فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1398)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سونا بایرام زاده*، میثم رجبی نهوجی صفحات 9-24
    بانکداری الکترونیک در سال های اخیر در ایران تغییرات عظیمی را تجربه کرده است. آگاهی از عدم قطعیت های کلیدی و سناریوهای پیش رو در این حوزه و ارائه سیاست ها و برنامه های راهبردی بر اساس آن ها، راهگشای تصمیم های اثربخش فعالان حوزه بانکداری الکترونیک کشور خواهد بود. به منظور اکتشاف سناریوهای بانکداری الکترونیک در ایران، روش GBN (روش شوارتز) مورد کاربرد قرار گرفته است. ابتدا 17 مصاحبه باز با خبرگان بانکداری و فناوری اطلاعات کشور صورت پذیرفت که پس از دسته بندی و استخراج نه عدم قطعیت، سه عدم قطعیت کلیدی تحریم، قانونگذاری فعالانه بانکداری و قانونگذاری فعالانه فناوری انتخاب گردید. بر اساس عدم قطعیت های کلیدی، تعداد هشت سناریو به دست آمد که از میان آنها، شش سناریوی محتمل انتخاب و فضای آنها و سیاست های مربوطه تشریح گردید. سناریوهای اکتشاف شده عبارتند از: مرگ تدریجی یک رویا، روزنه امید، انقلاب پولی، هوشمندی سیاستگذار، بهشت و رونق تجاری.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بانکداری، بانکداری الکترونیک، برنامه ریزی بر پایه سناریو، تحلیل کیفی
  • سیدعلی خالقی نژاد* صفحات 25-42
    سیاستگذاری مناسب در حوزه پیش دبستان یکی از ابزارهای تحول کودک و حرکت به سوی توسعه پایدار به شمار می آید. جستار حاضر با هدف تحلیل و نقد سیاست های دوره پیش دبستان در ایران انجام شده است. این پژوهش از جنس مطالعات ارزشیابی است که با تکیه بر شاخص های دسترسی، استطاعت مالی، پاسخگویی، پایداری، و عدالت اجتماعی از طریق واکاوی اسناد مرتبط به تحلیل وضعیت موجود سیاست های دوره پیش دبستان پرداخته است. یافته های این مطالعه حاکی از این است که میزان دسترسی کودکان ایرانی در دوره پیش دبستان در قیاس با بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته پایین تر است. سرمایه گذاری مالی دولت در بخش پیش دبستانی ناچیز است. حمایت از خانواده های کم بضاعت دارای نوآموز پیش دبستانی در سیاست های مصوب و اجرایی دولت برای دوره پیش دبستان مغفول است. فرهنگ پاسخگویی و شفافیت اطلاعات در خصوص دوره پیش دبستانی وجود ندارد. بالاخره، وجود نهادهای تصمیم گیرنده متعدد و شکاف در کیفیت مراکز پیش دبستانی مناطق برخوردار و نابرخوردار رسیدن به عدالت اجتماعی را با موانع سنگینی روبرو کرده است. در مجموع، سیاست های دوره پیش دبستان در ایران با نوسان در حال اجراست و هنوز تعهد کافی به اهمیت دوره پیش دبستانی در میان قانون گذاران و سیاستگذاران رسوخ نیافته است.
    کلیدواژگان: سیاست آموزشی، دوره پیش دبستانی، تحلیل سیاست، عدالت اجتماعی
  • عباس منوریان، نرگس سادات رضوی مهر*، مجتبی امیری، ناصر عسگری صفحات 43-57
    در حال حاضر فرار مغزها به مسئله عمومی در کشور تبدیل گردیده و تدوین خط مشی هایی برای مقابله با آن اجتناب ناپذیر می باشد. هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی تدوین خط مشی عمومی برای مقابله با پدیده فرار مغزها است. پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و روش پژوهش نظریه داده بنیاد می باشد. نتایج نشان داد که دو دسته عوامل جاذبه و دافعه باعث شکل گیری فرار مغزها می شود. ساختار آموزش و پژوهش، زیست بوم فناوری، اکوسیستم فضای کسب وکار و فضای تعامل و ارتباط، عوامل زمینه ای می باشند. بهسازی آموزش ها، سیستم های تامین اجتماعی، مدیریت استعداد و شایسته سالاری و مدیریت مبنی بر شایستگی و عدالت اجتماعی از عوامل مداخله گر بوده و مدیریت صحیح در دولت، توسعه منابع انسانی، مشارکت اجتماعی و گرایش به اقتصاد دانش بنیان در زمره استراتژی های مقابله می باشند.
