فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 43 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا سرافراز * صفحات 5-24

    به منظور بررسی و مقایسه اثر کاربرد خارجی تیمارهای هورمونی بر برخی ویژگی های بیوشیمیایی و وزن هزار دانه در سه رقم گندم متفاوت از لحاظ درجه تحمل به دوره کم آبی شامل پیشتاز (متحمل)، سبلان (نیمه متحمل) و گاسپارد (حساس) تحت تنش خشکی طی شروع مرحله آبستنی، طرح گلدانی در قالب فاکتوریل با چهار تکرار در دانشگاه یزد در سال 1395 انجام گردید. تیمارها شامل فاکتور رقم در سه سطح، تنش خشکی در دو سطح (ظرفیت زراعی 100% یا کنترل و 50% یا تنش خشکی) و کاربرد هورمون ها در چهار سطح بدون هورمون، کینتین (غلظت 100 میکرومولار)، 24- اپی براسینولید (1 میکرومولار) و برهمکنش آن ها بود. تمام آنالیزها بر روی برگ پرچم انجام شد. بروز خشکی منجر به بیشترین کاهش معنی دار محتوای کلروفیل a، b، a+b، نسبت کلروفیل a/b، کاروتنوئید، پروتئین و وزن هزار دانه در رقم حساس (گاسپارد) گردید. بیشترین افزایش معنی دار سطح آبسیزیک اسید، قندهای محلول، پرولین و نسبت قندهای محلول به نشاسته در رقم متحمل مشاهده شد. در بین تیمارهای هورمونی، 24- اپی براسینولید باعث بیشترین افزایش معنی دار سطح آبسیزیک اسید درونی و نسبت قندهای محلول به نشاسته داشت و برهمکنش کینتین و 24- اپی براسینولید بیشترین افزایش در مقدار رنگیزه ها، پرولین و پروتئین و نیز وزن هزار دانه طی بروز خشکی به ویژه در رقم متحمل (پیشتاز) داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که اثر تیمارهای هورمونی بر شاخص های بیوشیمیایی بیشتر از اثر آن ها بر وزن هزار دانه بوده است. در مجموع، تیمار برهمکنش کینتین و 24- اپی براسینولید نسبت به تیمارهای انفرادی هورمون ها اثر بیشتری بر شاخص های بیوشیمیایی و وزن هزار دانه داشته است. رقم پیشتاز (متحمل) منفعت بیشتری از تیمارهای هورمونی در جهت تحمل بهتر دوره کم آبی برده است.

    کلیدواژگان: آبسیزیک اسید، 24- اپی براسینولید، برگ پرچم و کینتین
  • غلام رضا فرخی، پیام معاونی*، حمید مظفری، اسلام مجیدی، بهزاد ثانی صفحات 25-45

    با توجه به ضرورت صرفه جویی در منابع آب، به منظور بررسی ارقام جدید ذرت نسبت به کاهش اثر منفی کمبود آب، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال های زراعی 95-1394 و 96-1395 اجرا شد. تیمارهای مختلف آبیاری شامل I1 (7 روز، عرف منطقه)، I2 (10 روز)، I3 (12 روز)، I4 (14 روز) یک بار تا آخر دوره، قطع آبیاری گیاه بعد از استقرار گیاهچه از مرحله 7-3 برگی و بعد از آن دور آبیاری I5 (10 روز)، I6 (12 روز) و I7 (14 روز) یک بار در کرت های اصلی و چهار رقم ذرت شامل سینگل کراس 704 شاهد، 703، 705 و 706 در کرت های فرعی مقایسه گردید. تیمارهای آبیاری و هیبرید ذرت اثر معنی داری بر عملکرد و شاخص های فیزیولوژیک داشتند. کاهش سطح آبیاری سبب کاهش عملکرد، مقدار محتوای نسبی آب و غلظت کلروفیل در برگ در مقایسه با تیمار شاهد شد. در برهمکنش دور آبیاری و ارقام، در دور آبیاری I1 تا I3 رقم سینگل کراس 703 با بالا ترین میانگین توان حفظ عملکرد و شاخص های رشد نشان داد در حالی که در دور آبیاری I4 تا I7 رقم سینگل کراس 705 بر سایر ارقام برتری نشان داد. در تمامی دورهای آبیاری سینگل کراس 704 با کم ترین توان در مقایسه با سایر ارقام ثبت شد. بیش ترین کارایی مصرف آب مربوط به رقم  705 در دور آبیاری I5 با برتری 54/39 درصد نسبت به تیمار دور آبیاری شاهد و رقم 704 بود.

