیشتری از تفاوتهای متون همانند آشکار شود، رده بندی گونه ها با جزئیات و دقت بیشتری صورت می گیرد. با توجه به نتایج این تحقیق نمی توان مبکیات را در شاخه مجلس گویی عارفانه در کنار متونی نظیر مجالس سبعه در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مجلس گویی، فن خطابه، شورانگیزی، سبک فردی، مبکیات، مجالس سبعه
  • فرخ لطیف نژاد رودسری* صفحات 117-139
    هدف این پژوهش، که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، بررسی فرایندهای طرحواره ای در شعر «متناقضات» از مجموعه شعر پیکاسو در آبهای خلیج فارس بابا چاهی است تا از طریق آن شیوه ای متفاوت در شکل گیری متن نشان داده شود. یکی از عوامل ایجاد پیوستگی و متن بودن یا متنیت، وجود طرحواره ذهنی است. تولید کننده معمولا بنا به گرایشهای شناختی خود از یک یا چند طرحواره در تولید متن استفاده می کند. شعر متناقضات باباچاهی از ترکیب چندین طرحواره ناقص ساخته شده است که به ظاهر با هم ارتباطی ندارد. پژوهش در پی پاسخ به این سوالات است که دگرگونی های طرحواره ای شعر متناقضات با کدام مبنای نظری قابل تبیین است و شیوه شکل گیری متن یا متنیت در آن چگونه است. تحقیقات نشان می دهد پیتر استاک ول، فرایندهای مختلفی را برای طرحواره ها ذکر کرده که برای تبیین شعر متناقضات متناسب است و شیوه شکل گیری متن را در شعر باباچاهی از طریق کشف، تکمیل و ترکیب طرحواره های ناقص میسر می کند.
    کلیدواژگان: استاک ول، متنیت، طرحواره ذهنی، فرایند های طرحواره ای
  • سید مرتضی میرهاشمی*، ناصرقلی سارلی، زرین تاج ارجمند اینالو صفحات 141-176

    در این مقاله مضمونهای تعلیمی کتاب گلستان سعدی بر بنیاد نظریه کنش گفتار سرل و با استفاده از روش آماری و تحلیل محتوا و دلایل زبانشناختی برای اثبات کارایی این مضمونها کاویده می شود. برای تحلیل، ابتدا مضمونهای باب پنجم و هفتم استخراج و در دامنه تحت پوشش هر مضمون، نوع نقشهای معنایی زبانی، واژگان (افعال کنشی)، وجه، ساختار جمله و بافت آن مورد بررسی قرار گرفت تا بدین ترتیب، کنشهای گفتاری مستقیم گزاره ها از کنشهای غیرمستقیم بازشناخته شود. تحلیل داده ها مبتنی بر نظریه کنش گفتار سرل صورت گرفته است و در آن از سویی روابط متقابل کنشها با ویژگی های زبانی و معنایی و نیز بافت هر مضمون و از سوی دیگر، شیوه سخن پردازی سعدی در بهره گیری متناسب از کنشها در نوع تعلیمی مطابق با موضوع سخن مورد توجه خاص بوده است. مطابق یافته های پژوهش، هرگاه کنشهای گفتاری غیرمستقیم، یعنی کنشهایی که از طریق کارکرد بافت، استنباط می شود نیز محاسبه شود، در باب هفتم به ترتیب کنشهای ترغیبی، اظهاری و عاطفی بیشترین کاربرد را در گزاره های زبانی دارد که با توجه به تعلیمی بودن کتاب، نتیجه ای قابل انتظار است. در باب پنجم، بیشترین نقشهای گزاره های زبانی به ترتیب اظهاری، عاطفی و سپس ترغیبی است و در صورت عدم محاسبه کنشهای غیرمستقیم ترغیبی نیز ترتیب فراوانی ها تغییر نمی کند. با توجه به عنوان و موضوع این باب (در عشق و جوانی)، طبیعی است که فراوانی کارکردها بیشتر به کنشهای عاطفی و اظهاری مربوط باشد. کنشهای غیرمستقیم این باب نیز بیشتر عاطفی است تا ترغیبی.

