فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 60 (تابستان 1398)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 60 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 19
|
  • عبدالحسین خسرو پناه، محمود خونمری* صفحات 13-35

    مفهوم یقین از جمله مفاهیمی است که در حوزه های متعددی مانند فلسفه و عرفان موضوع بحث قرار می گیرد. در عرفان اسلامی نیز عارفان مسلمان به مفهوم یقین با توجه به استعمال آن در آیات قرآن کریم و روایات توجه کرده اند. هدف نویسنده در مقاله حاضر بررسی مفهوم یقین در آثار ابن عربی است. نویسنده با مراجعه به آثار ابن عربی تلاش می کند تا ضمن بیان چیستی مفهوم یقین از دیدگاه ابن عربی به آثار و مراتب آن نیز اشاره نماید. نتیجه ای که محقق با تکیه بر تحلیل دیدگاه ابن عربی در مورد مفهوم یقین بدان رسیده است توجه به تمایزی است که وی در مورد یقین روانشناختی و یقین منطقی ایجاد می نماید. همچنین در مورد مراتب یقین در کنار اقسام سه گانه آن وی قسم جدیدی بنام «حقیقه الیقین» را نیز معرفی می نماید. البته مقصود ابن عربی از یقین نه مطلق یقین، بلکه یقین خاصی است که ارزش دینی و عرفانی داشته و تنها از طریق عبادت به دست می آید. نوآوری دیگری که می توان در دیدگاه این عربی شناسایی نمود مساله اعتقاد وی به «یقین بلا محل» است که مصداقی از آن را با استناد به یکی از آیات قرآن و بر طبق برداشت خاص خود نشان داده است. اما به نظر می رسد مساله یقین بلا محل با دیدگاه کلی ابن عربی در مورد عرض، مبنی بر نیازمند دانستن آن به موضوع و محل، در تعارض آشکار است. ضمن آن که به تصریح خود ابن عربی، یقین به عنوان امری مستقل و قائم به خود در خارج موجود نمی شود، بلکه متکی به انسان موقن است، همانند قیام علم به عالم. اما اگر یک عملی را محل یقین بدانیم، باید گفت چنین فرضی خارج از طور عقل متعارف است.

    کلیدواژگان: یقین، اقسام، آثار، مراتب، عرفان ابن عربی
  • عباسعلی وفایی*، فاطمه مرادی صفحات 35-58

    نوع (genre) در اساس اشاره به سنخ (type)های ادبی دارد. درواقع مجموعه ای از قواعد انتزاعی است که نویسندگان در خلق آثارشان خود را ملزم به رعایت آن می دانند. از همین رو دسته ای از متون ادبی که دارای شباهت های ساختاری، محتوایی، بلاغی و... هستند نیز نوع ادبی نامیده می شوند. بخش عمده ای از عوامل موثر در ایجاد نوع ادبی، مربوط به حوزه های معنایی است. در این زمینه، واژگان در قالب اسم ها و صفات به صورت ساده، مشتق یا مرکب نقش اساسی ای در خلق نوع ادبی و تمایز ان ها با یکدیگر دارند. یکی از انواع مهم در حوزه ادبیات ایران، نوع عرفانی است. حدیقهالحقیقه سنایی از جمله آثاری است که در زیرمجموعه این نوع قرار می گیرد. ما در این مقاله در پی آن هستیم که ضمن بررسی 50 واژه در این کتاب، نشان دهیم که حوزه های معنایی (اسم و صفت) چگونه در ایجاد نوع عرفانی موثرند. نتایج به دست آمده نشان می دهد حوزه های معنایی غالب این دسته از واژگان با توجه به مطالعات درزمانی و هم زمانی و هم چنین تغییراتی که در دو سطح واژگانی و مفهومی آن ها پیدا می شود، با بسامد بالا در خدمت نوع عرفانی قرار گرفته اند؛ چنانکه از این میان، سهم اسم های مکان، زمان و برخی واژگان دیگر که ما از آن ها تحت عنوان واژگان خاص نام برده ایم، بیشتر است. این پژوهش کاملا نوآورانه است و با نگاهی جدید از حیث کمی و کیفی به توصیف دقیق متن می پردازد.

    کلیدواژگان: نوع، نوع عرفانی، حوزه های معنایی، اسم و صفت، حدیقهالحقیقه سنایی
  • مجید فرحانی زاده، عباس محمدیان* صفحات 59-76

    حیا از صفات بسیار مهم و برجسته در فرهنگ و اخلاق دینی و نیز یکی از اوصاف درخور و پر اهمیت در مباحث عرفانی است که اطلاق آن هم بر حق - تعالی - و هم بر انسان جایز می باشد. به جهت جایگاه والایی که این صفت در تعالی روحی و معرفت الهی دارد، بسیار مورد توجه عارفان قرار گرفته است. در این پژوهش که با روشی توصیفی تحلیلی تدوین یافته، ضمن بررسی حیا و شرم در قرآن و سنت و نگرش های مختلف عرفانی، به بررسی جنبه های عارفانه حیا از منظر مولوی با تکیه بر غزلیاتش پرداخته شده است. این بررسی نشان می دهد که با وجود تاکیدی که عارفان پیشین بر رعایت حیا درهمه مراحل سلوک دارند و برخی آن را ازاحوال مقربان می دانند؛ اما مفهوم و دریافت مولوی از این موضوع کاملا با دیگران متفاوت است. وی حیا را در ساحت عشق که از نظر او و سایر عارفان نهایت قرب الهی است؛ گاه لازم نمی شمارد.

    کلیدواژگان: حیا، شرم، مولوی، غزلیات، عشق
  • عنایت الله شریف پور*، احمد امیری خراسانی، مهین ایرانمنش صفحات 77-95

    دیوان شمس تبریزی، اثر معروف مولانا جلال الدین محمد بلخی، عارف بزرگ مسلمان قرن هفتم هجری، مانند اثر ارزشمند دیگر وی، مثنوی معنوی و همچنین همه آثار عرفانی اسلامی فارسی، آینه بازتاب باورهای خاص عارفان بزرگ مسلمان است. یکی از این باورها، «شعورمند دانستن کائنات» است که الهام بخش اصلی ایشان در این خصوص، آیات قرآن کریم و روایات اسلامی است. عارفان بزرگی چون مولوی، با تاثیرپذیری از این گنجینه های ارزشمند دینی، به ویژه آیاتی که به تسبیح موجودات یا مورد خطاب قرارگرفتن آن ها از سوی خالق خویش اشاره دارند، همه عالم وجود را حی و ناطق و دارای شعور می دانند. علاوه بر این، رسیدن به این باور، آن گونه که خود اذعان نموده اند، از طریق کشف و شهود نیز بر ایشان محقق شده است. در این مقاله که از روش سندکاوی در جمع آوری اطلاعات، استفاده گردیده، سعی شده است تا نمونه های برجسته بازتاب شعورمندی کائنات، از دیوان شمس تبریزی، استخراج و تحلیل و توصیف گردد. از مهم ترین نتایج مقاله حاضر، آن است که مولوی در انعکاس این باور عرفانی اسلامی در دیوان شمس تبریزی، هم از نظر میزان، هم صراحت بیان، گوی برتری را از دیگران ربوده است

