فهرست مطالب

Journal of Money & Economy
Volume:13 Issue: 2, Spring 2018

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامران ندری، سجاد ابراهیمی، عباس فدایی* صفحات 125-151
    هدف این مقاله ساخت شاخص ترکیبی ثبات مالی با استفاده از شاخص های بخش بانکی جهت اندازه گیری ثبات مالی و بررسی این موضوع است که آیا متغیر شکاف کل اعتبارات اعطایی به تولید ناخالص داخلی نسبت به روند بلندمدت آن، به عنوان نماینده متغیرهای کلان احتیاطی، با شاخص ثبات مالی ساخته شده حرکت همزمان دارد؟ به این منظور از داده های ماهانه ترازنامه ای بانکی از فروردین 1386 الی اسفند 1395 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران استفاده شده است. با استفاده از تجزیه و تحلیل موجک، حرکت همزمان دو سری زمانی مذکور در دو بعد زمان- فرکانس بررسی شده و مشاهده می گردد که ارتباط بین دو متغیر بیشتر در کوتاه مدت و میان مدت بوده است. در کوتاه مدت ثبات مالی و نماینده متغیرهای کلان احتیاطی به طور منفی هم بسته هستند و افزایش شکاف اعتبارات به تولید ناخالص داخلی منجر به کاهش ثبات مالی می شود. در میان مدت دو شاخص به طور مثبت هم بسته هستند و افزایش شکاف اعتبارات به تولید ناخالص داخلی منجر به افزایش ثبات مالی می شود و در بلند مدت ارتباطی بین دو سری مشاهده نمی گردد. بنابراین نیاز به اتخاذ سیاست کلان احتیاطی بیشتر در کوتاه مدت محسوس است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مالی، ثبات مالی، سیاست های خرد و کلان احتیاطی، تجزیه و تحلیل عوامل اصلی، موجک
  • علی صادق زاده یزدی، اسمعیل ابونوری، علیرضا عرفانی* صفحات 153-176
    در مطالعه حاضر تلاش گردید در راستای کنترل و مدیریت ریسک نقدینگی، مدلی مناسب جهت پیش بینی شکاف نقدینگی، بر اساس رویکرد منابع و مصارف وجوه، طراحی گردد. بر این اساس، پرتفوی منابع به عنوان مهمترین جریان ورودی نقدینگی و پرتفوی مصارف بانک نیز به عنوان موثرترین جریان خروجی نقدینگی لحاظ گردید. در این مسیر، با استفاده از خانواده مدل های ناهمسانی واریانس شرطی خودرگرسیون، رفتار شکاف نقدینگی بانک مدل سازی گردید. همچنین به منظور پیش بینی سری شکاف نقدینگی، از روش پنجره غلتان استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مدل APGARCH با توزیع جانسون- اس یو، مناسب ترین مدل در توضیح رفتار شکاف نقدینگی است. همچنین در راستای انتخاب مناسب ترین مدل در پیش بینی سری شکاف نقدینگی بر اساس روش پنجره غلتان برای دوره های 10، 20 و 30 روزه، مدل APGARCH با توزیع تی-استیودنت، کمترین خطا را در پیش بینی شکاف نقدینگی در بازه های زمانی مورد نظر ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: پیش بینی نقدینگی، ریسک نقدینگی، خانواده گارچ، پنجره غلتان
  • محمدحسین صدرایی*، محمد ابراهیم آقابابایی صفحات 177-194
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر خودکارآمدی مالی بر رفتار مالی شخصی است. برای این منظور از داده های به دست آمده از پرسشنامه استفاده شده است. پس از اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه طراحی شده، در مرحله ی اول رابطه بین خودکارآمدی مالی با احتمال نگهداری محصول مالی خاص، با استفاده از مدل پروبیت چندمتغیره بررسی شده است و بر اساس نوع رابطه، محصولات در دو گروه مختلف جای گرفته اند. مرحله دوم رابطه بین خودکارآمدی مالی با احتمال نگهداری تعداد محصولات از هر گروه با استفاده از مدل پروبیت ترتیبی مورد ارزیابی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش تمامی مردان و زنان ایرانی 18 تا 59 سال هستند. جهت نمونه‏گیری آماری 444 نفر با استفاده از روش خوشه‏گیری تصادفی انتخاب شده‏اند. نتایج نشان می دهد خودکارآمدی مالی با احتمال نگهداری وام و تسهیلات بانکی، رابطه منفی و معنادار دارد و با احتمال نگهداری سپرده مدت دار، حساب قرض الحسنه پس انداز، بیمه و سهام و اوراق مشارکت، رابطه مثبت و معنادار دارد. بر اساس نتایج به دست آمده از مدل پروبیت ترتیبی، خودکارآمدی مالی تاثیر مثبت و معنادار بر رفتار مالی مطلوب دارد و همچنین تاثیر منفی معنادار بر رفتار مالی نامطلوب دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی مالی، رفتار مالی، امور مالی شخصی