    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، الگوی تدوین خط مشی، فرار مغزها، نظریه پردازی داده بنیاد
  • امید مهراب قوچانی*، دانیال دبیری، منصور غنیان صفحات 59-78
    هدف اصلی مطالعه حاضر شناسایی کلان‏ پیشران‏های مدیریت پایدار منابع آب بخش کشاورزی کشور و تدوین سناریوهای محتمل وضعیت آینده آب در بخش کشاورزی است. این مطالعه، به لحاظ هدف، کاربردی و دارای روش آمیخته بر اساس روش‏شناسی تحلیل تاثیرات متقابل است. کلان پیشران‏های اولیه مطالعه به وسیله تکنیک مرور سیستماتیک منابع معتبر و همچنین نظرسنجی از متخصصان شناسایی شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نرم‏افزارهای MIC-MAC و Scenario Wizard انجام پذیرفت. در این مطالعه 12 کلان‏ پیشران به عنوان عوامل کلیدی مدیریت آب در بخش کشاورزی شناسایی شدند. در پایان ضمن ارائه‏ دو سناریوی اصلی، راهبردهایی جهت بهبود سیستم مدیریت کلان آب در بخش کشاورزی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آینده ‏پژوهی، مدیریت آب، پیشران‏، سناریو
  • فاطمه همتیان، طیبه امیرخانی* صفحات 79-97
    هدف از انجام این پژوهش، معرفی و تبیین نظام خط مشی گذاری زهرآگین در ایران است. بر اساس یافته های پژوهش، ویژگی های نظام خط مشی گذاری زهرآگین بدین شرح است: رواج بی قانونی، هرج ومرج، آشوب و ازهم گسیختگی در نظام خط مشی گذاری، نداشتن گفتمان خط مشی، فقدان فرایندی برای یادگیری خط مشی، تبعیض آمیز بودن خط مشی، یکسو نبودن منافع خط مشی گذار با منافع ملی، فقدان هم گرایی با خط مشی های بالادستی، فهم نادرست از شرایط و تحلیل نادرست و ضعیف از وضعیت کشور. بستر شکل گیری نظام خط مشی گذاری زهرآگین، شرایط علی منجر به ظهور نظام خط مشی گذاری زهرآگین، راهبردهای خط مشی گذاران زهرآگین و پیامدهای این نظام خط مشی گذاری از دیگر محورهای مورد بررسی در این پژوهش است.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، زهرآگینی، خط مشی گذاری زهرآگین، نظریه پردازی داده بنیاد
  • مهدی زینالو، علیرضا علی احمدی*، سعید نریمان صفحات 99-117
    تعارض منافع یکی از مهم ترین زمینه های بروز فساد در بین مسئولین و همچنین مختل کننده سیستم تصمیم گیری براساس ترجیح منافع شخصی به منافع عمومی است. در مجلس شورای اسلامی، برخی از نمایندگان با این موضوع روبرو هستند و در برخی تصمیماتشان ممکن است امیال و اهداف شخصی بر منافع عمومی برتری نسبی پیدا کرده و آن تصمیم را از صحت و بی طرفی دور کند. در این مقاله به بررسی تعارض منافع و انواع آن پرداخته شده و پس از آن با مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته با خبرگان با استفاده از روش تحلیل مضامین به دو سوال توجه شده است که آیا تعارض منافع در بین نمایندگان مجلس وجود دارد و درصورت مثبت بودن، عوامل بروز این مشکل چیست. نتایج پژوهش نشان داد که نمایندگان درگیر تعارض منافع هستند و نظام انگیزشی خودمحور، سیستم نظارتی ناکارآمد و طراحی های نادرست ساختارها وفرایندها به عنوان عوامل اصلی بروز تعارض منافع در مجلس شورای اسلامی مطرح است.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، نماینده مجلس، فساد، عوامل بروز تعارض منافع، مجلس
  • جواد سیاهکالی مرادی، رضا طهماسبی، علی حمیدی زاده* صفحات 119-142
    پژوهش حاضر به فهم نقش آفرینی بوروکراتهای سطح خیابان (افسران پلیس راهنمایی رانندگی) در تفسیر و اجرای خط مشی های عمومی (قوانین راهنمایی رانندگی) پرداخته است. به همین منظور مطالعات اولیه صورت گرفته و چارچوب نظری تهیه گردید. سپس در قالب فلسفه تفسیرگرایی، بر اساس رهیافت استقرایی، روش کیفی چندگانه (مشاهده و تحلیل مضمون) انتخاب شد و مطالعه موردی چندگانه قوانین منتخب صورت گرفت. داده های مورد نیاز برای فهم نقش بوروکرات ها از طریق مشاهده و مصاحبه جمع آوری شد. پس از تهیه پروتکل مشاهده و مصاحبه، 5 قانون راهنمایی رانندگی که قابلیت مشاهده و بررسی توسط مشاهده گر داشت، انتخاب شد و رفتار 400 افسر پلیس در تهران پس از مشاهده تخلف در 5 قانون منتخب مشاهده شد. تحلیل های آماری صورت گرفته نشان داد که بین تخلفات صورت گرفته و متخلفان جریمه شده، اختلاف مشهودی وجود دارد. سپس به مصاحبه با 15 افسر تا رسیدن به اشباع نظری در داده ها، پرداخته شد. نتایج مصاحبه های صورت گرفته نشان داد که افسران، قوانین را بر اساس هدف، جایگاه قانون، شیوه سیاستگذاری و فشارهای فراقانونی تفسیر می کنند و سپس بر اساس ادراک از شرایط که شامل «درک از خود، پلیس بودن، متخلف و شرایط جامعه» است قوانین را اجرا می کنند. همچنین مطالعات صورت گرفته نشان داد که اجرای قوانین نیز خود متاثر از شرایط افسر، متخلف، تخلف، سازمان و محیط است.