    کلیدواژگان: ذرت، شاخص رشد و کارایی مصرف آب
  • نغمه نجفی، رئوف سیدشریفی*، راضیه خلیل زاده صفحات 47-67

    به منظور بررسی اثر کاربرد کود نیتروژن و تنظیم کننده رشد سایکوسل بر کارایی مصرف نیتروژن، برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و عملکرد دانه برنج، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در صومعه سرای استان گیلان در سال 93-1392 اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل مقادیر کود نیتروژن در چهار سطح (بدون کاربرد نیتروژن به عنوان شاهد، کاربرد 100، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) از منبع اوره و استفاده از چهار سطح سایکوسل (عدم مصرف، 0/8، 1/6 و 2/4 لیتر در هکتار) بودند. نتایج نشان داد محلول پاشی 4/2 لیتر در هکتار سایکوسل و کاربرد 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، سرعت پر شدن دانه، طول دوره موثر، طول دوره و دوره موثر پر شدن دانه، تعداد دانه در خوشه و وزن هزار دانه را افزایش داد. بیش ترین انتقال ماده خشک از ساقه و کل بوته به ترتیب 57/91و 114/6گرم در متر مربع و بیش ترین سهم انتقال مجدد و مشارکت ذخایر ساقه در عملکرد دانه به ترتیب 47/91 و 27/04 درصد در شرایط عدم کاربرد کود نیتروژن و محلول پاشی 4/2 لیتر در هکتار سایکوسل بود. بیش ترین عملکرد دانه در کاربرد 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار  به دست آمد و کم ترین آن به عدم مصرف نیتروژن تعلق داشت. بیش ترین کارایی مصرف نیتروژن به کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کم ترین آن به مصرف 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن تعلق داشت. بیش ترین کارایی مصرف نیتروژن به کاربرد 4/2 لیتر در هکتار سایکوسل و کم ترین آن به عدم کاربرد سایکوسل تعلق داشت. محلول پاشی 0/8، 1/6 و 2/4 لیتر در هکتار سایکوسل، عملکرد دانه را به ترتیب 12/47، 21/68و 32/05درصد نسبت به شاهد افزایش داد. به نظر می رسد محلول پاشی 2/4 لیتر در هکتار سایکوسل و کاربرد 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن می تواند به عنوان ابزار مناسب برای افزایش عملکرد دانه برنج باشد.

    کلیدواژگان: اوره، انتقال خشک، سرعت پر شدن دانه و محلول پاشی
  • ماندانا همتی، امیرحسین شیرانی راد*، قربان نورمحمدی، بابک دل خوش صفحات 69-84

    سلنیوم عنصری غیرفلزی است که با تاثیر بر رشد و نمو گیاهان و به خاطر حضور در سیستم های آنتی اکسیدانی، منجر به بهبود صفات رشدی و فیزیولوژیکی گیاهان می گردد. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به روش کرت های یک بار خرد شده با سه تکرار طی دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. محلول پاشی سلنیوم از منبع سلنات سدیم در کرت های اصلی در دو سطح شاهد (بدون محلول پاشی) و محلول پاشی 30 گرم در لیتر طی دو نوبت پیش از گلدهی و شش ژنوتیپ کلزای تیپ پاییزه در کرت های فرعی مقایسه گردید. اثر سال، محلول پاشی سلنیوم و ژنوتیپ بر محتوای پرولین برگ، کربوهیدرات محلول، محتوی رنگیزه های فتوسنتزی، محتوی سلنیوم و روغن دانه و عملکرد دانه معنی دار بودند. کاربرد سلنیوم منجر به افزایش پرولین (6/68درصد)، کربوهیدرات (7/26 درصد)، کلروفیل a (8/65 درصد)، کلروفیل کل (7/04 درصد)، سلنیوم دانه (79/87درصد)، روغن دانه (0/89 درصد) و عملکرد دانه (8/01 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد شد. محتوای پرولین برگ در سال زراعی 94-1393 به طور معنی دار و معادل 33/69درصد بیش تر از سال زراعی 95-1394 بود. بیش ترین محتوی روغن و عملکرد دانه در ژنوتیپ 102SW به ترتیب با میانگین 43/7درصد و 2060/6کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. به طور کلی نتایج به دست آمده نشان داد که کشت ژنوتیپ های 102SW و Elvis تحت شرایط محلول پاشی سلنیوم باعث ایجاد مطلوب ترین محتوی روغن و عملکرد دانه می گردد که قابل توصیه برای منطقه مورد آزمایش می باشد.