  • حامد حیدری، مرتضی موسی خانی*، محمود البرزی، علی دیواندری، رضا رادفر صفحات 195-219
    یکی از روش های درک نگرش کاربران نسبت به فناوری های جدید، استفاده از مدل های پذیرش فناوری است که این پژوهش با استفاده از ترکیب چند مدل پذیرش فناوری، مطالعه پیشران های موثر بر تمایل مشتریان به استفاده از قابلیت های زنجیره ی بلوکی به عنوان ابزار مالی را مورد هدف قرار داده است، تا مشخص شود که چه عواملی منجر به ترغیب کاربران در استفاده از  قابلیت های زنجیره ی بلوکی به عنوان ابزار مالی می شود. به این منظور، ابتدا با مطالعه ادبیات، به استخراج عوامل موثر بر قصد رفتاری مشتریان به استفاده از قابلیت های زنجیره ی بلوکی به عنوان ابزار مالی پرداخته شده و بر مبنای آن ها مدل معادلات ساختاری شکل گرفته است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که گرایش فردی به اعتماد و ضمانت های ساختاری به طور مستقیم بر اعتماد اولیه تاثیرگذار هستند و اعتماد اولیه کاربران نیز بر قصد رفتاری کاربران موثر است. از سوی دیگر ویژگی های فناورانه و ویژگی های وظیفه ای به طور مستقیم بر  تناسب فناورانه-وظیفه ای موثر هستند و تناسب فناورانه- وظیفه ای بر بر قصد رفتاری کاربران تاثیر می گذارد. همچنین انتظار عملکرد به طور مستقیم بر  قصد رفتاری کاربران تاثیرگذار است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که تمایل بر استفاده از قابلیت های زنجیره ی بلوکی به عنوان ابزار مالی برخاسته از یک نیاز اجتماعی است و حتی با وجود برخی محدودیت های زنجیره ی بلوکی کاربران مشتاق نسبت به استفاده از این فناری هستند.
    کلیدواژگان: زنجیر ه ی بلوکی، گرایش فردی به اعتماد، ضمانت های ساختاری، تناسب فناورانه-وظیفه ای، انتظار عملکرد
  • الهام صحتی*، یگانه موسوی جهرمی، محسن مهرآرا، عباس نجفی زاده صفحات 221-243
    در این تحقیق پویایی غیرخطی تورم با استفاده از الگوهای خودرگرسیون آستانه ای براساس مفهوم پول گمشده و مبتنی بر داده های فصلی بازه زمانی (1395:04- 1369:01) برای اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که متغیرهای رشد نقدینگی ساده و دیویژیا به عنوان متغیر آستانه تعیین می شود و تورم براساس یک فرآیند سه رژیمی نسبت به تغییرات رشد پول واکنش نشان می دهد. متغیرهای رشد نقدینگی ساده ، رشد نقدینگی دیویژیا با یک وقفه زمانی و انتظارات تورمی مهمترین عوامل موثر بر تورم شناسایی شده اند.در هر دو تصریح تولید ناخالص داخلی دارای اثرات ضد تورمی است. نرخ ارز نیز در هر دو الگو در شرایط سیاست پولی انقباضی اثرمثبت و قوی تری بر تورم نسبت به سایر رژیم ها دارد. متغیر رشد نقدینگی ساده در رژیم رشد پولی پایین به دلیل تحریک فعالیت های اقتصادی، اثرات ضد تورمی و در رژیم رشد پولی میانه اثرات تورمی مورد انتظار را نشان می دهد. وقفه تاخیری رشد نقدینگی دیویژیا نیز در رژیم های مذکور همواره اثرات تورمی مشهودی را نشان می دهد. به نظر می رسد استفاده از متغیر نقدینگی دیویژیا به جای متغیر نقدینگی ساده به شیوه رضایت بخش تری رفتار غیرخطی تورم را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تورم، پویایی غیرخطی، انباشته های پولی ساده و دیویژیا، خودرگرسیون آستانه ای
  • محمد جعفر حبیب زاده، محمود صابر، محمد باهو* صفحات 245-265