    کلیدواژگان: بوروکرات های سطح خیابان، اجرای خط مشی های عمومی، تفسیر و اجرای خط مشی، رفتارهای انطباقی
  • علی اصغر پورعزت*، حیدر احمدی، افسانه عباسی، طیبه عباسی صفحات 143-161
    پژوهشگران معتقدند که بین بودجه و عدالت بین نسلی، ارتباط نزدیک و تنگاتنگی وجود دارد؛ به گونه‎ای که یکی از مهمترین اهداف برنامه ریزی و بودجه بندی هر کشور، باید تضمین رعایت عدالت درون و بین نسلی باشد و مبنای تخصیص و توزیع منابع قرار گیرد. این پژوهش با هدف شناسایی شاخص های عدالت بین نسلی در خط مشی بودجه ای کشور تدوین  شده است. نتیجه این پژوهش، بروز و ظهور14 تم در قالب 4 مقوله است که به ترتیب اهمیت عبارتند از: تعهدات و خط مشی ها، منابع، زیرساخت های فنی و قانونی و مقررات. همچنین شاخص های تعیین کننده این مقوله ها نیز به ترتیب اهمیت شامل: افزایش درآمدهای مالیاتی، توجه به محیط زیست، افزایش بودجه آموزش، کاهش وابستگی به نفت، افزایش سرمایه گذاری برای حفظ آب، افزایش سرمایه صندوق توسعه ملی، توجه به انرژی های نو و تجدید پذیر، پرهیز از خام فروشی، کاهش میزان مصرف منابع طبیعی و افزایش میزان توجه به خاک و جنگل ها است.
    کلیدواژگان: عدالت بین نسلی، بودجه، خط مشی بودجه ای، تحلیل تم
  • علی محقر*، علیرضا اصلانی، فاطمه ثقفی، علی ملکی، سجاد خلیلی صفحات 163-184
    باوجودی که دولت ایران افق های فنی- صنعتی جدیدی را در صنعت نفت ایجاد کرده، اما نتوانسته نظام حکمرانی مطلوب بخش بالادستی برای کارایی نظام نوآوری را به وجود آورد. کسب جایگاه بین المللی در صنعت نفت مستلزم ایجاد تحول در نظام نوآوری بخش و اصلاح شکست های این نظام است. هدف این پژوهش، شناخت و تحلیل عوامل موثر درشکست نظام نوآوری بخشی است. این تحقیق از منظر هدف کاربردی، با رویکرد اکتشافی و توصیفی- تحلیلی،  و روش کیفی است. استراتژی تحقیق نیز مطالعه چندموردی با استفاده از تحلیل تم است. منبع داده های موردنیاز، مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک و مصاحبه است. نتایج نشان می دهد نقص های سیستمی نظیر نقص در قوانین و قواعد نظام نوآوری، مشکلات نهادی، هماهنگی ضعیف میان اجزا و ضعف در گردش اطلاعات، نبود زیرساخت ها و توانمندی های موردنیاز در نظام نوآوری از جمله شکست های موجود در این نظام است. در انتها توصیه های سیاستی برای بهبود حکمرانی و برون رفت از این وضعیت ارائه می شود.
