فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 260، امرداد 1398)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 260، امرداد 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5

    این مقاله شرحی است بر کلام امیرمومنان علی علیه السلام در باب اوصاف شیعیان واقعی. از دیگر ویژگی های شیعیان، عدالت ورزی و تسلیم بودن در برابر حق است. یک مومن در کمک به برادران ایمانی خود و اختصاص امکانات و اموال شخصی به آنها می تواند تبعیض قائل شود و هر قدر دوست دارد بذل و بخشش کند، اما در اختصاص بیت المال باید رعایت عدالت نماید و دوست و دشمنی را نباید در انجام وظیفه خود دخالت دهد. همچنین در اختلافات حقوقی و مالی بین افراد و هنگام مراجعه به دادگاه، باید به حکم دادگاه تمکین نماید. برخی به ظاهر مدعی پذیرش احکام اسلامی و تبعیت از دستورهای خدا هستند، اما وقتی منافع آنان به خظر می افتد، از پذیرش احکام اسلامی سر باز می زنند. باید در اختلافات و در جایی که قاضی مطابق موازین اسلامی حکمی را صادر کرد، آن را پذیرفت، هرچند به ضرر خود فرد باشد.

    کلیدواژگان: عدالت ورزی، تسلیم حقق، حقوق اخلاقی
  • مرتضی مداحی صفحه 11

    یکی از فرق شیعه که هنوز نیز در قالب های مختلف حیات دارد، فرقه اسماعیلیه است. این فرقه علاوه بر تمایلات باطن گرایی و تاویل مداری در ظواهر شریعت، در بحث های هستی شناسی نیز دیدگاه های خاصی دارند. اسماعیلیه که در مباحث فلسفی متاثر از نوافلاطونیان و اخوان الصفا بوده اند، در فلسفه پردازی برای عالم، یکی از پیچیده ترین راه ها را پیموده اند. یکی از مسائلی که از دیدگاه اسماعیلیه قابل تحقیق است، جهان شناسی اسماعیلیه است که در آن ردپای فلسفه گنوسی، صوفیه، اخوان الصفا، فلسفه ابن سینا و فارابی قابل مشاهده است. در این مقاله به روش تحلیلی توصیفی به نحوه تاثیرپذیری از فلسفه افلاطونی و اخوان الصفا و دیگر فلاسفه پرداخته شده و تاثیر آن بر نظام دعوت اسماعیلی و چرایی لزوم تاویل از دیدگاه آنان بررسی شده است. در این مقاله تلاش شده دیدگاه اسماعیلیه در نظام تکوین و تشریع و دعوت از بین آثار بزرگان اسماعیلیه و شارحان احوال آنها جست وجو شود.

    کلیدواژگان: جهان شناسی، اسماعیلیه، نوافلاطونی
  • بهزاد قاسمی صفحه 21

    مقاله حاضر تلاش می‏کند، سیر نهضت‏های انقلابی اصلاحی و جنبش مقاومت در تاریخ اسلام و مسیحیت را بررسی کرده و زمینه‏های افراط‏گرایی و تروریسم در دین اسلام و الهیات مسیحی را تبیین کند. نهضت‏های انقلابی و موضوع مقاومت در دو دین، دارای اهمیت هستند؛ همچنین بسترهای افراط‏گرایی و تروریسم در متون دینی اسلام و الهیات مسیحی، از مباحث مهم و درخور توجه بوده است. پژوهش ضمن بررسی نهضت انقلابی در دین اسلام و مسیحیت، کوشش می‏کند، با خوانشی از مبانی افراط‏گرایی و تروریسم در تاریخ اسلام و الهیات مسیحی را نشان دهد. این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی درصدد پاسخ دهی به این سوال اساسی است که ماهیت نهضت‏های انقلابی در تاریخ اسلام و تاریخ مسیحیت چگونه بوده است؟ و افراط‏گرایی و تروریسم در اسلام و الهیات مسیحی چه فرایندی داشته است؟ نگارنده بر این باور است که این دو، در مبانی دینی و کارکردهای الهیات در این دو موضوع تفاوت مبنایی ندارند؛ یعنی ادیان الهی در فطرت، انقلابی و آزادی خواه بوده و ضدتروریسم هستند؛ زیرا در هر دو دین و دال‏های گفتمانی شکل گرفته در تاریخ اسلام و مسیحیت نهضت‏های مقاومت را تجربه کرده‏اند. همچنین اندیشه هر دو دین، با افراط‏گرایی مخالف بوده و تروریسم ناشی از مسائل سیاسی بوده و ریشه دینی و اندیشه ای ندارد.

