فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 98 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیوان جورابچی* صفحات 1-28

    این مقاله به بررسی دو مفهوم کلیدی روش و نظریه در پژوهش های تجربی می پردازد. مقاله با قرار دادن این دو مفهوم در بستر روش شناسی پژوهشی، معانی و رویکرد های متفاوت به آنها را از دو منظر روش شناسی کمی و کیفی مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور ابتدا ویژگی ها و ابعاد روش شناسی های کمی و کیفی در پژوهش های تجربی تشریح می شوند و سپس، پس از بررسی تطبیقی میان این دو و ذکر نقاط تشابه و تفاوت آن ها، فرایند پژوهش در هر یک از این دو رویکرد مد نظر قرار می گیرد. در ادامه مقاله ماهیت نظریه، به مثابه جزء مکمل روش در پژوهش های تجربی، از منظر دو دیدگاه کمی و کیفی و ترکیب آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در نهایت مقاله با استفاده از «گونه شناسی نظریه ها» و توسل به مفهوم «دور هرمنوتیکی» دیدگاه خود را در مورد نسبت میان روش و نظریه در پژوهش های تجربی بیان می نماید و به تبیین نقش «چارچوب های نظری» در طرح این نوع از پژوهش ها می پردازد.

    کلیدواژگان: روش، نظریه، روش شناسی کمی، روش شناسی کیفی، گونه شناسی نظریه ها، چارچوب نظری
  • حسین بستان* صفحات 29-49

    اندیشه علم دینی با وجود کوشش های صورت گرفته در دهه های اخیر از سوی موافقان و مخالفان آن هنوز به نقطه روشنی نرسیده است. این مقاله با هدف بازخوانی یکی از مدل های علم دینی، موسوم به مدل اجتهادی - تجربی که نخستین بار در اوائل دهه 1380 مطرح شد و به تدریج در ضمن چندین کتاب و مقاله شرح و بسط یافت، پس از توضیح کوتاهی درباره جایگاه این مدل در میان دیدگاه های علم دینی و معرفی کلی مبانی و روش شناسی این مدل، به رفع ابهامات و اشکالات آن در خلال ده محور پرداخته است. این محورها عبارت اند از: سقوط در دام تجربه گرایی، وابستگی به پارادایم های غربی، ابهام در تفکیک سطوح علم به تجربی و فراتجربی، عدم عینیت، عدم کفایت گزاره های متون دینی برای تولید علم، احتمال ابطال تجربی گزاره های دینی، ترجیح معرفت ضعیف تر بر معرفت قو ی تر، ابهام در وجه نام گذاری علم دینی، ابهام در امکان پیشرفت و مشکل عدم خلاقیت.

  • محسن کشاورز*، علیرضا پورفرج صفحات 51-78

    به‏رغم اینکه اقتصاد بیش از سایر رشته های علوم اجتماعی از ریاضیات برای تبیین و پیش بینی بهره می برد، اما کاربرد این روش ها در علم اقتصاد، با مخالفت های جدی نیز روبه رو بوده است. در تحقیق حاضر ضمن بررسی سیر تاریخی و مبانی نظری کاربرد ریاضیات در علم اقتصاد، به مهم‏ترین مباحث مطرح شده از دیدگاه موافقان و مخالفان روش ریاضی پرداخته، نتایج و پیامدهای این رویکرد روش شناختی تبیین می گردد. نتیجه پژوهش حاکی از این است که ریاضیات، علم اقتصاد را در زمینه هایی از قبیل ‏مدل‏سازی‏‏‏‏‏‏، سازگاری درونی، آزمون‏پذیری تجربی، سیاست‏گذاری اقتصادی و تسهیل ارتباطات علمی، یاری بسیار نموده است. این در حالی است که محدودیت های موجود در ریاضیات کلاسیک، انتقاداتی از قبیل ساده‏سازی های افراطی، انتزاعی شدن و فاصله از واقعیت، تضعیف ماهیت تجربی اقتصاد و حذف عناصر کلیدی از تحلیل اقتصادی را متوجه علم اقتصاد نموده است. با وجود این، گرایش اقتصاددانان به شاخه های نوین ریاضی همانند نظریه بازی ها، نظریه آشوب و منطق فازی تا حد بسیار زیادی توانسته است با کاهش دادن محدودیت مدل های ابتدایی، رهیافت نوینی در مطالعات اقتصاد ریاضی بگشاید.