    کلیدواژگان: حکمرانی بخش بالادستی نفت، نظام نوآوری بخشی، شکست نظام نوآوری، مطالعه چند موردی
  • محمد مهدی ذوالفقارزاده*، زینب شهسواری صفحات 185-205
    یکی از مقدمات رسیدن به الگوی مناسب مشارکت مردمی در اداره کشور، مرور الگوها و روش های موجود سایر کشورها و استفاده از پشتوانه علمی آن ها، درس آموزی از تجربه عملی آن ها و تلاش برای بکارگیری یافته ها با توجه به شرایط و اقتضائات خاص کشور است. هدف از این پژوهش مرور مختصر سه مرحله مذکور در رابطه با یکی از روش های نوین مشارکت، به نام «جمع سپاری خط مشی»، با استفاده از روش تحقیق اسنادی است. لذا در این نوشتار ضمن معرفی اجمالی روش های مشارکت عمومی، به تبیین روش جمع سپاری می پردازیم و راه های اجرایی، مزایا، الزامات و چالش های پیش روی تحقق آن را بیان می کنیم و در این راستا به نمونه هایی از تجربیات خارجی جمع سپاری خط مشی اشاره می نماییم. در نهایت، به ذکر توصیه هایی سیاستی درخصوص انتقال این روش به نظام اداری و خط مشی گذاری ایران پرداخته و نمونه های آغازین جمع سپاری در ایران را معرفی می نماییم.
    کلیدواژگان: مشارکت عامه، جمع سپاری خط مشی، حکمرانی شبکه ای، نوآوری باز
  • زهرا ایروانی*، ابراهیم حاجیانی، علی محمد حاضری، فردین قریشی صفحات 207-228
    گفتمان ها به مثابه چارچوب فکری هر سیستم در مسیر به سمت آینده مرجح آن، نقش به سزایی دارند. از این روی تداوم و پویایی گفتمان انقلاب اسلامی نقش تعیین کننده ای در سرنوشت عینیت تحقق یافته خویش یعنی نظام جمهوری اسلامی ایران دارد. هدف مقاله شناسایی و توصیف پیشران های تاثیر گذار بر آینده گفتمان انقلاب اسلامی ایران است. جهت تحلیل روابط بین پیشران ها از ماتریس ساختاری استفاده شده که با بهره گیری از نظرات خبرگان استخراج و وارد نرم افزار میک مک شد. یافته های مقاله نشان می دهد متغیرهای کارآمدی و مقبولیت نظام دارای بیشترین تاثیرپذیری و تاثیرگذاری در آینده گفتمان انقلاب اسلامی بوده و قابلیت بالایی برای برهم زدن پایداری سیستم دارد.
    کلیدواژگان: گفتمان انقلاب اسلامی ایران، پیشران، مطالعات آینده پژوهی، تحلیل تاثیر متقابل، عدم قطعیت
  • علی صباغیان* صفحات 229-247
    این پژوهش در صدد پاسخگویی به این سئوال است که طی سه دهه گذشته چه عواملی کشورهای اروپایی را به اصلاح در روندهای حکمرانی عرصه آموزش عالی واداشته است و اصلاحات مورد نظر چگونه ظهور و بروز داشته و چه پیامدهای به جا گذاشته است؟ پژوهش با این فرضیه که الزام های داخلی و خارجی کشورهای اروپایی را به سمت تحول در حکمرانی نظام آموزش عالی و تحقق حکمرانی چندوجهی به جای حکمرانی صرفا دولتی سوق داده است به بررسی موضوع پرداخته است. یافته های مقاله نشان می دهد که مسائلی چون جهانی شدن، تغییر ماهیت اقتصاد جهانی، تشدید رقابت های اقتصادی از سوی شرکای اتحادیه و غلبه بر پیامدهای بحران اقتصادی به عنوان موضوعات و چالش های خارجی و رشد اقتصادی پایین، افزایش نرخ بیکاری،کهن سالی جامعه اروپا، تغییرات آب و هوایی و کمبود منابع انرژی و چالش های اجتماعی به عنوان عوامل داخلی موجب تحول در حکمرانی نظام آموزش عالی اروپا شده است. پیامدهای این تحول نیز در شکل پاسخگویی، رقابت پذیری، تحرک پذیری، بین المللی شدن، شبکه ای شدن و تخصصی شدن دانشگاه ظهور و بروز یافته است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، اروپا، حکمرانی، دانشگاه
  • عطاءالله هرندی* صفحات 249-263
    علوم شناختی یکی از دانش های نو است. این رشته از زیرمجموعه های علم اعصاب، روان شناسی، زبان شناسی، هوش مصنوعی و فلسفه ذهن تشکیل شده است و کاربرد وسیعی در رشته های فرعی مانند پزشکی، آموزش و پرورش، جامعه شناسی، سیاست، علوم اطلاعات، ارتباطات و رسانه های گروهی، مهندسی پزشکی، مهندسی فرمان و کنترل و حتی علوم دفاعی و جنگ پیدا کرده است. تقویت شناختی بر تکنیک های داروی و غیر داروی به منظور ارتقا عملکرد و توانمندی مغز تاکید دارند و به نوعی زیباسازی و توانمندسازی شناخت هستند. حال اینکه این تکنیک ها ماهیتا اخلاقی هستند یا خیر و تاثیرات هریک به چه صورتی می تواند بر جامعه اجتماعی پیاده شود، جای سوال محققان است. در این میان نقش دولت به عنوان سیاستگذار، در این حوزه بسیار با اهیمت است. در این مقاله به معرفی علوم شناختی، تقویت شناختی، تحلیل های پیرامون مسائل اخلاقی و اجتماعی و نقش دولت به عنوان سیاستگذار در این دانش می پردازیم.
