فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1397)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید قورچی بیگی*، سهراب بهادری صفحات 1-22

    قانون گذار در قانون مجازات اسلامی پیشین و کنونی نسبت به کیفیت اجرای قصاص در موارد پرداخت فاضل دیه رویکرد دوگانه ای داشته است. این رویکرد، بر آمده از نظریه های مشهور و غیر مشهور فقها در این زمینه است. طبق دیدگاه مشهور و مبنای ماده 258 قانون مجازات اسلامی مصوب 70، اگر اجرای قصاص مستلزم پرداخت فاضل دیه باشد، فاضل دیه قبل از قصاص به مرتکب پرداخت می شود و برای تبدیل قصاص به دیه رضایت جانی شرط است. با این حال، وفق نظر غیر مشهور و معیار ماده 44 قانون حدود و قصاص مصوب 61 و همچنین ماده 360 قانون مجازات اسلامی مصوب 92، در موارد پرداخت فاضل دیه، ولی دم بین قصاص با پرداخت فاضل دیه یا گرفتن دیه بدون رضایت مرتکب مخیر است. بر این پایه، ضرورت دارد که رویه شورای نگهبان، به عنوان مرجع تشخیص مطابقت و مغایرت قوانین با موازین شرعی برای شناسایی مبانی مشهورگریزی درباره اجرای قصاص در موارد پرداخت فاضل دیه بررسی شود. از همین رو، در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با مراجعه به دیدگاه های شورای نگهبان در مرحله نظارت شرعی، تغییر فتوای مبنای قانون نشان دهنده دقت این مرجع در استفاده از ظرفیت های فقهی موجود برای کارآمدتر ساختن فقه در جامعه قانون دانسته شده است.

    کلیدواژگان: قصاص، فاضل دیه، شورای نگبهان، مشهورگزینی، مشهورگریزی، ماده 360
  • سیده نگار موسوی، حامد نیکونهاد* صفحات 23-46

    رویکرد دولت یازدهم در ارائه لایحه برنامه ششم توسعه و واکنش نمایندگان مجلس به آن،عاملی برای توجه بیشترحقوقدانان به ماهیت حقوقی برنامه های توسعه و نقطه عطفی برای بازنگری در مبانی قانونی و رویه ای قوانین برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور شد. با توجه به محتوای موضوعی لوایح برنامه توسعه که دربردارنده برنامه های میان‎مدت و بلند‎مدتی در موضوعات و زمینه های متعددی همچون اقتصاد کلان، نظام اداری،کشاورزی، آموزش عمومی، بیمه اجتماعی و غیر اینها هستند، تهیه و تصویب این لوایح مستلزم هماهنگی قوا در انجام وظایف خود در این حوزه است. طبق رویه جاری،برنامه توسعه باید مطابق با سیاست هایی باشد که رهبر پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، تصویب و ابلاغ می‎کند.سپس محتوای لایحه در دولت با محوریت سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تهیه و تنظیم می شود و در آخر قوه مقننه مسئول بررسی لایحه و تصویب آن است. در این مقاله تلاش شد با شیوه تحلیل رویه ای به اختلاف پیش آمده میان دولت و مجلس در جریان تصویب برنامه ششم توسعه،همچون پرونده ای حقوقی نگریسته شود و با رویکردی تحلیلی به دلایل نمایندگان مجلس به عنوان خواهان پرونده و مستندات دولتمردان به مثابه خوانده پرداخته شود و از این رهگذر در این پرسش تامل شد که فرآیند تهیه و تصویب لایحه برنامه ششم توسعه از منظر حقوقی چگونه ارزیابی می شود؟ تحلیل رویه ای چالش پیش آمده و توجه به دیدگاه موافقان و مخالفان و تلقی دولت از برنامه نویسی و غور در اسناد و منابع حقوقی گویای آن است که اگرچه اقدام دولت با رویه مستقر اصطکاک داشته است، ولی ظرفیت های موجود در اصول 43، 126 و 134 قانون اساسی، توجیه حقوقی اقدامات دولت را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: لایحه برنامه ششم توسعه، قانون برنامه توسعه، قانون برنامه و بودجه، برنامه های میان مدت، سیاست های کلی نظام، اصل 134 قانون اساسی، اصل 126 قانون اساسی، اصل 43 قانون اساسی، الزام دولت به تهیه لایحه
  • سید حسن علوی نایینی*، مهدی عباسی سرمدی صفحات 47-74