    کلیدواژگان: پرولین، رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات و عملکرد دانه
  • جواد چراغی، سمیه حاجی نیا، نصرت الله عباسی* صفحات 85-104

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی با کودهای شیمیایی و نانوکلات های آهن و روی بر غلظت کلروفیل، کارآیی مصرف نور و عملکرد دانه دو رقم گندم نان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی مرکز زرین آباد طی سال زراعی 97-1396 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلول پاشی در هفت سطح (شاهد، محلول پاشی با کلات آهن، نانو کلات آهن، سولفات روی، نانو کلات روی، کلات آهن + سولفات روی و نانو کلات آهن + نانو کلات روی) و فاکتور دوم دو رقم گندم (چمران و کوهدشت) بود. نتایج نشان داد محلول پاشی با کودهای آهن و سولفات روی اثر معنی داری بر غلظت کلروفیل و حداکثر شاخص سطح برگ به ترتیب در سطح احتمال 1 و 5 درصد داشتند. حداکثر شاخص سطح برگ در سطح آماری 1 درصد در رقم کوهدشت 7/21 درصد بیشتر از رقم چمران بود. محلول پاشی با نانو کلات آهن توام با نانو کلات روی حداکثر تجمع ماده خشک (782 گرم در متر مربع) را به خود اختصاص داد. کمترین میزان ماده خشک 681 گرم در متر مربع نیز در گیاهان شاهد (عدم محلول پاشی) به دست آمد. در رقم چمران، بیشترین مقدار کارآیی مصرف نور 2/30 گرم بر مگاژول با کاربرد نانو کلات آهن به دست آمد که 10/27درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. بیشترین مقدار کارایی مصرف نور در رقم کوهدشت (2/45 گرم بر مگاژول) با محلول پاشی سولفات روی + کلات آهن و کمترین مقدار آن (2/08 گرم بر مگاژول) در گیاهان شاهد به دست آمد. محلول پاشی با نانو کلات روی + نانو کلات آهن و کلات آهن + سولفات روی عملکرد دانه گندم رقم چمران را به ترتیب 27/44و 15/95درصد در مقایسه با تیمار شاهد افزایش دادند. در رقم کوهدشت، نانو کلات روی و آهن تاثیر معنی داری بر علکرد دانه گندم رقم کوهدشت نداشتد.

    کلیدواژگان: سولفات روی، کلات آهن، کلروفیل و نانو کود
  • ابراهیم خلیل وند *، مهرداد یارنیا، عزیزالله قاسمی صفحات 105-118

    به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و محلول پاشی با نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بر عملکرد بلال و فعالیت برخی از آنزیم های آنتی اکسیدانی ذرت شیرین، این آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 1396 به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از تنش کمبود آب در سه سطح 50، 75 و 100 درصد رطوبت قابل دسترس و محلول پاشی با نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در چهار سطح صفر،0/01، 0/03 و 0/05 درصد بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش کمبود آب بر صفات فعالیت آنزیم پراکسید هیدروژن، محتوای رطوبت نسبی، عملکرد بلال و آسکوربیک پراکسیداز معنی دار بود. همچنین اثر محلول پاشی با نانو دی اکسید تیتانیوم در تمامی صفات مورد مطالعه و بر همکنش تنش کمبود آب و محلول پاشی با نانو دی اکسید تیتانیوم به جز در صفت محتوای رطوبت نسبی در سایر صفات مورد مطالعه معنی دار بود. کاربرد نانو دی اکسید تیتانیوم در غلظت 01/0 درصد در تمامی تیمارها موجب افزایش آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و کاهش پراکسید هیدروژن شد اما محلول پاشی با نانو دی اکسید تیتانیوم با غلظت 0/01درصد در شرایط 50 درصد رطوبت قابل دسترس بیش ترین فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و کم ترین مقدار پراکسید هیدروژن را داشت. همچنین محلول پاشی با غلظت 0/01 درصد نانو دی اکسید تیتانیوم تحت شرایط آبیاری کامل در مقایسه با عدم محلول پاشی این ترکیب تحت شرایط 50 درصد رطوبت قابل دسترس و شاهد عملکرد بلال را به ترتیب 58 و 8/1 درصد افزایش داد. در کل محلول پاشی با غلظت 0/01 درصد نانو دی اکسید تیتانیوم در شرایط تنش کمبود آب توانست فعالیت آنزیم های مرتبط با کاهش اثر مخرب تنش را افزایش داده و در نهایت منجر به افزایش عملکرد بلال در شرایط مشابه و عدم مصرف این ترکیب شد.

