فهرست مطالب

سلامت و سالمندی خزر - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم احمدی خطیر*، احترام سادات ایلالی، حمیده عظیمی چراتی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 7-14
    سابقه و هدف

    سبک دل بستگی نقش مهمی در تداوم زندگی فعال در دوران سالمندی دارد که شانس بقا و زندگی افراد را افزایش می دهد و در کاهش تنیدگی و آثار نامطلوب زندگی موثر است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی ارتباط سبک های دل بستگی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    مشارکت کنندگان 235سالمند بودندکه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از کانون های بازنشستگان شهرستان ساری انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسش نامه های دموگرافیک و سبک دل بستگی هزن و شیور (1987) بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 با انجام آزمون های توصیفی و استنباطی در سطح 0/05> p انجام شد.

    یافته ها

    51/9 درصد شرکت کنندگان این مطالعه زن بودند. میانگین سن شرکت کنندگان در پژوهش 6/9±68/2 سال با دامنه سنی 89-60 سال بود. متوسط امتیاز الگوی سبک دل بستگی سالمندان 6/7±45/3 بود. بالاترین میانگین در انواع سبک های دل بستگی سالمندان مربوط به دل بستگی ایمن (3/3±16/5) و کم ترین میانگین مربوط به دل بستگی اجتنابی (4/7±13/6) بود. اکثر سالمندان موردپژوهش (38/7 درصد) دارای سبک دل بستگی ایمن بودند. سبک دل بستگی دوسوگرا (18/7 درصد) بیش ترین سبک در زنان سالمند موردمطالعه بود. بیش ترین سبک دل بستگی سالمندان مرد، سبک دل بستگی ایمن (20/4 درصد) بود. اختلاف معناداری بین سبک دل بستگی سالمندان تحت پوشش کانون های بازنشستگان شهرستان ساری در متغیر وضعیت تاهل، وضعیت خانوادگی، وضعیت توانایی حرکتی جسمانی وجود داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    تامین حمایت های گسترده ی روانی و اجتماعی در دوران سالمندی می تواند سبک دل بستگی ایمن در سالمندان را فراهم نماید و درنتیجه در مقابله و سازگاری با حوادث ناگوار زندگی موثر باشد و در شناخت بهتر و پیش بینی وضعیت نگرش و رضایت مندی سالمندان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سالمند، سبک دل بستگی، ایمن، اجتنابی، دوسوگرا
  • نسرین توسلی، آذر درویش پور*، رویا منصورقناعی، زهرا عطرکار روشن صفحات 15-22
    سابقه و هدف

    یکی از مهم ترین مشکلات روان شناختی بیماران تحت همودیالیز در مراحل شدید بیماری، ناامیدی است. امید از جمله مفاهیمی است که در رویارویی با مشکلات و تنش ناشی از آن نقش مهمی دارد و به عنوان یک عامل بالقوه قدرتمند در بهبود و سازگاری بیماران موثر است. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط امید با مشخصات جمعیت شناختی بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده و بر روی 103 نفر از بیماران تحت همودیالیز در مرکز دیالیز رازی رشت در سال 1396 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک و امید اشنایدر جمع آوری شد. داده های پژوهش بعد از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (T.test و ANOVA) و بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 16 با در نظر گرفتن سطح معنی داری (0/05>P)، مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر اکثریت بیماران (54/36%) از امید بالا برخوردار بودند. همچنین میانگین و انحراف معیار نمره امید در بیماران با سطح تحصیلات دانشگاهی  (10/0 ± 41/67)، شغل آزاد (12/2 ± 40/82)، سابقه دیالیز کمتر از یک سال (9/5 ± 40/11)، درآمد خوب (11/3 ± 45/62)، متاهل (8/8 ± 36/86) و بیمارانی که سابقه پیوند داشتند (7/9 ± 40/0)، بالاتر بود. بین نمره امید با متغیرهای سطح تحصیلات، وضعیت درآمد و دارا بودن بیماری پرفشاری خون تفاوت معنی داری یافت شد (0/05> P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، سطح امید بیماران تحت تاثیر برخی ویژگی های جمعیت شناختی مانند جنس، سطح تحصیلات، وضعیت شغلی، میزان درآمد و سابقه دیالیز قرار می گیرند. آگاهی از نتایج این پژوهش می تواند موردتوجه مسئولین قرار گیرد تا با برنامه ریزی لازم و فراهم آوردن تمهیدات موردنیاز، زمینه را جهت ارتقاء امید و افزایش سلامت بیماران تحت همودیالیز فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: بیماری مزمن، امید، همودیالیز، رشت
  • فاطمه لاریجانی، زهرا فتوکیان*، مهری جهانشاهی صفحات 23-29
    سابقه و هدف