    کلیدواژگان: روش شناسی اقتصاد، روش ریاضی، اقتصاد محض، فرمالیسم
  • امیر شهسواری*، جمیله علم الهدی صفحات 79-105

    پیشینه پژوهشی بدست آمده از پژوهش های پیوسته و متکامل دانشمندان، از سرمایه های بزرگ جامعه علمی محسوب می شود که در صورت بهره برداری مناسب، می تواند نقش کم نظیری در تولید دانش داشته باشد. دراین راستا پژوهش مروری نوعی از تحقیقات است که هدف آن، مطالعه مستقل و روش مند پیشینه پژوهش برای اکتشاف، توصیف، تلفیق، تبیین و یا نقد الگوها، روابط و روند های قابل مشاهده در پیکره دانش می باشد که ازطریق پژوهش ها و منابع مرتبه اول، به راحتی امکان بررسی آن وجود ندارد. اما گاهی تصور می شود مقالات مروری برخلاف مقالات علمی پژوهشی، و مشابه با مقالات علمی ترویجی، نوآوری خاصی ندارند و صرفا به بازگویی نتایج پژوهش های پیشین می پردازند. ازاین رو هدف پژوهش حاضر عبارت است از بررسی ظرفیت تحقیقات مروری در تولید دانش و مفهوم سازی انواع این پژوهش ها و در نهایت ارائه یک گونه شناسی جامع از مقالات مروری. نتایج این پژوهش که با روش فراترکیب انجام شده نشان می دهد دامنه گسترده پژوهش های مروری را می توان ذیل سه معیار: دامنه، سازماندهی و اهداف مرور، طبقه بندی کرد و می توان حداقل ده گونه متمایز از مقالات مروری را شناسایی کرد که هر یک کارکرد خاص خود را در تولید دانش دارند.

    کلیدواژگان: تحقیقات مروری، مرور ادبیات، مقاله مروری، تولید دانش و گونه شناسی
  • مسعود آذربایجانی صفحات 105-137

    موضوع این مقاله تبیین فلسفی مراحل و گونه‏ شناسی روش تحقیق در روانشناسی است. روش این تحقیق، تحلیل محتوای کیفی متون و منابع روانشناسی و بررسی انتقادی آنها با روش عقلی فلسفی است. یافته های این پژوهش در چهار بخش: گزارش، تحلیل، طبقه بندی و نقد ارائه شده است. مراحل روش تحقیق را می توان در چهار عنوان برشمرد: بیان مسئله؛ پیشینه پژوهی؛ جمع آوری اطلاعات؛ و تحلیل، تفسیر و ارزیابی اطلاعات. در رویکردهای پژوهشی سه‏ گانه‏ کمی، کیفی و ترکیبی، ماهیت کمیت، یکی از اعراض نه گانه فلسفی است که عدد، شکل و زمان از اقسام آن است و ریشه در پارادایم اثبات گرایی دارد. کیف نیز یکی از اعراض است و در پژوهش های کیفی با سه دسته کیف های محسوس، استعدادی و نفسانی سروکار داریم. بنیان های فلسفی پژوهش کیفی در تفسیری بودن، ارتباطی بودن، انعکاسی و کیفی بودن است. هرچند روش‏های کمی و کیفی ناظر به پارادایم ‏های متفاوت هستند، اما معطوف بودن به مسئله واحد و مکمل بودن آنها دلیل بهره‏ گیری از آنها در رویکردهای ترکیبی است.