    کلیدواژگان: نهضت انقلابی، افراط گرایی، دین اسلام، الهیات مسیحی، جنبش
  • علیرضا زکی زاده رنانی، اکبر جعفرزاده صفحه 33

    پولس، ازجمله چهره های موثر در مسیحیت است، که ابتدا شخصی یهودی مسلک بوده، و بنا بر اتفاقی که در راه تبلیغ یهودیت برای او افتاد به مسیحیت روی آورد و خود را از رسولان مسیحی معرفی کرد. وی براساس مسیحیت مطابق افکار خود نامه هایی در غالب دستوراتی برای اداره کلیسا، موعظه و گاهی توبیخ برای مسیحیان نوایمان نوشته است. در این نوشتار با بررسی سفرها، نامه ها، افکار و عقاید نام برده، به دنبال این هستیم که چه اندازه آن نامه ها مطابق دستورات حضرت عیسی علیه السلام است تا بتوان آن را به عنوان زیربنای عقاید مسیحیت پذیرفت. در این تحقیق، به روش توصیفی تحلیلی، به این نتیجه رسیدیم که عقاید وی نه تنها مخالف تعلیمات مسیح است، بلکه انحرافاتی است که برگرفته از عقاید ادیان غیرآسمانی پیش از مسیحیت است، که پولس قبل از روی آوردن به مسیحیت، با آنها آشنا بوده و در نتیجه مسیحیان را از تعلیمات حضرت عیسی علیه السلام و حواریان جداکرده است.

    کلیدواژگان: عیسی، پولس، انحرافات، پطرس، عهد جدید، الوهیت، تجسید
  • مسعود عسگری صفحه 43

    مسیحیت از منظر هگل در سه دوره  قابل بررسی می باشد: برن، فرانکفورت و ینا. برن و فرانکفورت متعلق به دوره جوانی هگل یا نوشته های کلامی او محسوب می شوند، اما ینا به دوره کمال هگل تعلق دارد و او در آنجا فلسفه خویش را بنا می سازد.    
    هگل در برن مسیحیت را در تقابل با یونان باستان قرار می دهد و بیان می کند که برخلاف یونان که دین آزادی است، مسیحیت به واسطه ایجابیتی که در ذات آن می باشد، به مجموعه ای از قوانین الزام آور تبدیل شده، که نفی آزادی را به همراه می آورد. او در این دوره، مسیح را با سقراط مقایسه می کند و می گوید: برخلاف مسیح که به رستگاری فرد می اندیشد، سقراط عموم و رستگاری جامعه را مدنظر دارد، و به این دلیل سقراط را برتر از مسیح می داند، اما در فرانکفورت نگاه او تعدیل می شود و تلقی مثبتی از مسیحیت پیدا می کند. او آنجا تاکید دارد که مسیح عشق را جایگزین احکام تنجیزی یهودیت می کند و این رستگاری انسان را به همراه دارد و سرانجام در ینا که متعلق به کمال و پختگی اوست، هگل می گوید مسیحیت حقیقت مطلق است، همچنان که فلسفه حقیقت مطلق است. تفاوت این دو، تنها در نحوه بیان است. مسیحیت حقیقت را به شکل تمثیل و کنایه بیان می کند و فلسفه به شکل اندیشه ناب. البته او در انتها نتیجه می گیرد که نیاز به فراروی از مذهب و رفتن به سمت وسوی فلسفه حس می شود؛ چراکه مسیحیت اندیشه مجسم است نه ناب، و تنها فلسفه است که حقیقت را به شکل ناب عرضه می کند. مقاله حاضر به روش تحلیلی توصیفی به بررسی این سه دوره می پردازد.

    کلیدواژگان: خدا، مسیحیت، ایجابیت، متناهی، نامتناهی
  • مجتبی ارشدی بهادر صفحه 51

    بنیان هر دینی بر آموزه های آن دین استوار است. یکی از آموزه های مهم در یهودیت، انسان شناسی است. یهودیت اهمیت کلیدی برای انسان قائل است؛ تا جایی که این امر بر آموزه های دیگر یهودیت تاثیرگذار می باشد. یکی از ابعاد بسیار مهم وجود انسان که مورد توجه همه فلاسفه، متکلمان، عرفا و اندیشمندان بوده است، بحث روح و ویژگی های آن است. توجه به این بعد وجودی و ترسیم جایگاه آن در انسان می تواند کلید حل اختلافات بین ادیان باشد.    
    این مقاله به صورت تحلیلی توصیفی و با استفاده از تحقیقات، کتب، اسناد و منابع کتابخانه ای مرتبط، تدوین شده است. حاصل آنکه با نگاهی به تاریخ یهودیت و کتاب مقدس و بعدها با تاثیر اندیشه های فلسفی یونان توسط فیلون، فیلسوف یهودی، دوساحتی بودن انسان و تاکید بر ساحت روحانی و مجرد به عنوان امری جاودانه در اعتقاد یهود، ثابت می شود.

