فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 20 (پاییز 1398)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 20 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم بردی آنامرادنژاد*، الهه زارع صفحات 7-25

    هدف این پژوهش سنجش عوامل موثر بر اعتماد شهروندان به مدیریت شهری (مطالعه موردی: منطقه یک شهر شیراز) می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از ابزار پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش، شهروندان منطقه یک شهر شیراز بوده اند که تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد. روایی سوالات پرسشنامه توسط اساتید و متخصصان حوزه جغرافیا و برنامه ریزی شهری مورد تایید قرار گرفت، پایایی آن نیز با آزمون آلفای کرونباخ 0.93 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج آزمون کلوموگروف اسمیرنوف غیر نرمال بودن داده ها را نشان داد به همین جهت برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون های ناپارامتریک کای اسکوئر و کروسکال والیس استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون کای اسکوئر نشان داد که شهروندان منطقه یک شهر شیراز اعتماد پایینی به مدیریت شهری دارند همچنین ویژگی های اعتماد شونده (شهرداری و شورای شهر) بیشترین تاثیر را بر میزان اعتماد شهروندان داشته و ویژگی های اعتماد کننده (شهروندان) و ویژگی های ثابت محیط به ترتیب تاثیر کمتری بر میزان اعتماد شهروندان به مدیریت شهری داشته اند. همچنین آزمون کروسکال والیس نشان داد که تمامی متغیرهای مورد بررسی در پژوهش با 0.000sig= و خطای کمتر از 0.05 تاثیر معناداری بر میزان اعتماد شهروندان به مدیریت شهری داشته است.

    کلیدواژگان: اعتماد، مدیریت شهری، شهرداری، شیراز
  • سید محمد مهدی زاده، آمنه صدیقیان بیدگلی، فاطمه اصلان زاده* صفحات 27-50

    جامعه شناسان، فرهنگ شهری را ، احساس تعلق جمعی و درونی به مجموعه عناصر مادی و معنوی زندگی شهروندی تعریف می کنند. پژوهش" مطالعه موردی فرهنگ شهری در تهران " به روش پیمایش، با جامعه آماری 18 سال به بالا، حجم نمونه(N=400)،به شیوه احتمالی و به روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد.نتایج تحقیق نشان داد نیازهای فرهنگی پاسخگویان درگروه ها و طبقات مختلف گوناگون است. آنچه برای یک گروه نیاز محسوب می شود ممکن است درگروه های دیگر چندان مورد توجه نباشد. از سوی دیگر، درصد پایین احساس نیاز در گروه های تحصیلی و درآمدی پایین، اگرچه از جهتی متاثر از عوامل و موانع مطرح شده از سوی پاسخگویان است، اما از جهت دیگر اولویت های نیازی این دسته از افراد را نشان می دهد. بنابراین نادیده گرفتن برخی نیازها یا بی توجهی به آنها باعث از بین رفتن نیاز نمی شود، بلکه زمینه آشفتگی و بی نظمی را به تدریج در قالب تقلیل فرهنگ شهری به ویژه تاثیرآن برکنش شهروندان در ابعاد مختلف در بلند مدت منجر می شود و افراد برای ارضای نیازهای خود جایگزین های دیگری را انتخاب می کنند که گاه متناسب با ارزش های فرهنگی به ویژه فرهنگ شهری جامعه منطبق نیست یا پاسخگویی مناسبی برای آن نیازها محسوب نمی شود و در نهایت، میزان رضایت، شادی ، نشاط و احساس افتخار به خود و فرهنگ شهری را در کنش های شهروندی کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: شهروندان تهرانی، فرهنگ شهری، مصرف فرهنگی، نیازهای فرهنگی
  • احمد پوراحمد*، اسماعیل نجفی، وحید عباسی فلاح، اصغر حیدری صفحات 51-73