    کلیدواژگان: شعورمندی، کائنات، مولانا، دیوان شمس تبریزی، عرفان اسلامی
  • قدرت الله خیاطیان*، راحله میرآخورلی صفحات 99-118

    ابونصر فارابی (295-339 ه.ق.) فیلسوفی است که در سرزمین ایران پس از اسلام پدیدار گشته و از آشناترین فلاسفه نسبت به دانش روز است که در محدوده زمان خود گام های بسیار مهمی در تاسیس فلسفه اسلامی برداشته است. فارابی همچون ابن سینا در کنار فلسفه و دیگر علوم به عرفان نیز گرایش داشته است و در عرفان عملی وی زهد، عدم دلبستگی و زندگی توام با انزوا دیده می شود و بر اساس آن در عرفان نظری نیز دارای نظرات و آثاری است. آنچه در پژوهش حاضر محل نظر می باشد، این است که آیا فارابی علاوه بر صاحب فن بودن در حوزه های علمی بر شمرده شده، عارف نیز به حساب می آید؟ آیا دلایلی برای انتخاب وی در سلک عرفان نظری و نسبت وی با عرفان عملی وجود دارد؟ از این رو این بررسی به روش توصیفی- تحلیلی متوجه اثری است با عنوان فصوص الحکم که از آن فارابی می باشد و دیگر آثاری که از وی به جا مانده تا تصویر عرفان و تصوف نظری و عملی وی را ترسیم سازد.

    کلیدواژگان: فارابی، معلم ثانی، عرفان نظری، عرفان عملی، فصوص الحکم
  • فاطمه آگاه، احمدرضا یلمه ها*، مریم محمودی صفحات 117-130

    وفای فراهانی از جمله شاعران سده دوازدهم است که آثار متعددی از خود به جا گذاشته است. یکی از آثار ناشناخته او دیوان اوست که مشتمل بر مضامین گوناگون حکمی، عرفانی، تعلیمی و اخلاقی است. بررسی دیوان این شاعر نشان می دهد که این شاعر توجه ویژه ای به شاعران سنتی ادب فارسی داشته است و از بین شاعران گذشته بیشترین اثرپذیری را از سعدی داشته است. آشنایی او با مضامین و اشارات عرفانی همانند آشنایی سعدی است که با مضامین، درون مایه ها و تعالیم عرفانی انس و الفت داشته است؛ هرچند نمی توان سعدی را یک شاعر عارف به حساب آورد. عشق به عنوان پررنگ ترین مضمون عرفانی در دیوان وفای فراهانی با جلوه های عاشقانه و معشوقانه بروز و نمود داشته است. این پژوهش بر آن است تا به اثرپذیری ها، نمونه ها و گونه های مختلف این اشارات در دیوان وفای فراهانی، شاعر ناشناخته دوره بازگشت اشاره کند.

    کلیدواژگان: وفای فراهانی، شعر کلاسیک، سعدی، غزل، عشق، مضامین عرفانی
  • انسیه جعفری*، فرزاد عباسی صفحات 131-150

    یکی از مسائل بحث برانگیز در قرآن کریم که محل مناقشه برخی از عرفا قرار گرفته است تقدم در خلقت مرد بر زن و عاملیت واسطه بودن مرد در خلقت زن می باشد. در واقع این گروه از عرفا با مطرح نمودن اولویت در خلقت مرد، از زن با عنوان جنس دوم و طفیل وجود مرد نام برده و اساس خلقت زن را امری بی ارزش و صرفا جهت کامجویی، ازدیاد نسل و... معرفی نموده اند. در حالی که در بینش اسلامی و با تکیه بر تعالیم وحیانی اگر چه زن و مرد دو جنس متفاوت محسوب می شوند اما هر دو دارای وحدت نوعی و ماهیت انسانی یکسان و منقسم از یک گوهر وجودی می باشند. و ملاک و معیار ارزش گذاری بین زن و مرد را در تقوا و پارسایی قرار می دهد. هدف از نگارش این مقاله نگاهی تحلیلی-تطبیقی نسبت به جایگاه زن در هستی شناسی از منظر عرفا می باشد تا با تکیه بر آیات قرآن کریم به رفع تبعیض بین مرد و زن و متعاقبا به اثبات جایگاه وجودی زن به عنوان نوع انسانی منجر شود.

    کلیدواژگان: زن، مرد، نفس واحده، تبعیض، خلقت
  • عبدالرضا شریفی، احمد حسنی رنجبر*، علی اصغر حلبی صفحات 151-172

    این مقاله به اخلاق دینی- عرفانی امام محمد غزالی و فیض کاشانی در احیاء علوم الدین و المحجه البیضاء به صورت تحلیلی و تطبیقی و به روش کتابخانه ای و اسنادی پرداخته، ضمن روشن نمودن مفهوم «دین» و «اخلاق» نزد فیض و غزالی، چهار نوع وابستگی دین و اخلاق را که عبارت انداز: وابستگی «معرف شناسانه»، «زبان شناسانه»، «وجودشناسانه» و «روان شناسانه» در این دو اثر استنباط و استخراج و تبیین کرده است و سرانجام رویکردهای اخلاقی حاکم بر این دو متن را ذیل سه عنوان «اخلاق فلسفی»، «اخلاق نقلی» و «اخلاق عرفانی» به بحث گذاشته و اشتراک و تمایز فیض و غزالی در اخلاق فضیلت گرای عرفانی و نیز شیوه تهذیب احیاء علوم الدین را روشن ساخته است. آخرت اندیشی و باطن بینی افعال انسانی از آموزه های مهم فیض و غزالی در اخلاق عرفانی است.