    کلیدواژگان: علوم شناختی، تقویت شناختی، سیاستگذاری تقویت شناختی
  • بهاره فلاحی* صفحات 265-281
    مسکن دارای ویژگی های خاصی است که منجر به تمایز سیاستگذاری مسکن از دیگر بخشهای سیاستگذاری عمومی میشود. مسکن محصول بادوام و قابل انعطاف است اما دارای مکان ثابت و هزینه بالا نسبت به درآمد جاری می باشد. عناصر کلیدی وضعیت مسکن منعکس کننده الگوهای سرمایه گذاری 60-100 سال قبل از آن است. درحالیکه مسکن، مدرن و اصلاح می شود اما میراث دوره های سیاستگذاری های قبلی بسیار قوی است؛ در نتیجه ماهیت مشکلات مسکن و خدمات مسکن آهسته تغییر می کند درحالیکه در خدمات اجتماعی، آموزش، سلامت و امنیت اجتماعی تغییرات قابل توجهی در مقیاس زمانی کوتاه تر امکان پذیر است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیرات سیاستگذاری مسکن در دولت محافظه کار بین سالهای 1979 و 1996 و تحت حکومتهای کارگری از سال 1997 بر پایه کتاب سیاستگذاری مسکن در انگلستان نوشته پیتر مالپس و آلن موری است. فصول این کتاب تاریخچه سیاستگذاری مسکن تا سال 1997، تمرکز بر 18 سال دولت محافظه کار و سیاستگذاری مسکن در این دوران و توسعه رویکرد کارگری به مسکن را پس از سال 1997 نشان می دهد. دولت مرکزی در انگلستان اهداف خاص و دغدغه هایی در حوزه مسکن دارد. این دغدغه ها از طریق مقررات اقتصادی، انباشت سرمایه و سرمایه گذاری در سیاستگذاری گره می خورد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، مسکن، انگلستان، دولت کارگری، دولت محافظه کار
  • معصومه قاراخانی* صفحات 283-298
    این نوشتار معرفی و نقدی بر کتاب «احیای علوم سیاسی: گفتاری در پیشه سیاست گری» است. کتاب که به گفته نویسنده نه مبتنی بر پژوهش بلکه برخاسته از تاملات نظری و برداشت های او است، با توضیح حکمت سیاسی دیرین آغاز شده و با تاکید بر ضرورت احیای برخی از عناصر آن در دانش سیاسی امروز بر رهایی دانش سیاسی از اثبات گرایی تاکید دارد. آن چه بشیریه، احیای علوم سیاسی در دوره نوین خود می نامد، من برآمدن سیاست اجتماعی می دانم. سیاست اجتماعی با رویکردی انتقادی که دو هدف را دنبال می کند: نخست شناخت واقعیت با هدف روشنگری و سپس تغییر اجتماعی و سیاسی با هدف بهزیستی و سعادت است. نوشتار پیش رو در 2 بخش تنظیم شده است: در بخش نخست، کتاب به صورت ساختاری و صوری معرفی می شود. در بخش دوم، محتوای کتاب بررسی و نقد خواهد شد. در این بخش به طور مشخص نظرات و انتقادات بشیریه به علوم سیاسی در دو سطح بازیابی شده است؛ یکی نقد به روش پژوهش علم سیاست و دیگری نقد بر هدف گذاری و کاربست علم سیاست. نکته برجسته در این نقد آن است که آن چه بشیریه هدف دانش سیاسی می داند با لنز سیاست اجتماعی بازخوانی شده است.