    یکی از مهم ترین مسائلی که در چند دهه اخیر مورد توجه مسئولان و اندیشمندان مسائل شهری و به ویژه بافت های فرسوده شهری قرار گرفته است، موضوع استفاده از ظرفیت های سرمایه اجتماعی برای تسهیل در روند بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری است. ازاین رو در این تحقیق به بررسی میزان تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی در تمایل به نوسازی ساکنان بافت های فرسوده ناحیه سه منطقه ده شهرداری تهران پرداخته شده است. جامعه مورد بررسی در این تحقیق جمعیت بالای 18 سال ناحیه مورد مطالعه به تعداد 86396 نفر می باشد. برای این کار ابتدا با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای با حجم 382 نفر در بین ساکنین ناحیه به صورت تصادفی انتخاب شد. روش پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر داده های اولیه می باشد که جمع آوری اطلاعات اولیه، به صورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS مورد پردازش قرار گرفت. برای اولویت بندی هر یک از مولفه ها و همچنین تعیین سهم و نقش آن ها در تمایل به نوسازی محدوده مورد مطالعه از سه روش؛ تحلیل میانگین، تحلیل مسیر PLS، رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش مولفه های اصلی تاثیرگذار بر تمایل بر نوسازی ناحیه سه منطقه ده تهران بر اساس درجه اهمیت این گونه اولویت بندی شدند که به ترتیب مولفه های رضایتمندی، روابط همسایگی، مشارکت اجتماعی و اعتماد نهادی قرار گرفتند. با برنامه ریزی در راستای ارتقاء و ساماندهی این مولفه ها بر اساس درجه اهمیت می توان وضعیت تمایل به نوسازی محدوده مورد مطالعه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تمایل به نوسازی، بافت فرسوده، مشارکت، ناحیه سه منطقه ده تهران
  • سید مصطفی هدایت نژاد کاشی، زهره هادیانی، علی حاجی نژاد*، علی عسگری صفحات 75-103
    امروزه سرزندگی شهری به عنوان یک پارادایم جامع با گستره ی محتوایی متنوع، در مباحث گفتمان برنامه ریزی شهری و سیاست، جهت بهبود وضعیت وارتقای شرایط زیستی توجه و ملاحظات خاصی را به دست آورده است. لذا مقاله حاضر به عنوان یک تحقیق تحلیلی با بررسی رویکردهای مختلف در حوزه ی سرزندگی شهری سعی بر آن دارد، ضمن تحلیل رویکردهای سرزندگی، با دیدگاه یکپارچه (به دلیل ماهیت علم جغرافیا) به ارائه مدل مفهومی منبعث از آن برای بستر سازی پژوهش های آتی مبتنی بر این مفهوم بپردازد. درهمین راستا، مقاله حاضر که به لحاظ هدف بنیادی و داده های آن به روش کتابخانه ای واسنادی فراهم آمده است در پی پاسخ به این سوالات بوده است که: عوامل موثر بر سرزندگی شهری در چارچوب سیستم های ارزیابی رویکردها (روانشناسی، محیطی، اجتماعی، کارکردی و پایداری) کدامند؟ و نیز اینکه: چه ارتباطی بین ابعاد وعناصر اصلی سرزندگی شهری وجود دارد؟ یافته های پژوهش بیانگر این است که سرزندگی شهری کیفیتی ویژگی ذاتی و مبتنی بر محیط نبوده و به عنوان رخدادی اجتماعی- فضایی، نتیجه یک روند دراز مدت از رضایت کاربران در فضاهای شهری است، که در تعامل شهر و شهروند در میان چندین لایه عملکردی در گستره ای زمانی شکل می گیرد. از اینرو سرزندگی شهری علی رغم رویکردی چندگانه با تفسیرهای متفاوت، نشان دهنده سکانسهای فضایی متنوع با یک تفکر جامع از زیست پذیری شهری و تعابیر لازم از ویژگی های فضایی است که مجموعه ای از شاخصهای موجود با یک رویکرد شفاف مکانی را می طلبد.
    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، رویکردهای اجتماعی و کارکردی، پایداری، فضای سرزنده
  • زهرا تردست، مهدی نیک سرشت، ابوالفضل مشکینی* صفحات 105-125