    تئوری های پرستاری از جمله منابع راهنما برای کار پرستاران در بالین هستند. تئوری سیستمی بتی نیومن، یکی از تئوری های پرستاری در زمینه بهبود مراقبت و کاهش اضطراب می باشد. مطالعه حاضر با هدف مروری بر کاربرد تئوری بتی نیومن در پرستاری بالینی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری یکپارچه در سال 1398 در پنج مرحله جستجوی متون، انتخاب متون، ارزشیابی داده ها، استخراج داده ها و طبقه بندی داده ها انجام شد. جستجوی مقالات از طریق پایگاه های اطلاعاتی ،Magiran،SID ،Scopus ،PubMed ،Web of sciences، Google Scholarو CINAHL بدون محدودیت زمانی انجام شد. جستجوی مقالات با کلیدواژه های تئوری سیستمی بتی نیومن، تئوری پرستاری بتی نیومن، اضطراب، هموستاز، خطوط مقاومت و ساختار مرکزی، خط دفاع انعطاف پذیرو خط دفاع طبیعی انجام شد. در جستجوی اولیه، 75 مقاله یافت شد که پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه، 11 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. معیارهای ورود شامل انجام پژوهش در حوزه پرستاری، دسترسی به متن کامل مطالعه و چاپ مقاله به زبان فارسی یا انگلیسی بدون محدودیت زمانی بود. مقالات ابزارسازی، تکراری و عدم دسترسی به متن کامل مقاله، معیارهای خروج از مطالعه بودند.

    یافته ها

    به کارگیری تئوری بتی نیومن در کاهش استرس بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و سرطان حنجره، بیماران تحت عمل جراحی و بیهوشی، بستری در بخش مراقبت ویژه، اضطراب بیماران کاندید جراحی پیوند عروق کرونر، آموزش پرستاری و چالش های مراقبت، کنترل تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی، مراقبت از بیماران دارای کاتتر ورید محیطی، مدیریت دلیریم بیماران تحت مراقبت ویژه، حمایت از خانواده های مصدومین تصادفی و شناسایی عوامل خطر و مداخلات مناسب برای افراد سیگاری موثر است.

    نتیجه گیری

    تئوری پرستاری سیستمی بتی نیومن، باعث کاهش استرس مددجویان می شود. با توجه به نقش پرستاران در پیشگیری، ارتقاء آگاهی پرستاران از چنین برنامه منسجمی جهت انجام مداخلات پرستاری بر اساس تئوری نیومن، به ارتقای کیفیت مراقبت مددجویان کمک می کند.