    کلیدواژگان: روش تحقیق در روانشناسی، تبیین فلسقی، روش کمی، روش کیفی، روش ترکیبی
  • سیدمحمدمهدی اعتمادالاسلامی بختیاری*، میرسعید موسوی کریمی صفحات 139-150

    طبق رویکرد رایج به استنتاج بهترین تبیین (IBE)، فرضیه ای که بهترین تبیین را برای پدیده های در دست بررسی ارائه می دهد، احتمالا صادق است. یکی از مهم ترین چالش های پیش‏ روی این نحوه استدلال، «ایراد ولتر» است. مطابق با این اشکال، دلیلی نداریم ملاک های انتخاب بهترین تبیین، محتمل ترین تبیین را به دست دهند. هدف اصلی این نوشتار پرداختن به ایراد ولتر در چارچوب احتمال گرایی (بیزگرایی) است؛ اینکه آیا بر اساس اصل های موضوع احتمال و نتایج آن، از جمله قضیه بیز، می توان بهترین تبیین را محتمل ترین تبیین دانست؟ در این راستا نشان می‎دهیم با وجود این که به نظر می رسد می توان IBE را در چارچوب بیزگرایی جای داد، اولا IBE و بیزگرایی دو گونه استدلال ناسازگار با یکدیگرند؛ ثانیا در مواردی نظریه ای از سوی دانشمندان به عنوان بهترین تبیین انتخاب می شود که از احتمال کم تری نسبت به تبیین های رقیب برخوردار است و ثالثا قضیه بیز شواهدی که رقابت فرضیه های تبیین گر در فرآیند IBE بر سر آنها در گرفته است را نادیده می گیرد. بدین ترتیب، نتیجه خواهیم گرفت احتمال گرایی پاسخ مناسبی برای ایراد ولتر فراهم نمی آورد.

    کلیدواژگان: ایراد ولتر، تبیین، احتمال، بیز
|
  • Keivan Jourabchi* Pages 1-28

    The present paper aims to study the concept of method and theory in empirical research. Considering the context of research methodology, the paper identifies different meanings and approaches to these two concepts from both quantitative and qualitative perspectives. First, the properties and dimensions of quantitative and qualitative methodologies in empirical research design are described. Then, the research process in each of these two approaches is considered after a comparative analysis between the two by considering the similarity and difference aspects. Accordingly, the nature of the theory as an integral part of the method in empirical research is analyzed based on these two perspectives, along with their integration. Finally, by using the concept of “typology of theories” and the concept of “hermeneutic cycle”, the present study tries to represent the relationship between method and theory in empirical research and explains the role of “theoretical framework” in these kinds of research designs

    Keywords: Method, theory, Quantitative Method, Qualitative Method, typology of theories, theoretical framework
  • Hossein Bostan* Pages 29-49

    The idea of religious science, despite the attempts made in recent decades by its proponents and opponents, has not yet reached a clear point. This paper aims at revising one of the models of religious science, called the Ijtihadi-Experimental Model, which was first introduced in the early years of the 2000s and gradually expanded along with writing several books and articles. After briefly describing the status of this model among the other models of religious science and introducing the general foundations and methodology of this model, the paper has addressed its ambiguities and problems in ten items. These items are: falling in the trap of experientialism, dependence on Western paradigms, ambiguity in distinguishing between physical and meta-physical levels of science, non-objectivity, inadequacy of religious texts propositions for production of science, probability of falsification of religious propositions, preferring weaker knowledge on stronger knowledge, ambiguity in denomination of religious science, ambiguity in possibility of progress, and non-creativity

    Keywords: religious science, social Islamic sciences, Ijtihadi-Experimental Model, science, ideology
  • mohsen keshavarz*, alireza pourfaraj Pages 51-78