    کلیدواژگان: سیاست گری، علوم سیاسی، سیاست اجتماعی انتقادی
|
  • Sona Bairamzadeh *, Meisam Rajabi Nohouji Pages 9-24
    In recent years the tremendous effect of information technology (IT) in financial industry has transformed the industry into a new digital world. Specially, the banking industry, with diverse actors and a complex ecosystem is a subject of substantial changes resulting from new information technology trends. In this order, achieving more effective decisions confronting ambitious trends are critical to all whom tries to compete in or manage this ecosystem. So exploring the uncertainties and scenarios in electronic banking is one the most important challenges for researchers and practitioners in order to make more effective decisions in strategic planning, policy making, entrepreneurship works  and related subjects. This study tries to explore uncertainties, subsequent scenarios and related policies of electronic banking in Iran. 17 open interviews with the industry and academic experts were conducted and 9 uncertainties were identified of which 3 were selected. In the next step Through Global Business Network (GBN) method 6 scenarios were described and related policies presented.
    Keywords: Futures Study, Banking, Electronic Banking, qualitative analysis, Scenario planning
  • Seyed Ali Khaleghinezhad * Pages 25-42
    An appropriate policy-making for preschool education is one of the key instruments to moves toward an educated child and sustainable development. This evaluative study aims at analyzing and criticizing the policies of preschool education in Iran based on five criteria including accessibility, affordability, accountability, sustainability, and social justice in relevant documents. The results showed that the accessibility of Iranian children to preschool education was lower than in developing and developed countries. Additionally, the public financial investment of preschool education sector was trivial and also supportiveness of disadvantaged families’_ children had inconsiderable importance in implemented and enacted policies. Moreover, the accountability culture and information clarity had not common and inequality among advantages and disadvantageous areas as well as various policy-making organizations had basically created more barriers to achieve social justice in the Iranian education system. In sum, Preschool education policies are implementing with fluctuation in Iran as well as its importance among the lawmakers and policymakers is unknown.
    Keywords: Education Policy, Preschool Education, Policy Analysis, social justice
  • Monavarian Abbas, Narges Sadat Razavimehr *, Mojtaba Amiri, Nasser Asgari Pages 43-57
    Now brain drain has become a public issue in our country and it is inevitable to formulate policies to deal with it. The purpose of this study is to provide a general policy framework for prevent with brain drain. The results showed that the two groups of gravity and repulsive factors cause the brain to escape. The structure of education and research, the technology ecosystem, the ecosystem of the business environment and the space of interaction and the relationship of ground factors. Improvement of training. Social security systems, talent management and meritocracy and management based on merit and social justice were factors of intervention, proper management in the state, human resource development, social participation, and tendency towards knowledge economy. The consequences of policy formulation include improving social capital, benefiting from human and intellectual capital, and comprehensive development of the country.
    Keywords: Public Policy, Policy Framework, Brain Drain, Grounded Theory
  • Omid M. Ghoochani *, Danial Dabiri, Mansour Ghanian Pages 59-78
    The main objectives of the present study were to identify the major driving forces of sustainable water resources’ management in the agricultural sector of the country and to develop possible scenarios of the future water status in the agricultural sector. This study in terms of purpose is, applied and used a mixed method based on Cross-impact-balanced methodology. Using targeted sampling method, a panel of experts selected. Major driving forces were identified using a systematic review of authoritative sources and also expert surveys. Data analysis was also performed using MICMAC and Scenario Wizard software. In this study, 12 major driving forces were identified as key factors in water management in the agricultural sector. Finally, along with the two main scenarios, some strategies to improve the water management system in the agricultural sector introduced.
    Keywords: Future study, Water Management, Driving Force, Scenario
  • Fateme Hematian, Tayebe Amirkhani * Pages 79-97
    The purpose of this study is to introduce the concept of toxic policy making in Iran. Since this concept has not been studied, this research has been done based on the grounded theory. The results show that the features of the toxic policy making system are: lawlessness and anarchy, confusion and chaos in policy making system, lack of policy discourse, lack of process for policy learning, discriminatory policies, lack of coordination between interest of policy makers and national interest, lack of convergence of public policies with grand policies, and misunderstanding of the national situation.  The context and the causal conditions that set the stage for toxic policy making system, the strategies of toxic policy makers and the consequences of toxic policies are the other findings of this research that have been explained in detail.
    Keywords: Policy Making, Toxicity, Toxic Policy Making, Grounded Theory
  • Mahdi Zeinaloo, Alireza Ali Ahmadi *, Saeed Nariman Pages 99-117
    Conflict of interest is one of the most important areas of corruption among authorities, as well as disturbing the decision-making system based on the preference of personal interests to the public interest. In the Islamic Consultative Assembly, many delegates are faced with this issue, and in some decisions their personal desires and intentions may overwhelm the public interest and avoid the decision to be honest and impartial. In this paper, we first describe the conflict of interests and its types, and then, with a profound and semi-structured interview with experts, the question is addressed whether the conflict of interests in the parliament is present. In the end, the issues of conflicts of interest in the Islamic Consultative Assembly have been addressed and attempts to re-election, inefficient monitoring system and incorrect design of structures and processes have been introduced as the main causes of conflicts of interest in the parliament.