    کلیدواژگان: تئوری سیستمی، تئوری پرستاری بتی نیومن، اضطراب، مرور
  • آذر درویش پور، محمد اسماعیل پور بندبنی*، زهره سلملیان، سید علیرضا عظیمی صفحات 30-39
    سابقه و هدف

    سوء رفتار با سالمندان باعث عوارضی ازجمله صدمه یا درد بدنی، تجاوز به حقوق انسانی و کاهش کیفیت زندگی در فرد سالمند می شود. علی رغم اهمیت موضوع، هنوز اطلاعات کافی در بررسی عوامل خطر برای سوء رفتار با سالمندان، وجود ندارد. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین سالمند آزاری توسط خانواده با ویژگی های جمعیت شناختی سالمندان بستری در بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی با مشارکت 132 سالمند بستری برخوردار از معیارهای ورود به مطالعه انجام شد. نمونه گیری به روش طبقه ای انجام شد. ابزار جمع آوری داده، پرسشنامه «سوء رفتار نسبت به سالمندان در خانواده» بود. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار spss نسخه 16 و آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.

    یافته ها

    در بین ابعاد سالمند آزاری، بعد غفلت مراقبتی، با میانگین 13/06 (1/87±)، بیشترین و بعد غفلت عاطفی با میانگین 3/48 (64/±0)، کمترین سهم را در سالمند آزاری توسط خانواده به خود اختصاص دادند. همچنین یافته ها بیانگر آن بود که بین ابعاد غفلت مراقبتی، سوء رفتار روان شناختی، سوء رفتار جسمی، سو ء رفتار مالی، سلب اختیار، غفلت مالی و غفلت عاطفی با برخی از مشخصات جمعیت شناختی سالمندان همبستگی معنی دار وجود دارد (0/05<P). بین بعد طردشدگی با هیچ یک از مشخصات جمعیت شناختی سالمندان همبستگی معنی دار وجود نداشت (0/05< P).

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر آن است که بین ابعاد مختلف سالمند آزاری با مشخصات جمعیت شناختی سالمندان ارتباط وجود دارد و این گروه در معرض انواع سوء رفتار قرار دارند. پیشنهاد می شود تدابیر لازم جهت پیشگیری و رفع سالمند آزاری توسط مسئولین ذی ربط اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: سالمند، سالمند آزاری، خانواده
  • محبوبه نصیری، ساجده فلاحپور، زهرا فتوکیان، زهرا جنت علیپور* صفحات 40-50
    سابقه و هدف

    تعداد سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه در سراسر جهان در حال افزایش می باشد. همودیالیز اگرچه مناسب ترین و رایج ترین درمان نارسایی مزمن کلیه برای سالمندان است اما با چالش های خاصی همراه می باشد. مطالعه حاضر باهدف تعیین عوامل تنیدگی آور و خستگی در سالمندان تحت درمان با همودیالیز انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود که بر روی 60 بیمار سالمند تحت همودیالیز در سال 1397 در دو مرکز دیالیز بیمارستان شهید بهشتی بابل و امام خمینی بهشهر انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات فردی، پرسشنامه سنجش خستگی و پرسشنامه عوامل تنیدگی آور بیماران تحت همودیالیز بود. پرسشنامه ها توسط پژوهشگر تکمیل و پس از جمع آوری با نرم افزار 19SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج میانگین سنی شرکت کنندگان 7/87± 73/43 سال بود.  میانگین نمره خستگی  1/37±7/51 و میانگین نمره عوامل تنیدگی آور 9/31±81/85 بود. در بین عوامل تنیدگی آور جسمی سوراخ کردن های مکرر و سخت شریانی -وریدی و خستگی   و در بین عوامل تنیدگی آور روانی- اجتماعی محدودیت مایعات، محدودیت فعالیت جسمی ،ترس از تنهایی و محدودیت در رژیم غذایی به ترتیب فراوانترین عوامل تنیدگی آور در بین سالمندان تحت همودیالیز بودند. بین طول مدت درمان با همودیالیز با عوامل تنیدگی آور و خستگی ارتباط آماری معنی دار بود(0/05>p).

    نتیجه گیری

    یافته های به دست آمده می تواند به پرستاران در تهیه راهکارهای متناسب با سن برای پیشگیری و یا کاهش عوامل تنیدگی آور و درنتیجه ارتقاء بهزیستی مطلوب سالمندان تحت همودیالیز که احتمالا باقی مانده عمر خود را وابسته به همودیالیز سپری می کنند کمک نماید.