    زیست پذیری به عنوان مفهومی چندبعدی، بازتابی از نوع فعالیت ها است که در فضا صورت پذیرفته و محیط زیست شهری را تحت الشعاع قرار می دهد. بنابراین می توان گفت زیست پذیری با هدایت سازمان یابی فضایی شهر معنای واقعی می گیرد. از آنجایی که رویکرد زیست پذیری بر مبنای بستر جغرافیایی و شرایط محلی حاصل از سازمان فضایی سنجیده می شود ازاین رو پژوهش حاضر می کوشد تا میزان اثرگذاری سازمان یابی فضایی بر زیست پذیری شهر ایلام را بررسی کند. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. داده ها به روش کتابخانه ای- اسنادی و میدانی و با ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، متخصصین و صاحب نظران ساکن در شهر ایلام می باشند که از میان آن ها حجم نمونه تحقیق از طریق گلوله برفی 30 نفر مشخص گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل رگرسیون خطی ساده و ضریب همبستگی پیرسون بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده میزان شدت همبستگی 951/0 برای مجموع دو متغیرها را نشان می دهد. نتیجه حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد بین دو متغیر رابطه معناداری با شدت همبستگی بسیار قوی وجود دارد. بر اساس آزمون رگرسیون خطی از میان شاخص های سازمان یابی فضایی عوامل طبیعی بیشترین تاثیر بر زیست پذیری شهر ایلام داشته و در مراتب بعدی عوامل تاریخی، اجتماعی، کالبدی و فعالیت ها و درنهایت ساختار اقتصادی با میزان ضرایب همبستگی متفاوت قرار دارد. همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که مقدار ضریب تعیین تعدیل شده برابر با 902/0 است که بر اساس آن متغیر مستقل توانسته است 90.2 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کند و مابقی تغییرات تحت تاثیر متغیرهای خارج از مدل می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان یابی فضایی، زیست پذیری، کیفیت زندگی، شهر ایلام
  • حسن اسماعیلی زاده، نازنین تبریزی*، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحات 127-146

    به دلیل اهمیت بالای کشاورزی، در سال های اخیر بسیاری از کشورهای جهان اقدام به ایجاد و توسعه گردشگری کشاورزی کرده اند که می تواند به عنوان مکمل فعالیتهای کشاورزی، به بهبود وضعیت این بخش، افزایش اشتغال و در پی آن ارتقا سطح اقتصادی جامعه محلی و کاهش بیکاری بیانجامد. در همین راستا هدف از این پژوهش سنجش رفتار مشارکتی و نقش آن در توسعه گردشگری کشاورزی در شهر سی سخت می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی، روش نمونه گیری تصادفی ساده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل شاغلان بخش کشاورزی شهر سی سخت بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 362 بدست آمد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، آگاهی جامعه محلی نسبت به مشارکت در توسعه گردشگری کشاورزی در وضعیت خوبی قرار داشته و میزان تمایل به مشارکت نیز بالا می باشد. از میان ویژگی های تاثیر گذار در تمایل به مشارکت، شاخص اقتصادی بیشترین تاثیر، شاخص فرهنگی- ارزشی دومین عامل تاثیر گذار و شاخص گرایشی - انگیزه ای کمترین تاثیرگذاری بر تمایل به مشارکت را به خود اختصاص داده اند. در نهایت می توان اذعان داشت رفتار مشارکتی شاغلان بخش کشاورزی شهر سی سخت در وضعیت خوبی قرار دارد که نقش بسیار مهمی در توسعه گردشگری کشاورزی ایفا می نماید همچنین در راستای تقویت هر چه بیشتر مشارکت جامعه محلی در فرآیند توسعه گردشگری کشاورزی در منطقه پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: رفتار مشارکتی، جامعه محلی، گردشگری کشاورزی، سی سخت
  • رحمت بهرامی* صفحات 147-171

    امروزه دو پدیده شهر با روستا، مجزا از یکدیگر نیستند، بلکه به صورت یک سیستم در یک فضای جغرافیایی خاص مطرح هستند. پویایی یک سازمان فضایی، متاثر از نقش و کارکردهای سکونتگاه های شهری و روستایی و همچنین روابط، مناسبات و پیوندهای بین شهرها و روستاها می باشد، که به وسیله جریان افراد، کالاها، پول، اطلاعات و الگوهای متنوع شغلی انجام می پذیرد. پژوهش با هدف بررسی قابلیت های کالبدی و کارکردی با تاکید پیوندهای شهر و روستا در مورد شهر سنندج انجام گرفته است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی، برای تبیین روابط شهر با پیرامون با استفاده از نرم افزارSpss از شاخص های مختلف در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، اداری -خدماتی و کالبدی استفاده شده و از طریق آزمون های ناپارامتری کای اسکوئر، آزمون تی و روش های محاسباتی درصدی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد عامل اقتصادی با بیشترین ضریب پیوندی67 درصد، عامل کالبدی با ضریب 61 درصد کم ترین تاثیر در پیوند شهر سنندج با روستاهای پیرامونی خود داشته است. همچنین نتایج نشان داد روستاهایی که فاصله کمتری با شهر سنندج دارند نه تنها از شرایط توپوگرافی همواری برخوردار و پیوند شهر -پیرامون را گسترش داده بلکه محلی برای تمرکز جمعیت مهاجرین روستایی شده است. بدین منظور اهتمام جدی به مدیریت روستاهای پیرامونی، از نظر کالبدی به منظور ساماندهی توسعه فضایی- مکانی آن ها،ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: روستا، شهر، پیرامون، مناسبات وپیوندها، سنندج
|
  • Rahim bardiannamoradnejad*, Elahe Zare Pages 7-25