    کلیدواژگان: احیاء علوم الدین غزالی، المحجه البیضاء، اخلاق فلسفی، اخلاق نقلی، اخلاق دینی-عرفانی
  • سید محمد صدری*، حیدر امیرپور، حسن علی پور صفحات 173-190

    تکدی به معنی گدایی کردن، امروزه به عنوان یک منبع پردرآمد، مورد توجه جامعه قرار گرفته است. شناخت احکام تکلیفی شرعی تکدی در فقه اسلامی و گونه های نامشروع آن، سوال بسیاری از کسانی است که دارای احساسات دینی هستند. شیوه های بکارگیری در متون ادبی و رفتار اجتماعی آن، قابل توجه و تامل است. نگارنگان در نوشتار حاضر با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، برآنند که این مساله را در فقه و شریعت با رویکرد عرفانی تحلیل و توجیه نمایند. یافته ها حاکی از این است که چنان که این موضوع با نظرگاه شریعت و عرفان بررسی شود، رویکردهای مثبت و منفی آن، بیشتر نمایان می سازد و گاه در متون عرفانی، بسیار زیبا و مثبت جلوه گر شده و گاهی نوعی آداب معمول این گروه اجتماعی قرارگرفته است. اما در باب احکام تکلیفی، گدایی شامل چهار حکم مباح، مکروه، حرام و واجب است و گونه های نامشروع آن مانند: گدایی به وسیله به کارگیری الفاظ «خداپسندانه»، قرائت قرآن به قصدگدایی، متکدی در ایام مقدس، در میان عبادت کنندگان، تکدی به قصد ثروت اندوزی و متکدیان که توانایی کار دارند، با استناد به آیات قرآن، روایات اسلامی را بررسی نموده است.

    کلیدواژگان: تکدی، فقه، عرفان اسلامی
  • محمد مرادی، احمدرضا کیخای فرزانه* صفحات 191-208

    منظور از اندیشه انترناسیونالیسم در انسان شناسی عرفانی، احساس تعلق به یک اصل مشترک الهی و وجه مشترک فطری در بین انسان ها، ورای تفاوت های ملی و زبانی است. براین اساس باید برای انسان یک وطن فرامادی قائل شد که خاستگاه نخستین و بازگشتگاه فرجامین اوست. تفکر عرفانی نظامی از انسان تعریفی به دست می دهد که ناظر به ارتباط او با مبدا هستی است و به تبع آن، رابطه های دیگر تعلق های ثانوی و اعتباری تلقی می شوند که عارض بر حقیقت وجود آدمی اند و ریشه در فطرت او ندارند؛ بنابراین نمی توانند ملاک و معیار سنجش معرفت شناختی باشند. از این منظر، در عالم خدایی همه چیز رنگ خدایی دارد و در میان افراد بشر هیچ اختلاف و دورنگی نیست. عدم ارزش گذاری به اعتبار امتیازات قومی و زبانی و اقلیمی در اندیشه عرفانی نظامی یک اصل اساسی و خدشه ناپذیر به حساب می آید.

    کلیدواژگان: نظامی، هویت ملی، جهان وطنی، عرفان اسلامی، ادب فارسی
  • شهین سیمیاری، علی قائمی امیری*، محمد آرمند صفحات 209-229

    سازندگی فردی یا خودسازی اخلاقی و استکمال نفس، غایت رسالت نبی اکرم(ص) بوده است آنجا که می فرماید انی بعثت لاتمم مکارم الاخلاق. از سوی دیگر خداوند در قرآن مجید هدف از خلقت را عبودیت دانسته است. رابطه عبودیت با استکمال نفس و خودسازی اخلاقی با توجه به اثربخشی تربیت اسلامی برآن در قرآن مجید هدف اصلی این تحقیق بوده و در این بین نگاهی نیز به عرفان شیعه در مبحث انسان شناسی داشته ایم. نتیجه حاصل تحقیق نشان می دهد جهان بینی و معرفت شناسی عرفانی که خود یک قالب و روش و شاید ابزار شناخت روش در تربیت اسلامی است همواره در تلاش برای ایجاد فضایی دو طرفه برای شناخت موجودیت انسان و لوازم انسان بودن و طی مراتب کمال او بوده است. عرفان اسلامی در واقع در صدد جهت بخشی به تعاملات معرفتی، انسان شناسی و جامعه شناسی بوده و در این بستر به رشد و تعالی انسان اندیشیده است و برای آن برنامه دارد. بنابه دیدگاه عرفان اسلامی، هدف نهایی از کوشش انسان، رسیدن به شناخت و معرفت است. این نوع معرفت احتیاج به بسترسازی دارد ، یعنی قلب انسان که مکان روح الهی وی می باشد ، باید از زشتی ها، پلیدی ها و کلا هر نوع آلودگی کاملا پاک و منزه شده باشد تا نور حقیقت بتواند بر آن بتابد . میان مفاهیم عرفانی و تعلیم و تربیت از جنبه هدفی اشتراک بسیاری دیده می شود . در تعلیم و تربیت نیز ، هدف به نوعی فراهم آوردن شرایطی است که متربی به آگاهی و شناخت دست یابد.

    کلیدواژگان: خودسازی، تربیت، انسان، اجتماع، قرآن، عرفان اسلامی
  • فاطمه سلیمانی کوشالی، عظیم حمزئیان*، محمودرضا اسفندیار صفحات 231-252

    دکتر علی شریعتی یکی از اثرگذارترین متفکران و روشنفکران دینی ایران در قرن حاضر بود که نقش برجسته ای در عرصه های دینی، سیاسی و اجتماعی عصر خود و پس از خود ایفا کرد. یکی از عناصر اصلی تفکر شریعتی، توجه به عرفان و تصوف بوده که در آثارش بارها بر نقش آن در عروج روح آدمی و نیز شکل گیری ایدئولوژی مورد نظر خود که متشکل از سه گانه عرفان، برابری، آزادی است؛ تاکید داشته است. نگاه شریعتی به عرفان، هم سو با بسیاری از روشنفکران آن دوره، نگاهی منتقدانه بود تا بتواند با پالایش این میراث پر بها، از آن به نفع اهداف اجتماعی سازنده بهره گیرد. این رویکرد سبب شد تا او ضمن ارج نهادن به بسیاری از دست آوردهای ارزشمند عرفانی و عارفان برجسته، به بیان نقاط منفی این میراث عظیم نیز بپردازد. نگاه تطبیقی شریعتی به ادیان و به تبع آن به عرفان و تصوف و نیز تاثیر وی از نهضت پروتستان و جریان اومانیسم، او را به خوانشی از عرفان رساند که در آن دغدغه های انسان قرن بیستمی که از یک سو به دنبال اثبات جایگاه خود در هستی و تکیه بر اراده، آزادی و اختیار اوست و از سوی دیگر در جستجوی معنا نیز هست، پاسخ گفته شود.