    یکی از ابعاد حاکمیت سیاسی دولت ها، حاکمیت پولی است. از جلوه های حاکمیت پولی دولت ها، وضع قوانین و مقررات ارزی و نیز تعیین و اعمال مجازات برای رفتارهای ناقض سیاست های ارزی است. مطابق ماده 11 قانون پولی و بانکی کشور مصوب 18/4/1351، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان بانکدار دولت، مسئول تنظیم نظام پولی و نیز تدوین مقررات مربوط به معاملات ارزی و نظارت بر اجرای آن است. به منظور حمایت کیفری از این مقررات؛ تاکنون قوانین متعددی به تصویب رسیده است. مهم ترین قوانین در حوزه حمایت کیفری از خریدوفروش ارز؛ قانون پولی و بانکی کشور مصوب 18/4/1351، قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور مصوب 19/9/1369، قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی مصوب 22/10/1383 و نیز قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 3/10/1392 است. در این تحقیق با بررسی این قوانین و به روش توصیفی و تحلیلی در پاسخ به این سوال که آیا مداخله کیفری قانون گذار در زمینه حمایت از سیاست های ابلاغی دولت در زمینه خریدوفروش ارز مطابق با اصول اولیه قانون نویسی ازجمله اصل صراحت و شفافیت می باشد؛ به این نتیجه رسیده ایم که قانون گذار به علت نابسامانی در بازار ارز و صرفا با هدف مبارزه با بحران ارزی و حفظ وضع موجود، اقدام به مداخله کیفری موضعی در بازار ارز کرده است که به لحاظ عدم رعایت اصول جرم انگاری و نیز عدم توجه به سایر قوانین مصوب در این حوزه، موجبات ابهام و تعارض بین قوانین مصوب و نیز تشتت در آرای مراجع قضایی را به وجود آورده است و این امر درنهایت منجر به ناکامی قانون گذار در اتخاذ یک سیاست کیفری واحد و منسجم در مبارزه کیفری با این رفتار مجرمانه شده است.
    کلیدواژگان: حاکمیت پولی، رویه قضایی، مداخله کیفری، قاچاق ارز، سیاست ارزی
|
  • Kamran Nadri, Sajad Ebrahimi, Abbas Fadaie* Pages 125-151
    The present study aims at developing an aggregate financial stability index by using banking sector indices to assess financial stability and examine if the variable of credit-to-GDP gap corresponds to its long-term trend which represents the macro-prudential indicator has co-movement with the built financial stability index? To this end, monthly banking balance sheet data were collected from the Central Bank of the Islamic Republic of Iran from March 2007 to March 2017. Co-movement of two time series was assessed at two dimensions of time and frequency through wavelet analysis. It can be observed that there is a greater relationship between the two variables at short-term and medium-term. In the short-term, there is a negative correlation between financial stability and the representative of the macro-prudential variable. The increase of the credit-to-GDP gap results in a decrease in financial stability while these variables are positively correlated at medium-term. An increase in the credit-to-GDP gap increases financial stability, whereas such a relationship cannot be observed for the long-term. Thus, it seems necessary to adopt a macro-prudential policy more at medium term.
    Keywords: Financial Economics, Financial Stability, Micro, Macro-Prudential Policies, Principal Component Analysis, Wavelet
  • Ali Sadeghzadeh Yazdi, Esmaiel Abounoori, Alireza Erfani* Pages 153-176
    The present study suggests a model for predicting liquidity gap, based on source and cost of funds approach concerning the daily time series data (25 March 2009 to 19 March 2018), in order to control and manage the liquidity risk. Using the family of autoregressive conditional heteroscedasticity models, the behavior of bank liquidity gap is modeled and predicted. The results show that the APGARCH with the Johnson-SU distribution is the most suitable model for explaining the liquidity gap behavior. Based on the rolling window method the more accurate model has been selected to be the APGARCH model with T-Student distribution which provides the least error in forecasting liquidity gap.