    کلیدواژگان: سالمند، عوامل تنیدگی آور، خستگی، همودیالیز
  • تقی پورابراهیم*، عالیه کریمی، آناهیتا خدابخشی صفحات 51-56
    سابقه و هدف

    یکی از ویژگی های مهم دوره سالمندی، سازگاری با تغییرات جسمانی، روانی و اجتماعی است. با توجه به چالش های مختلفی که از اواخر بزرگ سالی تا پیری وجود دارد، پیری به عنوان یک فرایند تعریف می شود که نیاز به سازگاری مداوم دارد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا است. جامعه ی آماری سالمندان ساکن شهر یزد بودند. در سال 1397 نمونه گیری به صورت هدفمند و تا اشباع داده ها ادامه یافت. فرایند گردآوری داده ها مشتمل بر 52 مصاحبه نیمه ساختاریافته که 26 مصاحبه (13 زن و 13 مرد) با سالمندان و 26 مصاحبه (13 زن و 13 مرد) با کهن سالان بود. تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها و به روش محتوای کیفی و تحلیل کولایزی (1978) انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به شناسایی و استخراج دو درون مایه یا طبقه شد که بیانگر تجارب سالمندان و کهن سالان از سازگاری با پیری بود و شامل دوطبقه سازگاری کارآمد و سازگاری ناکارآمد بود.

    نتیجه گیری

    مردان وزنان سالمند و کهن سال دریافت کمک های مالی و ارائه خدمات رفاهی از جانب نهادهای دولتی را یک نوع روش سازگارانه مفید می دانند که با افزایش سن و وارد شدن به دوره ی پیری تاکید بر آن نیز بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، کهن سالی، مطالعه کیفی
  • ابوالفضل ره گوی، فاطمه رضایی ساریخانبگلو*، سادات سید باقر مداح، مهدی رهگذر، سجاد نریمانی، نازیلا موسوی ارفع صفحات 59-65
    سابقه و هدف

     با توجه به شیوع و روند رو به افزایش پرفشاری خون و ازآنجایی که پرفشاری خون بیشتر به عنوان مشکل جوامع شهری شناخته شده است، کمتر تحقیقی در جمعیت های روستایی انجام شده است. لذا هدف مطالعه حاضر، بررسی شیوع پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن در جمعیت سالمندان مناطق روستایی شهرستان گرمی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی که جامعه آماری آن سالمندان ساکن مناطق روستایی شهرستان گرمی بود. نمونه گیری به صورت تصادفی چندمرحله ای و داده ها با استفاده از نرم افزار spss از طریق آزمون های آماری مرتبط تحلیل شد.

    یافته ها

    شیوع پرفشاری خون در سالمندان ساکن مناطق روستایی شهرستان گرمی 23/29% برآورد گردید. شیوع پرفشاری خون در مردان نسبت به زنان ازلحاظ آماری معنی دار بود (p<0/05). افرادی که از روابط خانوادگی نامطلوب برخوردار بودند، 2/1 برابر بیشتر از سایرین شانس ابتلا به پرفشاری خون را داشتند (2/13=OR، 0/008=p). همچنین وضعیت اقتصادی مطلوب، شانس پرفشاری خون را در نمونه های موردمطالعه، به صورت معنی داری افزایش می دهد (1/87=OR، 0/003=p).