    کلیدواژگان: علی شریعتی، عرفان، تصوف، انسان، اجتماع
  • سعیده ساکی انتظامی، ملک محمد فرخ زاد*، سیداحمد حسینی کازرونی صفحات 253-272

    مقاله آرکی تایپ و مفهوم عرفانی پل در مصیبت نامه عطار برگرفته از پایان نامه دکتری می باشد. در مصیبت نامه چند حکایت بر روی پل اتفاق می افتد: 1- حکایت عبدالله طاهر در شکار 2- حکایت ملکشاه و گاو پیرزن 3- حکایت بهلول و هارون. هدف از این تحقیق مطابقت برخی نماد های به کار رفته در مصیبت نامه با نظریه کهن الگوی کارل گوستاو یونگ است. سپس به میزان خود آگاهی عطار در به کار بردن نماد های به کار گرفته شده در مصیبت نامه پرداخته شده است؛ تا چه اندازه عطار نماد ها را ناخودآگاهانه به کار برده است؟ می توان نتیجه گرفت که پل استعاره از دنیا است که با دیدی دیگر می توان آنرا در ارتباط با کهن الگوی عبور از آب دانست. یکی از دلایل استفاده از نماد پوشیدن اسرار عرفانی از نا اهلان بوده است. عطار با استفاده از عناصر و شخصیت های مشخصی به ساخته و پرداخته کردن دیدگاه خود پرداخته است. همچنین درکنار مصیبت نامه از منابع عرفانی دیگر جهت بررسی در این نظریه استفاده شده است. این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و به وسیله ابزار فیش به شکل تحلیلی توصیفی انجام شده است.

    کلیدواژگان: آرکی تایپ، پل، پل صراط، دیوانگان، مصیبت نامه
  • ماه نظری* صفحات 273-292

    در نزد عارفان نهایت محبت، غلیان دل در اشتیاق لقای محبوب است که موجب محو محب می شود زیرا اساس احوال عالیه و کمال جویی بر محبت است. محبت در نظر مولانا مراتبی دارد: محبت عام و محبت خاص. به اعتقاد وی نور ایمان و یقین از محبت سرچشمه می گیرد و چون آتشی وجود را پالایش می دهد، زیرا خلق آدمی با مهر الهی آمیخته شده است. محبت پیوندی بین محب و محبوب ایجاد می کند و باعث کشش و جذبه می گردد به حدی که بین آن دو تفاوتی دیده نمی شود. مولوی روح محمدی را مظهر محبت دانسته است و معتقد است که رقایق محبت به حسب احوال محبان و استعدادشان تعین می یابد و ارتباط عمیقی با ایمان، ذکر، تلوین، تمکین، اتصال و... دارد تادرطی مراحل و مقامات و مراحل، بین حق تعالی و طالب (نیست هست نما) حایلی باقی نماند. مساله این است که آیا محبت می تواند آغازگر فیضان باشد؟ و رقایق محبت، با چه اموری ارتباط تنگا تنگی دارد؟ تا محب بتواند در سیرالی الله توفیق یابد. در این مقاله هم براین است تا لطایف این ارتباطات از دیدگاه مولانا از طریق توصیفی- تحلیلی بیان شود.

    کلیدواژگان: محبت، محب، محبوب، رابطه، مولوی
  • فرشته خاوری، حبیب جدیدالاسلامی*، بهروز رومیانی صفحات 293-315

    متون عرفانی و اصطلاحات عرفانی، میراث مکتوب و هویت فرهنگی و ملی هر سرزمینی است که شرح و بازنمود آنها در واقع بازسازی هویت فرهنگی یک کشور است. از آن جا که عالم درون عارفان قابل کشف برای عموم نیست با تاملی در اشعار و سرودهایی که جلوه و بارقه هایی از مکنونات قلبی ایشان است، شناختی توام با لذات معنوی نصیب حال تشنگان معرفت و معنویت می گردد. ابن حسام نیز از جمله شاعرانی است که غزلیاتش معدن گران سنگی از اصطلاحات و رموزیست که شور و شوقی عارفانه در خواننده ایجاد می کند. در این نوشتار، همراه با شرح برخی اصطلاحات عرفانی که عرفا در اشعار خود به کار برده اند، با شیوه تحلیل محتوایی به شرح برخی الفاظ و اصطلاحات عرفانی که ابن حسام در غزلیات خود به کار برده، پرداخته ایم تا روشن شود که وی از چه اصطلاحات و تعبیرات عرفانی بیشتر در غزلیات خویش بهره برده است؟ لذابا بررسی غزلیات وی این نتیجه حاصل شد که او برای بیان تجربیات عرفانی خود، از الفاظ رمزگونه زلف، ابرو، چشم، لعل، خال و همچنین اصطلاحاتی چون حسن، پیر مغان، عشق بهره برده است که البته در به کاربردن همه این ها گوشه چشمی به شاعران بزرگی چون حافظ و عراقی و... داشته است. هر چند ثابت شدن این ادعا خود مبین ان است که او علاوه بر این که شاعری آیینی است، از اندیشه های عرفانی والایی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: اصطلاحات عرفانی، غزلیات، دیوان ابن حسام خوسفی
  • غلامرضا حیدری* صفحات 317-342

    مضامین بکر، فضاهای شاعرانه، ترکیبات و تعابیر نغز و ظریف برساخته از حروف الفبای پارسی در کنار دیگر مضامین ادبی و هنری، از دیرباز تاکنون در پهنه ادب فارسی، جایگاه خاصی دارد. شعرا و نویسندگان، در تمام ادوار و سبک های شعر فارسی، با عنایت به شکل، حالت و ویژگی این حروف، به مضمون آفرینی با آنها پرداخته اند. شاعران عارف و متصوفه در مقایسه با دیگر شعرای ادب پارسی، توجه خاصی به حروف الفبا و ساختارهای هنری و ادبی آنها برای تبیین اندیشه های دینی، عرفانی و صوفی گری خود داشتند. یکی از شاعران عارفی که از خصوصیات و ویژگی های حروف الفبا در دامنه بسیار وسیعی بهره جسته است، شاه نعمت الله ولی کرمانی، شاعر قرن هشتم هجری است. او که خود موسس فرقه شاه نعمت اللهی هم بود، در ترویج و تبیین اندیشه های عرفانی و دینی فرقه شاه نعمت اللهی، به مدد حروف الفبای پارسی، مضامین باریک و ظریفی را می آفریند که نشان از خلاقیت ذاتی و ذهنی او در به کارگیری حروف در ساخت مضامین دینی و عرفانی دارد. در این مقاله، ضمن بررسی جایگاه و ویژگی حروف الفبای پارسی از منظر شکل و هیات ظاهری و ادبی، به نقش آنها در آفرینش ترکیبات، تعابیر و مضامین دینی، عرفانی و ادبی پرداخته ایم. با بررسی مجموعه کامل شواهد شعری به دست آمده از اشعار شاه نعمت الله ولی در زمینه مضامین دینی، عرفانی و ادبی بر ساخته از حروف الفبا، این نتیجه حاصل شد که شاه نعمت الله ولی، تقریبا از همه حروف الفبا در آفرینش مضامین دینی، عرفانی و ادبی خود به خوبی استفاده کرده است، اما دامنه به کارگیری حرف الف در مقایسه با دیگر حروف الفبا، به مراتب وسیع تر و بیشتر است. شاعر به حروفی چون ب، میم، عین و نون به واسطه ویژگی منحصربه فرد آنها، بیشتر از دیگر حروف الفبا توجه داشته است. در ضمن دامنه مضامین دینی و عرفانی برساخته از این حروف در مقایسه با مضامین ادبی و شاعرانه، بسیار بیشتر است.