    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پراکسید هیدروژن و محتوای رطوبت نسبی
  • علی حاتمی*، احمد نادری، راضیه اسدالله زاده صفحات 119-138

    به منظور ارزیابی اثر تنش گرما و محدودیت آب بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم، این آزمایش به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان در دو سال 95-1394 و 96-1395 اجرا شد. کرت های اصلی شامل تیمار شاهد کاشت در تاریخ توصیه شده و برخوردار از شرایط نرمال، کاشت در تاریخ توصیه شده و قطع آبیاری پس از گرده افشانی و کاشت با یک ماه تاخیر از تاریخ کاشت توصیه شده و برخوردار از شرایط نرمال وکرت فرعی شامل سه رقم گندم چمران 2، افلاک و خلیل بود. نتایج  نشان داد که اثر محدودیت آب و گرما موجب کاهش عملکرد و اجزای آن گردید و طول دوره پر شدن دانه به شدت تحت تاثیر تنش گرما برای کلیه ارقام قرار گرفت. به طور کلی رقم خلیل با بیش ترین عملکرد دانه (3582 کیلوگرم در هکتار) و وزن هزار دانه (34/3 گرم) نسبت به سایر ارقام تحت تنش محدودیت آب و گرما برتری نشان داد. عملکرد دانه رقم چمران 2 در شرایط محدودیت آب و تنش گرما کاهش شدید نشان داد و در این شرایط توصیه نمی گردد و در مقایسه با دو رقم دیگر، رقم خلیل با بیش ترین عملکرد دانه و وزن هزار دانه در شرایط تنش از پایداری بیش تری برخوردار بود و مناسب جهت کشت با چنین شرایطی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دوره پر شدن دانه، کارایی انتقال مجدد ماده خشک و وزن هزاردانه
  • فاطمه موسوی، سیدکیوان مرعشی*، تیمور بابایی نژاد صفحات 139-152

    استفاده از اصلاح کننده های اسیدی از روش های رایج در خاک های با اسیدیته بالا برای افزایش حلالیت عناصر غذایی می باشد. به منظور بررسی امکان کاهش خاصیت قلیایی خاک و افزایش حلالیت عناصر غذایی این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به روش فاکتوریل با سه سطح صفر، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار سولفات گوگرد و سه سطح صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار کود زیستی تیوباسیلوس در سه تکرار در سال 97-1396 در منطقه روستای الهایی واقع در شمال اهواز اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر گوگرد و تیوباسیلوس بر تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. اثر متقابل گوگرد و تیوباسیلوس بر عملکرد بیولوژیک در سطح 1 درصد و بر شاخص برداشت در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که عملکرد دانه و پروتئین دانه در شرایط تغییر میزان تیوباسیلوس و گوگرد افزایش پیدا کرد و از لحاظ آماری در سطوح مختلف قرار داشتند. بیش ترین عملکرد دانه از تیمار 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد و کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس به ترتیب با 5663 و 5077 کیلوگرم در هکتار و کم ترین آن در شرایط عدم کاربرد گوگرد با 3668 کیلوگرم در هکتار و عدم کاربرد تیوباسیلوس  با 4329 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بیش ترین مقدار پروتئین دانه در تیمار 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد و 10 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس به ترتیب معادل 13/2، 12/7 درصد و کم ترین آن در عدم کاربرد مقادیر گوگرد  با10/8درصد و عدم کاربرد تیوباسیلوس با 11/6 درصد حاصل شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد در شرایط کاربرد گوگرد و تیوباسیلوس امکان افزایش عملکرد کمی و کیفی گندم وجود دارد و بهترین نتیجه به ترتیب در شرایط کاربرد 500 و 10 کیلوگرم در هکتار گوگرد و تیوباسیلوس حاصل شد که می تواند مورد توجه زارعین و محققین قرار گرفته و توصیه گردد.