    نتیجه گیری

    یافته ها میزان شیوع پرفشاری خون در سالمندان ساکن مناطق روستایی شهرستان گرمی را بالا گزارش می کند. شیوع پرفشاری خون در مردان بیشتر از زنان بود. سن بالای 60 سال و نمایه توده بدنی بالا، وضعیت اقتصادی مطلوب، داشتن استرس و روابط خانوادگی نامطلوب از عوامل مرتبط با پرفشاری خون در سالمندان بودند.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، سالمند، شیوع، شهرستان گرمی، جمعیت روستایی
  • ویدا شفتی*، شیوا سره صفحات 66-74
    سابقه و هدف

     «هم زمانی قاعدگی» فرایندی است که در آن شروع چرخه ی قاعدگی در افرادی که باهم زندگی می کنند بسیار به یکدیگر نزدیک می شود. این پرسش مطرح می شود که آیا هم زمانی قاعدگی ممکن است متاثر از عوامل زیست محیطی و اجتماعی مشترک، به ویژه غذا، الگوهای زندگی مشابه و دوره های استرس مشترک باشد؟ هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین فعالیت های مشترک و هم زمانی قاعدگی است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق توصیفی بر روی دانشجویان دختر خوابگاه دانشگاه آزاد اسلامی تنکابن، ایران در سال 96-97 انجام شد. در این تحقیق نمونه گیری به روش در دسترس بوده و اطلاعات مربوطه بر اساس پرسشنامه پژوهشگر ساخته، بر روی 182 دانشجو در طی 6 ماه متوالی از آذر 96 لغایت اردیبهشت 97 به صورت ماهیانه جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای با 19 گویه بود. روایی به شکل صوری و محتوایی بررسی و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 0/729 محاسبه گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و فراوانی و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی اسپیرمن و فریدمن و آزمون T با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    در پرسشنامه سه ماه متوالی، همبستگی معناداری بین فعالیت مشترک دانشجویان هم اتاقی و هم زمانی قاعدگی وجود داشت. درواقع در طول مدتی که گروه های موردمطالعه، تحت تاثیر الگوهای مشترک بودند این ارتباط معنادار دیده شد. درحالی که با شروع تعطیلات و به هم خوردن روال پارامترهای فعالیت های مشترک، ارتباط معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این تحقیق بین متغیر «هم زمانی قاعدگی» و «فعالیت های مشترک» طرح شده در پرسشنامه برای سه ماه متوالی، همبستگی معناداری وجود داشت. این بدین معنا است که هر چه فعالیت های مشترک بین دانشجویان خوابگاه به ویژه صرف غذا، الگوهای زندگی مشابه و... بیشتر باشد، هم زمانی قاعدگی بیشتری دیده می شود. نقش فعالیت های مشترک در هم زمانی قاعدگی بسیار مهم است. فعالیت مشترک حتی از زندگی در مجاورت یکدیگر از اهمیت بیشتری برخوردار است. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی به این مسئله بیشتر پرداخته شود.

    کلیدواژگان: هم زمانی قاعدگی، فعالیت مشترک، دانشجوی دختر
|
  • Maryam Ahmadi Khatir*, Ehteram Sadat Ilali, Hamideh Azimi Lolati, Jamshid Yazdani Charati Pages 7-14
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Attachment style plays an important role in the continuity of active life in the elderly, which increases the chance of survival and life as well as reduces stress and adverse effects of life. The present study was conducted to investigate the relationship between attachment styles and their related factors in older adults.

    METHODS

    Participants were 235 elders, selected using stratified random sampling from Retirement Centers in Sari. Data were collected using demographic questionnaire and Hazan and Shaver’s Attachment Style Questionnaire  (1987). Data were analyzed using SPSS 21 through descriptive and inferential tests at P<0.05.

    FINDINGS

    Totally, 51.9% of the participants were women. The mean age of the participants in the current study was 68.2 ± 6.9 years with a range of 60-89 years. The mean score of the pattern of attachment style was 45.3 ± 6.7. The highest and lowest means in attachment styles of elderly were related to secure attachment (16.5 ± 3.3) and avoidant attachment (13.6 ± 4.7), respectively. Most of the elderly (38.7%) had secure attachment. The most common attachment style was ambivalent (18.7%) in the female elderly and secure (20.4%) in the male elderly. There was a significant difference among the elderly under support of Sari Retirement Centers in terms of attachment styles in marital status, family status and physical activity status (P > 0.05).