    Keywords: Conflict of interest, MP, corruption, Parliament, Causes of Conflict of Interest
  • Javad Siahkali Moradi, Reza Tahmasebi, Ali Hamidizadeh * Pages 119-142
    Traffic Police Officers work as street level bureaucrats to serve public order. Regarding to high volume of traffic violations, it seems that there should be some solutions for organizational reforms that could help develop and strengthen the ability of police officers to implement the policies. The essential data was gathered to understand the role of bureaucrats through observation and interviews. After approving the observation and interviews protocol by research supervisors, five driving laws was chosen and behavior of 400 police officers in Tehran was observed in response to the violation of five selected laws. Statistical analysis has shown that there is a significant difference between violations and offenders penalized. The results of 15 interviews showed that the officers interpreted the rules based on the purpose, the status of law, the policy making process and the extraordinary pressure. Then they interpret policies and rules based on the conditions including self-understanding, perception from work, perception from rule breakers, and perception from community conditions. Also, the results have shown that there is a coping behavior between perception and implementation of rules. Finding show the enforcement of laws is also influenced by the circumstances of the officer, the rule breakers, the braking rules, the organization and the environment. In the end, based on the understanding, suggestions were proposed to improve the conditions for the interpretation and enforcement of the law by policymakers, officials and police officers.
    Keywords: Street Level Bureaucrats, Policy Implementation, Policy Interpretation, Coping Behaviors
  • Ali Asghar Pourezzat *, Heidar Ahmadi, Afsaneh Abasi, Tayebey Abasi Pages 143-161
    Researchers believe that there is a close relation between intergenerational justice and budget, so that one of the most important goals of planning and budgeting in each country must be guaranteeing intergenerational justice and make it the basis for allocating and distributing resources. This research aimed at identification of intergenerational justice indices in budget policy within the country. By the design, this research is a qualitative one and by the purpose it is an exploratory study. The participants of the study were 18 academic and practitioner experts in the fields of budgeting, administration, governance, justice, policy making, and micro and macro-economic who were selected through a purposive sampling method. Finally, we used “Braun and Clark theme analysis method” to analyze the data collected from interviews. 14 themes resulted from the analysis which categorized in 4 categories as bellow by importance priority: 1. obligation to policies; 2. resources; 3. technical and legal infrastructure; and 4. regulations. The key determinants of these categories are also prioritized as: increasing tax revenues; caring about the environment; increasing education budgets; reducing dependency on petroleum revenues; increasing investments in water conservation; increasing the capital of the National Development Fund; investments in new and renewable energies; avoiding raw material wholesales; reducing consumption of natural resources; and caring more about the soil and forests.
    Keywords: Intergenerational Justice, Budget, Budget Policy, Theme Analysis
  • Ali Mohaghar *, Alireza Aslani, Fatemeh Saghafi, Ali Maleki, Sajjad Khalili Pages 163-184
    Although the Iranian government supported the industry, but has yet to do on petroleum sector governance to make a favorable environment for innovation system. Bringing about Changes to facilitate and improve innovation depends on understanding the petroleum SIS and governance impacts on innovation system. The aim of this research is analyzing the failure of SIS in petroleum sector. This research is practical, with explorative and descriptive- analysis approach based on multicase studies with thematic method. The results showed, the failures of the innovation system, were deficiencies in the rules and regulations of the innovation system, institutional problems, poor coordination between the components, improper information flow, lack of infrastructure and capabilities required in the Innovation system.
    Keywords: Petroleum governance, sectoral innovation system, innovation system failure, Multi case study
  • Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh *, Zeinab Shahsavari Pages 185-205
    One of the prerequisites for reaching appropriate public participation paradigm (model) in administration of the country, is reviewing existing patterns and methods in other countries, and benefiting from their scientific backing, learning from their practical experience, and trying to apply this findings with attention to the specific condition and requirements of the country. In this research, we try to do three mentioned stages briefly, about one of the new participation methods, called policy crowdsourcing. So in this article, we first present brief typology of public participation methods, then define crowdsourcing and present its executive methods, advantages, requirements, and challenges and in this regard, also mention examples of foreign policy crowdsourcing experiences. Finally, we mention some points about the transfer this method to Iran’s administrative and policymaking system and introduce the policy crowdsourcing early samples in Iran.