    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تیوباسیلوس، سولفات گوگرد و عملکرد دانه
|
  • Mohammadreza Sarafraz* Pages 5-24

    In order to effect study and comparison of exogenous application of individual and combined hormonal treatments of kinetin and 24-epibrassinolide on some biochemical traits and weight of thousand grains in three wheat cultivars with different tolerance to water deficit period including Pishtaz (tolerant), Sabalan (semi-tolerant) and Gaspard (susceptible)  under drought stress during booting origin, the pot experiment as factorial design with four replications was conducted in Yazd university in 2015. Therefore, treatments included factors of cultivar in three levels, drought stress in two levels (field capacity of 100% or control and 50% or drought stress)    and hormones applications in four levels of non-hormone, kinetin (100 µm), 24-epibrassinolide (1 µm) and their interaction. The flag leaves were applied for analysis. Drought exposure resulted to the most reduction of chlorophyll a, b, a+b, a/b ratio, carotenoid, and weight of thousand grains in susceptible cultivar (Gaspard). The highest significant increment of abscisic acid, soluble sugar, proline level and soluble sugar/starch ratio were observed in tolerant cultivar. 24-epibrassinolide resulted to the most significant increasing of abscisic acid and soluble sugar/starch ratio and kinetin and 24-epibrassinolide combination caused the highest increment of pigment, proline and protein content and also weight of thousand grains during drought exposure in tolerant cultivar (Pishtaz), especially. Results of this research showed that influence of hormonal treatment on chemical treatment was more than their effect on weight of thousand grains. Kinetin and 24-epibrassinolide combination resulted to more influence than individual treatment of hormones on chemical traits and weight of thousand grains. Pishtaz cultivar (tolerant) was benefited from hormonal treatments in related to tolerance of water deficit.

    Keywords: abscisic acid, 24-epibrassinolide, flag leaf, kinetin
  • Payam Moaveni* Pages 25-45

    Considering the necessity of saving water resources, to study new cultivars of maize to reduce the negative effects of water scarcity, the split-plot in the (RCBD) design with three replications was conducted at Research Field of Islamic Azad University, Arak was carried out in the years of 2016 and 2017. The treatments consisted of different levels of irrigation in the main plots, including I1(7-days control), I2(10-days), I3(12-days), I4(14-days) until the end of the course.  Irrigation was cut off during vegetative growth period after planting the seedlings from stage 3-7, and hence, irrigation interval was once applied to I5(10-days), I6(12-days) and I7(14-days). In sub plots, single-cross cultivars were considered in 704, 703,705 and 706 corn. According to the current study, irrigation and corn cultivars had a significant effect on yield and physiological indices. Decreasing irrigation levels resulted in decreased yield, relative water content and chlorophyll content in leaf compared to control treatment. In interactions between irrigation intervals and cultivars, I1 to I3 irrigation intervals showed cultivar 703 with the highest average maintenance power and growth indices, while in the irrigation interval from I4 to I7, single cross 705 varieties were superior to other cultivars shows. In all irrigation intervals single- cross 704 with the least power was recorded compared to other cultivars. The highest water use efficiency on cultivar 705 was at irrigation interval I5 with 39.54% superiority than to control irrigation and cultivar 704.

    Keywords: Corn, Growth Index, Water Use Efficiency
  • Raoof Seyedsharifi* Pages 47-67

    In order to study the effects of nitrogen fertilizer and growth regulator of cycocel on nitrogen use efficiency, some physiological traits and grain yield of rice (Oryza sativa L.), a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the farm of Someasaraye from Gilan Provence during 2014-15. Treatments were included nitrogen rates in four levels (without nitrogen application as control (N0) and application 100 (N1), 150 (N2) and 200 (N3) kg N ha-1 as urea) and four cycocel levels (without cycocel as control (C0), application of 0.8 (C1), 1.6 (C2), 2.4 (C3) L ha-1). The results showed that foliar application of 2.4 L ha-1  cycocel and 200 kg N ha-1 increased grain filling rate, grain filling period, effective grain filling period, the number of grains per ear and 1000 grains weight. The highest dry matter remobilization from shoots and stem (114.6 and 57.91 g.m-2  respectively) and the highest dry matter from shoots and stem reserves contribution to grain yield (47.91% and 27.04%, respectively) were obtained  without  nitrogen application and foliar application of 2.4 L ha-1 cycocel. The highest grain yield was obtained in application of 200 kg N ha-1 and the lowest it belongs to no nitrogen application. The highest nitrogen use efficiency was obtained in application of 100 kg N ha-1 and the lowest it belongs to 200 kg N ha-1. The highest nitrogen use efficiency was obtained in application of 2.4 L ha-1 cycocel and the lowest it belongs to no cycocel application. Foliar application of 0.8, 1.6 and 2.4 L ha-1 cycocel increased 12.47%, 21.68% and 32.05% from grain yield respectively in compared with control. It seems that foliar application 2.4 L ha-1 cycocel and application of 200 kg N ha-1 can be as a proper tool for increasing grain yield of rice.