    CONCLUSION

    Providing widespread psychological and social support during aging can provide a secure attachment style for the elderly, which can be effective in coping with and adapting to life-threatening events and can be used to better understand and predict the attitude and satisfaction of the elderly.

    Keywords: Attachment styles, Elder, Secure, Avoidance, Ambivalent
  • Nasrin Tavassoli, Azar Darvishpour*, Roya Mansour Ghanaei, Zahra Atrkarroushan Pages 15-22
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Hopelessness is one of the most important psychological problems in hemodialysis patients in severe stages of the disease. Hope plays an important role in confronting with the problems and their tensions, and is effective as a potentially powerful factor in improving and adapting patients. The aim of this study was to determine the relationship between hope and demographic characteristics in hemodialysis patients.

    METHODS

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 103 patients undergoing hemodialysis in the Rasht Razi Dialysis Center in 2017. Data were collected using Snyder’s Hope and Demographic Characteristics Inventory. The data were analyzed using descriptive (tables of frequency distribution, mean and standard deviation) and analytical statistics (ANOVA and T-test) on SPSS 16, considering the significant level of p<0.05.

    FINDINGS

    A majority of patients (54.36%) had high hope. Moreover, the mean and standard deviation of hope value was higher in patients with academic education (41.67%±10.0), history of dialysis <1 year (40.11±9.5), sufficient income (45.62±11.3) and history of kidney transplant (40.0±7.9) as well as in patients who were self-employed (40.82±12.2) and married (36.86±8.8). A significant difference was found between the hope value and variables of education level, income status and hypertension (P<0.05).

    CONCLUSION

    According to the results, the patients' hope level is influenced by some demographic characteristics including gender, education level, occupational status, income and history of dialysis. The results of this study can be taken into consideration by the authorities to provide the necessary planning and measures to promote the hope and improve the health of hemodialysis patients.

    Keywords: Chronic Disease, Hope, Hemodialysis, Rasht
  • Fatemeh Larijani, Zahra Fotoukian*, Mehri Jahanshahi Pages 23-29
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Anxiety control is one of the essential elements in nursing practice. Nursing theories are guiding resources for clinical nursing practice (CNP). Betty Neuman's System Theory is one of the nursing theories to reduce the anxiety levels. The present study aimed to review the application of Betty Neuman's theory in CNP.

    METHODS

    This integrated review study was carried out in five stages (literature searching and selection; data evaluation, data extraction and data classification) in 2019. Literature searching was done through databases such as Magiran, SID, Scopus, PubMed, Web of sciences, Google Scholar, and CINAHL without time Limitations. The search was performed using the keywords including Betty Neumann's System Theory, Betty Neumann's Nursing Theory, anxiety, homeostasis, lines of resistance, basic structure, flexible line of defense, normal life of defense. In the initial search, 75 articles were found and finally, 11 ones were selected after reviewing the inclusion criteria. Inclusion criteria were papers related to nursing, access to full text of papers and papers published in both Persian and English language. Exclusion criteria were tool constructing, duplicate papers and lack of access to full text of papers.

    FINDINGS

    Application of Betty Newman Theory positively impacted on reducing anxiety in the patients with multiple sclerosis and laryngeal cancer, in patients undergoing surgery, anesthesia and coronary artery bypass surgery and in patients admitted to the intensive care unit; on reducing the nausea and vomiting induced chemotherapy, caring of the patients with peripheral vein catheter, managing the delirium of specially-minded patients, determining the risk factors and appropriate interventions for smokers, supporting the accident victims' families, nursing education and care challenges.

    CONCLUSION

    Betty Neuman's System Theory has a beneficial effect on reducing anxiety in the clients. Therefore, enhancement the nurses' awareness of doing nursing interventions based on the Betty Newman Theory helps to improve the care quality for clients.