    کلیدواژگان: حروف الفبا، شعر، شاه نعمت الله ولی، مضمون، عرفان
  • شاپور نورآذر* صفحات 342-357

    با تامل و اندیشیدن درباره حال و مقام در عرفان و تصوف در می یابیم که عارفان زیادی افکار تصوف و اصطلاحات عرفانی و گفتار مشایخ را با ذوقیات شعری خود آمیخته اند و در قالب نظم درآورده اند. در کل می توان گفت که تصوف جنبه عملی عرفان است و صوفی از طریق سیر و سلوک و کسب مقامات و نیل به احوال به مشاهده می رسد و حق را به دیده دل می بیند و طریق تصوف بهترین راه معرفت حق است و صوفیان بهترین طبقه از مردم هستند و حال ذوقی آنها نیکوترین احوال است. حال احساساتی که نفس سالک صوفی را پر می سازد و آن از بخشش و کرم خداوندی است؛ مقام ایستگاهی از عبادات و مجاهدات است که بنده در مقابل پیشگاه خداوندی می ایستد و از همه قطع امید می کند تا به او بپیوندند.

    کلیدواژگان: حال، مقام، تصوف، عرفان اسلامی
  • مهدی رضایی*، عزیزه نیدی صفحات 357-375

    حکایات کرامات، روایاتی است که کارهای خارق العاده اولیا را بیان می دارد. حجم زیادی از تذکره های صوفیانه به ذکر حکایاتی درباره کرامات اولیا اختصاص یافته است. این روایات جایگاه ویژه ای در ادبیات عرفانی دارد و تمام ویژگی های یک روایت خوب از جمله ساختار را داراست. ساختارگرایی، تحلیلی است که به ساختار و مناسبات درونی اجزاء یک اثر ادبی یا هنری می پردازد. یکی از عرصه های تحلیل ادبی ساخت گرا، عرصه روایت شناسی است. روایت شناسی در پی کشف زبان و قواعد پنهان روایت هاست. یکی از اصولی که روایت شناسان ساخت گرا به آن می پردازند، شکل شناسی راوی است. این که راوی کیست؟ چگونه روایت را مطرح می کند؟ از چه جایگاهی داستان را تعریف می کند و غیره. این مقاله تلاش دارد، با استفاده از روش های توصیفی و تجزیه و تحلیل ساختارگرایی، شکل شناسی راوی را در حکایات کرامات: طبقات الصوفیه خواجه عبدالله انصاری(5 و 4 ه. ق.)، اسرارالتوحید محمد بن منور(5 و 4 ه. ق.)، تذکره الاولیاء عطار نیشابوری(7 و 6 ه. ق.)، نفحات الانس جامی(9 ه. ق.) و طرائق الحقائق معصوم علی شاه (14 و 13 ه. ق.) مشخص نماید. این بررسی بر اساس نظریات روایت شناسان ساخت گرا و با نگرش به ادبیات عرفانی صورت پذیرفته است. پژوهش نشان می دهد که در حکایات کرامت های عرفانی، راوی، شخصی متعین و مجزا از نویسنده است. او می تواند شناس یا ناشناس، دانای کل نامحدود یا محدود و دید درونی یا بیرونی داشته باشد، اما نقل قول هایش مستقیم است و زمان، ضمایر و رنگ و بوی شخصیت را دارد.

    کلیدواژگان: راوی، حکایات کرامات، روایت شناسی ساخت گرا
  • هاجر جوکار، مریم پرهیزکاری*، سید جعفر حمیدی صفحات 377-393

    عرفان و ادبیات عرفانی یکی از مهم ترین شاخه های ادبیات تعلیمی و دارای گستره وسیعی در ادبیات فارسی است. بی تردید بخش عظیمی از آثار و متون ادبیات فارسی به آثاری با محتوا و مضامین عرفانی اختصاص دارد. حوادث، اتفاقات و سیاست های حاکمان یک جامعه در همه ارکان آن جامعه اثرگذار است؛ ادبیات نیز همانند هر پدیده دیگر، متاثر از فضای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و حوادث و اتفاقات رخ داده در جامعه است. این شرایط در هر دوره ای می تواند منجر به تکوین و تکامل و یا رکود و افول یک نوع ادبی شود. بخشی از این علل و عوامل به حوادث سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن جامعه بستگی دارد. پیدایش و تکامل ادبیات عرفانی، هم زمان با دوره حاکمیت ترکان غزنوی، سلجوقی و مغول در ایران است. این مقاله که با روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتاب خانه ای نوشته شده، به بررسی نقش عوامل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر تکوین و تکامل ادبیات عرفانی در دوره های مذکور پرداخته است. که عوامل مذکور شامل: فقدان حکومت مقتدر و علاقه مند به فرهنگ ایرانی- اسلامی، ظلم و فساد حاکمیت و انحطاط اخلاقی، سخت گیری و تعصبات مذهبی و سطحی نگری دینی، انحطاط و افول علوم عقلی، تقدیرگرایی و ناامیدی مردم، نقش خانقاه ها، نقش سروده های زهدی، نقش شعر و نثر عرفانی عربی و مسائل اقتصادی است.

    کلیدواژگان: انواع ادبی، ادبیات عرفانی، تصوف، عوامل تکوین، اجتماعی، فرهنگی
|
  • Abdulhossein Khosrowpanah, Mahmoud Khoonmari Pages 13-35

    The concept of certainty is a concept that is discussed in numerous fields such as philosophy and mysticism. In Islamic mysticism, too, Muslim mystics have noticed the concept of certainty in terms of its use in holy Koran and relations. The purpose of the writer in the paper is to study the concept of certainty in the works of Ibn Arabi. Referring to the works of Ibn Arabi, while the writer endeavors to explain the meaning of certainty from Ibn Arabi’s standpoint, he points to its stages as well. The conclusion made by the writer based on Ibn Arabi’s point of view about the concept of certainty is the distinction he makes between psychological certainty and logical certainty. As for the stages of certainty, also, along with the three fold types of that, he introduces a new type called Haghighatul Yaghin, i.e. reality of certainty. Of course, the purpose of Ibn Arabi by the word certainty is not something absolute, rather, a specific certainty that has a religious and mystical value and is obtained through praying. Another innovation found through Ibn Arabi’s perspective is his belief in place free certainty for which he has revealed an evidence with reference to one of the verses in the Koran and based on his own inference. However, it appears that the issue of place free certainty contradicts with the general perspective of Ibn Arabi about the location, which is, necessitating it with the subject and place. In addition, as admitted by Ibn Arabi, certainty is not something developed independent and self-reliable externally, rather, it relies on certain man, just like the reliance of knowledge on scholar. Nevertheless, if we consider an action a place for certainty, one can say that such an attitude is beyond the conventional rationality.