    Keywords: Urea, Grain fillig rate dry remobilization, foliar application
  • Amirhossein Shiranirad* Pages 69-84

    Selenium is a non-metallic element that has an effect on the growth and development of plants and, due to its presence in antioxidant systems, improves the growth and physiological traits of plants. For this purpose, an experiment was conducted based on a randomized complete block design with split-plot split plot with three replications during two years of cultivation 2014-15 and 2015-16 in research farm of Seed and Plant Improvement Research Institute, Karaj, Iran. Selenium spraying (from sodium selenate source) in main plots in two levels of control (without spraying) and spraying 30 g/L in two stage  in pre-flowering and six genotypes of autumn rapeseed in sub plots were compared. The effect of year, selenium spraying, and genotype were significant on proline content, soluble carbohydrate, photosynthetic pigmentation, selenium content, seed oil and grain yield. Application of selenium resulted in increased proline (6.68%), carbohydrate (7.26%), chlorophyll a (8.65%), total chlorophyll (7.44%), selenium grain (79.87%), seed oil (0.89%), and grain yield (8.1%) compared to the control treatment. The proline content of leaf in 2014-15 year was significantly higher and equal to 69.63% more than in 2015-16 year. The highest oil content and grain yield were observed in SW102 genotype with average of 7.47% and 2060.6 kg/ha, respectively. Generally, the results showed that cultivating SW102 and Elvis genotypes under selinum sparying conditions caused the optimal content of oil and grain yield, which is recommended for the area under test.

    Keywords: Proline, Photosynthetic pigments, Carbohydrate, Grain yield
  • Nosratollah Abbasi* Pages 85-104

    In order to investigate the effect of iron and zinc chemical fertilizer and nano-Chelate foliar on on chlorophyll concentration, radiation use efficiency and grain yield of two bread wheat cultivars, an experiment was carried out as a factorial based on a randomized complete block design with three replications at the Zarinabad Agricultural Research Center, Ilam, during in 2016-2017. The factors consisted of spraying in seven levels (control, spraying with iron chelate, iron nano chelate, zinc sulfate, zinc nano chelate, iron chelate + zinc sulfate and iron nano chelate + zinc nano chelate) and the second factor of two wheat cultivars (Chamran and Koohdasht) was. The results showed that spraying with iron fertilizers and zinc sulfate had a significant effect on chlorophyll concentration and maximum leaf area index at 1% and 5% probability levels, respectively. The maximum leaf area index at the level of 1% in Koohdasht cultivar was 7.21% higher than Chamran cultivar. Spraying with nano-chelates of iron with nano chelate has reached the maximum dry matter accumulation (782 g.m-2). The least trait was obtained at 681 g.m-2 in control plants (non-spraying). In Chamran cultivar, the maximum amount of radiation use efficiency was 2.30 g.MJ with the use of iron nano chelate, which was 10.27% more than control plant. The highest amount of light consumption in Koohdasht cultivar (2.45 g.MJ) under zinc sulfate + iron chelate and its lowest value (2.8 g.MJ) was obtained in control plants. Spraying with nano chelate on zinc + nano chelate of iron and iron chelate + zinc sulfate increased the grain yield of wheat cultivar Chamran by 27.44 and 15.95 percent, respectively, compared to control treatment. In Koohdasht cultivar, zinc and iron nano chelate had no significant effect on grain wheat agronomy in Koohdasht cultivar.