    Despite the fact that Economics uses Mathematics more than other social sciences for explanation and prediction, the application of these methods in Economics has been faced with serious objections. In the present study, while studying the historical course and the theoretical foundations of the application of mathematics in Economics, the most important issues discussed from the viewpoints of advocates and opponents of the mathematical method are discussed and the results and consequences of this methodological approach are explained. The result of the research suggests that mathematics has helped Economics in areas such as modeling, internal consistency, empirical testing, economic policy, and facilitating scientific communication, but the limitations of classical mathematics include criticisms such as extreme simplicity, abstraction and the distance from reality, the weakening of the empirical nature of the Economy, and the elimination of the key elements of Economic analysis on Economics. However, the Economists' tendency to new branches of mathematics, such as game theory, chaos theory and fuzzy logic, has greatly reduced the limitation of elementary models and opened up a new approach to Economics studies

    Keywords: Economics methodology, mathematical method, pure Economics, formalism
  • Amir Shahsavari*, Jamileh Alamolhoda Pages 79-105

    The literature review obtained from the continuous scientific researches is considered as a great capital for the scientific community, which can play a unique role in the production of knowledge, if exploited appropriately. In this regard, review research is a type of research aimed at independent and systematic study of the literature review for exploring, describing, integrating, explaining or criticizing patterns, relationships, and trends visible in the body of knowledge, which can not easily be addressed through the first-order research and resources. It is sometimes thought that review articles, in contrast to scientific-research articles and similar to scientific-promotional articles, have no particular innovation and merely retell the previous researches results. Therefore, the purpose of this study is to examine the capacity of review research in generating knowledge, conceptualizing different types of these studies and ultimately, providing a comprehensive typology of review articles The results of this study, which have been carried out by Metha-synthesis method suggest that the broad scope of review research can be classified according to the three criteria consisting of scope, organization and study objectives, and  also at least 10 distinct types of review articles can be identified that each one has its own function in the production of knowledge.

    Keywords: research reviews, literaturereview, review article, knowledgeproduction, typology
  • Masoud Azarbaijani* Pages 105-137

    This article is going to disscus about philosophical explanation of the stages and typology of research methodology in psychology. Our method in this article is to analyze the qualitative content of psychology texts and sources and critically examine them with a philosophical rational approach. This study is presented in four sections: reporting, analysis, classification and criticism. Some of which are: The steps of the research method can be divided into four categories: problem statement; research background; data collection; and analysis, interpretation and evaluation of information. According to the three approaches of quantitative, qualitative and mix method research, it can be said that quantity is one of the nine philosophical accidents such as number, form and time and is rooted in the positivist paradigm. Quality in qualitative research method is also one of the accidents dealing with the three categories of sensibility, susceptibility, and psychic qualities. The philosophical foundations of qualitative research methods are interpretive, communicative, reflective, and qualitative. Criticisms of interpretive and critical paradigms are also significant here. The qualitative and quantitative research method, although looking at different paradigms, but because focusing on the single issue, and being complementary of these two approaches the mix method researches are possible.

    Keywords: Philosophy of Psychology, Research in Psychology, Philosophical Explanation, Quantitative Method, Qualitative Method, Mix Method
  • Seyyed Mohammad Mahdi E'temad Al Islami Bakhtiari, Mirsaeid Mousavi Karim Pages 139-150

    According to a popular version of Inference to the Best Explanation (IBE), the hypothesis that provides the best explanation for a group of phenomena is probably true. One of the key objections against this line of thought is Voltaire’s objection. According to this objection, we have no reason to believe that the criteria for selecting the best explanation provide the likeliest explanation. In this paper, we address Voltaire’s objection from probabilistic (Bayesian) point of view. To be exact, we scrutinize this question: based on probability axioms and their consequences, including Bayes’ theorem, is it justified to think of the best explanation as the likeliest one? Considering this question, first of all, we show that, although IBE is a prima facie case of Bayesianism, probabilistic approach is not fundamentally consistent with IBE. Secondly, it will be argued that the best explanation which is favored over its rivals by scientists is not always the likeliest one. Moreover, we show that Bayes’ theorem overlooks the evidence for which the explanatory hypotheses in IBE compete. Thus, probabilistic approach is unable to settle Voltaire’s objection.

    Keywords: IBE, Voltaire’s Objection, Explanation, Probability, Bayes