    کلیدواژگان: روح، انسان شناسی، یهودیت، کتاب مقدس، عهد عتیق، مجرد، جاودانگی
  • سیدابوالقاسم حسینی کمارعلیا صفحه 59

    تحولات شکل گرفته در عرصه سایبری به اعتراف جامعه شناسان، به مثابه یک پاردایم متفاوت نسبت به دوره های گذشته است. پارادیم سایبری تحولات شگرفی را در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی به وجود آورده است. با توجه به نقش هدایتگری دین در همه عرصه ها و در نتیجه لزوم نقش آفرینی آن، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی به تبیین جایگاه دین در پارادایم سایبری پرداخته است. دین با تعریف سبک زندگی خاصی مبتنی بر معارف اعتقادی و ارزشی خود، می تواند فناوری های مختلف، ازجمله فناوری سایبری را از جهت نوع و میزان اهتمام به آن، جهت دهی کند و از این جهت نقش راهبردی خواهد داشت و از سویی دیگر، از رهگذر تبیین دیدگاه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی خود، برای برون رفت از چالش های فرهنگی، اجنماعی، سیاسی و اقتصادی به ارائه راه کارهای اصلاحی بپردازد.

    کلیدواژگان: پارادیم، پارادایم سایبر، دین
  • محمدرضا اسدی صفحه 67

    ارتباط دین با جنگ های رخ داده یا در حال وقوع در جهان,مسئله ای است که امروزه به موضوع مورد گفت وگو میان افراد تبدیل شده و بعضی از اندیشمندان حوزه دین را به اظهارنظر در این باره واداشته است. مقاله ای از هانس کونگ,استاد برجسته الهیات کلیسایی,منتشر شده که همین مسئله با محوریت سه دین توحیدی یهودیت,مسیحیت و اسلام در آن مورد بررسی قرار گرفته است. اما ازآنجاکه بخش زیادی از این مقاله,مربوط به بحث جهاد در اسلام می شود و او به عنوان فردی غیرمسلمان,در این زمینه اظهارنظرهایی کرده است,به نظر می رسد ارزیابی سخنان او ضروری باشد. نوشته پیش رو,با هدف حفظ حقیقت اسلام و ارائه سیمای اصیل آموزه های آن,به بازنگری مقاله کونگ با روش تحلیلی انتقادی پرداخته و به این نتیجه رسیده است که مقاله او به رغم داشتن جنبه هایی مثبت,با نکات منفی قابل توجهی در معرفی این آموزه مهم اسلامی درآمیخته است.

    کلیدواژگان: ادیان، جنگ مقدس، جهاد، اسلام، خشونت، هانس کونگ
  • احمد آقایی میبدی، امیرعباس مهدوی فرد صفحه 79

    رهبران سیاسی و مذهبی غرب با هدف جلوگیری از اقبال جامعه مسیحیان به آئین حیات بخش اسلام، به ترفند اسلام هراسی و ایجاد تنفر از دین مبین اسلام در بین مردم غرب روی آورده اند. این پژوهش درصدد است تا به روش توصیفی تحلیلی، و با بازخوانی رفتار مسلمانان و مسیحیان در رویارویی های نظامی، روشن کند که کدام دین و پیروان آن، سزاوار هراس است.    
    مطابق گزارش های تاریخی، مسلمانان در فتح اندلس با حداکثر مدارای ممکن با مسیحیان، همراه خود فرهنگ و تمدنی را به ارمغان آوردند که به اعتراف محققان غربی، اروپای غرق شده در ظلمات جهالت قرون وسطا را نجات داد. در مقابل مسیحیان در جریان جنگ های صلیبی با انگیزه مذهبی، جنایت ها و وحشی گری هایی را رقم زدند که تفکر اسلام ستیزی غرب، نوعی الگوبرداری از جنگ های صلیبی است. البته هرچند رفتار پیروان ادیان متمایز از ادیان است، اما آموزه های اسلام و مسیحیت فعلی نشان می دهد عملکرد مسلمانان و مسیحیان در جنگ های مذکور، انعکاس تعالیم این دو دین است.