    Keywords: Public participation, policy crowdsourcing, public administration, network governance, Open innovation
  • Zahra Iravani *, Ebrahim Hajiani, Alimohammad Hazeri, Fardin Ghoreishi Ghoreishi Pages 207-228
    the dynamics of the discourse of the Islamic Revolution as the intellectual framework plays a decisive role in the Islamic Republic of Iran. The aim of the paper is to identify and describe the factors that influence the future of the Islamic Revolution's discourse. The combination of techniques has been used such as interviewing, Delphi, environmental scanning, and cross impact analysis. The statistical population consists of 25 academics from different fields and political activists. To analyze the relationships between the drivers has been used structural matrix, which utilizes the views of experts to enter into the Mick Mac application, based on the data mode. The findings of the paper show that the efficiency variables, the system's acceptance have the most effectiveness and dependencies in the future of the Islamic Revolution's discourse and have high potential for disturbing the stability of the system.
    Keywords: The Islamic Revolution's Discourse of Iran, Derivers, Futures Studies, Cross-impact Analysis Uncertainty, Direct Effects, Indirect Effects
  • Ali Sabbaghian * Pages 229-247
    This research seeks to answer this question: what factors have prompted European countries to reform in higher education trends over the past three decades, and how the reforms have come about and what has been left behind? The research addresses the issue with the hypothesis that the domestic and foreign requirements of the EU countries have led to a change in the governance of the higher education system and the realization of multidimensional rule instead of purely state governance. The findings of the paper show that issues such as globalization, the changing world economy, the intensification of economic competition and economic crisis as external issues and low economic growth, and social challenges as internal factors have led to a change in the governance of the European higher education system . The consequences of this transformation have also emerged in the form of responsiveness, competitiveness, mobility, internationalization, networking and university specialization.
    Keywords: Higher Education, Europe, Governance, University
  • Ataollah Harandi * Pages 249-263
    Cognitive science is one of the new knowledge. This discipline consists of subsets of neuroscience, psychology, linguistics, artificial intelligence and philosophy of mind and has been widely used in sub disciplines such as medicine, education, sociology, politics, information science, communication and media, medical engineering, command and control engineering, and even defense and war science. Cognitive enhancement emphasizes drug and non-drug techniques to enhance brain function and ability, and they are somehow aesthetic and empowering cognition While these techniques are essentially ethical or not, and the effects of each one can be applied to the social community, the researchers are in the position of the researchers. In this regard, the role of the government as a policymaker is very much in this area. This paper introduces cognitive science, cognitive enhancement, analyzes of ethical and social issues, and the role of the state as a policy-maker in this knowledge.
    Keywords: cognitive science, cognitive enhancement, cognitive enhancement policy
  • Bahare Fallahi * Pages 265-281
    Housing has specific characteristics that lead to differentiation in housing policy from other public policy sectors. Housing is a durable and flexible product, but has a fixed location and high cost than current income.The key elements of the housing situation reflect investment patterns 60-100 years before it.While housing is modernized and reformed, the legacy of previous policy cycles is very strong, as a result of the nature of the housing and housing services problems slowly changing.While significant changes in social services, education, health, and social security are possible on a shorter time scale.The central government in the UK has specific goals in the realm of housing. These concerns are tied to economic regulation, accumulation of capital and investment in policies. The purpose of this research is to investigate the effects of housing policy design in the conservative government between 1979 and 1996, and under labor regimes since 1997
    Keywords: policy, Housing, uk, labor government, conservative government
  • Masoume Qarakhani * Pages 283-298
    The present writing is a review of the book Ehaya-ye Olum-e Siyasi: Goftari dar Pisheh-ye Siasatgari by Hossein Bashiriyeh. This book, which as its writer has pointed out is based on his own theoretical reflections and inferences rather than research, starts with a discussion on ancient political science, and, while highlighting the necessity of reviving some of its elements in today’s political science, stresses that political science should be liberated from positivism. I would rather refer to what Bashiriyeh calls “the revival of political science” in modern times as the emergence of social policy: a social policy with a critical approach that follows the two goals of understanding the reality in order to bring about enlightenment and making social and political changes aimed at well-being and prosperity. In the first part of the present writing Bashiriyeh’s book will be introduced both structurally and formally and in the second part the content of the book will be examined and reviewed. In the latter part Bashiriyeh’s ideas and criticism directed at political science will be specifically examined at two levels: his criticism of the research methodology of political science, and his criticism of the aims and applications defined for political science. The important point in the present review is that what Bashiriyeh regards as the purpose of political science has been reread through the lens of social policy.
    Keywords: Political Science, Reviving Political Science, Critical Social policy