    مقاله با مداقه لازم و تاکید بر جمع بین لایحه قانونی نحوه خرید وتملک... 1358و نظریه شورای نگهبان و قانون برنامه و بودجه 1351 کل کشور نتیجه بیطرفانه ای حاصل آید. موضوع مقاله، دررابطه با شق 9 بند 50 قانون برنامه و بودجه کل کشور 1351 درتصرفات خارج از محدوده شهرها تکلیف دولت را منحصر به اعیان می داند اما لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی،عمرانی و نظامی دولت 1358 الزام قانونی مزبور را به طورعام در اموال غیرمنقول داخل یا خارج از محدوده شهرها و به طورمطلق در بهای اعیان و عرصه توسعه می دهد. سعی بر این است از طریق روش تحلیلی اثبات گردد که اطلاق نظریه شورای نگهبان با قیود موجود در متن نظریه مزبور منتفی بوده فلذا استدلال احکام دادگاه های عمومی حقوقی دادگستری مبنی بر محکومیت دولت به موجب مطلق انگاشتن نظریه شورای نگهبان و بالتبع عطف بماسبق دانستن لایحه قانونی مزبور ضمن برخورداری ازآثار سوء حقوقی و سیاسی و اقتصادی فاقد موقعیت مناسب حقوقی است.

    کلیدواژگان: اشخاص حقیقی و حقوقی حقوق خصوصی، دولت، تصرف، اموال غیرمنقول، قصد و رضا
  • فیروز اصلانی، سید مصطفی میرمحمدی میبدی* صفحات 75-100

    اتباع غیرمسلمان جمهوری اسلامی ایران به اعتبار تدین یا عدم تدین به یکی از ادیان ابراهیمی، به اهل کتاب و غیراهل کتاب تقسیم می شوند. فقهاء درباره وضعیت حقوقی غیراهل کتاب نظرات متفاوتی را ارائه نموده اند و با توجه به محتوای اسلامی قوانین جمهوری اسلامی ایران و مناقشاتی که مدتهاست درباره حقوق این دسته از غیرمسلمانان وجود دارد، بررسی علمی این موضوع، اهمیت ویژه ای دارد. مرتبط ترین اصل قانون اساسی کشورمان به موضوع جایگاه حقوقی غیراهل کتاب، اصل چهاردهم است که به نوعی نقشه راه نحوه تعامل حقوقی مسلمانان و حکومت جمهوری اسلامی ایران را با این دسته از غیرمسلمانان ترسیم نموده است. در تحقیق پیش رو با انتخاب نظر عدم حرابت غیراهل کتاب به صرف مشرک بودن، تلاش شده تا با بررسی دقیق اصل چهاردهم، ابعاد حقوق انسانی غیراهل کتاب و نحوه رفتار توام با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی با آنان تبیین شود. همچنین وضعیت حقوقی آن دسته از غیراهل کتابی که علیه اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران توطئه و اقدام می کنند، با اتکاء به قوانین موجود و حکم حکومتی امام خمینی(ره) روشن شده است.

    کلیدواژگان: غیراهل کتاب، اصل چهاردهم قانون اساسی، حقوق انسانی، کافر حربی، حق حیات
  • حامد کرمی*، داود محبی صفحات 101-122

    دانش حقوق عمومی بدنبال حمایت از منفعت عمومی است. یکی از مهمترین مصادیق آن اموال عمومی و حفاظت از این سرمایه ملی است. در بسیاری از نظام های حقوقی برای نگهداری از اموال عمومی ممنوعیت ارجاع اختلافات مربوط به آن را به داوری اعمال می کنند. هدف از این قاعده جلوگیری از تعیین تکلیف نسبت به اموال عمومی در روندهای غیرقضایی مانند داوری است. این قاعده در اصل 139 قانون اساسی جمهوری اسلامی به صورت نسبی پذیرفته شده است بدین معنا که ارجاع این اختلافات با تایید هیئت دولت یا مجلس شورای اسلامی امکان پذیر است. این اصل بدلیل ابهام در نگارش و عدم وضوح مبنا نزد نگارندگان در مرحله اجرا با مشکلاتی مواجه شده است. منظور قانونگذار از اموال «عمومی و دولتی» و «موارد مهم داخلی» در این اصل چیست و صلاحیت هیئت دولت و مجلس در این مورد تا کجاست؟ این مقاله اصل مذکور را مبتنی بر دوگانگی اموال عمومی تحلیل می کند و معتقد است معیار اصلی در فهم این اصل «اموال عمومی» و نه «اشخاص عمومی» هستند و صلاحیت مجلس شورای اسلامی را تنها در موارد مهم داخلی به «اموال ملی» منحصر می داند.