    Trust-based management is a modern statement of ancient thought that is well known and well-known in today's relationships, and its mechanisms can be effective in achieving individual and organizational effectiveness. The purpose of this study is to measure the factors affecting of citizen trust in urban management (case study: Shiraz city). The present research is applied in terms of purpose and descriptive - analytic method using the questionnaire tool. The statistical population of the study was citizens of Shiraz city. The sample size was calculated using Cochran's formula of 384 people. Validity of the questionnaire questions was verified by professors and experts in the field of geography and urban planning, its reliability was calculated by Cronbach's alpha of 0.93. SPSS software was used to analyze the data of the questionnaire. The results of Kolmogorov-Smirnov test showed abnormal data. Therefore, non-parametric Chi-Square and Kruskal-Wallis tests were used to answer the research questions. The results of the Chi-square test showed that citizens of Shiraz district have a lower level of confidence in urban management. Also, the trusted characteristics (municipalities and city councils) have the greatest impact on the level of citizen's trust and the characteristics of the trustworthy (citizens) and characteristics Environmental constraints have had a lesser impact on the level of citizen confidence in urban management. Also, Kruskal Wallis test showed that all the variables studied in the research with sig = 0.000 and error less than 0.05 had a significant effect on the level of citizen trust in urban management.

    Keywords: trust, urban management, municipality, Shiraz
  • Mohammad Mahdizadeh, Ameneh Sedighian Bidgoli, Fatemeh Aslanzade * Pages 27-50

    Sociologists define urban culture, the sense of collective and internal belonging to the collection of material and spiritual elements of citizenship life. A "case study of urban culture in Tehran" was conducted using a survey method with a population of 18 years old and a sample size (N = 400) in a cluster sampling method. The results showed that cultural needs The respondents are in different groups and classes. What is considered necessary for a group may not be of much interest in other groups. On the other hand, a low percentage of the need for lower education and income groups, although influenced by the factors and barriers posed by respondents, shows the need for these groups. Therefore, ignoring or neglecting some needs does not need to be eliminated, but the background of turmoil and disorganization gradually leads to the reduction of urban culture, especially its impact on the dispossession of citizens in different dimensions in the long run, and individuals to replace their needs to meet their needs. They choose the other one which is not compatible with cultural values, especially the urban culture of the society, or is not an appropriate response to those needs. Finally, the amount of satisfaction, happiness, vitality and sense of pride of ours and urban culture Believes in citizenship actions.

    Keywords: Tehran citizens, urban culture, cultural consumption, cultural needs
  • Ahmad Pourahmad *, Esmaeil Najafi, Vahid Abbasifallah, Asghar Heydari Pages 51-73

    In terms of urban worn out textures, one of the most important issues that have been considered in recent decades by scholar's urban issues and urban planners is the usage of social capital capacities to facilitate the process of upgrading and modernizing urban worn out textures. Therefore, this research examines the effect of social capital components on the willingness of inhabitants to renovate their homes that are in the worn out tissues of the 3 district of the region ten of Tehran municipalities. To do this, first, using the Cochran formula and a sample of 382 people was randomly selected among the residents of the area. The research method is descriptive-analytical and it is based on the initial data. Initial data collection was done by documentary and survey method and questionnaire is used too. The collected data was processed by using SPSS and Smart PLS software. To prioritize each of the components, as well as determining their contribution and their role in the tendency to renovate the study area, three methods were used: mean analysis, PLS path analysis,geographic weighted regression. Based on the results of the research, the main factors influencing the tendency to renovate the 3 district of the region ten of Tehran were prioritized according to their importance: respectively, the components of satisfaction, neighborhood relations, social participation and institutional trust. With the planning to upgrade and organize these components based on the degree of importance, it is possible to improve the tendency to renovate the study area.