    Keywords: Zinc sulfate, Iron chelate, Chlorophyll, Nano-fertilizer
  • Ebrahim khalilvand* Pages 105-118

    In order to investigate the effects of water deficit stress and nano-TiO2 foliar application on ear yield and activity of some antioxidant enzymes in sweet corn plant, an experiment was conducted in split plot form based on RCBD in three replications at the Research Station of the Islamic Azad University, Tabriz Branch, during growing seasons of 2017. Treatments were water deficit stress in three levels contained: 50, 75 and 100% filed capacity (FC) as well as the nano-TiO2 foliar application in four levels contains: non application (control), 0.01, 0.03 and 0.05%. The analysis of variance showed significant effect of water deficit stress on catalase (CAT), hydrogen peroxide (H2O2), water relative content (RWC), ear yield (p<0.01) and ascorbate peroxidase (APX) (p<0.05). Also, effect of nano-TiO2 foliar application in all studied traits (p<0.01) and interaction effects between water deficit stress and nano-TiO2 foliar application except for water relative content in other studied traits (p<0.01) was significant. 0.01% Nano-TiO2 increased catalase and ascorbate peroxidase enzymes and decreased hydrogen peroxide in all treatments, however, 0.01% nano-TiO2 foliar application under 50% FC irrigation had the highest activity of catalase, ascorbate peroxidase and lowest levels of hydrogen peroxide. Furthermore, 0/01% nano-TiO2 foliar application under 100% FC irrigation as compared to the non TiO2 foliar application under 50% FC and control increased ear yield by 58 and 8.1%, respectively. Generally, 0.01% nano-TiO2 foliar application under 50% FC irrigation was able to increase the activity of enzymes associated with the reduction of stressful effects and eventually, the yield of the ear was increased in similar conditions and did not use this combination.

    Keywords: Ascorbate peroxidises, Hydrogen peroxide, water relative content
  • Ali Hatami* Pages 119-138

    In order to evaluate the effect of heat stress and water restriction on grain yield and Components yield of wheat cultivars, this experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with four replications at Khuzestan Agricultural Research Center in two years in (2016-2017). Main plots included control cult that planting on recommended and normal conditions, planting was done on recommended dates, and discontinuation of irrigation after pollination and finally planting with a delay of one month from the recommended planting date and having normal and sub plots consisted of 3 wheat genotypes (Chamran2, Aflak and Khalil). The results showed that Drought and heat stress reduced the yield and its components and Grain filling period is heavily influenced by heat stress for all cultivars. In general, Khalil cultivar with superior grain yield (3582 kg / ha) and 1000 grain weight (34.3 g) was superior to other cultivars under stress of water and heat limitations. Grain yield of Chamran 2 variety was significantly reduced in terms of water restriction and heat stress that in this situation it is not recommended. In comparison with other two cultivars, Khalil cultivar with the highest grain yield and 1000-grain weight was more resistant to stress conditions and suitable for cultivation with such conditions is recommended.

    Keywords: Grain filling period, dry matter remobilization, 1000-grain weight
  • Seyed Keivan Marashi* Pages 139-152

    Acidic modifiers are common methods in high pH soils to increase solubility of nutrients. In order to investigate the possibility of reducing the soil alkalinity and increasing the solubility of nutrients, this experiment was conducted based on factorial in a randomized complete block design with three replications.  The factors including three levels of zero, 250 and 500 kg/ha sulfur sulfate and three levels of zero, 5 and 10 kg/ha thiobacillus bio-fertilizer that performed in three replicates in the Elahi village located in north of Ahvaz in 2017-18. The results showed that the effect of sulfur fertilizer and thiobacillus on number of spikes per square meter, grain number per spike, 1000-grain weight, grain yield, biological yield, harvest index and protein percentage were significant at 1% probability level. The interaction between sulfur and thiobacillus fertilizers on biological yield at 1% and harvest index at 5% probability level was significant. The results of mean comparisons showed that grain yield and protein percentage increased with change in thiobacillus and sulfur content and was statistically different at different levels of treatments. The maximum grain yield was obtained from 500 kg/ha sulfur treatment and 10 kg/ha thiobacillus by 5663 and 5077 kg/ha, respectively, while the minimum grain yield was observed under non-application of sulfur by 3668 kg/ha and non-application of thiobacillus by 4329 kg/ha. The maximum protein content was under 500 kg/ha sulfur and 10 kg/ha thiobacillus by 13.2% and 12.7% and the minimum was in non-application of sulfur by 10.8% and non-application of thiobacillus by 11.6%. In general, the results of the experiment showed that under sulfur and thiobacillus application, it is possible to increase the quantitative and qualitative of yield in wheat. In this experiment, the best result was obtained under 500 kg/ha of sulfur and 10 kg/ha of thiobacillus, which could be considered and recommended by farmers and researchers.

    Keywords: Grain protein, thiobacillus, sulfate sulfate, grain yield