    Keywords: Certainty, categories, works, stages, Ibn Arabi’s mysticism
  • Abbassali Vafaei, Fatemeh Moradi Pages 35-58

    Genre in general refers to literary type. In fact, it is a set of abstract rules that authors feel committed in creating their works. Thus, a group of literary texts has similar structure, contents, and oration that is called a genre. A major portion of the effective factors in making literary genre relates to semantics. To this end, the words in the form of nouns and adjectives in simple, compound, or derives have critical role in creation of literary genre and its discrimination from one another. An important genre in the field of literature in Iran is mystical one. Hadighatul Haghighah by Sanaei is among the works that are as subdivision of this genre. This paper seeks to study 05 words in this book on the one hand and show how the semantics of noun and adjective can have effect on the formation of a mystical genre. The results show that dominating semantics of this group of words are highly serving the mystical genre due to the studies of their contemporariness as well as the changes happening in the two levels of word and its concept so that the share the of place, time, and some other words that we called them specific is more. This research is completely innovative and takes a novel look at the text qualitatively and quantitatively.

    Keywords: Genre, mystical genre, semantics, noun, adjective, Sanaei’s Hadighatul Haghighah
  • Majid Farahanizadeh, Abbass Mohammadian Pages 59-76

    Modesty is a very important and outstanding feature in religious and cultural features as well as one of the deserved and significant explanations in mystical topics that attributing that both the Almighty and human being is true. For the high position that this feature has in the spiritual sublimity and divine knowledge, it has been attractive for mystics. The paper that is conducted via descriptive and analytic method studies over the mystical aspects of modesty from Rumi’s standpoint through his lyrics in addition to an investigation of modesty in the Koran and Sunnah and various mystical attitudes. The study shows that in spite of the emphasis, the earlier mystics had on observing modesty in every steps of spiritual journey and some of them consider it as the disciples’ mood, the concept and intake of Rumi out of that is very different from others. He does not deem it necessary sometimes for love that in his opinion and some other mystics is the extreme proximity with the Almighty.

    Keywords: Modesty, embarrassment, Rumi, lyrics, love
  • Enayatullah Sharifpour, Ahmad Amiri Khorasani, Mahin Iranmanesh Pages 77-95

    Shams Tabrizi's Divan, the well-known work by Mowlana Jalaluddin Mohammad Balkhi, the great Muslim mystic during 7th century Hegira, just like his other valuable work, Masnavi Manavi, as well as the entire Islamic mystical Persian works, is the mirror reflecting the specific beliefs of great Muslim scholars. One of them is a belief in "cosmic consciousness" that their core inspiring sources are the Koranic verses and Islamic relations. A great mystic such as Rumi, affected by such religious treasures, exclusively the verses that pinpoints the eulogy of creatures or being addressed by their creators, considers the whole universe to be living things, able to speak, and conscious. Moreover, to achieve this belief, as admitted by himself, one must go through discovery and intuition. By means of case study during gathering information, this paper endeavors to extract and analyze and describe some remarkable samples of cosmic consciousness from Shams Tabrizi's Divan. Out of the most significant results of the paper is the fact that Rumi has overtaken the reflection of this Islamic belief in Shams Tabrizi's Divan in terms of both the amount and oration.

    Keywords: Consciousness, cosmos, Mowlana, Shams Tabrizi's Divan, Islamic mysticism
  • Ghodratullah Khayatian, Raheleh Mirakhorly Pages 99-118

    Abunasr Farabi, 292-339 Hegira, is a philosopher emerging in the territory of Iran after the emergence of Islam, and is the most familiar philosophy to date that in his span of time took very significant steps in foundation of Islamic philosophy. Farabi, just like Avicenna, had tendency toward mysticism along with philosophy and other sciences and in practical mysticism, asceticism, lovelessness, and simultaneous life and isolation, and accordingly in practical mysticism he has his own opinions and works. What is witnessed in the present research is whether Farabi is known to be a mystic despite being skillful in various scientific fields. Are there any reasons to select him in practical mysticism journey and his relationship with practical mysticism? Thus, this study conducted in an analytical descriptive way focuses on the work titled Fosusalhekam by Farabi and another work of him remaining so as to draw a picture of his mysticism and practical and theoretical mysticism.

    Keywords: Farabi, Moallem Sani, Theoretical mysticism, practical mysticism, Fosusalhekam
  • Fatemeh Aga, Ahmadreza Yalameha, Maryam Mahmoudi Pages 117-130

    Vafaye Farahani is one of the poets of the twelfth century, who has left many works. One of his unfamiliar works is his Divan, which includes various aspects of advisory, mystical, educational, and moral themes. The examination of this poet’s Divan shows that he has paid special attention to the traditional poets of Persian literature and had been most impressed by Saadi's poets. His acquaintance with mystical themes and indications is like Sa’di's acquaintance with mystical contents, themes, and teachings. However, Sa'di cannot be considered a mystic poet. Love has emerged as the most striking mystical theme in the Divan of Vafaye Farahani with loving and romantic appearances. This research seeks to highlight the effectiveness, samples and various types of these indications in the Divan of Vafaye Farahani, an unknown poet of the return period.

    Keywords: Vafaye Farahani, classical poetry, sa’di, sonnet, love, mystical themes
  • Ensiyeh Jafari, arzad Abbass Pages 131-150

    One of the controversial subjects is Holy Koran which has been discussed by some mystics is the subject of priority of creation of man to woman and intermediation role of man in the creation of woman. In fact these mystics call woman” second gender” and dependent to man by discussing about this priority and in their opinion the creation of woman is a waste thing and just for pleasure and reproduction. While in Islamic insight and in regard to divine revelation although men and women are of different genders both are of the same typical unity and human nature and divided from the same essence and piety is the sole criterion of value among man and woman Nature of single soul. The aim of this article is an analytical-comparative Examination of woman's position in ontology in the eyes of mystics so that with the help of Koranic verses the discrimination between man and woman is eradicated and consequently led to the establishment of woman's position as a typical of human being.

    Keywords: Woman, man, single soul, discrimination, creation
  • Abdurreza Sharifi, Ahmad Hassani Ranjbar, Ali Asghar Halabi Pages 151-172

    This paper deals with the religious mystical ethics by Imam Mohammad Qazali and Fayz Kashani in Ehya Olumuddin and Almuhajjatulbayza in an analytical and comparative way through library and reference studies, and while clarifying the concept of “religion” and “ethics” by Fayz and Qazali, the four types of ethical and religious dependencies, i.e. conventional, linguistic, ontological, and psychological are comprehended, extracted, and explained. And finally the overruling ethical approach against these two contexts are discussed and the comparisons and contracts of Fayz and Qazali in superiority of mystical ethics as well as the means of refinement in Ehya Olumuddin are clarified. Foresight over afterlife and core action of human being are the significant teachings of Fayz and Qazali in mystical ethics.