    Keywords: social capital_tendency to renovation_worn out texture_Participation_district 3 of region
  • Seyed Mostafa Hedayat, Zohr Hadyani, Ali Hajinezhad *, Ali Asgari Pages 75-103
    Today, urban vitality, as a comprehensive paradigm with a wide range of content has received special attention. Therefore, this as an analytical research, with an integrated view (due to the nature of geography), seeks to investigate different approaches in the field of urban vitality, while examining the approaches of vitality, to provide a conceptual model derived from it for the purposes of framing the future research based on this concept. In the same vein, the present article, which has been provided in terms of its fundamental purpose and its data by using the library and documentary research, has sought to answer the following questions: What are the factors affecting urban vitality in the framework of systems of evaluation of approaches (psychology, environmental, social, functional and sustainability)? And also: What is the relationship between the main dimensions and elements of urban vitality? The findings of the research show that urban vitality is not an intrinsic and an environment-based characteristic, and as a socio-spatial event, it is the result of a long-term trend of user satisfaction in urban spaces, that is formed in the interaction between the city and the citizen among several functional layers in a time scale. Therefore, urban vitality, in spite of multiple approaches with different interpretations, shows diverse spatial sequences with a comprehensive urban viability perspective and interpretations of the spatial attributes that demands a set of existing indicators with a transparent spatial approach.
    Keywords: vitality, positivist psychology, social, functional approaches, sustainability, lively space
  • Zahra Tardast, Mehdi Niksershet, Abolfazl Meshkini * Pages 105-125

    livability as a multidimensional general concept is a reflection of the type of activity that takes in the urban environment. it can be said that livability takes by guiding the spatial organization city. Since the livability is measured based on the geographical and local conditions derived from the spatial organization, the study also seeks to investigate the impact of spatial organization on the livability of the city of Ilam. The method of this research is descriptive-analytical and survey. Data were collected using a library-documentary and field method .The statistical population of the study is experts and scholars living in Ilam city, Among them, the sample size of the research was determined by snowball of 30 people.For data analysis, simple linear regression model and Pearson correlation coefficient have been used. The results show the correlation intensity of 0.951 for the sum variables. The result of Pearson correlation coefficient shows that there is a significant correlation with very strong correlation. Based on the linear regression test, among the spatial organization indicators, of natural factors, the most impact on the livability of the city Ilam and in the next levels there are historical, social, physical and activity factors and, consequently, economic structure with different correlation coefficients. Also, the results of the regression test showed that the adjusted adjustment coefficient is equal to 0/902, according to which the independent variable can explain 90.2% of the changes of the dependent variable and the rest of the changes are affected by variables outside the model.

    Keywords: Space Organizational, livability, Quality of Life, Ilam City
  • Hasan Esmaeili Zade, Nazanin Tabrizi*, Mehdi Ramezanzadeh Lasbouyi Pages 127-146

    In recent years, agriculture has faced many problems in the most parts of the country so that it is not useful for Farmers Economic Issues. Due to the importance of agriculture and lack of attention, many countries in the world have recently developed agricultural tourism as complementary agricultural activities, which can lead to improved agricultural conditions and consequently promote local economy level. when it will happen that local people get involved in agricultural tourism development. In this regard, the purpose of this study is measurement of the participatory behavior and its role in the development of agricultural tourism in the city of Sisakhat.The population of the study consisted of farmers of sisakht.The sample size was estimated using the Cochran formula with a 5% error rate of 362 people. The research model was tested by PLS3 software that involved the analysis of the measurement model (first step) that assessed the validity and reliability of the measures and structural equation modeling (second step) to identify relationships among latent constructs.The findings of this research indicate that according to the type of farming activities, variety of garden products, as well as planting stages and products harvesting in all seasons, especially seasons (spring, summer and autumn), tourism in the study area, have the necessary capacities to create and Develop agricultural tourism, however, for obtaining this purpose, the participation of farmers and the local community is need.

    Keywords: Participation behavior, Local community, Agricultural Tourism, Sisakht
  • Rahmat Bahrami* Pages 147-171

    Today, the two phenomena of the city with the village are not separate from each other, but they are presented as a system in a particular geographic space. The dynamics of a spatial organization are influenced by the roles and functions of urban and rural settlements, as well as relationships, relationships and links between cities and villages, through the flow of people, goods, money, information and diverse occupational patterns. The purpose of this study was to investigate the functional and functional abilities of the city and village links in Sanandaj city. The research method, descriptive-analytical, has been used to explain the city-to-area relationship with the periphery using the Spss software used from various indicators in economic, social, administrative, service and physical dimensions. By means of non-parametric tests, Chi-square test T and computational methods. The results showed that the economic factor with the highest coefficient of 67%, the physical factor with the coefficient of 61% had the least impact on the linkage of Sanandaj with peripheral villages. The results also showed that villages less distant than Sanandaj not only have a high topographic condition, but also extend the city-to-city linkage, but it has been a place for the concentration of rural immigrant populations. To this end, serious efforts to manage peripheral villages, in order to organize their spatial-spatial development, are inevitably imperative.

    Keywords: Village, City, Around, Relationships, Sanandaj