    Keywords: System Theory, Betty Neumann's Theory, Anxiety, Integrative review
  • Azar Darvishpour, Mohammad Esmaeilpour Bandboni*, Zohreh Salmalian, Seiyed Ali Reza Azimi Pages 30-39
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Elder abuse causes complications such as injury or physical pain, violation of human rights and reduced quality of life in the elderly. Despite the importance of the issue, there is still insufficient information in assessing risk factors for elder abuse. The purpose of this study was to determine the relationship between elder abuse by family and demographic characteristics of the elderly hospitalized in Guilan University of Medical Sciences.

    METHODS

    This descriptive-analytical study was performed with the participation of 132 hospitalized elderly who met the inclusion criteria. Stratified sampling was done. Data collection tool was "Elder Abuse in the family "questionnaire. Data were analyzed by SPSS 16 using descriptive statistics and Spearman correlation coefficient.

    FINDINGS

    Among the dimensions of the elder abuse, the caring neglect subscale with the mean of 13.06 (±1.87) and the emotional neglect subscale with the mean of 3.48 (±0.64) had the lowest share in the elder abuse by family. The findings also showed that there was a significant correlation between the caring neglect, psychological abuse, physical abuse, financial abuse, deprivation, financial neglect and emotional neglect subscales with some demographic characteristics of the elderly (P<0.05). There was no significant correlation between the abandonment subscale and demographic characteristics of the elderly (P <0.05).

    CONCLUSION

    The results indicate that there is a relationship between different dimensions of elder abuse with demographic characteristics of the elderly and this group is exposed to various types of abuse. It is suggested that appropriate plans be taken by the relevant authorities to prevent and eliminate elder abuse.

    Keywords: Elderly, Elder abuse, Family
  • Mahboobeh Nasiri, Sajedeh Fallahpour, Zahra Fotokian, Zahra Jannat Alipour* Pages 40-50
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The number of the elderly with chronic renal failure has increased across the world. Although hemodialysis is the most common and appropriate therapy for the elderly, it involves certain challenges. The aim of this study was to investigate the stressors and fatigue in elderly patients undergoing hemodialysis.

    METHODS

    This descriptive cross-sectional study was performed on 60 elderly patients undergoing hemodialysis in two dialysis centers of Babol Shahid Beheshti and Behshahr Imam Khomeini Hospitals in 2018. Sampling was done using available method. Data were collected via demographic questionnaire, brief fatigue inventory and hemodialysis stress scale. Questionnaires were completed by the researcher and finally, data were analyzed by SPSS 19 using descriptive and analytical statistics.

    FINDINGS

    Based on the results, the mean age of participants was 73.43±7.87. The mean score of fatigue in the elderly under hemodialysis was 7.51±1.37 and the mean score of stressors was 81.85 ± 9.31, indicating that there is severe fatigue and stress in the elderly. Among physiological stressors, the frequent and severe arteriovenous perforations as well as fatigue, and among psychosocial stressors, the fluid restriction, physical activity restriction, fear of loneliness and diet restriction were the most frequent stressors in the elderly undergoing hemodialysis. There was a significant relationship between duration of hemodialysis with stressors and fatigue (p<0/05).

    CONCLUSION

    The findings can help nurses develop age-appropriate strategies to prevent or reduce stressors and thereby promote optimal well-being of the elderly undergoing hemodialysis, who may spend the rest of their lives on hemodialysis.
    .

    Keywords: Elderly, Stressors, Fatigue, Hemodialysis
  • Taghi Pourebrahim*, Aliye Karimi, Anahita Khodabakhshi Pages 51-56
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    An important feature of the aging period is compatibility with physical, psychological and social changes. Due to the various challenges that arise from late adulthood to aging, aging is defined as a process that requires continuous compatibility.