    Keywords: Qazali’s Ehya Olumuddin, Fayz Kashani’s Almuhajjatulbayza, Ethics, narrative Ethics, mystical ethics, religious ethics
  • Seyed Mohammad Sadra, Heydar Amirpour, Hassan Alipour Pages 173-190

    Beggary in a sense of asking for money is appealing for society as a money making source. Recognizing the obligatory Sharia rules on beggary in Islamic figh and various illegitimate types is the question of a host of people who have religious sensations. The means of using it in literary texts and its social behavior is conspicuous and reflective. The writers of this paper endeavor to make an analysis and justify the matter above in figh and sharia via a mystical approach by means of descriptive analytic research methodology based on library studies. The results illustrate that if the matter is investigated from sharia and mysticism points of view, its positive and negative approaches may reveal themselves further, and in mystical texts they manifest very beautiful and positive and sometimes they have been the regular etiquette for this social group. However, in terms of obligatory religious rules beggary involves four rules, namely permissible, disapproved, prohibited, and imperative, and their illegitimate types are beggary be means of using God pleasing words of reciting the Koran for the purpose of beggary, beggary during sacred days, among worshipers , beggary intended for making wealth by those beggars who are able to work. With reference to the Koran, the Islamic relations are investigated.

    Keywords: Beggary, figh, Islamic mysticism
  • Mohammad Morad, Ahmadreza Keikhafarzaneh Pages 191-208

    The purpose of internationalism idea in mystical anthropology is the sense of belonging toward a common divine principle and an instinctive common ground among human beings, something beyond lingual and national differences. Accordingly, one should allocate an ultra- materialistic nation for human, which is his origin and destination. The mystical thought of Nizami toward human being comes to a definition that observes his relationship with source of life, subsequently other relations are considered as secondary and accredited belongings which come across the existence of man and are deeply rooted in his instincts. Thus, it can not be a criteria to measure knowledge. To this end, in divine universe, everything has the color of God and among human beings; there is no difference and hypocracy. Lack of valuation as per ethnic, lingual, and climatic superiority in the mystical mind of Nizami is an essential principle, which is indestructible.

  • Shahin Simyari, Ali Ghaemi Amiri, Mohammad Armand, A Pages 209-229

    Individual development or ethically self-made or soul completion was the culmination of the Prophet Mohammad so that he said, “I became prophet to complement the ethics”. On the other hand, the Almighty says the purpose of the world creation was servitude. The relationship between servitude and soul completion and ethical self-growth having the effectiveness of Islamic education in mind in the Koran has been the main objective of this research with a little attention toward the Shiite mysticism in terms of anthropology. The result of the research shows that the mystical worldview and epistemology, which in itself is a form and method and perhaps a tool for understanding the method of Islamic education, have always been in an effort to bring about a mutual space for understanding the existence of human being and the vehicles for that matter and the stages of his perfection, too. Islamic mysticism in fact tries to direct the knowledge interactions, anthropology, and sociology, in which the growth and sublimity of human being is thought about and planned for. The Holy Koran motivates people to stay on the track of education and self-growth through its educational methods such as servitude affection, preaching, patterns, response to the curious minds, invitation to thinking, reflection, and so on. Based on Islamic mystical perspective, the ultimate goal of human efforts is achieving knowledge and understanding. This kind of knowledge requires a foundation, that is, the human heart that is a place for his divine soul should be free from filth, vices, and in general every kind of pollutions so that the light of reality could shed on that. There is a common goal between mystical concepts and education. In education, too, the aim is to rather bring about a condition in which one can get his hand on knowledge and understanding. In fact, what is seen in practice is that education is merely summarized in the process of teaching and learning

    Keywords: Self-development, education, human being, congregation, the Koran, Islamic mysticism
  • Fatemeh Soleymani Koushali, Azim Hamzeian, Mahmoudreza Esfandiar Pages 231-252

    Dr. Ali Shariati was one of the impressive contemporary scholars and religious intellectuals in Iran who had an outstanding role in religious, political, and social arenas of his time and the proceeding one. One of his thinking elements was attention to mysticism and Sufism that were emphasized in his works again and again via the role of human soul ascent as well as the formation of his desired ideology including the three fold mysticism, equality, and liberty. Shaiati’s look toward mysticism parallel with a host of other intellectuals of the time was a critical perspective so as he could make the best use of it in favor of social objectives through refining this valuable inheritance. This approach caused him to point out the negative aspects of this huge inheritance despite valuing a lot of mystical achievements and remarkable mystics. The comparative look by Shariati toward religions, and the consequent mysticism and Sufism, as well as his impression from Protestant movement and humanism, lead him toward an inference from mysticism in which the human concerns of twentieth century is responded regarding on the one hand the proof of his status in existence and reliance on free will, liberty, and authority, and on the other hand, his quest for meaning.

    Keywords: Ali Shariati, mysticism, Sufism, human being, society
  • Saeedeh Saki Entezami, Malek Mohammad Farokhzad, Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni Pages 253-272

    This article is taken from a PHD dissertation. In Mosibat Nameh some stories are occurred on the bridge: 1) The story of Abdullah Taher in hunting 2) The story of Malekshah and old lady's cow 3) The story of Bohlul and Haroon. The purpose of the study is to match some the symbols used in Mosibat Nameh with the old theory of Karl Gustav Jung's pattern. Attar's self-consciousness about using the symbols in Mosibat Nameh is taken into account afterwards. To what extent Attar has used the symbols unconsciously? It can be inferred that the bridge is a metaphor of world, in other words it can be related to old pattern of passing through water. One of the reasons to use symbols was to hide the mystical secrets of the bad persons. He has developed his own views using certain elements and personalities. This research was conducted in a librarian way by taking notes and in a descriptive-analytic method.

    Keywords: Archetype, the bridge, the bridge of Siraat, crazy, Mosibat Nameh
  • Mah Nazari Pages 273-292

    For mystics, the ultimate affection is the outburst of heart in an ambition to reach the beloved that makes the lover’s obliteration, because it is the basis for the sublime and perfect mood over the beloved. In Rumi’s opinion, affection has some stages: general affection and special affection. In his idea, the faith and certainty get their light from affection and like a fire refines the existence. It causes charm and appealing so much that there will be no difference between them. Rumi takes Mohammadian soul as the manifest of affection and believes that the affection thinness is due to the lovers’ mood and talents and relates to the profound relationship with faith, zikr, observance, coloring, connection and so on so that during the stages and status between the Almighty and the applicant, non- existing pseudo existing person, there would be no barrier. The point here is that whether affection can initiate revelation. And that to what affairs the affection thinness is in close contact, so that affection can get prosperity on the path toward God. This paper also seeks to describe and analyze this connection subtlety from Rumi’s perspective.