    کلیدواژگان: اموال عمومی، اموال دولتی، داوری، حقوق ایران، قانون اساسی
  • حسین آینه نگینی*، خیرالله پروین صفحات 123-142

    همچنانکه که مراعات دقایق علمی - تخصصی در پیشبینی یک صلاحیت در نظام حقوقی از اهمیت والایی برخوردار است، توجه به اصول تخصصی در طراحی شیوه ظهور و بروز و پیاده سازی این صلاحیت نیز از اهمیتی مضاعف برخوردار است. نظام حقوقی ایران در کنار صلاحیت های متعدد اداری و اجرایی، صلاحیت قضایی را نیز برای رئیس قوه قضائیه پیشبینی کرده است. بر مبنای عبارت صدر چکیده هدف در این مقاله آن بود که بر مبنای اراده اخیر قانونگذار (قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری)، ضمن تشریح جهت گیری قانونگذار در تشریح صلاحیت قضایی رئیس قوه قضائیه، آثار این صلاحیت را در نظم حقوقی ایران تبیین نماییم. بررسی ها انجام شده نشان داد که از یک سو جهت گیری قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در این زمینه نه تنها گامی به سوی مطلوب سازی این موضوع محسوب نمی شود، بلکه در بخش وسیعی از این موضوع گامی مغایر اصول و قواعد حقوقی در این زمینه بوده است. از سوی دیگر شیوه پیشبینی شده برای ظهور و بروز صلاحیت قضایی رئیس قوه قضائیه در نظم حقوقی ایران، نه تنها با اصول حقوقی چون قاعده اعتبار امر مختوم و استقلال قاضی همخوانی ندارد، بلکه با توجه به حجم وسیع پرونده های قوه قضائیه با مصلحت قضایی کشور نیز هماهنگ نیست.

    کلیدواژگان: رئیس قوه قضائیه، صلاحیت قضایی، قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، آثار صلاحیت قضایی رئیس قوه قضائیه، خلاف بین شرع، استقلال قاضی
|
  • Majid Ghourchi Beiygi*, Sohrab Bahadori Pages 1-22

    In previous and current Islamic Penal Code, legislator has two different approaches about enforcement of retaliation in cases of difference blood money. It originates well-known jurist opinion (Fatwa) and non-well known jurist opinion that are exist about enforcement of retaliation. According to well-known jurist opinion and basis of article 258 Islamic Penal Code Act 70, difference blood money is paid before retaliation and for changing retaliation to blood money, criminal consents payment of blood money. However, according to non-well-known jurist opinion and criteria article 44 law of Hodod and Retaliation Act 61 and also article 360 Islamic Penal Code Act 92, two rights, enforcement of retaliation that difference blood money is paid before retaliation and to take blood money, exist in cases of difference blood money. So, it is necessity that practical precedent of Council of Guardian reviewed, as authority of conformity and contradiction Shariah criteria rev, to recognize basis not accepting well-known jurist opinion about enforcement of retaliation in cases difference blood money. Therefore, in this research through a descriptive-analytic method and refer to theories of jurists of Council of Guardian, changing of juristic opinion shows that it uses accessible jurisprudential approaches to make more efficient jurisprudence as law.

    Keywords: Retaliation, difference blood money, Council of Guardian of the Constitution, well-known jurist opinion, Article 360 Islamic Penal Code
  • Negar Mousavi Seyedeh, Hamed Nikunahad* Pages 23-46

    The eleventh government's approach in presenting the bill of the Sixth Development Plan and the reaction of parliamentarians to it has become a factor for more attention by lawyers to the legal nature of development programs and a milestone in reviewing the legal and procedural bases of the laws of the economic, social and cultural development programs. Given the subject matter of the development program bills, which include mid-term and long-term programs in a variety of topics such as macroeconomics, administrative system, agricultural system, public education, social insurance, and so on, the preparation and adoption of these Bills require the coordination of the Powers in carrying out their duties in this area. According to the current procedure, the development plan should be in accordance with the policies that the leader ratifies after consulting with the Nation's Exigency Council. Subsequently, the content of the bill is prepared and regulated by the government focused with the country's management and planning organization. In the end, the legislature is responsible for reviewing the bill and approving it. In this paper, it was attempted to investigate the disagreement between the government and parliament during the approval of the sixth development plan as a legal case with the procedural-analytical method, and regarded with an analytical approach to the reasons raised by members of the parliament as the plaintiff and records of the governors as the defendant as a legal case,and was reflectedon the question that how the process of preparing and approving the bill on the sixth development plan from the legal point of view would be evaluated? Analyzing procedurally the challenges occurred and paying attention to the views of the supporters and opponents, and the government's perception of programming and accounting in legal documents and resources, suggests that, although the government's action has contrasted the current procedure, but the existing capacities in Principles 43, 126 and 134 of the Constitution, Provides legal justification for government actions.