    Keywords: Liquidity Forecast, Liquidity Risk, GARCH Family, Rolling Window
  • Mohammad Hosein Sadraei*, Mohammad Ebrahim Aghababaei Pages 177-194
    The present study investigates the impact of financial self-efficacy on personal finance behavior. To this end, the data collected from the questionnaire have been employed. Once the validity and reliability of the questionnaire are confirmed, the relation between financial self-efficacy and the likelihood of holding a specific financial product is studied using the multivariate Probit model. Products are subsequently categorized into two distinct groups based on the type of relationship. Afterward, the relation between financial self-efficacy and the likelihood of holding the number of products in each category is evaluated using the ordered Probit model. In this study, the cluster random sampling method is employed. The results are indicative of a negative and significant relationship between financial self-efficacy and the likelihood of holding bank facilities as well as a positive and significant relationship between financial self-efficacy and the likelihood of holding time deposits, Qarz Al-Hassaneh savings account, insurance, and corporate bonds and stocks. Furthermore, it is inferred that financial self-efficacy has a positive and significant impact on desirable financial behavior and a negative and significant impact on undesirable financial behavior.
    Keywords: Financial Self- efficacy, Financial Behavior, Personal Finance
  • Hamed Heidari, Morteza Moosakhani*, Mahmood Alborzi, Ali Divandari, Reza Radfar Pages 195-219
    The use of technology acceptance models is a way to understand the users' attitude towards new technologies. The present study aimed to investigate drivers affecting the customers' behavioral intention to use blockchain capabilities as a financial instrument using a combination of several technology acceptance models to determine what factors encouraged users to use blockchain capabilities as a financial instrument. Therefore, determinants of the behavioral intention to use blockchain capabilities as a financial instrument were first explored by the literature review, and then the structural equation model was built according to this basis. Results of data analysis indicated that the personal propensity to trust and structural assurance beliefs directly affected the initial trust that in turn, affected the users' behavioral intention. On the other hand, task and technology characteristics directly affected the task-technology fit that in turn, affected the users' behavioral intention. Furthermore, the performance expectancy directly affected the users' behavioral intention. Results of the present research indicated that the intention to use blockchain capabilities as financial instrument came from a social need; and users were keen to use blockchain despite some limitations of this technology.
    Keywords: Blockchain, Personal Propensity to Trust, Structural Assurances Beliefs, Task Characteristics, Task-Technology Fit, Performance Expectancy
  • Elham Sehati*, Yeganeh Mousavi Jahromi, Mohsen Mehrara, Abbas Najafizadeh Pages 221-243
    In this research, non-linear inflationary dynamics based on the concept of missing money is studied using the threshold autoregressive models based on seasonal data of the time interval (1990:04-2016:07) for the economy of Iran. The finding of the research shows that simple and Divisia liquidity growth variables are determined as threshold variables, and inflation reacts to changes in the growth of money through a three-regime process. The variables of simple liquidity growth, Divisia liquidity growth with a time lag and inflation expectations are the most critical factors influencing inflation. In both clarifications, GDP has anti-inflationary effects. In both models, the exchange rate has a stronger and positive impact on inflation than other policies under expansionary monetary policy conditions. The simple liquidity growth variable in the low monetary growth policy, due to the stimulation of economic activities shows anti-inflationary effects, and in the medium-term monetary growth, the policy explains the expected inflationary effects. Lagged Divisia liquidity growth in these policies always shows visible inflationary effects. It seems that the use of Divisia liquidity variable instead of a simple liquidity variable explains the non-linear behavior of inflation in a more satisfactory way.
    Keywords: Inflation, Non-Linear Dynamic, Simple, Divisia Monetary Aggregates, Threshold Autoregressive Models
  • Mohammad Jaefar Habibzadeh, Mahmud Saber, Mohammad Bahoo* Pages 245-265
    Buy and sell of foreign currency is one of the banking operations and the Central Bank is responsible for formulating and setting its regulations, as well as monitoring their implementation. The essential criminal laws supporting exchange policies are; the Monetary and Banking law of the country approved 09/07/1972, the punishment of the disarrangers of country’s economic system approved 10/12/1990, the regulation law of the non-monetary market approved 11/1/2005, as well as the anti-smuggling of goods and currency, approved 24/12/2013. In this study, we investigate these rules and answer the question by the descriptive and analytical method that whether the criminal legislator’s intervention in the protection of the government communication’s policies in buy and sell of foreign currency is based on the principles including clarity and transparency, or not. We have concluded that the non-observance of some tenets of criminalization as well as the lack of attention to other laws which are approved in this area, causes ambiguity and the conflict between laws as well as controversy in the judiciary precedent. This matter eventually leads to the failure of adopting a single and coherent criminal policy which has been used to confront this illegal behavior.
    Keywords: Foreign Currency, Monetary Governance, Judicial Precedent, Criminal Intervention, Exchange Smuggling, Exchange Policy