    METHODS

    The population of this qualitative study was selected among the elderly of Yazd City using content analysis. In 2018, purposive sampling was continued until data saturation. Data were collected through 52 semi-structured interviews, of which 26 (13 women and 13 men) with the older adults and 26 (13 women and 13 men) with the oldest old population. The data were analyzed simultaneously with data collection via qualitative content method and Colaizzi's analysis.

    FINDINGS

    Data analysis led to the identification and extraction of two themes or categories that reflected the experiences of the old-old and oldest-old population toward compatibility with aging and included two categories of efficient and inefficient compatibility.

    CONCLUSION

    The old-old and oldest-old men and women believe that receiving financial assistance and welfare services from government institutions is considered a useful compatibility, which is further emphasized with aging and entering in to the aging.

    Keywords: Compatibility, Aging, Old-old, Oldest-old, Qualitative research
  • Abolfazl Rahgoi, Fatemeh Rezaei*, Sadat Seid Bagher Madah, Mahdi Rahgozar, Sajjad Narimani, Nazila Moosavi Arfa Pages 59-65
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

     Due to the prevalence and increasing trend of hypertension in urban communities, less research has been conducted in rural population. The aim of this study was to determine the prevalence of hypertension and its related factors in the elderly population living in the rural areas of the city of Germy.

    METHODS

     The statistical population of this cross-sectional study was the elderly living in rural areas of Germy. Data were collected through multi-stage random sampling and analyzed using SPSS and relevant statistical tests.

    FINDINGS

     The prevalence of hypertension in the elderly living in rural areas of Germy city was estimated 23.29%. Statistically, the prevalence of hypertension was significantly higher in men than women (p˂0.05). Hypertension was 2.1 times higher in those with undesirable family relationship than the rest (OR=2.13, p=0.008). Moreover, the favorable economic status significantly increased the chance of hypertension in the studied samples (OR=1.87, p=0.003).

    CONCLUSION

     The results indicated high prevalence of hypertension in the elderly living in rural areas of Germy. The prevalence of hypertension was higher in men than women. Over 60 years of age, high BMI, favorable economic status, stress and poor family relationships were factors associated with hypertension in the elderly.

    Keywords: Hypertension, Elderly, Prevalence, Germy city, Rural population
  • Vida Shafti*, Shiva Sareh Pages 66-74
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The menstrual synchrony is a process in which the onset of a menstrual cycle is very close in people living together. The question is arisen whether menstrual synchrony can be affected by common environmental and social factors, especially food, similar life patterns and common stress periods. The aim of this study was to investigate the relationship between menstrual synchrony and common activities.

    METHODS

    This descriptive study was conducted on 182 female students residing in dormitory of Islamic Azad University of Tonekabon-Iran in 2017-2018. In this study, sampling method was available and relevant information was collected using a researcher-made questionnaire on a monthly basis during 6 consecutive months from November 2017 to May 2018. This questionnaire included 19 items. Face and content validity of the questionnaire was assessed and its reliability was 0.729 based on Cronbach's alpha coefficient. The data were analyzed via descriptive statistics including mean, standard deviation and frequency as well as inferential statistics such as Spearman and Friedman’s correlation coefficient and T-test using SPSS 22.

    FINDINGS

    According to the findings, there was a significant correlation between the activities of student roommates and menstrual synchrony in three consecutive months. In fact, the significant relationship was observed during a short time when the studied groups were influenced by similar patterns. However, no significant relationship was found with the starting of holidays and disruption of ongoing factors of common activities.

    CONCLUSION

    The results showed that there was a significant relationship between menstrual synchrony and common activities stated in questionnaire during three consecutive months. It means that the more common activities (especially consumption of food, similar life patterns and so on) are, the more menstrual synchrony is observed. The role of common activities is crucial in menstrual synchrony. Common activities are even more important than living together, hence; further studies should be performed in this field.

    Keywords: Menstrual synchrony, Common activities, Female student