    Keywords: The Sixth Development Plan Bill, Development Program Law, Program, BudgetLaw, Mid-term plans, General policies of the system, Article 134 of the Constitution, Article 126 of the Constitution, Article 43 of the Constitution, The government's obligation
  • Hasan Alavi naeini Sayed, Mahdi Abbasi sarmadi Pages 47-74

    This study tries to get a conclusion impartially with the necessary exactitude and emphasis on judicial obligatory aspects from the rules approved by the legislative power between the government bill of purchasing and land acquisition way in1979 and the guardian council opinion and planning & budget act in1972.This subject is approved by guardian council regarding to the alternative No:9 from the article No:50 in Planning& Budget Act of Iran approved in1972 mentioned the government duty unique to the sources in occupation of a land outside the city limits, but governmental bill of purchasing, land acquisition and real estate way for public, development and military programs of government approved in1979 expands the legal obligation publicly in immovables in or out of the city limit and absolutely in the sources and building site value We want to prove, absolute assumption of the guardian council opinion with existent condition is canceled in the above text via analytic method, so arguing the opinions of civil-public absolute assumption of the guardian council opinion is not convenient. Concerning the mentioned matters, knowing the retrospective effect of the governmental bill with embittering effects on judicial, political and economic fields has the legal objection.

    Keywords: Individuals &, corporations, private law, government, occupation of a land, immovables, intention &, consent
  • Seyyed Mostafa Mir Mohamadi* Pages 75-100

    Non-Muslim citizens of the Islamic Republic of Iran, in terms of being believer or not in one of the Abrahamic Religions, divided into People of the Book (Ahl al-Kitāb) and People of no Book. Shia jurisprudents have had different aspects as to the legal status of People of no Book. Because of the Islamic content of Iranian laws and the disagreements in the issue of Rights of the People of no Book, this issue needs a special investigation. Fourteenth Article of the Iranian Constitution as the most relevant article to this issue presents legal Interaction manner with this category of People of no Book. This study aims to explain the aspects of people of no Book's human rights and the behavior along with good morality and Islamic justice with them by choosing the view of "People of no Book are not hostile infidel (Harbi)" and by scrutiny of the Fourteenth Article. Also, with relying on Iranian laws and governmental decree of Imam Khomeini, it has been tried to clear legal status of People of no Book who conspire and act against Islam and Islamic Republic of Iran.

    Keywords: People of no Book, Fourteenth article of the Iranian Constitution, human rights, hostile infidel (harbi), Right to Life
  • Hamed Karami*, Davoud Mohebbi Pages 101-122

    Public law knowledge seeks to protect public interests. One of the most important examples of public interests is public property and the protection of this national capital. In many legal systems for the maintenance of public property, they impose a ban on the referral of disputes related to it to arbitration. The purpose of this rule is to prevent of the decision making about public property in non-judicial procedures such as arbitration. This rule has been accepted relatively in Principle 139 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran in the sense that the referral of these disputes to arbitration is possible by the approval of the government or the Islamic Consultative Assembly. Due to ambiguity in writing and lack of clarity of basis for writers, this principle has encountered difficulties during the implementation phase. What does the legislator mean by "public and government property" and "important domestic matters" in this Principle and where is the competence of the government and the parliament in this matter? in understanding this principle is "public property" and not "public persons" and that the jurisdiction of the Islamic Consultative Assembly is exclusive to the "national property" only in the important internal affairs

    Keywords: Public Property, Government Property, Arbitration, Iranian law, Constitution
  • Kheirollah Parvin, Hosein Ayene-negini Pages 123-142


    Due to the high importance of anticipating a competence in the legal system, paying attention to special principles in its designation and realization is also of extra importance. The judicial system of Iran besides various administrative and executive competences has anticipated the judicial competence for the head of judiciary. The purpose of this paper, while clarifying the orientation of the legislator in expressing the judicial competence of the head of judiciary is to state the effects of such competence in accordance with the Act on the Organization and Procedure of the Administrative Justice Court. The results indicate that not only the orientation of the aforesaid law doesn’t pave the way for such an issue, but also it is inconsistent with the principles and legal rules. Besides, the procedure anticipated for the emergence of judicial competence of the head of judiciary contradicts with judicial principles like res judicata or claim preclusion and independence of judges. This is also disharmonic with judicial interests due to the vast amount of judicial files in the Judiciary.

    Keywords: Head of Judiciary, Judicial Competence, Act on the Organization, Procedure of the Administrative Justice Court, Effects of Judicial competence of the Head of Judiciary, Obvious Contradiction with Sharia, Independence of Judge