    کلیدواژگان: فتح اندلس، تمدن اسلامی، جنگ های صلیبی، مشروعیت جنگ های صلیبی
|
  • Ayatollah Mohammad Taghi Mesbah Yazdi Page 5

    This article is a description of the words of Imam Ali (PBUH) regarding the characteristics of the true Shiites. One of the characteristics of Shiites is spreading justice and submission to the right. A believer may discriminate in helping his faithful brothers and in giving them personal possessions, as much as he wishes to give, but in case of public treasury, he must observe justice, and friendship or enmity should not affect him performing his duty. Also in legal and financial disputes between individuals and when going to a court, he must comply with the court order. Some people are apparently claiming to adhere to Islamic precepts and obey God's instructions, but when thier interests are in danger, they refuse to accept those Islamic precepts. In disputes and where a judge, according to the Islamic standards, has issued a verdict, it must be accepted, however, to the detriment of the individual.

    Keywords: Justice, Submission to the Right, Ethical Rights
  • Morteza Maddahi Page 11

    One of the Shiite sects that still lives in various forms is the Ismaili sect. This sect, in addition to esoteric tendencies and interpretations in the appearance of the religious law, has special points of view in ontological discussions. Ismailis, who were influenced by the Neo-Platonists and the Brethren of Purity in philosophical discussions, in philosophizing for the universe, have traversed one of the most complicated ways. One of the issues that can be investigated from the Ismaili point of view is the Ismailia ontology, in which the traces of the philosophy of Gnosticism, Sophia, Brethren of Purity, Ibn Sina and Farabi are visible. In this article, using a descriptive-analytical method, the issue of the influences of Plato's philosophy, Brethren of Purity, and other philosophers, has been addressed, and their impact on Ismaili invitation system and the necessity for interpretation from their point of view, has been studied. In this article, attempts were made to search for the Ismaili perspective in the system of creation and legislation, and invitation from the works of the Ismaili elders and their interpreters.

    Keywords: Ontology, Ismailia, Neo-Platonism
  • Behzad Ghasemi Page 21

    The present article attempts to examine the course of the revolutionary-reform movements and the resistance movement in the history of Islam and Christianity, and to explain the areas of extremism and terrorism in Islam and Christian theology. Revolutionary movements and the subject of resistance, in the mentioned religions, are considered to be very important. The contexts of extremism and terrorism in Islamic religious texts and Christian theology are also important topics of interest to researchers and scholars of this field. Current research, while examining the revolutionary movement in Islam and Christianity, tries to show a reading of the foundations of extremism and terrorism in the history of Islam and Christian theology. This descriptive-analytic study seeks to answer the fundamental question: what was the nature of the revolutionary movements in the history of Islam and Christianity? And what has been the process of extremism and terrorism in Islam and Christian theology? The author believes that these two are not fundamentally different in their religious foundations and theological functions; i.e. divine religions are in nature, revolutionary and libertarian, and ar

    Keywords: Revolutionary Movement, Extremism, Islam, Christian Theology, Memenovt
  • Alireza Zakizadeh Ranani, Akbar Ja’far Zadeh Page 33

    Paul, one of the influential figures in Christianity, was originally a Jewish expert, and converted to Christianity by introducing himself as a Christian apostle by what happened to him. According to his own Christianity, he has written letters for church administration, preaching, and sometimes reproach for converts. In this article, looking at the travels, letters, thoughts, and beliefs mentioned, we seek to see to what extent those letters conform to the instructions of Jesus Christ, so that they can be accepted as the foundation of Christian beliefs. In this descriptive-analytical study, we came to the conclusion that his beliefs are not only opposed to the teachings of Christ, but are deviations from non-Christian pre-Christian beliefs, that Paul had become acquainted with them before converting to Christianity, and thus, had separated Christians from the teachings of Jesus and the apostles.