    کلیدواژگان: گلستان سعدی، کنش گفتار، نوع تعلیمی، سعدی
|
  • Mohsen Akbarizadeh*, Mahdi Dehrami Pages 9-37
    The process of alteration, in the manuscripts of famous literary works, is a type of creative reading creating multiple and different versions of a single literary text during the time. From this perspective, the editor or the scribe like reader who is not merely the recipient of the finalized meaning but he is an active agent in building the meaning and even reconstruction of the form (language and vocabulary). However, in the view of the scribes, any change in the original text is indecent. These changes, for many reasons, are the essence of literary reading and in some cases, it is a genetic and interactive process. This research can be review the alternations of the literary texts from a rhetorical view point and based on the reader's reception methodology. For this reason, due to the duplications that are likely to change in them, has been made a rhetorical comparison between the original text and the changes. Attempt to reconstruct the author's intention with corrector, text interaction with the taste of society or person (fusion of horizons), opened or closed text and the desire to develop and complete linguistic and semantic gaps are the most important factors effecting in these changes. The most important aspects of these changes and alternation are creating phonetic and musical symmetries, adorn it to the rhetorical figure, more proportion between vocabulary, the pervasive of meaning of poetry, update of text based on desire and language of the period and escape it from obsolete. Hence, the modified text has gained more popularity and rhetorically than the original text.
    Keywords: Correcting of texts, Alteration, Rhetoric critique, Reception, Horizons of expectation
  • Fatemeh Jafarikamangar*, Gholamreza Pirouz Pages 39-68
    This research is investigating one of the most common types of postmodernism fictions named metafiction. This kind of writing including self-referential and disclosure techniques not only exposes fiction but also explores the word out of context. Patricia Waugh emphasizes on this kind of writing with using methods and techniques that metafiction’s writers used it to write a story about story. This paper is based on reviewing and criticizing a fictional work and it is written according to the library method. This research with scrutiny about metafiction’s general characteristics like: centrality of language, Framework, The story as an artifact, parody and ontological Metafiction’s nature, proceeding some writing techniques and methods that are hidden within this general component's. Then it criticizes Iranian metafictions. It has been concluded that the works that are described in the name of Metafiction in our country are far from the postmodernism’s escape, and precisely based on predetermined criteria and parameters, and the artificial and mechanical aspects of these stories conflict with the normal nature of postmodernism.
    Keywords: Postmodernism, Iranian Metafictions, Patricia Waugh, Mechanical writing
  • Maryam Rashidi, Maryam Rozatiyan* Pages 69-91
    One of the proposed topics in Persian semantics is the cases where information with rhetorical intentions turns into composition. One of these cases is the function of the verb “want” in expressing information. This verb normally transforms information to demanding composition when it is used in predicative sentence and it turns into a means for transmitting Tamanni and Tarajji’s conception. This function is definite in some cases and has the ability to pass a rhetorical judgement and become a rule in the Persian semantics. In some other cases it depends on appropriacy of the teller condition. This article intends to investigate the mentioned cases and extract a new rule. Hence after explanation of some generalities about information and composition, it assesses the features of the verb “want” in Persian grammar with an analytic- comparative approach and investigates the function of that from semantics aspect. Next, using the descriptive-analytic method it confirms the mentioned function through Hafez language. This research, in addition to explain of a rhetorical rule, recognizes a new remark in Persian grammar and reckons the verb “want” as a subjunctive construction factor that it can transform predicative modality of the future verb to potential modality.
    Keywords: Verb “want”, Information, Composition, Tamanni, Tarajji, Hafez language
  • Mansoreh Farahzadi* Pages 93-116
    Reviews which have been ever done on the texts remained from oratory have shown that there are common features in such texts. Despite common features and structures, there are always some indications in literature which reveal differences in persons’ individual style. In the present research, features of oratory have been distinguished according to the framework described in books of Principles of Speech by Mohammad Ali Forooghi and Aristotle Sermons. Each of methods used by the orator, either hortative or persuasive is investigated under three stages of speech production – meaning creation, hybrid speech, oratory – in the contexts of Seven Sermons (Majales-e Sabe) and Mobkiat in order to reveal some similarities and differences in individual style of two authors. The present study aimed at extracting the individual features style in tow survived texts from oration with help of analyzing and comparison of known features of the literary kind.  The more of details that are revealed from the differences between texts the more kinds classification with more detail and accuracy will be implemented.
    Keywords: Oratory, Principles of Speech, Persuasive, Hortative, Individual Style
  • Farokh Latifnezhad Rodsari* Pages 117-139
    The purpose of this study which is performed with Descriptive-Analytic method is analyse of Schema’s Processes base on Stockwell Approach in one Poem of Baba cha hi’s Poetic collection Picasso dar Abhaye Khalige Fars (Picasso in Persian Gulf), “Motanaghezat”. That poem has a difference Structure that destroy Coherence and textuality. Based on Beaugrande- Dressler’s Approach Textuality provide By Seven Standards: cohesion, Coherence, Intentionality, Informativity, Acceptability,Informativity and Intertextuality . Coherence Is the Most Important Standard. Schema plays a critical role in establishment of coherence that’s  formed base on narrative plan. Sequence of events make an schema and  recursive schemas in similar situations create script. Script Reveal producer’s cognitive trends. Motanaghezat is combined many imperfect schemas through of schema’s Processes such as Schema reinforcing, Schema adding, Schema disruption, Schema refreshment and Schema restructing. They cause receiver’s mind recalling numerous intertexts and discourses and make a New Notion of Textuality that Need to more Creativeness.
    Keywords: Stockwell, Textuality, Schema, Schema’s Processes
  • Seyed Morteza Mirhashemi*, Nasergholi Sarli, Zarintaj Arjmand Einalo Pages 141-176

    The use of linguistic theories in the discourse analysis of literary works can reveal new aspects of these works. This paper seeks to analyze the "contents" of Golestan Sa'adi on the basis of the Searl's Theory of Speech Acts to find some linguistic reasons to prove the effectiveness of these themes using the statistical method and content analysis.For the analysis, the themes of the fifth and seventh chapters were first extracted, and then the type of the semantic roles, vocabulary (action verbs), the form, the structure of the sentence and its context were examined in the domain covered by each theme; in this way, the direct speech acts of the statements are recognized from the indirect speech acts. The data analysis was done based on the Searl's theory of speech acts. On the one hand, the interaction between the speech acts and the linguistic and semantic features as well as the context of each theme was investigated, and on the other hand, the manner of Saadi's speech delivery was examined on the appropriate use of speech acts in the educational genre in accordance with the subject of the speech (here the two chapters of Golestan with two different themes). Based on the findings of the study, as far as the indirect speech acts (the speech acts inferred from the function of the context) are concerned, in the seventh chapter, the persuasive, expressive, and affective speech acts had the highest use in the language propositions, respectively. Given the didactic nature of this book, this result was predictable. In the fifth chapter of the Golestan, the most language roles used in the linguistic propositions are expressive, affective, and persuasive, respectively; and the frequency of speech acts does not change in the case of excluding the indirect persuasive speech acts. Given the title and subject of this chapter (love and youth), it is natural that the frequency of functions is more related to the affective and expressive speech acts. The indirect speech acts of this chapter are also more of the affective one than persuasive.

    Keywords: Golestan Sa'adi, Speech Act, Educational Genre, Sa'adi