    Keywords: Affection, beloved, lover, relationship, Rumi
  • Fereshteh Khavar, Habib Jadidul Eslami, Behrooz Romiani Pages 293-315

    Mystical texts and expressions are the written heritage and cultural and national identity of every territory that their descriptions and reflections make the reconstruction of the cultural identity of a country something real. Since the inner world of mystics are not easily discovered by the public, reflection over the poems and compositions that manifest and sparkle their heart secrets brings about the recognition together with spiritual rejoice for those thirsty for the understanding and spirituality. Ibn Hessam is one of those poets whose lyrics are valuable ores of mysteries and expressions that causes mystical passions for the reader. This paper along with some mystical expressions used by mystics have explained some mystical words and expressions through content analysis applied by Ibn Hessam in his lyrics so that to find out what expressions and interpretations he has utilized in his lyrics. Therefore, the investigation of his lyrics resulted in the fact that he has used some sort of mysterious words to express his mystical experience such as flock of hair, eye, gem, spot, as well as some expressions such as fairness, mentor, love; of course, in spite of these, he has paid a short glance at the works of great poets such as Hafez, Eraghi, and the like. Though, proof of this allegation clarifies per se that despite being a traditional poet, he used to hold a sublime mystical thoughts.

    Keywords: Mystical expressions, lyrics, Ibn Hessam Khowsafi’s Divan
  • Gholamreza Heydari Pages 317-342

    Virgin themes, poetic atmosphere, subtle and elegant interpretations and compositions arising from Persian alphabet along with other literary and artistic themes have had special status in Persian literature arena since ancient time. Poets and authors, throughout ages and genres of Persian poetry, in terms of the form, shape, and characteristics of these letters, have created themes with them. Mystic and Sufi poets in comparison with other Persian literature poets have paid special attention to alphabetic letters and their artistic and literary structures so as to explain their own religious, mystical, Sufi thinking. One of the mystical poets who have utilized the characteristics of alphabet letters in a very vast expanse is Shah Nematollah Vali, the eighth century AH poet. Being the founder of Shah Nematollah Vali religious sect, he creates subtle and delicate themes to promote and explain the mystical and religious thoughts of the sect , thanks to Persian alphabet, that represent the intrinsic and perceptual creativity he had in using alphabet in construction of religious and mystical themes. This paper deals with the status and characteristics of Persian alphabet letters in terms of the form , literary, and visible outline, together with their roles in creation of composition, interpretation, and religious and mystical themes. By investigating the complete set of poetic evidences achieved from Shah Nematollah Vali’s poetry in terms of religious, mystical, and literary themes out of alphabetic letters, the result illustrates that Shah Nematollah Vali have virtually used every alphabetic letters to create them. However, the scope of applying the letter A in comparison with other letters is by far wider and more. The poet has paid further attention to some letters such as B, M, Ein (ع), and N for the sake of their exclusive characteristics. In addition, the scope of religious and mystical themes arisen from these letters as compared with literary and poetic themes are much higher.

    Keywords: Alphabetic letters, poetry, Shah Nematollah Vali, Theme, mysticism
  • Shapour Nourazar Pages 342-357

    By reflection and thinking about the mood and rank in mysticism and Sufism, one can realize that a large number of mystics have mingled the Sufism and mystical expressions and Kheikhs’ discourses with their poetic desires, and produced verses. In general, one can say that Sufism is the practical aspect of mysticism and Sufi uses spiritual journey and acquires ranks and tendency toward the mood that can observe the Almighty in his heart. The Sufi’s travel is the best means of knowing about the Almighty. The Sufis are the best class of people and their enthusiasm is the best kind of mood. The mood of a sensation that fills the breath of the Sufi’s travelling, and that is the generosity of God; rank is a station for praying and strife of creature standing before God and hopeless from other to join Him.

    Keywords: Mood, state, Sufism, Islamic mysticism
  • Mehdi Rezaei, Azizeh Nayyedi Pages 357-375

    The story of generosity is the tale of narratives that represents the extraordinary acts of religious leaders. A large volume of Sufi zikrs dedicates to some tales about religious leaders’ generosity. These narratives have special status in mystical literature and own all the characteristics of a decent narration including structure. Structuralism is an analysis that deals with the structure and internal relationship of the elements of a literary or artistic work. One area of structuralism literary analysis is narratology. Narratology tries to discover language and hidden rules of narratives. A principle that structuralist narratologists deal with is morphology of narrator. Who is this narrative? How does he narrate? From what perspective does he tell the story? In addition, the like. This paper endeavors to use descriptive and analytic methods of structuralism to distinguish the morphology of the narrators in tales of generosity as follows: Khajeh Abdullah Ansari’s Tabaghatal Sufiah (4 and 5 AH), Mohammd Ibn Monavvar’s Asrarultowhid (4 and 5 AH). Attar Neishabouri’s Tazkaratul Owlia (6 and 7 AH), Jami’s Nafahatul Ons (9 AH), and Masoum Ali Shah’s Taraeghul Haghayegh (13 and 14 AH). This study is conducted according to the theories of structuralist narratologists and the approach toward mystical literature. The research shows that in mystical generosities narratives, the narrator is someone distinct and different from the author. He can knowingly or unknowingly have the general knowledge, finite or infinite, internal or external vision, though his narrations are direct and have timing, attributes and color of a character in story.

    Keywords: Narrator, generosity tales, narratology, structuralism
  • Hajar Jowkar, Maryam Parhizkari, Seyed Jafar Hamidi Pages 377-393

    Mysticism and mystical literature is one of the most significant branches of educational literature and has a broad expanse in Persian literature. There is no doubt that a large portion of the works and contexts in Persian literature is dedicated to the works with mystical concepts and contents. The events, happenings, and policies of the rulers of a society are impressive in every pillars of that society. Just like any other phenomenon, literature is affected from the political, cultural, and social atmosphere and the events and happenings in society. This condition can lead to the formation and evolution and or recession and degradation of a literary genre. A portion of these reasons and factors depends on the political, cultural, social, and economic conditions of that society. The genesis and evolution of mystical literature coincides with the realm of Ghaznavids, Seljuk, and Mongols in Iran. This paper that is written through descriptive analytic method using library resources deals with the role of political, social, cultural, and economic factors on the formation and evolution of mystical literature in various eras. The above factors include shortage of imperial reign interested in Iranian Islamic culture, cruelty and oppression of the ruling party and ethical deviation, strictness and religious prejudices and superficiality, rationalities deviation, fatalism and desperate people, role of monastery, role of ascetic poetry, role of poetry and Arabic mystical verse, and economic issues.

    Keywords: Genre, mystical literature, Sufism, formation factors, social, cultural