    Keywords: Jesus, Paul, Deviations, Peter, New Testament, Deity, Incarnation
  • Masoud Asgari Page 43

    From Hegel's perspective, Christianity can be examined in three periods: Bern, Frankfurt, and Jena. Bern and Frankfurt belong to Hegel's youth or his verbal writings, but Jena belongs to the period of Hegel's perfection, where he builds his philosophy. Hegel in Bern compares Christianity to ancient Greece, and he argues that, unlike Greece, which is a religion of freedom, Christianity, through the necessities of its nature, has become a set of binding rules, that brings the denial of freedom. In this period he compares Christ with Socrates and says: unlike Christ, who believes in the salvation of the individual, Socrates is concerned with the salvation of the public, and for this reason he considers Socrates superior to Christ, but in Frankfurt his view is tempered and he finds a positive view of Christianity. There he insists that Christ replaces love with the irreversible sentences of Judaism, and this will bring human salvation, and finally, in Jena, which belongs to her perfection and maturity, Hegel says Christianity is the absolute truth as is philosophy. The only difference is in the way they are expressed; Christianity expresses the truth in the form of allegory and irony, and philosophy in the form of pure thought. In the end, of course, he concludes that he needs to escape from religion toward philosophy for Christianity is incarnate, not pure thought; and it is only philosophy that presents truth in a pure form. This paper is a descriptive-analytic study of these three periods.

    Keywords: God, Christianity, Necessities, Finitude, Infinite
  • Mojtaba Arshadi Bahador Page 51

    The foundation of every religion is based on its teachings. Anthropology is one of the important teachings in Judaism. Human is of most importance in Judaism, insofar as this influences other teachings of Judaism. One of the most important aspects of human existence that has been of interest to all philosophers, theologians, mystics and scholars is the discussion of the spirit and its characteristics. Paying attention to this existential dimension and drawing on its place in man can be the key to resolving differences between religions. This article is descriptive-analytical and has been compiled using research, books, documents, and related library resources. The result, by looking at the history of Judaism and the Bible and later by the influence of Greek philosophical thoughts by Philo, the Jewish philosopher, the dualism of man, and the emphasis on the spiritual and abstract realm as immortal in Jewish faith, is proven.

    Keywords: Spirit, Anthropology, Judaism, Bible, Old Testament, Immaterial, Immortality
  • Seyyed Abolghasem Hosseini Komarolya Page 59

    Developments in the cyber realm, admitted by sociologists, are considered as a different paradigm than in the past. The cyber paradigm has brought about dramatic changes in the political, economic, cultural, social, and security fields. Given the leadership role of religion in all fields and the necessity for its role-playing as a result, the present study, with a descriptive-analytical approach, explores the position of religion in the cyber paradigm. Religion, by defining a particular lifestyle based on its belief and value teachings, can manage different technologies including cyber technology in terms of type and the amount of effort it takes. So it will have a strategic role, and on the other hand, by explaining its social, cultural, political and economic perspectives, should provide remedial solutions to overcome cultural, societal, political and economic challenges.

    Keywords: Paradigm, Cyber Paradigm, Religion
  • Mohammad Reza Asadi Page 67

    Relationship between religion and the wars that have occurred or are taking place in the world is an issue that has become a subject of debates today and forced some scholars to have made the commentary on this. An article has explored by Hans Kong, a prominent professor of ecclesiastical theology, that studies this issue with focus on three monotheistic religions: Judaism, Christianity, and Islam. But since much of this essay is about jihad in Islam and he, as a non-Muslim, has made comments, it seems necessary to evaluate his remarks. The present article, with the aim of preserving the truth of Islam and presenting the original face of its doctrines, has revisited Kung's article in a critical analytical way. This article, in spite of its positive aspects, is intertwined with significant negative points in introducing this important Islamic teaching.

    Keywords: Religions, Holy war, Jihad, Islam, Violence, Hans Kong
  • Ahmad Aghaei Meybodi, Amir Abbas Mahdavi Fard Page 79

    Western political and religious leaders have resorted to the trick of Islamophobia and hatred of Islam among Westerners to prevent the Christian community from adopting the vital religion of Islam. This study seeks to describe, in a descriptive-analytic way, the behavior of Muslims and Christians in military confrontations to conclude which religion and its followers deserves to be feared. According to historical reports, Muslims in their conquest of Andalusia, along with the greatest possible tolerance with Christians, brought with them culture and civilization that by the admittance of Western scholars, had saved the Europe drowned in the darkness and ignorance of the middle ages. On the contrary, Christians during the Crusades, having religious motivations, have committed crimes and atrocities that now the Islamophobia in the west is a model of those Crusades. Although the behavior of the followers of different religions is different, the teachings of Islam and current Christianity show that the performance of Muslims and Christians in these wars is a reflection of the teachings of these two religions.

    Keywords: The Conquest of Andalusia, Islamic Civilization, The Crusades, The Legitimacy of the Crusades